Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ιδέες για παιχνίδια-απασχόληση

Recommended Posts

Καλησπέρα, έχει έρθει η στιγμή που η κόρη μου 14 μηνών έχει βαρεθεί τα παιχνίδια της (τόσο υλικά όσο και άυλα) και υπάρχουν πολλές φορές που πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται: χμμμ και τώρα τι να παίξουμε. Εσείς τι παιχνίδια, δραστηριότητες παίζετε/παίζατε με τα παιδιά σας στην ηλικία γύρω στα 1,5-2; Ψάχνω για καινούργιες ιδέες με λίγα λόγια :) 

Διαφημίσεις

30 minutes ago, Chrysoum said:

Καλησπέρα, έχει έρθει η στιγμή που η κόρη μου 14 μηνών έχει βαρεθεί τα παιχνίδια της (τόσο υλικά όσο και άυλα) και υπάρχουν πολλές φορές που πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται: χμμμ και τώρα τι να παίξουμε. Εσείς τι παιχνίδια, δραστηριότητες παίζετε/παίζατε με τα παιδιά σας στην ηλικία γύρω στα 1,5-2; Ψάχνω για καινούργιες ιδέες με λίγα λόγια :) 

Εμένα σε αυτή την ηλικία του άρεσε πολύ να παίζει με τουβλάκια, παζλ, του άρεσε πολύ να χορεύουμε παρέα, γενικά όμως ότι είχε να κάνει με κατασκευές τον κέρδιζε περισσότερο.

Ο δικός μου ενάμιση ήταν το καλοκαίρι οπότε έπαιζε πολυ στην θάλασσα. Στο σπίτι είχα γλαστρουλες με πέτρες κ χώμα κ τα σκαλιζε με τα φτυαρακια του στο μπαλκόνι. Εννοείται παιχνίδι μες στην μπανιερα-πισινα του με καραβάκια παπάκια κτλ. Τρελό έρωτα είχε κ έχει με βιβλία με εικόνες ζωάκια κτλ. Του αρέσει να του εξηγεις πχ να ή κοτουλα που κάνει το αυγουλακι κ κοιμαται στο κοτέτσι. Ακομα ασχολούμαστε απ το χρόνο και μετά με ζωγραφική, αυτοκόλλητα, αυτοκίνητακια, το κλασσικό ντουλάπι με τάπερ, μπαλιτσες που τις ξεχωρίζουμε ανάλογα με το χρωμα, μεγάλα παζλ . Στα δύσκολα του βγάζω απ τις ντουλαπες τα μωρουδιακα του και ντυνουμε τα αρκουδακια. Αν θυμηθω και κάτι άλλο θα συμπληρωσω!

Και η δικιά μου κορούλα είναι 14 μηνών και αυτό που παρατηρώ είναι ότι δε θέλει να μένει πολλή ώρα με ένα παιχνίδι, τις αρέσουν οι εναλλαγές. Οι προτιμήσεις της τελευταία περιλαμβάνουν ένα τραπέζι δραστηριοτήτων με κουμπάκια, μουσική κτλ. στο οποίο είναι όρθια και να γυρνάει γυρω γύρω, ενώ τώρα τελευταία έχει αρχίσει να παιζει με  τουβλάκια (όχι ότι κάνει σοβαρές κατασκευές, προς το παρόν χαζοπαίζει). Της αρέσουν επίσης τα παιχνίδια με τρύπες όπου ανάλογα με το σχήμα της τρύπας βάζει μέσα μπαλίτσες, κυβάκια κτλ και ένα τηλέφωνο με ήχους και τραγούδια (πατάει μανιωδως τα κουμπιά και χορεύει). Άλλες φορές βάζουμε μουσική ή της τραγουδάω και χορεύουμε και τελευταία περνάμε αρκετή ώρα με βιβλία. Με τα βιβλία δείχνει να κολλάει περισσότερη ώρα και αναγνωρίζει πλέον πολλά αντικείμενα και ζωάκια και μου τα δείχνει με το δαχτυλάκι της. Άλλες φορές κρυβόμαστε κάτω από τις κουβέρτες, παίζουμε καλτσοπόλεμο και γαργαλιώμαστε στο κρεβάτι.

