Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Οικονομική κρίση....ή απληστία

beba09

Recommended Posts

Εγώ λέω ότι με τα σημερινά δεδομένα δόξα στο Θεό που είναι δομημένη έτσι η Ελληνική κοινωνία.

Αλλιώς αυτοί που θα βλέπαμε στους δρόμους να ζητιανέυουν ή να είναι άστεγοι θα ήταν περισσότεροι και από αυτούς της Ν.Υ.

Ακριβώς έτσι.....

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 106
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Εγώ λέω ότι με τα σημερινά δεδομένα δόξα στο Θεό που είναι δομημένη έτσι η Ελληνική κοινωνία.

Αλλιώς αυτοί που θα βλέπαμε στους δρόμους να ζητιανέυουν ή να είναι άστεγοι θα ήταν περισσότεροι και από αυτούς της Ν.Υ.

Μια και είπες για Νέα Υόρκη, μου έλεγε μια κυρία που είχε ζήσει Αμερική ότι στην Ελλάδα ο κόσμος κάνει κακή διαχείρηση κλπ κλπ και μου έλεγε ότι στην Αμερική βγαίνει το sale (προσφορά κοινώς) για μακαρόνια και πάει ο κόσμος και παίρνει 20 πακέτα μακαρόνια, βγαίνει η προσφορά για φακές λέω τώρα άντε πάλι.

Έξω έχουν άλλη νοοτροπία τελείως. Σου λέει γιατι δεν πας στα sales, γιατί δεν πας στο second hand??

Όμως ως πότε οι γονείς;; έχεις δίκαιο;;

Στον δικό μου κύκλο δεν έχω δει να πιάνει η κρίση σε επίπεδο επιβίωσης, πιο πολύ αλλαγή βιοτικού επίπεδο πχ. η θεία μου πολύτεκνη δεν ξέρει αν θα μπορέσει να στείλει τα υπόλοιπα παιδιά σε ιδιωτικό (τα δυο έχουν τελειώσει), ένας άλλος ξάδελφος έχει πτώση στην δουλειά του γιατί η οικοδομή είναι νεκρή αλλά πάλι δεν τον αγγίζει η κρίση γιατί είχε κάνει καλό κουμάντο και έχει και προσωπική περιουσία, άλλη πάλι ξαδέλφη της έγινε η μείωση μισθού όμως απλά περιόρισε ταξί, εξόδους, δώρα κλπ. Σαν οικογένεια όλη έχουν σπίτι.

Σε λιγότερο γνωστά άτομα που έχουν υποστεί μειώσεις μισθών εκεί ναι έχω ακούσει περίεργα πράγματα. Πολλά πράγματα δεν ξέρω απλά όσους ήξερα είχαν πάρει στεγαστικό με μηδαμινό περιθώριο....για αλλαγή ειδοσήματος. Εδώ και χωρίς τις μειώσεις δεν έβγαιναν τώρα πως;;;

Μάλλον μας έχει βγει το όνομα.......στους Έλληνες εννοώ......και αυτό δείχνει ένα πράγμα...πως η προπαγάνδα που έκαναν κάποιοι ότι ο λαός φταίει που φτάσαμε εδώ, έχει πιάσει για τα καλά.....

Μάλλον μας έχει βγει το όνομα.......στους Έλληνες εννοώ......και αυτό δείχνει ένα πράγμα...πως η προπαγάνδα που έκαναν κάποιοι ότι ο λαός φταίει που φτάσαμε εδώ, έχει πιάσει για τα καλά.....

Ακριβώς έτσι. Σε λίγο θα καταφέρουν να πείσουν και εμάς τους ίδιους ότι φταίμε που έπεσε έξω η οικονομία της χώρας.

Καλά μας κάνουν αφού δεν αντιδράμε :twisted:

natassa + tasos = 15 years together

" Να θυμάσαι ότι κάθε άνθρωπος που συναντάς, κάτι φοβάται, κάτι αγαπά και κάτι έχει χάσει"

Η κριση δεν χτυπαει τοσο τους "φτιαγμενους" με γερα αποθεματα πατρικης περιουσιας

Αυτοι που παλευαν προ κρισης τωρα ειναι πολυ χειρότερα

Και οσοι εχασαν και τις δουλειες τους...ο θεος μαζι τους...

