Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ!!!


Recommended Posts

Καλησπέρα!

 

Ο μεγάλος μας γιος είναι 4 ετών και 2 μηνών και ο μικρός 2 ετών και 5 μηνών. Ένα από τα (πολλά ;)) προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά είναι το εξής: Όταν ο μεγάλος γυρίζει από το σχολείο το μεσημέρι θέλει να περνάει λίγη ώρα μόνος του παίζοντας. Προφανώς θέλει να αποσυμφορηθεί και να ηρεμήσει παίζοντας, χωρίς να τον ενοχλεί ο μικρός.

Ο μικρός όμως δεν τον αφήνει... και καταλαβαίνετε τι επακολουθεί... Νεύρα και τσακωμός... :cry:

Σήμερα για παράδειγμα είπε ουρλιάζοντας: ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ!!!:mad:

 

Προσπαθώ να απομακρύνω τον μικρό παίρνοντας τον να παίξουμε μαζί, αλλά δυστυχώς χωρίς επιτυχία...

 

Τι να κάνω? Καμία ιδέα???

 

Καταλαβαίνω την ανάγκη του μεγαλύτερου και δεν μπορώ να την καλύψω...

tZh5p3.png

G0KVp3.png

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Μηπως σε διαφορετικα δωματια ο καθενας? Γιατι και ο μικρουλης θελει παρεα.. Και μενα την ιδια διαφορα εχουν και αν μεινει ο ενας σπιτι κανει σαν τρελος μολις βλεπει τον αλλον.

Link to comment
Share on other sites

Μηπως σε διαφορετικα δωματια ο καθενας? Γιατι και ο μικρουλης θελει παρεα.. Και μενα την ιδια διαφορα εχουν και αν μεινει ο ενας σπιτι κανει σαν τρελος μολις βλεπει τον αλλον.

 

Μα αυτό ακριβώς προσπαθώ να κάνω και ο μικρός δεν δέχεται με τίποτα... Πάει όπου πάει ο μεγάλος... Τι να κάνω? Να τους αλλάξω... σπίτια?

Όσο για παιδικό, ο μικρός δεν κάθεται για πολύ στην τηλεόραση, κι αν βάλω παιδικό θα έρθει να κολλήσει κι ο μεγάλος...

 

Νομίζω πως ζούμε έναν ατελείωτο φαύλο κύκλο... :wink:

 

mmdad επειδή είχα διαβάσει και το ποστ σου για την κοινή δραστηριότητα, θέλω να σου πω την προσωπική μου γνώμη και εμπειρία. Τα μεγαλύτερα έχουν ανάγκη να αναπνεύσουν και τα μικρότερα να σταματήσουν να είναι οι δορυφόροι των μεγάλων!

Ο μεγάλος σήμερα ξεκίνησε θεατρικό παιχνίδι και το επιλέξαμε σαν μια ευκαιρία να κάνει κάτι εκτός σχολείου αποκλειστικά μόνος του. Μόλις ο μικρός μπήκε μέσα στον χώρο που θα γίνονταν το μάθημα, τον... "απόθησε" διακριτικά αλλά... αποφασιστικά: τα λόγια ήταν περιττά, η σπρωξιά τα είπε όλα!

 

Και αυτό του το δικαίωμα θα το προασπιστώ με κάθε θυσία, γιατί τον καταλαβαίνω! Όπως καταλαβαίνω και τον μικρό που θέλει να συμμετέχει σε ότι κάνει ο μεγάλος, αλλά η απόσταση κάνει καλό και στους δυο, και ο μικρός ξεκολλάει από τη μοιραία σύγκριση (που σχεδόν πάντα είναι δεύτερος, λόγω διαφοράς ανάπτυξης) και ο μεγάλος κάνει κάτι που περνάει καλά χωρίς "παρεμβολές".

 

Το θέμα μας είναι: πως να δώσω λίγο χρόνο στον μεγάλο μέσα στο σπίτι?

tZh5p3.png

G0KVp3.png

Link to comment
Share on other sites

Μα αυτό ακριβώς προσπαθώ να κάνω και ο μικρός δεν δέχεται με τίποτα... Πάει όπου πάει ο μεγάλος... Τι να κάνω? Να τους αλλάξω... σπίτια?

Όσο για παιδικό, ο μικρός δεν κάθεται για πολύ στην τηλεόραση, κι αν βάλω παιδικό θα έρθει να κολλήσει κι ο μεγάλος...

 

Αυτό τί σε πειράζει;

Ας πάει και ο μεγάλος. Δεν θα τσακώνονται κιόλας

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι το μεγάλο παιδί "κραυγάζει" με την συμπεριφορά του ότι θέλει να ηρεμήσει λίγο μένοντας ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, μετά το σχολείο, χωρίς μαμά, αδελφό, τηλεόραση... Μόνο με την ασχολία που εκείνος έχει επιλέξει...

Και το θεωρώ άδικο να μην μπορώ να του προσφέρω λίγο ιδιωτικό χώρο...

