Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

H θλιβερή ερώτηση

Recommended Posts

Τα ψυχολογικά και συναισθηματικά οφέλη του θηλασμού είναι γνωστά, όπως και η ευεργετική επίδρασή του στο νευρικό σύστημα.

Το μητρικό γάλα βοηθάει στο παιδικό στρες

"Τα παιδιά τα οποία μεγαλώνουν με μητρικό γάλα ανταποκρίνονται καλύτερα σε στρεσογόνες συνθήκες σε σχέση όσα δεν έχουν θηλάσει, σύμφωνα με Σουηδική έρευνα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα."

http://www.mitrikosthilasmos.com/2012/02/blog-post_9159.html

Αιτιολογική σύνδεση βρεφικής διατροφής και παιδικού IQ -Η επίδραση του μητρικού θηλασμού στην Διανοητική Ανάπτυξη των Παιδιών

"Νέα σημαντική έρευνα από την Μεγάλη Βρετανία έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες στο συμπέρασμα ότι ο μητρικός θηλασμός έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να τα καταφέρνουν καλύτερα στο σχολείο."

http://www.mitrikosthilasmos.com/2012/06/iq.html

Αυτά και πολλά άλλα υπάρχουν στα αγγλικά-πρέπει να καθήσω να τα βρω,

Αν και δεν χρειάζεται να πάμε και πολύ μακρυά...

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=42236&highlight=%F8%F5%F7%EF%EB%EF%E3%E9%E1&page=5

ποστ #212, #215,

Διαφημίσεις

• Replies 258
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Αν πάλι βέβαια, ανήκεις σε εκείνο το κομμάτι θηλαζουσών (υπάρχουν) που θεωρούν πως πρέπει να στηθεί μνημείο για χάρη τους, επειδή απλώς κάνουν το αυτονόητο, τότε σου αξίζουν και οι ειρωνίες και το εξυπνότατο χιούμορ κάποιων απαντήσεων....

Είναι σαφέστατο ότι ο προβληματισμός μου είναι ακριβώς επειδή ενώ κάνω αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, στην Ελλάδα του 2012 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ!!!!!!

:-(:-(

βρε καλη μου κοπελα ξερουμε πολυ καλα τα οφελη του μητρ.γαλακτος...δεν μπορεις ομως να λες οτι οσα παιδια δεν θηλασαν ειναι προβληματικα.. τα μωρα πανω απ'ολα μεγαλωνουν με ΑΓΑΠΗ!!!!!!!

Xc60p3.png ghL0p3.png

Προσωπικά, πιστεύω πως μία μαμά που θηλάζει εν είδη 'ταλιμπάν', 'μαμά ταγμένη στο θηλασμό' κάπως, μακροπρόθεσμα μάλλον κακό θα κάνει παρά καλό. Φαντάζομαι σκηνή : Ο δίχρονος Γιαννάκης θέλει να παίξει, κι η μαμά από πίσω με μάτι θολό...- Έλα Γιαννάκη να θηλάσεις, κάνει καλό στο νευρικό σου σύστημα.....και προλαμβάνει το στρες, και το διαβήτη, και την υπέρταση, και θα περάσεις και στο πανεπιστήμιο, Γιαννάκηηηηηηηηη!!!!

Οκ....

Τώρα από εκεί και πέρα, γιατί έχεις τόση ανάγκη επιβράβευσης και αναγνώρισης, παραθέτοντας πλήθος στοιχείων, για να πεις (σ' ένα φόρουμ που πραγματικά με το θηλασμό είναι στην πλειοψηφία) γνωστά πράγματα, με τα οποία συμφωνούμε....

πωπω!!! Δηλαδη εγω που θηλαζω τεσσεραμιση χρονια πρεπει να το παω στη ΜΕΝΣΑ το παιδι σουμπιτη...

Μπεμπουλα μου καλη, αρχικα να χαιρεσαι το παιδακι σου.

