Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Τραβαει τα μαλλια μας

xaroumenh mama

Recommended Posts

γεια σας κοριτσια θα ηθελα αν μπορειτε να μου προτεινεται τροπους γιατι δε ξερω πως αλιως να το χειριστω ! εχω ενα αγορακι 21 μηνων και απο εξι εφτα μηνων ξεκινησε να τραβαει τα μαλλια μας στην αρχη δε του εδεινα σημασια ολοι οι υπολοιποι του ελεγαν οχι και μη ... μεγαλωνοντας εκανα προσπαθειες να του το σταματησω το ξεχναγε αλα μετα απο λιγο καιρο κατι γινοταν και το ξαναθημοταν... μεχρι τωρα δεν εδειχνε σημαδια επιθεσης οταν το εκανε αλλα παιχνιδι ποιο πολυ... τωρα τελευταια ομως οταν παμε σε χορους με παιδια τους τραβαει τα μαλλια οταν του περνουν κατι που παιζει η οταν θεωρει πως κατι ειναι δικο του. θελω να τον αφηνω μονο του να παιζει με παιδακια αλλα πλεον πρεπει να ειμαι συνεχεια απο πανω του η να μην τον αφηνω να παιζει επειδη ξερω πως θα τραβηξει τα μαλλλακια τους εχει πολυ δυναμη στα χερια και δε τα τραβαει απλα βαζει και τα δυο του χερια και κοβει ολοκληρη τουφα ....δε ξερω τι αλο πρεπει να κανω οποια κοπελα γνωριζει ας μου πει τροπους που μπορει να βοηθησουν για να το ξεπερασουμε !! ευχαριστω πολυ εκ τον προτερον..!!!

Διαφημίσεις

Το διορθώνεις άμεσα: με το που απλώνει χέρι, τον μαζεύεις, του εξηγείς ότι αυτό πονάει (το εξηγείς κάθε φορά, ας είναι και 100 τη μέρα) και ότι άρα δεν μπορεί να παίξει μαζί σου ή με τα άλλα παιδάκια  αν το κάνει αυτό. Μετά σηκώνεσαι και φεύγεις και του λες να σε φωνάξει όταν θέλει να παίξει όμορφα, ή αν είστε σε χώρο με παιδάκια, τον απομακρύνεις από τα παιδιά, τον καθιζεις δίπλα σου και αν το επαναλάβει αργότερα τον μαζεύεις και φεύγετε. Τέτοιες συμπεριφορές θέλουν δυστυχώς χρόνο.

Εναλλακτικά, υπάρχει και η άποψη ότι του το κάνεις και εσύ όσο να πονέσει, και του εξηγείς ότι έτσι ακριβώς νιώθεις κι εσύ. Παλιότερα θα έλεγα ότι είναι βάρβαρο και αντιπαιδαγωγικό, αλλά βλέποντας πώς λειτουργούν τα παιδιά μεταξύ τους, δεν είμαι πια και τόσο σίγουρη. Αν είχε αδελφάκι, ή αν το δοκιμάσει σε άλλο παιδί χωρίς να είσαι παρούσα, είναι η πιο πιθανή εξέλιξη να του τραβήξουν και τα δικά του μαλλιά ή να το σπρώξουν και να το πετάξουν κάτω και τελικά είναι απείρως πιο αποτελεσματική αυτή η "αυτορύθμιση" μεταξύ παιδιών από οποιαδήποτε άλλη παιδαγωγική μέθοδο. 

δεν είναι ενδεδειγμένο να λες 100 φορες την ημερα σε ενα παιδάκι 21 μηνών μια φραση ίδια. θα προκαλέσεις απλώς να μην την την ακούει :-) 

δε χρειαζεται τιποτα να λές,  αυτό Αργκ που λες είναι το μάθημα της επίπτωσης. η μαμά μπορεί να το κάνει αυτό απλώς με την απομάκρυνση. είναι η φυσική επίπτωση μιας κακής συμπεριφοράς. χάνει προσβαση στο παιχνιδι με τα παιδιά. 

και ας είναι 1 μέτρα πιο πέρα.. απλώς αυτό, τίποτε άλλο..αρκεί!

Όταν μιλάς σε ένα παιδί όταν είσαι σε διαδικασία "αρνητικής φυσικής επιπτωσης" όπως η απομάκρυνση, του δίνεις (άθελά σου) προσοχή και αυτό είναι θετική επιβράβευση για το παιδί. 

