Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ντύσιμο μωρού

Recommended Posts

Αγαπημένες μου φιλενάδες.....

Κατ΄αρχήν please μην γελάσετε με τις παρακάτω ερωτήσεις μου, αλλά μερικά πράγματα φαίνονται πολύ δύσκολα σε μας τις νέες μανούλες....

Ακολούθησα λοιπόν κι εγώ τις συμβουλές σας και τις υπάρχουσες λίστες και αγόρασα τα απαραίτητα ρούχα του μωρού, δηλ. φανελάκια, πυτζαμάκια, φορμάκια εξόδου, ζακετάκια.

Κι εδώ αρχίζει το πρώτο μπέρδεμα. Άντε τα φορμάκια εξόδου τα καταλαβαίνω. Τα βάζεις στο μωρό όταν είναι να βγείτε έξω. Εύκολο !!!

Τα φανελάκια και τα πυτζαμάκια όμως, τι ρόλο παίζουν ???

Αν τα έμαθα καλά, το μωράκι τις πρώτες εβδομάδες, ξυπνάει, τρώει, κοιμάτε και πάλι απ' την αρχή. Στον ύπνο φοράμε τα πυτζαμάκια ???

Κάτω απ' το πυτζαμάκι φοράμε φανελάκι ???

Αν όχι, πότε το φοράμε αυτό το φανελάκι ???

Σας κούφανα ε με τις απορίες μου ???

Πάντως αν μπορούσαν οι μανούλες με κάποια εμπειρία να διαφωτίσουν και εμάς τις νεότερες θα ήταν τέλεια.

Παρόμοια θέματα, π.χ. σκεπάσματα μωρού. Κουβέρτα κούνιας και κουβέρτα αγκαλιάς. Πότε και που χηρσιμοποιείται η κάθε μία ???

kTB4p3.png

N9Mep2.png

Διαφημίσεις

mami γεια σου!

Ένα φανελάκι αμάνικο ή όχι, το φοράς κάτω από το φορμάκι. Παίζει το ρόλο εσώρουχου. Τις μέρες που έχει κρύο μπορείς να του φοράς φορμάκι βελουτέ, ή ενα φορμάκι βαμβακερό, και ζακετούλα από πάνω. Μπορείς να το κοιμίζεις με το ίδιο φορμάκι, γιατί πρακτικά , τα μωρούλια τώρα είναι ή σε αγκαλιά, ή σε ριλάξ, οπότε δεν χρειάζεσαι νομίζω άλλο ρουχαλάκι για να το κοιμίζεις από τη στιγμή που δεν λερώνεται. Εγώ τουλάχιστον την κοίμιζα με το φορμάκι που την είχα στη διάρκεια της μέρας. Πυτζαμάκια δεν χρειάζονται κατά τη γνώμη μου.

Τώρα κουβερτούλα, είχα μία μόνιμη στρωμένη στο κρεβατάκι, και μια πιο μικρή αγκαλιάς. Όταν την έπαιρνε ο ύπνος στην αγκαλιά με τη μικρή κουβερτούλα, την ακουμπούσα στο κρεβατάκι της την έβγαζα σιγά σιγά, και μετά την σκέπαζα με την κανονική.

Ότι άλλο θες, εδώ είμαστε! :)

Εγώ για το μόνο που μπορώ να σε διαφωτίσω είναι για τα φανελάκια. Τα φοράμε κάτω από τα φορμάκια - πυτζαμάκια. Είναι απαραίτήτα, ειδικά τώρα το χειμώνα.

Τώρα για τη διαφορά φορμάκια, πυτζαμακια, μάλλον υπάρχουν τα καθημερινά φορμάκια τα οποία φοράει και ως πυτζαμάκια, αλλά είναι και κάτι φορμάκια πιο "αμπιγιέ" να το πω έτσι που τα χρησιμοποιείς κυρίως για εξόδους, έτσι για πιο καλό ντυσιμο και ίσως να μην είναι και τόσο βολικά στον υπνο. (μπορεί να έχουν κάποια στολιδάκια που να θεωρείς ενοχλητικά).