Τωρα βεβαια και η beba09 μιλαει για καποιες περιπτωσεις που μου εκαναν εςντυπωση κι εμενα (προ κρισης)

Ζευγαρι με μη σταθερη δουλεια και 2 παιδακια και στεγαστικο για 150 τετραγ... πού πατε καλά μου;; παρε κατι μικροτερο ..και στα 80τετρ μια χαρα βολευεσαι

Αλλα πολλοι συμπατριωτες μας (και οχι μονο προφανως) θελουν υπηρεσιες και προιοντα που δεν μπορει να αντεξει η τσεπη τους..γιατι ετσι εμαθαν να υπαρχουν και να αυτοπροσδιοριζονται απο την αγοραστικη τους δυναμη

Αλλα αυτα δεν ειναι οι αιτιες αλλα τα συμπτωματα μια αλλης κρισης- που προηγειται της οικονομικης- μια κρισης αξιακής

Η οικονομικη κριση ειναι απλα αλλη μια κριση του καπιταλισμου (δεν νομιζω οτι το αμφισβητει κανεις πια αυτο) Η απληστια που αναφερεται στον τιτλο του θεματος προφανως αφορα ολα αυτα τα αφανη λαμογια που κερδιζουν τα μαλλια της κεφαλης τους παιζοντας με το φαγητό και την υγεια μας

p7z6p3.pngsQqep3.png

Διαφημίσεις

Ζευγαρι με μη σταθερη δουλεια και 2 παιδακια και στεγαστικο για 150 τετραγ... πού πατε καλά μου;; παρε κατι μικροτερο ..και στα 80τετρ μια χαρα βολευεσαι

Αλλα πολλοι συμπατριωτες μας (και οχι μονο προφανως) θελουν υπηρεσιες και προιοντα που δεν μπορει να αντεξει η τσεπη τους..γιατι ετσι εμαθαν να υπαρχουν και να αυτοπροσδιοριζονται απο την αγοραστικη τους δυναμη

Αυτή τη στιγμή η επιλογή τους φαίνεται τελείως παράλογη. Πριν όμως από 6-7 χρόνια σε κανέναν δεν περνούσε από το μυαλό οτι μπορει λ.χ. να γίνει μία τέτοια δραματική μείωση στους μισθούς των ΔΥ. Τα ΜΜΕ είχα πλάσει μία ειδυλλιακή κατάσταση για τη χώρα μας, η απόλυτη ευφορία, διοργανώσαμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς αγώνες στην ιστορία, πήραμε την πρώτη θέση στη Eurovision, πρώτοι στην Ευρώπη στο ποδόσφαιρο, και οι περισσότεροι πίστευαν ότι στο μέλλον όλα θα πάνε ακόμα καλύτερα. Μας μιλούσε κανείς για χρέη της χώρας μας; Οπότε είναι λάθος να ρίχνουμε εξολοκληρου το λάθος στους απερίσκεπτους πολίτες.

Αυτή τη στιγμή η επιλογή τους φαίνεται τελείως παράλογη. Πριν όμως από 6-7 χρόνια σε κανέναν δεν περνούσε από το μυαλό οτι μπορει λ.χ. να γίνει μία τέτοια δραματική μείωση στους μισθούς των ΔΥ. Τα ΜΜΕ είχα πλάσει μία ειδυλλιακή κατάσταση για τη χώρα μας, η απόλυτη ευφορία, διοργανώσαμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς αγώνες στην ιστορία, πήραμε την πρώτη θέση στη Eurovision, πρώτοι στην Ευρώπη στο ποδόσφαιρο, και οι περισσότεροι πίστευαν ότι στο μέλλον όλα θα πάνε ακόμα καλύτερα. Μας μιλούσε κανείς για χρέη της χώρας μας; Οπότε είναι λάθος να ρίχνουμε εξολοκληρου το λάθος στους απερίσκεπτους πολίτες.

