Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική (VBAC)

evelina_1983

Recommended Posts

Το καναμε το dopler ολα καλα δοξα στο Θεο!Ο μπεμπουλης με το κεφαλι προς τα κατω;) και στην 30η εβδομαδα 1.400γρ! Και οπως μουπε και ο γιατρος μου αφηνουμε τη φυση να παρει το δρομο της. Την ολη χαρα βεβαια ηρθε να επισκιασει η τριτη κατα σειρα ιωση:(:( και ειμαι με τρελλο βηχα, δεκατα και καταρροη....ελπιζω να αναρρωσω γρηγορα οσες ιωσεις δεν εχω περασει τις κολλησα σε αυτην την εγκυμοσυνη αλλα δε πειραζει αρκει να ειναι καλα το νινι και να μη καλλαει και η μικρη μου!

2xgIp3.png1RTwp3.png

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 3,1k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

είμαι κάργα αντίθετη :evil: με τον τοκετό στο σπίτι μετά από καισαρική καθώς είναι πάρα πολύ επικύνδινος....

το ποσοστό της ρήξης μήτρας (τελεία ρήξη), σε προσπαθεια φυσιολογικού τοκετού μετά από μία προηγούμενη εγκάρσια καισαρική τομή αν δεν χρησιμοποιηθούν φαρμακα ωδυνοποίησης (τεχνιτοί πόνοι), είναι περίπου (και ανάλογα με την περίπτωση) 0,52%...

λοιπόν έχουμε και λέμε...

όταν η γέννα γίνεται σε νοσοκομείο η παρακολούθηση είναι στενη (διαρκή καρδιοτογραφία και παρουσία μαίας και γυναικολόγου έμπειρου στο vbac), και οποιοδήποτε πρόβλημα διαγιγνώσκεται εγκαίρως (και συνήθως πριν την τελεία ρήξη) από τις αλοιώσεις παλμών του μωρού, (υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως: πόσος στην τομή (ιδιαιτέρως όταν δεν υπάρχει ωδύνα και πιθανόν εντονότερος σε μία πλευρά), απεμπεδωση του μωρού, ψηλάφηση μελών του μωρού εκτός μήτρας, αιμοραγία από τον κόλπο, σταμάτημα ωδινών κ.α.

έχοντας υπόψιν ότι ο ιδανικός χρόνος από ρήξη μήτρας μέχρι καισαρικής είναι κάτω από 7 λεπτα :!:....

σκευτόμαστε έναν τοκετό στο σπίτι.... ένα τοκετό στο σπίτι όπου παρατηρούμε ένα από αυτά τα συμπτώματα...σε πόση ώρα θα κάνουμε την καισαρική (και προσθέτουμε και την μικρότερη παρακολούθηση, την περιοδική ακρόαση παλμών δηλαδή και την απουσία γυναικολόγου);

σίγουρα όταν οι βλάβες στο εγκέφαλο θα είναι μόνιμες και μη αναστρέψιμες (η πιθανόν το μωρό νεκρό)....

σημ: όταν γίνεται ρήξη το μωρό σταματά να οξυγονώνεται ή οξυγωνώνεται ελάχιστα

θεωρώ ένα γιατρό που υποστηρίζει τέτοιες ρομαντικές ιστορίες και τεχνικές το λιγότερο επικύνδινο και φισικά τον αποφεύγω όπως ο διάολος το λιβάνι

υγ: να θυμήσω ότι η ίδια έχω ένα πετυχημένο vbac και διόλου στενόμυαλη δεν είμαι....

Ο κίνδυνος ρήξης μήτρας αναφέρεται ως η σοβαρότερη επιπλοκή σε περιπτώσεις VBAC. στατιστικά ο κίνδυνος αυτός καταγράφεται σε ποσοστό 0,4% -δηλαδή σε μία στις 250 περιπτώσεις. Ο κίνδυνος ρήξης μήτρας πριν από μια προγραμματισμένη και κατʼ επιλογήν επαναλαμβανόμενη καισαρική υπολογίζεται στο 0,2%. Υπάρχουν άλλου είδους επείγουσες επιπλοκές οι οποίες δεν σχετίζονται με την προηγούμενη καισαρική αλλά αποτελούν κινδύνους σε κάθε τοκετό, όπως είναι η πρόπτωση ομφάλιου λώρου ή η αιμορραγία, οι οποίες εμφανίζουν στατιστική πιθανότητα μέχρι και 30 φορές μεγαλύτερη. Για κάθε εγκυμοσύνη, για κάθε γυναίκα, δυστυχώς υπάρχουν κίνδυνοι και επείγουσες καταστάσεις που πιθανά να απειλήσουν τη ζωή της στη διάρκεια του τοκετού. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος πρόπτωσης ομφάλιου λώρου, σε έναν φυσιολογικό τοκετό, χωρίς να έχει υπάρξει προηγούμενη καισαρική, καταγράφεται στατιστικά στο 1% (σε ποσοστό διπλάσιο από τον κίνδυνο ρήξης μήτρας σε περιπτώσεις VBAC), ωστόσο δεν προβάλλεται με την ίδια έμφαση, ούτε μπορεί φυσικά να αποτρέψει μια γυναίκα από το να γεννήσει φυσιολογικά

