Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

GAPS-legal συνταγές

Rosie

Recommended Posts

δηλαδη δεν πηζει;

Εγω το μονο που δεν ειμαι σιγουρη (με τη μεθοδο με τις κουβερτες) ειναι αν με το κρυο γινεται η ζυμωση σωστα στις 24 ωρες. Οταν το βγαζω ειναι ζεστο, χλιαρο, αλλα οχι 45 βαθμοι, οποτε δεν κανει πληρως τη ζυμωση ετσι δεν ειναι;

To καλοκαίρι δεν έχεις προβλημα. Σιγουρα πιάνονται οι 40+. Αλλά τον χειώνα θέλει έλεγχο, να βάλεις πχ ένα βάζο με νερό και να το ελεγξεις στην θερμοκρασία. Εμένα τον χειμώνα με βοηθούσε να τα βάζω όλα αυτά σε μία ντουλάπα μέσα. Μπορεις να το αφήνεις και 30 ώρες καμουφλαζ. Δεν υπάρχει προβλημα.

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 2,2k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Για το γιαούρτι που συζητούσατε, όλο ξεχνάω να το γράψω, μια συνάδερφος του άντρα μου λέει το βάζει στο μικροκυμάτων (εκτός λειτουργίας φυσικά) και μέχρι το πρωί γίνεται!

...

Έχει και η Sarah σχετικό άρθρο

http://www.thehealthyhomeeconomist.com/raw-yogurt-made-in-the-microwave/

πᾶν μέτρον ἄριστον

Έχει και η Sarah σχετικό άρθρο

http://www.thehealthyhomeeconomist.com/raw-yogurt-made-in-the-microwave/

Ωραίο φαίνεται! Σήμερα ήθελα να φτιάξω καινούργιο γιαούρτι αν βρω γάλα. Επιτέλους μετά απο μήνες έφαγε και η μικρη!!! Δεν ξέρω τί είχε πάθει και δεν το ήθελε! Αλλα εγω έχω ηλεκτρονικό φούρνο πώς αφήνω τη λαμπα ανοιχτή; Γιατι κλείνει αυτόματα. Μπορείς και χωρίς τη λαμπα;

Yugup3.png

Διαφημίσεις

ΣΕ αυτο το σαιτ εχει αρκετες καλες συνταγες για γλυκα!

http://kathari-diatrofi.blogspot.gr/2011/01/blog-post_03.html

Πραλίνα αμυγδάλου

Υλικά

αμύγδαλα ψημένα, ανάλατα

κακάο

ελαιόλαδο

μέλι

βανίλια

ξύσμα πορτοκαλιού

Πολτοποιείτε τα αμύγδαλα να γίνουν σαν βούτυρο, τότε ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο κακάο και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζετε το χτύπημα.

Μεταφέρετε την πραλίνα σε ένα μπολ και ανακατέψτε την με 1-2 κουταλιές μέλι.

Η πραλίνα σας είναι έτοιμη να την αλείψετε σε ζεστό ψωμί,

να την συνοδέψετε με μπανάνα

να την ανακατέψετε με το αγαπημένο σας γιαούρτι ή ό,τι άλλο σκεφτείτε.

εφτιαξα και αυτα τα μπισκοτα σοκολατας και ειναι καταπληκτικα

2,5 φλ φουντουκια αποφλοιωμενα (δεν τα αποφλοιωσα)

3φλ ζαχαρη αχνη (εβαλα μελι περιπου μια κουπα)

3/4 φλ κακαο

1 πρεζα αλατι

1 φλ σοκολατα σε σταγονες (εβαλα ζοτερ)

4 αβγα μονο τα ασπραδια τους

1κγ βανιλια

προθερμαινουμε στους 160, ψηνουμε τα φουντουκια για 10'. Ανακατευουμε ολα εκτος απο τη σοκολατα και τα φουντοθκια μεχρι να ομογενοποιηθουν. Προσθετουμε σοκολατα και φουντουκια και μοιραζουμε με κουταλι στο ταψι. Ψηνουμε σε αντικολλητικο χαρτι για 15'.. Βγαινουν 30 κομματια περιπου (2 ταψια μεγαλα δηλαδη). Βγαινουν βεβαια σαν κουκις περισσοτερο.

rosie μου τα φωτα σου αλλη μια φορα παρακαλω:)

πηρα κι εγω τη γιαουρτομηχανη και καθως ειναι η πρωτη φορα που θα κανω γιαουρτι γενικα αναρωτιεμαι αν ισχυουν οι οδηγιες της συσκευης

δηλ. 1 κουτ.γλυκου μαγια(γιαουρτι ) σε καθε βαζακι και μετα συμπληρωνεις με (κρυο)γαλα(ποσο?) και η ζυμωση στις 24 ωρες για εμας(οχι 8-9 που λεει)????

