Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Fenugreek - ένα μαγικό βότανο που αυξάνει το μητρικό γάλα ?

marilena1

Recommended Posts

Διαφημίσεις

Το fenugreek ειναι στα ελληνικα η τριγωνελλα. Σε μορφη μοιαζει με το σιταρι και θεωρειται οτι βοηθαει στο να κατεβαινει περισσοτερο γαλα. Μπορεις να το προμηθευτεις απο καταστηματα με βιολογικα προιοντα (εγω απο κει το εχω βρει για την γυναικα μου). Οσον αφορα το αποτελεσμα τι να σου πω. Η γυναικα μου και πριν την χρηση ειχε αρκετη ποσοτητα γαλακτος. Ισως να συνεισφερει και αυτο. Κακο παντως δεν νομιζω οτι κανει.

Τωρα γενικα με την ασφαλεια απο την εμπειρια μου ξερω πως σε ολα τα βοτανα χρειαζεται ορθολογικη χρηση και φυσικα παυσεις στα διαστηματα χρησης. Οχι μεγαλες ποσοτητες δηλαδη και οχι χρηση για μεγαλα χρονικα διαστηματα. Γενικα μικρη ποσοτητα, δηλαδη οσο πιανουν τα ακροδακτυλα σου η περιπου μισο κουταλακι του γλυκου. Δεν τα βραζεις για πολλη ωρα στο νερο αλλα οταν το νερο βρασει, βγαζεις το μπρικι απο την φωτια και ριχνεις μεσα το βοτανο (γενικα οποιο βοτανο χρησιμοποιεις) και το αφηνεις αναλογα για 5 , 10 η 15 λεπτα (αναλογα το βοτανο). Με αυτο τον τροπο δεν καταστρεφεις τα πολυτιμα συστατικα που θα γινει εαν αυτο το διαστημα τα εβραζες συνεχως (δεν εβγαζες δηλαδη το μπρικι απο την φωτια) Tip: καλο ειναι την ωρα που αφηνεις το βοτανο μεσα στο νερο για να απελευθερωσει τις ουσιες του να καλυπτεις το σκευος με ενα πιατακι ωστε να μην φευγει καθολου ο ατμος, διοτι μαζι με τον ατμο απελευθερωνονται και τα αιθερια ελαια του βοτανου.

Συνοψιζοντας:

Οποιο βοτανο προμηθευομαστε ενημερωνομαστε για το χρονικο διαστημα χρησης και την ποσοτητα που μπορουμε να πινουμε (ποσα φλιτζανια δηλαδη ημερησιως). Επισης για τον χρονο ζεματισματος του βοτανου.

Να εχετε στο νου σας παντα την παυση και να την εφαρμοζετε απο μονοι σας. Π.χ:Δυο εβδομαδες χρησης και μετα μια με δυο εβδομαδες παυσης. Θελω να καταληξω οτι δεν σημαινει πως εαν πινεις 15 φλιτζανια τριγωνελλας την ημερα θα γινεις αγελαδιτσα :lol: . Σε ακραιες περιπτωσεις χρησης μπορει να εχεις ασχημη επιδραση στον οργανισμο σου. Η υπερβολη δεν κανει σε τιποτα καλο. Οσο αθωα και αν ειναι τα βοτανα και η φυση θελει συνεση, μετρο και υπομονη.

KEuPp2.png

Δυο κοριτσια φωτιζουν την ζωη μου. Η Ελενη και η Αναστασια .

marilena1, εγώ προτίμησα κάτι που ήταν «ιατρικώς» εντάξει.

Δες: http://parents.org.gr/forum/viewtopic.php?t=801

Για περισσότερες λεπτομέρειες για την δοσολογία του fenugreek, μπορείς να ρωτήσεις στον σύνδεσμο θηλασμού!

http://www.thilasmos.net/omades.html

0sLw.jpg

• 3 χρόνια μετά...

Γνωρίζει κάποιος για πόσο καιρό πρέπει να παίρνω τα fenugreek???

