Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Κουμπάρα σε γάμο...

renik

Recommended Posts

Τέλος του μήνα μας πρότεινε ο κολλητός του άντρα μου να τους παντρέψουμε καθότι είναι πολύ άρρωστος ο μπαμπάς της νύφης και βιάζονται να γίνει ο γάμος και η βάφτιση της μικρής.Βγήκε χθες ο άντρας μου να μιλήσουν με τον κολλητό του και τους είπε πως θέλει ο άντρας μου να τους αλλάξει τα στέφανα (τις βέρες θα τις αλλάξει η κοπέλα που θα βαφτίσει και την μικρή) και δεν θέλουν πολλά πράγματα, τα βασικά οπότε να μην αγχωνόμαστε για το οικονομικό θέμα καθότι αυτή την εποχή έχουμε πιεστεί πολύ.Ξέρω ότι πρέπει να πληρώσω λαμπάδες γάμου, στέφανα, δίσκο και ποτήρια αλλά αυτό που με προβληματίζει είναι ο στολισμός καθότι θα είναι ίδιος και στο γάμο και στη βάφτιση΄οπότε θεωρώ πως πρέπει να συμετέχει και η άλλη η κουμπάρα, χθες που μίλησα με την νύφη μας είπε ότι θα αναλάβουν αυτοί (η νύφη και ο γαμπρός) τον στολισμό αλλά εγώ ξέρω πως είναι υποχρέωση των κουμπάρων αλλά πως να πω στην άλλη κουμπάρα που ούτε καν την ξέρω να βάλουμε μισά μισά τα χρήματα για τον στολισμό??και θα θέλει αυτή να συμμετέχει στον στολισμό ή θα προτιμήσει να τα πληρώσει το ζευγάρι? και έχω προβληματιστεί...να αναλάβω όλο τον στολισμό δεν γίνεται...δεν βγαίνω οικονομικά γιατί μας το είπαν τελευταία στιγμή και μετά δεν θα έχω για τις υποχρεώσεις μου(1000 ευρώ μου είπε μια κοπέλα που έγινε πρόσφατα κουμπάρα να υπολογίζω το λιγότερο και έπαθα :shock: ). Και δεν ξέρω τι να κάνω...καμια ιδέα????

Διαφημίσεις

Ζήτα από τη νύφη το τηλ. της νονάς και εξήγησε στην κοπέλα πως η

Μαμά του παιδιού θα πληρώσει για τον στολισμό αλλά εσύ γνωρίζεις ότι

αυτή είναι δική σας υποχρέωση (και των δυο σας ) και πως κάτι τέτοιο δεν

θα ήταν σωστό να συμβεί.

Πες της να ρωτήσει και κάποιων δικό της άνθρωπο να μάθει τις

υποχρεώσεις της νονάς να μην είσαι εσύ και καλά η μόνη της πηγή και

ρώτησε την αν θα ήθελε όπως και εσύ να μοιραστείτε αυτό το δώρο – υποχρέωση

γι αυτή τη νέα μανούλα που έχει και αυτή τόσα στο μυαλό της αυτή την

εποχή (γάμος βάφτιση μωρό άρρωστο μπαμπά )

Αλλά στην τελική, πάντα κατά τη γνώμη μου, μιας και το έμαθες τελευταία

στιγμή, δεν έχεις καμία απολύτως υποχρέωση. Χάρη τους κάνετε και τίποτα

να μην πληρώνατε πάλι καλά έπρεπε να πούνε που θα τους στεφανώσετε

οπότε δεν υπάρχει λόγος να νιώθεις άσχημα για τον στολισμό.

renik, δε νομίζω ότι ο στολισμός της εκκλησίας είναι υποχρεωτικά των κουμπάρων. Στο δικό μας γάμο αλλά και στις βαφτίσεις εμέις αναλάβαμε το στολισμό. Εσύ πάντως προθημοποιήθηκες και σου αρνήθηκαν, άρα είσαι καλυμένη. Μη βάζεις τέτοια αγχη στο μυαλουδάκι σου, αγχώσου μόνο με το τι θα φορέσεις :wink:

Εμείς κοπέλα μου δεν έχουμε στις υποχρεώσεις του κουμπάρου τον στολισμό!!!!