Το πρωί που την κρατάνε οι γονείς μου, η γιαγιά της δίνει και διάφορα αντικείμενα από την κουζίνα να παίξει καθ κάνει αυτοσχέδια ταμπούρλα με κατσαρολικά, τάπερ και κουτάλια.

Τι ωραίες ιδέες βρε παιδιά! Ευχαριστω! Ορισμένα τα κανουμε, ορισμένα θα τα δοκιμάσουμε. Βιβλία έχουμε αλλα δεν τα πολύ καταλαβαίνει. Γενικά δεν μιλάει (προφανώς), ούτε και καταλαβαίνει όταν της λεμε πχ που είναι το γατάκι, δεν θα μας το δείξει στο βιβλίο. Οπότε αυτές τις δραστηριότητες τις έχω στο μυαλό μου για λίγο αργότερα. Ερώτηση, ο καλτσοπολεμος πως παίζεται;; 

Διαφημίσεις

πρίν από 44 λεπτά , Chrysoum είπε:

Τι ωραίες ιδέες βρε παιδιά! Ευχαριστω! Ορισμένα τα κανουμε, ορισμένα θα τα δοκιμάσουμε. Βιβλία έχουμε αλλα δεν τα πολύ καταλαβαίνει. Γενικά δεν μιλάει (προφανώς), ούτε και καταλαβαίνει όταν της λεμε πχ που είναι το γατάκι, δεν θα μας το δείξει στο βιβλίο. Οπότε αυτές τις δραστηριότητες τις έχω στο μυαλό μου για λίγο αργότερα. Ερώτηση, ο καλτσοπολεμος πως παίζεται;; 

Ξεκίνα με βιβλία από τώρα, θα εκπλαγείς πόσο γρήγορα θα σου δείχνει τα διάφορα ζωάκια και τα αντικείμενα. Ακόμα και τα πολύ μικρά που δε βγάζούν μάτι. Εγώ έπαθα την πλάκα μου πόσο γρήγορα τα αφομοίωνε. Απλά θέλει αρκετή επανάληψη στην αρχή, να της δείχνεις τα ζωάκια πολλές φορές και να λες τη λέξη.  Και αν της αρέσουν θα τρώτε πολύ ώρα με αυτά ξαπλωμένες στον καναπέ. 

Καλά με τον καλτσοπόλεμο μη φανταστείς και καμία "μάχη"! Έχω τις κάλτσες της κουβαράκια, τις πετάω πάνω της, χαίρεται και βγάζει κραυγούλες και προσπαθεί να πετάξει και αυτή. Φαντάζομαι μεγαλώνοντας θα το εξελίξουμε :)

Εγώ πάντως περιμένω πότε θα ανοίξει λίγο ο καιρός να αρχίσουν οι καροτσάδες και η παιδική χαρά γιατί μέσα στο σπίτι όσο δημιουργικός και να θέλεις να είσαι κάποια στιγμή οι ιδέες τελειώνουν και μας τρώει η κλεισούρα.

11 hours ago, Chrysoum said:

Και όμως είναι πολύ καλη ηλικία για να εντάξεις το βιβλίο στην ζωή της, υπάρχουν και βιβλία που πατάς κουμπιά και έχουν ήχους, είναι και αυτά πολυ καλά. 

Εγώ του είχα βιβλία που είχαν ζωάκια, τρενάκια, κτλ και του έκανα εγώ τους ήχους από το κάθε ένα, σιγά σιγά άρχισε μόνος του βλέποντας την κάθε εικόνα να μιμείται τον ήχο που του έκανα εγώ. Γενικά τα ότι παιχνίδι βγάζει ήχο σε αυτή την ηλικία τα ενθουσιάζει.

Και το τραπέζι δραστηριοτήτων που περιγράφει η άννα είναι πολύ καλή ιδέα.