και μολις τελειωσει η ζυμωση τα βαζεις κατευθειαν ψυγειο?

τα επιπλεον βαζακια εχουν καμια αλλη χρηση εκτος του οτι τα εχεις διαθεσιμα για την επομενη φορα ενω τα αλλα ειναι ηδη στο ψυγειο?:rolleyes:

ποσες μερες κραταει στο ψυγειο?

Motherly εγώ αγνόησα εντελώς τις οδηγίες της γιαουρτομηχανής.

Το φτιάχνω με τον παραδοσιακό τρόπο (αλλά Katz δηλαδή), ζεσταίνω το γάλα μέχρι τους 82, το κρυώνω μέχρι τους 45 περίπου, βάζω 1 κουταλιά της σούπας μαγιά και την ανακατεύω καλά με το ραβδομπλέντερ και μετά στα βαζάκια, ζύμωση για 24 ώρες.

Τα βάζω αμέσως στο ψυγείο.

Ποτέ δεν είχα πρόβλημα, βγάζει πολύ ωραίο πηκτό γιαούρτι!

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

Motherly εγώ αγνόησα εντελώς τις οδηγίες της γιαουρτομηχανής.

Το φτιάχνω με τον παραδοσιακό τρόπο (αλλά Katz δηλαδή), ζεσταίνω το γάλα μέχρι τους 82, το κρυώνω μέχρι τους 45 περίπου, βάζω 1 κουταλιά της σούπας μαγιά και την ανακατεύω καλά με το ραβδομπλέντερ και μετά στα βαζάκια, ζύμωση για 24 ώρες.

Τα βάζω αμέσως στο ψυγείο.

Ποτέ δεν είχα πρόβλημα, βγάζει πολύ ωραίο πηκτό γιαούρτι!

ευχαριστω,:P αυτο σκεφτομουνα κι εγω δηλ να κανω μια ποσοτητα και να τη μοιρασω στα βαζακια

φανταζομαι ι κουτ.μαγια-γιαουρτι για 1 λιτρο γαλα??

θερμομετρο εχει το cookshop?καθολου δε σκεφτηκα να κοιταξω οταν πηγα

τωρα βρηκα τον τροπο του katz...τα βαζακια τα προθερμαινουμε οπως λεει?

Διαφημίσεις

@Katerinoula23: Ναι, δεν νομίζω να υπάρχει θέμα.

@Motherly: http://www.severin.com/Breakfast/Yoghurt-makers/Yoghurt-Maker-JG-3519

"Add 1 to 2 teaspoonful of natural yoghurt (without sugar or fruit juice) into the glass jars."

Μιλάει για όλα τα βαζάκι μαζί.

Εγώ δεν ζεσταίνω καθόλου το άθερμο γάλα (Στάμου παλαιότερα, Ρούμελη τώρα). Ευχάριστη αλλαγή το γιαούρτι, είχα βαρεθεί το κεφιρ, ευχαριστώ Rosie.

πᾶν μέτρον ἄριστον

Δεν τα έχω προθερμάνει ποτέ.

Ναι, 1 κ.σ. για ένα λίτρο γάλα.

Θα δεις όμως ότι μ' ένα λίτρο γάλα γεμίζουνε μόνο τα 5 βαζάκια, μπορείς να βάλεις και αρκετό παραπάνω γιατί εξατμίζονται τα υγρά του γάλακτος κατά το βρασμό.

Θερμόμετρο πήρα ένα ηλεκτρονικό από το Cookshop, έχει και κανονικό πιο φθηνό αλλά το ηλεκτρονικό κάνει και για κρέατα.