Ο θηλασμος ειναι ενα πολυπλοκο θεμα και παντα δημιουργει εντασεις, επειδη αναποφευκτα καποιος λεει σκληρα λογια, καποιος προσβαλλεται, καποιος πληγωνεται κλπ κλπ κλπ. Ολοι ξερουν τα οφελη του θηλασμου. Δεν υπαρχει λογος να τα διαφημιζουμε καθημερινως. Απο'κει και περα υπαρχουν 1000 και ενας λογοι για να μη θηλασει μια μητερα, λογοι που, ειτε το πιστευεις ειτε οχι, ωφελουν το βρεφος. ΔΕΝ ειναι ο θηλασμος ο,τι καλυτερο για καθε μωρο και σε καθε περιπτωση.

Επισης συνηθως, στην κοινωνια που ζουμε, ακομα και οι μεγαλοι υπερμαχοι του θηλασμου, το βλεπουν ως κατι που κανει ενα βρεφος, και οχι ενα παιδακι (αν θελεις να μιλησουμε για τη φυση που τοσο υποστηριζεις). Μπορει κι εσυ η ιδια που τοσο υποστηριζεις τωρα το θηλασμο, αν δεις ενα παιδακι 3,4 ή 5 χρονων να θηλαζει να σου φανει απο παραξενο μεχρι αηδιαστικο. Δεν ειναι ομως, η φυση του ειδους μας αυτο προσταζει.

Το θεμα ειναι οτι η φυση ειναι σκληρη, και ειναι υπεροπτικο να θελουμε να επιλεγουμε ποιους νομους της θα τηρησουμε και ποιους θα αψηφισουμε. Και οπως δεν ειμαστε ετοιμοι να αφησουμε τη φυση να επιλεξει ποια παιδακια θα επιβιωσουν και ποια οχι, ετσι δεν ειμαστε κι ετοιμοι να αψηφισουμε ολες μας τις αναγκες και προβληματα ως γονεις του δυτικου κοσμου στον 21ο αιωνα προκειμενου να προσφερουμε με φειδω και νευρα μητρικο γαλα στο παιδι μας.

Στα λεω ολα αυτα με κατανοηση στο πως αισθανεσαι, ειχα την "τιμη" να ακουσω ολων των ειδων τις ανοησιες, μιας και εχω ενα παιδακι που μεγαλωσε αποκλειστικα με φορμουλα, κι ενα τετραχρονο που θηλαζει ακομα καμμια φορα. Και τα δυο λαθος τα εκανα, συμφωνα με τους αλλους.

Εμεις ομως ειμαστε ενταξει με τη συνειδηση μας, ο αντρας μου ειναι περηφανος για μενα κι εγω γι'αυτον. Γιατι κοιμιζαμε τα παιδια μας στην αγκαλια μας, γιαιτ ειμαστε εκει να σκουπισουμε καθε δακρυ, ν'αγκαλιασουμε καθε χαμογελο, να γελασουμε με καθε αστειο, να αποδοκιμασουμε τρυφερα την καθε σκανταλια.

Οσο θα μεγαλωνει το παιδακι σου και θα βρισκεις την ισορροπια σου ως γονιος, ο θηλασμος θα παιρνει την πραγματικη του διασταση στη ζωη σας, θα ειναι τροπος σιτισης.

Διαφημίσεις

πωπω!!! Δηλαδη εγω που θηλαζω τεσσεραμιση χρονια πρεπει να το παω στη ΜΕΝΣΑ το παιδι σουμπιτη...

Μπεμπουλα μου καλη, αρχικα να χαιρεσαι το παιδακι σου.

Ο θηλασμος ειναι ενα πολυπλοκο θεμα και παντα δημιουργει εντασεις, επειδη αναποφευκτα καποιος λεει σκληρα λογια, καποιος προσβαλλεται, καποιος πληγωνεται κλπ κλπ κλπ. Ολοι ξερουν τα οφελη του θηλασμου. Δεν υπαρχει λογος να τα διαφημιζουμε καθημερινως. Απο'κει και περα υπαρχουν 1000 και ενας λογοι για να μη θηλασει μια μητερα, λογοι που, ειτε το πιστευεις ειτε οχι, ωφελουν το βρεφος. ΔΕΝ ειναι ο θηλασμος ο,τι καλυτερο για καθε μωρο και σε καθε περιπτωση.

