Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΖΥΜΟΥ G6PD....ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ?

Recommended Posts

Διαφημίσεις

Φασολάκι, σας το είπε ο παιδίατρος να την κάνετε από τώρα? Ο δικός μου είχε πει να περιμένουμε να κλείσει χρόνο. Η μικροβιολόγος πάλι μου είπε ότι μέχρι τα 6-7 χρόνια μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα! Τι να πω...

Εγώ την καθυστέρησα γιατί είχε φάει πολύ τρύπημα ο δικός μου για άλλους λόγους και δεν ήθελα να τον ταλαιπωρήσω.

Για το γκούχου γκούχου, αν περνάει ίωση θα σου βγάλει περίεργη γενική αίματος (ανεβασμένα λευκά π.χ.) και μπορεί να ανησυχήσετε τσάμπα. Το ένζυμο νομίζω δεν επηρεάζεται, αλλά ρώτα καλού κακού το γιατρό. Υποθέτω ότι αν περιμένεις λίγο να γίνει καλά δεν έγινε και τίποτα...

5k3tp2.png

η παιδιατρος ειπε μολις κλεισει τον 6ο θα περιμενω να φυγει ο βηχας(μονο βηχα εχει) ναι δεν χαλασε ο κοσμος να παω μια βδομαδα η και δυο μετα

με την μικροβιολογο που μιλησα μου ειπε τα εξης:

μου λεει δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να την κανει...οταν γεννιουνται τα αγορακια ή το εχουν ή δεν το εχουν...στα κοριτσακια την κανουν μετα τον 6ο

και μου ανελυσε για το χ χρωμοσωμα κτλ για το αν ειναι κληρονομικο

με μπερδεψε θα ελεγα και μου δημιουργησε πολλα ερωτηματα:confused:

με ποιο τροπο μαθατε εσεις οτι πρεπει να γινει η εξεταση αυτη?

εμενα μολις γεννηθηκε ο μικρος του πηρανε αιμα και το στειλανε στο παιδων(ετσι κανουν σε ολα τα μωρα μου ειπανε) και αν μου ερθει επιστολη απο το παιδων σημαινει οτι πρεπει να γινει η εξεταση γιατι κατι θα βρηκανε..και μου ηρθε!μετα το ειπα στην παιδιατρο και μου ειπε μετα τον 6ο γιατι δεν θα βρουνε ευκολα φλεβα σε τοσο μικρουλι

η μαμα μου εχει ελλειψη ενζυμου εγω οχι....οποτε πιθανοτατα να εχει και ο μικρος

θα μαθουμε οταν την κανουμε

Κι εμάς χαρτί από το Παίδων μας ήρθε, από το Ινστιτούτο Υγείας ή κάτι τέτοιο ότι έχει έλλειψη ενζύμου και να την επαναλάβουμε στο 6μηνο. Ο παιδίατρος είπε στο χρόνο και μέχρι να την ξανακάνει προσέχαμε.

Τώρα επιβεβαιώθηκε ότι την έχει την έλλειψη.

Όντως είναι δύσκολο να βρούνε φλέβα, δεν ξέρω πού έχεις σκοπό να την κάνεις, αλλά καλύτερα είναι κάπου που να έχουν εμπειρία με μωρά για να μην το ταλαιπωρήσουν πολύ.

Μπορεί να έχεις κι εσύ μερική έλλειψη σαν κι εμένα. ;)

5k3tp2.png

εγω οταν γεννηθηκα και μου την εκαναν βγηκε αρνητικο..κοιταξα το βιβλιαριο μου...