Ένα χρόνο πριν παντρέυτηκα και πληρώσαμε μόνοι μας τον στολισμό της εκκλησίας και πριν λίγα χρόνια που βάπτησα ένα κοριτσάκι δεν πλήρωσα στολισμό....

Φυσικά σε κάποια μέρη το έχουν αυτό π.χ. ο ξαδερφό μου πάντρεψε ένα ζευγάρι και η νύφη από την Κατερίνη, τελευταία στιγμή του σκάσαν το μυστικό ότι πληρώνει ο κουμπάρος τον στολισμό....

Δεν ισχύει παντού αυτό γιαυτό το ζευγάρι ξέρει και είπε ότι θα το πληρώσουν μόνοι τους.

Άφησε τα πράγματα όπως έχουν λοιπόν και πλήρωσε λαμπάδες, στέφανα, δίσκο, μπουκάλια, δώρο στο ζευγάρι (που αφού διαθέτεις για τον μισό στολισμό χρήματα κάνε ένα δώρο καλύτερο εφόσον δεν θα πληρώσεις) και πληρώνεις και την εκκλησία εννοείτε μισά μισά με την νονά!!!

lRZRp3.png

Ο στολισμός δεν είναι του κουμπάρου!!!!

Κάνει το ζευγάρι ό,τι θέλει και τα αναλαμβάνει μόνο του. Δύο φορές πάντρεψα, καμία δεν πλήρωσα για στολισμό!

Διαφημίσεις

εμενα στον δικο μου γαμο και στην βαφτιση τον στολισμο τον πληρωσαν οι κουμπαροι και στις αδερφις μου το γαμο το ιδιο,εμενα απο εκει που ειμαι ετσι το εχουμε μαλλον ειναι ανα τοπο καταγωγης μαλλον.

βεβαια στην βαφτιση δεν ηθελα να μου πληρωσουν τον στολισμο ηθελα να ειναι δικος μου αλλα οι κουμπαρες μου δεν ακουγαν κουβεντα :)

Χθες όμως που μιλάγαμε μου πέταξε η νύφη -με τρόπο πάντα-πως ναι μεν ο στολισμός είναι δική μας υποχρέωση αλλά επειδή μας το είπαν τελευταία στιγμή θα το πληρώσουν εκείνοι μιας και ξέρουν πως τα οικονιμικά μας δεν είναι στα καλυτερα τους αυτή την εποχή...είμαστε από το ίδιο μέρος και στο νησί το έχουμε τον στολισμό να τον κάνει ο κουμπάρος αλλά να μην κάνει άλλο δωρο στο ζευγάρι, δηλαδή ότι ο στολισμός είναι το δώρο για τον γάμο...εγώ όμως όταν είχαν παντρευτεί με πολιτικό γάμο τους είχα δώσει 300 ευρώ γιατί τότε δεν μας είχαν πει να τους παντρέψουμε αργότερα ούτε ότι θα κάνουν θρησκευτικό γάμο μετά οπότε το δωράκι τους το έχουν πάρει και για αυτό δεν θέλω να πληρώσω και όλο τον στολισμό. :? αλλά μετά μην λένε πως είμασταν γύφτοι και δεν στολίσαμε την εκκλησία...και όπως και να το κάνουμε το θεωρώ άδικο να βάλω εγώ όλο τον στολισμό και η άλλη η κουμπάρα τιποτα..αλλά άμα σου λένε πως θα πληρώσουν αυτοί τον στολισμό -αλλά ενδιάμεσα μου πετάνε πως είναι δική μου υποχρέωση-πως να τους πω να πληρώσω εγώ και η άλλη η κουμπάρα?και αν η άλλη η κουμπάρα δεν θέλει?