Επίσης, πριν από 2 μέρες μου ήρθε περίοδος....:twisted::twisted:

Επηρεάζει αυτό την παραγωγή μου??

Εδώ και 3 μέρες το 3,5 μηνών φυστίκι μου κοιμάται το βράδυ 7-8 ώρες σερί!!!:shock::shock::shock: από τις 11-12 έως τις 7-8 το πρωί. Θα πρέπει να ξυπνάω το βράδυ (κατά τις 4 πχ) για να αποσυμφορίζω τo στήθος μου?? Τις τελευταίες 2 μέρες τη θηλάζω από το 1 ζιζί όταν ξυπνάει κατά τις 7-8 και αμέσως μετά αντλώ από το άλλο... (σε 30λεπτά έβγαλα 120ml με το swing)

Σε 20 μέρες επιστρέφω στη δουλειά :(:(:( και θα λείπω 6 ώρες (το πιο πιθανό είναι να μην με αφήνουν να κάνω μια άντληση στη δουλειά...) Οπότε το στήθος θα μένει "γεμάτο" 7-8 ώρες το βράδυ και 6-6,5 ώρες το πρωί.... Αυτό είναι μάλλον κακό, ε???

Για την ιστορία...:

Βάρος γέννησης 22/7: 2830

24/7:2600

22/9:5000

22/10:5650

Ευχαριστώ In advance!!!!

Γνωρίζει κάποιος για πόσο καιρό πρέπει να παίρνω τα fenugreek???

Επίσης, πριν από 2 μέρες μου ήρθε περίοδος....:twisted::twisted:

Επηρεάζει αυτό την παραγωγή μου??

Εδώ και 3 μέρες το 3,5 μηνών φυστίκι μου κοιμάται το βράδυ 7-8 ώρες σερί!!!:shock::shock::shock: από τις 11-12 έως τις 7-8 το πρωί. Θα πρέπει να ξυπνάω το βράδυ (κατά τις 4 πχ) για να αποσυμφορίζω τo στήθος μου?? Τις τελευταίες 2 μέρες τη θηλάζω από το 1 ζιζί όταν ξυπνάει κατά τις 7-8 και αμέσως μετά αντλώ από το άλλο... (σε 30λεπτά έβγαλα 120ml με το swing)

Σε 20 μέρες επιστρέφω στη δουλειά :(:(:( και θα λείπω 6 ώρες (το πιο πιθανό είναι να μην με αφήνουν να κάνω μια άντληση στη δουλειά...) Οπότε το στήθος θα μένει "γεμάτο" 7-8 ώρες το βράδυ και 6-6,5 ώρες το πρωί.... Αυτό είναι μάλλον κακό, ε???

Για την ιστορία...:

Βάρος γέννησης 22/7: 2830

24/7:2600

22/9:5000

22/10:5650

Ευχαριστώ In advance!!!!

το βάρος σας είναι πολύ καλό!!

Έψαξα λίγο τα προηγούμενα μηνύματά σου αλλά δεν βλέπω γιατί παίρνεις fenugreek? :confused:Η περίοδος σου ήρθε κατά πάσα πιθανότητα γιατί το στήθος μένεις χωρίς ερέθισμα για τόσες ώρες το βράδυ αλλά αυτό δεν είναι αναγκαστικά κακό. Ναι το γάλα μειώνετε λίγο όταν έρχεται η περίοδος αλλά μετά επανέρχεται

Διαφημίσεις

2 μέρες πριν αδιαθετήσω, ήταν πολύ ανήσυχη.... κάποιες φορές την έβαζα & στα 2 στήθη. Δεν μπήκα βέβαια στη διαδικασία να αντλήσω για να δω πόσο πίνει, μιας και η ποσ΄σοτητα που θα μπορούσα να αντλήσω δεν ειναι ενδεικτική για το πόσο γάλα έχω...