Επισης συνηθως, στην κοινωνια που ζουμε, ακομα και οι μεγαλοι υπερμαχοι του θηλασμου, το βλεπουν ως κατι που κανει ενα βρεφος, και οχι ενα παιδακι (αν θελεις να μιλησουμε για τη φυση που τοσο υποστηριζεις). Μπορει κι εσυ η ιδια που τοσο υποστηριζεις τωρα το θηλασμο, αν δεις ενα παιδακι 3,4 ή 5 χρονων να θηλαζει να σου φανει απο παραξενο μεχρι αηδιαστικο. Δεν ειναι ομως, η φυση του ειδους μας αυτο προσταζει.

Το θεμα ειναι οτι η φυση ειναι σκληρη, και ειναι υπεροπτικο να θελουμε να επιλεγουμε ποιους νομους της θα τηρησουμε και ποιους θα αψηφισουμε. Και οπως δεν ειμαστε ετοιμοι να αφησουμε τη φυση να επιλεξει ποια παιδακια θα επιβιωσουν και ποια οχι, ετσι δεν ειμαστε κι ετοιμοι να αψηφισουμε ολες μας τις αναγκες και προβληματα ως γονεις του δυτικου κοσμου στον 21ο αιωνα προκειμενου να προσφερουμε με φειδω και νευρα μητρικο γαλα στο παιδι μας.

Στα λεω ολα αυτα με κατανοηση στο πως αισθανεσαι, ειχα την "τιμη" να ακουσω ολων των ειδων τις ανοησιες, μιας και εχω ενα παιδακι που μεγαλωσε αποκλειστικα με φορμουλα, κι ενα τετραχρονο που θηλαζει ακομα καμμια φορα. Και τα δυο λαθος τα εκανα, συμφωνα με τους αλλους.

Εμεις ομως ειμαστε ενταξει με τη συνειδηση μας, ο αντρας μου ειναι περηφανος για μενα κι εγω γι'αυτον. Γιατι κοιμιζαμε τα παιδια μας στην αγκαλια μας, γιαιτ ειμαστε εκει να σκουπισουμε καθε δακρυ, ν'αγκαλιασουμε καθε χαμογελο, να γελασουμε με καθε αστειο, να αποδοκιμασουμε τρυφερα την καθε σκανταλια.

Οσο θα μεγαλωνει το παιδακι σου και θα βρισκεις την ισορροπια σου ως γονιος, ο θηλασμος θα παιρνει την πραγματικη του διασταση στη ζωη σας, θα ειναι τροπος σιτισης.

πολυ με συγκινησες

Οσο θα μεγαλωνει το παιδακι σου και θα βρισκεις την ισορροπια σου ως γονιος, ο θηλασμος θα παιρνει την πραγματικη του διασταση στη ζωη σας

Συμφωνώ απόλυτα

και το δικο σου το παιδι οπως και ολων μας θα εχει τις αδυναμιες του, τις δυσκολιες του και τις ελλειψεις τους, δεν παει να θηλαζει κανεις 4 χρονια, κανεις δεν σωνεται, ολοι στερουμαστε, κι ολοι ταλαιπωρουμε και ταλαιπωρουμαστε

Αληθές αλλά άσχετο με τα θέματα που θίγω εγώ. Αυτά που λες εσύ δεν αναιρούν τα ψυχολογικά-συναισθηματικά οφέλη του θηλασμού και τα ψυχολογικά-συναισθηματικά οφέλη του θηλασμού δεν αναιρούν το ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον.

Επίσης, επειδή πολλές αναφέρετε μεμονωμένες περιπτώσεις και με βάση αυτές προσπαθείτε να βγάλετε κανόνες, ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι μεμονωμένες περιπτώσεις δεν αποτελούν επιστημονικά αποδεκτό τρόπο τεκμηρίωσης. Ο καθένας μπορεί να πει ότι π.χ. ξέρει έναν που είναι 100 χρονών και καπνίζει από μικρός και δεν έχει πάθει τίποτα, άρα οι καπνιστές δεν παθαίνουν τίποτα και είναι βλάκας όποιος λέει το αντίθετο. Η επιστήμη φυσικά έχει αποδείξει το αντίθετο, στηριζόμενη όχι σε 1 ή 2 μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά σε έρευνες, μελέτες, κτλ.

