Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Ρινικό οστό και ασβέστωμα


Recommended Posts

Καλησπέρα σας και καλώς σας βρήκα...

Θα ήθελα την βοήθειά σας σε κάτι. Πριν από λίγο κάναμε με την γυναίκα μου, που βρίσκεται στην 22η εβδομάδα, την εξέταση Β' Επιπέδου. Τα αποτελέσματά της έδειξαν οτι υπάρχει ένα ασβέστωμα στην καρδιά του μικρού, ενώ η μέτρηση του ρινικού οστού ήταν στα 5,8. Ο γιατρός μας είπε οτι αν εμφανιζόταν ένα από αυτά τα δύο, δεν θα υπήρχε κανένα απολύτως θέμα, καθώς απλά το μωράκι θα είχε γαλλική μύτη, ενώ το ασβέστωμα θα είναι φύγει μέχρι την ώρα της γέννησης. Επειδή όμως υπάρχουν και τα δύο, μας είπε να σκεφτούμε το ενδεχόμενο πιο λεπτομερούς εξέτασης, αν και μας ξεκαθάρισε οτι ο ίδιος θεωρεί οτι κατά 99% δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Βέβαια μόνο και μόνο που μας το είπε αυτό, καταλαβαίνεται πως νιώσαμε και εγώ και η γυναίκα μου. Έκανα τον κλόουν, βρίσκοντας διάφορες σοβαρές και ασόβαρες δικαιολογίες για να της πω οτι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, την ώρα που μέσα μου είχα γονατίσει. Ευτυχώς ο γιατρός μας (κάναμε αλλού την Β Επιπέδου) μας ειπε οτι δεν βλέπει κάτι ανησυχητικό και πως δεν υπάρχει λόγος να αγχωνόμαστε... Πως γίνεται όμως ο ένας σε συμβουλεύει οτι πρέπει να σκεφτείς την αμνιοπαρακέντιση και ο άλλος να σου λέει οτι δεν τρέχει τίποτα; Να σας πω οτι πέρα από λίγο αίμα στους πρώτους μήνες, όλες οι άλλες εξετάσεις δεν είχαν δείξει κανένα πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Είχαμε κι εμείς δύο ενδείξεις στην β επιπέδου (μονήρης ομφαλική αρτηρία και ασβέστωμα στην καρδιά). Μας είπαν ότι είναι χαμηλού κινδύνου, αλλά συνέστησαν αμνιο γιατί συνυπήρχαν και οι δύο.

 

Το ψάξαμε παρά πολύ με γενετιστές και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, και από παντού το μήνυμα ήταν το ίδιο: χαμηλού κινδύνου, αλλά συστήνεται αμνιοπαρακέντηση. Έτσι και τελικά προχωρήσαμε. Έχει ρίσκο σαν διαδικασία (και κόστος).

 

Δεν λέω ότι πρέπει να την κάνετε κι εσείς, απλά στην δική μας περίπτωση διαλέξαμε αυτό τον δρόμο..

xhHtp2.pngkSQIp3.png
Link to comment
Share on other sites

Οι μετρήσεις της Β' επιπέδου δεν δίνουν διάγνωση αλλά πιθανότητα. Η αμνιοπαρακέντηση από την άλλη, είναι διαγνωστική εξέταση. Αν κάνατε την εξέταση σε πιστοποιημένο γιατρό, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θέλει να σας κατευθύνει σε έξοδα αλλά να αποτυπώσει με σαφήνεια το τι παρατήρησε.

 

Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, μόνο η αμνιοπαρακέντηση μπορεί να σας το απαντήσει με σιγουριά. Ότιδήποτε άλλο είναι απλές εκτιμήσεις.

 

Δεν είναι ότι οι δύο γιατροί έχουν αντίθετη γνώμη. Απλά ο πρώτος αν και πιστεύει ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα είναι υποχρεωμένος να σας δώσει την ακριβή εικόνα, ενώ ο γυναικολόγος σας ίσως λόγω εμπειρίας να είναι πιο αισιόδοξος.

 

Το θέμα δεν είναι τι σας λέει ο κάθε γιατρός αλλά τι προτίθεστε εσείς να κάνετε σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα. Βάλτε τα κάτω και αποφασίστε τι θα σας έκανε να αισθάνεστε περισσότερο "εντάξει" απέναντι στον εαυτό σας και το μελλοντικό σας παιδί.

 

Η αμνιοπαρακέντηση ως εξέταση, αν γίνει από πιστοποιημένο στην εμβυοιατρική γιατρό, έχει πιθανότητες να προκαλέσει επιπλοκή 1/200.

Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη που σας πρήζω με το συγκεκριμένο θέμα...

 

Πήγαμε στον γιατρό μας, γιατί την Β΄Επιπέδου την κάναμε αλλού και μας είπε οτι δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι, να μην αγχωνόμαστε και πως δεν είναι τίποτα.

 

Μάλιστα μέτρησε το μέγεθος του ρινικού οστού στον υπέρηχο που κάναμε εκεί και το βρήκε 6,5. Όταν ρωτήσαμε για την απόκλιση, μας είπε οτι συμβαίνει αυτό το πράγμα λόγω της στάσης που είχε το μωρό όταν κάναμε την Β' Επιπέδου.

 

Υπάρχει περίπτωση να υπάρχει τέτοια διαφορά;

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, θα συμφωνήσω απόλυτα με όλα όσα έγραψε η vtgian.

 

Λογικά, ο γιατρός που έκανες τη β επιπέδου θα είναι πιστοποιημένος, άρα και σωστά εκπαιδευμένος στο να κάνει την εξέταση και τις μετρήσεις στο μωρό σου. Προσωπικά, θα έδινα περισσότερη βάση στις συστάσεις του εμβρυολόγου (ή του πιστοποιημένου γιατρού), παρά στο γυναικολόγο μου κι ας τον εμπιστεύομαι. Θα μπορούσες να πάρεις και μια 3η γνώμη από κάποιον άλλο γιατρό που να είναι κι αυτός όμως πιστοποιημένος.

TmO0p3.png Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...