Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Η δασκάλα μας είπε πως δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης

Recommended Posts

Η δασκάλα του γιού μου (7 ετών, Β' Δημοτικού) τους είπε εχθές πως "δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης που φέρνει τα δώρα. Ο Άγιος Βασίλης είναι πνεύμα και τα δώρα τα φέρνουν οι γονείς".

Ο μικρός ΄μας είπε ότι πρέπει να του πούμε την αλήθεια και όταν εμείς επιμέναμε ότι τα δώρα τα φέρνει ο Άγιος Βασίλης ψάχνει να βρει τρόπους να το εξακριβώσει.

Έχει δίκιο η δασκάλα; Είναι μεγάλα πιά για το παραμύθι;

Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι και σε 2 εβδομάδες που έχουμε ενημέρωση γονέων θα την ρωτήσω.

Μου φάνηκε όμως λιγο βίαιο όλο αυτο.

Είχατε εσείς κάτι παρόμοιο;

8HQvp2.png

Διαφημίσεις

Θεωρω οτι δεν ειναι δουλεια της δασκαλας να μιλησει για το συγκεκριμενο θεμα. Η καθε οικογενεια διαχειριζεται την υπαρξη ή μη του Αγιου Βασιλη με τον τροπο τον δικο τους και οχι βιαια. Δεν μπορω να καταλαβω την ζορι τραβανε καποιοι.

Η δασκάλα του γιού μου (7 ετών, Β' Δημοτικού) τους είπε εχθές πως "δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης που φέρνει τα δώρα. Ο Άγιος Βασίλης είναι πνεύμα και τα δώρα τα φέρνουν οι γονείς".

Ο μικρός ΄μας είπε ότι πρέπει να του πούμε την αλήθεια και όταν εμείς επιμέναμε ότι τα δώρα τα φέρνει ο Άγιος Βασίλης ψάχνει να βρει τρόπους να το εξακριβώσει.

Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι και σε 2 εβδομάδες που έχουμε ενημέρωση γονέων θα την ρωτήσω.

Εγώ θεωρώ ότι όντως είναι μεγάλα για το παραμύθι (προσωπικά πιστεύω ότι κακώς λέμε και το παραμύθι, όμως δεν είναι της παρούσης), αλλά ήταν δουλειά δική σας να του το πείτε όταν και όπως θα κρίνατε, όχι της δασκάλας.

7 χρονών είναι Β' Δημοτικού, σωστά?

όχι, δε τα θεωρώ μεγάλα. Και εν πάσει περιπτώσει, το ζήτημα αφορά αποκλειστικά τους γονείς σε αυτές τις ηλικίες..εαν δε συμφωνεί με τη συνήθεια αυτή, μπορούσε απλά να μη μιλήσει καθόλου. Άλλωστε, όπως είπα και πριν, δε μιλάμε για 12χρονα, που η πίστη στον Άη- Βασίλη θα ήταν όταν μη φυσιολογική, μιλάμε απλώς για 7χρονα παιδάκια.

Επίσης, δε μου αρέσει καθόλου γιατί είναι σα να λέει στα παιδιά: ''οι γονείς σας σας λένε ψέμματα'', περνώντας έτσι λάθος μήνυμα στα παιδιά. Είναι στο χέρι του γονιού το πώς θα το χειριστεί το θέμα, ξεκάθαρα!

Κατά τη γνώμη μου, σωστά θα κάνεις να της μιλήσεις.

LRaHp2.pngHw9ip2.png

O δικος μου, στην ιδια ηλικια εχει αρχιζει να υποψιαζεται. Κατι δε του καθεται καλα και θελει να βαλει την καμερα για να τον παρακολουθησει. Το σχεδιαζει.

Παντως και εμεις δε του λεμε κατι, δεν του το ενισχυουμε ομως τωρα.

