Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ FSH ΟΡΜΟΝΗΣ

Recommended Posts

Είμαι 27 χρονών. Το περασμένο καλοκαίρι διαπίστωσα ότι η περίοδος μου από 5 μέρες που συνήθιζε να διαρκεί,κρατούσε μόνο 2-3. Πήγα στον γυναικολόγο και με έστειλε να κάνω ορμονολογικές εξετάσεις αίματος την τρίτη ημέρα της περιόδου μου. Σ'αυτές η FSH μου ήταν 14,6 με φυσιολογικό ανώτατο όριο 15. Μου συνέστησε να τις επαναλάβω τα Χριστούγεννα. Πάλι η FSH ήταν ψηλά στα 14,9. Βέβαια η περίοδος μου είναι πάντα στην ώρα της και ποτέ δεν είχα πρόβλημα καθυστέρησης. Αλλά μου είπε ότι όταν παντρευτώ πρέπει να κάνω αμέσως προσπάθειες για παιδιά γιατί θα αντιμετωπίσω πρόβλημα γονιμότητας. Έχετε να με συμβουλέψετε κάτι? Είναι όντως ανησυχητικά αυτά τα επίπεδα?

xFibp3.png

Διαφημίσεις

Γεια σου lenaki1982 και καλωσηρθες στο φορουμ!

Η FSH (ή ωοθυλακιοτροπος ορμονη) παραγεται στην υποφυση και ειναι η ορμονη του γεννητικου συστηματος που επαγει την ωριμανση των ωοθυλακιων (και των περιεχομενων σ'αυτα ωαριων) στις ωοθηκες. Τα ωριμαζοντα ωοθυλακια εκκρινουν στο αιμα οιστραδιολη.

Η δραση της FSH υποκειται σε "παλινδρομη ρυθμιση", δηλαδη η ποσοτητα του τελικου προ'ι'οντος (οιστραδιολη) καθοριζει την ποσοτητα FSH που θα παραχθει.

Καθως τα ωαρια στις ωοθηκες με την παροδο του χρονου αρχιζουν να μειωνονται κατω απο ενα ορισμενο επιπεδο και η ποιοτητα τους αρχιζει να φθινει (προεμμηνοπαυσιακα), η οιστραδιολη στο αιμα μειωνεται.

Τα χαμηλοτερα επιπεδα οιστραδιολης δινουν τοτε σημα ωστε να παραχθει περισσοτερη διεγερτικη ορμονη (FSH), με αποτελεσμα τα επιπεδα της στο αιμα να αυξανονται.

Εγραψα τα παραπανω για να σου εξηγησω βαση ποιας λογικης η αυξηση της ορμονης αυτης σχετιζεται με μειωση της παρακαταθηκης ωαριων και εισοδο στην προκλιμακτηριακη ή κλιμακτηριακη φαση, οταν η τιμη της αυξανεται και σταθεροποιειται σε επιπεδα υψηλοτερα απο τα φυσιολογικα (>15-20).

Οι γυναικες στην εμμηνοπαυση εχουν σταθερα τιμες πανω απο 30-40.

Φυσιολογικα επιπεδα FSH δεν αποκλειουν το να υπαρχει προβλημα με την ποσοτητα και την ποιοτητα των ωαριων (σ'αυτες τις περιπτωσεις αξιολογειται και η οιστραδιολη).

Απο την αλλη μερια, η αυξημενη τιμη της ορμονης θα πρεπει να τεκμηριωθει με επαναληψη της εξετασης, πριν θεωρηθει αντιπροσωπευτικη της καταστασης.

Η FSH αρχιζει να αυξανεται πριν εμφανιστουν τα πρωτα συμπτωματα της κλιμακτηριου (πχ εξαψεις, διαταραχες περιοδου) και αρκετο διαστημα (χρονια) πριν τη διακοπη της περιοδου.

Προφανως ο γιατρος σου αναφεροταν στα παραπανω, οταν σου ειπε να μην καθυστερησεις την αποκτηση παιδιου.

Εχεις μια οριακη τιμη FSH, η οποια (απο τη στιγμη που σταθεροποιειται σ'αυτα τα επιπεδα για αρκετο χρονικο διαστημα) ισως σημαινει πως ο αριθμος και η ποιοτητα των ωαριων σου αρχιζουν να φθινουν και πως, πιθανον σε καποια χρονια θα μπεις σε κλιμακτηριο.

