Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ  

1.089

1. 1. ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ

• Α+
      518
    • Α-
      158
    • Β+
      248
    • Β-
      92
    • Ο+
      723
    • Ο-
      291
    • ΑΒ+
      215
    • ΑΒ-
      57

Recommended Posts

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 328
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Διαφημίσεις

Εγώ Α- και ο άντρας μου Ο+. Από την 8η εβδομάδα μου έδωσαν να διαβάσω για την anti-d ενεση, δεν μου φαίνεται κάτι τραγικο. Υπάρχει κάποια εδώ που την έχει κάνει? Layza????

Εγώ είμαι Α- και ο άντρας μου Α+, το μπεμπέ επίσης Α+. Την Anti-D την έχω κάνει 2 φορές, μία μετά την αμνιοκέντηση και μία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πονάει λίγο, αλλά τίποτα φοβερό. Θεωρητικά έχεις μια πιθανότητα να κολλήσεις ηπατίτιδα, HIV κ.λπ. όπως έχεις όταν κάνεις μετάγγιση αίματος, αλλά πρακτικά είναι ακίνδυνη και την κάνουν όλες οι έγγυες που έχουν αρνητικό ρέζους, εκτός αν και ο άντρας τους είναι αρνητικός.

Να ρωτήσω κάτι, το παιδί παίρνει την ομάδα αίματος του πατέρα ή της μητέρας ή συνδιασμό και των δύο, σωστά; Αν ο πατέρας έχει ας πούμε Β κάτι και η μητέρα Α κάτι ή ΑΒ κάτι και το παιδί Ο+, τι σημαίνει αυτό;;;

Χωρις να ειμαι σιγουρη νομιζω πως αν ο μπαμπας εχει Α και η μαμα Β το παιδι μπορει να εχει Α η Β η ΑΒ.

Η ομαδα αιματος 0 υπολυπεται παντα των αλλων δηλ αν ο ενας γονιος εχει 0 και αλλος οποιαδηποτε απο τις αλλες το παιδι δεν θα εχει ομαδα 0 θα παρει την αλλη.Για να εχει 0 θα πρεπει και οι δυο γονεις να εχουν 0!

Δεν ισχυει αυτο που λες... εγω εχω Ο και ο αντρας μου Α και η πρωτη μας κορη εχει Ο.

Νομιζω καποια στιμγη μια κοπελα τα ειχε εξηγησει ωραια... το παιδι δεν ειναι αναγκη να εχει την ομαδα της μαμας η του μπαμπα...υπαρχει καπου ενα πινακακι που διεχνει αν η μαμα εχει την μια ομαδα κι ο μπαμπας την αλλη.... ποιες ειναι οι πιθανες ομαδες του παιδιου...

Αν ο ενας γονιος εχει Α σημαινει Α0 ή ΑΑ. Αν ο αλλος γονιος εχει Β σημαινει Β0 ή ΒΒ.

Για να εχει το παιδι 0 σημαινει απλα οτι οι γονεις εχουν Α0 και Β0.

Οντως Αφροδιτη δεν ισχυει αυτο.

Και εδω το πινακακι οπου συμφωνα με τις ομαδες των γονιων ...βγαινει τι ομαδες μπορει να ειναι το παιδι

http://www.biology.arizona.edu/human_bio/problem_sets/blood_types/inherited.html

Διαφημίσεις

Εγώ είμαι Α- και ο άντρας μου Α+, το μπεμπέ επίσης Α+. Την Anti-D την έχω κάνει 2 φορές, μία μετά την αμνιοκέντηση και μία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πονάει λίγο, αλλά τίποτα φοβερό. Θεωρητικά έχεις μια πιθανότητα να κολλήσεις ηπατίτιδα, HIV κ.λπ. όπως έχεις όταν κάνεις μετάγγιση αίματος, αλλά πρακτικά είναι ακίνδυνη και την κάνουν όλες οι έγγυες που έχουν αρνητικό ρέζους, εκτός αν και ο άντρας τους είναι αρνητικός.

Καμια μα καμια σχεση...απο που θα κολλησεις ηπατιτιδα???

Ειναι μια απλη ενεση... που εχει την δικη της βελονα αρα δεν κινδυνευεις ...

Την εχω κανει μια φορα στην πρωτη εγκ και 3 φορες στην δευτερη εγκ .

Οχι, για ονομα του θεου! Θα αποβαλει απο τον φοβο της η γυναικα!!! :D

Η ενεση αυτη ειναι ακινδυνη και βεβαιως και για τη μεταγγιση που λετε ολες οι μοναδες ελεγχονται πελον. Δεν ισχυει αυτο που λετε.

Οχι, για ονομα του θεου! Θα αποβαλει απο τον φοβο της η γυναικα!!!