Αν διαβασεις αυτα που εγραψα δεν τους φορτωνω την οικονομικη κριση αλλα τους καταλογιζω λαθος κριση

Εχουν πολλα ελαφρυντικα αλλα δεν ειναι αμοιροι ευθυνων επειδη ετρωγαν το παραμυθι των ΜΜΕ και αποφασισαν να ταισουν το "εγω" τους με εξτρα τετραγωνικα και αλλα υλικα

Υποτιθεται εχουμε κριτικη ικανοτητα

Εζησα κι εγω την περιδο που περιγραφεις ..μεσα στο ιδιο κλιμα ..αλλα ειχα μια τελειως διαφορετικη αισθηση της πραγματικοτητας

p7z6p3.pngsQqep3.png

Πιστεύεις ότι οι Ελληνες γονείς βοηθούν περισσότερο τα παιδιά από ότι οι γονείς στο εξωτερικό επειδή έχουν ποιο στενούς δεσμούς με τα παιδιά τους ή στο γεγονός ότι στο εξωτερικό υπάρχουν οι κατάλληλες δομές, ωστε τα παιδιά να πατήσουν μόνα τους στα πόδια, λ.χ. εάν υπήρχε μεγαλύτερη προστασία μητρότητας (βασικά εννοώ να μη φοβάσαι ότι θα χάσεις τη δουλειά σου), κατάλληλοι δημόσιοι παιδικοί σταθμοί, κανένας δεν θα είχε ανάγκη μητέρα-πεθερά. Το θεωρώ τελείως παράλογο σε μία κοινωνία οι γονείς να μπορούν να βοηθούν τα παιδιά και όχι το αντίθετο. Θυμώνω που ενώ βρίσκομαι σε παραγωγική ηλικία, ενώ εργάζομαι και έχω επαρκή μόρφωση, ο συνταξιούχος πατέρας μου να παίρνει μεγαλύτερη σύνταξη από το μισθό μου. Θα ήθελα να μπορούσα εγώ να τους βοηθάω και όχι το αναποδο.

Εγώ πάντως, αν και θυμώνω με ότι ακριβώς θυμώνεις κι εσύ, θα έλεγα ότι έχουν πιο στενούς δεσμούς οι Έλληνες με τα παιδιά τους......

Χαρακτηριστικό των περισσότερων Ελλήνων είναι ότι βάζουν τα παιδιά τους πάνω από όλα....κι από ταξίδια κι από δήθεν καλοπεράσεις....ο μέσος Αμερικάνος π.χ. σκέφτεται πως θα πάει να ζήσει στη Φλόριντα με το εφάπαξ κι όχι τα παιδιά του........

Διαφημίσεις

Εγώ πάντως, αν και θυμώνω με ότι ακριβώς θυμώνεις κι εσύ, θα έλεγα ότι έχουν πιο στενούς δεσμούς οι Έλληνες με τα παιδιά τους......

Χαρακτηριστικό των περισσότερων Ελλήνων είναι ότι βάζουν τα παιδιά τους πάνω από όλα....κι από ταξίδια κι από δήθεν καλοπεράσεις....ο μέσος Αμερικάνος π.χ. σκέφτεται πως θα πάει να ζήσει στη Φλόριντα με το εφάπαξ κι όχι τα παιδιά του........

Αυτό ακριβώς.

Ο Έλληνας αν πχ πάρει ακίνητο θα το πάρει για τα παιδιά του.

Θα ξεψιλιαστεί για να σπουδάσει τα παιδιά του.

Θα μοιραστεί τη σύνταξη με τα άνεργα παιδιά του.

Δεν το κρίνω γενικά και αόριστα αυτό. Αλλά σε σχέση με την παρούσα κατάσταση είναι το μόνο που έσωσε πολλούς από τον δρόμο.

Με μισθό 700,00 ευρώ πιστεύετε ότι μπορεί κάποιος να κάνει οικογένεια;

Ή να πληρώσει ενοίκιο; Και δόση αυτοκινήτου; Και βενζίνη; Γιατί με το ανύπαρκτο δίκτυο συγκοινωνιών για πολλούς η μετακίνηση από και προς την εργασία με αυτοκίνητο είναι μονόδρομος (εκτός και αν κάποιος μπορεί να φανταστεί πως αλλιώς πχ θα μεταβεί από Πειραιά Μεταμόρφωση, από Άνω Βούλα Νέα Κηφισιά κοκ)

Το Ήλεκτράκι μου και ο Οδυσσέας μου, οι ηλιαχτίδες μου!

..................................................................................

Ο Θεός πέθανε...

Ο Μαρξ πέθανε...

κι Εγώ τώρα τελευταία δε νοιώθω πολυ καλά...