Η πρόκληση τοκετού και η χρήση οξυτοκίνης έχουν κατηγορηθεί ότι μπορεί και να αυξάνουν τον κίνδυνο ρήξης στην τομή της καισαρικής. Η επισκληρίδειος αναισθησία, μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη όταν επιχειρείται VBAC καθώς είναι πιθανόν να καλύπτει και να κρύβει τυχόν πρώιμα σημάδια ρήξης μήτρας. Σε κάθε περίπτωση οι ιατρικές παρεμβάσεις ανακόπτουν τη φυσική πορεία ενός τοκετού και προκαλούν προβλήματα, ιδιαίτερα όμως στις γυναίκες που επιχειρούν φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχία ή να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνες

Θεωρώ δηλώσεις τέτοιου τύπου πολύ πιο επικίνδυνες από την απόφαση ενός γιατρού ή μαίας να είναι μαζί με τη γυναίκα στο σπίτι της όταν θα γεννάει. (εννοείται όταν όλα είναι φυσιολογικά )

Είναι προφανής η ελλιπής ενημέρωση σου όπως και του περισσότερου κόσμου πάνω στο θέμα.(μιλάω τελείως φιλικά) Και αυτό δυστυχώς είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας του τόσο ανεβασμένου ποσοστού καισαρικών στη χώρα μας.

Παρεμπιπτόντως συγχαρητήρια για τη vbac σου, ειναι το όνειρό μου..

Καλημέρα. Επειδή όπως έχω γράψει παραπάνω βρίσκομαι στην Αγγλία και δεν παρακολουθούμαι από ιδιώτη γιατρό αλλά από μαία μέσω του δημόσιου συστήματος περίθαλψης (NHS) δεν έχω την ευκαιρία να πάρω απαντήσεις σε εξειδικευμένες ερωτήσεις, καθώς η μαία με βλέπει για 15 λεπτά οπού κάνει τις μετρήσεις της και ότι ερωτήσεις κάνω σχετικά με τον τοκετό τις υπεκφεύγει λέγοντας μου ότι οι μαίες που θα είναι στην αίθουσα είναι έμπειρες και θα με καθοδηγήσουν κατάλληλα.

Με απασχολεί αυτό που γράφετε για την επισκληρίδιο και τους κινδύνους της σε vbac. Αν και η πρόθεση μου είναι να μη τη ζητήσω, επειδή δεν ξέρω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα θα ήθελα να ξέρω τι κίνδυνοι ελλοχεύουν με τη χρήση της. Εδώ δίνουν εναλλακτικά ένα αέριο (entenox λέγεται) ή μια ένεση που λέγεται pethidin. Γνωρίζετε μήπως ποια είναι η προτιμότερη μέθοδος ανακούφισης από τον πόνο για vbac;

Ο πλούτος που ζητάει η φύση μας είναι ορισμένος και εύκολα αποκτιέται. Ο πλούτος, αντίθετα, που ζητάει η ματαιοδοξία μας εκτείνεται στο άπειρο - Επίκουρος

p7hgp3.png3NPP.png

http://www.babycentre.co.uk/pregnancy/labourandbirth/painrelief/pethidine/

Μου έκαναν κι εμένα στον πρώτο τοκετό (χωρίς να με ενημερώσουν) κι ελεγα γιατί αισθανόμουν νύστα..... btw δεν ξέρω αν σχετίζεται με αυτό ή με την καισαρική το μωρό μου έκανε παροδική ταχύπνοια.

Νομίζω τελικά ότι το καλύτερο αναλγητικό είναι μια καλή μαία ή βοηθός μητρότητος (doula). Παρόλα αυτά προσανατολίζομαι στο να έχω τον καθετήρα της επισκληριδίου μήηηηηηηπως τυχόν χρειαστεί καισαρική (καλά να μείνω πρώτα έγκυος να βρω γιατρό και τα λέμε πάλι). Επίσης η επισκληρίδιος έχει πολλά επίπεδα, κάποια κορίτσια εδώ έκαναν.

Υπάρχει περίπτωση να γνωρίσεις κάποια από τις μαίες που είναι στους τοκετούς να σου πει τι παίζει; Με το καλό το μπεμπάκι σου κι με ένα πόνο σου εύχομαι.

FLcUp3.png0BQfp3.png

Διαφημίσεις

Καλημέρα. Επειδή όπως έχω γράψει παραπάνω βρίσκομαι στην Αγγλία και δεν παρακολουθούμαι από ιδιώτη γιατρό αλλά από μαία μέσω του δημόσιου συστήματος περίθαλψης (NHS) δεν έχω την ευκαιρία να πάρω απαντήσεις σε εξειδικευμένες ερωτήσεις, καθώς η μαία με βλέπει για 15 λεπτά οπού κάνει τις μετρήσεις της και ότι ερωτήσεις κάνω σχετικά με τον τοκετό τις υπεκφεύγει λέγοντας μου ότι οι μαίες που θα είναι στην αίθουσα είναι έμπειρες και θα με καθοδηγήσουν κατάλληλα.

