Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΑΠΟ ΕΡΓΟΔΟΤΗ, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ

Recommended Posts

kai pali euxaristo...οποτε σκεφτομαστε να παει στην δουλεια τις τελευταιες 10 μερες και μολισ μπει το 2012 να παρει ολη της την αδεια.....και μετα αναρρωτικη....δεν βλεπω αλλη λυση να παρουμε εναν μηνα παραπανω ενσημα....α...και κατι αλλο...μολις παει 7 μηνων τα ενσημα θα αρχισουν να μπαινουν παλι κανονικα:

μην σκεφτεσαι τα ενσημα,αλλα ειναι τα πιο σημαντικα.απο οτι ξερω τα ενσημα απο τον 7ο και μετα (δηλαδη στην αδεια κυοφοριας-λοχειας)μπαινουν μονο απο το ικα και ειναι μονο συνταξιμα.

Kht7p2.png

3iVPp3.png

Διαφημίσεις

να σε ρωτησω και κατι ακομα.....η γυναικα μου πηρε 15 μερες αναρρωτικη απο το ικα ...δηλαδη απο 5-19/12/2011 ....δεν εχει παρει αλλη αναρρωτικη...απο οτι καταλαβα τον μηνα δεκεμβριο θα πληρωθει απο εργοδοτη-ικα μαζι αλλα θα παρει κανονικα ενσημα...εαν τον υπολοιπο μηνα(δηλαδη τις υπολοιπες 10 μερες) παει κανονικα στην δουλεια και βγει το 2011,με το που θα μπει η επομενη χρονια μπορει να ξανα παρει αλλες 25 μερες αδεια χωρις να χασει ενσημα;εαν ειναι ετσι θα χασουμε εναν μηνα λιγοτερο ενσημα....περιμενω απαντηση

Επειδή κι εγώ έχω πάρει αναρρωτική μέσα στο 2011 και μάλιστα έχω ήδη ξεπεράσει τις 25 μέρες και γεννάω το 2012, τέλη Φερβρουαρίου, το ρώτησα αυτό και στο ΙΚΑ και στο τμήμα μισθοδοσίας της ιδιωτικής εταιρίας στην οποία εργάζομαι και μου είπαν ότι οι 25 μέρες είναι ανά έτος. Συνεπώς μόλις μπει το 2012 δικαιούμαι άλλες 25 μέρες κατά τις οποίες πληρώνομαι και από το ΙΚΑ και από τον εργοδότη. Και μάλιστα επειδή τότε θα έχει ξεκινήσει το 2μηνο που δικαιούμαστε πριν τον τοκετό (οι 56 μέρες πριν) θα πληρωθώ κανονικά τον μισθό μου από ΙΚΑ και εργοδότη, ενώ αν οι 56 μέρες ήταν μέσα στο 2011 (δεν άλλαζε ο χρόνος δηλαδή) τότε θα πληρωνόμουν τον μισό μισθό μου μόνο από το ΙΚΑ μιας και θα υπολόγιζαν ότι ήδη έχω εξαντλήσει τις 25 μέρες αναρρωτικής που δικαιούμαι.

Ρώτα και στο ΙΚΑ κι εσύ για να είσαι σίγουρος καλύτερα.

• 2 εβδομάδες μετά...

καλημέρα σε όλες!Ηθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κάποια έχω πιθανή ημερομηνία τοκετού 28/04/2012 και προς το παρόν έχω 175 ένσημα και είμαι άνεργη, όμως έχω μιλήσει με εργοδότη και τον γενάρη θα προσληφθω και με τα ένσημα του ιανουαρίου θα έχω συμπληρώσει τα 200 ένσημα συν του ότι όταν θα γεννήσω θα έχω ενεργή εργασιακή σχέση.Απλά έχω διαβάσει ότι τα 200 ένσημα πρέπει να τα έχεις μαζέψει χωρίς α υπολογίζονται οι 2 τελευταίοι μήνες!Ποιοί θεωρούνται 2 τελευταίοι μήνες, αυτοί που σταματάς να εργάζεσαι μέχρι να γεννήσεις ή οι 2 πριν σταματήσεις?

• 1 month later...