Αγαπητή @xaroumenh mama απλώς απομακρύνεις, ΔΕΝ μιλάς, και αφήνεις το παιδί να καταλάβει ότι όποτε το κάνει, χάνει.      η ομιλία δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, πρέπει να το μάθει με πράξεις. 

Μπορείς την στιγμή εκείνη να βλεπεις πότε συμβαίνει. Εάν συμβαίνει σε στιγμή που θέλει να διεκδικήσει χρειάζεται βοήθεια στο πως να ζητάει κάτι με χειρονομίες. Σε αυτή την ηλικία δεν έχει την ομιλία ως εργαλείο. Άρα πρέπει με παντομίμα να του δείχνεις με θετική ενίσχυση πως μπορεί να πάρει αυτό που θέλει, 

δηλαδή να το βοηθήσεις να λύσει το πρόβλημα που έχει εκείνη τη στιγμή. 

Ως γονείς αυτός είναι ο ρόλος μας και έτσι θα μαθει να μην χρειάζεται το τράβηγμα. 

Εάν είσαι 100% συνεπής, θα συνειδητοποιήσει πολύ εύκολα ότι δεν μπορεί να το κάνει. Αλλά μην του μιλάς ΚΑΘΟΛΟΥ εκείνη τη στιγμή, είναι προσοχή που παίρνει που ακυρώνει την αρνητική επίπτωση που προσπαθείς να προκαλέσεις απομακρύνοντας το. 

Ούτε θα του λες για το άλλο παιδί, ούτε θα του λες στοπ ούτε οτιδήποτε άλλο. Η σιωπή, είναι η χειρότερη απώλεια εκείνη τη στιγμή και αυτή θα το κάνει να μάθει! 

Έτσι και αλλιώς αυτό που θέλεις είναι να αναλογιστεί. Αν το πήξεις στα μη μου σου του, δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Πίστεψέ με μπορεί ένα παιδί 21 μηνών να αναλογιστεί!  

Αργκ, το ότι τα παιδιά μεταξύ τους πλακώνονται, δεν είναι το ίδιο με το να το κάνει ο γονιός. Αν πλακώνονται για να επιβληθούν ή να τιμωρήσουν, τελικώς μαθαίνουν ότι επιτρέπεται να πλακώσεις τον άλλο για να του "μάθεις".  άρα, δεν είναι αυτό που θελεις σε μια μοντέρνα κοινωνία. 

Επεξεργάστηκαν by belleblue

Σιγουρα το να αγνοεις μια συμπεριφορα εχει καλυτερα αποτελεσματα απο το να λες οχι συνεχεια. Μεχρι τα 3 περιπου δεν εχει νοημα να μιλας πολυ. Προσωπικα, μολις τραβουσε τα μαλλια θα του ελεγα "ποναει η μαμα οταν τραβας τα μαλλια", θα εφευγα απο κοντα του και αν το ξαναεκανε (την δεδομενη στιγμη) απλα θα τον αγνουσα και θα απομακρυνομουν, χωρις ουτε ενα βλεμμα (ακομη κι αυτο το παιρνουν σαν επιβραβευση). Αν το ξαναεκανε καποια αλλη στιγμη θα εκανα την ιδια διαδικασια, λεγοντας πώς με κανει να νιωθω αυτη η πραξη και φευγοντας. Το ιδιο και αν το εκανε σε καποιο παιδακι. Νομιζω καλο ειναι πριν το απομακρυνεις να αναφερεις τον λογο που το κανεις "πονανε τα παιδακια οταν τραβας μαλλια" και τον παιρνεις και φευγετε, και οσο κι αν διαμαρτυρεται απλα τον αγνοεις.(Οταν το εφαρμοζω στον 17 μην γιο μου πιανει! Ο δικος σου μπορει να καταλαβει και καλυτερα.) Μπορεις να του μιλησεις και μια ασχετη στιγμη για το θεμα πχ διαβαζοντας ενα βιβλιο (κυκλοφορουν καποια βιβλια συμπεριφορας) για να καταλαβει οτι πληγωνει τους αλλους.