Προσωπικά, πιστεύω πως μία μαμά που θηλάζει εν είδη 'ταλιμπάν', 'μαμά ταγμένη στο θηλασμό' κάπως, μακροπρόθεσμα μάλλον κακό θα κάνει παρά καλό. Φαντάζομαι σκηνή : Ο δίχρονος Γιαννάκης θέλει να παίξει, κι η μαμά από πίσω με μάτι θολό...- Έλα Γιαννάκη να θηλάσεις, κάνει καλό στο νευρικό σου σύστημα.....και προλαμβάνει το στρες, και το διαβήτη, και την υπέρταση, και θα περάσεις και στο πανεπιστήμιο, Γιαννάκηηηηηηηηη!!!!

Έχεις δει ποτέ μαμά που θηλάζει 2χρονο να φαίρεται έτσι; Τι σε κάνει να το φαντάζεσαι; Γιατί γνωρίζω πολλές που θηλάζουν ακόμα και 5χρονα και κάνουν και τάντεμ, αλλά ποτέ δεν τις έχω δει να προσφέρουν χωρις να ζητήσει το παιδί.

Μπεμπούλα10, όπως βλέπεις θηλάζω ένα τρίχρονο και είμαι περήφανη για αυτό, οπώς περήφανη μπορεί να είναι και κάποια άλλη μητέρα για κάποιον άλλο λόγο (δικαίωμά μου και δικαίωμά της). Καταλαβαίνω τον ενθουσιασμό σου, το συναίσθημα είναι θαυμάσιο και τα ωφέλη του θηλασμού τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές εδώ. Όπως επίσης και τον τρόπο που σαμποτάρεται ο θηλασμός. Ωστόσο δεν έχουμε το δικαίωμα να αμφισβητήσουμε την αγάπη και την τρυφερότητα με την οποία μεγαλώνουν τα παιδιά τους και οι άλλες μητέρες και να προδικάσουμε το μέλλον αυτών. Γνωρίζω παιδάκια που είναι 5 χρονών και ακόμα θηλάζουν και είναι σίγουρη ότι όσες/όσοι τους/τις παντρευτούν θα είναι πολύ τυχεροί, αλλά αυτό ωφείλεται στο ήθος των γονιών τους, στο συνολικό πακέτο διαπαιδαγώγησης που τους προσφέρουν και γενικότερα σε κάθε πλευρά του τρόπου που τα μεγαλώνουν. Έχει βάλει και ο θηλασμός ένα λιθαράκι για το μέλλον τους, αλλά είναι πολλά τα λιθαράκια που χτίζουν την προσωπικότητα ενός ανθρώπου.

Δεν νομίζω ότι οι ειρωνίες λύνουν το πρόβλημα.

Και φυσικά δεν αποφάσισα εγώ αν το IQ σχετίζεται με το θηλασμό. Έχουν γίνει έρευνες και μελέτες γι'αυτό. Εγώ απλά παραθέτω τις πηγές. Αν και όπως μου λέτε όλες, αυτά τα ξέρετε...άρα γιατί σας παραθέτω συνδέσμους; Αν ήταν έτσι όμως, δεν θα χρειαζόταν να διαφωνούμε, ούτε φυσικά να ειρωνεύεστε. Εγώ δεν ειρωνεύτηκα καμμία μανούλα και κανένα παιδάκι. Παραθέτω απλώς επιστημονικά ευρήματα και ο λόγος που αναγκάζομαι να το κάνω είναι επειδή αυτά που λέω τα κοροιδεύετε σαν να τα ακούτε για πρώτη φορά.

Διαφημίσεις

Έχεις δει ποτέ μαμά που θηλάζει 2χρονο να φαίρεται έτσι; Τι σε κάνει να το φαντάζεσαι; Γιατί γνωρίζω πολλές που θηλάζουν ακόμα και 5χρονα και κάνουν και τάντεμ, αλλά ποτέ δεν τις έχω δει να προσφέρουν χωρις να ζητήσει το παιδί.

Καλά ηρεμησε λιγάκι.