Διάβασα κάπου στο forum για το fenugreek και πρωτόκολλο αύξησης παραγωγής. αλλά δεν αναφέρει για πόση καιρό θα πρέπει να χορηγείται.

Δεν είναι πολύ μικρή για να κοιμάται τόσες ώρες το βράδυ??? όχι ότι δε με βολεύει... ίσα ίσα!!! Και ότι κοιμάται πάει να πει ότι χορταίνει.... Αλλά τόσες ώρες χωρίς θηλασμό, θα έχει αντίκτυπο στην παραγωγή....

2 μέρες πριν αδιαθετήσω, ήταν πολύ ανήσυχη....

Πολύ λογικό και κάθε φορά που είναι να αδιαθετήσεις θα έχει παρόμοια συμπεριφορά

κάποιες φορές την έβαζα & στα 2 στήθη.

και τι πειράζει???..... να την βάζεις και στα δυο και αν και πάλι είναι ασνήσυχη να την βάζεις ξανά στο πρώτο όση ώρα πίνει στο ένα στο άλλο παράγεται γάλα....

Δεν μπήκα βέβαια στη διαδικασία να αντλήσω για να δω πόσο πίνει, μιας και η ποσ΄σοτητα που θα μπορούσα να αντλήσω δεν ειναι ενδεικτική για το πόσο γάλα έχω...

και πολύ καλά έκανες...

Διάβασα κάπου στο forum για το fenugreek και πρωτόκολλο αύξησης παραγωγής. αλλά δεν αναφέρει για πόση καιρό θα πρέπει να χορηγείται.

Δεν είναι πολύ μικρή για να κοιμάται τόσες ώρες το βράδυ??? όχι ότι δε με βολεύει... ίσα ίσα!!! Και ότι κοιμάται πάει να πει ότι χορταίνει.... Αλλά τόσες ώρες χωρίς θηλασμό, θα έχει αντίκτυπο στην παραγωγή....

Αν οι βρεγμένες πάνες σας είναι 5-6 και το βάρος μια χαρά δεν έχεις παρά να απολαύσεις τον ύπνο όσο κρατήσει.....

Θα την θηλάζεις πιο συχνά το απόγευμα.

δεν φαίνεται να χρειάζεσαι fenugreek ούτε να μπλέκεις με αντλήσεις η παραγωγή σου τώρα θα είναι μια χαρά απλά όταν είναι να σου έρθει περίοδος θα βλέπεις μια αλλαγή με την μικρή και θα προσπαθείς να θηλάζεις πιο εντατικά τίποτα άλλο.

αν θέλεις να αντλείς να αποθηκεύεις γάλα βάλε μια άντληση μετά τις 12 00 και μετά κοιμήσου....

Καλημερα indie και μενα η μικρη μου ακριβως απο 3-3,5 μηνων αρχισε να κοιμαται απο τις 11-12 το βραδυ μεχρι τις 7-8 το πρωι θηλαζει οταν ξυπναει και μετα ξανακοιμαται εως τις 11-12 το μεσημερι. Και εγω στην αρχη ειχα ανησυχια για το γαλα μου ( τωρα ειναι 5 μηνων ) αλλα μετα απο μερικες μερες το σωμα μου προσαρμοστηκε στα νεα δεδομενα και ετσι ολα καλα. ειχα ενα θεματακι οταν το πρωι αρχισε απο την νυστα της να τρωει μονο απο το ενα στηθος και στην αρχη εβγαζα λιγο με το θηλαστρο για να μην πρηζομαι ( 30-40ml το πολυ ) αλλα τωρα εχω βρει βολικο να την βαζω εστω και κοιμησμενη και στο αλλο στηθος και το λιγο που θα φαει με αποσυμφορηζει. Ειχα ρωτησει και το παιδιατρο μου για το αν πρεπει να κανω αντληση στην διαρκεια της νυχτας και μου ειπε οχι το σωμα θα προσαρμοστει στο ωραριο ζητησης της μπεμπας μου. Συνεχιζουμε το ιδιο ωραριο και τωρα που ειναι 5 μηνων ειμαστε 7.4 κιλα και κανουμε 5-6 θηλαμους το 2ωρο.