Έχουμε βιβλία, και αυτα με τους ήχους, και ισχύει ότι μου τα φέρνει να της τα διαβάσω. Απλά στο 5λεπτο χάνει το ενδιαφέρον της. Φαντάζομαι ότι όταν αρχίσει και η ίδια να συμμετέχει με το να δείχνει ζωάκια κλπ, θα περνάμε περισσότερη ώρα με τα βιβλία. 

@Anna3011 και η κόρη μου βαριέται μέσα στο σπίτι γι αυτό και πολλές φορές δεν ξέρω τι να παίξουμε. Οπότε αυτό με τον καιρό το περιμένω και εγώ :) 

Στην ίδια κατάσταση είμαι κι εγώ, 13 μηνών με πολύ εγκλεισμό λόγω αέρα και βροχής! Τα παιχνίδια καταλαβαίνω ότι δεν τον συγκινούν ακόμα πολύ. Αυτά που κάνουν ήχους σίγουρα. Κι είναι αυτά που δεν ήθελα με τίποτα να μάθει, για να μην τα συνδυάσει μετά με κινητά και τάμπλετ. Αλλά μας πρόλαβε η γιαγιά και πήρε δώρο τα Χριστούγεννα και κόλλησε. 

Τον τελευταίο καιρό δείχνει επιδεξιότητα σε αυτά που έχουν τρύπες και βάζεις μέσα πράγματα. Με αυτό μπορεί να ασχοληθεί αρκετή ώρα, αν έχει παρέα. Του αρέσει πολύ επίσης να πετάμε μια μπάλα ο ένας στον άλλον. Τουβλάκια τα χτίζω εγώ και αυτός τα γκρεμίζει προς το παρόν. 

Βιβλία ξεφυλλίζει και μασουλάει. Αλλά δεν δείχνει να ενδιαφέρεται αν του δείξω τι είναι, παρόλο που μιμούμαι ήχους. 

Αγκαλιά χορός, ακόμα πολύ. Αλλά εσύ τώρα που είσαι έγκυος δεν μπορείς να το κάνεις. Και πολύ τραγούδι με παντομίμα επίσης. Του αρέσει ακόμη να βάζει και να βγάζει πράγματα από τσάντες και κουτιά. Όπως επίσης και τα ρούχα από το πλυντήριο. Αν δεν έχω πολύ λερωμένα άπλυτα, δηλαδή τα δικά του κυρίως, τον αφήνω και τα βάζει και τα βγάζει για ώρα. 

Κι εγώ θέλω σιγά σιγά να καλλιεργήσω την αναγνώριση εικόνων και χρωμάτων από βιβλία και παιχνίδια. Δεν θέλω όμως να πιέζω και να γίνομαι ενοχλητική με το να του ζητάω να επαναλάβει. 

1 hour ago, Έσπερος said:

Κι εγώ θέλω σιγά σιγά να καλλιεργήσω την αναγνώριση εικόνων και χρωμάτων από βιβλία και παιχνίδια. Δεν θέλω όμως να πιέζω και να γίνομαι ενοχλητική με το να του ζητάω να επαναλάβει. 

Δεν θα το ζητήσεις, θα το κάνει από μόνος του, τα παιδιά έχουν μεγάλη λαχτάρα για να μαθαίνουν νέα πράγματα, ειλικρινά είναι φοβεροί μίμοι!!Θα το διαπιστώσεις και εσύ αυτό, σιγά σιγά μπαίνετε στην ηλικία αυτή, από τον χρόνο και έπειτα που επικοινωνεί σαφώς πολύ καλύτερα όλα αυτά αλλάζουν, θα σου ζητάει να το επαναλαμβάνετε χωρίς εσύ να τον πιέζεις.

Διαφημίσεις

Αυτό με τα ρούχα από το πλυντήριο είναι και δικό μας αγαπημένο! Αφού βάζω πλυντήριο σχεδόν κάθε μέρα για να παίζουμε κιόλας. Επίσης το βάζε/βγάζε πράγματα από κουτιά. 