κατηγορηματικά όχι! ο στολισμός δεν είναι του κουμπάρου! άλλο ΑΝ ΘΕΛΕΙ ο κουμπάρος να το κάνει δώρο ας πούμε... στολισμός, μπομπονιέρες και φωτό ειναι του ζευγαριού

Great minds discuss ideas, average minds discuss events, small minds discuss people.

Κάνει το ζευγάρι ό,τι θέλει και τα αναλαμβάνει μόνο του.

Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

Κάνει το ζευγάρι ό,τι θέλει και τα αναλαμβάνει μόνο του.

Εγώ είμαι από Εύβοια στο γάμο μου ευνόητε ότι πλήρωσε το στολισμό η κουμπάρα αλλά όταν παντρέψαμε εμείς ένα ζευγάρι, μας είπαν ότι δεν είχαν λεφτά να μας κάνουν δώρο και έτσι θα αναλάμβαναν οι ίδιοι το στολισμό από μια γνωστή που θα τους ερχότανε πολύ οικονομικά .

Αν είναι καλοί οι κουμπάροι σου μην αγχώνεσαι για τίποτα .

Αν είναι να σε πιάσει όλο το νησί στο στόμα του, τότε θα ξηλωθείς κανονικά.

Διαφημίσεις

νομίζω πως καλύτερα θα είναι να τους πω μια μέρα να κανονίσουμε να βγούμε όλοι μαζι και να συνενοηθούμε και με το ζευγάρι γενικά τι θέλει για τον γάμο του αλλά και η άλλη κουμπάρα τι ειναι πρόθυμη να πληρώσει αλλά και ποια θα κάνουμε μισά μισά γιατί ο άντρας μου λέει ότι αφού θα περάσει αυτή τις βέρες ουσιαστικά συμμετέχει και στο γάμο και πρέπι όλα τα έξοδα να πάνε διά δύο δηλαδή και οι λαμπάδες και τα στέφανα και το σετ ποτήρι κανάτα δίσκος και αν είναι και δεν τον κάνει το ζευγάρι και τον στολισμό,και όχι να τα πληρώσουμε εμείς όλα μόνοι μας..προβλέπω να στραβώνει η άλλη η κουμπάρα με το που θα της το πει αυτο :lol:

Με τον άντρα μου έχουμε βαφτίσει 2 παιδάκια και το καλοκαίρι θα βαφτίσουμε κι άλλο.

Εχουμε επίσης παντρέψει 2 ζευγάρια.

Σε όλες τις εκδηλώσεις αναλάβαμε εμείς τον στολισμό γιατι έτσι ξέρουμε οτι γίνεται...και στο φιλικό μας περιβάλλον και το οικογενειακό ξέρω οτι ο στολισμός ειναι έξοδο του κουμπάρου..

ρενικ μου για να απαντήσω στη ερώτηση σου..θα σου πρότεινα να μάθεις το τηλέφωνο της νονάς και να μιλήσεις μαζί της για αυτα που σε απασχολούν..δεν ειναι ντροπή και εννοειται οτι δεν θα έχετε 2 στολισμούς.

Και εγω στο δευτερο γάμο που ημουν κουμπάρα ειχα αλλους 2 συν κουμπάρους που δεν τους γνώριζα αλλά τους συνάντησα και τα κανονίσαμε ολα μια χαρα!

επειδη και εμεις ρε κοριτσια θα παντρεψουμε τον μαιο οντας 7 μηνων εγκυος η γυναικα... μου λετε λιγο τις υποχρεωσεις μας και τα κοστοι στο περιπου ???