Διαφημίσεις

Εσείς είστε οι γονείς, εσείς αποφασίζετε για το τι θα λέτε στο παιδί σας...η στάση της δασκάλας μου κάνει εντύπωση...αρνητική εννοείται...δε θα ήθελα να πάρω θέση σχετικά με το αν θα πρέπει να λέμε το συγκεκριμένο παραμυθάκι στα παιδιά μας ή όχι, αλλά αναμφισβήτητα τον πρώτο κ τον τελευταίο λόγο τον εχουμε εμείς...το παιδί σίγουρα απογοητεύτηκε, προσγειώθηκε απότομα κ εκτός από μπερδεμένο μπορεί να είναι κ θυμωμένο...συζητήστε το μεταξύ σας κ βλέποντας την αντίδραση του θα αποφασίσετε αν θα του αποκαλύψετε την αλήθεια ή όχι...οι άλλοι γονείς δεν αντεδρασαν; εγώ παντως θα έπιανα άμεσα τη δασκάλα κ όχι σε 2 εβδομάδες από τώρα...

jTRQp2.png KPxIp3.png

Δεν ξέρεις πώς ειπώθηκε. Δεν είναι εύκολο να διαχωρίσεις τα του σπιτιού από τα του σχολείου. Το δικό μου παιδί δεν μεγάλωσε με αυτό το παραμύθι και το θέμα ετίθετο στο σχολείο κάθε χρόνο σχεδόν! Οπότε η δασκάλα μάλλον για να συμβιβάσει τα πράγματα όσον αφορά τα παιδιά που μεγάλωσαν με το παραμύθι και χωρίς, έλεγε κάτι τέτοια σαν τη δική σας, οπότε ερχόταν και το δικό μου και μου επαναλάμβανε κάτι τέτοια σαν αυτό που ειπώθηκε στο σχολείο σας και εγώ το έβρισκα ότι αντίστοιχα τα παιδί μπερδευόταν στο σχολείο.

Νομίζω κιόλας ότι τα παιδιά που πιστεύουν μπορεί να ανοίγουν την κουβέντα και όχι το αντίθετο! Στο δικό μου παιδί έλεγα σχετικά να μην το πολυσυζητάει, αλλά ήταν ένα θέμα που τα ιντριγκάρει και το συζητάνε μεταξύ τους, γιατί εντυπωσιάζονται που σε κάποιο τόσο "σοβαρό" για εκείνα θέμα δεν υπάρχει μια ενιαία άποψη σε όλα τα σπίτια! Οπότε καλύτερα που επεμβαίνουν οι δασκάλες κατά κάποιον τρόπο, αλλιώς θα προσπαθούσαν να βγάλουν άκρη μόνα τους.

Θα συμφωνήσω πως αυτό είναι ένα θέμα που κάθε οικογένεια οφείλει να διαχειρίζεται μόνη της. Αλλά επειδή είναι κάτι που ρωτάνε επίμονα όλα τα παιδάκια (σχεδόν) σ'αυτήν την ηλικία καθώς λίγο πολύ κάτι έχουν αρχίσει να υποψιάζονται κάτι θα έπρεπε να πει και εκείνη. Η δικιά μας έδωσε μια πολύ διπλωματική απάντηση και έμειναν όλα ευχαριστημένα:

Αν το πιστεύεις, υπάρχει!

Από το να βγάζεις ψεύτη τον γονιό, πολύ καλλίτερο νομίζω.

Μπορεί να αρέσει σε πολλούς το παραμύθι αυτό, αλλά δεν είναι δυνατόν να απαιτείται, κάθε άλλος ενήλικας (συγγενείς, δασκάλοι, γείτονες, φίλοι) κι ανήλικος (συμμαθητές, φίλοι, ξαδέρφια...) να αποσιωπούν κάθε αναφορά που μπορεί να αποκαλύψει την αλήθεια, για να μπορούν οι γονείς να κάνουν αυτή την ιστορία, "αληθινή". Κρατάει, όσο κρατάει, αλλά όταν υπάρχουν τόσοι άλλοι που δεν την λένε αυτή την ιστοριούλα και παίρνουν δώρα μαζί με τα παιδιά τους ή τα βάζουν από κοινού κάτω από το δέντρο κτλ. , είναι προφανές και αναπόφευκτο, να το μάθει από κάποιον τρίτο.

Διαφημίσεις

Μου θυμήσατε αυτό: "Σκοτώνοντας τον Άη Βασίλη" (Αυτός ήταν ο τίτλος του θέματος πριν συγχωνευθεί με άλλα). http://parents.org.gr/forum/showpost.php?p=2502009&postcount=129

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Μα τους λες ψέματα.