Η ενεση αυτη ειναι ακινδυνη και βεβαιως και για τη μεταγγιση που λετε ολες οι μοναδες ελεγχονται πελον. Δεν ισχυει αυτο που λετε.

Εγώ την έκανα στην Αγγλία (την ίδια Anti-D που κάνουν και στην Ελλάδα), και μου είπαν ακριβώς αυτά που έγραψα πιο πάνω. Μάλιστα υπέγραψα ότι έχω ενημερωθεί για τους κινδύνους πριν μου κάνουν την ένεση. Δεν ξέρω αν ισχύουν αυτά που λένε, πάντως τα λένε.

Ευτυχώς δεν είναι είναι τόσο εύκολο να αποβάλλεις... :-P

Εγώ την έκανα στην Αγγλία (την ίδια Anti-D που κάνουν και στην Ελλάδα), και μου είπαν ακριβώς αυτά που έγραψα πιο πάνω. Μάλιστα υπέγραψα ότι έχω ενημερωθεί για τους κινδύνους πριν μου κάνουν την ένεση. Δεν ξέρω αν ισχύουν αυτά που λένε, πάντως τα λένε.

Ευτυχώς δεν είναι είναι τόσο εύκολο να αποβάλλεις... :-P

Μηπως σου εκαναν και τιποτα αλλο και πανω στην αγωνια σου και με βαση την γλωσσα ...μπερδευτηκες (γιατι πολλες φορες συμβαινει στην μητρικη μας και να καταλαβαινουμε κατι λαθος πανω στην αγωνια μας...)

Δεν γινεται να κολλησεις ηπατιτιδα γιατι δεν ερχεσαι σ επαφη με κατι-καποιον να στο μεταδωσει με βαση μια ενεση (απ την στιγμη που γινονται ολα οπως πρεπει..)

Κατσε γιατι τωρα το προσεξα αυτο....

Οταν γεννησες δεν την εκανες ξανα?????

Διαφημίσεις

Μηπως σου εκαναν και τιποτα αλλο και πανω στην αγωνια σου και με βαση την γλωσσα ...μπερδευτηκες (γιατι πολλες φορες συμβαινει στην μητρικη μας και να καταλαβαινουμε κατι λαθος πανω στην αγωνια μας...)

Όχι Αφροδίτη μου, δεν είχα καθόλου αγωνία καθότι είχα ήδη κάνει Anti-D μετά την αμνιοκέντηση και ήξερα για ποιον λόγο την κάνω και ότι είναι απαραίτητη κ.λπ. Είμαστε πολλές στην οικογένειά μου με αρνητικό ρέζους, οπότε πάντα ήξερα ότι θα χρειαστεί να κάνω αυτή την ένεση όταν μείνω έγγυος. Επίσης δεν παίζει το θέμα της γλώσσας, μιλάω άπταιστα αγγλικά. Μάλιστα έκανα και ολόκληρη συζήτηση με τη μαία για τη σκοπιμότητα της ενημέρωσης αυτής. Αν κάτι δεν είχα καταλάβει, θα μου έλεγε "μα δεν καταλάβατε, εγώ δεν είπα ότι διατρέχετε κίνδυνο μόλυνσης από Χ, Υ, Ω, εγώ είπα το και το" :wink:

Κατσε γιατι τωρα το προσεξα αυτο....

Οταν γεννησες δεν την εκανες ξανα?????

Ναι, την έκανα ξανά όταν γέννησα, έχεις δίκιο. Την έχω κάνει λοιπόν 3 φορές!

Kαι ομως τελικα εχει δικιο...

Μη επεμβατική προγεννητική διάγνωση του συστήματος RhD του εμβρύου

Έλλειψη ολόκληρου του RhD γονιδίου ευθύνεται για την πλειονότητα των αρνητικών φαινοτύπων στους Καυκάσιους και για το λόγο αυτό η διάγνωση στοχεύει στην ανίχνευση εξονίων του RhD. Στα RhD-αρνητικά άτομα, η επαφή με την RhD πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσει ανοσολογική αντίδραση η οποία προκύπτει από την παραγωγή αντισωμάτων έναντι ποικιλίας επιτόπων της πρωτεΐνης. Ανοσοποίηση λόγω ασυμβατότητας του συστήματος Rh στις περιπτώσεις RhD-αρνητικής μητέρας και RhD-θετικού εμβρύου θεωρείται η συχνότερη αιτία της αιμολυτικής νόσου του εμβρύου και του νεογνού. Η αιμολυτική αναιμία προκαλείται από λύση των εμβρυϊκών RhD-θετικών ερυθρών αιμοσφαιρίων από τα μητρικά αντί-D αντισώματα τα οποία διαπερνούν τον πλακούντα και μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, εμβρυϊκό ύδρωπα ή και ενδομήτριο θάνατο.

