Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Αγοράκι 16 μηνών δεν περπατάει

Leo22

Recommended Posts

Γράφω αυτό το ποστ περισσότερο για να λάβω ενθάρρυνση από άλλους γονείς που μπορεί να έχουν αντιμετωπίσει κάτι αντίστοιχο.

Έχω ένα αγοράκι 16 μηνών το οποίο δεν περπατάει ακόμα. Πηγαίνει στηριζόμενος από έπιπλα από 11 μηνών και από το χέρι τον τελευταίο μήνα περίπου (αν και δεν του αρέσει πολύ να το κάνει αυτό και δεν τον πιέζω) και σπρώχνει την περπατούρα (το σκυλάκι Fisher Price). Τον έχω πετύχει λίγες φορές να είναι όρθιος χωρίς να στηρίζεται κάπου για λίγα δευτερόλεπτα αλλά όταν συνειδητοποιεί οτι δεν κρατιέται από κάτι κάθεται κάτω και μπουσουλάει. Γενικά φαίνεται οτι φοβάται να αφεθεί εάν δεν κρατιέται από κάπου. Είναι ένα ανεπτυγμένο μωρό, στο 99% σε βάρος και 95% σε ύψος (γεννήθηκε 4+kg). Η παιδίατρος μας είπε οτι λόγω βάρους δεν περπατάει ακόμα και οτι του είναι πιο δύσκολο..γιατί είναι ένας φαύλος κύκλος..Το βάρος του τον αποτρέπει αλλά επειδή δεν περπατάει παίρνει και άλλο βάρος. Η αλήθεια είναι οτι με ανησύχησε ιδιαίτερα αλλά δεν ξέρω τί άλλο μπορώ να κάνω για να τον ενθαρρύνω, δεν θέλω να τον πιέζω γιατί μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Γενικά τον αφήνω ελεύθερο, δεν περνά πολύ χρόνο σε καρότσια καρεκλάκια κλπ. 

Υπάρχει κάποια άλλη μαμά με παρόμοια εμπειρία; Θα με ενδιέφερε ιδιαίτερα να ακούσω εάν κάποια μαμά είχε αντίστοιχα βαρύ μωρό που άργησε να περπατήσει. Αναρωτιέμαι εάν θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο να τον ενθαρρύνω, ή να ζητήσω τη γνώμη κάποιου αναπτυξιολόγου. Εσείς τί θα κάνατε στη θέση μου; Σας ευχαριστώ πολύ!

Διαφημίσεις

On 9/20/2023 at 10:08 AM, Leo22 said:

Γράφω αυτό το ποστ περισσότερο για να λάβω ενθάρρυνση από άλλους γονείς που μπορεί να έχουν αντιμετωπίσει κάτι αντίστοιχο.

Έχω ένα αγοράκι 16 μηνών το οποίο δεν περπατάει ακόμα. Πηγαίνει στηριζόμενος από έπιπλα από 11 μηνών και από το χέρι τον τελευταίο μήνα περίπου (αν και δεν του αρέσει πολύ να το κάνει αυτό και δεν τον πιέζω) και σπρώχνει την περπατούρα (το σκυλάκι Fisher Price). Τον έχω πετύχει λίγες φορές να είναι όρθιος χωρίς να στηρίζεται κάπου για λίγα δευτερόλεπτα αλλά όταν συνειδητοποιεί οτι δεν κρατιέται από κάτι κάθεται κάτω και μπουσουλάει. Γενικά φαίνεται οτι φοβάται να αφεθεί εάν δεν κρατιέται από κάπου. Είναι ένα ανεπτυγμένο μωρό, στο 99% σε βάρος και 95% σε ύψος (γεννήθηκε 4+kg). Η παιδίατρος μας είπε οτι λόγω βάρους δεν περπατάει ακόμα και οτι του είναι πιο δύσκολο..γιατί είναι ένας φαύλος κύκλος..Το βάρος του τον αποτρέπει αλλά επειδή δεν περπατάει παίρνει και άλλο βάρος. Η αλήθεια είναι οτι με ανησύχησε ιδιαίτερα αλλά δεν ξέρω τί άλλο μπορώ να κάνω για να τον ενθαρρύνω, δεν θέλω να τον πιέζω γιατί μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Γενικά τον αφήνω ελεύθερο, δεν περνά πολύ χρόνο σε καρότσια καρεκλάκια κλπ. 