Αν ζούσαμε όμως σε μία άλλη χώρα όπου έχοντας ένα μέτριο παιδί (μέτρια εργατικό με μέτρια μόρφωση) γνώριζες ότι μπορεί μόνο του να πατήσει στα πόδια του δε θα σκεφτόσουν να ξοδεψεις το εφάπαξ στη Φλόριντα; Το γεγονός λ.χ. οτι ξοδεύουμε ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός μας στη μόρφωση σε σχέση με τους Φινλανδους γονείς, δε σημαίνει ότι εκτιμούμε περισσότερο τη μόρφωση σε σχέση με αυτούς. Το κάνουμε γιατί δεν έχουμε επιλογή.

Δεν είναι ακριβώς ότι έχουν πιο στενούς δεσμούς με τα παιδιά τους ή τα αγαπάνε περισσότερο. Είναι θέμα κοινωνίας γενικότερα. Υπάρχουν κοινωνίες που δίνουν έμφαση στην ατομικότητα και την ανεξαρτησία των μελών τους (π.χ. Αμερική, Αγγλία, Αυστραλία, Ολλανδία) και κοινωνίες που οι δομές τους είναι περισσότερο συλλογικές (π.χ. Κολομβία, Πακιστάν, Πορτογαλία, Ελλάδα) - δίνω μερικά τυχαία παραδείγματα. Στις μεν οι γονείς και τα παιδιά λειτουργούν λίγο έως πολύ ανεξάρτητα μετά την ενηλικίωση του παιδιού, ενώ στις δε υπάρχει συνεχής αλληλεπίδραση, πράγμα που σημαίνει ενδιαφέρον, φροντίδα αλλά και παρεμβατικότητα. Ο Άγγλος γονιός ούτε που θα σκεφτεί να ρωτήσει το παιδί του πόσα βγάζει ή να του κάνει θέμα επειδή δεν συμπαθεί τη φιλενάδα του ή να κάνει νύξη για εγγόνια. Αλλά δεν θα το συντηρήσει κιόλας, δεν θα δώσει η Αγγλίδα μάνα στον 25χρονο Άγγλο χαρτζηλίκι για να πάει για ποτό, ούτε θα τον αφήσει να μένει στο σπίτι της ως ενήλικας χωρίς να συνεισφέρει οικονομικά στα έξοδα (και ο 25χρονος ούτε θα σκεφτεί να το ζητήσει).

Οι δομές του κράτους είναι καλύτερες στις χώρες με υψηλή ατομικότητα επειδή είναι απαραίτητες για να μην μένουν στο δρόμο ευάλωτα άτομα (άνεργοι νέοι, φτωχοί/άρρωστοι συνταξιούχοι, ανύπαντρες μητέρες κ.λπ.). Στις χώρες με μεγαλύτερη συλλογικότητα δεν υπήρξε ποτέ η ανάγκη για κρατική βοήθεια στον ίδιο βαθμό, απλούστατα γιατί το ρόλο του βοηθού είχε ανέκαθεν η οικογένεια και το φιλικό περιβάλλον.

Και μην νομίζετε ότι είναι τόσο ρόδινα τα πράγματα στο εξωτερικό. Η προστασία της μητρότητας είναι καλή στα χαρτιά, αλλά όχι τόσο στην πράξη...

Συμφωνώ με Little Monkey, και επίσης πιστεύω ότι ορισμένες φορές λειτουργεί και αντίστροφα:

Σε κράτος με ελλιπείς κρατικές δομές (όπως η Ελλάδα), η συλλογικότητα, ή αν θέλετε η κοινωνική/οικογενειακή αλληλεγγύη είναι αυξημένες, ακριβώς λόγω της έλλειψης κρατικής βοήθειας.

Συμφωνώ με Little Monkey, και επίσης πιστεύω ότι ορισμένες φορές λειτουργεί και αντίστροφα:

Σε κράτος με ελλιπείς κρατικές δομές (όπως η Ελλάδα), η συλλογικότητα, ή αν θέλετε η κοινωνική/οικογενειακή αλληλεγγύη είναι αυξημένες, ακριβώς λόγω της έλλειψης κρατικής βοήθειας.