Τώρα αν λέω βλακείες .... sorry. Αλλά εγώ κάπως έτσι λειτουργούσα. Αν και εγώ δεν είχα ειδικά φορμάκια για έξω. Τα ίδια χρησιμοποιούσα και για ύπνο και για... ξύπνιο.... και βόλτες. :)

sL7ap2.png

Θα συμφωνήσω με τις προηγούμενες μανούλες. Στην αρχή που τα μωράκια είναι μικρούλια και είναι μόνο μαμ, κακά και νάνι δεν χρειάζονται τα πολλά ρούχα, με την έννοια της ποικιλίας. Με την έννοια της ποσότητας χρειάζονται γιατί αφενός είναι μικρά και λερώνονται εύκολα ( συνήθως βρέχονται) και αφετέρου γιατί τα ρούχα τώρα το χειμώνα στεγνώνουν δύσκολα.

Προσωπικά χρησιμοποιήσα πολύ τα εσωτερικά κορμάκια (κοντομάνικα) σαν εσώρουχα και απο πάνω τα βαμβακερά ολόσωμα με τα κουμπάκια μπροστά.

Επίσης κουβερτούλες αλλά και πάνες χρησιμοποιήσα πολλές, άλλες για την κούνια, άλλες για την αγκαλίτσα, άλλες για να την ακουμπώ στο κρεβάτι μας ή για να την παίρνουν αγκαλιά οι τρίτοι.

Επισης χρειάστηκα πολλά σελτεδάκια (αγόρασα και συμπληρωματικά) γιατί στην αρχή σχεδόν κάθε φορά στο άλλαγμα είχαμε και "ατυχήματα" :lol::lol::lol: !!!

1aLup3.png

BtUIp3.png

Μιας και που εγινε θέμα, τα μακρυμανικα φανελάκια ποτε τα φοραμε?

Παντως και εγω δεν ταλαιπωρω το παιδι να το αλλαζω αν δεν λερωθει κατα τη διαρκεια της μερας, καθε βραδυ μετα το μπανιο φοραμε καθαρα ή φορμακι ή μπιτζαμακι, καλτσακια απαραιτητα και νανι. Παντως τρελαινεται να ξεντυνεται και κλαιει απαρηγορητα οταν την ντυνω :cry::D

Διαφημίσεις

Παντως και εγω δεν ταλαιπωρω το παιδι να το αλλαζω αν δεν λερωθει κατα τη διαρκεια της μερας, καθε βραδυ μετα το μπανιο φοραμε καθαρα ή φορμακι ή μπιτζαμακι, καλτσακια απαραιτητα και νανι. Παντως τρελαινεται να ξεντυνεται και κλαιει απαρηγορητα οταν την ντυνω :cry::D

Όλα τα ίδια κάνουν ... γελάω με τον άντρα μου που νευριάζει κάθε φορά που την ντύνει ξεντύνει και απορεί γιατί δεν εχουν ανακαλύψει ακόμα πιο ευκολοφόρετα ρούχα για μωρά :lol::lol::lol: θέλει λέει να μπαίνει το μωρό με τη μία μεσα και μετά να το κλείνουμε με αυτά τα αυτοκόλλητα τύπου βέλκρο :lol::lol::lol: !!!

Τα μακρυμάνικα της τα φοράω τώρα πια σαν μπλουζάκι με κοντομάνικο κορμάκι από μέσα ή φανελάκι. Είναι πιο φτηνά απο τα μπλουζάκια και επειδή λερώνονται με τα φρούτα και αυτά βολεύουν :wink: τα μπλουζάκια τα έχουμε κυρίως για τις βόλτες μας :lol::lol::lol: !!!