Αχ δεν μπορει να μου ερθει και μενα περιοδος που θελω να βαλω μπροστα και για το δευτερο παιδακι μου ???:D

• 5 months later...

Γνωρίζετε πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να αυξηθει η παραγωγή γαλακτος με την τριγωνέλλα?

Πέρνω εδω και 5 μέρες 3 χάπια, 3 φορές την ημερα και δεν έχω δει διαφορά στο μωρό! Μη σας πω οτι κάθεται όλο και λιγότερο και παραπονιέται πιο νωρίς απο οτι συνήθιζε... φταιει που μυρίζω πια σαν παστουρμας?

Μήπως εχει αλλαξει η γεύση στο γάλα μου?

Ξερει κανεις?

Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να δεις αποτέλεσμα, ναι, έχει μια ιδιαίτερη μυρωδιά! Εξαρτάται όμως και πόσο μακριά είσαι από τον τοκετό, όσο αργότερα τόσο πιο δύσκολο. Εγώ τα πήρα όταν ήμουν στον 3ο μήνα μετά τον τοκετό περίπου και δεν με βοήθησαν ιδιαίτερα, αλλά ίσως είμαι εξαίρεση

Ρίξε μια ματιά κι εδώ μην σου λέω καμιά κοτσάνα!:D

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=31133

Διαφημίσεις

Ναι γεννησα πριν απο 3 μήνες. Λίγο αργά λες ε;

To fenugreek θα κάνει δουλειά μόνο αν αυξηθεί το ερέθισμα ή με θήλαστρο ή με περισσότερη συνεργασία από το μωρό....

Από μόνο του δεν κάνει κάτι.

ουσιαστικά υποβοηθάει - το πιο σπουδαίο είναι το στήθος να δέχεται συχνά ερέθισμα. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να έχεις 100 λεπτά ενεργού θηλασμού ή άντλησης με νοσοκομειακό θήλαστρο σε κάθε στήθος....

Το στήθος δεν πρέπει να μένει χωρίς ερέθισμα πάνω από 3 ώρες την ημέρα....(τη νύχτα αρκεί να υπάρχει ενας θηλασμός ή μια μικρή άντληση π.χ έστω και για 5 λεπτά μεταξύ 12-6)

Στα μωρά η μυρωδιά αυτή αρέσει:D όπως και το σκόρδο:D

Αν θέλεις κάνε μας μια υπενθύμιση που βρίσκεσται τώρα σε σχέση με τα γεύματα και το συμπλήρωμα.... για να σου πούμε περισσότερα.

Κριστίνα Καλημέρα!

Ο μικρός κάθεται - τις περισσότερες φορές - 40 λεπτά στο στήθος 7 φορές το 24ωρο. Ο πρωινος θηλασμος του αρκεί κ δεν του δίνω συμπλήρωμα. Μετα μπορεί να πάρει απο 60-120ml ξένο. Πάντως, δεν ξέρω αν παίζει ρόλο αυτο, αλλα πολυ λίγο ένιωσα το στήθος μου γεμάτο... Να πετρωνει... Κυρίως τις πρώτες 40 μέρες μετα και επανηλθε στα φυσιολογικά κ δεν το ξαναενιωσα γεμάτο! Υπάρχει κάποια εξέταση που μπορώ να κάνω για να αποκλεισω αν έχει θέμα ο οργανισμός μου;

Κριστίνα Καλημέρα!