Γενικως, την ανεπιθυμητη συμπεριφορα ειναι καλυτερο να την αγνοεις..οτιδηποτε αλλο απλα θα την επιβραβευει. Τωρα για το "Οφθαλμον αντι οφθαλμου", παρ'ολο που υπαρχουν ψυχολογοι που το υποστηριζουν σαν τροπο μαθησης, πιστευω οτι ετσι απλα μπαινεις στον εκδικητικο τροπο σκεψης του παιδιου, αντι να το βοηθησεις να μπει στην λογικη και την ενσυναισθηση. Σιγουρα, τα παιδια μεταξυ τους μπορει να τα βρισκουν ετσι, αλλα δεν ειναι καλυτερο να δειξει ο ενηλικας εναν αλλον δρομο οπου δεν θα υπαρχουν μαλλιοτραβηγματα που προκαλουν μονο πονο και αρνητικα συναισθηματα στους αλλους;

Επεξεργάστηκαν by Sentir...natureza

4 ώρες πρίν, ΑΡΓΚ είπε:

Το διορθώνεις άμεσα: με το που απλώνει χέρι, τον μαζεύεις, του εξηγείς ότι αυτό πονάει (το εξηγείς κάθε φορά, ας είναι και 100 τη μέρα) και ότι άρα δεν μπορεί να παίξει μαζί σου ή με τα άλλα παιδάκια  αν το κάνει αυτό. Μετά σηκώνεσαι και φεύγεις και του λες να σε φωνάξει όταν θέλει να παίξει όμορφα, ή αν είστε σε χώρο με παιδάκια, τον απομακρύνεις από τα παιδιά, τον καθιζεις δίπλα σου και αν το επαναλάβει αργότερα τον μαζεύεις και φεύγετε. Τέτοιες συμπεριφορές θέλουν δυστυχώς χρόνο.

Εναλλακτικά, υπάρχει και η άποψη ότι του το κάνεις και εσύ όσο να πονέσει, και του εξηγείς ότι έτσι ακριβώς νιώθεις κι εσύ. Παλιότερα θα έλεγα ότι είναι βάρβαρο και αντιπαιδαγωγικό, αλλά βλέποντας πώς λειτουργούν τα παιδιά μεταξύ τους, δεν είμαι πια και τόσο σίγουρη. Αν είχε αδελφάκι, ή αν το δοκιμάσει σε άλλο παιδί χωρίς να είσαι παρούσα, είναι η πιο πιθανή εξέλιξη να του τραβήξουν και τα δικά του μαλλιά ή να το σπρώξουν και να το πετάξουν κάτω και τελικά είναι απείρως πιο αποτελεσματική αυτή η "αυτορύθμιση" μεταξύ παιδιών από οποιαδήποτε άλλη παιδαγωγική μέθοδο. 

αυτο με το τραβηγμα μου το ειχε πει μια κυρια απο τον οικογενειακο μου κυκλο παιδαγωγος που εχει παρα πολυ καλη σχεση μετα παιδια αλλα μου ειχε πει να του το κανουν ολοι οι μεγαλοι που τους τραβαει τα μαλλια εκτος απο τα παιδια.. ηταν η δευτερη μεθοδος που εφαρμοσα αλλα το εκανα μονο εγω κανεις αλλος εποιασε με την πρωτη ειχε πανω απο δυμηνο να τραβηξει μαλλια αλα μετα καπου τα τραβηξε ειτε στη μαμα μου ειτε στη πεθερα μου πηρε αυτο που ηθελε και ξεκινησε παλι απο την αρχη και τωρα ειμαι σε ενα σημειο να μου τραβαει τα μαλλια να του τραβαω τα δικα του μολις πονεσει σταματαει με το που τα αφησω τα δικα του ξανα απο την αρχη και παει λεγοντας....

3 ώρες πρίν, belleblue είπε:

δεν είναι ενδεδειγμένο να λες 100 φορες την ημερα σε ενα παιδάκι 21 μηνών μια φραση ίδια. θα προκαλέσεις απλώς να μην την την ακούει :-) 

δε χρειαζεται τιποτα να λές,  αυτό Αργκ που λες είναι το μάθημα της επίπτωσης. η μαμά μπορεί να το κάνει αυτό απλώς με την απομάκρυνση. είναι η φυσική επίπτωση μιας κακής συμπεριφοράς. χάνει προσβαση στο παιχνιδι με τα παιδιά. 