Πώς να το εξηγήσω... Είναι σαν να θέλεις να κοιμηθείς και να μην σου το επιτρέπουν! Σαν να σου βάζουν ξυλάκια στα βλέφαρα, ένα πράγμα!!!

tZh5p3.png

G0KVp3.png

Link to comment
Share on other sites

Με την αδερφή μου έχουμε 10 χρόνια διαφορά. Όταν εκείνη διάβαζε για το Γυμνάσιο και μετά το Λύκειο εγώ χωνόμουν στο δωμάτιο και δεν την άφηνα να διαβάσει με τίποτα. Θα σου πω αυτά που έκανε η μαμά μου σε μενα μήπως μπορείς να τα κάνεις για τον μικρό σου ώστε να ηρεμεί ο μεγάλος.

Βάζε τον για μπάνιο εκείνη την ώρα κι όχι το βράδυ. Βάλε του πολλά παιχνιδάκια, κάτσε κι εσύ μαζί του και πλατσουρίστε. Θα το διασκεδάσετε όλοι.

Απασχόλησέ τον με κάτι που του αρέσει σε άλλο δωμάτιο.

Ή δεν ξέρω κατα πόσο είναι ευφικτό στην δική σας περίπτωση κοίμιζέ τον λίγο πριν έρθει ο μεγάλος σου.

Αυτά είναι μερικά απο αυτά που θυμάμαι ότι έπιαναν και είμασταν όλοι ευχαριστημένοι.

line_feet_beg_40_time_1231736400_text_ef20ecf0e5ecf0effdebe7f220eceff520e5dfede1e9.gif
Link to comment
Share on other sites

Melina σ' ευχαριστώ πολύ για τις ιδέες σου!

 

Έχω δοκιμάσει να κάνω κάτι διαφορετικό με τον μικρό και το αποτέλεσμα είναι να ξεσηκώνεται και ο μεγάλος και να καταλήγουμε όλοι να ήμαστε πάλι μαζί, χωρίς να ηρεμεί ο μεγάλος. Ο ύπνος θα ήταν ιδανικός, αλλά κανείς από τους δύο πλέον δεν κοιμάται μεσημέρι. Νιώθω ότι μπλέκουν και οι δύο σ' ένα φαύλο κύκλο, δηλ. ότι κάνει ο ένας να το κάνει και ο άλλος, γιατί και ο μεγάλος στην ουσία είναι κι αυτός μικρός.

 

Η διαφορά τους δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε ο μεγάλος να υπερνικήσει την παρόρμηση του να μπει κι αυτός π.χ. στη μπανιέρα ή να δει τηλεόραση. Θέλω να του προσφέρω την "ιδιαίτερη προσωπική ώρα" που έχει ανάγκη. Μήπως ζητάω κάτι ουτοπικό για το συγκεκριμένο αναπτυξιακό στάδιο? Μήπως και τα δύο είναι μικρά για κάτι τέτοιο?

tZh5p3.png

G0KVp3.png

Link to comment
Share on other sites

Ψαράκι, καταρχήν εξήγησε στον μεγάλο, ότι ο μικρός πάει κοντά του γιατί του έλειψε και θέλει την παρέα του. Πες στον μεγάλο να ανταποκριθεί για λίγη ώρα στον μικρό ώστε να του δείξει ότι και εκείνος χαίρεται που τον βλέπει και μετά να του αποσπάσετε την προσοχή με ωραίο τρόπο. Είναι άδικο να διώχνει τον μικρό με επιθετικό τρόπο.

 

Κάτι παρόμοιο αντιμετωπίζω και εγώ, αλλά εξηγώ στη μεγάλη πόσο πολύ την αγαπάει η μικρή και πόσο χαίρεται που την βλέπει. Οπότε παίζει για λίγη ώρα μαζί της και στη συνέχεια βρίσκω κάποια παράλληλη δραστηριότητα στη μικρή. Οπότε είναι στον ίδιο χώρο, αλλά χωρίς να ενοχλεί την μεγάλη. Έτσι μένουν ευχαριστημένα και τα 2.

 

Αν συνεχώς διώχνεις τον μικρό από τον χώρο που είναι ο μεγάλος, πρώτον θα πεισμώνει, δευτερον θα νιώθει απόρριψη και τρίτον ο μεγάλος θα τον βλέπει σαν ενόχληση.

 

edit: επίσης όταν δουν και τα 2 ότι δεν αγωνιάς πλέον να τα χωρίσεις, να δεις που θα χωρίζονται από μόνα τους :-)

 εχω δυο μπουμπουκακια

Link to comment
Share on other sites

Ψαρακι αν ερθει οταν βλεπετε τηλεοραση με τον μικρο σημαινει οτι αυτος θα θελει να ερθει. Το θεμα ειναι να μην "πρεπει" να παξει με τον μικρο ενω δεν θελει...