η μικροβιολογος αυτη ειναι καλη εχει καλο χερι να το πω και ετσι:P εγω που φοβαμαι τις βελονες σε αυτην δεν καταλαβαινω τιποτα σε αντιθεση με την βοηθο της που ειναι απαπαπα

μου ειπε να παω την ωρα που θα ειναι η ιδια και εκει καπως ησυχασα

οταν ητανε νεογεννητο δεν αναλαμβανε να κανει για ικτερο που θελαμε(εκει επερναν απο φτερνα) τωρα ομως που ειναι σχετικα μεγαλουτσικο το μωρο κανει

το θεμα ειναι πως τον κραταμε τον μπομπιρα ειναι πολυ υπερκινητικος (στην παιδιατρο το τσουρομαδαει το χαρτι του κρεβατιου)πρεπει να του αποσπασω την προσοχη με κανενα παιχνιδακι γιατι παρατηρει τους παντες και τα παντα που πηγαινουν τι κανουν κτλ...:lol::lol::lol:

ελπιζω να μην μας γινει κουτσομπολης χαχαχα

Διαφημίσεις

Λογικά ξαπλωμένο, απ'οσο θυμάμαι από το δικό μου, αλλά θέλει προσοχή και τσαμπουκά να μην κουνηθεί την ώρα της λήψης. Αν είστε δύο άτομα (τρία με αυτό που θα πάρει το αίμα) λογικά θα τα καταφέρετε. Γι'αυτό στα νοσοκομεία δεν αφήνουν τους γονείς μέσα, είναι δύσκολη φάση...

5k3tp2.png

και εμένα ο μικρός έχει ολική έλλειψη ενζύμου. Μας το είχαν πει στο μαιευτήριο, ήρθε και το χαρτί απο το Ινστιτούτο Υγείας και πήγαμε κοντά στα 2 να κάνουμε την εξέταση. Πήγαμε στο διαγνωστικό που πάω χρόνια, αλλά δεν μπόρεσαν να του πάρουν αίμα... Δεν θέλω να το ζήσει κανένας αυτό το πράγμα!!! Πολύ κλάμα και σίγουρα πόναγε το παιδί. Τελικά τον πήγα στο Ιασω (πλήρωσα τα μαλλιοκέφαλά μου) αλλά σε 1' είχαμε τελειώσει και ο μικρός βγήκε ήρεμος. Πάντως, μετά τον χρόνο λένε ότι είναι σίγουρο το αποτέλεσμα

Την μέρα που σε πρωτοαντίκρισα, αντίκρισα το φως μου!

δεν ξερω με οσους εχω συζητησει ο καθε ενας και κατι διαφορετικο μου λεει...

αν κλαψει θα ειναι για ενα λεπτο και στα εμβολια ετσι κανει μετα το ξεχναει τωρα δεν ξερω αν η βελονα ειναι πιο λεπτη...:rolleyes:

δηλαδη θα πρεπει να την ξανακανω μετα απο μηνες?

• 3 εβδομάδες μετά...

βγηκανε και τα δικα μας αποτελεσματα!!!

ειμαστε μεσα στις φυσιολογικες τιμες....:P:p:p

11,1 η τιμη μας

τωρα μεσα στην εβδομαδα θα παμε και παιδιατρο για εξεταση να τα δει και αυτη

υποθετω δεν χριαζεται να ξαναγινει σωστα υποθετω?

Διαφημίσεις

χωρις να ειμαι ειδικος εχω βγαλει καποια δικα μου συμπερασματα με βαση τον περιγυρο μου

οσα παιδακια ανεβασαν ικτερο μετα την γεννηση τους, εστειλαν αυτην την επιστολη απο το Παιδων(φυσικα και σε αλλα που δεν ανεβασαν)

τι εννοω

μαλλον λογο του ανεβασμενου ικτερου δεν βγαινουν τα σωστα αποτελεσματα για την ελλειψη ενζυμου και ισως γι αυτο στελνουν το χαρτι για να επανεξεταστει

μπορει να ειναι λαθος αυτη η αποψη μου

Κι εμείς έχουμε έλλειψη ( έχει ο μπαμπάς μου , εγώ όχι) κάναμε την εξέταση στη μικρή στη Βιοιατρική και βγήκε 63 με τιμες 146-376. Η παιδίατρος μας είπε ότι επειδή για τα κορίτσια την εξέταση την κάνουν μόνο στο Παιδων, δεν τη θεωρεί αυτή έγκυρη. Βέβαια δε νομίζω να μπορεί να βγεί ψευδώς θετική, αν ήταν αρνητική το συζητούσαμε...

