Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Σαράντα ημερών - ευχή του παπά

IOKASTH

Recommended Posts

Όταν πήγαμε να κάνουμε τον σαραντισμό του Μανώλη μας ,στην ενορία μας (Αγ.Βαρβάρα ,Τούμπας) ρωτήσαμε τον ιερέα αν χρειάζεται να πληρώσουμε κάτι.Ο ιερέας μας είπε ότι μπορούμε να προσφέρουμε ό,τι θέλουμε σε κάποιον που έχει ανάγκη ή να βάλουμε τον οβολό μας στο κουτί ''υπέρ φτωχών''.

Νομίζω ότι όλα εξαρτώνται από τη διάθεση του ιερέα(αν θέλει να τα πάρει ή όχι)...

ΣΤΕΛΛΑ blbnp2.png DF5ip2.png

Διαφημίσεις

Όταν πήγα τη μικρή στην εκκλησία για το σαραντισμό ο παπάς αρνήθηκε να άρει οποιοδήποτε χρηματικό ποσό και τα χρήματα τα έριξα στο κουτί για τους φτωχούς. Πιστεύω όμως πως εξαρτάται από τον παπά. Άλλοι όχι απλώς τα παίρνουν αλλά σε κοιτάνε και στα χέρια μέχρι να τους τα δώσεις... :evil:

*

• 2 εβδομάδες μετά...

εγώ θα γεννήσω γύρω στις 19/6...από τώρα λέω ότι θα βγω έξω γρήγορα ούτε καν 15μερο δεν θα αντέξω....όσο για την ευχή το βρίσκω καλό μεν αλλά περίεργο από την άλλη αφού υποτίθεται ότι τα αβάπτιστα απαγορεύεται να μπουν σε εκκλησία...στο χωριό μου τουλάχιστον ο πάτερ το απαγόρευε..τι να πω[/b]

g598zf3jh69s483c.png

Οι σαράντα μέρες είναι για να εισέλθει στα φυσιολογικά πλαίσια η γυναίκα και να μεγαλώσει το μωρουλίνι.....απο κεί και πέρα η ευχή του παπά κανονικά πρέπει αν δίνεται την ίδια μέρα που θα βγεί η μαμά απο την κλινική ---ΜΙΣΟΣ ΣΑΡΑΝΤΙΣΜΟΣ δεν είναι 20 μέρες...-----και αυτό γιατί η μαμά θα βγεί μια ακόμη φορά μπορεί και απόγευμα (αν είναι full τα ραντεβού) στον παιδίατρο που ήδη δεν κάνει :lol: γιατί όταν σκωτινιάζει δεν κάνει να είμαστε έξω να μη τρομάζουν τα μωρά μας....και άλλη μια για τον γυναικολόγο μας..οπότε την 'ευχή ' κανονικά την παίρνεις τότε !!!!!!!!το οτι καθόμαστε σπίτι είναι άλλοι λόγοι που σε κλείνουν μέσα....εγώ την τρίτη μέρα πήρα ευχή και μετά τον Οκτώμβριο μήνα είμουν έξω....shopping-therapy....

Λεφτά πέρνουν οι περισσότεροι εκτός από κάποιους λίγο ευσηνείδητους που ομολογούν πως είναι ένα κομμάτι απο την δουλειά τους!!!!!!!

Διομήδης 27/09/05

Γιώργος 18/10/08

Πολυχρόνης 03/07/10

• 2 εβδομάδες μετά...

Η ευχή πρέπει νά διαβάζετε στό νεογέννητο. Είναι η πρώτη του επαφή με τόν Θεό αφού θέλουμε να λέμε οτι κάπου υπάρχει Θεός για μας.

Να μήν μπερδευουμαι τούς παπάδες μέ τίς παραδόσεις και τήν σχέση μας με τον Θεό.