*O μονος πραγματικος χρόνος είναι το εδώ και το τώρα

Όταν καταλάβουμε τι σημαίνει ελπίδα, θα πάψουμε να πιστεύουμε σ' αυτήν...

aMppp3.png

νομίζω πως καλύτερα θα είναι να τους πω μια μέρα να κανονίσουμε να βγούμε όλοι μαζι και να συνενοηθούμε και με το ζευγάρι γενικά τι θέλει για τον γάμο του αλλά και η άλλη κουμπάρα τι ειναι πρόθυμη να πληρώσει αλλά και ποια θα κάνουμε μισά μισά γιατί ο άντρας μου λέει ότι αφού θα περάσει αυτή τις βέρες ουσιαστικά συμμετέχει και στο γάμο και πρέπι όλα τα έξοδα να πάνε διά δύο δηλαδή και οι λαμπάδες και τα στέφανα και το σετ ποτήρι κανάτα δίσκος και αν είναι και δεν τον κάνει το ζευγάρι και τον στολισμό,και όχι να τα πληρώσουμε εμείς όλα μόνοι μας..προβλέπω να στραβώνει η άλλη η κουμπάρα με το που θα της το πει αυτο :lol:

Αν η άλλη κουμπάρα αλλάξει και τις βέρες λογικό είναι να βάλει και εκείνη τα μισά έξοδα του γάμου άσχετα αν θα κάνει και την βάπτιση μετά.... Αν έκανε μόνο την βάπτιση και εφόσον στην βάπτιση μόνο την κολυμπίθρα στολίζουν σε αυτή για τον στολισμό αντιστοιχούν λιγότερα!!!!

Εφόσον δεν δίνετε δώρο λογικά καλά κάνετε τον στολισμό..... Εμάς η καουμπάρα μας μας έδωσε 500€ να πάρουμε ότι θέλουμε εμείς!!!

Εμείς εδώ λέμε όμως ότι όποιος παντρεύει βαπτίζει κιόλας για να "ξεσταυρώσει ο κουμπάρος τα χέρια του" από τα στέφανα που έβαλε....

Πρέπει να μιλήσετε με την άλλη κουμπάρα το λογικό είναι αυτό!!!

lRZRp3.png

Διαφημίσεις

Σε καποιον που το θεωρει αυτονοητο οτι ειναι του κουμπαρου πως τον ρωτας ομως?

*O μονος πραγματικος χρόνος είναι το εδώ και το τώρα

Όταν καταλάβουμε τι σημαίνει ελπίδα, θα πάψουμε να πιστεύουμε σ' αυτήν...

aMppp3.png

ισως να ειναι κοποιο εθιμο που αφορα την καθε περιοχη.εδω παντως ειναι αυτονοητο οτι ειναι του ζευγαριου.παντως θα πρεπει να γινει μια συζητηση,αν ειναι απαραιτητο γιατι και στο δικο μου γαμο εγω πληρωσα καραφα και ποτηρι. :shock:

ΕΙΣΑΙ ΟΛΗ ΜΟΥ Η ΖΩΗ...

line_flow_blue_beg_17_time_1185336000_text_f4ef20e1f3f4e5f1e1eae920ece1f220e5e9ede1e9.gif

κατηγορηματικά όχι! ο στολισμός δεν είναι του κουμπάρου! άλλο ΑΝ ΘΕΛΕΙ ο κουμπάρος να το κάνει δώρο ας πούμε... στολισμός, μπομπονιέρες και φωτό ειναι του ζευγαριού

Καλά σε αυτό μην είσαι τόσο κατηγορηματική γιατί εξαρτάται από την περιοχή. Σε άλλες περιοχές ο κουμπάρος αναλαμβάνει και τον στολισμό. Εγώ όταν πάντρεψα, πλήρωσα και τον στολισμό.

Κάποιες φορές κάνουμε οι ίδιοι δύσκολη τη ζωή μας και των άλλων δυσκολότερη......

