Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

πως του εξηγούμε...?

Recommended Posts

Πως εξηγούμε σε ένα παιδάκι 18 μηνών ότι δεν θα ξαναδεί το παππού του?Ο παππούς τον κράταγε από τότε που γεννήθηκε μαζί με την γιαγιά. Τον τελευταίο μήνα όμως μπήκε στο νοσοκομείο, τα πράγματα οδεύουν προς το τέλος από τη γνωστή αρρώστια , και ο μικρός κάθε φορά που πάει στο σπίτι αναζητάει το παππού. Τον ψάχνει παντού και προσπαθεί να ανέβει τις σκάλες να πάει να τον βρει.

Δεν ξέρω πια τι να του πω. Το μόνο που λέω είναι ότι ο παππους έχει ένα πονο μικρό και θα λείψει για λίγο καιρό αλλά δεν ξέρω τι καταλαβαίνει. Μόνο κάπου κάπου που ο πατέρας μου μπορεί τον παίρνει και μιλάνε στο τηλ. Προσπαθούν να μιλήσουν δηλαδη..

Τι να κάνω??

Διαφημίσεις

Κατα αρχάς συλλυπητήρια για τον παππού. Η γνώμη μου σαν γονέας είναι ότι καλά κάνεις και δεν του αναφέρεις τον λόγο. Άποψη μου είναι ότι κάποιος άλλος από την οικογένεια πρέπει να αναπληρώσει το κενό που άφησε ο παππούς ώστε το παιδί να ξεχνιέται .Επίσης με κανέναν τρόπο να μην δοθεί η εντύπωση στο παιδί ότι σε κάτι έφταιξε αυτό και ο παππούς δεν θέλει να τον δει. Και πάλι συλλητήρια.

Είναι λογικό να τον ψάχνει αφού ήταν μαζί όλη μέρα απο την άλλη είσαι τυχερη γιατί είναι πολύ μικρούλης, θα ξεχαστεί με τον καιρό και θα πάψει να τον ψάχνει ας του πέιτε ότι πήγε ταξίδι, κι ότι θα γυρίσει κάποια στιγμή σε λίγο καιρό θα σταματήσει να τον ψάχνει. Καλό κουράγιο, εύχομαι να μην ταλαιπωρηθεί ο άνθρωπος.

Παιδιά εγώ ειδικός δεν είμαι αλλά δε νομίζω ότι είναι σωστό να λέμε ψέματα στο παιδί.

Εγώ στη θέση σου θα ρωτούσα κάποιον παιδοψυχλόγο για το τι πρεπει να πω.

Καλό κουράγιο !!!

Υγ.: παιδιά όχι συλληπητήρια ο άνθρωπος ζει ακόμη απλά απότι κατάλαβα η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

rQGhp3.png

Παιδιά εγώ ειδικός δεν είμαι αλλά δε νομίζω ότι είναι σωστό να λέμε ψέματα στο παιδί.

Εγώ στη θέση σου θα ρωτούσα κάποιον παιδοψυχλόγο για το τι πρεπει να πω.

Καλό κουράγιο !!!

Υγ.: παιδιά όχι συλληπητήρια ο άνθρωπος ζει ακόμη απλά απότι κατάλαβα η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

Συμφωνώ!!

Δεν πρέπει να πεις ψέματα..

το αντίθετο..να του πεις όλη την αλήθεια...

Ψέμα στο ψέμα, το παιδί κάποια στιγμή (ας πούμε από κάποια συζήτηση) θα καταλάβει τι συμβαίνει και θα είναι χειρότερα...

Με λόγια όσο πιο απλά γίνεται, έτσι ώστε να είναι κατανοητά από το παιδί, θα του πεις ακριβώς τι συμβαίνει...και έτσι σιγά σιγά θα το προετοιμάσεις για το μη αναστρέψιμο της κατάστασης...

Όταν συμβεί, πάλι με λόγια απλά και κατανοητά θα του πεις ότι ο πάππους πέθανε (όχι πήγε ταξίδι, όχι έφυγε) πέθανε..

Αν δεις ότι το παιδί δεν μπορεί να το δεχτεί ή γενικότερα παρουσιάζει επί μακρόν περίεργη συμπεριφορά (για κάποιο καιρό είναι φυσιολογικό..και τα παιδιά με τον τρόπο τους πενθούν), επικοινώνησε με τη "Μέριμνα" και πάρε συμβουλές από ειδικούς για το πως να χειριστείς την κατάσταση...

τηλ.2106363367, 2106452338

Σκοπός της Μέριμνας είναι και η "Η παροχή υπηρεσιών στο παιδί που πενθεί την απώλεια αγαπημένου προσώπου ή που το ίδιο απειλείται από σοβαρή αρρώστια. "

Το παρακάτω κείμενο είναι από http://www.merimna.org.gr/Default.aspx?ID=48

Ο θάνατος και η σοβαρή αρρώστια είναι γεγονότα που επηρεάζουν βαθιά τη ζωή των παιδιών και των εφήβων. Oι ενήλικες συνήθως υιοθετούμε προστατευτική στάση απέναντί τους και, μη γνωρίζοντας τι να πούμε και πώς να συμπεριφερθούμε, αποφεύγουμε να συζητούμε αυτά τα θέματα. Στην προσπάθειά μας, όμως, να αποκρύψουμε τα γεγονότα και τα συναισθήματά μας, αφήνουμε τα παιδιά και τους εφήβους με πολλά αναπάντητα ερωτήματα που τους δημιουργούν σύγχυση, φόβο και ανασφάλεια.

Στην πραγματικότητα, δεν μπορούμε να τα απαλλάξουμε από τον πόνο που προκαλούν η αρρώστια και ο θάνατος ενός αγαπημένου. Μπορούμε, όμως, να τα βοηθήσουμε να μάθουν να ζουν με τις εμπειρίες αυτές. Όλα τα παιδιά και οι νέοι χρειάζονται να κατανοήσουν τι τους συμβαίνει, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να βρουν κατάλληλη υποστήριξη σε περιβάλλον ευαίσθητο προς τις ανάγκες τους. Με τη στήριξη αυτή αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα την πραγματικότητα, προωθείται η φυσιολογική τους εξέλιξη και προλαμβάνονται ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στην ενήλικη ζωή τους.

Διαφημίσεις

xara1 δες κι εδώ:

http://parents.org.gr/forum/viewtopic.php?t=3273

Και σας εύχομαι να μην σας χρειαστεί το λινκ.

Δώσ' μου τα χέρια σου να κρατήσω τη ζωή μου.Τάσος Λειβαδίτης.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...