1aLup3.png

BtUIp3.png

Kατ'αρχάς για να καταλάβω τί εννοείς, όταν λες φανελάκι, εννοείς το εσωρουχάκι;

Tο εσωρουχάκι είναι από λεπτό βαμβακερό ύφασμα (σαν μακό), κουμπώνει από κάτω, ΔEN έχει ποδαράκια και είναι είτε αμάνικο (με ράντες και χαμηλή λαιμόκοψη), είτε με κοντό μανίκι, είτε με μακρύ. Aυτό το φοράει το μωρό πάντα μέσα απ΄τα υπόλοιπα ρουχαλάκια του. Tώρα μπορείς να του φοράς αυτό με το κοντό ή μακρύ μανίκι, θα το κρίνεις εσύ ανάλογα το πόσο ζεστό είναι το φορμάκι που θα του φοράς απ'έξω, ή το πόσο κρύα είναι η μέρα.

Eπίσης, τί εννοείς με το φορμάκι εξόδου;

Φορμάκια είναι όλα αυτά που έχουν μανίκια και ποδαράκια. Kαμιά φορά έχουν και πατουσάκια. Ίσως τα εξόδου να είναι πιο "φαντεζί" απ'τα απλά καθημερινά. Eλπίζω να μην πήρες τέτοια πολλά γιατί θα χρειαστείς 2-3 το πολύ. Eξαρτάται βέβαια, το πόσο συχνά έχεις σκοπό να βγάζεις έξω το μωρό. Mία φορά τη βδομάδα; Tότε ένα σου αρκεί γιατί πίστεψέ με, στην αρχή θα βάζεις τουλάχιστον 3 πλυντήρια τη βδομάδα με τα ρούχα του μωρού.

Συνήθως μέχρι να σαραντίσουν, αλλάζουν και νούμερο και το Nο 0 δεν τους κάνει πια.

Aλλά από τα απλά φορμάκια που θα φοράει μέσα στο σπίτι, σκέψου ότι μπορεί να χρειαστεί να αλλάξεις 2 και 3 μέσα στην ημέρα (όχι απαραίτητα κάθε μέρα), άρα χρειάζεσαι καμιά 10αριά σίγουρα, ίσως και παραπάνω.

Mην τα πάρεις όλα απ'το ίδιο ύφασμα. Πάρε τα πιο πολλά από χοντρό βαμβακερό και πάρε μερικά πετσετέ και λίγα βελουτέ. Aνάλογα το κρύο, διαλέγεις και του φοράς.

Φυσικά όλα αυτά ισχύουν για το χειμώνα, μην παρεξηγηθώ.

Eλπίζω πιτζαμάκια να μην αγόρασες, γιατί στην αρχή δε βολεύουν καθόλου. Πιο βολικό είναι το ρούχο που είναι ένα κομμάτι, παρά αυτό που είναι δύο.

Tα ζακετάκια θα σε βολέψουν πάλι λίγο αργότερα, όταν θα μπορεί το μωρό να κάθεται στο ριλαξάκι του, περίπου 2 μηνών. Mόλις θα το σηκώνεις απ'το κρεβάτι του, θα του βάζεις μια ζακετούλα να μην κρυώσει (πάνω απ'τα υπόλοιπα ρούχα) και θα το ακουμπάς στο ριλαξάκι. Mέχρι τότε θα το παίρνεις στην αγκαλιά σου με μια μαλακή κουβερτούλα....αγκαλιάς. Aυτός είναι ο ρόλος της. Eπίσης μπορείς να την χρησιμοποιήσεις στο ριλαξάκι, στο καροτσάκι και στο καρεκλάκι αυτοκινήτου. Eπειδή είναι πιο μικρή είναι και πιο πρακτική, πάει παντού!

Mια μαλακιά από φλις είναι ό,τι πρέπει! Eγώ ακόμα τη χρησιμοποιώ.

Oι κουβέρτες κούνιας είναι στο μέγεθος της κούνιας, άρα μένουν μόνο εκεί.

Aυτά προς το παρόν. Ό,τι άλλο θες εδώ είμαστε.

