Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Σιδηροπενία σε μωράκι 16 μηνών

Rob_09

Recommended Posts

Καλησπέρα σας. Απολογούμαι εκ των προτέρων για τη φλυαρία, θέλω όμως να σας γράψω το πρόβλημά μου με όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορώ μήπως και μπορεί κάποια/ος από εσάς να με βοηθήσει.

Η κόρη μου από 7 μηνών μέχρι 1ος έτους είχε μέινει σταθερά στα 8,600κιλά. Η παιδίατρος μας δεν ανησυχούσε ιδιαίτερα διότι η μικρή είχε όρεξη για φαγητό, έτρωγε σχετικά καλά και θήλαζε όποτε το ζητούσε. 13 μηνών έχασε 400γρ. και η όρεξη της μειώθηκε αισθητά. Κάναμε αναλύσεις αίματος και έδειξαν ότι πάσχουμε από σιδηροπενία. Φεριτίνη, αιμογλοβίνη και σίδηρος πολύ κάτω από το όριο. Η παιδίατρος μου έριξε όλο το φταίξιμο σε μένα : θήλαζα χωρίς να δίνω στο μωρό συμπλήρωμα σιδήρου από τον 5ο μήνα και μετά (κάτι που η ίδια δε μου είχε αναφέρει ποτέ ότι πρέπει να γίνεται), δεν έδινα στο μωρό έτοιμες κρέμες του εμπορίου δύο φορές την ημέρα κλπ κλπ. Η συμβουλή της ήταν σταγόνες σιδήρου και να δίνω τροφές που περιέχουν σίδηρο.

Στους επόμενους 2 μήνες που ακολούθησαν έκανα μάχη για να δίνω στη μικρή μόνο φαγητά που περιείχαν σίδηρο. Η όρεξη της φάνηκε να βελτιώνεται ελάχιστα και όπου κι αν πηγαίναμε όλοι με ρωτούσαν τι έχει το μωρό μου και είναι τόσο λεπτό. Από την στεναχώρια μου άρχισα να της δίνω μια φορά την ημέρα έτοιμες κρέμες του εμπορίου παρά το ότι είναι ενάντια στη φιλοσοφία μου. Κάποιες μέρες έτρωγε τόσο λίγο που έφτασα στο σημείο να αγχώνομαι ότι θα μου πεθάνει (υπερβολική αλλά τί να κάνω;) με αποτέλεσμα να υποκύψω στις κρέμες.

Οι τελευταίες αναλύσεις που κάναμε την Παρασκευή (16 μηνών) δείχνουν ότι βρισκόμαστε εντός των ορίων αλλά στο κατώτερο επίπεδο. Στο μεταξύ το τελευταίο διάστημα διάβασα τόσα πολλά για τον σίδηρο που διαπίστωσα ότι το να δίνω απλώς τροφές που περιέχουν σίδηρο δεν ωφελεί σε τίποτα αν δεν τις συνδιάζω με τα απαραίτητα συστατικά για να απορροφάται από τον οργανισμό. Η παιδίατρος μου δεν μπήκε στον κόπο να μου αναφέρει κάτι.

Έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα διατροφής και προσπαθώ όσο μπορώ να αποφεύγω το άμυλλο και να της δίνω κρέας και πράσινα λαχανικά.

Αν υπάρχουν μανούλες με παρόμοιες εμπειρίες, σας παρακαλώ, μοιραστείτε μαζί μου την εμπειρία σας (και τις συνταγές σας αν είναι δυνατόν).

Σας ευχαριστώ!

Υ.Γ : Εννοείται ότι με τον σύζυγό μου ψάχνουμε ήδη για να βρούμε άλλο παιδίατρο.

Διαφημίσεις

Καλά κανείς που ψάχνεις για άλλη παιδιατρο!

Και μόνο αυτό που είπε για το θηλασμο είναι βλακεία!

Τέλος πάντων μην ανησυχείς πολύ οι σταγόνες που δίνεις τώρα θα βοηθήσουνε

Ο δικός μου δεν τρελαίνεται για φαγητο γενικώς αλλά παθαίνει πλάκα για σπαγγετι με κεφτεδακια... Το μοσχάρι είναι οτι καλύτερο για σίδηρο .. Το έχεις δοκιμάσει; Αν θες συνταγή πες μου

Λένε οτι πρέπει να πίνουν πορτοκολαδα για να απορροφηθεί το σίδηρο, αλλά εγώ δεν δίνω χυμούς γιατί μετά θα κολησει και δεν θα πίνει νερό

Ασε που το καταλαβαίνεις οτι έχει απορροφηθεί σίδηρο γιατί τα κακά είναι σκούρα και πιο σφιχτά

Ολα να πανε καλα!

Έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα διατροφής και προσπαθώ όσο μπορώ να αποφεύγω το άμυλλο και να της δίνω κρέας και πράσινα λαχανικά.

.

να μην αποφεύγεις το άμυλο γιατί είναι απαραίτητο για τη γλυκόζη που χρειάζεται ο εγκέφαλος του παιδιού για να αναπτυχθεί.

κάθε τί που προτείνουν οι παιδίατροι για τα παιδάκια έχει μια ιατρική βάση.