Αυτα, συμφωνα με τα υπαρχοντα δεδομενα - καποιες νεες ερευνες θετουν τα παραπανω υπο αμφισβητηση.

Σιγουρα, καποια στιγμη, θα πρεπει και παλι να κανεις μια εξεταση ωστε να διαπιστωθει αν προκειται για σταθερο ευρημα, και ισως και μια εξεταση οιστραδιολης.

Η πιθανη υπαρξη θετικου κληρονομικου ιστορικου (μαμα-γιαγια-θεια-αδερφη) προωρης εμμηνοπαυσης ειναι δυσμενης προγνωστικος παραγοντας.

Κουκλιτσα μου, δε χρειαζεται να αγχωνεσαι, ακομα κι ετσι να ειναι τα πραγματα, εχεις αρκετα χρονια μπροστα σου για να αποκτησεις τα παιδακια σου.

Ο γιατρος σου θα σε κατευθυνει αναλογα.

Σε χαιρετω. :D

Παιδιά μας είναι τα παιδιά όλου του κόσμου.

σ'ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες!! παντρεύομαι τον Νοέμβριο και θέλουμε με τον άντρα μου να ξεκινήσουμε αμέσως προσπάθειες για παιδί! μακάρι να μπορέσουμε!!

xFibp3.png

Στο ευχομαι κοριτσακι μου!

Μην ανησυχεις ομως, το πιθανοτερο ειναι πως δε θα υπαρξει κανενα προβλημα -ειναι πολυ καλο που εγινε νωρις αυτη η εξεταση, ωστε να αντιμετωπιστει η κατασταση αναλογως.

Με το καλο ο γαμος σας! :D

Παιδιά μας είναι τα παιδιά όλου του κόσμου.

Διαφημίσεις

Έγω να δεις πως θα σε ξεαγχώσω τώρα :lol::lol::lol: ...

Η οριακή FSH ήταν και εμένα το πρόβλημα μου όταν ξεκινήσαμε να μπούμε στη διαδικασία να αποκτήσουμε παιδί. Ταλαιπωρηθήκαμε αρκετά με γιατρούς και διάφορες ιστορίες και τελικά μετά απο τρία χρόνια προσπαθειων κατάφερα να μείνω έγκυος στην πρώτη μου κόρη. Λίγο μετά τον τοκετό ο γιατρός μου με αποχαιρέτησε λέγοντάς μου ότι δεν θα πρέπει να αφήσω να περάσει πολύ καιρός για το δεύτερο παιδάκι γιατί τα περιθώρια γονιμότητας στενεύουν για μένα και θα πρέπει να είμαι έτοιμη ψυχολογικά ότι και τη δεύτερη φορά θα μπούμε σε διαδικασία θεραπείας ώστε να επιτευχθεί εγκυμοσύνη κλπ κλπ...

Τελικά δεν χρειάστηκε τίποτα απο όλα τα παραπάνω ... για δες το τικεράκι μου :lol::lol::lol: ...

Το πιο αστείο ήταν πως με είχαν επηρεάσει τόσο οι γιατροί και οι γνωματεύσεις τους λέγοντας μου ότι αποκλείται να μείνω φυσιολογικά έγκυος ... που την δευτερη εγκυμοσύνη μου την αντιλήφθηκα με το που έκλεισα τον τρίτο μήνα κύησης ... σε κούφανα έτσι;;; Λόγω αποκόλλησης συνέχισα να αδιαθετώ και δεν μου περνούσε καν απο το μυαλό η πιθανότητα εγκυμοσύνης ... έπρεπε να δεις τη φάτσα μου όταν μου ανακοινωσαν ότι είμαι έγκυος ... εμεινα παγωτό :lol::lol::lol: ...

Για αυτο με το καλό ο γαμός σας και βγαλε απο το μυαλό σου την fsh ... ξέχνα την και ξεκίνα τις εντατικές προσπάθειες :wink: Φιλιά!!!

1aLup3.png

BtUIp3.png

• 3 χρόνια μετά...
Γεια σου lenaki1982 και καλωσηρθες στο φορουμ!