Ειναι ενα παραμυθι, οπως ολα τα παραμυθια που λεμε στα παιδια. Ενα ωραιο παραμυθι που τα ευχαριστει και η δασκαλα ενω γνωριζει οτι υπαρχουν πολλα παιδια που το πιστευουν τους καταρριπτει το μυθο εν γνωση της οτι θα απογοητευθουν.

Ειναι ενα παραμυθι, οπως ολα τα παραμυθια που λεμε στα παιδια. Ενα ωραιο παραμυθι που τα ευχαριστει και η δασκαλα ενω γνωριζει οτι υπαρχουν πολλα παιδια που το πιστευουν τους καταρριπτει το μυθο εν γνωση της οτι θα απογοητευθουν.

Με τη μόνη διαφορά ότι το συγκεκριμένο παραμύθι παρουσιάζεται στα παιδιά ως πραγματικότητα. Και μετά από μερικά χρόνια, «Παιδί μου, τόσα χρόνια σε δουλεύαμε. Δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης». Νομίζω ότι η μεγαλύτερη εκδίκηση των παιδιών δεν μπορεί παρά να είναι το «Μπαμπά, μαμά. Δεν υπάρχει Θεός».

Κανεις δεν ειναι απαραιτητο να συναινεσει στο μεγα εγκλημα του Αγιου Βασιλη. Ουτε ολοι οι ανθρωποι γυρω απο τα παιδια μας ειναι υποχρεωμενοι να λενε ψεματα. Και στην ηλικια των 7 δεν θα παθουν κανεναν ανεπανορθωτο τραυμα αν το μαθουν. Το να παιρνει ο εκπαιδευτικος ομως τοσο απολυτη σταση και να παρουσιαζει ψευτες τους γονεις λες και θα κλονιστει ο ορθη ταξη πραγματων αν πει κατι πιο διπλωματικο νομιζω πως ειναι υπερβαλλων ζηλος. Και δεν σημαινει οτι το παιδι που στα 7 του πιστευει στον Αγιο Βασιλη ζει σε μια ουτοπια. Εχει δεκαετιες μπροστα του να μαθει ολη την αληθεια και να ξενερωσει οσο εμεις....! :rolleyes:

Διαφημίσεις

Με τη μόνη διαφορά ότι το συγκεκριμένο παραμύθι παρουσιάζεται στα παιδιά ως πραγματικότητα. Και μετά από μερικά χρόνια, «Παιδί μου, τόσα χρόνια σε δουλεύαμε. Δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης». Νομίζω ότι η μεγαλύτερη εκδίκηση των παιδιών δεν μπορεί παρά να είναι το «Μπαμπά, μαμά. Δεν υπάρχει Θεός».

Α, μην το λες. Δεν ειναι για ολους εκδικηση αυτο. Για καποιους μπορει να ειναι και ιδανικο...!

Α, μην το λες. Δεν ειναι για ολους εκδικηση αυτο. Για καποιους μπορει να ειναι και ιδανικο...!

Σωστά! :lol:

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Εμεις παντως περιμενουμε το Αγιο Βασιλη να ερθει και ανυπομωνουμε.Στα 6 δε βλεπω για ποιο λογο να του το χαλασω.Σε ερωτήσεις γενικα ακολουθω κι εγω τη λογικη...αν το πιστευεις υπαρχει.

Ένα απ τα πιο γλυκά ψέματα, που ως παιδί το θυμάμαι ακριβώς έτσι (γλυκά), όταν εγώ και ο αδελφός μου ενώ ξέραμε πια την αλήθεια, ανυπομονούσαμε το ίδιο για τη στιγμή. Έχει και την πλάκα του να ψάχνει η μαμά τρόπο να ψωνίσει, να κρύψει και να εμφανίσει αστραπιαία τα δώρα!

Το τι επιλέγει η κάθε οικογένεια να κάνει σε αυτά τα θέματα, είναι αυστηρά δικό της θέμα. Και όπως στο θέμα της θρησκείας, εγώ σέβομαι το δικαίωμά σου να μη πιστεύεις μα να σέβεσαι και εσύ το δικό μου δικαίωμα να πιστεύω!