Ο μικρός κάθεται - τις περισσότερες φορές - 40 λεπτά στο στήθος 7 φορές το 24ωρο. Ο πρωινος θηλασμος του αρκεί κ δεν του δίνω συμπλήρωμα. Μετα μπορεί να πάρει απο 60-120ml ξένο. Πάντως, δεν ξέρω αν παίζει ρόλο αυτο, αλλα πολυ λίγο ένιωσα το στήθος μου γεμάτο... Να πετρωνει... Κυρίως τις πρώτες 40 μέρες μετα και επανηλθε στα φυσιολογικά κ δεν το ξαναενιωσα γεμάτο! Υπάρχει κάποια εξέταση που μπορώ να κάνω για να αποκλεισω αν έχει θέμα ο οργανισμός μου;

Αντλήσεις κάνεις?

(μετά τις 40 μέρες το στήθος σταματαει να πρήζεται έτσι και αλλιώς αυτό δεν είναι κάποια ένδειξη)

Εδώ κ 13 μέρες σταμάτησα να αντλώντας με το νοσοκομειακή θηλαστρο. Το χρησιμοποίησα όπως είχα πει και σε άλλο πόστ αλλα κ πάλι δεν είδα αποτέλεσμα γιατί το εβαζα λάθος στιγμές κ άφηνα το μωρο χωρίς στήθος. Έχω κ ένα θηλαστρο για περιστασιακές αντλησεις. Προτείνεις να το χρησιμοποιήσω; Διαβάζοντας το βιβλίο της κας Πατσουρου είδα ότι είχα κάποια απο τα συμπτώματα που αναφέρει στο κεφάλαιο Αληθινή ανεπάρκεια γάλακτος. Γι αυτο σε ρωτώ για την εξέταση.

Διαφημίσεις

Εδώ κ 13 μέρες σταμάτησα να αντλώντας με το νοσοκομειακή θηλαστρο. Το χρησιμοποίησα όπως είχα πει και σε άλλο πόστ αλλα κ πάλι δεν είδα αποτέλεσμα γιατί το εβαζα λάθος στιγμές κ άφηνα το μωρο χωρίς στήθος. Έχω κ ένα θηλαστρο για περιστασιακές αντλησεις. Προτείνεις να το χρησιμοποιήσω; Διαβάζοντας το βιβλίο της κας Πατσουρου είδα ότι είχα κάποια απο τα συμπτώματα που αναφέρει στο κεφάλαιο Αληθινή ανεπάρκεια γάλακτος. Γι αυτο σε ρωτώ για την εξέταση.

σου βάζω εδώ το λινκ της Αγλαιας

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=70367

και υπογραμμίζω

Η αληθινά χαμηλή παραγωγή που οφείλεται στη μητέρα είναι αρκετά σπάνια, υπολογίζεται ότι είναι περίπου 0,4%.

-Αν απομείνει κάποιο κομμάτι του πλακούντα στη μήτρα μετά τον τοκετό, εμποδίζεται η κανονική έναρξη της γαλουχίας και η παραγωγή παραμένει χαμηλή. Η απομάκρυνση του πλακούντα μπορεί να λύσει άμεσα το πρόβλημα.

-Ο υποθυροειδισμός που δεν έχει διαγνωστεί και παραμένει χωρίς θεραπεία, είναι πιθανό να οδηγήσει σε χαμηλή παραγωγή. Με την έναρξη της θεραπείας αυξάνεται η παραγωγή με κατάλληλες παρεμβάσεις.

-Μεγάλη αιμοραγία κατά τον τοκετό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή παραγωγή που βελτιώνεται όσο βελτιώνεται η κατάσταση της μητέρας.

-Οι πολυκυστικές ωοθήκες, επίσης μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλή παραγωγή.

-Πολύ σπάνια, η ανεπαρκής ανάπτυξη του αδένα του μαστού, οδηγεί σε ανεπαρκή παραγωγή

-Κάποιες περιπτώσεις παραμένουν άγνωστης αιτιολογίας

Συνεπώς αν θέλεις να κάνεις εξετάσεις πρέπει να κάνεις ενδοκρινολογικές (πλήρης έλεγχος θυρεοειδούς και αντισώματα ... )

και να σε δει και γυναικολόγος (υπέρηχος για πολυκιστικές ....)