Αν υπάρχει μια χώρα όπου η κοινωνική αλληλεγγύη είναι σχεδόν ανύπαρκτη (γι' αυτό είναι πολύ ψηλά η ιδιωτική φιλανθρωπία), αυτή είναι η Αμερική. 6 βδομάδες μετά τον τοκετό συνήθως γυρνάνε στη δουλειά, δημόσιοι σταθμοί δεν υπάρχουν, οπότε δίνουν περιουσίες σε νταντάδες ή ιδιωτικούς, μετά αν ζεις σε μεγάλη πόλη συνήθως πληρώνεις ιδιωτικό σχολείο κλπ. Από τη στιγμή όμως που το παιδί ενηλικιώνεται, αν δεν του έχουν κάνει college fund (που συνήθως οι περισσότεροι δεν έχουν κάνει) θα του πουν "ή σκίσου και πάρε υποτροφία ή πάρε δάνειο". Για εμάς μπορεί να ακούγεται σκληρό ή ότι δεν έχουν ισχυρούς δεσμούς με τα παιδιά τους (:rolleyes:), αλλά για αυτούς είναι πολύ λογικό. Έρχεται κάποια στιγμή που πρέπει να αναλάβεις τα ηνία της ζωής σου, κι αυτή δεν είναι τα 50, όπως πιστεύουμε στην Ελλάδα, αλλά αρκετά νωρίτερα.

Βλέπεις λοιπόν ότι παρόλο που πολλά παιδιά ξεκινάνε τη ζωή τους χρεωμένα, και μετά βάζουν κι άλλα χρέη (υποθήκες για σπίτια κλπ), τελικά καταφέρνουν και φτιάχνουν μια άνετη ζωή. Στην Ελλάδα ΚΑΙ μας τρέφουν οι γονείς μέχρι τα όσα, ΚΑΙ δεν μπορούμε να έχουμε ένα άνετο επίπεδο ζωής χωρίς βοήθεια. Κάτι δεν λέει αυτό;

Τώρα για την κρίση, σαφώς και υπάρχει, απλά δεν είναι κρίση του καπιταλισμού (ας γελάσω που είχαμε καπιταλισμό στην Ελλάδα), αλλά κρίση της κακοδιαχείρισης, κατά την ταπεινή μου άποψη πάντα.

Time flies like the wind; fruit flies like bananas

Διαφημίσεις

Νομίζω ότι ξεκινάει από το είδος της κοινωνίας (καθότι η κοινωνικές δομές προϋπήρχαν των κρατικών υποδομών), δηλαδή στην ατομικευμένη κοινωνία δημιουργούνται υποδομές βοήθειας γιατί είναι απαραίτητες, αλλά από τη στιγμή που υπάρχουν οι υποδομές αυτές, συντηρείται ο ατομικισμός και χάνεται το όποιο κίνητρο η κοινωνία να γίνει πιο συλλογική. Και το ίδιο (αντίστροφα) ισχύει στις συλλογικές κοινωνίες.

Να ρωτήσω όμως κάτι;;;;; Δεν είναι τελείως αντιφατικο οι ειδήσεις απο την μία να παρουσιάζουν τα νέα μέτρα, την ανεργία, την ανέχεια κ απο την άλλη κάποια κανάλια να δείχνουν lifestyle, διακοπές στην Αράχωβα, Μύκονο κτλ κτλ;;;; Αυτοί οι νέοι άνθρωποι που εμφανίζονται εκει που τα βρίσκουν τα χρήματα για ταξίδια κ σπατάλες;

Να ρωτήσω όμως κάτι;;;;; Δεν είναι τελείως αντιφατικο οι ειδήσεις απο την μία να παρουσιάζουν τα νέα μέτρα, την ανεργία, την ανέχεια κ απο την άλλη κάποια κανάλια να δείχνουν lifestyle, διακοπές στην Αράχωβα, Μύκονο κτλ κτλ;;;; Αυτοί οι νέοι άνθρωποι που εμφανίζονται εκει που τα βρίσκουν τα χρήματα για ταξίδια κ σπατάλες;

Δεν εχουν ολοι την ιδια οικονομικη κατασταση.Το οτι υπαρχει κριση δεν παει να πει οτι ολοι πεινανε.Μπορει εγω να σου πω οτι παιρνω 3.000 ευρω το μηνα και να μπορω να παω ενα σκ στην Αραχωβα.Θα σου φανειισως αστειο να μιλαω για κριση αν παιρνω 3000...αν μως περσι επαιρνα 5000...αρα ο μισκθος μου φετος μειωθηκε κατα 2000...κι αυτο αποτελεσμα της κρισης ειναι.

Δε χρειαζεται να φτασω να παιρν 500 ευρω για να εχω διαιωμα να μιλαω για κριση...ή κανω λαθος?

Αντιφατικό είναι που οι ειδήσεις παρουσιάζουν την κατάσταση στην Ελλάδα σαν να μην υπάρχει Έλληνας που μπορεί να βάλει ψωμί στο τραπέζι του.