Με απασχολεί αυτό που γράφετε για την επισκληρίδιο και τους κινδύνους της σε vbac. Αν και η πρόθεση μου είναι να μη τη ζητήσω, επειδή δεν ξέρω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα θα ήθελα να ξέρω τι κίνδυνοι ελλοχεύουν με τη χρήση της. Εδώ δίνουν εναλλακτικά ένα αέριο (entenox λέγεται) ή μια ένεση που λέγεται pethidin. Γνωρίζετε μήπως ποια είναι η προτιμότερη μέθοδος ανακούφισης από τον πόνο για vbac;

Νομίζω ότι μπορείς να της κάνεις αναφορά της μαίας για το ότι δεν σου απαντάει. Καθήκον της είναι που δεν το τηρεί κι εκεί οι αναφορές πάνε βροχή. Εκτός κι αν σου έδωσε φυλλαδιάκι με αναλυτική περιγραφή. Η επισκληρίδιος δεν αντενδύκνειται σε vbac, αλλά καλό είναι να μην γίνει, αφ'ενός για να καταλαβαίνεις κάποια αλλαγή στη διάρκεια και την οξύτητα του πόνου, αφ'ετέρου αυξάνει την πιθανότητα να χρειαστεί βεντούζα ή "κουτάλες" και ορό οξυτοκίνης. Το αέριο, απ' ό,τι μου έχει πει ο δικός μου (το χρειάστηκε όταν έσπασε τον καρπό του) απλά το εισπνέεις με μάσκα, αισθάνεσαι σαν να έχεις πιει...κάτι παραπάνω και διαρκεί για κάποια λεπτά η δράση του. Πεθιδίνη είχαν δώσει στη μαμά μου. Είναι ενέσιμο, σε μαστουρώνει και ενέχει σοβαρό κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων στο μωρό. Προσωπικά, μετά το πρώτο "ουά" έπαθα άπνοια.

I believe in miracles, they happen every day:mrgreen:

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Από αυτά που διάβασα στο link για την πεθιδίνη δεν ενθουσιάστηκα. Πολλές παρενέργειες και δυσκολία θηλασμού αργότερα. Μάλλον δεν θα πάρω...

Να γνωρίσω τη μαία που θα είναι στον τοκετό είναι αδύνατο καθώς δεν είναι προσωπική μου μαία. Θα είναι όποια έχει βάρδια. Όσο για τη μαία που με παρακολουθεί στην εγκυμοσύνη από ότι κατάλαβα δεν έχει τις γνώσεις να μου απαντήσει για vbac (δεν νομίζω ότι είναι θέμα πρόθεσης). Οπότε τι νόημα έχει να κάνω καταγγελία;

Ρώτησα για τον κίνδυνο της επισκληριδίου λόγω αυτών που γράφει παραπάνω η mirellaki. Τελικά θεωρείται επικίνδυνη για vbac; Αν δεν τη βγάλω πέρα με το αέριο να ζητήσω επισκληρίδιο λέτε ή όχι;

Ο πλούτος που ζητάει η φύση μας είναι ορισμένος και εύκολα αποκτιέται. Ο πλούτος, αντίθετα, που ζητάει η ματαιοδοξία μας εκτείνεται στο άπειρο - Επίκουρος

p7hgp3.png3NPP.png

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Από αυτά που διάβασα στο link για την πεθιδίνη δεν ενθουσιάστηκα. Πολλές παρενέργειες και δυσκολία θηλασμού αργότερα. Μάλλον δεν θα πάρω...

Να γνωρίσω τη μαία που θα είναι στον τοκετό είναι αδύνατο καθώς δεν είναι προσωπική μου μαία. Θα είναι όποια έχει βάρδια. Όσο για τη μαία που με παρακολουθεί στην εγκυμοσύνη από ότι κατάλαβα δεν έχει τις γνώσεις να μου απαντήσει για vbac (δεν νομίζω ότι είναι θέμα πρόθεσης). Οπότε τι νόημα έχει να κάνω καταγγελία;

Ρώτησα για τον κίνδυνο της επισκληριδίου λόγω αυτών που γράφει παραπάνω η mirellaki. Τελικά θεωρείται επικίνδυνη για vbac; Αν δεν τη βγάλω πέρα με το αέριο να ζητήσω επισκληρίδιο λέτε ή όχι;

Τότε ζήτα να δεις άλλη μαία. Δεν είναι επικίνδυνη, αν ο γιατρός ξέρει να διαβάζει καλά επικίνδυνα σημάδια, αλλά γενικά δεν είναι κι ό,τι καλύτερο. Βέβαια, αν προσωπικά δεν με κάλυπτε το αέριο, θα προτιμούσα επισκληρίδιο σε ελάχιστη δόση, ούτως ώστε να μπορώ να περπατήσω και ν'αλλάζω θέση, παρά την πεθιδίνη.