@Katerinoula23:

@Motherly: http://www.severin.com/Breakfast/Yoghurt-makers/Yoghurt-Maker-JG-3519

"Add 1 to 2 teaspoonful of natural yoghurt (without sugar or fruit juice) into the glass jars."

Μιλάει για όλα τα βαζάκι μαζί..

αυτο διαβασα κι εγω mesastoura και μπερδευτηκα,μαλλον θα περιμενα τη λεξη divide η κατι τετοιο ,ουτως η αλλως το συνολο ειναι too much αν ηταν στο καθενα....:confused:

Δεν τα έχω προθερμάνει ποτέ.

Ναι, 1 κ.σ. για ένα λίτρο γάλα.

Θα δεις όμως ότι μ' ένα λίτρο γάλα γεμίζουνε μόνο τα 5 βαζάκια, μπορείς να βάλεις και αρκετό παραπάνω γιατί εξατμίζονται τα υγρά του γάλακτος κατά το βρασμό.

Θερμόμετρο πήρα ένα ηλεκτρονικό από το Cookshop, έχει και κανονικό πιο φθηνό αλλά το ηλεκτρονικό κάνει και για κρέατα.

...γι αυτο κι εγω ρωταω εδω,εσας,να σιγουρευομαι...;)

σας ευχαριστω πολυ.:D.μαθαινουν κι αλλοι που διαβαζουν αλλα δεν συμμετεχουν:)

Όχι, το manual εννοεί ανά βαζάκι, δέστε και πιο κάτω που λέει ότι αφού χωρίσεις το γάλα το ανακατεύεις με το έτοιμο γιαούρτι.

Εξάλλου 1-2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά είναι πολύ λίγο για περίπου 1.5 λίτρο γάλα που χωράνε τα βαζάκια στο σύνολο!

Mesastoura το άθερμο γάλα πρέπει να ζεσταίνεται στους 43-46 βαθμούς γιατί τα βακτήρια του γιαουρτιού είναι θερμόφιλα και ενεργοποιούνται ικανοποιητικά σ΄αυτές τις θερμοκρασίες (δες στο βιβλίο του Katz για λεπτομέρειες αν το έχεις).

Αν χρησιμοποιείς την ίδια μαγιά αυτή θα δεις ότι θα σου χαλάσει σιγά-σιγά (θα ξυνίζει πολύ το γιαούρτι), εκτός και αν αλλάζεις τη μαγιά συχνά.

Γι' αυτό και τα βιβλία γράφουνε να μην κρυώσεις πολύ το γάλα, το πολύ μέχρι τους 40 βαθμούς πριν βάλεις τη μαγιά.

σας ευχαριστω πολυ.:D.μαθαινουν κι αλλοι που διαβαζουν αλλα δεν συμμετεχουν:)

Χα χα, θα αναρωτιούνται στα Cookshop τι έγινε ξαφνικά και υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση για τη γιαουρτομηχανή! :lol:

Εκτός από μας εδώ που γράφουμε συχνά, μόνο χθες και σήμερα έμαθα από δύο άλλα άτομα ότι την πήρανε κι αυτοί γιατί το διαβάσανε εδώ!

Διαφημίσεις

5 Minute Diary Free Chocolate Mousse

dairy free, egg free, vegan. vegetarian

1 cup full fat (canned) coconut milk, cream only (takes about 2 cans)

4-5 tablespoons cocoa (more or less to your taste or thickness)

3 tablespoons honey or vegan alternative or stevia to taste (more or less to your taste)

1 teaspoon vanilla

Chill your cans of full-fat coconut milk overnight.

When you are ready to make the mousse, open up the cans and scoop the thick coconut cream into a large bowl (try to keep as much liquid out of the cream as possible)

Add the rest of the ingredients to the bowl and beat the mixture for 2-5 minutes.

Eat right away or chill it. Mousse will become thicker as it chills in the fridge but it will lighten up again if you re-beat it before serving. We love to throw in handful of 'Enjoy' chocolate chips or sliced strawberries into ours.

Here's another one of our favorite snacks, made with the 5 minute chocolate mousse....