Έξω βγαίνουμε η αλήθεια είναι γιατί αν περιμένουμε να κάνει καλό καιρό με την κλασική έννοια θα πρέπει να είμαστε κλεισμένοι μέσα για μήνες. Αλλά έτσι όπως είναι ντυμένη και με τα μποτάκια δεν μπορεί να περπατήσει για ώρα. Δεν είναι δηλαδή ότι θα μπορέσουμε να πάμε μια βόλτα στην γειτονιά και να το απολαύσει. Στο 5' κουράζεται. Την βγάζω με το έλκηθρο βέβαια αρκετά συχνά και της αρέσει :) 

πρίν από 1 λεπτό , Chrysoum είπε:

Την βγάζω με το έλκηθρο βέβαια αρκετά συχνά και της αρέσει :

Μ'αρέσει αυτή η εξωτική (ή καλύτερα πολική) πινελιά στη συζήτηση! 

Εδώ προφανώς δεν έχουμε τέτοιο θέμα κακοκαιρίας, αλλά η βροχή και τα 8-9 μποφόρ δεν διευκολύνουν βόλτες.... Αλλιώς με το κρύο κι έναν φυσιολογικό (για δεδομένα νησιού) αέρα βγαίνουμε. 

πρίν από 4 λεπτά , kotsifikos είπε:

Δεν θα το ζητήσεις, θα το κάνει από μόνος του, τα παιδιά έχουν μεγάλη λαχτάρα για να μαθαίνουν νέα πράγματα, ειλικρινά είναι φοβεροί μίμοι!!Θα το διαπιστώσεις και εσύ αυτό, σιγά σιγά μπαίνετε στην ηλικία αυτή, από τον χρόνο και έπειτα που επικοινωνεί σαφώς πολύ καλύτερα όλα αυτά αλλάζουν, θα σου ζητάει να το επαναλαμβάνετε χωρίς εσύ να τον πιέζεις.

Δεν το κάνει όμως, αυτό με προβληματίζει. Και ανησυχώ μήπως εγώ δεν ενθαρρύνω την αλληλεπίδραση γιατί, να πω την αμαρτία μου, από τότε που μπουσούλησε, τον αφήνω να πηγαίνει όπου θέλει και να ψαχουλεύει ό,τι θέλει, αν δεν είναι επικίνδυνο, κι εγώ εκμεταλλεύομαι την ώρα αυτή και κάνω δουλειές ή καμιά φορά κάθομαι και διαβάζω κανένα βιβλίο, όσο τον έχω στο οπτικό μου πεδίο και όσο βλέπω ότι δεν έχω βαρεθεί. Δηλαδή δεν είμαι όλη την ώρα να τον βάζω να παίζουμε και φοβάμαι μήπως το έχω παρακάνει με την αυτοαπασχόληση κι έτσι έχει μείνει πίσω σε αυτές τις δεξιότητες. 

40 minutes ago, Έσπερος said:

Δεν το κάνει όμως, αυτό με προβληματίζει. Και ανησυχώ μήπως εγώ δεν ενθαρρύνω την αλληλεπίδραση γιατί, να πω την αμαρτία μου, από τότε που μπουσούλησε, τον αφήνω να πηγαίνει όπου θέλει και να ψαχουλεύει ό,τι θέλει, αν δεν είναι επικίνδυνο, κι εγώ εκμεταλλεύομαι την ώρα αυτή και κάνω δουλειές ή καμιά φορά κάθομαι και διαβάζω κανένα βιβλίο, όσο τον έχω στο οπτικό μου πεδίο και όσο βλέπω ότι δεν έχω βαρεθεί. Δηλαδή δεν είμαι όλη την ώρα να τον βάζω να παίζουμε και φοβάμαι μήπως το έχω παρακάνει με την αυτοαπασχόληση κι έτσι έχει μείνει πίσω σε αυτές τις δεξιότητες. 

Νομίζω οτι πανω κατω ολες αυτό κάνουμε, εκμεταλευόμαστε τον ελάχιστο ελεύθερο χρονο που έχουμε. Ιδίως όσες είναι σπίτι με τα παιδιά οπότε και περνάνε ολή τους την ημέρα με τα παιδιά. Οπότε είναι απλά ακόμη μικρός ο γιός σου και θα το κανει όταν έρθει η ώρα. Δεν νομίζω ότι μενει πίσω σε αυτές τις δεξιότητες. Είναι και θέμα παιδιού άλλωστε. Αλλα αρχίζουν λίγο πιο νωρίς, άλλα λίγο πιο μετά. 