Υπάρχει κάποια άλλη μαμά με παρόμοια εμπειρία; Θα με ενδιέφερε ιδιαίτερα να ακούσω εάν κάποια μαμά είχε αντίστοιχα βαρύ μωρό που άργησε να περπατήσει. Αναρωτιέμαι εάν θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο να τον ενθαρρύνω, ή να ζητήσω τη γνώμη κάποιου αναπτυξιολόγου. Εσείς τί θα κάνατε στη θέση μου; Σας ευχαριστώ πολύ!

Καλημέρα,

εμένα ο γιος μου περπάτησε 15 μηνών, ο παιδίατρος τότε έλεγε πως δεν υπήρχε θέμα.

Κάποια στιγμή που τον είχα πάει παιδορθοπεδικό με ρώτησε πότε περπάτησε, όταν του είπα τους μήνες είπε ότι είχε αργήσει (θα αργούσε και άλλο αλλά τότε είχε νοσηλευτεί μία βδομάδα στο νοσοκομείο και δεν τον άφηνα καθόλου να μποσουλάει οπότε και ''αναγκάστηκε' να περπατήσει). Το δικό του θέμα ήταν στα ισχία του (δεν ήταν κάτι εμφανές και για αυτό δεν το είχα σκεφτεί ποτέ), για αυτό είπε πως άργησε, δεν μπορούσε να κρατήσει ισορροπία , όταν το κατάφερε έφυγε και περπάτησε σταθερά κατευθείαν, δεν στάθηκα ποτέ πίσω του για να τον πιάσω μη πέσει, τόσο σταθερά πήγαινε.

On 20/9/2023 at 10:08 ΠΜ, Leo22 είπε:

Καλησπέρα, καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε κάποιον παιδονευρολογο ή αναπτυξιολογο. Και εμας η κόρη μας γεννήθηκε πάνω από τέσσερα κιλά στη γέννα, ανεπτυγμένο μωρό . Τελικά όμως φάνηκε ότι είχε υποτονία κάτω άκρων και κορμού. Με φυσικοθεραπεία περπάτησε κατευθείαν. Δε χάνεις τίποτα να το αποκλείσεις, να πάρεις και μια δεύτερη γνώμη εκτός του παιδιάτρου. Εγώ είχα πάει στον Ευαγγελίου, είναι παιδονευρολογος. Πάντως ακόμη είστε μέσα στα όρια, μέχρι 18 μηνών δίνουν περιθώριο οι γιατροί για το περπάτημα 

Σίγουρα πρέπει να το πας σε παιδονευρολογο Κ αναπτυξιολογο αν έιναι Κ σε άλλα θέματα λίγο πιο πίσω . Αυτό που πρέπει να σε ανησυχεί είναι ότι δεν θέλει να τον κρατάς απτό χέρι δείχνει ότι κάτι το ενοχλεί γιατί συνήθως σε αυτήν την ηλικία τους αρέσει πόλυ να τα κρατάς απτό χέρι Κ να σε οδηγούν αυτά . Οπότε μήπως πονάει όταν κάνει τις κινήσεις Κ του είναι άβολο . 

πρίν από 28 λεπτά , ninaki80 είπε:

Σίγουρα πρέπει να το πας σε παιδονευρολογο Κ αναπτυξιολογο αν έιναι Κ σε άλλα θέματα λίγο πιο πίσω . Αυτό που πρέπει να σε ανησυχεί είναι ότι δεν θέλει να τον κρατάς απτό χέρι δείχνει ότι κάτι το ενοχλεί γιατί συνήθως σε αυτήν την ηλικία τους αρέσει πόλυ να τα κρατάς απτό χέρι Κ να σε οδηγούν αυτά . Οπότε μήπως πονάει όταν κάνει τις κινήσεις Κ του είναι άβολο . 