Διαφημίσεις

Η ευχή πρέπει νά διαβάζετε στό νεογέννητο. Είναι η πρώτη του επαφή με τόν Θεό αφού θέλουμε να λέμε οτι κάπου υπάρχει Θεός για μας.

Να μήν μπερδευουμαι τούς παπάδες μέ τίς παραδόσεις και τήν σχέση μας με τον Θεό.

me and my men...

παντως εμεις χειμωνας ξεχειμωνας βγηκαμε εξω απο την 12 μερα που ενιωσα οτι μπορω να περπατησω χωρις να κουραζομαι. Σαν ουφο με κοιτουσαν οταν τους ελεγα οτι ειναι 12 ημερων και δεν περιμενα να σαραντισω. Το παιδι δεν παθαινει τιποτα ακομα και στο κρυο. Πιο επικινδυνο ειναι να ειναι σε κλειστο χωρο με αλλα ατομα με μικροβια(βλεπε το συγκενολοϊ που ερχεται για επισκεψη στη λεχωνα). Πεμπτη σαραντιζω και θα παω να παρω την ευχη. Ουτε μισους σαραντισμους αναγνωριζω. Τι θα πει "μισος". Μηπως μετα θα βγει και το 1/4 του σαραντισμου? Τι αλλο θα σκεφτουν για να παρουν λεφτα πια.

• 4 εβδομάδες μετά...

Πάντως εγώ μένω στο εξωτερικό και έχει περισσότερο κρύο από την Ελλάδα (Παρίσι) και με κοιτάνε σαν ούφο, που δε βγάζω το παιδί πιο συχνά έξω (περίμενα 3 βδομαδες να έχει λίγο ήλιο). Μας είπαν να αποφεύγουμε κειστούς χώρους με το παιδί (πχ μετρό, supermarket) αλλά όταν ανέφερα στο μαιευτήριο για 40 ημέρες, με κοίταξαν λες και είχα έρθει από καλύβες στην Αφρική!

Και τα παιδιά τους μια χαρά τα βλέπω εδώ!

Το εθιμο των σαραντα ημερων θα μου επιτρεψετε να πω οτι δημιουργηθηκε κυριως για το καλο της λεχωνας μητερας, για να μπορει να ηρεμησει, να ξεκουραστει και να μπει σε μια σειρα χωρις ατελειωτες ενοχλητικες και μη επισκεψεις. Ηταν κοινως και ειναι μια καλη δικαιολογια.

Επισης ηταν ενα μεσο προφυλαξης απο φοβερες ασθενειες που υπηρχαν τοτε και απο την αγνοια των ανθρωπων που φιλουσαν και χαιδευαν τα νεογεννητα στο προσωπο.

Επισης οι γυναικες γεννουσαν στο σπιτι και δεν εβγαιναν καθολου πριν τις 40 μερες για ολους τους παραπανω λογους. τωρα γενναμε σε μαιευτηριο, βγαινουμε με το παιδι για να παμε σπιτι, πηγαινουμε στον παιδιατρο ή και στο γυναικολογο.

Εχω ζησει στον Καναδα που χειροτερα απο το Παρισι, η θερμοκρασια φτανει και -16 και ακομα παρακατω. Δεν τα κρατανε στο σπιτι τα μωρα.

Αντιθετως πλεον επικρατει η αποψη στους γιατρους οτι πιο επικινδυνοι ειναι οι κλειστοι χωροι και οχι ο ανοιχτος "καθαρος" αερας.

Την κορη μου αρχισα με τις οδηγιες και παραινεσεις του γιατρου να τη βγαζω απο 10 ημερων εξω, δηλ απο 26 Φεβρουαριου. Την εντυνα σωστα, δεν γυρνουσαμε με τις ωρες και δεν βγαιναμε σε ωρα με παγωμενο αερα ή βροχη. Οχι μονο δεν επαθε τιποτα, αλλα μας εχει προκυψει σχετικα ανθεκτικο παιδι στις ιωσεις. Ελπιζω βεβαια οτι συνεβαλε και ο θηλασμος.