Φέτος, Β' δημοτικού η κόρη μου, η πίεση είναι πιο συχνή από πέρυσι. Ρωτά για το αν υπάρχει ή όχι. Η απάντηση είναι αυτή που έχει ήδη ειπωθεί παραπάνω. "Αν πιστεύεις, υπάρχει. Αν δεν πιστεύεις πως υπάρχει, έτσι θα ναι".

Η δασκάλα, αν ήθελε να πει την αλήθεια (μα ποιος ξέρει την αλήθεια άραγε;) -που δεν ήταν και δουλειά της δηλαδή- μπορούσε να βρει τρόπο που να συνάδει με την ηλικία των μαθητών της αλλά και με το λειτούργημα το οποίο τελεί.

pJO3p2.pngB6Ndp2.png

Είμαι κι εγώ σε αυτό το μήκος κύματος. Θα κάνω όμως και μια χαλαρή κουβεντούλα με την δασκάλα την Κυριακή (έχουμε μπαζάρ στο σχολείο). Θα σας ενημερώσω για τα τεκταινόμενα.

8HQvp2.png

Έλεος πια με την κάθε βαρεμένη δασκάλα. Και εμένα θα μου είχε ανέβει το αίμα στο κεφάλι και δεν θα τη ρωτούσα απλώς. Θα την έβαζα στη θέση της και θα το έκανα θέμα και στη διεύθυνση.

Τι δουλειά έχει να ανακατευτεί σε κάτι τέτοιο και μάλιστα λίγο πριν τα Χριστούγεννα;

Μα δεν υπάρχει!:lol::lol:

Ένα απ τα πιο γλυκά ψέματα, που ως παιδί το θυμάμαι ακριβώς έτσι (γλυκά), όταν εγώ και ο αδελφός μου ενώ ξέραμε πια την αλήθεια, ανυπομονούσαμε το ίδιο για τη στιγμή. Έχει και την πλάκα του να ψάχνει η μαμά τρόπο να ψωνίσει, να κρύψει και να εμφανίσει αστραπιαία τα δώρα!

Το τι επιλέγει η κάθε οικογένεια να κάνει σε αυτά τα θέματα, είναι αυστηρά δικό της θέμα. Και όπως στο θέμα της θρησκείας, εγώ σέβομαι το δικαίωμά σου να μη πιστεύεις μα να σέβεσαι και εσύ το δικό μου δικαίωμα να πιστεύω!

Φέτος, Β' δημοτικού η κόρη μου, η πίεση είναι πιο συχνή από πέρυσι. Ρωτά για το αν υπάρχει ή όχι. Η απάντηση είναι αυτή που έχει ήδη ειπωθεί παραπάνω. "Αν πιστεύεις, υπάρχει. Αν δεν πιστεύεις πως υπάρχει, έτσι θα ναι".

Η δασκάλα, αν ήθελε να πει την αλήθεια (μα ποιος ξέρει την αλήθεια άραγε;) -που δεν ήταν και δουλειά της δηλαδή- μπορούσε να βρει τρόπο που να συνάδει με την ηλικία των μαθητών της αλλά και με το λειτούργημα το οποίο τελεί.

Συμφωνω. Κι εμεις παροτι ξερουν τα παιδια οτι δεν υπαρχει (17 κ 13) παιζουμε το παιχνιδακι του Αγιου Βασιλη. Οπως στολιζουμε δεντρο, φτιαχνουμε τα μελομακαρονα και τα τζιντζερομπισκοτακια μας, ετσι γραφουμε γραμμα στον Αγιο Βασιλη, γελαμε και ενα βραδυ (Χριστουγεννα ή Πρωτοχρονια) σηκωνομαι μεσα στα αγρια ξημερωματα και τα βαζω κατω απο το δεντρο. Ετσι φτιαχνουμε αναμνησεις, με μυρωδιες, χρωματα και παραμυθια. Δεν νομιζω να ενοχλει κανεναν γυρω μου, τι κανω στο σπιτι μου και δεν καταλαβαινω την πρωτοβουλια αλλων οταν προσπαθουν να γκρεμισουν κατι. Ο καθενας λειτουργει μεσα στην οικογενεια τους οπως θελει.

Guest
Το θέμα αυτό είναι κλειστό για νέες απαντήσεις
  • Δημιουργία νέου...