Αν παίρνεις μισθό πάνω από 1500 ευρώ (λέω εγώ ένα ποσό), και δεν έχεις παιδιά-σκυλιά-γατιά, ούτε άλλα μεγάλα έξοδα, γιατί να μην πας και Μύκονο και Αράχωβα και όπου αλλού θες; Δεν είναι και Χαβάη στην τελική...

Σε μία κοινωνία φτωχών πάντα θα βρεις και τους πολύ πολύ πλούσιους, το πρόβλημα είναι ότι εξαφανίζεται η μεσαία τάξη, η οποία προσφέρει σταθερότητα σε μία κοινωνία.

συνεχεια ειμαι με τα κουπονια και τις προσφορες στο χερι και σκεφτομαι και αναβαλω και το μαρκετ. ειμαστε εκαστος στα -500 το μηνα. οποτε για μας ναι υπαρχει οικονομικη κριση. εκτος αν η κυβερνηση τα παιρνει μονο απο εμας (τους μισθωτους υπαλληλους της).

Ακριβώς! Μια από τα ίδια κι εμείς.

Προτιμά να τρώει από τα "έτοιμα"...

Οι μεγαλοοφειλέτες είναι τα φιλαράκια τους ...

Πολλοί νέοι στην Ελλάδα είναι κακομαθημένοι και τα βρίσκουν όλα έτοιμα και πληρωμένα από τους γονείς. Δουλεύουν και δεν συμμετέχουν στα οικογενειακά έξοδα...οπότε αυτά τα λίγα που κερδίζουν από την εργασία τους τα σπαταλούν σε κοσμικά θέρετρα και μπουζούκια:rolleyes:

Όχι όλοι αλλά πολλοί..έχω πολλά παραδείγματα στον κύκλο μου και στο στενό μου οικογενειακό περιβάλλον:rolleyes:

Στο θέμα μας τώρα...φυσικά και υπάρχει κρίση. Γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στις βασικές τους ανάγκες:(

Επίσης δεν θεωρώ καθόλου κακό ότι κάποιοι στηριζόμενοι στο εισόδημα που είχαν κάποτε αγοράσαν με δάνεια σπίτια ή αυτοκίνητα. Ποιός το περίμενε ότι θα ερχόταν τέτοια κρίση?

Αυτοί που μας κυβερνούν (εναλλάξ) τα μεταπολιτευτικά χρόνια ούτε άφησαν να ενοειθεί ότι η χώρα μας έχει καταστραφεί οικονομικά...από αυτούς φυσικά:evil:

Ο κόσμος έκανε το αυτονόητο επένδυσε σε στέγη και αυτοκίνητο...δεν το θεωρώ περιττή πολυτέλεια κανένα από τα δύο, εκτός και αν μιλάμε για βιλλάρες απείρων τετραγωνικών:rolleyes: και λιμουζίνες:rolleyes:

Το να πάρεις ένα κεραμίδι έστω και άνετο για να βάλεις κάτω από αυτό την οικογένειά σου είναι το αυτονόητο για μένα;)

Το να εργάζεσαι με αξιοπρεπείς συνθήκες και μισθό επίσης;)

Αν ζούσαμε όμως σε μία άλλη χώρα όπου έχοντας ένα μέτριο παιδί (μέτρια εργατικό με μέτρια μόρφωση) γνώριζες ότι μπορεί μόνο του να πατήσει στα πόδια του δε θα σκεφτόσουν να ξοδεψεις το εφάπαξ στη Φλόριντα; Το γεγονός λ.χ. οτι ξοδεύουμε ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός μας στη μόρφωση σε σχέση με τους Φινλανδους γονείς, δε σημαίνει ότι εκτιμούμε περισσότερο τη μόρφωση σε σχέση με αυτούς. Το κάνουμε γιατί δεν έχουμε επιλογή.

Να φύγει ο Έλληνας γονιός τόσο μακριά από το παιδί του εθελοντικά?

Και μόνο στη σκέψη ότι δε θα βλέπει το παιδί του θα αποδημήσει σε άλλον παράδεισο!!!

Σίγουρα στη μόρφωση δεν έχουμε άλλη επιλογή, αλλά βρε κορίτσια είναι γεγονός....ο Έλληνας πρώτα βάζει το παιδί του και μετά όοοοοολα τα άλλα!