Και φυσικα ειμαι Χριστιανη και φυσικα θα παω να παρω ευχη για το παιδι μου, αλλα για να παρει ευχη απο την εκκλησια, οχι για να μου επιτραπει η εξοδος :)

k9Tap3.png

Σεβομαι τις αποψεις του καθε ανθρωπου κ ιδιως του καθε γονιου για το παιδι του. Απλα θεωρω εγω προσωπικα λιγο υπερβολη καποια πραγματα. Κ αυτο με την ευχη απο τον παππα δεν την καταλαβαινω. Καταρχας εμεις δεν την πηγαμε για ευχη. Αν κ ειμαι πολυ κατα των παπαδων, δε θα ειχα αντιρρηση να την παω απλα δεν ετυχε..

Τωρα για το ποτε θα βγει το μωρο εξω πραγματικα δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να συνδεεται με τους παπαδες. Το μωρο θα βγει οποτε οι γονεις του θεωρησουν οτι μπορει να βγει, ειτε αυτο ειναι σε μια βδομαδα, ειτε σε σαραντα μερες, ειτε σε τρεις μηνες.. Κ αυτο εξαρταται φυσικα απο τον καιρο, απο το ιδιο το μωρο, απο την ορεξη των γονιων να βγουν, απο το αν υπαρχει καποιος να κρατησει το μωρο για να παει η μαμα σουπερμαρκετ...

Διαφημίσεις

Λεω εκ των προτερων οτι σε καμια περιπτωση δε θα ηθελα να φανω αγενης ή να προσβαλω καποιον.

Ο σαραντισμος ή οποια αλλη ευχη ή μυστηριο δεν εχει να κανει με τους ιερεις αλλα με τον Θεο ή την πιστη μας σε Αυτον, αν θελετε.

Ειναι σα να ριχνουμε το φταιξιμο στον φουρνο αν ενα φαγητο δεν εγινε νοστιμο...

• 3 εβδομάδες μετά...

Φίλοι χαιτετώ (1ο ποστ).

Τα περί 40ρίσματος 1/2 ευχής κλπ είναι - ως περιγράφονται παραπάνω - απομεινάρια από παλαιότερες εποχες, χωράφια, ζα κλπ. Τα συζητήσαμε και με κληρικό, συγγενικό πρόσωπο όταν ήρθε η ώρα για την ευχή του νεογνού (η οποία δόθηκε στο σπίτι πριν τις 20 μέρες) αλλά οι βόλτες είχαν γίνει νωρίτερα. Η ανηψιά του εν λόγω κληρικού βέβαια το έχει "γραμμένο" τον θείο της και κράτησε το 40άρι πιστά, δεν βλέπει την ώρα δε να το βαφτίσει νωρίς νωρίς να αρχίσει να το .... κοινωνά! Ο καθένας πράττει όπως νιώθει.

Εγώ επέιδή γέννησα το αγοράκι μου πολύ προωρα, βγήκα από το μαιευτήριο στις 2 το μεσημέρι, πήγα σπίτι και στις 6 το απόγευμα ξαναβγήκαμε για να πάμε στο επισκεπτήριο της ΜΕΝΝ και έκτοτε και για 2 μήνες ήμουν κάθε μέρα εκεί...οπότε τι ευχές και σαραντήσματα μου λέτε...

και για να μην παρεξηγηθώ πιστεύω και η πίστη μου και οι προσευχές στην Παναγία ήταν που μας κράτησαν αυτούς τους δύσκολους μήνες, άλλωστε έχουμε τάξει και το παιδί.

Ότάν τελικά τον πήραμε σπίτι, έπρεπε να είναι σε καραντίνα για μικρόβια, λοιμώξεις κλ΄π. οπότε ούτε στην εκκλησία τον πήγαμε, ούτε παπάς ήρθε στο σπίτι...τώρα έχει περάσει ο καιρός και σε λίγο θα τον βαπτίσουμε οπότε δεν έχει νόημα να τον πάμε τώρα...,

αν ήταν όλα φυσιολογικά στην γέννα μάλλον και εγω θα έκανα τα πατροπαράδοτα....

