Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Νέα μανούλα και απορίες για θηλασμό και στερεές τροφές

Recommended Posts

Καταρχάς, το ότι το μωρό τρώει τα φρούτα εμένα θα με ικανοποιούσε για τόσο αρχή. Άλλα παιδιά δεν τρώνε καν 2 κουταλιές, πόσο μάλλον 10. Δεν θα αγχωνόμουν για το "φαγητό", μπορεί να έδινα δεύτερη φορά φρούτα, μπορεί να μην πρόσφερα καθόλου τροφές για 1-2 μέρες και μετά να δώσω λαχανικά ή σκέτο κρέας, μπορεί να άφηνα μόνο το γεύμα των φρούτων, μέχρι το μωρό να δείξει ότι ενδιαφέρεται και για άλλα πράγματα, μπορεί να το άφηνα να παίζει με το φαγητό του, μέχρι να γεννηθεί η ανάγκη να το φέρει στο στόμα μόνο του. Είναι νωρίς να αγχώνεσαι και μπορείς να δοκιμάσεις χαλαρά όποια προσέγγιση σε βολεύει καλύτερα και ό,τι πιάσει, έπιασε.

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Διαφημίσεις

μπορείς από τώρα να δώσεις μαλακά κομματάκια τροφής, μπανάνα, βραστά λαχανικά, αβοκάντο κλπ και να δεις αν θα φάει.

Το μητρικό γάλα έτσι κι αλλιώς είναι η κύρια τροφή για τον πρώτο χρόνο. Αν δεις ότι περνάν κάποιοι μήνες ακόμα και δεν τρώει καθόλου, μπορείς να μιλήσεις με τον παιδίατρο και να κάνετε εξετάσεις αίματος να δείτε τον σίδηρο. Πάντως στο φόρουμ πολλά μωρά δεν τρώγανε μέχρι 8-9 μηνών, και μετά τους άνοιξε η όρεξη!

jv42p3.png

DfUyp2.png

Ναι έχεις δίκιο, απλά με έπιασε μια απελπισία σήμερα. Άρα λες να κάνουμε ένα διάλειμμα από το μεσημεριανό για λίγες μέρες.

'Εχω ακούσει για μωρά που δεν θέλουν καθόλου πολτοποιημένο φαγητό και τρώνε όταν μποροπυν να μασήσουν κομματάκια, πότε συμβαίναι αυτό, σε ποια ηλικία;

Για τον πρώτο χρόνο το γάλα μου την καλύπτη όσον αφορά σίδηρο κλπ;

Μην αγχώνεσαι, η δικιά μου είναι το αντίθετο από σας. Δηλαδή τρώει μόνο μεσημεριανό και δεν θέλει τη φρουτόκρεμα. Έτσι της κάνω και γω διάλλειμμα για λίγες μέρες. Ούτως ή άλλως τις βιταμίνες τις παίρνουν είτε από το φρούτο είτε από τα λαχανικά και αφού θηλάζουν όποτε θέλουν δεν υπάρχει πρόβλημα. Η παιδίατρος μου είπε ότι πολλά θηλάζοντα βρέφη κλείνουν ακομά κ τον εννατο μέχρι να αρχίσουν να τρώνε κανονικά και δεν έχουν πρόβλημα με το σίδηρο, κατά κανόνα.

Τώρα για αυτό που ρωτάς για τα κομματάκια, η δικιά μου ανήκει στην κατηγορία που τα πολτοποιημένα την αναγουλιάζουν. Έτσι απο την αρχή της τα λιώνω μόνο με πηρούνι κ πολτοποιώ μόνο το κρέας. Τρώει με περισσότερη χαρά όταν της βάζω στο στόμα κομματάκια και το μπρόκολο φαίνεται να είναι αγαπημένο της. Ακόμα και τη μπανάνα η το αχλάδι της δίνω σε μικρά κομματάκια στο στόμα και τα δέχεται πολύ πιο ευχάριστα από τη φρουτόκρεμα. Αλλά και πάλι δεν τρώει πολύ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι περνάνε φάσεις. Τους είναι ακόμα καινούργια η διαδικασία. Πάντως όσο θηλάζετε χωρίς περιορισμούς, μην ανησυχείς :)

iCNap3.png

• 3 months later...