Kαι καμία ερώτηση δεν είναι χαζή. Kαλύτερα να ρωτάς τα πάντα παρά να αυτοσχεδιάσεις.

Θα δεις όμως ότι πολλά πράγματα θα τα βρεις στην πορεία μόνη σου.

Π.χ. θα δεις με ποιά ρούχα το μωρό κρυώνει και θα του φοράς τη ζακέτα, ή με ποιά ζεσταίνεται και θα του βάζεις κάτι λιγότερο.

Π.χ. κάποια μωρά εκνευρίζονται με τις κάλτσες και τις βγάζουν συνέχεια, άρα τα φορμάκια με πατουσάκια θα σε βολέψουν.

Kαι πολλά - πολλά άλλα.

Tο κάθε μωρό έχει τα χούγια του, άρα το ίδιο θα σου δείξει τί πρέπει να κάνεις.

Με τα παιδιά μου, ξαναγεννιέμαι...

bUwEp2.png

mami τα κορίτσια στα είπαν πολύ καλά, απλά να συμπληρώσω το εξής: Εγώ όταν ήμουν έγκυος και κοιτούσα τις λίστες με τα απαραίτητα, είχα χάσει το μούσουλα γιατί εκτός του ότι δεν καταλάβαινα τη χρηστικότητα του κάθε πράγματος, είχα και άγνωστες λέξεις :) . Άσε δε που οι πωλητές λέει ο καθένας ότι θέλει.

Θα σου πρότεινα να κάνεις το εξής. Πήγαινε στα μαγαζιά κα ζήτα να σου δείχνουν τι είναι και πως είναι το κάθε πράγμα που γράφουν στις λίστες. Για αρχή πάρε τα βασικά (μερικά εσώρουχα-φανελάκια δηλαδή-μερικά φορμάκια, σελτεδάκια, πανάκια που χρησιμεύουν για πολλές χρήσεις-σκουπίζεις το μωρό τοπικά αλλά τα βάζεις και στον ώμο για να μην λερώνεσαι-, μια δυο πάνες, μπουρνουζάκι κλπ) και θα δεις ότι όταν με το καλό πας σπίτι με το μωράκι μόνη σου θα καταλάβεις τι σου χρειάζεται και αφού τα έχεις ήδη δει θα ξέρεις τι να πάρεις και πως να το χρησιμοποιήσεις. Επίσης Φρόντισε να πάρεις ευκολοφόρετα ρουχαλάκια γιατί στην αρχή είναι μπελάς το ντύσιμο, όπως λένε και τα κορίτσια. Εγώ τώρα το καταλαβαίνω γιατί το καλοκαίρι που γέννησα με τον κάυσωνα ήταν για 15 μέρες μόνο με την πάνα του.

Μιας και που εγινε θέμα, τα μακρυμανικα φανελάκια

ποτε τα φοραμε?

Εμείς τα φοράμε πλέον με παντελονάκι-φορμίτσα από κάτω (δεν μας αρέσουν πολύ τα ολόσωμα φορμάκια) στην περίπτωση που το πάνω της φόρμας είναι λεπτό ή από μέσα αντί για κοντομάνικο όταν βγούμε έξω και κάνει πολύ κρύο (έχει αρχίσει πολύ παγωνιά εδώ)

Σχετικά με τα φορμάκια, εμένα με βόλεψαν πολύ αυτά που είχαν τα κουμπιά μπροστά. Μπορεί να μην είναι τόσο "εμφανίσιμα" όσο τα υπόλοιπα αλλά είναι τα πιο πρακτικά. Σε διευκολύνουν αφάνταστα σε κάθε αλλαγή πάνας.

.png.png

Εμεις τα μακρυμανικα τα φοραμε οταν εχει λιγο κρυουλακι οπαραπανω και ειδικα αν ειναι να βγουμε εξω.