πρίν από 47 λεπτά , Έσπερος είπε:

Μ'αρέσει αυτή η εξωτική (ή καλύτερα πολική) πινελιά στη συζήτηση! 

Εδώ προφανώς δεν έχουμε τέτοιο θέμα κακοκαιρίας, αλλά η βροχή και τα 8-9 μποφόρ δεν διευκολύνουν βόλτες.... Αλλιώς με το κρύο κι έναν φυσιολογικό (για δεδομένα νησιού) αέρα βγαίνουμε. 

Δε νομίζω ότι κάνεις κάποιο λάθος, αν θυμάμαι καλά είσαι όλη μέρα σπίτι επομένως θεωρώ λογικό να τον αφήνεις λίγο μόνο να κάνει τα δικά του και εσύ τις δουλειές σου ή το διάβασμά σου. Η δικιά μας που μοιράζει τη μέρα της ανάμεσα σε εμάς και τους παππούδες, δεν έχει καλλιεργήσει ακόμα την αυτονομία της, μας θέλει μαζί της στο παιχνίδι και μας διεκδικεί γκρινιάζοντας όταν ασχολούμαστε με κάτι άλλο. Το καταλαβαίνω γιατί της λείπουμε κατά τη διάρκεια της μέρας.

Αναφορικά με τα βιβλία, νομίζω ότι η προτίμηση ή μη εχει να κάνει και με την ιδιοσυγκρασία του παιδιού. Για παράδειγμα η μικρή μου είναι αρκετά τεμπελίτσα και έχει αργήσει κινητικά, μπουσούλισε στο χρόνο και ακόμα δεν έχει τολμήσει να περπατήσει μόνη, ζητάει χεράκι. Δεδομένου λοιπόν ότι ακόμα δεν είναι η μικρή εξερευνήτρια του σπιτιού, τα ενδιαφέροντά της είναι πιο "στατικά". Έδειχνε αρκετά πριν χρονίσει, ενδιαφέρον για βιβλία με διαφορετικές υφές, τα οποία εξερευνούσε με το δαχτυλάκι. Είχαμε προμηθευτεί και πολλα τέτοια βιβλια από φίλους και συγγενείς και βλέποντάς τη να τα περιεργάζεται, την ενθαρρύναμε και της αγοράζαμε και άλλα.

Αυτό που θα σου πρότεινα αν θες να τον "μυήσεις" στο βιβλίο είναι να επιλέξεις μια ώρα που θα είναι λίγο χαλαρός και ψιλονυσταγμένος, ένα μισάωρο πριν ξεκινήσει η βραδινή ρουτίνα ίσως, όπου θα απολαμβάνει την αγκαλίτσα και δε θα είναι στην τσίτα για περπάτημα και ζαβολιές.

• 2 χρόνια μετά...

Καλησπέρα κορίτσια! Έχετε παίξει ποτέ με τα παιδιά σας με χρωματιστή σκόνη ;; Μου ήρθε σαν ιδέα να παίξουμε μια μέρα με τον μεγάλο μου έξω στον κήπο θα είχε πλάκα πιστεύω 

Διαφημίσεις

1 hour ago, Super.mum είπε:

Καλησπέρα κορίτσια! Έχετε παίξει ποτέ με τα παιδιά σας με χρωματιστή σκόνη ;; Μου ήρθε σαν ιδέα να παίξουμε μια μέρα με τον μεγάλο μου έξω στον κήπο θα είχε πλάκα πιστεύω 

τι εννοεις;αυτο που πετανε κ βαφεσαι;

μηπως ειναι επικινδυνο για εισπνοη;ειναι κ πολυ μικρος

10 ώρες πρίν, vicky86 είπε:

τι εννοεις;αυτο που πετανε κ βαφεσαι;