Καλησπερα Rob_09.Και εμεις εχουμε παρομοιο προβλημα με τη μικρη μας, τωρα κοντευει 18 μηνων. Απο την αρχη μεχρι 6 μηνων θηλασε αποκλειστικα, στη συνεχεια αρχισαμε δειλα φρουτοκρεμες, ετρωγε ελαχιστα. Ποτε δεν εφαγε αλεσμενο, δεν της αρεσε, προσπαθουσα να δινω κομματακια φαγητου απο τον 7ο μηνα, αλλα ηταν κακοφαγη και ετρωγε ελαχιστα. Κρεας ουτε να το δει,κανενα μπιφτεκακι μονο, λαχανικα το ιδιο. Της εδιν α ο,τι τρωγαμε εμεις, 5 μπουκιες κ τελος. 9,5 μηνων στις εξετασεις αιματος, σιδηρος κ φερριτινη οριακα, αλλα η παιδιατρος δεν μας εδωσε σιροπι σιδηρου. 16 μηνων ξανα εξετασεις, τιμες πολυ κατω απο τα ορια,αρχισαμε σιδηρο. Παραλληλα ειχα παρατηρησει οτι ειχε πεσει στις καμπυλες υψους, αλλα η γιατρος δεν ανησυχησε. Ακομα κ τωρα δεν τρωει σχεδον τιποτα απο φαγητο, μονο σνακ κ θηλασμο.ελπιζω να βοηθησα..

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Επισκεφθήκαμε νέο παιδίατρο σήμερα και διέταξε άμεσα αναλύσεις κοπράνων διότι το μωρό εδώ και 12 μήνες δεν έχει βάλει βάρος και υπάρχει μεγάλη και απότομη πτώση στις καμπύλες. Υποψιάζεται κάποιο πρόβλημα στο έντερο, εύχομαι να κάνει λάθος και το πρόβλημα να είναι καθαρά διατροφικό γιατί τότε θα το λύσουμε σχετικα ευκολότερα!

Διαφημίσεις

Προσέξτε και την αλεργία στο αγελαδινό γάλα. Ακόμα και αν δεν πίνει το ίδιο το παιδί, περνάει στο γάλα σου.

Αν ήσουν Ελλάδα θα σου έλεγα να πας στο Αττικόν που έχει τους καλύτερους για θέματα αλλεργίας.

Το Ήλεκτράκι μου και ο Οδυσσέας μου, οι ηλιαχτίδες μου!

..................................................................................

Ο Θεός πέθανε...

Ο Μαρξ πέθανε...

κι Εγώ τώρα τελευταία δε νοιώθω πολυ καλά...

Στα μικροτερα μωρα τουλαχιστον οταν υπαρχει στασιμοτητα αναπτυξης το πρωτο που υποψιαζομαστε ειναι ουρολοιμωξη ή αλλεργια στο αγελαδινο γαλα που καταναλωνει ειτε το μωρο ειτε η θηλαζουσα μαμα ή σε καποια αλλη τροφη. Αυτα τα εψαξε καθολου η παιδιατρος σου?

Γεννησαμε! 28-06-2012 :P

Κάναμε αναλύσεις κοπρανων χθες για να δούμε αν υπάρχει πρόβλημα στο εντέρο και όλα ηταν μια χαρα. Ο σιδήρος μας απο 5 ανέβηκε 65 με τις σταγόνες και απο την Κυριακή τρώμε περισσότερο. Ίσως να βοήθησε που μειωσαμε το αμυλο. Πάντως γάλα μόνο κατσικισιο πίνουμε στο σπιτι...

Κορίτσι βρες συκωταριές αρνίσιες και κατσικίσιες, συκωτάκι από σπιτικό αλανιάρικο κοτοπουλάκι και δός του να καταλάβει. Επίσης τον κρόκο από το αβγουλάκι/ Και πολύ καλά έκανες και μείωσες τα άμυλα. Δώσε και ζωμούς που βοηθούν το εντεράκι να λειτουργήσει σωστά.

FLcUp3.png0BQfp3.png

καταρχην χαιρομαι που το παιδι δεν εχει κατι και πατε ολο και καλυτερα! Με αφορμη το δικο σου ποστ και ειλικρινα με καθε καλη προθεση, θα ηθελα να ρωτησω.

Γιατι εισαι τοσο εναντια στις κρεμες εμποριου? δεν λεω οτι ειναι αμιγως καλες αλλα συμβαλλουν σε παιδια που εχουν καποια ελλειψη γιατι ειναι εμπλουτισμενες.

Σαφως και θα εχεις καποια αποψη συγκεκριμενη για τη μη οφελεια τους και για αυτο πραττεις ετσι, το καταλαβαινω.

Αλλα ισως αν ειμαστε πιο 'ανοιχτοι' σε περισσοτερα προιοντα εμπλουτισμενα και να μη σκεφτομαστε οτι μας τα πασσαρουν μονο και μονο για να πλουτισουν οι βιομηχανιες, τα παιδια να απολαμβαναν περισσοτερα.

Ναι, το κερδος ειναι πρωταρχικο για τις βιομηχανιες....αλλα και το αλλο ακρο το θεωρω ανωφελο. Μπορει να μην ειναι πανακεια αλλα γιατι να ειναι βλαβερο το να τρωει μια κρεμουλα τη μερα ας πουμε?

Αποψη μου βεβαια και μονο, απλα θα ηθελα να τεκμηριωθει αν θες και αυτη η σταση.

Διαφημίσεις

Πάντως γάλα μόνο κατσικισιο πίνουμε στο σπιτι...

Εκτος απο το γαλα και τα τυρια υπαρχουν και τα κρυμμενα γαλακτοκομικα οπως στο βουτυρο, στα αλλαντικα, στα διαφορα ψωμακια κτλ.

Γεννησαμε! 28-06-2012 :P

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...