και ας είναι 1 μέτρα πιο πέρα.. απλώς αυτό, τίποτε άλλο..αρκεί!

Όταν μιλάς σε ένα παιδί όταν είσαι σε διαδικασία "αρνητικής φυσικής επιπτωσης" όπως η απομάκρυνση, του δίνεις (άθελά σου) προσοχή και αυτό είναι θετική επιβράβευση για το παιδί. 

Αγαπητή @xaroumenh mama απλώς απομακρύνεις, ΔΕΝ μιλάς, και αφήνεις το παιδί να καταλάβει ότι όποτε το κάνει, χάνει.      η ομιλία δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, πρέπει να το μάθει με πράξεις. 

Μπορείς την στιγμή εκείνη να βλεπεις πότε συμβαίνει. Εάν συμβαίνει σε στιγμή που θέλει να διεκδικήσει χρειάζεται βοήθεια στο πως να ζητάει κάτι με χειρονομίες. Σε αυτή την ηλικία δεν έχει την ομιλία ως εργαλείο. Άρα πρέπει με παντομίμα να του δείχνεις με θετική ενίσχυση πως μπορεί να πάρει αυτό που θέλει, 

δηλαδή να το βοηθήσεις να λύσει το πρόβλημα που έχει εκείνη τη στιγμή. 

Ως γονείς αυτός είναι ο ρόλος μας και έτσι θα μαθει να μην χρειάζεται το τράβηγμα. 

Εάν είσαι 100% συνεπής, θα συνειδητοποιήσει πολύ εύκολα ότι δεν μπορεί να το κάνει. Αλλά μην του μιλάς ΚΑΘΟΛΟΥ εκείνη τη στιγμή, είναι προσοχή που παίρνει που ακυρώνει την αρνητική επίπτωση που προσπαθείς να προκαλέσεις απομακρύνοντας το. 

Ούτε θα του λες για το άλλο παιδί, ούτε θα του λες στοπ ούτε οτιδήποτε άλλο. Η σιωπή, είναι η χειρότερη απώλεια εκείνη τη στιγμή και αυτή θα το κάνει να μάθει! 

Έτσι και αλλιώς αυτό που θέλεις είναι να αναλογιστεί. Αν το πήξεις στα μη μου σου του, δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Πίστεψέ με μπορεί ένα παιδί 21 μηνών να αναλογιστεί!  

Αργκ, το ότι τα παιδιά μεταξύ τους πλακώνονται, δεν είναι το ίδιο με το να το κάνει ο γονιός. Αν πλακώνονται για να επιβληθούν ή να τιμωρήσουν, τελικώς μαθαίνουν ότι επιτρέπεται να πλακώσεις τον άλλο για να του "μάθεις".  άρα, δεν είναι αυτό που θελεις σε μια μοντέρνα κοινωνία. 

σε αυτο που λες πιστευω πως εχεις δικιο οχι μονο για το τραβηγμα αλλα σε οτιδηποτε αρνητικο κανουν το εχω παρατηρησει στον μικρο πως κανει κατι που δε πρεπει να το κανει μονο και μονο επειδη ξερει πως θα τον απομακρινω η θα του κανω παρατηρηση .. γιατι οταν θελει να παει να κανει κατι που δε πρεπει πρωτα με φωναζει και μετα παει.....τη λεξη οχι και μη και ποτε δεν του τα λεω και σε ολους ελεγα δε πρεπει να του λετε αυτες τις λεξεις μη του δινεται σημασια απλα να του εξηγηται το σωστο... ουτε ο αντρας μου ουτε κανεις αλλο δε το εκανε ολοι οχι μη ποτε ποτε....ναι  δε μηλαει ακομα ωστε να μπορεσουμε να εποικινωνησουμε καλυτερα για να μαθει να μηραζετε και να καταλαβενει τι ειναι δικο του και τι  οχι ωστε να μη χρειαζετε να επιτιθετε... θα ξεκινησω παλι τη μεθοδο της σιωπης πολυ ποιο εντατικα.....!!!!!