Γράφω χιουμοριστικά, για να πω πως ο φανατισμός, δεν είναι καλός, κατά την προσωπική μο υ γνώμη πάντα. Και κατά τη γνώμη μου όπως είπα παραπάνω, και όπως είπαν πολύ ωραία και άλλες κοπέλες, η θεματοθέτρια δεν βλέπει το ζήτημα του θηλασμού στις πραγματικές του διαστάσεις.

Κι αν κατάλαβες πως το μήνυμά μου σημαίνει την αντίθεσή μου με τον θηλασμό νηπίου, έκανες λάθος. Θηλάζω την 17 μηνών κόρη μου, αν και δεν πιστεύω πως οφείλω να απολογηθώ.

Κρίμα να χάνεται το χιούμορ σας. Είναι κι αυτό ένα είδος 'φανατισμού' κατά τη γνώμη μου....Είμαστε εμπόλεμη ζώνη, οι θηλάζουσες από εδώ, οι μη από την άλλη, κι όλα τ' άλλα είναι πόλεμος, ούτε χιούμορ, ούτε τίποτα....Κρίμα.

Ενταξει 1-2 βαθμοι παραπανω IQ, δε νομιζω οτι θα κανουν διαφορά στη ζωη καποιου (αλλωστε παιζουν τοσα πολλα ρολο στη μαθησιακη ικανοτητα καποιου, που αυτο ειναι το λιγοτερο). Τωρα δε θες μεμονωμενες περιπτωσεις, αλλιως θα σου'λεγα για τη βαφτιστηρα μου που δε θηλασε καθολου και ξερει να διαβαζει απο τα 3...

Οσο για τα ψυχοσυναισθηματικα που λες, εγω δεν τα καταλαβαινω. Γιατι ενα παιδι που θηλαζει εχει καλυτερη ψυχοσυναισθηματικη αναπτυξη? Η μονη διαφορα ειναι η επαφη με το στηθος. Ολα τ'αλλα μπορει να ειναι ακριβως τα ιδια. Μα δεν μπορεις να καταλαβεις οτι ολες οι μαμαδες αγαπαμε απεριοριστα τα παιδια μας και τους προσφερουμε το καλυτερο που μπορουμε; Το οτι δε θηλαζουμε δεν το κανουμε απο αδιαφορια προς τα παιδια μας. Εγω παντα της εδινα το γαλα αγκαλιτσα στη σταση που θα την ειχα αν θηλαζα (περιπου). Της ελειψε η αγκαλια κι η στοργη?

Ο θηλασμος νομιζεις ειναι το μοναδικο πραγμα που προσφερεις στο παιδι σου και το πιο σημαντικο σου επιτευγμα?

Διαφημίσεις

Εγώ δεν ειρωνεύτηκα καμμία μανούλα και κανένα παιδάκι. Παραθέτω απλώς επιστημονικά ευρήματα και ο λόγος που αναγκάζομαι να το κάνω είναι επειδή αυτά που λέω τα κοροιδεύετε σαν να τα ακούτε για πρώτη φορά.

Είναι αυτό που λέμε "βυζί βοώντος εν τη ερήμω" και "κομίζω γάλα ες αθήνας" :D

Time flies like the wind; fruit flies like bananas

Και ερχόμαστε στο γιατί δεν υπάρχει υποστήριξη στις μητέρες. Πιστεύω πολλές από σας το θέλατε αλλά συναντήσατε εμπόδια όπως το ότι...

"...γίνονται πάρα πολλές παρεμβάσεις που αποδεδειγμένα αυξάνουν σοβαρά τις πιθανότητες να εμφανιστούν προβλήματα:

Ο πρώτος θηλασμός καθυστερεί αδικαιολόγητα και δεν γίνεται το πρώτο ημίωρο από τον τοκετό.

Το μωρό απομακρύνεται από τη μητέρα χωρίς να υπάρχει ιατρικός λόγος.

Όταν το μωρό απομακρύνεται από τη μητέρα γιατί χρειάζεται νοσηλεία, δεν δίνονται στη μητέρα σωστές οδηγίες για την έναρξη και διατήρηση της γαλουχίας (η πρώτη άντληση πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και η συχνότητα των αντλήσεων πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 το 24ωρο με νοσοκομειακό θήλαστρο).

