Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ιταλική πίτσα!


aglaia

Recommended Posts

Ζύμη Ιταλικής Πίτσας

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

500 g αλεύρι σκληρό (Μύλοι Αγ. Γεωργίου 1) και λίγο επιπλέον για το άνοιγμα

300 ml χλιαρό νερό (να αντέχει το χέρι, περίπου 42ο C)

1 κ.γ. μέλι

1 κ.γ. αλάτι

3 κ.γ. ελαιόλαδο

30 g νωπή μαγιά ή ένα φακελάκι ξηρή

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Ανάβετε το φούρνο στους 50ο C χωρίς αέρα.

 

Ζεσταίνετε το νερό.

 

Βάζετε το νερό σε ένα μπωλ σε μέγεθος σαλατιέρας.

 

Διαλύετε τη μαγιά και το μέλι.

 

Προσθέτετε τα 300 g αλεύρι και ανακατεύετε με ένα πιρούνι ή αναδευτήρι με πολύ πάθος, μέχρι να πάρετε έναν ομοιογενή χυλό.

 

Σβήνετε το φούρνο, τον αφήνετε για 2-3 λεπτά ανοιχτό να πέσει η θερμοκρασία στους 35-38ο C. Βάζετε μέσα το μπωλ χαλαρά σκεπασμένο με το καπάκι ή καλυμμένο με μία μεμβράνη. Κλείνετε το φούρνο. Ρυθμίζετε το χρονόμετρο στα 30 λεπτά.

 

Η ζύμη έχει φουσκώσει, προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι μαζί με το αλάτι, ανακατεύετε, ζυμώνετε βουτώντας τα χέρια στο λάδι, σκεπάζετε και βάζετε στο ψυγείο για 2-16 ώρες (τρώτε την ίδια μέρα και την επομένη...).

Προτιμώ τη λεπτή ζύμη και βάζω 230 g ζύμης για το ταψί των 30 cm.

 

Ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια.

 

Προσθέτετε τα υλικά από πάνω (σε επόμενη συνταγή) και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250ο C με αέρα (στην 1η θέση από κάτω)για 13-15 λεπτά ανάλογα με τα υλικά.

 

(κανονικά η πίτσα ψήνεται στους 400ο C και 1-3 λεπτά ανάλογα με τα υλικά, όμως οι φούρνοι στο σπίτι δεν φθάνουν σε αυτή τη θερμοκρασία... μπορείτε όμως να προθερμάνετε το φούρνο στους 300ο C με αέρα και να την ψήσετε για λιγότερα λεπτά από αυτά που γράφω, νομίζω 8 είναι αρκετά).

 

Προσοχή: μη προσθέτετε παραπάνω αλεύρι ούτε γραμμάριο, η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να κολλάει και να σας προκαλεί να προσθέσετε και άλλο αλεύρι. Αυτά που διαβάζετε για λείες και σφιχτές ζύμες δεν τρώγονται.

 

pizza.gif

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Για 3 πίτσες

 

Ζύμη Ιταλικής Πίτσας (όπως παραπάνω)

 

 

Σάλτσα

 

500 γρ φρέσκια τριμμένη ντομάτα

3 κ.σ. ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο

20 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα (ή εναλλακτικά 3 κ.γ. σάλτσα πέστο)

1 κ.γ. αλάτι

 

ροδίζετε τις σκελίδες στο λάδι

προσθέτετε τη ντομάτα

τη σιγοβράζετε 10-15' σε σιγανή φωτιά να εξατμισθούν αρκετά από τα υγρά

προσθέτετε το αλάτι και το βασιλικό ή το πέστο

 

 

Από πάνω

 

2 συσκευασίες μοτσαρέλλα για πίτσα των 250 γρ (από το Βασιλόπουλο ή ...)

100 γρ φέτα τριμμένη

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε ροδέλες

2 πιπεριές κομμένες σε ροδέλες

100 γρ. λεπτοκομμένο προσιούτο

 

Στη μία πίτσα βάζουμε μόνο μοτσαρέλλα και ντομάτα

Στη δεύτερη μοτσαρέλλα φέτα ντομάτα προσιούτο και πιπεριά

Στην τρίτη μοτσαρέλλα φέτα ντομάτα πιπεριά

 

Συνήθως χρησιμοποιώ τη μία συσκευασία της μοτσαρέλλα και από τη δεύτερη μου χρειάζεται μόνο το 1/4 - 1/2.