Καλημερα!!!εκει που παω να τα βαλω σε μια σειρα και να υπολογισω πανω - κατω τι στο καλο εχω να λαμβανω ξαναμπερδευομαι! εργαζομαι σε μικρη επιχειρηση (μονο εγω ειμαι υπαλληλος)στισ 10/2 θα παω ικα για να μου γραψουν αναρρωτικη 30 ημερων και μετα απευθειας βγαινω σε αδεια κυησης. Ο εργοδοτης μου ειναι της αποψης οτι απο την στιγμη που θα φυγω (10/2)δεν μου πληρωνει ουτε ευρω μεχρι να επιστρεψω και οτι δικαιουμαι τα παιρνω απο ικα και οαεδ.ο λογιστης του ειναι και δικος μου αλλα δεν του εχω εμπιστοσυνη γιατι η απαντηση του ηταν οτι δεν εχει ιδεα! Ισχυει βρε παιδια κατι τετοιο γιατι εδω μεσα διαβαζω οτι πηρατε χρηματα και απο τον εργοδοτη σας!τονιζω οτι θα παρω αναρρωτικη!ευχαριστω πολυ πολυ!!!

nlcIp2.png

uRUep3.png

Διαφημίσεις

Καλημερα!!!εκει που παω να τα βαλω σε μια σειρα και να υπολογισω πανω - κατω τι στο καλο εχω να λαμβανω ξαναμπερδευομαι! εργαζομαι σε μικρη επιχειρηση (μονο εγω ειμαι υπαλληλος)στισ 10/2 θα παω ικα για να μου γραψουν αναρρωτικη 30 ημερων και μετα απευθειας βγαινω σε αδεια κυησης. Ο εργοδοτης μου ειναι της αποψης οτι απο την στιγμη που θα φυγω (10/2)δεν μου πληρωνει ουτε ευρω μεχρι να επιστρεψω και οτι δικαιουμαι τα παιρνω απο ικα και οαεδ.ο λογιστης του ειναι και δικος μου αλλα δεν του εχω εμπιστοσυνη γιατι η απαντηση του ηταν οτι δεν εχει ιδεα! Ισχυει βρε παιδια κατι τετοιο γιατι εδω μεσα διαβαζω οτι πηρατε χρηματα και απο τον εργοδοτη σας!τονιζω οτι θα παρω αναρρωτικη!ευχαριστω πολυ πολυ!!!

δωρο πασχα και οταν ερθει η ωρα επιδομα αδειας θα πρεπει να σου δωσει ο εργοδοτης σου.

απο εκει και περα εφοσον θα παρεις αναρρωτικη οντως δεν εχει να σου δωσει κατι αλλο εκτος απο το ποσοστο του στην αναρρωτικη και τα δεδουλευμενα απο 1 εως 10-2.

μην ξεχασεις το πασχα να πας στο ικα για να σου δωσει και εκεινο μερος απο το δωρο πασχα.

Kht7p2.png

3iVPp3.png

ΚΑλή μου, μάλλον του μίλησε ο εργοδότης σου και σου τα λέει έτσι. Αν είναι λογιστής είναι το πρώτο που έπρεπε να ξέρει. Λοιπόν, αν δεν έχεις πάρει άλλη άδεια αναρρωτική μέσα στο δώδεκα να ξέρεις ότι: το ΊΚΑ σε πληρώνει μαζί με τον εργοδότη σου μισά μισα για τις 25 ημέρες του μήνα, εκτός των 3 πρώτων ημερών (υπολόγισε δηλ. ότι για μια εβδομάδα θα πάρεις λίγο λιγότερα από ότι θα έπαιρνες αν δούλευες) Από εκεί και πέρα να ξέρεις για παράδειγμα ότι αν πχ έπαιρνες 1000ευρώ μικτά και 800 καθαρά, θα πάρεις καθαρά γύρω στα 400 από το ΙΚΑ και γύρω στα 350 από τον εργοδότη σου. Από την μέρα που ξεκινάς την άδεια κύησης, δεν σε πληρώνει τίποτα ο εργοδότης σου μέχρι την ημέρα που τελειώσει η άδεια λοχείας σου. Αν τώρα θες να απουσιάσεις κια μετά πρέπει να το συζητήσετε να βρείτε μια λύση, επειδή κανονικά σου ζητάει κάθε εργοδότης να γυρίσεις με μειωμένο ωράριο, εκτός αν δεν τον συμφέρει και σου δίνει άδεια με αποδοχές τρισήμιση μήνες, με την προυπόθεση ότι δεν θα αποχωρήσεις από την δουλειά τα επόμενα δυόμιση χρόνια(τόσο θα ίσχυε το μειωμένο ωράριο αν το έπαιρνες). Αν θες πήγαινε στο ΙΚΑ κια θα στα πουν και εκεί. Να ξέρεις όμως δυστυχώς για εμάς κάτι βασικό. Ενώ μέχρι πριν 1 χρόνο, η επιθεώρηση εργασίας κάλυπτε τις μητέρες από απόλυση και μετακίνηση θέσης και ωραρίου για ένα χρόνο από την ημερομηνία επιστροφής της στην εργασία της τώρα δεν ισχύει τίποτα. Βάσει των νέων νομοσχεδίων, οι εργοδότες ιδιωτικού τομέα κάνουν ότι θέλουν χωρίς να υπολογίζουν τίποτα.