Δεν είναι ακριβώς ότι έχουν πιο στενούς δεσμούς με τα παιδιά τους ή τα αγαπάνε περισσότερο. Είναι θέμα κοινωνίας γενικότερα. Υπάρχουν κοινωνίες που δίνουν έμφαση στην ατομικότητα και την ανεξαρτησία των μελών τους (π.χ. Αμερική, Αγγλία, Αυστραλία, Ολλανδία) και κοινωνίες που οι δομές τους είναι περισσότερο συλλογικές (π.χ. Κολομβία, Πακιστάν, Πορτογαλία, Ελλάδα) - δίνω μερικά τυχαία παραδείγματα. Στις μεν οι γονείς και τα παιδιά λειτουργούν λίγο έως πολύ ανεξάρτητα μετά την ενηλικίωση του παιδιού, ενώ στις δε υπάρχει συνεχής αλληλεπίδραση, πράγμα που σημαίνει ενδιαφέρον, φροντίδα αλλά και παρεμβατικότητα. Ο Άγγλος γονιός ούτε που θα σκεφτεί να ρωτήσει το παιδί του πόσα βγάζει ή να του κάνει θέμα επειδή δεν συμπαθεί τη φιλενάδα του ή να κάνει νύξη για εγγόνια. Αλλά δεν θα το συντηρήσει κιόλας, δεν θα δώσει η Αγγλίδα μάνα στον 25χρονο Άγγλο χαρτζηλίκι για να πάει για ποτό, ούτε θα τον αφήσει να μένει στο σπίτι της ως ενήλικας χωρίς να συνεισφέρει οικονομικά στα έξοδα (και ο 25χρονος ούτε θα σκεφτεί να το ζητήσει).

Οι δομές του κράτους είναι καλύτερες στις χώρες με υψηλή ατομικότητα επειδή είναι απαραίτητες για να μην μένουν στο δρόμο ευάλωτα άτομα (άνεργοι νέοι, φτωχοί/άρρωστοι συνταξιούχοι, ανύπαντρες μητέρες κ.λπ.). Στις χώρες με μεγαλύτερη συλλογικότητα δεν υπήρξε ποτέ η ανάγκη για κρατική βοήθεια στον ίδιο βαθμό, απλούστατα γιατί το ρόλο του βοηθού είχε ανέκαθεν η οικογένεια και το φιλικό περιβάλλον.

Και μην νομίζετε ότι είναι τόσο ρόδινα τα πράγματα στο εξωτερικό. Η προστασία της μητρότητας είναι καλή στα χαρτιά, αλλά όχι τόσο στην πράξη...

Για την Αγγλία ξέρω......μια φίλη Αγγλίδα που παντρεύτηκε Έλληνα είπε αυτό ακριβώς...ότι θαυμάζει τους Έλληνες που βοηθάνε τα παιδιά τους και ότι έτσι θέλει να κάνει κι αυτή για τα παιδιά της.......μάλιστα τα ακριβή λόγια της ήταν (οι Έλληνες αγαπάνε τα παιδιά τους και δεν τα διώχνουν μόλις πάνε 18)....

και οι Έλληνες θέλουν να δουν το παιδί τους ανεξάρτητο, αλλά και πάμπλουτο να γίνει πάλι θα το σκέφτονται και θα αγωνιούν για το πως περνάει .......

Βλέπεις λοιπόν ότι παρόλο που πολλά παιδιά ξεκινάνε τη ζωή τους χρεωμένα, και μετά βάζουν κι άλλα χρέη (υποθήκες για σπίτια κλπ), τελικά καταφέρνουν και φτιάχνουν μια άνετη ζωή. Στην Ελλάδα ΚΑΙ μας τρέφουν οι γονείς μέχρι τα όσα, ΚΑΙ δεν μπορούμε να έχουμε ένα άνετο επίπεδο ζωής χωρίς βοήθεια. Κάτι δεν λέει αυτό;

.

Λέει.....πως ότι και να κάνεις στην Ελλάδα, όσα πτυχία κι αν πάρεις όσα 12ωρα κι αν χτυπήσεις δεν ξεχρεώνεις με τίποτα όλα αυτά που φορτώνονται αυτοί στις πλάτες τους από τα 18.....

Δεν είναι επειδή το σύστημά τους λέει τα 18χρονα έξω......

Guest
Το θέμα αυτό είναι κλειστό για νέες απαντήσεις
  • Δημιουργία νέου...