5 Minute Cherry Chocolate Mousse Parfaits

(dairy free)

1 recipe, 5 Minute Chocolate Mousse

1/2 cup fresh cherries, halved and pitted

1 can of chilled coconut milk, cream on the top only (about half a cup)

Layer ingredients as desired into small glasses or dessert cups

Can be made ahead and chilled. If chilling, allow the prepared dessert cups to sit out for 5 minute or so before serving

http://urbanposer.blogspot.gr/2012/08/5-minute-diary-free-chocolate-mousse.html

“Itʼs difficult to get someone to understand something when his salary depends upon his not understanding it.”

Al Gore - An Inconvenient Truth

Εφτιαξα σημερα τον Σολωμο του lidl ειναι οπως λεει η συσκευασια wild pink salmon.

Μας αρεσε πολυ.

Η ερωτηση μου ειναι αν θα τον εμπιστευοσασταν για συχνη καταναλωση.

Επιπλεον πως μαγειρευετε τα κατεψυγμενα φιλλετα?Τα βαζετε κατευθειαν στον φουρνο ή τα ξεπαγωνετε πρωτα?Οι αποψεις διιστανται..Οι μισοι προτεινουν ξεπαγωμα και οι μισοι απευθειας μαγειρεμα.

Κατερινουλα εσυ κατι ελεγες για σολωμο παλιοτερα νομιζω?

9Gm6p2.png?qzCQ8hue

Η ερωτηση μου ειναι αν θα τον εμπιστευοσασταν για συχνη καταναλωση.

Όχι. Ειδικά αυτό το σούπερ θεωρώ ότι έχει την χείριστη ποιότητα. Εξαίρεση το λατρεμένο ξύδι του! :mrgreen:

Οι οδηγίες πάνω στο κάθε προιον λένε ξεκάθαρα αν το βάζεις κατεψυγμένο ή αποψυγμένο :wink:

Κι εγώ αν ήτανε από οποιοδήποτε άλλο σουπερμάρκετ θα σου έλεγα να το δίνεις μια φορά τη βδομάδα, αλλά από το Lidl μόνο ξύδι αγοράζω κι αυτό για καθάρισμα!

Μου φέρανε από την Κύπρο άγριο σολομό κατεψυγμένο και έφτιαξα χθες ήτανε πολύ νόστιμος... αλλά τα παιδιά τον καταβροχθήσανε, μόνο ένα φιλέτο περίσσεψε για μένα, ο άντρας μου δεν έφαγε καθόλου!

Το ίδιο κάνουνε με τις κονσέρβες από το iherb.

Άσχετο, τελευταία είχε ένα άρθρο ο Mercola που έλεγε ότι ο καλύτερος σολομός είναι ο Sockeye (δεν μπορεί να εκτραφεί, πάντα free range) και έχει το iherb κονσέρβες της Wild Planet που είναι και BPA-free.

Έχει κόκκινο κρέας και είναι αρκετά λιπαρός και νόστιμος.

http://www.iherb.com/Wild-Planet-Wild-Alaskan-Sockeye-Salmon-Boneless-Skinless-6-oz-170-g/34649

(Alex εγώ κάτι τέτοια δίνω όταν δεν έχω προγραμματίσει να μαγειρέψω ή είμαι πολύ κουρασμένη για να σκεφτώ τι θα φάμε... ανοίγω μια κονσέρβα μαζί με σαλάτα ή λαχανικά στον ατμό)

Η γιαουρτομηχανη μια χαρα τελικα αφυδατωνει τα αμυγδαλα. Τα εβγαλα αρχικα μερικες ωρες χθες στην ταρατσα να λιαστουν και εφυγε το πολυ νερο. Μετα σε λιγοτερο απο 24ωρο ειναι ετοιμα χαρη στην γιαουρτομηχανη!

“Itʼs difficult to get someone to understand something when his salary depends upon his not understanding it.”

Πολύ ωραία!

Με ανοικτό καπάκι σωστά;

Μόνο που εγώ τώρα θέλω να αφυδατώσω μεγάλη ποσότητα οπότε θα βάλω φούρνο.

Το γιαούρτι πώς βγήκε Vera;

Με μισανοιχτο το καπακι, το καθαριζα απο τους υδρατμους καθε τοσο. Το ειχα γεμισει με αμυγδαλα μεχρι πανω.