• 1 month later...

λοιπον,να σας πω κι εγω τη γνωμη μου.εδω στο ηρακλειο πιστευουν οτι αν τους επισκευτει λεχωνα σπιτι τους ειναι γρουσουζια,εγω λεω οτι ειναι ευλογια.επισης λενε οτι το σαραντισμα το κανουνε οι λεχωνες για να μην κολλησουν τιποτα στην αρχη που ειναι ανοιχτες απο κατω.εγω δεν πιστευω σ'αυτα.βγηκα εξω με το μωρο για να παμε στο νοσοκομειο και στο μαιευτηριο αναγκαστικα γιατι ειχε ικτερο και ορθοπαιδικο προβλημα,αλλα δεν πηγα επισκεψη πουθενα γιατι πολλες πιστευουν οτι ειναι οντως γρουσουζια.και φυσικα πηγα και πηρα ευχη απο τον παπα.

Εγω παντως το μετανοιωσα που δεν κρατησα τις 40 μερες... Ευχη ειχαμε παρει απο τον παπα που ηρθε στο σπιτι και οι δυο. Εγω για ιαση και ο μικρος κατι σαν αεροβαπτισμα (του εδωσε το ονομα). Στο Βελγιο με Ελληνα ιερεα απο την Αθηνα! Μετα βγηκαμε εξω για διαφορες δουλειες. Λοιπον ενα συνδιασμος της αυπνοιας και της δυσκοιλιοτητας με επεισαν οτι θα ηταν καλυτερα να εχω μεινει λεχωνα στο σπιτι! Ειχα ομως διαφορες δουλειες εξωτερικες να κανω..

Διαφημίσεις

Το πρώτο μου παιδάκι το έβγαλα κι εγώ στη βδομάδα πάνω, το δεύτερο τώρα δεν το έχω βγάλει ούτε εγώ έχω βγει και περιμένω τις 40 ημέρες. Δεν είμαι της εκκλησίας, ποστεύω στο θεό πολύ και έτσι ένιωσα αυή τη φοράέτσι κάνω. Όσο για την ευχή θα τον πάω, αλλά όπως είπε και ένας γλυκύτατος ιερέας με 7 παιδιά και 20 εγκόνιαστη μητέρα μου όταν του πήγε τον πρώτο μου γιο για ευχή στις 20 μέρες γιατί λέει έκλαιγε..."κολικούς έχει τέκνον μου το παιδάκι, και τα δικά μου είχανε, τί να κάνει κι ο θεός??"

4599150571.png6def44b14c.png

δεν υπαρχει μιση σαραντιση

υπαρχει μονο η ευχη πριν βγεις απο το μαιευτηριο(παλιοτερα ερχοταν ο παπας στο μαιευτηριο πριν το εξητηριο) κυριως για την μητερα ...

το μωρο παιρνει ευχη στις 40 ημερες οποτε και μπορει να βγει απο το σπιτι ελευθερα...

αυτο κυριως συμβαινει για πρακτικους λογους η μητερα απο την πρωτη μερα μπορει να βγει για να κανει τυχον ψωνια και αλλες δουλειες της και το μωρο πρεπει να προστατευτει απο τα μικροβια.

Χ 6/9/2004 Μ 18/7/2006

Το εθιμο των σαραντα ημερων θα μου επιτρεψετε να πω οτι δημιουργηθηκε κυριως για το καλο της λεχωνας μητερας, για να μπορει να ηρεμησει, να ξεκουραστει και να μπει σε μια σειρα χωρις ατελειωτες ενοχλητικες και μη επισκεψεις. Ηταν κοινως και ειναι μια καλη δικαιολογια.