μηπως ειναι επικινδυνο για εισπνοη;ειναι κ πολυ μικρος

Ναι αυτό εννοώ μπορεί να μην κάνει , έλεγα μήπως ξέρει καμία σας 

3 ώρες πρίν, Super.mum είπε:

Ναι αυτό εννοώ μπορεί να μην κάνει , έλεγα μήπως ξέρει καμία σας 

Δεν έχουμε παίξει ποτέ, μου φαίνεται κι εμένα επικίνδυνο. Εγώ θα έλεγα εναλλακτια να έπαιρνες κιμωλιες και να ζωγραφιζατε στην αυλή, μπορείς να κάνεις  ό,τι διαδρομές μπορείς να φανταστείς, με πηδήματα, κουτσό, με χέρια και πόδια κτλ ή να σχεδιάσετε αυτοκινητόδρομους για τα αυτοκίνητα σας. Τα κάναμε και δυο το καλοκαίρι πολύ ωραία περάσαμε.

Άλλες ιδέες είναι τα νεροπιστολα για έξω μέχρι να κρυώσει ο καιρός, σαπουνοφουσκες, μαγική άμμος,  χώματα σε γλάστρες, πετρούλες κτλ παιχνίδι με φτιαρακια. 

4 ώρες πρίν, Mama_Anesti_ είπε:

Δεν έχουμε παίξει ποτέ, μου φαίνεται κι εμένα επικίνδυνο. Εγώ θα έλεγα εναλλακτια να έπαιρνες κιμωλιες και να ζωγραφιζατε στην αυλή, μπορείς να κάνεις  ό,τι διαδρομές μπορείς να φανταστείς, με πηδήματα, κουτσό, με χέρια και πόδια κτλ ή να σχεδιάσετε αυτοκινητόδρομους για τα αυτοκίνητα σας. Τα κάναμε και δυο το καλοκαίρι πολύ ωραία περάσαμε.

Άλλες ιδέες είναι τα νεροπιστολα για έξω μέχρι να κρυώσει ο καιρός, σαπουνοφουσκες, μαγική άμμος,  χώματα σε γλάστρες, πετρούλες κτλ παιχνίδι με φτιαρακια. 

Φαντάσου τα έχουμε κάνει όλα όσα είπες εκτός από τις κιμωλίες (πολύ καλή ιδέα ευχαριστω πολύ) και η μαγική άμμος τι είναι ;;;;; 

4 ώρες πρίν, Mama_Anesti_ είπε:

Ακομαο άντρας μου φτιάχνει  ένα ξύλινο πάγκο όπου θα μαγειρεύει με άμμο και χαλίκι αλλά μέχρι να το τελειώσει βλέπω να χαλάει ο καιρός :( 

1 ώρα πρίν, Super.mum είπε:

Φαντάσου τα έχουμε κάνει όλα όσα είπες εκτός από τις κιμωλίες (πολύ καλή ιδέα ευχαριστω πολύ) και η μαγική άμμος τι είναι ;;;;; 

Ακομαο άντρας μου φτιάχνει  ένα ξύλινο πάγκο όπου θα μαγειρεύει με άμμο και χαλίκι αλλά μέχρι να το τελειώσει βλέπω να χαλάει ο καιρός :( 

Δεν είναι σαν την κανονική άμμο με ψιλους κόκκους, έχει άλλη σύσταση, πιο ενιαία, σαν πλαστελίνη δεν μπορώ να το εξηγήσω καλύτερα! Γκουγκλαρε την και θα καταλάβεις!  Την βρίσκεις σε παιχνιδαδικα. 

πρίν από 18 λεπτά , Mama_Anesti_ είπε:

Δεν είναι σαν την κανονική άμμο με ψιλους κόκκους, έχει άλλη σύσταση, πιο ενιαία, σαν πλαστελίνη δεν μπορώ να το εξηγήσω καλύτερα! Γκουγκλαρε την και θα καταλάβεις!  Την βρίσκεις σε παιχνιδαδικα. 

Ουαου τέλειο είναι θα του πάρω 

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...