Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Συνκοίμηση και ανεξαρτητοποίηση

Recommended Posts

Καλημέρα

Θα ήθελα να μου προτείνετε τρόπους ανεξαρτητοποίησης του παιδιού μας στο θέμα του ύπνου. Με ομαλό τρόπο, χωρίς βία, κλάμα απειλές και δωροδοκίες.

Θέλει να κοιμάται με κάποιον άλλον μαζί οπωσδήποτε. Έχει πάρα πολύ ανήσυχο ύπνο και το αποτέλεσμα είναι να μην μπορώ να κοιμηθώ (ξυπνάω πολύ εύκολα).

Οπότε ήρθε ο καιρός να πάει στο δικό του κρεβάτι..

Ευχαριστώ πολύ

2t7wp3.png

Διαφημίσεις

Κατά την άποψή μου, το πρώτο που πρέπει να δεις είναι τι προκαλεί ανήσυχο ύπνο. Στην ηλικία που είναι το παιδάκι, αν δεν υπάρχουν παθολογικά αίτια και καλύπτονται οι συναισθηματικές του ανάγκες, ο ύπνος του θα πρέπει να είναι ήσυχος και η μετάβαση μεταξύ των υπνικών φάσεων ομαλή.

Πως περνάει την ημέρα του, έχει χρόνο μαζί σας, μήπως του λείπεται και αναπληρώνει τον χαμένο χρόνο θέλωντας να σας έχει δίπλα του το βράδυ;

Μήπως είναι αρκετά έντονο το πρόγραμμά του πριν κοιμηθείτε και δεν προλαβαίνει να ηρεμήσει σταδιακά, με αποτέλεσμα να κοιμάται ανήσυχα; Αν λύσεις το θέμα του ανήσυχου ύπνου, θα είσαι ένα βήμα πιο κοντά στο να πάει εύκολα στο δωμάτιό του.

Προσωπικά, είμαι οπαδός της συγκοίμησης και από τον κύκλο μου έχω δει ότι σε νορμάλ συνθήκες, γύρω στα 3 με 4 το παιδί επιδιώκει μόνο του να έχει τον χώρο του, χωρίς πισωγυρίσματα.

Δωμάτιο του έχετε φτιάξει να υποθέσω;

Καλημέρα.

Ένα τρικ είναι να διακοσμήσετε μαζί το δωμάτιό του, ώστε να δελεαστεί. Να κάνετε μια συμφωνία ότι θα του πάρετε κάτι που θέλει πολύ, αν κοιμηθεί μία βδομάδα σερί στο κρεββάτι του. Αλήθεια, του έχετε κρεββάτι ή είναι ακόμα στην κούνια;

Αν αυτά δεν πιάνουν, η πιο ήπια και η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι να βάλετε ένα ακόμα μονό κρεββάτι στο δωμάτιό του και να κοιμάσαι για ένα διάστημα μαζί του, αλλά σε ξαχωριστά κρεββάτια.

Διαφημίσεις

Για εμας που αρχικά κοιμόμασταν με τα παιδιά, αυτό που δούλεψε ήταν να κοιμάται στην αρχή κάποιος μαζί τους στο καινούριο δωμάτιο (συνήθως ο μπαμπάς, αυτό φάνηκε σε εμάς να δουλεύει καλύτερα) και σταδιακα να αρχίσει να φεύγει πριν τα πάρει ο ύπνος, αλλά με "δικαιολογίες" του τύπου "πάω να κάνω ντους και θα έρθω", "πάω να δω κάτι στον υπολογιστή" κλπ. Βεβαια δε λέγαμε ψέματα, όντως κάποιος ερχόταν σε 5', ξανάφευγε κλπ

Εγω από καποια ηλικια και μετα εβαλα ένα ημιδιπλο κρεβατι στο παιδικο και ξαπλωνα εκει μαζι με το παιδι.Οταν αποκοιμιοταν εφευγα.Αν ξυπναγε μεσα στη νυχτα ξαναπηγαινα εγω.Δεν το επαιρνα μως αυτό στο δικο μας κρεβατι.Εννοειται υπηρξαν και υπαρχουν ακομα νυχτες που αποκοιμιομουν εκει μαζι του αλλα δε με ενοχλουσε αυτό.