I believe in miracles, they happen every day:mrgreen:

Δυστυχώς δεν διαλέγεις ποια μαία θα δεις, υπάρχει μια την Τρίτη και μια την Πέμπτη. Τα ραντεβού είναι περιορισμένα οπότε είναι όποια σου τύχει.

Ευχαριστώ για την επισκληρίδιο. Αχρείαστη να είναι αλλά καλό να ξέρω ότι παραμένει ως επιλογή.

p7hgp3.png3NPP.png

σου γραφω την απαντηση γιατρου που ηταν στην αγγλια και εδω και λιγους μηνες ειναι ελλαδα.εστειλα την ερωτηση σου οπως την εγραψες και η απαντηση ειναι αυτη

καλησπερα σας. Η φιλη σας στην Αγγλια ΣΙΓΟΥΡΑ θα παραπεμφθει σε νοσοκομειο. Η προηγηθεισα κτ ειναι παραγοντας κινδυνου και οι midwives γνωριζουν ποτε παραπεμπουν στο νοσοκομειο (υπαρχουν λιστες συγκεκριμενες με συγκεκριμενες παθησεις- οπου εαν δεν τηρηθουν τοτε η community midwife της θα περασει απο επιτροπες με κινδυνο να χασει την αδεια ασκησης της). Η εγκυμοσυνη ειναι consultant led care & shared care και οχι midwife care.. Οταν θα παει στο νοσοκομειο θα παει σε vbac clinic- υπαρχουν σε καθε νοσοκομειο σχεδον. Εκει θα μιλησει με καποιον consultant - θα της αναφερει τα στατιστικα (αυτα που σας αναφερω και εγω ακι εχω γινει και λιγο γραφικος πιστευω) - και η γυναικα θα λαβει αποφαση εαν θελει να παει για κτ η vbac. Σε οτι αφορα την επισκληριδιο θα της το προτεινουν και αυτο. Η αναγλησια ξεκιναει απο gas and air (entonox) συνεχιζεται αν χρειαστει με pethidine και εαν χρειαστει κατι επιπλεον παρεχεται επισκληριδιος. Σε αρκετα νοσοκομεια οπως στο δικο μου ειναι απαραιτητα μεσα στο πρωτοκολλο vbac management. Θα με συγχωρησετε που θα διαφωνησω 100% με το statement οτι ειναι 'εξαιρετικα επικινδυνη' και θα ελεγα οτι ειναι εξαιρετικα 'ακινδυνη' . Η ρηξη της τομης δεν διαγνωσκεται απο τον πονο της μητερας, ωστε να καλυφθει απο την επισκληριδιο. Η εγκυος ποναει ετσι και αλλιως και λογω του σχηματος της μητρας οι πονοι επικεντρωνονται κατω κατω, ακριβως εκει που ειναι η τομη. Εκει ακριβως λοιπον ειναι που παιζει ρολο η κλινικη εμπειρια του consultant (και της μαιας - ας μην τις εξαιρεσουμε) , ωστε να διαγνωσει εαν ο αναφερομενος πονος στην τομη (κατι που γινεται συχνα) ειναι υποπτος ή οχι . Η αποφαση λαμβανεται σε συνδυασμο με το καρδιοτοκογραφημα, με ψηλαφηση της τομης (κατι που απαιτει κλινικη εμπειρια χρονων θα τολμουσα να πω - στο να εχεις μανατζαρει - εξετασει - και αποφασισει για εκατονταδες γυναικες ) και με την ψηλαφηση της κοιλιας. Υπαρχουν περιπτωσεις που η υποψια ρηξης οδηγησε σε καισαρικη - οπου και διαπιστωθη οτι η υποψια ηταν λαθος...Υπαρχουν περιπτωσεις οπου η διαγνωση ηταν σωστη και η μητρα ηταν ανοιχτη και το κεφαλι του παιδιου 'επλεε' εξω απο την μητρα- μεσα στην κοιλια της εμβρυου. Υπαρχουν περιπτωσεις που προσωπικα χειρουργησα γιατι απλα ο τοκετος δεν προχωρουσε- και ανοιγωντας βρηκα την τομη ανοιχτη 3-4 εκατοστα (οπου και αναρωτιεσαι τι θα γινοτανε εαν προχωρουσε ο τοκετος). Αυτα δεν τα λεω για να φοβησω...Αναφερω αυτες τις παραμετρους για να δωσω εμφαση στο οτι το vbac ΠΑΡΟΤΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ - KAI ΕΠΙΛΟΓΗ, αποτελει απαιτητικη κατασταση που θετει πολλες φορες ενωπιον διαγνωστικων διλημματων - δυσκολων αποφασεων - ευχαριστων αλλα και δυσαρεστων συμβαντων. Ειναι σημαντικο να εμψυχωνουμε ολες τις γυναικες να επιλεξουν - αλλα σημαντικο στο να γνωριζουμε και τι βρισκεται στο παρασκηνιο - το οποιο δεν φαινεται ευκολα. Και βεβαια υπαρχουν νομικα ζητηματα του 'ποιος παιρνει την ευθυνη' οταν κατι παει λαθος.. Δεν νομιζω οτι ειναι κακο να αναφερθει ουτε ντροπη..Γιατι προσωπικα καθε μαια και καθε ιατρος πιστευω εχουνε ορεξη για δουλεια και ορεξη να παρεχουν εργο και φροντιδα - και κανενας δεν θα ηθελε να σταματησει αυτη η διαδικασια. Γι αυτο στην Αγγλια υπαρχει ολο το συστημα με τα guidelines , για να μπορει και η γυναικα να εχει δικαιωμα στην επιλογη και ο ιατρος να ασκει την ιατρικη χωρις φοβο. Για να μην μακρυγορω να αναφερω οτι ΔΕΝ θα επιτραπει στην γυναικα να γεννησει σε νερο ή στο σπιτι ΕΚΤΟς ΕΑΝ Η ΙΔΙΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ οτι αναλαμβανει την ευθυνη εαν πεθανει το εμβρυο (αναφερεται ρητα και ξεκαθαρα - και παροτι εκβιαστικο και ακραιο -και σπανιο και κινδυνολογικο - ετσι ειναι η κατασταση) και βεβαια τοτε τοσο οι μαιες οσο και οι ιατροι θα προσφερουν τιποτα λιγοτερο απο το 100% των γνωσεων / εμπειριας/ χρονου και ορεξης να βοηθησουν την κυρια να γεννησει και να βοωσει την χαρα του τοκετου οπως αυτη την επιθυμει. Συχνωμη για το τεραστιο κειμενο μου - ελπιζω να μην σας κουρασα..