Ο μπαμπάς μου δεν τρώει κουκιά, όχι στη ναυθαλίνη και την ασπιρίνη την έκοψε πριν μερικά χρόνια, πριν έπαιρνε κανονικά.

Δεν το ξέρανε και παλιά και είχε φάει και κουκιά ο καημένος τεσπα...

Στο κλαμπ κι εμεις (αναμενόμενο)....

δεν ειναι τιποτα η ελλειψη ενζυμου.

εγω εχω απλα δεν εφαγα ποτε κουκια αν μοιριζει καπου ναυθαλινη φευγω και δεν πινω ασπιρινη.οσο για τα φαρμακα ειχα μια λιστα αλλα τωρα οταν ειναι να παρω φαρμακο λεω στο γιατρο εχω ελλειψη ενζυμου και μου γραφει αναλογως.επισης η μονη αντιβιωση που εχω παρει ειναι η amoxil.

ky1Ap2.png?YVrPElRM

• 4 εβδομάδες μετά...

γειά σας ..θα ήθελα αν είναι εύκολο μια διευκρίνιση για το θέμα αυτό.Και σε εμάς έστειλαν λίγες μέρες μετά την γέννηση της μπέμπας το χαρτί αυτό από το ινστιτούτο το οποίο έλεγε για πιθανή έλλειψη ενζύμου..θέλω να ρωτήσω αν η εξέταση μπορεί να γίνει σε απλό μικροβιολογικό εργαστήριο ή θα πρέπει να κλείσω στο παίδων;οχι τίποτα άλλο αλλά η μικρή είναι ήδη έξι μηνών και το αμέλησα να κλείσω στο παίδων στο οποίο αργούν τα ραντεβού..

Καλημέρα. Η εξέταση μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε μικροβιολογικό εργαστήριο.

Όμως, προσωπική μου γνώμη είναι ότι καλύτερα να την κάνετε κάπου που να έχουν εμπειρία σε μωράκια και συνήθως τα εργαστήρια της γειτονιάς δεν έχουν. Εγώ πήγα την περασμένη εβδομάδα σε τοπ εργαστήριο της περιοχής μας, όπου υποτίθεται ότι ξέρουν και ήταν μια άλλη κοπέλα από αυτή που μας εξυπηρετεί συνήθως και το ταλαιπώρησε πολύ το παιδί! Χίλιες φορές στο Παίδων ή σε άλλη παιδιατρική κλινική. Ειδικά το δικό σου που είναι μια σταλίτσα με φλεβίτσες τόσες δα...

Δεν υπάρχει βιασύνη νομίζω, ο δικός μας παιδίατρος μας είχε πει να κλείσει χρόνο πρώτα, γιατί οι τιμές μπορει να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Και σε 1 μήνα να σου κλείσουν, δεν χάθηκε ο κόσμος.

5k3tp2.png

Διαφημίσεις

• 2 months later...

KAMHMERA EIRUA STHN PAREA SAS .......GIATI ANTIMETOPIZO TO EIDIO PROBLIMA ME TON 8 GIO MOY ........ENO TO GNOREIZO APO 6 MHNON KAUE TETIA EPOXH KANO THN ANALEISEI GIA TO ENZYMA MIPOS KAI POTE ALAJEI KATI .......AYTO ME FOBIZH ........EINAI AROSTIA XOREIS AROSTIA ....UA XARO NA EPOIKINONO ME ALES MHTERES POY GNORIZOYN KATI PARAPANO H ESTO NA MHLAME....POPI KERKYRA:p

Αν κάποιος έχει ελλειψη του ενζύμου, δεν το ανακτά ποτέ... ειναι εφ ορου ζωής η έλλειψη!! Οπότε μην ταλαιπωρεις το παιδί σου με περιττές αναλύσεις.