Η πρώτη σίτιση του μωρού γίνεται με μπουκάλι που περιέχει διάλυμα γλυκόζης.

Το μωρό παραμένει στο θάλαμο νεογνών και πηγαίνει στη μητέρα του 3-6 φορές το 24ωρο (υπάρχει νοσοκομείο που πηγαίνει τα μωρά ανά 8ωρο!!!)

Οι οδηγίες που δίνονται στη μητέρα είναι λανθασμένες: 3-5-7,5-13,5 λεπτά σε κάθε στήθος, θηλασμός ανά 4ωρο, δεν έχει κατέβει το γάλα θα θηλάσεις μεθαύριο και άλλα απίθανα.

Ταΐζουν το μωρό χωρίς καν να ενημερώνουν τους γονείς.

Δίνουν πιπίλες.

Αμφισβητούν την ικανότητα της μητέρας να θηλάσει.

Δημιουργούν σύγχιση στη μητέρα με οδηγίες που αλληλοσυγκρούονται.

Προσφέρουν δωρεάν δείγμα γάλακτος και δίνουν οδηγίες για συμπλήρωμα μετά από κάθε θηλασμό ή για τις φορές που το μωρό θέλει να θηλάζει πιο συχνά από το 3ωρο (τα περισσότερα μωρά θηλάζουν πιο συχνά από 8 φορές το 24ωρο)."

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=84060

Μήπως είναι πιο δίκαιο να θυμώνουμε με τους Παιδίατρους, πλασιέ βρεφικών προϊόντων; http://www.mitrikosthilasmos.com/2012/06/blog-post_20.html

Αυτούς που αντι για τον Ιπποκράτη, υπηρετούν την τσέπη τους εις βάρος των παιδιών, των μανάδων και της ίδιας της ανθρώπινης φύσης μας, την οποία με εντελώς ανήθικο και αντιεπιστημονικό τρόπο προσπαθούν συνειδητά να καταργήσουν; :-( Ο θηλασμός, βλέπετε...είναι δωρεάν.

Άγχος, άγχος, άγχος... και αδικαιολόγητο... άγχος!

Τα παιδιά μου πήραν πιπίλα (η ΑΓΙΑ πιπίλα, με γλύτωσε από ατελείωτες ώρες τσιρίδας και πρόλαβα να κοιμηθώ και κάτι 20λεπτα).

Τα 2 από τα 4 παιδιά μου μπήκαν στη ΜΕΝΝ (το ένα για 24 ώρες και το άλλο για 6-7 μέρες -δε θυμάμαι ακριβώς). Και πήραν αναγκαστικά ξένο γάλα, γιατί υπήρχαν φορές που δεν κατέβαζε το στήθος με το θήλαστρο. Και δηλαδή τι; Θα τα βάλω με το νοσοκομείο ή το γιατρό ή τη μαία ή τη νοσηλεύτρια επειδή... τάισε το παιδί μου, ενώ εγώ ήθελα να θηλασω;;!!

Και μερίδες γάλακτος πήρα μαζί μου από το μαιευτήριο -just in case- και ναι... στην αρχή χρησιμοποίησα 1-2. So what?

Τελικά θήλασα αποκλειστικά, και τα 4 παιδιά, για αρκετό διάστημα. Εντάξει όχι πάνω από 1.5 χρόνο. Αλλά ήδη το 1.5 το θεωρούσα πολύ! (Είχα σκοπό να το κόψω νωρίτερα, αλλά οι συνθήκες δεν ευνόησαν).

Αλλά ακόμα αδυνατώ να καταλάβω γιατί τόσος ντόρος! Φαγητό είναι. Η αγκαλιά, υφίσταται ακόμα κι αν κάποιος ταΐζει με μπουκάλι. Τα γλυκόλογα, το άγγιγμα, οι ματιές... όλα!

Μακάρι να λύναμε όλα μας τα προβλήματα ψυχολογικά, διατροφικά, ιατρικά, με τη διατροφή μας, αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι. Και η διατροφή παίζει ρόλο (μητρικό ή φόρμουλα, βιολογικό ή ολοκληρωμένης διαχείρισης κτλ), αλλά ο βασικός ρόλος για το τι σόι άνθρωποι θα βγούμε, δεν τον παίζει το γάλα. Είναι τόσο ισχυροί οι άλλοι παράγοντες του περιβάλλοντος ή οι γεννετικοί... που μάλλον το είδος γάλακτος που παίρνει ένας άνθρωπος στη βρεφική του ηλικία, δείχνει... μηδαμινός.