Η FSH (ή ωοθυλακιοτροπος ορμονη) παραγεται στην υποφυση και ειναι η ορμονη του γεννητικου συστηματος που επαγει την ωριμανση των ωοθυλακιων (και των περιεχομενων σ'αυτα ωαριων) στις ωοθηκες. Τα ωριμαζοντα ωοθυλακια εκκρινουν στο αιμα οιστραδιολη.

Η δραση της FSH υποκειται σε "παλινδρομη ρυθμιση", δηλαδη η ποσοτητα του τελικου προ'ι'οντος (οιστραδιολη) καθοριζει την ποσοτητα FSH που θα παραχθει.

Καθως τα ωαρια στις ωοθηκες με την παροδο του χρονου αρχιζουν να μειωνονται κατω απο ενα ορισμενο επιπεδο και η ποιοτητα τους αρχιζει να φθινει (προεμμηνοπαυσιακα), η οιστραδιολη στο αιμα μειωνεται.

Τα χαμηλοτερα επιπεδα οιστραδιολης δινουν τοτε σημα ωστε να παραχθει περισσοτερη διεγερτικη ορμονη (FSH), με αποτελεσμα τα επιπεδα της στο αιμα να αυξανονται.

Εγραψα τα παραπανω για να σου εξηγησω βαση ποιας λογικης η αυξηση της ορμονης αυτης σχετιζεται με μειωση της παρακαταθηκης ωαριων και εισοδο στην προκλιμακτηριακη ή κλιμακτηριακη φαση, οταν η τιμη της αυξανεται και σταθεροποιειται σε επιπεδα υψηλοτερα απο τα φυσιολογικα (>15-20).

Οι γυναικες στην εμμηνοπαυση εχουν σταθερα τιμες πανω απο 30-40.

Φυσιολογικα επιπεδα FSH δεν αποκλειουν το να υπαρχει προβλημα με την ποσοτητα και την ποιοτητα των ωαριων (σ'αυτες τις περιπτωσεις αξιολογειται και η οιστραδιολη).

Απο την αλλη μερια, η αυξημενη τιμη της ορμονης θα πρεπει να τεκμηριωθει με επαναληψη της εξετασης, πριν θεωρηθει αντιπροσωπευτικη της καταστασης.

Η FSH αρχιζει να αυξανεται πριν εμφανιστουν τα πρωτα συμπτωματα της κλιμακτηριου (πχ εξαψεις, διαταραχες περιοδου) και αρκετο διαστημα (χρονια) πριν τη διακοπη της περιοδου.

Προφανως ο γιατρος σου αναφεροταν στα παραπανω, οταν σου ειπε να μην καθυστερησεις την αποκτηση παιδιου.

Εχεις μια οριακη τιμη FSH, η οποια (απο τη στιγμη που σταθεροποιειται σ'αυτα τα επιπεδα για αρκετο χρονικο διαστημα) ισως σημαινει πως ο αριθμος και η ποιοτητα των ωαριων σου αρχιζουν να φθινουν και πως, πιθανον σε καποια χρονια θα μπεις σε κλιμακτηριο.

Αυτα, συμφωνα με τα υπαρχοντα δεδομενα - καποιες νεες ερευνες θετουν τα παραπανω υπο αμφισβητηση.

Σιγουρα, καποια στιγμη, θα πρεπει και παλι να κανεις μια εξεταση ωστε να διαπιστωθει αν προκειται για σταθερο ευρημα, και ισως και μια εξεταση οιστραδιολης.

Η πιθανη υπαρξη θετικου κληρονομικου ιστορικου (μαμα-γιαγια-θεια-αδερφη) προωρης εμμηνοπαυσης ειναι δυσμενης προγνωστικος παραγοντας.

Κουκλιτσα μου, δε χρειαζεται να αγχωνεσαι, ακομα κι ετσι να ειναι τα πραγματα, εχεις αρκετα χρονια μπροστα σου για να αποκτησεις τα παιδακια σου.

Ο γιατρος σου θα σε κατευθυνει αναλογα.

Σε χαιρετω. :D

eimai kainourgia sto forum. K exo na kano mia erotisi .me fsh 25 exo elpides gia paidi??

sos!!!!!!!!!!

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...