Διαφημίσεις

Mirellaki σε ευχαριστώ που μπήκες στη διαδικασία να στείλεις το ποστ μου σε γιατρό, καθώς επίσης και τον γιατρό που απάντησε. Ορισμένες διευκρινήσεις:

• Η προηγούμενη καισαρική μου ήταν Lower Segment Caesarian Section (LSCS) λόγω κακής στάσης του εμβρύου που δεν επέτρεπε να διασταλεί τελείως ο τράχηλος. Για το λόγο αυτό, η εγκυμοσύνη μου δεν κρίθηκε consultant led care, αλλά midwife care. Είδα μαία στις 10 εβδομάδες και παραπέμφθηκα σε γυναικολόγο στο νοσοκομείο της περιοχής (Great Western Hospital στο Swindon) στις 16. Η γυναικολόγος κράτησε το ιστορικό, μου εξήγησε ότι είμαι perfect candidate για vbac, μου εξήγησε τα μειονεκτήματα μιας elective caesarian και όταν της είπα ότι θα ήθελα να προσπαθήσω vbac μου εξήγησε ότι δεν χρειάζεται να με ξαναδεί και ότι η παρακολούθηση μου θα συνέχιζε με μαία στο surgery που είμαι εγγεγραμμένη (εκεί που είναι και ο GP μου δηλαδή).
  • Το GWH δεν έχει vbac clinic παρότι είναι σχετικά νεόχτιστο (νομίζω εγκαινιάστηκε το 2002). Έχει delivery suite για όλους τους τοκετούς και έχει και birth pool. Να υποθέσω ότι ο γιατρός που απάντησε ήταν στο Λονδίνο και ίσως γι'αυτό θεωρεί δεδομένη την ύπαρξη vbac clinic στο νοσοκομείο;
  • Δεν θα γεννήσω στο σπίτι με μαία, ούτε στο birth pool. Αυτοί είναι περιορισμοί που μου εξήγησε η γυναικολόγος και φυσικά θα τους ακολουθήσω. Θα γεννήσω στο delivery suite του νοσοκομείου και θα είμαι συνδεδεμένη εξαρχής στον καρδιοτοκογράφο. Δεν θα με αναγκάσουν να είμαι ξαπλωμένη όλη την ώρα. Μπορώ να κάτσω ακόμη και σε birth ball αρκεί να είναι κοντά στο κρεβάτι για να φτάνουν τα καλώδια.
  • Απ' ότι μου επιβεβαίωσε σήμερα η μαία (είχα ραντεβού το πρωί) θα έχω δίπλα μου 1-2 μαίες της βάρδιας. Δεν υπάρχουν κάποιες οι οποίες να αναλαμβάνουν μόνο vbac αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενα της δικής μου όλες έχουν σχετική εμπειρία. Γιατρός (registrar/consultant τον ονόμασε) θα κληθεί να με εξετάσει μόνο σε περίπτωση που έχω αδικαιολόγητα δυνατούς πόνους ή πέσουν οι σφυγμοί του μωρού ή τέλoς πάντων δουν κάτι το οποίο δεν πηγαίνει καλά. Κατά τ' άλλα, μπορεί να μην μπει στην αίθουσα καθόλου.

Ο λόγος που αναφέρθηκα στο ποστ σου ήταν αυτό που έγραφες για την επισκληρίδιο. Απ' ότι κατάλαβα από την απάντηση του γιατρού που παρέθεσες δεν είναι επικίνδυνη οπότε παραμένει ως επιλογή.