3 ώρες πρίν, Sentir...natureza είπε:

Σιγουρα το να αγνοεις μια συμπεριφορα εχει καλυτερα αποτελεσματα απο το να λες οχι συνεχεια. Μεχρι τα 3 περιπου δεν εχει νοημα να μιλας πολυ. Προσωπικα, μολις τραβουσε τα μαλλια θα του ελεγα "ποναει η μαμα οταν τραβας τα μαλλια", θα εφευγα απο κοντα του και αν το ξαναεκανε (την δεδομενη στιγμη) απλα θα τον αγνουσα και θα απομακρυνομουν, χωρις ουτε ενα βλεμμα (ακομη κι αυτο το παιρνουν σαν επιβραβευση). Αν το ξαναεκανε καποια αλλη στιγμη θα εκανα την ιδια διαδικασια, λεγοντας πώς με κανει να νιωθω αυτη η πραξη και φευγοντας. Το ιδιο και αν το εκανε σε καποιο παιδακι. Νομιζω καλο ειναι πριν το απομακρυνεις να αναφερεις τον λογο που το κανεις "πονανε τα παιδακια οταν τραβας μαλλια" και τον παιρνεις και φευγετε, και οσο κι αν διαμαρτυρεται απλα τον αγνοεις.(Οταν το εφαρμοζω στον 17 μην γιο μου πιανει! Ο δικος σου μπορει να καταλαβει και καλυτερα.) Μπορεις να του μιλησεις και μια ασχετη στιγμη για το θεμα πχ διαβαζοντας ενα βιβλιο (κυκλοφορουν καποια βιβλια συμπεριφορας) για να καταλαβει οτι πληγωνει τους αλλους.

Γενικως, την ανεπιθυμητη συμπεριφορα ειναι καλυτερο να την αγνοεις..οτιδηποτε αλλο απλα θα την επιβραβευει. Τωρα για το "Οφθαλμον αντι οφθαλμου", παρ'ολο που υπαρχουν ψυχολογοι που το υποστηριζουν σαν τροπο μαθησης, πιστευω οτι ετσι απλα μπαινεις στον εκδικητικο τροπο σκεψης του παιδιου, αντι να το βοηθησεις να μπει στην λογικη και την ενσυναισθηση. Σιγουρα, τα παιδια μεταξυ τους μπορει να τα βρισκουν ετσι, αλλα δεν ειναι καλυτερο να δειξει ο ενηλικας εναν αλλον δρομο οπου δεν θα υπαρχουν μαλλιοτραβηγματα που προκαλουν μονο πονο και αρνητικα συναισθηματα στους αλλους;

μετα που χρονισε που εβλεπα οτι καταλαβενε λιγο περισσοτερο του εξηγουσα τα παντα του ελεγα η μανουλα ποναει κανε καλα τα μαλλακια της μανουλας κανε καλα και τα δικα σου μαλλακια μπραβοκτλπ ηταν ενα τροπος που εποιασε για καποιο χρονικο διαστημα και μετα ξανα απο την αρχη σε ενα παιδικο παρτι που τραβηξε τα μαλλακια  ενως παιδιου το παιδακι ξεκινησε να κλαιει ηταν και η μαμα του εκει και λεει στον δικο μου κανε καλα καλα τα μαλλακια του να μη κλαιει εε ο γιος μου ειχε ετοιμο το χερι να τα ξανατραβιξει..τωρα οταν μου το κανει τον αφηνω κατω του εχω εξηγησει οτι με πονεσε και οσο και να σηκωνει τα χερακια του και να κλαιε δε το περνω αγκαλια.. θα ξεκινησω παλι να τον αγνοω ποιο πολυ οταν κανει.......

Διαφημίσεις

δεν θα χρησιμοποιούσα τη λέξη αγνοείς,.. , απλώς ηρεμία.. και να υπάρχει επίπτωση  (απομακρύνεις).  

Γενικά δεν θέλεις να προκαλέσεις στο παιδί επιπλέον θυμό  (ότι πχ επιδεικτικά δεν του μιλάς ή ότι δεν βλέπεις ότι είναι εκεί) αλλά να είσαι ουδέτερη, και λυπημένη μπορείς να είσαι, αλλά όχι υπερβολές ... αυτό απλά. 