Επισης ηταν ενα μεσο προφυλαξης απο φοβερες ασθενειες που υπηρχαν τοτε και απο την αγνοια των ανθρωπων που φιλουσαν και χαιδευαν τα νεογεννητα στο προσωπο.

Επισης οι γυναικες γεννουσαν στο σπιτι και δεν εβγαιναν καθολου πριν τις 40 μερες για ολους τους παραπανω λογους. τωρα γενναμε σε μαιευτηριο, βγαινουμε με το παιδι για να παμε σπιτι, πηγαινουμε στον παιδιατρο ή και στο γυναικολογο.

Εχω ζησει στον Καναδα που χειροτερα απο το Παρισι, η θερμοκρασια φτανει και -16 και ακομα παρακατω. Δεν τα κρατανε στο σπιτι τα μωρα.

Αντιθετως πλεον επικρατει η αποψη στους γιατρους οτι πιο επικινδυνοι ειναι οι κλειστοι χωροι και οχι ο ανοιχτος "καθαρος" αερας.

Την κορη μου αρχισα με τις οδηγιες και παραινεσεις του γιατρου να τη βγαζω απο 10 ημερων εξω, δηλ απο 26 Φεβρουαριου. Την εντυνα σωστα, δεν γυρνουσαμε με τις ωρες και δεν βγαιναμε σε ωρα με παγωμενο αερα ή βροχη. Οχι μονο δεν επαθε τιποτα, αλλα μας εχει προκυψει σχετικα ανθεκτικο παιδι στις ιωσεις. Ελπιζω βεβαια οτι συνεβαλε και ο θηλασμος.

Και φυσικα ειμαι Χριστιανη και φυσικα θα παω να παρω ευχη για το παιδι μου, αλλα για να παρει ευχη απο την εκκλησια, οχι για να μου επιτραπει η εξοδος :)

Συμφωνώ απόλυτα! Κι εγω το παιδί μου το έβγαλα στον καθαρό αέρα πριν τις 40 μερες μετά από συμβουλή του παιδιατρου. Και ο παπας της ενορίας μου είπε ο ανθρωπος οτι είναι καθαρα θέμα ευχής για τη βασκανία και για να είναι μάνα και μωρό καλα΄ ως τη βάπτιση που θα γίνει και επίσημα Χριστιανός/η. Τώρα αυτά για τις μισε΄ς ευχές δεν τα καταλαβαίνω. Στο νοσοκομείο στη πρώτη μου γέννα, πέρασε ένας παπας και μας διαβασε μια ευχή υπέρ υγείας, δεν πήρε λεφτά ο άνθρωπος. Στις 40 μερες πήγα στην εκκλησία κι ούτε εκει μου πήραν λεφτά, ούτε τη πρώτη ούτε τη δευτερη φορά. Τα αφησα στο παγκαρι για να πάνε στην εκκλησια. Δεν υποχρεωνει η εκκλησία να συμμετεχεις σ αυτό αν δε θες,όπως δεν σε υποχρεωνει να συμμετεχεις σε κανενα από τα μυστήρια. Ο καθένας κάνει οτι του υποδεικνύει η πίστη του και δεν το βρίσκω σωστό να τα αναγαγουμε όλα σαν κόλπο των ιερέων για να "παίρνουν" λεφτά...

80ffc6ceff.png[/url]59b611aa66.png

• 1 month later...
To να περιμενει μια γυναικα να σαραντισει για να βγει απο το σπιτι της το κανανε παλια λογω του οτι το βρεφος ηταν ευαλωτο και απολυτως εξαρτημενο απο την μητερα του κια φοβοντουσαν τοσο για την υγεια του οσο και για την υγεια της μητερας. (χμ τωρα που το σκεφτομαι παλιοτερα ηταν πολυ πιο καθαρη η ατμοσφαιρα και φοβοντουσαν....φαντασου στις μερες μας!)