Και πάλι σε ευχαριστώ για τον κόπο και τον χρόνο σου :)

p7hgp3.png3NPP.png

Ποιός είναι αυτός ο γιατρός; Πού είναι αυτός ο γιατρός; Πόσα θέλει αυτός ο γιατρός για να με αναλάβει; :lol:

Σοβαρά τώρα μπορείς να δώσεις στοιχεία;

αν δεν εχεις φεισμπουκ θα τον βρεις εδω

http://www.drpapanikolaou.gr/

μπες στην ομάδα vbac στο facebook και θα τον βρείς τον συγκεκριμένο γιατρό....;)

ναι ολο ενασ γιατρός απανταει εκει ...αλλά δεν ξερουμε καμια κοπελα να εχει γεννησει με αυτον..γιατι να τον εμπιστευτούμε??..επειδη ειναι ο μόνος που μπαινει και γράφει??

δεν ξερω εγω ειμαι λιγο καχύποπτη απο την στιγμη που την πατησα μια φορα..πως ξερω πως δεν ψαρευει απλα πελατες??..πουλάει ελπιδα σε μαμαδεσ που το ψαχνουν βρε παιδι μου..

τεσπα...καλυτερα να διαβασετε εδω τα παλια μηνύματα και θα βρειτε χιλιαδεσ γιατρους

Διαφημίσεις

ναι ολο ενασ γιατρός απανταει εκει ...αλλά δεν ξερουμε καμια κοπελα να εχει γεννησει με αυτον..γιατι να τον εμπιστευτούμε??..επειδη ειναι ο μόνος που μπαινει και γράφει??

δεν ξερω εγω ειμαι λιγο καχύποπτη απο την στιγμη που την πατησα μια φορα..πως ξερω πως δεν ψαρευει απλα πελατες??..πουλάει ελπιδα σε μαμαδεσ που το ψαχνουν βρε παιδι μου..

τεσπα...καλυτερα να διαβασετε εδω τα παλια μηνύματα και θα βρειτε χιλιαδεσ γιατρους

Ακριβώς έτσι!!! ;)

Aπ' ότι μου επιβεβαίωσε σήμερα η μαία (είχα ραντεβού το πρωί) θα έχω δίπλα μου 1-2 μαίες της βάρδιας. Δεν υπάρχουν κάποιες οι οποίες να αναλαμβάνουν μόνο vbac αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενα της δικής μου όλες έχουν σχετική εμπειρία. Γιατρός (registrar/consultant τον ονόμασε) θα κληθεί να με εξετάσει μόνο σε περίπτωση που έχω αδικαιολόγητα δυνατούς πόνους ή πέσουν οι σφυγμοί του μωρού ή τέλως πάντων δουν κάτι το οποίο δεν πηγαίνει καλά. Κατά τ' άλλα, μπορεί να μην μπει στην αίθουσα καθόλου.

Για το γιατρό δεν έχω άποψη, αν και λίγο ωραιοποιημένα τα λέει. Πάντως αν θες να ελέγξεις πόση εμπειρία έχουν οι μαίες του νοσοκομείου σου σε VBAC μπορείς να ρωτήσεις ευθέως πόσες μαίες απασχολούνται στη μονάδα και τι ποσοστό των τοκετών είναι VBAC. Τα νούμερα θα σου δώσουν μια ιδέα. Αν αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν, μπορείς να ψάξεις να βρεις τα ποσοστά καισαρικών ανά νοσοκομείο. Φαντάζομαι ότι όσο πιο πολλές καισαρικές κάνουν σε ένα νοσοκομείο, τόσο περισσότερα είναι τα VBAC (με το σκεπτικό ότι οι περισσότερες γυναίκες ξαναγεννάνε στο ίδιο νοσοκομείο). Υπάρχει μεγάλη διαφορά από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, κάποια νοσοκομεία έχουν ποσοστά καισαρικών 30% και κάποια άλλα 15% ή λιγότερο. Αν έχετε περισσότερα από ένα νοσοκομεία στο ίδιο trust, έλεγξε τα ποσοστά όλων των νοσοκομείων, γιατί συνήθως το νοσηλευτικό προσωπικό μετακινείται, μία βδομάδα στο ένα νοσοκομείο και μία στο άλλο. Ρώτα και τον GP σου, λογικά θα ξέρει και θα μπορεί να σε κατευθύνει (μιας και η μαία σου δεν φαίνεται ιδιαίτερα ενημερωμένη).

Little monkey ξέρεις κάποιο site στο οποίο να δημοσιεύονται αυτά τα στοιχεία ή να ψάξω με keywords στο google; Αν και άλλα νοσοκομεία πλην του GWH δεν υπάρχουν στην περιοχή μας (είναι σε κοντινά town), οπότε δεν νομίζω να τρέχουμε εκείνη τη μέρα αλλού.