• 3 εβδομάδες μετά...

Καλησπέρα κορίτσια!Ηθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κάποια να μου πει τις 56 μέρες πριν τον τοκετό και τις 63 μετά ποιός κολλάει τα ένσημα ο εργοδότης ή το ικα και αν πάρω το εξάμηνο του οαεδ εκεί ποιός πληρώνει τα ένσημα ο εργοδότης ή ο ΟΑΕΔ?

• 1 month later...
δωρο πασχα και οταν ερθει η ωρα επιδομα αδειας θα πρεπει να σου δωσει ο εργοδοτης σου.

απο εκει και περα εφοσον θα παρεις αναρρωτικη οντως δεν εχει να σου δωσει κατι αλλο εκτος απο το ποσοστο του στην αναρρωτικη και τα δεδουλευμενα απο 1 εως 10-2.

μην ξεχασεις το πασχα να πας στο ικα για να σου δωσει και εκεινο μερος απο το δωρο πασχα.

Εκτος απο το επιδομα αδειας και την αναρρωτικη θα πρεπει να της πληρωσει και ενα μηνιατικο για την αδεια.

Διαφημίσεις

Καλησπέρα κορίτσια!Ηθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κάποια να μου πει τις 56 μέρες πριν τον τοκετό και τις 63 μετά ποιός κολλάει τα ένσημα ο εργοδότης ή το ικα και αν πάρω το εξάμηνο του οαεδ εκεί ποιός πληρώνει τα ένσημα ο εργοδότης ή ο ΟΑΕΔ?

Σχετικα με τις ημερες νομιζω το ικα και σχετικα με το εξαμηνο απο τι στιγμη που θες να πας για δουλεια φυσικα ο εργοδοτης σου!!!!!!

Τις ημέρες που είναι οι άδειες του ικα τα πέρνεις από το ικα αλλά μη νομίζεις ότι είναι κανονικά. Τα υπολογίζεις μόνο ουσιαστικά για συντάξιμα. Υπάρχει ειδικό καθεστώς για τα ένσημα σε αναρρωτικές κτλ.... Το 6μηνο είναι χωρίς ένσημα, αλλά και εκεί σου σφραγίζουν παλαιότερα ένσημα που έχεις και τα πέρνεις συντάξιμα.(Τουλάχιστον έτσι τα θυμάμαι από εμένα που τα ρώτησα πριν από 2-3 μήνες, αλλά όλα αλλάζουν απ' ότι καταλαβαίνεις.)

εγω που ειμαι στο εξαμηνο ρωτησα για τα ενσημα εαν θα μπορω να ανανεωσω το βιβλιαριο υγειας καθως και εαν με απολυσουν αν θα ισχυει ο οαεδ και μου ειπαν ολα κανονικα σαν να δουλευα..τωρα τι θα γινει αργοτερα αβυσσοσ:rolleyes:

N2dVp2.png

• 3 εβδομάδες μετά...

κοριτσια μηπως ξερει καμια σας να μου πει αν εκτος απο το ικα που δινει καποια λεφτα ως επιδομα λοχειας για τις 56 μερες δικαιουμαι να παρω και απο τον εργοδοτη καποιο συμπληρωμα των αποδοχων μου?να σας αναφερω επισης οτι ειχα παρει 20 μερες αναρρωτικη αδεια,ευχαριστω πολυ

Καλημέρα, είμαι καινούργια στο forum και αν κανω κάτι λάθος παρακαλώ διορθώστε. Είμαι 13 εβδομάδων και δεν μπορώ να βρω ακρη με τα επιδόματα. Δουλευω πολλά χρόνια αλλά το 2010-2011 έχω μόνο 180 ένσημα. Επομένως δεν παίρνω ούτε τους 2 μήνες πρίν και 2 μετά? Το εξάμηνο ξερω ότι δεν το παίρνω... Σας παρακαλώ αν καποια γνωρίζει περισσότερα να με βοηθήσει.Ευχαριστώ!