Εάν το έμβρυο είναι RhD-αρνητικό δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω έλεγχο και θεραπεία. Όταν όμως το έμβρυο είναι RhD-θετικό, η εγκυμοσύνη θεωρείται υψηλού κινδύνου και παρακολουθείται στενά προκειμένου να διαγνωσθεί έγκαιρα τυχόν ευαισθητοποίηση της εγκύου ή αιμολυτικής νόσος του εμβρύου - νεογνού.

Στη χώρα μας, όπως και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι σήμερα ο κίνδυνος ευαισθητοποίησης της εγκύου αντιμετωπίζεται με την προληπτική χορήγηση υπεράνοσης αντί-RhD σφαιρίνης σε όλες τις RhD αρνητικές εγκύους, ανεξάρτητα από το RhD σύστημα του εμβρύου. Υπολογίζεται όμως ότι το 40% των RhD-αρνητικών εγκύων λαμβάνει άσκοπα ανοσοπροφύλαξη, αφού κυοφορούν RhD-αρνητικό έμβρυο. Η ασυμβατότητα RhD μεταξύ μητέρας και εμβρύου έχει ως αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση της μητέρας και τη εμφάνιση αιμολυτικής νόσου του νεογνού ή του εμβρύου σε επόμενη κύηση. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αντί- D σφαιρίνη προέρχεται από ανθρώπινο ορό και παρ΄ όλους τους ελέγχους υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης σοβαρού νοσήματος . Η δυνατότητα μη επεμβατικής προγεννητικής διάγνωσης του συστήματος RhD του εμβρύου περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1997, με την ανίχνευση στο πλάσμα της εγκύου πατρικής προέλευσης αλληλομόρφων του RhD γονιδίου τα οποία απουσιάζουν από το γονιδίωμα της μητέρας. και μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός μελετών εκτίμησης της αξιοπιστίας και της ειδικότητας και στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνά το 95% . Ψευδώς θετικά αποτελέσματα οφείλονται σε επιμόλυνση του δείγματος ή συχνότερα στην ύπαρξη πολυμορφικού RhD αλληλομόρφου, ενώ τα ψευδώς αρνητικά σε αδυναμία ανίχνευσης cffDNA στο υπό μελέτη δείγμα. Για το λόγο αυτό, όταν δεν επιβεβαιώνεται η παρουσία εμβρυικού υλικού, συνιστάται επανάληψη λίγες εβδομάδες αργότερα. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας εμβρυικός δείκτης (πχ του RASFF1A) που να επιβεβαιώνει την παρουσία εμβρυικού υλικού.

πηγη.. http://iatriki-genetiki.med.uoa.gr/parexomenes_ypiresies/Miepemvatikos.htm

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αντί- D σφαιρίνη προέρχεται από ανθρώπινο ορό και παρ΄ όλους τους ελέγχους υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης σοβαρού νοσήματος.

Αυτό ακριβώς μου είπαν. Μου είπαν επίσης ότι ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός λόγω των ελέγχων που γίνονται και ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί σχετικό κρούσμα.

Αυτό ακριβώς μου είπαν. Μου είπαν επίσης ότι ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός λόγω των ελέγχων που γίνονται και ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί σχετικό κρούσμα.

Οσο ζουμε μαθαινουμε...

Εμενα προσωπικα δεν μ ενημερωσε κανεις για τιποτα και ειχα και 2 διαφορετικους γιατρους (θα μου πεις ηταν βασικα να γινει..οκ ..δεκτο...αλλα δεν θα επρεπε να το ξερω κι εγω?)

Μολις διαβασα αυτο...και μ αρεσε σαν ιστορια

http://www.kosmogonia.gr/index.php/el/news/159-omada-aimatos-engimosini.html

Η συχνότητα των τεσσάρων κύριων ομάδων Ο, Α, Β και ΑΒ ποικίλουν στους πληθυσμούς ανά τον κόσμο. Για παράδειγμα , στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις παραπάνω από το 10% του πληθυσμού είναι ομάδα Β. Ακόμα , στους ανθρώπους από τα βάθη της Ασίας ,το 25% έχει αυτή την ομάδα αίματος.

Με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι ,οι κουλτούρες και οι γλώσσες αλλάζουν από χώρα σε χώρα, έτσι συμβαίνει και με τις ομάδες αίματος. Αυτό σημαίνει ότι μερικοί τύποι είναι πιο κοινοί σε ορισμένες εθνικές ομάδες και παρά το γεγονός ότι αυτές οι ομάδες αναμιγνύονται περισσότερο καθώς οι άνθρωποι μετακινούνται από την μια άκρη της γης στην άλλη , είναι πιθανό να δείς πώς οι ομάδες αίματος διαφέρουν από πληθυσμό σε πληθυσμό.