Τώρα δεν τρώει ούτε φρουτόκρεμα:rolleyes:

Τρώει μόνο κρέμα Holle με αβοκάντο σαν απογευματινό, και στα μεγάλα κέφια αν θα μασουλήσει ένα κομματάκι μπανάνα ή αχλάδι. Ο γιατρός άρχισε τα συνηθισμένα, για έλλειψη σιδήρου, και ότι το περίμενε πως δεν θα τρώει γιατί έτσι κάνουν τα θηλάζοντα παιδιά και και και...

zr2np2.png

Καλημέρα σας. Έχω ένα αγοράκι 7 μηνών το οποίο θήλαζα αποκλειστικά μέχρι και τον 6ο και τον τελευταίο μήνα εισάγουμε σιγά σιγά στερεές τροφές συνεχίζοντας το θηλασμό κατά απαίτηση του μωρού. Του δίνω το πρωί φρουτόκρεμα (από φρέσκα φρούτα) και το μεσημέρι λαχανικά και κρέας ή κοτόπουλο. Το πρόβλημά μου είναι ότι ενώ τρώει τα φρουτάκια του το πρωί με όρεξη, το φαγητό το μεσημέρι δεν θέλει ούτε να το δεί. Σφραγίζει το στόμα του και δεν το ανοίγει με τίποτα. Με τίποτα όμως... Τις τελευταίες τρείς μέρες, έχει φάει μόνο τα φρουτάκια... και φυσικά θηλάζει κάθε μία ώρα... Τί να κάνω./??? Πως να το αντιμετωπίσω??? Οποιαδήποτε συμβουλή/βοήθεια είναι πολύτιμη...ευχαριστώ!!!

PuMep3.png?UOeroVFC

Διαφημίσεις

Τώρα δεν τρώει ούτε φρουτόκρεμα:rolleyes:

Τρώει μόνο κρέμα Holle με αβοκάντο σαν απογευματινό, και στα μεγάλα κέφια αν θα μασουλήσει ένα κομματάκι μπανάνα ή αχλάδι. Ο γιατρός άρχισε τα συνηθισμένα, για έλλειψη σιδήρου, και ότι το περίμενε πως δεν θα τρώει γιατί έτσι κάνουν τα θηλάζοντα παιδιά και και και...

πες του γιετρού να πάει... να κάνει ένα μπάνιο. και εμένα έτσι με είχαν πρήξει και με είχαν αγχώσει γιατί το μωρό έπεσε 2 καμπύλες. το πρόβλημα όμως δεν ήταν το τι έτρωγε ή δεν έτρωγε και πόσο, ήταν η αλλεργία του και η ανβικανότητα των γιατρών να στηρίξουν ένα αλλεργικό θηλάζον βρέφος. ακολούθα το παιδί σου και τα σημάδια του και όλα θα πάνε καλά... αν πεινάνε τρώνε όσο χρειάζονται, δεν είναι χαζά...

vyLxp3.pngG7Azp3.png

Δοκίμασες να δώσεις το δεύτερο γεύμα αργότερα το απόγευμα;

Αρκετά μωρά αρκούνται σε ένα γεύμα τον πρώτο καιρό.

Έχω δοκιμάσει διάφορες ώρες... στην αρχή του το έδινα γύρω στις 4 με 4.30, μετά επειδή τον έβλεπα κουρασμένο εκείνη την ώρα, το έδινα νωρίτερα. Σήμερα για παράδειγμα, του είχα ετοιμάσει τις κρεμούλες του (ένα μπωλάκι αλεσμένο καρότο & ένα μπωλάκι μοσχάρι με κριθαράκι σουπίτσα) , είπα να του τα δώσω χώρια μπας και δεν του αρέσει ο αχταρμάς, και κάτσαμε όλοι μαζί στο τραπέζι στις 2.00 (λέω μήπως φάει βλέποντας και εμάς να τρώμε)... τίποτα... καταλήξαμε πάλι να θηλάζει μετά από μισή ώρα γιατί πείναγε. Κοιμήθηκε 3με 4 και αφού ξύπνησε λέω να ξαναδοκιμάσω (είχα βάλει την κρεμούλα του στο ψυγείο για μια ώρα)... Έφαγε τρία κουταλάκια και μετά σφράγισε πάλι το στοματάκι του. Δεν μπορώ να τον ταίσω και αργότερα γιατί 7 κοιμάται για βράδυ.

PuMep3.png?UOeroVFC

• 4 months later...