Διαφημίσεις

Καλημέρα, είμαι καινούργια στο forum και αν κανω κάτι λάθος παρακαλώ διορθώστε. Είμαι 13 εβδομάδων και δεν μπορώ να βρω ακρη με τα επιδόματα. Δουλευω πολλά χρόνια αλλά το 2010-2011 έχω μόνο 180 ένσημα. Επομένως δεν παίρνω ούτε τους 2 μήνες πρίν και 2 μετά? Το εξάμηνο ξερω ότι δεν το παίρνω... Σας παρακαλώ αν καποια γνωρίζει περισσότερα να με βοηθήσει.Ευχαριστώ!

Από το 2012 δεν έχεις καθόλου ένσημα?Πρέπει να έχεις 200 ένσημα από την ΠΗΤ σου και 2 χρόνια πίσω.

6H9Vp2.pngT5mwp2.png

-When you love someone all saved up wishes start coming true-

-Όταν γίνεται μανούλα η καρδιά σου χτυπάει για πάντα έξω από το σώμα σου..-

κοριτσια μηπως ξερει καμια σας να μου πει αν εκτος απο το ικα που δινει καποια λεφτα ως επιδομα λοχειας για τις 56 μερες δικαιουμαι να παρω και απο τον εργοδοτη καποιο συμπληρωμα των αποδοχων μου?να σας αναφερω επισης οτι ειχα παρει 20 μερες αναρρωτικη αδεια,ευχαριστω πολυ

Αν έχεις πάρει αναρρωτική άδεια ο εργοδότης δεν σου δινει κάτι παρα μόνο το ικα. Θα σου δώσει μόνο το δωρο του Πάσχα. Αλλά όταν πάρεις και το επίδομα λοχείας θα σου δώσουν ένα χαρτί για τον οαεδ και από εκει θα πάρεις τη διαφορά στις αποδοχές που είχες από το ικα και τον εργοδότη σου.

Αν δουλεψεις τώρα και συμπληρώσεις 20 ένσημα παίρνεις και το επίδομα κύησης και λοχείας καθώς επίσης του οαεδ(αρκεί να δουλεύεις την περίοδο που παίρνεις τις άδειες).

γεια σας ,εδω και χρονια δουλευα σαν καθηγητρια αγγλικων σε φροντιστηρια,φετος ομως δυστυχως ειμαι ανεργη.

εμεινα ομως εγκυοσ :P και γενναω 14 αυγουστου.μου λειπουν 45-50 ενσημα για να συμπληρωσω τα 200 που θελει το ικα,ζητησα λοιπον απο ενα γνωστο μοθ να με προσλαβει σε ενα εμπορικο μαγαζι που εχει κ δεχτηκε.δεν ξερω ομωσ τι με συμφερει.ι λογιστρια του μου ειπε οτι για αυτα τα ενσημα θα πληρωσω περιπου 800 ευρω για μερικη απασχοληση ή 1600 για πληρη.αν π.χ ο μισθος μου ειναι 300 για μερικη και 600 για πληρη ποσα θα παρω απο ικα κ οαεδ?τι με συμφερει?

γεια σας ,εδω και χρονια δουλευα σαν καθηγητρια αγγλικων σε φροντιστηρια,φετος ομως δυστυχως ειμαι ανεργη.

εμεινα ομως εγκυοσ :P και γενναω 14 αυγουστου.μου λειπουν 45-50 ενσημα για να συμπληρωσω τα 200 που θελει το ικα,ζητησα λοιπον απο ενα γνωστο μοθ να με προσλαβει σε ενα εμπορικο μαγαζι που εχει κ δεχτηκε.δεν ξερω ομωσ τι με συμφερει.ι λογιστρια του μου ειπε οτι για αυτα τα ενσημα θα πληρωσω περιπου 800 ευρω για μερικη απασχοληση ή 1600 για πληρη.αν π.χ ο μισθος μου ειναι 300 για μερικη και 600 για πληρη ποσα θα παρω απο ικα κ οαεδ?τι με συμφερει να κανω?ποσα θα παρω απο ικα και οαεδ?