Εστίασε και για σένα στο ότι το τράβηγμα μαλλιών ( ή το σπρώξιμο, ή το δάγκωμα) είναι σημάδια θυμού.  Πρόσεξε πότε το κάνει, παρατήρησε. Δες τι έχει συμβεί πριν. Θέλει να πάρει ένα τουβλάκι και επειδή δεν μπορέι να το ζητήσει,  θυμώνει ? θεωρεί ότι το άλλο παιδί πχ δεν του το δινει επιτηδες?  χρειάζεται την βοήθειά σου σε αυτό, δηλαδή να παίζεις παρέα για να του δείχνεις  πριν συμβεί το τράβηγμα, πως να διεκδικεί με θετικό τρόπο... απλώς κανεις το παιδί, και μιλας εσυ στο άλλο παιδί σαν να ήταν αυτός.  

Όπως και να έχει, όταν φωνάζεις για να πεις στο παιδί να μη φωνάζει, όταν τραβάς μαλλιά για να μην τραβήξει μαλλιά, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. δώρο άδωρο, δίνει λάθος μήνυμα, ότι όταν θυμώνουμε ή όταν θέλουμε να μάθουμε σε κάποιον κάτι, είναι οκ να το κάνουμε με το ζόρι. 

Το όλο θέμα είναι η ενσυναίσθηση, και η προσπάθεια να καταλάβει ότι έχει κακό αποτέλεσμα όταν κάνει αυτή τη πράξη. 

Πρώτα απομάκρυνση, αλλά και μετά πρέπει να δείς τι ήθελε, τι προσπαθούσε να καταφέρει με αυτή τη πράξη? υπάρχει ΠΑΝΤΑ κάποιος λόγος και πρέπει να παρατηρούμε για να τα βοηθήσουμε, είμαστε οι δάσκαλοί τους.... Η ευγένεια, η δική μας, θα τους δείξει το δρόμο. 

Η απομάκρυνση είναι η οριοθέτηση, και η ευγένειά μας στο να διεκδικήσουν αυτό που θέλουν, η καθοδήγηση που χρειάζονται από εμάς.  

πρίν από 10 λεπτά , belleblue είπε:

δεν θα χρησιμοποιούσα τη λέξη αγνοείς,.. , απλώς ηρεμία.. και να υπάρχει επίπτωση  (απομακρύνεις).  

Γενικά δεν θέλεις να προκαλέσεις στο παιδί επιπλέον θυμό  (ότι πχ επιδεικτικά δεν του μιλάς ή ότι δεν βλέπεις ότι είναι εκεί) αλλά να είσαι ουδέτερη, και λυπημένη μπορείς να είσαι, αλλά όχι υπερβολές ... αυτό απλά. 

Εστίασε και για σένα στο ότι το τράβηγμα μαλλιών ( ή το σπρώξιμο, ή το δάγκωμα) είναι σημάδια θυμού.  Πρόσεξε πότε το κάνει, παρατήρησε. Δες τι έχει συμβεί πριν. Θέλει να πάρει ένα τουβλάκι και επειδή δεν μπορέι να το ζητήσει,  θυμώνει ? θεωρεί ότι το άλλο παιδί πχ δεν του το δινει επιτηδες?  χρειάζεται την βοήθειά σου σε αυτό, δηλαδή να παίζεις παρέα για να του δείχνεις  πριν συμβεί το τράβηγμα, πως να διεκδικεί με θετικό τρόπο... απλώς κανεις το παιδί, και μιλας εσυ στο άλλο παιδί σαν να ήταν αυτός.  

Όπως και να έχει, όταν φωνάζεις για να πεις στο παιδί να μη φωνάζει, όταν τραβάς μαλλιά για να μην τραβήξει μαλλιά, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. δώρο άδωρο, δίνει λάθος μήνυμα, ότι όταν θυμώνουμε ή όταν θέλουμε να μάθουμε σε κάποιον κάτι, είναι οκ να το κάνουμε με το ζόρι. 

Το όλο θέμα είναι η ενσυναίσθηση, και η προσπάθεια να καταλάβει ότι έχει κακό αποτέλεσμα όταν κάνει αυτή τη πράξη. 

Πρώτα απομάκρυνση, αλλά και μετά πρέπει να δείς τι ήθελε, τι προσπαθούσε να καταφέρει με αυτή τη πράξη? υπάρχει ΠΑΝΤΑ κάποιος λόγος και πρέπει να παρατηρούμε για να τα βοηθήσουμε, είμαστε οι δάσκαλοί τους.... Η ευγένεια, η δική μας, θα τους δείξει το δρόμο. 