Ευχαριστώ πολύ!

Γενικά περνάμε χρόνο όλοι μαζί σαν οικογένεια... Μία υπερένταση την έχει πριν τον ύπνο , όχι πάντα όμως.

Βασικά ο μικρούλης κοιμάται όπως ακριβώς ο πατέρας του :)

Πολύ καλή ιδέα αυτή με το κρεβατάκι που θα πηγαίνει ο ένας από τους δύο και μετά θα φεύγει.

Δικό του δωμάτιο δεν έχει αλλά του έχουμε φτιάξει δική του γωνία. Επίσης έχει κούνια (διακοσμητική γιατί δεν κοιμήθηκε ποτέ εκεί)

Οπότε σε πρώτη φάση πρέπει να πάρουμε ένα ημίδιπλο κρεβατάκι και να του φτιάξουμε το δωμάτιό του. Αν και νομίζω πώς θα ήταν μεγάλο άλμα να πάει σε εντελώς άλλο δωμάτιο....

2t7wp3.png

Κι εμείς έχουμε το ίδιο θέμα. Και ο δικός μου είναι 2 ετών και 7 μηνών και θέλει να κοιμάται με εμένα. Στο δωμάτιό του έχω ένα μονό κανονικό κρεβάτι (το είχα βάλει γιατί θήλαζα) και την κούνια του (εννοείται με κατεβασμένο κάγκελο και ένα προστατευτικό κάγκελο). Όταν κοιμάται τον βάζουμε στην κούνια του. Ήθελα κι εγώ να πάρω ένα ημίδιπλο, αλλά και το μονό μας καλύπτει στο πλάτος. Μήπως όμως τα κρεβάτια τα κανονικά είναι πολύ ψηλά για παιδιά αυτής της ηλικίας;

Κι εμείς έχουμε το ίδιο θέμα. Και ο δικός μου είναι 2 ετών και 7 μηνών και θέλει να κοιμάται με εμένα. Στο δωμάτιό του έχω ένα μονό κανονικό κρεβάτι (το είχα βάλει γιατί θήλαζα) και την κούνια του (εννοείται με κατεβασμένο κάγκελο και ένα προστατευτικό κάγκελο). Όταν κοιμάται τον βάζουμε στην κούνια του. Ήθελα κι εγώ να πάρω ένα ημίδιπλο, αλλά και το μονό μας καλύπτει στο πλάτος. Μήπως όμως τα κρεβάτια τα κανονικά είναι πολύ ψηλά για παιδιά αυτής της ηλικίας;

Υπάρχουν κρεββάτια για όλα τα γούστα. Αλλά μπορείτε και να το παραγγείλετε σε μαραγκό, ακριβώς όπως το θέλετε. Εμείς προτιμήσαμε να το κάνουμε κατευθείαν 1,20Χ2,00 για να του μείνει, απλά να αλλάξουμε κάποια στιγμή το στρώμα.

Διαφημίσεις

Ευχαριστώ πολύ!

Γενικά περνάμε χρόνο όλοι μαζί σαν οικογένεια... Μία υπερένταση την έχει πριν τον ύπνο , όχι πάντα όμως.

Βασικά ο μικρούλης κοιμάται όπως ακριβώς ο πατέρας του :)

Πολύ καλή ιδέα αυτή με το κρεβατάκι που θα πηγαίνει ο ένας από τους δύο και μετά θα φεύγει.

Δικό του δωμάτιο δεν έχει αλλά του έχουμε φτιάξει δική του γωνία. Επίσης έχει κούνια (διακοσμητική γιατί δεν κοιμήθηκε ποτέ εκεί)

Οπότε σε πρώτη φάση πρέπει να πάρουμε ένα ημίδιπλο κρεβατάκι και να του φτιάξουμε το δωμάτιό του. Αν και νομίζω πώς θα ήταν μεγάλο άλμα να πάει σε εντελώς άλλο δωμάτιο....