Μην αναλώνεσαι σε αναφορές έρευνας. Δεν έχεις να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν. Το κάνεις γιατί σ' αρέσει.

Αλλά μη λυπάσαι και κανέναν. Δε σε φέρνει σε καλύτερη θέση ο θηλασμός. Είναι μια επιλογή με τις αντίστοιχες επιπτώσεις της, στο βαθμό που της αναλογούν.

Και κυρίως μη φοβάσαι κανέναν. Το ότι κάποιοι άλλοι δε θηλάζουν, δεν κάνει τον κόσμο εκεί έξω επικίνδυνο.

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Μην αναλώνεσαι σε αναφορές έρευνας. Δεν έχεις να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν. Το κάνεις γιατί σ' αρέσει

Προσωπικα εγω γι αυτο το κανω.

Θα μπορουσα να το αναλυσω αλλα μπορει και να παρεξηγηθω οποτε αρκουμαι να πω οτι το κανω περισσοτερο για μενα παρα για το παιδι.

Γεννησαμε! 28-06-2012 :P

Εγώ θα θέσω μια άλλη διάσταση των όσων γράφονται.Τον γιο μου δεν μπόρεσα να τον θηλάσω, ό,τι μητρικό γάλα πήρε του το έδωσα με το θήλαστρο. Πριν τον γεννήσω διάβαζα διάφορα άρθρα για τον μητρικό θηλασμό, άκουγα για το δέσιμο μάνας παιδιού και ήμουν τόσο αποφασισμένη για τον θηλασμό. Όταν δεν το κατάφερα, λεχώνα ούσα, έπεσα σε κατάθλιψη, νόμιζα ότι δεν θα δεθούμε ποτέ, ότι δεν θα με αγαπήσει, έγινα υστερική, δεν άφηνα κανέναν να τον αγκαλιάσει, γιατι φοβόμουν μήπως αγαπήσει αυτούς πιο πολύ από έμενα, δεν άφηνα κανέναν να χρησιμοποιεί την κτητική αντωνυμία "μου" (μωρό μου), κατηγορούσα συνέχεια τον εαυτό μου ότι είμαι η χειρότερη μάνα, προκειμένου να δεθώ τον είχα συνέχεια μα συνέχεια αγκαλιά. Ευτυχώς, συνήλθα, γιατί η συμπεριφορά μου θα είχε επίπτωση στη ψυχοσύνθεσή του και όχι το γεγονός ότι δεν τον έβαλα στο στήθος μου. Γιατί τα γράφω όλα αύτα; Γιατί τότε είχα συνεχώς στο νου μου ό, τι είχα διαβάσει για τα θετικά του θηλασμού που εγώ δεν πρόσφερα και ένιωθα συνέχεια ενοχές και φόβο για το μωρό μου. Πρέπει λίγο να προσέχουμε τι γράφουμε και πως τα διατυπώνουμε, γιατί μας διαβάζουν και νέες υποψήφιες μανούλες που για κάποιο λόγο μπορεί να μην καταφέρουν να θηλάσουν όπως οι ίδιες το θέλουν ή το φαντάζονται ή ακόμα στην προσπάθεια τους να βρουν τον σωστό τρόπο θηλασμού να τους αγχώνουν ακραίες θέσεις που γράφτηκαν. Το λέω γιατί απλά το έζησα. Κάθε φορά που δεν τον θήλαζα σκεφτόμουν και ένα θετικό του θηλασμού που είχα διαβάσει. Σε λίγες μέρες θα υποδεχτούμε το δεύτερο παιδάκι μας, η αλήθεια είναι οτι για κάποια στιγμή αγχώθηκα με καποιες θεωρίες, αλλά βλέποντας το γιο μου, είμαι σίγουρη πως και το δεύτερο θα είναι εξίσου υγιές, όμορφο και έξυπνο .....και ξέρετε εσείς...όλα όσα βλέπουμε στα παιδιά μας :-D:grin::-D

Προσωπικα εγω γι αυτο το κανω.