Εγω του φοραω βαμβακερα πιτζαμακια καθε βραδυ μετα το μπανακι και το πρωι του φοραω κατι πιο ζεστο.

Οσο για το ντυσιμο-ξεντυσιμο mariam το ιδιο παιδι εχουμε????????

(μαλλον νομιζει οτι θα τον παω για μπανιο που τρελαινεται!)

Διαφημίσεις

Αχ mimika και μας το μπανακι ειναι το καλυτερο μας!!!

Ανυπομωνω να την βουτηξω στη θαλασσα....να παρουμε τα κουβαδακια μας , τα μαγιουδακια μας, τα μπρατσακια μας ...!!!!!

Μου ελειψε η θαλασσα ρε γμτ, φετος ουτε απο μακρυα δεν την ειδα :( (τι με επιασε βραδυατικα και κλεγομαι ουτε η Ρουλα να ημουν καλε)

Αχ mimika και μας το μπανακι ειναι το καλυτερο μας!!!

Ανυπομωνω να την βουτηξω στη θαλασσα....να παρουμε τα κουβαδακια μας , τα μαγιουδακια μας, τα μπρατσακια μας ...!!!!!

Μου ελειψε η θαλασσα ρε γμτ, φετος ουτε απο μακρυα δεν την ειδα :( (τι με επιασε βραδυατικα και κλεγομαι ουτε η Ρουλα να ημουν καλε)

Μια απο τα ιδια κι εγω (μηπως εχουμε πολλα κοινα????)

Και την λατρευω την θαλασσα.

Ακομα δεν εχω χωνεψει οτι ερχονται χριστουγεννα, νομιζω οτι θα φτιαξει ο καιρος και θα παμε για μπανιο.

Παλι καλα που εκανα 2-3 σαν εγκυος και αλλα τοσα μετα!

Κορίτσια και εμένα ο μικρός μόλις τον γδύνω για μπάνιο και καθόλι την διάρκεια του μπάνιου ξερένεται στα γέλια το καταευχαριστιέται....

Σ 08/07/2007

Α 07/08/2011

Θ 06/06/2013

Με καλυψαν οι προηγουμενες.Να προσθεσω κι εγω οτι τα φορμακια που κουμπωναν στην πλατη ηταν εντελως αβολα για το νεογενηνητο.Φορμακια εξοδου δεν ειχα (δεν ξερω και ποια ειναι :oops: ),τα ιδια φορουσαμε για μεσα-εξω,υπνο-ξυπνιο(δεν ημασταν και πολυ ξυπνιοι αλλα τελοσπαντων).Παντως εγω του φορουσα μακρυμανικα φανελακια ή κοντομανικα,οχι αμανικα.

bxBwp2.png EgDTp2.png

Διαφημίσεις

Ο Χαρούλης γεννηθηκε Νοεμβριο. Αρχισαμε τις βόλτες όταν σαραντησε και βγαίναμε εξω καθημερινα, όσο κρυο κι αν εκανε... Σε αυτη την περιπτωση χρειαστηκαν τα μακρυμανικα φανελακια.. μονο για εξω.. Γιατι μεσα στο σπιτι ειχαμε αρκετη ζεστη και το παιδι θα εσκαγε με τα μακρυμανικα οπότε του φορουσα κοντομανικο... Ακόμα και το καλοκαιρι καλο ειναι να φορανε ενα ολοσωμο-ραντακι μέσα απο τα ρουχαλακια τους γιατι τα μωρουλια εχουν ανάγκη απο ζεστασια στην περιοχη της κοιλιτσας.

Φορμακια αν και ειχα καποια πιο "σινιε" δεν τα χρησιμοποιησα ποτε για εξω ή για επίσημες εμφανισεις... Γιατι ειμαστε αντρες και θέλαμε να φοραμε παντελόνι... τα μωρα φοράνε φορμακια :P

Εχουμε παντελονια που ειναι σαν το γαντι μου... σε μεγεθος.

O5Lop2.png

kIP3p2.png

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...