Iσα ίσα. Να κοιμηθεί σε άλλο δωμάτιο θα είναι πιο εύκολο από το σε άλλο κρεβάτι. Αφού είσαι δίπλα, θα θέλει αγκαλιά. Εγώ που τυπικά είχα κούνια δίπλα από το κρεβάτι μου, χρησιμοποιούνταν βασικά μόνο όταν έλειπα από το σπίτι, όπως για το μεσημεριανό ύπνο που τον αναλάμβανε η babysitter όταν γύρισα στη δουλειά. Δεν υπήρχε περίπτωση να είμαστε στο ίδιο δωμάτιο και να μην έρχονται τα παιδιά να κουλουριαστούν δίπλα μου, ή πάνω μου.

• 1 month later...

Κ εμείς κοιμόμαστε μαζί! Ειδικά μετά το καλοκαίρι κ λόγω εγκυμοσύνης τότε κ νεογέννητου τώρα, δεν πήγαινε καθόλου στο δωμάτιο της... Μπορώ να σου πω ότι τώρα ζητάει να κοιμηθούμε μαζί στο δικό της κρεβάτι, κ εννοείται φεύγω μόλις αποκοιμηθεί. Νομίζω είναι σημαντικό να φτιάξετε το δωμάτιό του ώστε να έχει το χώρο του, να περνάτε εκεί χρόνο, να παίζετε, να κάθεστε εκεί, ώστε να τον αγαπήσει το χώρο!

Ειχα πεσει πανω σε ενα αρθρο πριν καποιο καιρο οταν εψαχνα τροπους να μεταφερω το παιδι στο δωματιο του οταν ερθει η ωρα, το οποιο ελεγε τα εξης: 

Συζητηστε τη μεταβαση με το παιδι και οριστε ημερομηνια υπενθυμιζοντας συχνα στο παιδι τι θα γινει εκεινη τη μερα, ωστε να ειναι προετοιμασμενο

Μεταφερθειτε στο δωματιο του παιδιου (πχ ρατζο η ενα στρωμα) οπως αναφερθηκε και παραπανω και κοιμηθειτε εκει για καμια εβδομαδα μεχρι να συνηθισει και να μην νιωθει μονο του στο ξενο δωματιο

Αν ξυπναει το βραδυ και ερχεται στο κρεβατι σας, να ειστε συνεπεις και να τον γυριζετε στο κρεβατι του. Γραφει και ενα "κολπο" αν θελει το παιδι να ερχεται συνεχεια. Βαζεις ενα sleeping-bag στο πατωμα με ενα μαξιλαρι, κι αν ερθει του επιτρεπεις να κοιμηθει μονο εκει. Μετα απο λιγο καιρο λεει συνηθως προτιμουν το κρεβατι τους που ειναι πιο ανετο

Εννοειται οτι διακοσμεις το δωματιο ετσι ωστε να γουσταρει να περναει χρονο εκει, πατε μαζι να διαλεξει τα κανουρια του σεντονια, πιτζαμες και ενα κουκλακι ισως για μεταβατικο αντικειμενο.

Σου ευχομαι η μεταβαση να γινει οσο πιο ομαλα και ανωδυνα γινεται! 

Κορίτσια, όπως τα περιγράφετε, δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε αυτό το θέμα. Ο δικός μας θέλει να κοιμάται πάντοτε μαζί με κάποιον, μάλιστα έχει και προτιμήσεις, άλλοτε τον μπαμπά, άλλοτε την μαμά. Στο διπλό κρεβάτι δεν τον πάω με τίποτα γιατί ξέρω ότι δεν θα ξεκολλήσει μετά. Το θέμα είναι ότι όποιος τον κοιμίζει, κοιμάται μετά μαζί του...

Διαφημίσεις

εάν οι ανάγκες του γονέα για ύπνο, ειναι συγκεκριμένες , ναι θελει διαφορετική μεταχείριση. 

πάντως τώρα στα 4 εμείς και οι δυο μας απολαμβάνουμε να κοιμάται μαζί μας, έχουμε βρεί κάπως τρόπο να χωράμε, αλλά έχει καταλάβει και εκείνη, ότι όταν πέφτουν σπρωξίματα, θα πηγαίνει στο δωμάτιό της, και το κάνει και μόνη της καμιά φορά όταν βλέπει ότι δεν χωράει. 

Σε λίγο καιρό θα μεγαλώσει και θα λέει βγές έξω απο το δωμάτιο μου (το λέει καμια φορά και τώρα!) , είναι εντελώς ανεξάρτητη μέσα στην ημέρα. 