Το γιαουρτι δεν βγηκε πολυ καλο. Μαλλον επειδη εβαλα τη μαγια σε καθε κουτακι χωρια. Ενα μαλιστα βγηκε εντελως χαλια, ολο whey. Του αντρα μου δεν του αρεσε καθολου γιατι δεν ηταν ξινο οπως τα αλλα.

Η κρεμα τελικα δεν σε περιμενε. Την ανοιξα χθες και καλυτερα γιατι κι αυτη εχει μια πολυ περιεργη γευση. Δεν μπορεις να την φας μονη, μονο με μελι σκεπαζεται η γευση αυτη. Την εκανα μαγια καθε δοχειο χωριστα παλι και καθε ενα εχει βγει διαφορετικο.

Όχι, το manual εννοεί ανά βαζάκι, δέστε και πιο κάτω που λέει ότι αφού χωρίσεις το γάλα το ανακατεύεις με το έτοιμο γιαούρτι.

ok, η μετάφραση δεν έχει γίνει καλά όπως φαίνεται. Όμως 2 από τις 3 φορές που έχω κάνει μου βγήκε σωστό το γιαούρτι ?!

Εξάλλου 1-2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά είναι πολύ λίγο για περίπου 1.5 λίτρο γάλα που χωράνε τα βαζάκια στο σύνολο!

7Χ150ml=1050ml, άρα ένα λίτρο τα γεμίζει όλα αρκεί να αφήσω 1-2 δάκτυλα κενά απο πάνω, αυτό παρατήρησα εγώ. Θα κοιτάξω και τα βιβλία (gaps & nourishing traditions) όταν γυρίσω σπίτι για την αναλογία για cross check ;)

Mesastoura το άθερμο γάλα πρέπει να ζεσταίνεται στους 43-46 βαθμούς γιατί τα βακτήρια του γιαουρτιού είναι θερμόφιλα και ενεργοποιούνται ικανοποιητικά σ΄αυτές τις θερμοκρασίες (δες στο βιβλίο του Katz για λεπτομέρειες αν το έχεις).

Μα αυτό δεν θα γίνει έτσι και αλλιώς μόλις μπει η γιαουρτομηχανή σε λειτουργία. Μήπως το παραψυρίζουμε;

Αν χρησιμοποιείς την ίδια μαγιά αυτή θα δεις ότι θα σου χαλάσει σιγά-σιγά (θα ξυνίζει πολύ το γιαούρτι), εκτός και αν αλλάζεις τη μαγιά συχνά.

Γι' αυτό και τα βιβλία γράφουνε να μην κρυώσεις πολύ το γάλα, το πολύ μέχρι τους 40 βαθμούς πριν βάλεις τη μαγιά.

Χθες βράδυ, την 3η φορά που έκανα, παρατήρησα διαχωρισμό, όπως το κεφίρ, αλλά δεν δοκίμασα να δω πόσο ξυνό ήταν. (αχ! δεν μπορώ το ξυνό με "ι", με διορθώνει συνεχώς ο firefox, σπαστικό! - add to dictionary! :D)

Θεώρησα ότι έχει να κάνει με την σημείωση που έχει το manual :

Remark: After three or four makings the yoghurt may become watery, it is then time to restart the process with fresh yoghurt.

Αυτό δηλαδή συνέβη επειδή δεν πρόσεξα τις θερμοκρασίες όπως λές; Είναι κάτι άλλο; Μπορώ να πάψω να αγοράζω γιαούρτι;

Χμ, φαίνεται πως χρειάζομαι και εγώ θερμόμετρο ...

πᾶν μέτρον ἄριστον

Πολύ ωραία!

Με ανοικτό καπάκι σωστά;

Μόνο που εγώ τώρα θέλω να αφυδατώσω μεγάλη ποσότητα οπότε θα βάλω φούρνο.

ποση ποσοτητα βαζεις δηλ στο ταψι; Δεν πρεπει να ειναι στρωμενα σε μία στρώση;

ποση ποσοτητα βαζεις δηλ στο ταψι; Δεν πρεπει να ειναι στρωμενα σε μία στρώση;

Εγω το γεμισα μεχρι πανω. Τα ανακατευα καθε τοσο.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...