Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

παρακεταμολη


elena32

Recommended Posts

ΤΡΙΤΗ, 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2008 - 13:42

ΑΡΧΙΚΗ WEB TV ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΥΠΝΟ ΧΡΗΜΑ MEDIA SPORTS ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

LIFESTYLE ΑUΤΟ - ΜΟΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ OUTDOORS ΥΓΕΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ZOUGLAPRESS

 

 

 

 

 

 

 

Με την εκδήλωση άσθματος συνδέεται η παρακεταμόλη

22 Σεπτεμβρίου 2008, 11:45

 

 

 

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αλόγιστη χρήση αναλγητικών που περιέχουν την ουσία παρακεταμόλη «κρούουν» δύο επιστημονικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε παιδιά και ενήλικες, οι οποίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η συχνή χορήγηση της συγκεκριμένης ουσίας συνδέεται με την εμφάνιση άσθματος, ρινίτιδας, αλλά και εκζέματος.

 

Σύμφωνα με την πρώτη έρευνα, που είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ για το συγκεκριμένο θέμα και δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet, τα παιδιά στα οποία χορηγείται παρακεταμόλη –πρόκειται για την ουσία που περιέχουν κυρίως τα αναλγητικά φάρμακα- έχουν κατά 46% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα στη διάρκεια της ζωής τους. Παράλληλα, η χρήση της συγκεκριμένης ουσίας συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εκζεμάτων (κατά 35%) αλλά και ρινίτιδας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 200.000 παιδιά ηλικίας έξι και επτά ετών σε 31 χώρες του κόσμου.

 

Η δεύτερη έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «European Respiratory Journal», επιβεβαίωσε και πάλι τη σύνδεση παρακεταμόλης-άσθματος, αλλά αυτή τη φορά στους ενήλικες. Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν 500 ενήλικες απ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ταλαιπωρούνται από άσθμα. Οι συμμετέχοντες καταρχάς υποβλήθηκαν σε τεστ αλλεργίας και στη συνέχεια ρωτήθηκαν πόσο συχνά έπαιρναν παρακεταμόλη και άλλα αναλγητικά όπως η ασπιρίνη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ενήλικες που έπαιρναν τη συγκεκριμένη ουσία τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, είναι σχεδόν τρεις φορές πιθανότερο να εμφανίσουν άσθμα.

 

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα ευρήματα των εν λόγω ερευνών δεν αποδεικνύουν ότι η παρακεταμόλη είναι η αιτία εμφάνισης άσθματος, ούτε συνιστούν λόγο για τη διακοπή της χρήσης των αναλγητικών που την περιέχουν από παιδιά και ενήλικες. Ωστόσο, αποτελούν σαφή ένδειξη ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η αλόγιστη χρήση αναλγητικών χωρίς να υπάρχει σοβαρή αιτία. Για παράδειγμα, συνιστούν οι επιστήμονες, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη ουσία σε παιδιά που παρουσιάζουν πυρετό παρά μόνο όταν αυτός είναι υψηλός, δηλαδή από 38,5 και πάνω.

 

 

 

http://www.zougla.gr

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Καμπανάκι κινδύνου για τα εισπνεόμενα φάρμακα

24 Σεπτεμβρίου 2008, 13:25

 

 

 

Τα εισπνεόμενα φάρμακα που χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόκλησης καρδιακών επεισοδίων, ακόμη και να οδηγήσουν σε θάνατο. Σε αυτό το πρώτο συμπέρασμα καταλήγει νέα έρευνα, που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

 

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της έρευνας, οι ασθενείς που πάσχουν από πνευμονολογικές παθήσεις και χρησιμοποιούν εισπνεόμενα φάρμακα για να ανακουφιστούν, διατρέχουν περισσότερους κινδύνους να αποκτήσουν καρδιακή ανεπάρκεια.

 

Τα εν λόγω φάρμακα χρησιμοποιούνται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν βρογχίτιδα ή πάσχουν από εμφύσημα, αλλά, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι ασθενείς που επηρεάζονται περισσότερο, είναι εκείνοι που έχουν και εμφύσημα και χρόνια βρογχίτιδα.

 

Τα συμπεράσματα της έρευνας δεν είναι οριστικά, αλλά οι υπεύθυνοι της μελέτης καλούν τους γιατρούς να παρακολουθούν στενότερα τους ασθενείς τους, που χρησιμοποιούν τα εισπνεόμενα φάρμακα.

 

Συγκλονιστικά χαρακτηρίζουν τα έως τώρα αποτελέσματα της έρευνας, ειδικοί ωστόσο σημειώνουν ότι είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς από τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, εάν η καρδιακή ανεπάρκεια οφείλεται στη χρήση των φαρμάκων ή σε κάποιον άλλο παράγοντα.

 

 

 

 

 

http://www.zougla.gr

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...