Οσο για την ευχη ειναι εθιμο της εκκλησιας μας και σαν ορθοδοξος λαος καποια εθιμα ακομα τα ακολουθουμε. Διαβασα πως δινεται η ευχη στην μητερα και στο μωρα ακριβως στις σαραντα ημερες απο την γεννηση του και συμβολιζει την ευχη που πηρε η Παναγια μετα σαραντα ημερες απο την γεννηση του Ιησου. Επισης την καλη τυχη μωρου και μητερας μεχρι να παρει το χρισμα δηλαδη να βαπτιστει.

Επισης δεν ειναι δυνατον να πληρωνει καποιος για να παρει ευχη το μωρακι του!!!

Δεν ξερω για σας παντως εγω πιστευω σε καποια πραγματα, οχι σε υπερβολες βεβαια, και καποια απο αυτα τα κανω γιατι το νιωθω κι οχι γιατι καποιος μου ειπε οτι πρεπει να τα κανω. Ουτε ειμαι απο αυτες τις θεουσες (αυτες ειναι συνηθως οι χειροτερες!)

οι 40 μέρες χρειάζονται για να επανέλθει όλο το "γυναικείο" σύστημα στη θέση του. αν όμως παλαιότερα λέγανε κάτι τέτοιο στις γυνάικες δεν υπήρχε περίπτωση να το πιστέψει καμιά (αφού γεννούσαν στα χωράφια και θέλανε αμέσως να επιστρέψουν στις δουλειές εκεί). έτσι έμπαινε μπροστά η εκκλησία... και όλοι ήταν σούζα.

ουσιατικά λοιπόν, είναι ιατρικοί οι λόγοι των 40 ημερών.

age.png

εγω στις 8μερες που γεννησα ηρθε ενας πααπς στο σπιτι και μου εδωσε την μιση ευχη,ετσι το ειχε αυτη η εκλησια στις 8μερες η μιση ευχη και οταν σαραντησα πηγα στην εκλησια...ετσι βγηκα και πηγα εστω μεχρι στο σουπερ μαρκετ στις 10μερες;)

ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΟΤΙ ΟΙ 40 ΜΕΡΕΣ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΟΔΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΠΑΛΙ ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ.ΠΑΝΤΩΣ ΕΓΩ ΕΚΑΤΣΑ 40 ΜΕΡΕΣ ΣΠΙΤΙ ΒΓΗΚΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΡΑΜΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗΣ.ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΩ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΜΑΙ ΝΑ ΠΑΩ ΠΟΥΘΕΝΑ.ΟΥΤΕ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΤΟ ΠΡΙΓΚΗΠΑ ΜΟΥ!!!

ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΜΟΥ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΜΕΡΕΣ ΠΗΡΑ ΜΙΣΗ ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 40 ΜΕΡΕΣ ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΟΥ Ο ΓΙΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΑΠΟ 20 ΗΜΕΡΩΝ.Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ 15 ΗΜΕΡΩΝ ΠΗΓΑΜΕ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ...ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΚΗΠΟ!!!

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ Η ΖΩΗ ΜΟΥ.

Γνωστή μου, που δεν έχει σαραντίσει ακόμη, θέλει να πάει σε γάμο. Να πάει ή οι συγγενείς του γαμπρού και της νύφης θα το θεωρήσουν γρουσουζιά? Κάποιοι τα πιστεύουν αυτά, δυστυχώς.

Γνωστή μου, που δεν έχει σαραντίσει ακόμη, θέλει να πάει σε γάμο. Να πάει ή οι συγγενείς του γαμπρού και της νύφης θα το θεωρήσουν γρουσουζιά? Κάποιοι τα πιστεύουν αυτά, δυστυχώς.

εγώ δεν θα πήγαινα. μην μου πούνε τίποτα μετά...

αν θέλει όμως, ας μείνει απ' έξω από την εκκλησία.

age.png

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...