Η ομάδα Ο είναι η παλαιότερη των ομάδων αίματος. Πίσω στην Λίθινη εποχή , ο καθένας είχε Ο και σήμερα αυτή είναι η πιο κοινή ομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Το γεγονός ότι οποιοσδήποτε μπορεί να λάβει αίμα από ομάδα Ο αντανακλά το γεγονός ότι όλες οι άλλες ομάδες αίματος προέρχονται από αυτήν.

Η ομάδα Α η δεύτερη παλαιότερη ομάδα αίματος , εμφανίζοντας περίπου 25000-15000BC ,όταν μεγαλύτεροι ανθρώπινοι εποικισμοί πρώτα εμφανίστηκαν καθώς αναπτυσσόταν η γεωργία. Κάποιος μπορεί να βρεί πολλούς με ομάδα Α στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Αυτή είναι η πιο κοινή ομάδα στη Νορβηγία, στην Δανία, στην Αυστρία ,στην Αρμενία και στην Ιαπωνία.

Η ομάδα Β είναι υψηλή στις κοινότητες της Ασίας, όπου περίπου το ένα τέταρτο των ανθρώπων μοιράζονται αυτή την ομάδα αίματος. Εμφανίζεται μεταξύ των 15000- 10000 προ Χριστού, καθώς οι φυλές μεταναστεύουν από την Αφρική στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αμερική και ανακατεύονται με άλλους πληθυσμούς.

Η νεότερη και σπανιότερη ομάδα αίματος ,ΑΒ, εμφανίζεται μόνο ανάμεσα στα 1000-500 χρόνια πριν και πιστεύεται να έχει συμβεί ως απόκριση στην ανάμιξη των ήδη υπαρχόντων ομάδων αίματος σε μια μεγάλη κλίμακα. Στην Ιαπωνία, στην Κίνα και στο Πακιστάν περίπου το 10% του πληθυσμού νιώθουν υπερήφανοι αυτήν την σπανιότητα των ομάδων αίματος.

Οσο ζουμε μαθαινουμε...

Εμενα προσωπικα δεν μ ενημερωσε κανεις για τιποτα και ειχα και 2 διαφορετικους γιατρους (θα μου πεις ηταν βασικα να γινει..οκ ..δεκτο...αλλα δεν θα επρεπε να το ξερω κι εγω?)

Να σου πω την αλήθεια, εγώ την πρώτη και την τρίτη φορά δεν ενημερώθηκα γιατί ήμουν στην Ελλάδα και πραγματικά δεν βλέπω τι κέρδισα που ενημερώθηκα στην Αγγλία, εκτός από έναν ακόμα λόγο ανησυχίας και τη δυνατότητα να κάνω την έξυπνη στο φόρουμ :-P Μάλιστα αυτή ακριβώς την κουβέντα έκανα και με τη μαία "γιατί μου τα λέτε όλα αυτά, υπάρχει περίπτωση να αρνηθώ να κάνω την ένεση;" - βεβαίως, μου λέει, μπορείτε να αρνηθείτε - μα τότε δεν βάζω σε κίνδυνο το έμβρυο; - το βάζετε, αλλά είναι επιλογή σας - δηλαδή έφτασα στον έβδομο μήνα κύησης και θα βάλω σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη μου επειδή ίσως να υπάρχει μια απειροελάχιστη πιθανότητα να πάθω κάτι από τη θεραπεία;;;; Εκεί κάπου τελείωσε η συνομιλία μας.... :lol:

Φαντάζομαι ότι στην Ελλάδα ο ιατρικός κόσμος είναι της άποψης ότι ο κίνδυνος είναι τόσο μικρός που στην ουσία είναι ανύπαρκτος. Ή ίσως δεν θέλουν να ρισκάρουν να αρνηθεί μεγάλος αριθμός γυναικών να κάνουν την ένεση, με δυσμενή αποτελέσματα για τις εγκυμοσύνες τους.

Καμια μα καμια σχεση...απο που θα κολλησεις ηπατιτιδα???

Ειναι μια απλη ενεση... που εχει την δικη της βελονα αρα δεν κινδυνευεις ...

Την εχω κανει μια φορα στην πρωτη εγκ και 3 φορες στην δευτερη εγκ .

Αφροδιτη νομιζεω οτι εσυ θεωρουσες οτι ο κινδυνος προερχεται απο τη βελονα, ετσι δεν ειναι;

Οχι, για ονομα του θεου! Θα αποβαλει απο τον φοβο της η γυναικα!!! :D

ΟΛΕΣ οι μοναδες ελεγχονται πλεον σωστα...EDIT εγραψα καποια στοιχεια που αφορουν την εργασια μου και μαλλον δεν επρεπε να δημοσιευσω. Συγνωμη αλλα πρεπει να τα διαγραψω...τα νεα μηχανηματα που κανουν διπλο check και δεν αφηνουν κανενα περιθωριο λαθους.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...