 

Καλή Όρεξη!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 εβδομάδες μετά...

Ζύμη για πιτσα νο 2 (για μανίνα επίσης)

 

225γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κουταλάκι αλάτι

2 κουταλάκια ξερή μαγιά

1 κουταλάκι ζάχαρη

1 κουταλιά λάδι

150 ml χλιαρό γάλα ή νερωμένο γάλα

 

Βάζεις αλεύρι και αλάτι σε ένα μπωλ, ρίχνεις και τη μαγιά με τη ζάχαρη κ ανακατεύεις. Κάνεις λακουβίτσα στο κέντρο κ ρίχνεις μέσα το λάδι ανακατεμένο με το γάλα. Ανακατεύεις (με ξύλινο κουτάλι) και στη συνέχεια ζυμώνεις για 5-10΄. Αφήνεις τη ζύμη 30-45΄σε ζεστό μέρος. Μετά ξαναζυμώνεις λίγο σε αλευρωμένη επιφάνεια να φύγουν οι φυσαλλίδες.

 

Το μέγεθος που βγαίνει εξαρτάται από το πόσο λεπτή θέλεις τη ζύμη, εμένα μου βγάζει 8 τετράγωνα κομμάτια στο ταψί.

:) )

GJMap2.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 3 εβδομάδες μετά...

Η ζύμη της πίτσας κάνει και για λαγάνα! Την ανεβάζω λοιπόν μια και είναι επίκαιρη!

 

Το μισό κιλό αλεύρι είναι καλό για δύο λαγάνες που ψήνονται μαζί στο ταψί του φούρνου.

 

Ανοίγετε τις λαγάνες με τον πλάστη, ψεκάζετε με νερό για να κολλήσει το σουσάμι (βάζω σουσάμι και από τις δύο πλευρές), τις βάζετε στο ταψί (στρώστε και μια λαδόκολλα να μην πλένετε) και σκεπάζετε με μεμβράνη για να φουσκώσουν.

 

Προθερμαίνετε το φουρνο στους 230ο.

 

Βάζετε ένα δοχείο με νερό στον πάτο για να έχει ατμό ο φούρνος.

 

Πριν βάλετε τις λαγάνες στο φούρνο κάνετε τις δαχτυλιές (οι γνωστές λακουβίτσες), αλλιώς η ζύμη θα χωριστεί στα δύο και θα φουσκώσει με ένα τεράστιο κενό μέσα. Πάλι θα είναι μια χαρά αλλά δεν θα μοιάζει με λαγάνα!

 

Ψήνετε στη μέση του φούρνου (θέση 3 από κάτω)

 

Ψεκάζετε 3 φορές στο τέλος των πρώτων 3 5άλεπτων ψησίματος (έτσι κάνει καλύτερη κόρα)

 

Συνολικός χρόνος ψησίματος περίπου 20 λεπτά (να κοκκινίσουν ελαφρά πάνω κάτω)

 

Τις κάνω και με μίγμα: 250 γρ. αλεύρι σκληρό, 250 γρ. αλεύρι ολικής.

 

Καλά κούλουμα! :)

 

kite.gif

 

Δείτε ακόμη μία συνταγή:

 

 

http://parents.org.gr/forum/viewtopic.php?p=599197#599197

Link to comment
Share on other sites

  • 4 εβδομάδες μετά...
Ζύμη Ιταλικής Πίτσας

 

 

 

 

Ζεσταίνετε το νερό.

 

Βάζετε το νερό σε ένα μπωλ σε μέγεθος σαλατιέρας.

 

Διαλύετε τη μαγιά και το μέλι.

 

 

δηλαδή διαλύω τη μαγιά και το μέλι ΜΑΖΙ μέσα στο νερό???????

Great minds discuss ideas, average minds discuss events, small minds discuss people.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

aglaia έκανα την πίτσα και βγήκε πολύ καλή! Βγήκανε δύο πίτσες κανονικού/μεγάλου μεγέθους. Την άνοιξα με τα χέρια βέβαια και κολλούσε πολύ (έτοιμη ήμουν να προσθέσω εκείνο το γραμμάριο), αλλά δεν έχω...πλάστη !! Πάντως το αποτέλεσμα σουπερ! Με φυσική μαγιά την έκανα. Χθες το βράδυ με κίτρινα τυριά και αλλαντικά και μανιτάρια και σήμερα ελληνική με φέτα και ντομάτα και πιπεριά.

g4BDp3.pngyCdLp3.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...