Καλησπέρα σας. Ο μικρούλης μου πρόκειται σε 8 μέρες να κλείσει τον πρώτο του χρόνο και η γιατρός μας συνέστησε προληπτικά να κάνουμε εξετάσεις αίματος. Τις κάναμε λοιπόν και σήμερα πήγα στη γιατρό να δεί τα αποτελέσματα. Όλα ήταν καλά εκτός από τον σίδηρο. Έχουμε 3 και το φυσιολογικό λέει είναι πάνω από 22. Οι αποθήκες του μου είπε είναι άδειες. Μου συνέστησε λοιπόν να ξαναξεκινήσω το συμπλήρωμα σιδήρου, το οποίο το έδινα μέχρι τον Ιούνιο όπου και σταμάτησα από μόνη μου μετά από μια ίωση που πέρασε το μωρό, 10 σταγόνες την ημέρα (5πρωί, 5 μεσημέρι), να δίνω ποιο συχνά μοσχάρι και το απόγευμα/βράδυ να δίνω κρέμα. Τι κρέμα ρωτάω? Αυτές του εμπορίου μου λέει. Μα έχουν ζάχαρη… Δώσε τότε κουάκερ με γάλα. Τι γάλα ρωτάω, αφού θηλάζω. Σκόνη 3ης βρεφικής ηλικίας μου απαντάει. Ρώτησα εάν μπορώ να του δώσω κάτι άλλο και να αποφύγω το ξένο γάλα και μου είπε ότι στην ηλικία που είναι το μωρό μου το γάλα μου του δίνει μεν πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά δεν τον καλύπτει σε σίδηρο και μόνο αυτά τα γάλατα ή οι κρέμες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του γιατί είναι εμπλουτισμένα σε σίδηρο και βιταμίνη D. Να του φτιάχνω μου είπε για απόγευμα ή βράδυ κουάκερ και να βάζω μέσα 3-4 μεζούρες σκόνη γάλα. Δεν ξέρω τι να κάνω… Το συζήτησα με τον άντρα μου και είπαμε μήπως να μην του δώσουμε το γάλα και να αρκεστούμε στο συμπλήρωμα σιδήρου. Αλλά από την άλλη φοβάμαι… και αν πράγματι το έχει ανάγκη το μωρό μου??? Δεν θέλω να πάρω τέτοια ευθύνη και να του κάνω ζημιά. Θα ήθελα εάν κάποια σύμβουλος θηλασμού ή κάποια μανούλα γνωρίζει υπεύθυνα να μου πει μια γνώμη τι να κάνω γιατί είμαι σε μεγάλο δίλημμα. Φοβάμαι μήπως με την εμμονή μου να μην δώσω στο μωρό μου σκόνες και έτοιμες τροφές του εμπορίου του στερήσω στην παρούσα φάση κάτι που ίσως χρειάζεται και εγώ δεν έχω καταφέρει να καλύψω… Να σας αναφέρω εδώ ότι: θηλάσα το μωρό μου αποκλειστικά 6 μήνες. Τον 7ο μήνα ξεκινήσαμε σιγά σιγά την εισαγωγή στέρεων τροφών αλλά ουσιαστικά το γάλα μου ήταν η κύρια διατροφή του μέχρι το τελευταίο τρίμηνο γιατί στην αρχή πέρα από την φρουτόκρεμα το πρωί δεν ήθελε άλλο φαγητό. Αυτά που τρώμε σε γενικές γραμμές είναι φρουτόκρεμα (από φρέσκα φρούτα ) το πρωί ,κάποιες φορές και με δημητριακά (βρώμη, κεχρί κτλ), φαγητό το μεσημέρι (διάφορες εναλλαγές λαχανικών με μοσχάρι ή κοτόπουλο ) και τους τελευταίους 1,5 με 2 μήνες έχω ξεκινήσει και ένα απογευματινό που μπορεί να είναι φρουτό με δημητριακά (φρέσκα), τόστ, βραστά λαχανικά από το μεσημεριανό ή σκέτα φρούτα. Θηλάζει 2-3 φορές τη νύχτα και 6-7 φορές τη μέρα. Γενικά όποτε και για όσο θέλει. Οι ζυγίσεις του είναι ως εξής :

Γέννηση 19/08/2010 – 3470γρ

20/08/2010 – 3400γρ

21/08/2010 – 3340γρ

22/08/2010 – 3410γρ

23/08/2010 – 3440γρ

28/09/2010 – 5100γρ

19/10/2010 – 5600γρ

18/11/2010 – 6300γρ

16/12/2010 – 6800γρ

18/01/2011 – 7350γρ

17/02/2011 – 8000γρ

22/03/2011 – 8850γρ

05/05/2011 – 9200γρ

07/06/2011 - 10050gr

11/07/2011 – 9800gr

25/07/2011 – 9900gr

11/08/2011 – 10200gr

Να αναφέρω επίσης ότι τον Ιούνιο περάσαμε μια ίωση γαστρεντερίτιδας και για 3 εβδομάδες περίπου δεν έτρωγε τίποτα, ήθελε μόνο να θηλάζει. Γιʼαυτό και η απώλεια βάρους. Συγνώμη εάν σας κούρασα με το μακροσκελές μήνυμα. Οποιαδήποτε συμβουλή είναι πολύτιμη. Ευχαριστώ!

PuMep3.png?UOeroVFC

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...