Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Απορία: πώς γίνεται να σου κοπεί το γάλα;

Maria1984

Recommended Posts

Κορίτσια καλησπέρα και χρόνια πολλά.

Πρόσφατα βρέθηκα σε φιλικό σπίτι μιας νέας μανούλας και μου είπε ότι μετά τις 40 ημέρες δεν είχε άλλο γάλα και έκτοτε δίνει στην μπέμπα ξένο. Επειδή δεν την ξέρω αρκετά καλά την κοπέλα, δεν μπόρεσα να την ρωτήσω περισσότερες λεπτομέρειες αλλά η απορία μου εμεινε: γίνεται έτσι ξαφνικα να σου κοπεί το γάλα μαχαίρι; Κι αν ναι, υπό ποιες συνθήκες συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν συγκεκριμένες καταστάσεις π.χ. δίαιτα, άγχος,κλπ. που κόβουν το γάλα μαχαίρι; Και τέλος, πώς καταλαβαίνεις ότι το στήθος σου δεν εχει πια γάλα;

Έχω έναν μπέμπη 2 μηνών και τον θηλάζω αποκλειστικά χωρίς προβλήματα. Απλά όταν το άκουσα αυτό, τρομοκρατήθηκα λίγο.

Διαφημίσεις

Αν κι εχω μερικες αποριες σχετικα με τη φιλη σου..θα προσπαθησω να σου απαντησω λιγο προχειρα μιαςκ δε δινεις πολλες πληροφοριες...Το γαλα μπορει να κοπει σε μεγαλο στρες δηλαδη να μειωθει τοοοοσο πολυ αποτομα λογο μεγαλο ανχους(εχω γνωστη που το επαθε).Δε εξρω τι μπορει να εγινε με τη φιλη αου...ισως να μην εκανε κατι σωτα...Ομως!Αν θελει μπορει να κανει επαναγαλακτισμο...αν αυτο την ενδιαφερει μπορεις να ριξεις μια ματια στην ενοτητα επαναγαλακτισμος.Ο χαμενος θηλασμος ειναι αναστρεψιμος!Εσυ μην ανχωνεσε...αν θηλαζεςι οποτε κ για οσο θελει το παιδι δε θα εχεις προβλημα...κ αν εχεις ρωτα εδω σε σχετικη ενοτητα κ διαβασε κ θαβοηθηθεις.Δε σου κοβετε το γαλα ετσι απλα...κατι πρεπει να εγινε λαθος η η φιλη να βιωσε καποιο μεγαλο ανχος(αν ολα τα εκανε σωστα).Δεν ειμαι ακριβης γιατι δε δινονται πολλες πληροφοριες...

<<φυσης ουδεν ποιει ματην>>

αν ητανε η γνωση ψωρα θα θηλαζε ολη η χωρα

• Επιστημονική συνεργ.
Κορίτσια καλησπέρα και χρόνια πολλά.

Πρόσφατα βρέθηκα σε φιλικό σπίτι μιας νέας μανούλας και μου είπε ότι μετά τις 40 ημέρες δεν είχε άλλο γάλα και έκτοτε δίνει στην μπέμπα ξένο. Επειδή δεν την ξέρω αρκετά καλά την κοπέλα, δεν μπόρεσα να την ρωτήσω περισσότερες λεπτομέρειες αλλά η απορία μου εμεινε: γίνεται έτσι ξαφνικα να σου κοπεί το γάλα μαχαίρι; Κι αν ναι, υπό ποιες συνθήκες συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν συγκεκριμένες καταστάσεις π.χ. δίαιτα, άγχος,κλπ. που κόβουν το γάλα μαχαίρι; Και τέλος, πώς καταλαβαίνεις ότι το στήθος σου δεν εχει πια γάλα;

Έχω έναν μπέμπη 2 μηνών και τον θηλάζω αποκλειστικά χωρίς προβλήματα. Απλά όταν το άκουσα αυτό, τρομοκρατήθηκα λίγο.

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

Προφανώς αυτή η μαμά παρέλειψε να σου πει ότι έδινε συμπλήρωμα σχεδόν από την αρχή ή από την αρχή και η ποσότητα του συμπληρώματος αυξάνονταν συνέχεια. Η φίλη σου απλώς αποθήλασε σταδιακά χωρίς να εδραιώσει τη γαλουχία.

Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.

Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και

Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

Η αναφορά για την συμβατότητα ενός φαρμάκου με τον θηλασμό ή όχι, απο μέλη ή επιστημονικούς συνεργάτες του φόρουμ της ΕΕΕΓ, ΔΕΝ αποτελεί συνταγογράφηση, προτροπή ή αποτροπή της λήψης του φαρμάκου. Ο μόνος αρμόδιος για κάτι τέτοιο είναι ο επαγγελματίας υγείας που σας παρακολουθεί. Εάν επιθυμείτε να καταναλώσετε συμπληρώματα διατροφής, απαραιτήτως συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί: Ο συνδυασμός συμπληρωμάτων διατροφής ή η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να είναι επικίνδυνος.

Εμένα το γάλα μου ελαττώθηκε απότομα (σχεδόν κόπηκε) μετά από 4 μήνες περίπου, τους 2 με αποκλειστικό θηλασμό και τους άλλους 2 με μικτή διατροφή. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στον λόγο, πάντως πιστεύω ότι σε πολλές γυναικες μπορεί να είναι μια αντίδραση είτε λόγω άγχους, κακής ψυχολογίας κλπ κλπ. Δεν το θεωρώ αδύνατο να συμβεί.