Αν δουλεψεις τώρα και συμπληρώσεις 20 ένσημα παίρνεις και το επίδομα κύησης και λοχείας καθώς επίσης του οαεδ(αρκεί να δουλεύεις την περίοδο που παίρνεις τις άδειες).

Μαρία σε ευχαριστώ για την απάντηση. Άπο τον Μάιο του 2011 δουλευω κανονικά μέχρι και σήμερα. Ελπίζω να έχεις δίκιο γιατί με ικα και οαεδ δεν βγάζεις ακρή ευχαριστώ!

εμεινα ομως εγκυοσ :P και γενναω 14 αυγουστου.μου λειπουν 45-50 ενσημα για να συμπληρωσω τα 200 που θελει το ικα,ζητησα λοιπον απο ενα γνωστο μοθ να με προσλαβει σε ενα εμπορικο μαγαζι που εχει κ δεχτηκε.δεν ξερω ομωσ τι με συμφερει.ι λογιστρια του μου ειπε οτι για αυτα τα ενσημα θα πληρωσω περιπου 800 ευρω για μερικη απασχοληση ή 1600 για πληρη.αν π.χ ο μισθος μου ειναι 300 για μερικη και 600 για πληρη ποσα θα παρω απο ικα κ οαεδ?τι με συμφερει?

Το επίδομα κύησης και λοχείας του ικα το παίρνεις βάσει της κλιμακας του ικα που ανήκεις και υπολογίζεται αυτό βάσει του μισθού που πήρες τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του έτους που μας πέρασε. Αν πχ. είχες τον Νοέμβριο 1600μεικτά θα πάρεις περίπου 1800Ε επίδομα κύησης, 2000επίδομα λοχείας και 900τοκετου (αν γεννήσεις σε ιδιωτικό μη συμβεβλημένο με ΕΟΠΥΥ). Ωστόσο αν ο εργοδότης συνεχίσει την ενεργή σχέση μαζί σου θα πάρεις και ένα συμπλήρωμα από τον ΟΑΕΔ και έπειτα το επίδομα μητρότητας για 6 μήνες. Αλλά πρέπει να φάινεσαι με πλήρη απασχόληση για τις τιμές που σου έστειλα και είναι στο περίπου.Τις κλίμακες τις είχε αναφέρει μια κοπέλα παλιότερα, αλλά δεν θυμάμαι που.

Τελικά το επίδομα τοκετού το παιρνουμε αν γεννήσαμε σε ιδιωτική κλινική μη συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ; Σήμερα στο ΙΚΑ μου είπαν ότι δεν το δικαιούμαι!!!

Από το 2012 δεν έχεις καθόλου ένσημα?Πρέπει να έχεις 200 ένσημα από την ΠΗΤ σου και 2 χρόνια πίσω.

Από το Μάιο του 2011 εώς σήμερα δουλευω κανονικά. Επίσης αν ξέρετε για την αναρρωτική άδεια είναι 15 ημέρες από το ίκα και τις παίρνεις όποτε θέλεις πριν τον τοκετό? γιατί σκεφτομαι να τις αφήσω για τον τελευταίο μήνα εργασίας....

Ευχαριστώ ....

Από το Μάιο του 2011 εώς σήμερα δουλευω κανονικά. Επίσης αν ξέρετε για την αναρρωτική άδεια είναι 15 ημέρες από το ίκα και τις παίρνεις όποτε θέλεις πριν τον τοκετό? γιατί σκεφτομαι να τις αφήσω για τον τελευταίο μήνα εργασίας....

Ευχαριστώ ....

Νομίζω πως ναι δίκαιούσαι 15 μέρες χωρίς να περάσεις επιστροπή. Αλλά αν πάρεις αναρρωτική τότε θα χάσεις τον ένα μισθό επιπλέον που θα σου δώσει ο εργοδότης σου όταν σταματήσεις να δουλέψεις.

6H9Vp2.pngT5mwp2.png

-When you love someone all saved up wishes start coming true-

-Όταν γίνεται μανούλα η καρδιά σου χτυπάει για πάντα έξω από το σώμα σου..-

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...