 

Εγω τους εχω κανονισει να σχολανε διαφορετικες ωρες εκτως απο τεταρτη και το θεμα ειναι πως θα περναω εγω αναλοο χρονο και με τους δυο. Προς το παρον ο μεγαλος εχει το ελληνικο σχολειο σαν δικη του δραστηριοτητα. Παμε οι δυο μας το σαββατο το πρωι και περνω τον μικρο για να τον παρουμε μονο αν ο μεγαλος το ζητησει

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Αγαπητό ψαράκι!

Νομίζω ότι δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, αν δεν δυσαρεστήσεις τον μικρό. Αν θεωρείς σημαντικό το ότι το μεγαλύτερο παιδί θέλει να μείνει μόνος του, τότε πρέπει να κάνεις το μικρό να το καταλάβει. Ευγενικά και αποφασιστικά.

Κι εγώ είχα το ίδιο θέμα και το έλυσα, με λίγα δάκρυα στην αρχή, αλλά τώρα είναι πιο εύκολο.

Το βασικό είναι για μένα, να ξεκαθαρίσεις στον μεγάλο, ότι μέσα στο ΚΟΙΝΟ δωμάτιο δεν έχει δικαίωμα να μένει μόνος του όσο θέλει, αλλά όσο κρίνεις εσύ (προς το παρόν). Δηλαδή ότι ο αδερφός του του κάνει μία μικρή χάρη, για την οποία πρέπει να πει ευχαριστώ και να του το ζητήσει ευγενικά (δεν καταλαβαίνει το δίχρονο, αλλά δεν έχει σημασία). Μετά απομακρύνεις το δίχρονο και ... κάνετε κάτι μαζί. Μη νομίζεις, πείσμα είναι και για το δίχρονο, θα του περάσει, έιδικά αν η εναλλακτική του είναι να μείνει μαζί σου.....

 

Και αυτό που λέει η Lucy είναι πολύ σωστό. Ας παίξει λίγο μαζί του και μετά ας του ζητήσει ευγενικά να συνεχίσει μόνος.....

Link to comment
Share on other sites

Απ' τη μια καταλαβαίνω την αναγκη απομόνωσης (κάτι που επιζητούσα κι εγώ από μικρή), απ' την άλλη όμως μου φαινεται ότι αυτό που θελει ο μεγάλος (επιτρέψτε μου να εκφραστώ απλά, όπως μου ερχεται τωρα στο μυαλό) ειναι να μη "φορτωθεί" εκείνος τον μικρό. Σε κοινές δραστηριοτητες μαζί με τη μαμά, θελει να συμμετέχει. Εφόσον μαλιστα βλεπει ότι αυτό που ζητάει σ' εσενα "πιάνει", θα το συνεχίσει.

Η άποψή μου είναι να εστιάσεις στο ομαδικό παιχνίδι και όχι να ενισχύεις την επιδίωξη του μεγάλου για απομόνωση. Αν ειχε υποχρεωσεις (πχ διάβασμα) θα συζητάγαμε με άλλη βάση. Εφοσον όμως επι του παρόντος δεν υπαρχει τέτοιο θεμα, ίσως απλά θα πρεπει να κοιτάξεις πώς θα περνάνε και τα δυο πιτσιρίκια καλά. Κάτσε στο παιδικό δωμάτιο με τον μικρό για να παίξετε και δωσε στον μεγάλο την επιλογή αν θελει να διαλεξει ενα παιχνίδι και να παει σε άλλο δωμάτιο (σαλόνι, κουζινα κλπ) να παίξει μόνος του. Το πιθανότερο ειναι να θελει να παίξει μαζί σας.

Νομίζω ότι απλά δεν θελει να παιξει με τον μικρό, οι δυο τους. Με τη μαμά και τον μικρό, θελει να παιξει. :wink:

 

Τις υπολοιπες ώρες πώς τα πανε μεταξύ τους?

EXXQp3.pngAIzKp2.png
Link to comment
Share on other sites

Σε μας είναι αντίστροφα, η μικρή έχει ανάγκη να μείνει μόνη της, γιατί δεν θέλει να είναι διαρκώς η μικρή αδερφή. Τη λύση την έχει βρει μόνη της: Ξυπνά μισή ώρα πιο νωρίς και πηγαίνει και παίζει μόνη της όπως θέλει αυτή, χωρίς να έχει δίπλα της ένα κατά τ΄άλλα πολύ γλυκό κοριτσάκι να παίρνει διαρκώς πρωτοβουλίες. Έχουν πολύ καλή επικοινωνία, αλλά αυτή τη λίγη ώρα που είναι μόνη της την απολαμβάνει.

 

Δεν έχω να προτείνω κάτι, αλλά καταλαβαίνω πώς το βλέπεις...

Link to comment
Share on other sites

O δικός μου γιος πάντως, όταν λέει ότι θέλει να μείνει μόνος, το εννοεί. Συνήθως είναι μετά το σχολείο, που είναι 'φορτωμένος'. Δεν θέλει κανέναν. Απλά δεν κρατάει πολύ, οπότε αν κάνω κάτι ενδιαφέρον με το μικρό, σε κανένα τέταρτο έρχεται......

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...