Αφού η γυναίκα είπε ξεκάθαρα ότι αναλαμβάνει αυτή το στολισμό, γιατί προσπαθείς να ανασύρεις ένα θέμα που έχει τελειώσει και να εμπλέξεις μάλιστα και τρίτο πρόσωπο που ίσως δεν έχει τη δυνατότητα να εμπλακεί..??... :roll:

Λίγο αυτοσυγκράτηση δε βλάπτει....

Χμμμ.... Αυτό με τον στολισμό της εκκλησίας ο οποίος ξαφνικά εμπίπτει στις υποχρεώσεις του κουμπάρου είναι τελευταία μόδα.... Όπως τελευταία μόδα είναι και ο στολισμός της εκκλησίας όπως γίνεται στις μέρες μας.... Αν ανατρέξει κανείς σε προηγούμενες 10ετίες (προ του '80) ελάχιστοι στόλιζαν την εκκλησία κι όχι για λόγους οικονομικούς αλλά λόγω του ότι δεν είχε γίνει ακόμα τόσο μεγάλη επιχείρηση ο γάμος....!! Άρα λοιπόν δεν πρόκειται για έθιμο. Πρόκειται για ένα δώρο που συνηθίζεται να γίνεται από τους κουμπάρους στο ζευγάρι χωρίς όμως να τους υποχρεώνει κανείς να το κάνουν αν δεν θέλουν ή δεν μπορούν.

Αν καλοσκεφτεί κάποιος τα έξοδα που κάνει ο κουμπάρος δεν είναι καθόλου λίγα. Εκτός από τα καθιερωμένα (λαμπάδες, στέφανα, εκκλησία) έχει και την εμφάνιση του να φροντίσει (ρούχα, παπούτσια κομμωτήριο για τις κυρίες κοκ) και φυσικά το δώρο που θα κάνουν στο ζευγάρι. Το να τον/την υποχρεώνει το ζευγάρι να κάνει ως δώρο 1000€ περίπου του στολισμού ή ακόμα χειρότερα να το εντάσει στις υποχρεώσεις του (άρα έξτρα το δώρο του ζευγαριού) είναι το λιγότερο απαράδεκτο για να μην πω αγενές. Στο κάτω κάτω αν ο κουμπάρος δεν το έχει στα "έθιμα" του οφείλουν να το σεβαστούν και να το πληρώσουν οι ίδιοι. Αν θέλουν να ακολουθηθεί αυτό το "έθιμο" μπορούν να προτείνουν την κουμπαριά σε κάποιον συγχωριανό τους αν θέλουν....!

Ακούω συχνά ότι "ως νέο ζευγάρι χρειάζεται βοήθεια και γι'αυτό έχει επικρατήσει να αναλαμβάνει και τον στολισμό ο κουμπάρος". Και ως προς το συγκεκριμένο ΠΑΛΙ απαράδεκτο είναι. Τον γάμο σου τον κανονίζεις σύμφωνα με το πορτοφόλι σου. Αν θες υπερπαραγωγές και δεν έχεις φράγκο κοιτάς να περιορίσεις τα έξοδα σου, όχι να τα φορτώσεις στους άλλους.

Επειδή έχω γίνει κι εγώ κουμπάρα σε γάμο προ 4ετίας περίπου, γνωρίζω πολύ καλά πόσα είναι τα έξοδα του κουμπάρου και πολλές φορές ξεπερνούν τα 1.000€ για στέφανα, λαμπάδες και εκκλησία, χώρια ότι ξοδεύεις για το ντύσιμο σου και το δώρο του ζευγαριού (κανένα 1500€ περίπου στο σύνολο). Θα το θεωρούσα απαράδεκτο να μου ζητήσουν να δώσω άλλα 1000€ για τον στολισμό. Οφείλει και το ζευγάρι να καταλαβαίνει ότι δεν κάνει κουμπάρο/α για να του καλύψει κάποιος τα έξοδα του.

Κάποιες φορές κάνουμε οι ίδιοι δύσκολη τη ζωή μας και των άλλων δυσκολότερη......