Η απομάκρυνση είναι η οριοθέτηση, και η ευγένειά μας στο να διεκδικήσουν αυτό που θέλουν, η καθοδήγηση που χρειάζονται από εμάς.  

Επειδή πιθανώς παρεξηγήθηκα: δεν εννοώ να τραβήξεις μαλλιά του παιδιού ως εκδίκηση, αλλά στα πλαίσια του να καταλάβει ότι αυτό πονάει. Στη ηλικία αυτή δεν είναι βρέφος που δεν συνεννοείται και απλά του αποσπούμε την προσοχή. Μπορεί και πρέπει να καταλάβει γιατί αυτό που κάνει είναι μη αποδεκτό. Για αυτό πιστεύω ότι και πρέπει να επαναλαμβάνουμε το "μην τραβάς μαλλιά, πονάει" και πιθανώς και ένα μικρό τράβηγμα ενός τσουλουφιού αν επιμένει να βοηθήσει να καταλάβει τι εννοούμε. Οχι ως σωματική τιμωρία ασφαλώς. Το παιδί βλέπει ότι έτσι έχει μία αντίδραση, αλλά δεν ξέρει γενικά γιατί έχει αυτή την αντίδραση. Δε μας αρέσει αυτό που κάνει, αλλά γιατί;

πρίν από 55 λεπτά , belleblue είπε:

εχεις δικιο λαθος λεξη χρησιμοποιησα για το ΄''αγνοεις΄' γιατι γενικα ειμαι πολυ ηρεμος ανθρωπος και δε του φωναζω΄του μηλαω αρκετα και του εξηγω πολλα πραγματα με ηρεμο τονο και τροπο απλα στεναχωριεμαι οταν δε μπορω να βρω τροπο να τον βοηθησω να κανει το σωστο,, μεχρι πριν λιγο καιρο το τραβηγμα το εκανε ποιο πολυ για παιχνιδι (να τραβηξει τη προσοχη) η απο χαρα.. τουλαχιστων δεν ειχα καταλαβει να εχει επιθετικοτικα..δλδ ενα παραδειγμα οταν σχολαω απο την δουλεια και παω να τον παρω με το που με βλεπει η με ακουσει απο την χαρα του παιζει παλαμακια φωναζει μαμα μαμα και τραβαει και τα μαλλια της γιαγιας του αν ειναι στην αγκαλια της εκεινη την ωρα η αν δεν ειναι με το που τον παρω εγω αγκαλια θα μου τραβηξει τα μαλλια μου.....τωρα τελευταια ξεκινησε να δειχνει επιθετικοτητα στα παιδακια αλλα τωρα ξεκινησε να συναναστρεφετε και ποιο πολυ με παιδακια... και αυτο που με προβληματιζει οσο το σκεφτομαι που προσπαθω να βρω τροπο για να τον βοηθησω μηπως τοσο καιρο με αυτο τον τροπο μου εδειχνε κ μου δειχνει ακομα οτι του λειπω οταν δεν ειμαι μαζι του και το κανει επειδη ξερει πως θα με στεναχωρησει (δλδ θθα τραβηξει την προσοχη )

πρίν από 16 λεπτά , xaroumenh mama είπε:

και αυτο που με προβληματιζει οσο το σκεφτομαι που προσπαθω να βρω τροπο για να τον βοηθησω μηπως τοσο καιρο με αυτο τον τροπο μου εδειχνε κ μου δειχνει ακομα οτι του λειπω οταν δεν ειμαι μαζι του και το κανει επειδη ξερει πως θα με στεναχωρησει (δλδ θθα τραβηξει την προσοχη )

Το υπεραναλύεις. 

Το τράβηγμα μαλλιών (1) ειναι διασκεδαστικό (αρέσει σε όλα τα παιδάκια) και (2) ειναι αποτελεσματικό, γιατί πάντα πετυχαίνει αντίδραση.

πρίν από 14 λεπτά , ΑΡΓΚ είπε:

Το υπεραναλύεις. 

Το τράβηγμα μαλλιών (1) ειναι διασκεδαστικό (αρέσει σε όλα τα παιδάκια) και (2) ειναι αποτελεσματικό, γιατί πάντα πετυχαίνει αντίδραση.

ναι εχεις δικιο..!!! σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας...!!!

Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...