παντως κ η κορη μου που περπατησε νωρις σχετικα,9μ πιανομενη απο επιπλα,ενω δ μπουσουλησε ιδιαιτερα,χερι δ εδινε με τπτ.δ μπορουσα να την βγαλω βολτα 1,5-2χρ ακριβως γι αυτον τον λογο.μετα επικοινωνουσαμε  καλυτερα κ εδινε.κ δ φοβομουν μην πεσει,ηταν παρα πολυ σταθερη,αλλα αθηνα κατεβηκαμε με καροτσι γτ δ γινοταν να την αφησω ουτε στο πεζοδρομιο.δ ειναι απαραιτητα θεμα ενοχλησης

βλεποντας κ τα ανηψια μου κ τα παιδια μου,θα επεγα οτι ειναι πιο πολυ θεμα αντιδρασεις,κυριως βεβαια εκει κοντα στους 18μ,αλλα δ ειναι κ απολυτα αυτα

*ελεγα

Διαφημίσεις

πρίν από 7 λεπτά , vicky86 είπε:

παντως κ η κορη μου που περπατησε νωρις σχετικα,9μ πιανομενη απο επιπλα,ενω δ μπουσουλησε ιδιαιτερα,χερι δ εδινε με τπτ.δ μπορουσα να την βγαλω βολτα 1,5-2χρ ακριβως γι αυτον τον λογο.μετα επικοινωνουσαμε  καλυτερα κ εδινε.κ δ φοβομουν μην πεσει,ηταν παρα πολυ σταθερη,αλλα αθηνα κατεβηκαμε με καροτσι γτ δ γινοταν να την αφησω ουτε στο πεζοδρομιο.δ ειναι απαραιτητα θεμα ενοχλησης

βλεποντας κ τα ανηψια μου κ τα παιδια μου,θα επεγα οτι ειναι πιο πολυ θεμα αντιδρασεις,κυριως βεβαια εκει κοντα στους 18μ,αλλα δ ειναι κ απολυτα αυτα

*ελεγα

Δεν έδινε χέρι αφού περπάτησε εννοείς γιατί αυτό είναι φυσιολογικό όταν πια δεν φοβούνται δεν δίνουν χέρι. Τα παιδιά που φοβούνται να αφεθούν δίνουν το χέρι για να νιώθουν σιγουριά γιατί εμένα φοβόταν Κ περπάτησε σχετικά αργά δηλαδή 15 μηνών αλλά απλά φοβόταν γιατί ήθελε συνέχεια να περπατάει απτό χέρι όμως ποτέ μόνος του μέχρι τότε Κ γι'αυτό δεν είχα ανχωθει γιατί έβλεπα ότι έχει την κίνηση απλά φοβάτε. 

οχι,η κορη μου κ πριν περπατησει τελειως μονη με επιανε μονο οταν ηταν απαραιτητο.ηξερε οτι δ μπορουσε μονη

στο σπιτι πηγαινε απο το ενα δωματιο στο αλλο πιανομενη σε επιπλα

κ στεκοταν χωρις να κρατιεται για δευτερολεπτα

αλλα τελειως μονη εφυγε 3μ μετα.ακριβως στα πρωτα γενεθλια

για το παιδακι της θεματοθετριας γενικα θα ελεγα οτι ειναι μεσα στα ορια ακομη.αν αγχωνεται ενας αναπτυξιολογος ειναι καλη ιδεα.μαλλον φοβαται απλα να αφεθει κ ισως προτιμα το μπουσουλημα.δ νομιζω αυτο με το χερι να δειχνει ενοχληση.αυτο ηθελα να πω

1 hour ago, vicky86 είπε:

οχι,η κορη μου κ πριν περπατησει τελειως μονη με επιανε μονο οταν ηταν απαραιτητο.ηξερε οτι δ μπορουσε μονη

για το παιδακι της θεματοθετριας γενικα θα ελεγα οτι ειναι μεσα στα ορια ακομη.αν αγχωνεται ενας αναπτυξιολογος ειναι καλη ιδεα.μαλλον φοβαται απλα να αφεθει κ ισως προτιμα το μπουσουλημα.δ νομιζω αυτο με το χερι να δειχνει ενοχληση.αυτο ηθελα να πω

Παντως γενικά η θεματοθετρια σίγουρα μέσα απο αυτά που της γράψαμε μόνο αυτή θα μπορεί να ξεχωρίσει τι πραγματικά συμβαίνει. Νομίζω με μια ψύχραιμη ματιά χωρίς να προσπαθήσει να εφησυχάσει μπορεί να καταλάβει αν το παιδί έχει κατακτήσει το περπάτημα Κ απλά φοβάται ή αν είναι αρκετά πίσω Κ πρέπει να το ελέγξει. Νομίζω ότι οι περισσότεροι στην πραγματικότητα ξέρουμε πότε υπάρχει πρόβλημα Κ πότε απλά είναι το ανχος μας .  