Εγώ πάντως λαμβάνοντας υπόψη την αναγκη του παιδιού όλων των παιδιών, για εγγύτητα, θα έλυνα το πρόβλημα με υλικοτεχνικό τρόπο. 

Δηλαδή, θα άλλαζα κάτι στο δωμάτιο έτσι ώστε όλοι να μπορούν να κοιμηθούν όπωςκ όπου θέλουν.  Μεγαλύτερο κρεβάτι? Κρεβατάκι εξτρά στο δωμάτιο?  

σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε χωροταξικά.  ένα παιδί σε αυτή την ηλικία έχει πραγματική ανάγκη το βράδυ να αισθάνεται κοντά μας.

Δεν έχει να κάνει με οτιδήποτε άλλο, για μένα, είναι απλώς ότι απολαμβάνει να μας ακουμπά. 

Να ακουμπά το ποδαράκι του, το χεράκι του, κάπως. 

Το να του το απαγορέψεις κάθετα την στιγμή που ίσως λύνεται αλλιώς το θέμα,

( υλικοτεχνικά, μεταβατικά σε άλλο κρεβατάκι στο ίδιο δωμάτιο ) νομίζω είναι πολύ πιο δύσκολο συναισθηματικά και για τα δυο μέρη. 

Η μετάβαση ίσως κάποια παιδιά τα βοηθάει, ενώ άλλα όχι, τι να πω...

Ειλικρίνεια όμως πάνω από όλα.  

Το παιδί πρέπει να ξέρει γιατί του το λές γιατί χρειάζεσαι αλλαγή, χωρίς σάλτσες ή άλλες αιτιολογίες που δεν μπορεί να καταλάβει 

πχ δεν νομίζω οτι βοηθάνε οι εξής φράσεις

-ολα τα παιδιά κοιμουνται μονα τους οταν μεγαλώσουν  μπλαμπλα   (αντίλογος - μα εγώ δεν είμαι ΟΛΑ τα παιδιά ειμαι η κόρη ΣΟΥ)

-για να μεγαλώσεις μπλαμπλα (αντίλογος - μα εγώ μεγαλώνω έτσι και αλλιώς! εκφοβισμός ότι δεν θα μεγαλώσει  αν δεν κανει κάτι)

-θα κανουμε αυτό μαζί αν  κοιμηθείς μόνοςσου μπλαμπλα ...  (επιβράβευση με κάτι που έτσι και αλλιώς ως γονέας θα του δώσετε ?  )

απλά πράγματα

η μαμα χρειάζεται να είναι ξεκουραστη γιατι μετά ειναι πολυ κουρασμένη αν δε κοιμηθεί καλά. ΄χρειάζεται χώρο στο κρεβάτι. να και η κουκλα σου, πως θα χωρέσει με άλλες 3 κούκλες στο ίδιο κρεβάτι. Δε κοιμαται και αυτή στο δικό της κρεβατι?   θέλει και μια μικρή τέτοια  "δραματοποίηση" με κούκλες ίσως. 

Επεξεργάστηκαν by belleblue

belleblue, πολύ ωραίο το μήνυμά σου, σε ευχαριστώ. 

Νομίζω ότι η μέθοδος με το κρεβατάκι που μετά θα φεύγουμε είναι η καταλληλότερη για εμάς. 

Μπορεί να του πάρω και κανέναν αγκαλίτσα να κοιμούνται μαζί.

Επίσης πάρα πολύ καλή η ιδέα της δραματοποίησης. Θα το κάνω σίγουρα. 

Πόπη παρομοίως, προς το παρόν μέχρι να τον κοιμίσουμε , κοιμόμαστε κι εμείς μαζί... Αλλά πιστεύω οτι με τον καιρό θα αρχίσει να κοιμάται πιο γρήγορα, ή ακόμη και μόνος του.

Να φανταστείτε το κρεβάτι είναι υπέρδιπλο, αλλά ο γιος μου θέλει να κοιμάται οριζοντίως στο κρεβάτι (δηλαδή κάθετα με εμάς). Και οριζοντιώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου...Πέρα του ότι στριφογυρίζει όλη τη νύχτα.

2t7wp3.png

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...