Σου είχα πει στο προηγούμενο μήνυμα να βοηθάς το ερέθισμα στο στήθος αφού θηλάσεις με άντληση 10-15 λεπτά με νοσοκομειακό θήλαστρο.

Αν δεν θέλεις να χρησιμοποιείς θήλαστρο τότε θα πρέπει να αφαιρείς κάποια μλ από τα γεύματα του μωρού π.χ 20 σε κάθε γεύμα (μαξιμουν συνολική μείωση μέχρι 120 μλ το 24ώρο) και να βάζεις το μωρό ξανά στο στήθος για να χορτάσει .....

Αν το μωρό χορταίνει με το ξένο γάλα το επόμενο γεύμα θα αργήσει το στήθος θα είναι χωρίς ερέθισμα (αφού δεν υπάρχει άντληση) άρα στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μείνεις σταθερή στην ποσότητα που παράγεις......

Που μένεις μήπως υπάρχει κάποια σύμβουλος θηλασμού κοντά.

Θα κάνω ενδοκρινολογικες. Και στην καισαρικη δυστυχώς έκανα αιμοραγια.. Γενικά ξεκίνησα λάθος το θηλασμο αλλα στο επόμενο θα γνωρίζω περισσότερα. Μένω στο Ηράκλειο Κρήτης. Δεν νομίζω πως υπάρχει σύμβουλος εδώ πέρα απο κάποια που διορίστηκε στο δημόσιο.

Θα κάνω ενδοκρινολογικες. Και στην καισαρικη δυστυχώς έκανα αιμοραγια.. Γενικά ξεκίνησα λάθος το θηλασμο αλλα στο επόμενο θα γνωρίζω περισσότερα. Μένω στο Ηράκλειο Κρήτης. Δεν νομίζω πως υπάρχει σύμβουλος εδώ πέρα απο κάποια που διορίστηκε στο δημόσιο.

υπάρχει είναι η Δανηλάτου Βασιλική

http://www.google.gr/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CBYQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.lactation.gr%2F&ei=7ammTasazIaFB_aqqdsJ&usg=AFQjCNFZv9B3Lx6SYLAHyrgnRO-IDydlaA

δεν είναι αργά και σε αυτό παιδί, το θέμα είναι τι είσαι διαθετημένη να κάνεις....

Στη θέση σου θα αξιοποιούσα κάθε δυνατή βοήθεια

Βέβαια αυτό είναι προσωπικό ........

Εξαρτάται απο σένα και το τι πραγματικά θέλεις να κάνεις και η κακή αρχή διορθώνεται και τα ορμονολογικά διορθώνονται...

Μίλησα μαζί της, αλλα επειδή έχει διοριστεί πλέον δεν ασχολείται. Η γυναίκα βέβαια μου έδωσε κάποιες κατευθύνσεις αλλα δεν θέλησα να την ξαναενοχλησω απο τη στιγμή που δεν μου έδωσε να καταλάβω ότι θα ασχοληθεί.

Μίλησα μαζί της, αλλα επειδή έχει διοριστεί πλέον δεν ασχολείται. Η γυναίκα βέβαια μου έδωσε κάποιες κατευθύνσεις αλλα δεν θέλησα να την ξαναενοχλησω απο τη στιγμή που δεν μου έδωσε να καταλάβω ότι θα ασχοληθεί.

οκ οπότε κοιτάς για εξετάσεις για να είσαι σίγουρη και ενδατικά προσπάθεια στο στήθος

Δεν έχεις ακόμα εικόνα των δυνατοτήτων σου μιας και δεν έχεις κάνει όλα όσα έχουμε πει.

έχεις δυο εναλλακτικές η μια με βοήθεια του θήλαστρου΄

η άλλη μείωση μλ στα γεύματα ξένου γάλακτος και επιμονή στο στήθος

(εδώ είναι σημαντικό να ελέγχεις οτι το μωρό βρέχει 5-6 πάνες)

παράλληλα το fenugreek

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...