Αφού η γυναίκα είπε ξεκάθαρα ότι αναλαμβάνει αυτή το στολισμό, γιατί προσπαθείς να ανασύρεις ένα θέμα που έχει τελειώσει και να εμπλέξεις μάλιστα και τρίτο πρόσωπο που ίσως δεν έχει τη δυνατότητα να εμπλακεί..??... :roll:

Λίγο αυτοσυγκράτηση δε βλάπτει....

δεν θα το συζητούσα αν η νύφη το έλεγε όντως ξεκάθαρα, χαζή είμαι να ψάχνω που να ξοδέψω λεφτα?προβληματίζομαι γιατί έμμεσα πλην σαφώς χθες που μιλήσαμε μου είπε πως ο στολισμός ρώτησε και της είπαν πως ανήκει στις "υποχρεώσεις" του κουμπάρου αλλά επειδή δεν έχουμε λεφτά αυτή την εποχή θα τον κάνουν αυτοί..εσύ εκείνη την ώρα τι σκέφτεσαι?με τον τρόπο της μου πετούσε το μπαλάκι!για αυτό και προβληματίζομαι!!! αλλιώς δεν θα εμπαινα καν στη διαδικασία ειδικά με τα έξοδα που έχω αυτή την εποχή!και δεν προβληματίζομαι μόνο για τον στολισμό αλλά και για τα υπόλοιπα που ανήκουν στις υποχρεώσεις του κουμπάρου οι οποίες κατά τη γνώμη μου πρέπει να μοιραστούν με την άλλη κοπέλα που ούτε καν ξέρω ποια είναι ή τι ποσό θέλει εκείνη να διαθέσει για όλα αυτά :?

Κακώς προβληματίζεσαι renik. Σου πέταξε το μπαλάκι όπως είπες και με πολύ έμμεσο τρόπο. Μην το πιάνεις. Δηλαδή το παίζει και υπεράνω;; "Εγώ δεν στο λέω να το κάνεις αλλά να ξέρεις ότι είσαι υποχρεωμένη;;" ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ! Και ζήτα της και το τηλέφωνο της άλλης κοπέλας για να συννενοηθείτε για το από που θα πάρετε τα πράγματα κοκ. Δεν νομίζω να στο αρνηθεί...! :wink:

ακριβώς αυτό σκέφτομαι και εγώ!έχουμε σκοπό να βγούμε μέσα στη βδομάδα όλοι μαζί και θα τα κανονίσουμε εκείνη την ώρα!απλά livinath δεν θα πιάνω μπαλάκια :lol:

ακριβώς αυτό σκέφτομαι και εγώ!έχουμε σκοπό να βγούμε μέσα στη βδομάδα όλοι μαζί και θα τα κανονίσουμε εκείνη την ώρα!απλά livinath δεν θα πιάνω μπαλάκια :lol:

Απαπα!! :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

Καλησπέρα και από εμένα!

Και εγώ είχα το ίδιο πρόβλημα στο γάμο μου, καθώς οι δύο κουμπάρες μου δεν γνωριζούντουσαν καθόλου μεταξύ τους και τη μία δεν την ήξερα και εγώ πολύ.

Νομίζω ότι καλό θα ήταν να ζητήσεις το τηλέφωνο της άλλης κουμπάρας και να βολιδοσκοπήσεις λίγο τις προθέσεις τις, πριν βγείτε όλοι μαζί. Έτσι για να ξέρεις τι σε περιμένει καλού κακού!

Στο δικό μου γάμο πάντως τα έξοδα για το στολισμό τα είχαμε πληρώσει μισά - μισά. Αυτή ήταν μια καλή λύση για όλους!

Το έθιμο περί στολισμού δεν είναι καθόλου ξεκαθαρισμένο και μάλλον είναι θέμα προθέσεων και συνεννοήσεως.

Καλή κουμπαριά σου εύχομαι!!!! :wink:

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...