10 hours ago, vicky86 said:

Το δικό μου περπάτησε 11 μηνών κ Ποτέ ούτε πριν που το προσπαθούσε ούτε μετά που το κατέκτησε ήθελε να την κρατάμε από το χερι. Με τίποτα δεν μας άφηνε να κρατάμε χέρι. Βασικά μπερδευοταν κιόλας αν πηγαινες να της πιάσεις το χέρι, ήθελε να το κάνει μόνη της. 

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις και τις συμβουλές. Η αλήθεια είναι οτι προσπαθώ να μην ανησυχώ, και ο περίγυρός μου επιμένει οτι δεν έχει τιποτα.. αλλά εμένα κάτι μου λέει οτι ίσως υπάρχει κάτι άλλο, εκτός από το φόβο. Θα αφήσω λίγες εβδομάδες ακόμα και θα πάω σε αναπτυξιολόγο. 

Προσπαθώ να τον συγκρίνω με άλλα παιδιά γιατί το κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Αλλά σε παιδικές χαρές κλπ είναι παιδάκια μικρότερα από αυτόν που όλα περπατάνε..τρέχουνε...και άναρωτιέμαι μήπως μου ξεφεύγει κάτι.. μήπως δεν τον έχω βοηθήσει αρκετά. Ελπίζω με το χρόνο να αποκτήσει κίνητρο και να προχωρήσει...

Διαφημίσεις

Καλησπέρα! Η πρώτη μας κόρη έκανε τα πρώτα βήματα χωρίς να κραταμε χεράκια 19 μηνών. 15-16 μηνών μπουσουλησε... Δεν ήταν θέμα βάρους, μάλλον φόβος έλεγε η παιδίατρος. Τώρα είναι 4μισι, όλα καλά, κινείται γενικά πολύ, χοροπηδάει σε καναπέδες αλλά σε κάποια πράγματα δυσκολεύεται ακόμα και τώρα. Πχ σκάλες ανεβοκατεβαίνει ακόμα με τα δύο πόδια σε κάθε σκαλί, το τρέξιμο της είναι πιο πολύ σαν βάδην και δεν αντέχει πολλή ώρα περπάτημα. Θα κοιτάξουμε για πλατυποδια σιγά σιγά γιατί και ο άντρας μου έχει πτώση καμάρας και τα συμπτώματα ταιριαζουν. Και η μικρή δεν έχει ιδιαίτερη καμάρα και οι αστράγαλοι μέχρι πρότινος (έχω καιρό να το παρατηρήσω) γύριζαν προς τα μέσα-κατω, είναι πολύ χαρακτηριστικό αν γκουγκλαρεις πλατυποδια. Μέχρι πριν λίγο δεν ήταν αξιολογησιμο είχε πει η παιδίατρος γιατί μέχρι κάποια ηλικία όλα αυτά είναι υπό διαμόρφωση. Πλέον θα το δούμε. Δεν το έχει συσχετίσει κάποιος με το ότι περπάτησε αργά, εγώ το λέω. Επίσης πολλές φορές κάθεται ακόμα σε στάση w, καλα που το θυμήθηκα τώρα να ρωτήσουμε την παιδίατρο και γι'αυτο 

8 ώρες πρίν, little lamb είπε:

Καλησπέρα! Η πρώτη μας κόρη έκανε τα πρώτα βήματα χωρίς να κραταμε χεράκια 19 μηνών. 15-16 μηνών μπουσουλησε... Δεν ήταν θέμα βάρους, μάλλον φόβος έλεγε η παιδίατρος. Τώρα είναι 4μισι, όλα καλά, κινείται γενικά πολύ, χοροπηδάει σε καναπέδες αλλά σε κάποια πράγματα δυσκολεύεται ακόμα και τώρα. Πχ σκάλες ανεβοκατεβαίνει ακόμα με τα δύο πόδια σε κάθε σκαλί, το τρέξιμο της είναι πιο πολύ σαν βάδην και δεν αντέχει πολλή ώρα περπάτημα. Θα κοιτάξουμε για πλατυποδια σιγά σιγά γιατί και ο άντρας μου έχει πτώση καμάρας και τα συμπτώματα ταιριαζουν. Και η μικρή δεν έχει ιδιαίτερη καμάρα και οι αστράγαλοι μέχρι πρότινος (έχω καιρό να το παρατηρήσω) γύριζαν προς τα μέσα-κατω, είναι πολύ χαρακτηριστικό αν γκουγκλαρεις πλατυποδια. Μέχρι πριν λίγο δεν ήταν αξιολογησιμο είχε πει η παιδίατρος γιατί μέχρι κάποια ηλικία όλα αυτά είναι υπό διαμόρφωση. Πλέον θα το δούμε. Δεν το έχει συσχετίσει κάποιος με το ότι περπάτησε αργά, εγώ το λέω. Επίσης πολλές φορές κάθεται ακόμα σε στάση w, καλα που το θυμήθηκα τώρα να ρωτήσουμε την παιδίατρο και γι'αυτο 

Εργοθεραπεία τα βοηθάει πολύ κάποια θέματα είναι θέμα συνχρονισμου εγκεφάλου με τις κινήσεις αυτό που λες με τις σκάλες είναι καθαρά θέμα συνχρονισμου λέγετε αδρή κινητικότητα  . Στην εργοθεραπεία οι ασκήσεις που κάνουν βοηθάει στο να γυμναστουν κάποια σημεία του παιδιού Κ να γίνει η σύνδεση των κινήσεων με τον εγκέφαλο Κ έτσι το παιδί να κατακτήσει Κ αυτές τις κινήσεις . Θα δεις μεγάλη διαφορά Κ στο περπάτημα Κ στις κούνιες πχ πως σκαρφαλώνει κτλ 

On 26/9/2023 at 9:49 ΠΜ, Leo22 είπε:

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις και τις συμβουλές. Η αλήθεια είναι οτι προσπαθώ να μην ανησυχώ, και ο περίγυρός μου επιμένει οτι δεν έχει τιποτα.. αλλά εμένα κάτι μου λέει οτι ίσως υπάρχει κάτι άλλο, εκτός από το φόβο. Θα αφήσω λίγες εβδομάδες ακόμα και θα πάω σε αναπτυξιολόγο. 

Προσπαθώ να τον συγκρίνω με άλλα παιδιά γιατί το κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Αλλά σε παιδικές χαρές κλπ είναι παιδάκια μικρότερα από αυτόν που όλα περπατάνε..τρέχουνε...και άναρωτιέμαι μήπως μου ξεφεύγει κάτι.. μήπως δεν τον έχω βοηθήσει αρκετά. Ελπίζω με το χρόνο να αποκτήσει κίνητρο και να προχωρήσει...

Το ένστικτο σου σίγουρα παίζει μεγάλο ρολο. Να ξέρεις ότι τα ραντεβού για αναπτυξιολογο το πιο πιθανό είναι να βρεις μετά από 3-5 μήνες οπότε δεν χάνεις τίποτα να πάρεις τηλέφωνο από τώρα 

12 ώρες πρίν, ninaki80 είπε:

Εργοθεραπεία τα βοηθάει πολύ κάποια θέματα είναι θέμα συνχρονισμου εγκεφάλου με τις κινήσεις αυτό που λες με τις σκάλες είναι καθαρά θέμα συνχρονισμου λέγετε αδρή κινητικότητα  . Στην εργοθεραπεία οι ασκήσεις που κάνουν βοηθάει στο να γυμναστουν κάποια σημεία του παιδιού Κ να γίνει η σύνδεση των κινήσεων με τον εγκέφαλο Κ έτσι το παιδί να κατακτήσει Κ αυτές τις κινήσεις . Θα δεις μεγάλη διαφορά Κ στο περπάτημα Κ στις κούνιες πχ πως σκαρφαλώνει κτλ 

Την πάμε μουσικοκινητική-μπαλετο και αυτές τις μέρες κοιτάμε να γραφτεί και ρυθμική ή κάτι σαν στίβο. Έχει βοηθηθεί και στη μουσικοκινητική, φαντάσου εκεί έμαθε να πηδάει, μέχρι σχεδόν 3 δεν μπορούσε να πηδήξει επί τόπου!