Θα μπορουσα να το αναλυσω αλλα μπορει και να παρεξηγηθω οποτε αρκουμαι να πω οτι το κανω περισσοτερο για μενα παρα για το παιδι.

Μπορείς να μας το εξηγήσεις αυτό; Δηλαδή τι σου προσφέρει εσένα ο θηλασμός;

Και επίσης κάτι άλλο: θα το έκανες ακόμα κι αν δεν ήταν καλό για το μωρό σου, απλά για τη δική σου ικανοποίηση;

Από περιέργεια ρωτάω.

Μπορείς να μας το εξηγήσεις αυτό; Δηλαδή τι σου προσφέρει εσένα ο θηλασμός;

Και επίσης κάτι άλλο: θα το έκανες ακόμα κι αν δεν ήταν καλό για το μωρό σου, απλά για τη δική σου ικανοποίηση;

Από περιέργεια ρωτάω.

Αν δεν ηταν καλο δεν θα το εκανα.Αν ομως δεν ηταν ουτε καλο ουτε κακο θα το εκανα.

Γεννησαμε! 28-06-2012 :P

Το μητρικό γάλα βοηθάει στο παιδικό στρες

"Τα παιδιά τα οποία μεγαλώνουν με μητρικό γάλα ανταποκρίνονται καλύτερα σε στρεσογόνες συνθήκες σε σχέση όσα δεν έχουν θηλάσει, σύμφωνα με Σουηδική έρευνα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα."

http://www.mitrikosthilasmos.com/2012/02/blog-post_9159.html

Και σύμφωνα με μια άλλη έρευνα (που επίσης συζητούσαμε εδώ στο φόρουμ) τα παιδιά που θηλάζουν κλαίνε περισσότερο από αυτά που πίνουν γάλα σκόνη.

Το τι έδειξε μια έρευνα δεν λέει απολύτως τίποτα - ειδικά όταν δεν έχουμε διαβάσει την ίδια την έρευνα αλλά βασιζόμαστε σε κάτι που μας μεταφέρει κάποιος άλλος για την έρευνα σε ένα μπλογκ ή άρθρο (εντελώς αναξιόπιστες πηγές στην καλύτερη των περιπτώσεων).

Πάντως η έρευνα που παραθέτεις ΔΕΝ έδειξε ότι τη διαφορά στην αντιμετώπιση των στρεσογόνων καταστάσεων οφείλεται στα συστατικά του μητρικού γάλακτος (ξαναδιάβασε το λινκ που παραθέτεις και θα δεις ότι το λέει ξεκάθαρα).

Η επιστήμη της νευροψυχολογίας λέει ότι ο τρόπος που οι γονείς παρηγορούν τα μωρά τους όταν κλαίνε επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου με τρόπο που είτε επιτρέπει στο μωρό όταν ενηλικιωθεί να αντιμετωπίζει καλύτερα τις στρεσογόνες καταστάσεις είτε το οδηγεί σε ανικανότητα αντιμετώπισης του στρες. Ένας καλός τρόπος να παρηγορήσεις ένα νεογέννητο που κλαίει είναι να το βάλεις στο στήθος, αλλά υπάρχουν και άλλοι εξίσου καλοί τρόποι π.χ. να το πάρεις αγκαλιά, να του τραγουδήσεις, να το ταΐσεις αν πεινάει κ.λπ.

Το θέμα είναι και ορμονικό, αν δεν το έχεις ζήσεις και να στο περιγράψει δεν θα το καταλάβεις.

Δηλαδή;;;

Γιατί καίγεσαι να μάθεις γιατί της αρέσει (θλιβερή ερώτηση;;;) και δεν καίγεσαι να μάθεις γιατί σε κάποιες δεν αρέσει;

Μια και έχεις σπουδάσει ψυχολογία θα έχεις πρόσβαση σε επιστημονικές πηγές που θα εξηγούν καλύτερα από εμάς τόσο το ρόλο των ενστίκτων που ωθούν τα θηλαστικά να θηλάσουν και των ορμονών που εκκρίνονται την ώρα του θηλασμού.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...