Αντιλαμβάνομαι ότι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε vbac σας ξενίζει αλλά πρέπει να θυμάστε ότι πρόκειται για δημόσια περίθαλψη σε επαρχιακή πόλη, οπότε οι επιλογές είναι περιορισμένες. Δεν έχω τη δυνατότητα όπως εσείς να επιλέξω γυναικολόγο και μαία εκτός και αν πάω ιδιωτικά, το κόστος όμως για κάτι τέτοιο στην Αγγλία είναι απλησίαστο (περίπου £4500 κοστίζει μόνο η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης, χωρίς τον τοκετό).

p7hgp3.png3NPP.png

Θα τα βρεις στην ιστοσελίδα του BirthChoiceUK αλλά δημοσιεύονται και στις εφημερίδες. Αν ψάξεις στο google θα βρεις σίγουρα τα σχετικά άρθρα από Guardian, Independent κ.λπ. που παραπέμπουν στα αναλυτικά αποτελέσματα.

Πάντως ψάξε να δεις αν το νοσοκομείο σου μοιράζεται τα maternity services με κάποιο άλλο νοσοκομείο της περιοχής. Συνήθως έτσι γίνεται.

Little monkey ξέρεις κάποιο site στο οποίο να δημοσιεύονται αυτά τα στοιχεία ή να ψάξω με keywords στο google; Αν και άλλα νοσοκομεία πλην του GWH δεν υπάρχουν στην περιοχή μας (είναι σε κοντινά town), οπότε δεν νομίζω να τρέχουμε εκείνη τη μέρα αλλού.

Αντιλαμβάνομαι ότι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε vbac σας ξενίζει αλλά πρέπει να θυμάστε ότι πρόκειται για δημόσια περίθαλψη σε επαρχιακή πόλη, οπότε οι επιλογές είναι περιορισμένες. Δεν έχω τη δυνατότητα όπως εσείς να επιλέξω γυναικολόγο και μαία εκτός και αν πάω ιδιωτικά, το κόστος όμως για κάτι τέτοιο στην Αγγλία είναι απλησίαστο (περίπου £4500 κοστίζει μόνο η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης, χωρίς τον τοκετό).

το σάιτ του νοσοκομείου δεν τα έχει; Εδώ πέρα είναι υποχρεωμένα τα μαιευτήρια να δηλώνουν δημόσια κάποια στατιστικά για τις γέννες (π.χ. αριθμός τοκετών, πόσοι ήταν φυσιολογικοί, πόσοι καισαρικές, σε πόσες έδωσαν αναισθησία κλπ) και συνήθως τα έχουν στο σάιτ τους, μαζί με τα δικαιώματα της θηλάζουσας. Για ρίξε μια ματιά μήπως υπάρχει κάτι αντίστοιχο..

Time flies like the wind; fruit flies like bananas

Στο site του νοσοκομείου δεν βρήκα κάτι. Βρήκα αυτό στο birthchoiceuk αλλά δεν μου λέει και πολλά.

England

Births: 668195

Elective caesarian:10.1%

Emergency caesarian:14.8%

Total caesarian: 24.8%

The Great Western Hospital, Swindon

Births: 4300

Elective caesarian:10.3%

Emergency caesarian:17.0%

Total caesarian:27.3%

Anyway, thanks για το ενδιαφέρον αλλά στην 38η εβδομάδα που διανύω πλέον δεν είμαι για αλλαγές. Κυρίως μιας και δεν έχω βρει κάτι το οποίο να διαφέρει από τη νόρμα εδώ. Γνωρίζω και προσωπικά μια επιτυχή vbac στο GWH (η childminder στο σταθμό του γιού μου) και από την εμπειρία της όπως την περιέγραψε ήταν ικανοποιημένη από την υποστήριξη που είχε.

p7hgp3.png3NPP.png

Μια χαρά είναι αυτά τα νούμερα νομίζω. Tουλάχιστον κάνουν αρκετές καισαρικές (λίγο πάνω από το μέσο όρο) οπότε λογικά θα κάνουν και αρκετά VBAC. Να αλλάξεις δεν τίθεται θέμα, τώρα πρόσεξα το τικεράκι σου. Στη θέση σου δεν θα το έψαχνα καθόλου!

Στο σάιτ του νοσοκομείου δεν θα βεις στατιστικά. Δεν υπάρχει λόγος να τα αναρτήσουν, αφού έτσι κι αλλιώς ο ασθενής δεν έχει επιλογή. Θα πάει στο νοσοκομείο που είναι να πάει, είτε είναι καλό, είτε όχι.

Καλή λευτεριά και όλα να πάνε καλά!