14 ώρες πρίν, little lamb είπε:

Την πάμε μουσικοκινητική-μπαλετο και αυτές τις μέρες κοιτάμε να γραφτεί και ρυθμική ή κάτι σαν στίβο. Έχει βοηθηθεί και στη μουσικοκινητική, φαντάσου εκεί έμαθε να πηδάει, μέχρι σχεδόν 3 δεν μπορούσε να πηδήξει επί τόπου!

Ναι όλα τα αθλήματα βοηθάνε απλά αν έχει κάποια δυσκολία ο εργοθεραπευτης θα εστιάσει εκεί Κ επειδή τα μαθήματα είναι προσωπικά δεν υπάρχουν άλλα παιδάκια το παιδί νιώθει περισσότερη αυτοπεποίθηση γιατι έχει όλες τις οδηγίες Κ πετυχαίνει σωστά τις ασκήσεις πολύ πιο γρήγορα οπότε περνει Κ τα πάνω του. 

Κ ίσως βοηθήσει Κ σε άλλους τομείς που ίσως να μην έχετε παρατηρήσει ότι δυσκολεύετε. 

Το ξέρω ότι γενικά βοηθάνε οι εργοθεραπείες αλλά θέλουμε να δούμε πρώτα το θέμα της πλατυποδιας. Γιατί όταν περπατάει πολλη ωρα δεν παραπονιέται για κούραση γενική αλλά λέει ότι την πόνεσαν τα πόδια συγκεκριμένα. Επισης αν ήταν θέμα συντονισμού δεν θα είχε και στη λεπτή κινητικότητα δυσκολία; (Δεν ξέρω, απλά λέω. Δεν το έχω ψάξει). Από λεπτή είναι σούπερ, κάθε μέρα επι ώρες ζωγραφίζει με πινέλα, κόβει με ψαλίδια κανονικά, φτιάχνει φατσούλες κολλάει ματάκια, χάντρες, πον πον κλπ ώρες ολόκληρες μόνη της (και δεν έχουμε πλέον τραπεζακι σαλονιού αλλά εργαστήριο χειροτεχνίας 😄 )

Διαφημίσεις

πρίν από 28 λεπτά , little lamb είπε:

Το ξέρω ότι γενικά βοηθάνε οι εργοθεραπείες αλλά θέλουμε να δούμε πρώτα το θέμα της πλατυποδιας. Γιατί όταν περπατάει πολλη ωρα δεν παραπονιέται για κούραση γενική αλλά λέει ότι την πόνεσαν τα πόδια συγκεκριμένα. Επισης αν ήταν θέμα συντονισμού δεν θα είχε και στη λεπτή κινητικότητα δυσκολία; (Δεν ξέρω, απλά λέω. Δεν το έχω ψάξει). Από λεπτή είναι σούπερ, κάθε μέρα επι ώρες ζωγραφίζει με πινέλα, κόβει με ψαλίδια κανονικά, φτιάχνει φατσούλες κολλάει ματάκια, χάντρες, πον πον κλπ ώρες ολόκληρες μόνη της (και δεν έχουμε πλέον τραπεζακι σαλονιού αλλά εργαστήριο χειροτεχνίας 😄 )

Όχι δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο στο ένα μπορεί να είναι αναπτυγμένη στο άλλο όχι. Είναι αυτό που παλιά έβλεπες πχ κάποια παιδιά Κ είχαν φοβερή κλίση στα αθλήματα αλλά δεν μπορούσαν να γράψουν σωστα Κ με ωραία γράμματα τίποτα . Αυτό είναι το ανάποδο . Παλιά λέγαν δεν τα περνεις τα γράμματα απτό νηπιο Κ Κ απλά το παιδί είχε δυσκολία στην λεπτή κινητικότητα Κ απλά ήθελε να του δοθούν διαφορετικά οι οδηγίες από ότι σε άλλα παιδιά . 

Είναι απλά θέμα οδηγιών Κ βοήθειας . Δηλαδή εσύ μπορεί να πεις ααα το παιδί μου είναι αμπαλο ούτε να χοροπηδάει δεν μπορεί αλλά είναι πολύ καλή μαθήτρια αλλά δεν είναι έτσι απλά θέλει βοήθεια στο κινητικό θέμα 

Η πλατυποδια δεν έχει σχέση με το αν μπορεί να ανεβοκατεβει τις σκάλες ή να μπορεί να σκαρφαλώσει με ευκολία . 