Σε αυτην την περιπτωση πρέπει να προσέχεις, να μην τρώει κουκιά, να αποφευγει τη ναφθαλίνη και κάποια φάρμακα , για τα οποία θα ήταν καλό να σε ενημερώσει ο παιδίατρος...

Να σαι καλά!

Είμαι 31 ετών και εχω μια πανέμορφη κορούλα 8 μηνών στην οποία μετέφερα την μερική έλλειψη G6PD μου. Τόσα χρόνια έχω πάρει όλα όσα απαγορεύονται και μάλιστα σε πολλάπλές δόσεις μιας και λόγω της εργασίας μου παίρνω συχνά χημειοπροφύλαξη για τα μεταδοτικά νοσήματα. Εχω πιει περίπου 1 τόνο tonic water που απαγορέυεται αλλα πάλι τίποτα. Απλά προσέχω τη ναφθαλίνη την οποία μυρίζω απο χιλιόμετρα(μια φορά σε σουπερ μάρκετ μικρός μαστούρωσα κιόλας χεχε) και κουκιά ούτε που να τα βλέπω. Η λίστα με τα φάρμακα και τις "απαγορευμένες" ουσίες είναι πολύυ μεγάλη μιας και σε έναν να έχει αναφερθεί πρόβλημα πρέπει να μπει στην λίστα.

Το συμπέρασμα μετά απο τόσα χρόνια? Σιγά την έλλειψη!! Μια χάρα ζωή κάνω και μια χαρά ζωή θα κάνουν και τα μπουμπουκάκια μας μην ανυσηχείτε καθόλου. Το μόνο θέμα είναι οτι δεν μπορούμε να γίνουμε αιμοδότες μιας και το άιμα μας συνήθως το θεωρούν άχρηστο και το πετάνε. Αλλα έχουμε φυσική ανοσία στην Ελονοσία χεχε. Πάμε όλοι Αφρική(έτσι κι' αλλιώς με τον ακατανόμαστο όλοι μετανάστες θα γίνουμε).

KAMHMERA EIRUA STHN PAREA SAS .......GIATI ANTIMETOPIZO TO EIDIO PROBLIMA ME TON 8 GIO MOY ........ENO TO GNOREIZO APO 6 MHNON KAUE TETIA EPOXH KANO THN ANALEISEI GIA TO ENZYMA MIPOS KAI POTE ALAJEI KATI .......AYTO ME FOBIZH ........EINAI AROSTIA XOREIS AROSTIA ....UA XARO NA EPOIKINONO ME ALES MHTERES POY GNORIZOYN KATI PARAPANO H ESTO NA MHLAME....POPI KERKYRA:p

Μην αγχώνεσαι χωρίς λόγο. Την έλλειψη αυτή την περνάνε οι μαμάδες στους γιούς κι οι πατεράδες στις κόρες. Αν την έχει δεν θα φύγει ποτέ, επομένως μην υποβάλεις το παιδί σε εξετάσεις άδικα. Το παιδί μια χαρά ζωή θα έχει. Όλα αυτά που πρέπει να αποφεύγουμε, φάρμακα και φαγητά, και να τα πάρουμε ή να τα φάμε κάποια στιγμή δεν σημαίνει οτι αυτόματα θα μας προκαλέσουν ίκτερο ή αιμόλυση ή πτώση του σιδήρου. Απλά, υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει...Όπως ανέφερε και ο κύριος πιο πάνω, δεν μπορούμε να γίνουμε αιμοδότες, όχι γιατί το αίμα μας θεωρείται άχρηστο, αλλά γιατί δεν ξέρουν ποιος θα λάβει αυτό το αίμα και τι φάρμακα θα παίρνει εκείνη τη στιγμή και για αυτό το λόγο, δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν μια τέτοια επιπλοκή. Για να ηρεμήσεις μπορείς να ζητήσεις από το γιατρό σου να σου εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει η έλλειψη ενζύμου. Είμαι σίγουρη πως κι αυτός θα σε καθησυχάσει. Αν θέλεις να μάθεις οτιδήποτε περισσότερο στείλε μου μήνυμα.

twmWp2.png

Μην αγχώνεσαι χωρίς λόγο. Την έλλειψη αυτή την περνάνε οι μαμάδες στους γιούς κι οι πατεράδες στις κόρες.