Mirellaki σε ευχαριστώ που μπήκες στη διαδικασία να στείλεις το ποστ μου σε γιατρό, καθώς επίσης και τον γιατρό που απάντησε. Ορισμένες διευκρινήσεις:

• Η προηγούμενη καισαρική μου ήταν Lower Segment Caesarian Section (LSCS) λόγω κακής στάσης του εμβρύου που δεν επέτρεπε να διασταλεί τελείως ο τράχηλος. Για το λόγο αυτό, η εγκυμοσύνη μου δεν κρίθηκε consultant led care, αλλά midwife care. Είδα μαία στις 10 εβδομάδες και παραπέμφθηκα σε γυναικολόγο στο νοσοκομείο της περιοχής (Great Western Hospital στο Swindon) στις 16. Η γυναικολόγος κράτησε το ιστορικό, μου εξήγησε ότι είμαι perfect candidate για vbac, μου εξήγησε τα μειονεκτήματα μιας elective caesarian και όταν της είπα ότι θα ήθελα να προσπαθήσω vbac μου εξήγησε ότι δεν χρειάζεται να με ξαναδεί και ότι η παρακολούθηση μου θα συνέχιζε με μαία στο surgery που είμαι εγγεγραμμένη (εκεί που είναι και ο GP μου δηλαδή).
  • Το GWH δεν έχει vbac clinic παρότι είναι σχετικά νεόχτιστο (νομίζω εγκαινιάστηκε το 2002). Έχει delivery suite για όλους τους τοκετούς και έχει και birth pool. Να υποθέσω ότι ο γιατρός που απάντησε ήταν στο Λονδίνο και ίσως γι'αυτό θεωρεί δεδομένη την ύπαρξη vbac clinic στο νοσοκομείο;
  • Δεν θα γεννήσω στο σπίτι με μαία, ούτε στο birth pool. Αυτοί είναι περιορισμοί που μου εξήγησε η γυναικολόγος και φυσικά θα τους ακολουθήσω. Θα γεννήσω στο delivery suite του νοσοκομείου και θα είμαι συνδεδεμένη εξαρχής στον καρδιοτοκογράφο. Δεν θα με αναγκάσουν να είμαι ξαπλωμένη όλη την ώρα. Μπορώ να κάτσω ακόμη και σε birth ball αρκεί να είναι κοντά στο κρεβάτι για να φτάνουν τα καλώδια.
  • Απ' ότι μου επιβεβαίωσε σήμερα η μαία (είχα ραντεβού το πρωί) θα έχω δίπλα μου 1-2 μαίες της βάρδιας. Δεν υπάρχουν κάποιες οι οποίες να αναλαμβάνουν μόνο vbac αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενα της δικής μου όλες έχουν σχετική εμπειρία. Γιατρός (registrar/consultant τον ονόμασε) θα κληθεί να με εξετάσει μόνο σε περίπτωση που έχω αδικαιολόγητα δυνατούς πόνους ή πέσουν οι σφυγμοί του μωρού ή τέλoς πάντων δουν κάτι το οποίο δεν πηγαίνει καλά. Κατά τ' άλλα, μπορεί να μην μπει στην αίθουσα καθόλου.

Ο λόγος που αναφέρθηκα στο ποστ σου ήταν αυτό που έγραφες για την επισκληρίδιο. Απ' ότι κατάλαβα από την απάντηση του γιατρού που παρέθεσες δεν είναι επικίνδυνη οπότε παραμένει ως επιλογή.

Και πάλι σε ευχαριστώ για τον κόπο και τον χρόνο σου :)

οσες μαμαδες το εχουν ψαξει το ολο θεμα εχουν καταλαβει οτι οι αποψεις διίστανται ακομα και στους γιατρους.. τα δυο ποστ που εβαλα ειναι και τα δυο απο γιατρους που εμπιστευομαι. ο ενας ειναι υπερ του vbac και εχει κανει και πολλα στο σπιτι και ο αλλος ειναι απο αγγλια ηρθε προσφατα ελλαδα και ειναι πιο επιφυλακτικος στο θεμα του σπιτιου αλλα υπερ του vbac και του να γνωριζει η μαμα τις επιλογες της και να αποφασιζει..

βαζω και τα δυο γιατι πραγματικα ακομα και οι γιατροι δεν εχουν συγκεκριμενη απαντηση σε ολα αυτα..

αυτα ειναι που συζηταμε στην ομαδα vbac και hbac στο facebook και εχουμε τους συγκεκριμενους γιατρους αλλα και πολλες μαιες..

η αποψη μου ειναι να περιοριζουμε οσο περισσοτερο γινεται τα φαρμακα και τις παρεμβασεις ειτε μιλαμε για φ.τ. ειτε για vbac και να αποφασιζουμε να γεννησουμε εκει που νιωθουμε εμεις καλα και ηρεμες

δεν χρειαζεται να τον εμπιστευτεις σε κατι ! ο ανθρωπος απλα απανταει στις ερωτησεις μας και μαλιστα ειναι πολυ τυπικος και αναφερεται σε βιβλιογραφια και επιστημονικα δεδομενα συνεχεια. στην αρχη του την επεσαν οι vbac-ουδες γιατι μονο ωραια δεν τα ελεγε.. αλλα πραγματικα με στοιχεια και στατιστικες που μας ξυνιζαν.στην hbac τον παρακαλεσα εγω να μπει απλα για να εχουμε και αποψεις της αλλης πλευρας καθως διαφωνει με το vbac στο σπιτι!

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...