@little lamb αυτό με τα σκαλιά είναι τυπική ένδειξη δυσκολίας με την αδρή κινητικότητα, η οποία φυσικά αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα με εργοθεραπεία. Δυστυχώς τα της αδρής κινητικότητας ξεφεύγουν συχνά από τα ραντάρ, διότι αποδίδονται σε αδεξιότητα, νωχελικότητα κλπ ακόμα και από τους ειδικούς, πόσο μάλλον από τους γονείς που συνηθίζουν στην εικόνα της κίνησης του παιδιού, χώρια τα διάφορα στερεότυπα που εμφιλοχωρούν.

Το ένα μου παιδί κάνει εδώ και αρκετό καιρό λογοθεραπείες και η εργοθεραπεύτρια του κέντρου μου λέει ότι οι γονείς σπανίως ζητούν βοήθεια :

α) για κοριτσάκι που δυσκολεύεται στο τρέξιμο και στο σκαρφάλωμα

β) για αγοράκι που δυσκολεύεται με το ψαλίδι και τις χειροτεχνίες

Καλά τα στερεότυπα τραγικά. Δεν θα το συνδυαζαμε ποτέ με το φύλο ούτε θα το ψάχναμε παραπάνω αν ήταν αγόρι, αν είναι δυνατόν! Προσωπικά με τσαντιζει πάρα πολύ όταν ακούω ότι τα αγόρια είναι πιο κινητικά κλπ κλπ, ή ότι τα πάνε σε άλλες δραστηριότητες από τα κορίτσια (μιλώ για τις ηλικίες που επιλέγει ο γονιός, όχι αργότερα που προφανώς θα επηρεαστούν και από φίλους κλπ) και ειδικά όταν μια οικογένεια έχει παιδιά διαφορετικών φυλων και τα μεγαλωνει διαφορετικα και δήθεν από μόνα τους ήταν έτσι και το κορίτσι από μόνο του προτίμησε τους μονόκερους κ το αγόρι τις νταλίκες! Είμαστε οι τελευταίοι που θα συνδύαζαν την κινητικότητα με το φύλο! Τα έχω γράψει ακόμα και σε ποστ για τα ντυσίματα, που έλεγα ότι με τσαντιζει το κλασικό "το αγόρι δεν χρειαζεται πολλά πολλά, για επίσημο ένα τζιν και αθλητικά γιατί όλο τρεχει ενώ το κορίτσι χρειάζεται τα καλσόν του και τις μπαλαρίνες του". Κι αν είχα αγόρι θα το ενθάρρυνα εξίσου στις χειροτεχνίες, δεν θεωρώ ότι της αρέσουν τόσο επειδή είναι κορίτσι!

Πριν τους αναπτυξιολόγους και τους νευρολόγους, κοιτάξτε τα ισχία του παιδιού που έγραψε και η @kotsifikos Πολλά παιδάκια λόγω της θέσης που τυχαίνει να έχουν εντός της μήτρας, έχουν αδυναμία στα ισχία και αυτό εκδηλώνεται αργότερα, όταν πάνε να περπατήσουν. Αυτός είναι και ένας λόγος που ειδικά στα μωρά με ισχιακή προβολή κατά τη κύηση, οι γιατροί μετά τη γέννα παραπέμπουν σε υπερηχογράφημα ισχίων. Ελέγξτε δηλαδή πρώτα το ορθοπεδικό κομμάτι και μετά βλέπετε και τα υπόλοιπα.

• 3 εβδομάδες μετά...

Καλημέρα σε όλους,

Update σχετικά με τη πρόοδο του μικρού. Πριν 2 εβδομάδες περίπου άρχισε να περπατάει μέσα στο σπίτι και κάθε μέρα το κάνει όλο και περισσότερο και πιο σταθερά χωρίς να πέφτει πολύ. Θα έλεγα τώρα 50% του χρόνου περπατάει και 50% μπουσουλάει. Ακόμα όμως δεν θέλει να περπατήσει εκτός σπιτιού πχ στη παιδική χαρά, εάν δεν τον κρατάμε. Φαίνεται να φοβάται. Ελπίζω όσο αποκτά περισσότερη αυτοπεποίθηση να νιώσει πιο σίγουρος και να αφεθεί.

Σας ευχαριστώ και πάλι όλους για τις συμβουλές.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...