ποσο εξακριβωμενο ειναι αυτο?

η μαμα μου εχει ελλειψη την οποια πηρε και η αδερφη μου (οχι εγω ομως)...ο πατερας μου δεν εχει. :rolleyes::rolleyes::rolleyes::rolleyes:

d7i7p2.png?u2P8mcl6z0avp3.png?QbVqPift

ποσο εξακριβωμενο ειναι αυτο?

η μαμα μου εχει ελλειψη την οποια πηρε και η αδερφη μου (οχι εγω ομως)...ο πατερας μου δεν εχει. :rolleyes::rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Έχεις δίκιο, δεν είναι ακριβώς από τη μάνα στους γιους και από τον πατέρα στις κόρες. Το γονίδιο βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ επομένως μια μητέρα φορέας μπορεί να το μεταδώσει στις κόρες και στους γιους, ενώ ο πατέρας μόνο στις κόρες. Προφανώς, εσύ που δεν έχεις έλλειψη, πήρες τα υγιή Χ χρωμοσώματα και των δύο, ενώ οι αδερφές σου έχουν το ένα χρωμόσωμα Χ από την πλευρά της μητέρας σας με την έλλειψη. Ένας πατέρας, πάντως, δεν μπορεί να το μεταδώσει στο γιο του.

twmWp2.png

μια νεα απορια που μου προεκυψε:

μπορει να "πηδηξει γενια?" δηλ. εχει η μαμα μου εγω οχι, μπορει να εχουν οι κορες μου? και το ρωταω αυτο γιατι στη μικρη μου που την εκανα μας γυρισε αποτελεσμα που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αυτη η τιμη ( μας ειπαν απο το αρμοδιο γραφειο και μας συστησαν να τη ξανακανουμε). Τη δευτερη φορα για διαφορους λογους δεν ειμαστε 100% σιγουροι πως το αιμα σταλθηκε για εξεταση g6pd...

d7i7p2.png?u2P8mcl6z0avp3.png?QbVqPift

μια νεα απορια που μου προεκυψε:

μπορει να "πηδηξει γενια?" δηλ. εχει η μαμα μου εγω οχι, μπορει να εχουν οι κορες μου? και το ρωταω αυτο γιατι στη μικρη μου που την εκανα μας γυρισε αποτελεσμα που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αυτη η τιμη ( μας ειπαν απο το αρμοδιο γραφειο και μας συστησαν να τη ξανακανουμε). Τη δευτερη φορα για διαφορους λογους δεν ειμαστε 100% σιγουροι πως το αιμα σταλθηκε για εξεταση g6pd...

Μου φαίνεται απίθανο κάτι τέτοιο. Είναι σαν την αναιμία. Οι δύο γονείς μου είχαν το στίγμα. Εγώ δεν έχω τίποτα, ενώ η αδερφή μου έχει αναιμία. Πιάσαμε τα δύο 25% που υπήρχαν. Τα παιδιά μου, από τη στιγμή που εγώ δεν έχω καν το στίγμα και ούτε ο πατέρας τους, δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν και αυτά. Αν κι ο άντρας σου δεν έχει έλλειψη ενζύμου, τότε τα παιδιά δεν θα έχουν και αυτά. Αν κάνω λάθος και γνωρίζει κανείς κάτι περισσότερο, ας με διορθώσει παρακαλώ.

twmWp2.png

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...