στα Αγγλικά πάντως λένε "that was enough to turn my milk" και εννοούν αυτό ακριβώς, το να κοπεί το γάλα απότομα, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους.

Είναι δλδ αποδεδειγμένα απίθανο να αλλάξουν τόσο οι ορμόνες μιας γυναίκας που να σταματήσουν τη γαλουχία;

Time flies like the wind; fruit flies like bananas

Διαφημίσεις

Η άποψή μου είναι ότι μπορεί να συνέβει πραγματικά αυτό που αναφέρει η Αγλαία. Να έδινε δηλαδή η κοπέλα και συμπλήρωμα από την αρχή, το οποίο μπορεί να υπονόμευε σιγά σιγά την παραγωγή της, μέχρι που έφτασε να μην έχει πια γάλα.

Αυτό δε σημαίνει όμως ότι η κοπέλα λέει ψέματα.

1ον Γιατί μπορεί και η ίδια να μην κατάλαβε ότι το γάλα της κόπηκε λόγω του συμπληρώματος για να το αναφέρει.

2ον Γιατί μπορεί να μην ήθελε να κάτσει να αναλύσει όλη την ιστορία, πώς, τι, γιατί. Ακόμα και έτσι, δεν είναι ψέμα το ότι της κόπηκε το γάλα κάποια στιγμή.

Τέλος, για να πω και κάτι χρηστικό, ώστε να βοηθηθούν πιθανώς άλλες κοπέλες, να αναφέρω προσωπική μου εμπειρία, όπου το γάλα μου στον δεύτερο γιο μου μου κόπηκε σε μια πολύ σοβαρή μαστίτιδα με πολύ υψηλό πυρετό από αφυδάτωση. Το μεσημέρι είχα τόσο πολύ γάλα που έτρεχε μόνο του σαν βρύση από το στήθος μου, το απόγευμα μαστίτιδα με πάνω από 40 πυρετό, μετά από δύο μέρες ασθένειας και αφυδάτωσης, το γάλα εξαφανίστηκε. Μέτρησε όμως το ότι ήμουν στην 6η μέρα μετά τη γέννα, δεν είχα εδραιώσει δηλαδή ακόμα γαλουχία.

Σε επόμενη εξίσου σοβαρή μαστίτιδα την 10η μέρα στον τρίτο μου γιο για να μην πάθω το ίδιο φρόντισα:

• Να πάρω κατευθείαν αντιβίωση
  • Να πίνω υγρά με το ζόρι με ένα καλαμάκι όσο χάλια και αν αισθανόμουν

Αυτή τη φορά δεν είχα πρόβλημα με τη γαλουχία μου.

Να διευκρινήσω ότι δεν μιλώ για απλές μαστίτιδες που περνούν χωρίς αντιβίωση με θηλασμό και άντληση του γάλακτος αλλά για μαστίτιδες με έντονο ρίγος και πυρετό πάνω από 40.

.....δε νομίζω τάκη....

παντως εγω ξερω κοπελα, πολυ δικο μου ανθρωπο, που της κοπηκε το γαλα μαχαιρι λογω αγχους μετα απο 4 μηνες αποκλειστικου θηλασμου. Μου ειπε οτι ξυπνησε τη νυχτα και το στρωμα της ηταν μουσκεμα απο γαλα, και αυτο ηταν το τελευταιο γαλα που εκανε ποτε το στηθος της. Το καταλαβε γιατι το μωρο ρουφουσε ενα λεπτο και μετα εκλαιγε, πηγαινε απο το ενα στηθος στο αλλο χωρις αποτελεσμα.

Αλλα ειχε περασει μεγαλη στεναχωρια πολυ απροσδοκητα.

Από την δική μου εμπειρία, όταν έπαθα μαστίτιδα όντως μειώθηκε το γάλα, όμως πολύ σύντομα και με συχνούς θηλασμούς επανήλθε.

Όταν πέρασα πάρα πολύ έντονο στρες, σωματικό και ψυχολογικό, όπου κόντεψα να αποχαιρετήσω τον όμορφο ετούτο κόσμο, το γάλα μου δεν μειώθηκε καθόλου.

jv42p3.png

DfUyp2.png

Γνωστή μου, της οποίας κόπηκε το γάλα στο δίμηνο επάνω, το έπαθε ακριβώς επειδή από το μαιευτήριο ξεκίνησε να δίνει ξένο(Να μην σας αναφέρω οδηγίες που έδωσαν και ακολούθησε θα τραβάμε η μία τα μαλλιά της άλλης). Με το πέρασμα των ημερών όλο και αύξανε η ποσότητα του ξένου γιατί το δικό της δεν έφτανε, οπότε στους δύο μήνες τελείωσε.

Κι εγω απο την δικη μου εμπειρια οταν ο μικρος μου ηταν 3 μηνων, ο μπαμπας μου επαθε εμφραγμα και στεναχωρηθηκα παρα πολυ κι αποτομα αλλα δεν κοπηκε το γαλα μου και οταν πεθανε ενα μηνα μετα, παλι ειχα γαλα ευτυχως .Τωρα παντως που ειμαι εγκυος μειωθηκε κατα πολυ αυτον τον μηνα...

DlkKp2.png

aoJjp3.png

Διαφημίσεις

Κι εγω να πω οτι αυτα τα 3 χρονια που θηλαζω και στεναχωριες εχω περασει και παρα πολυ αγχος με πολλα και διαφορα και την γιαγια μου εχασα φετος κλπ αλλα το γαλα μου μειωθηκε μονο στην εγκυμοσυνη γυρω στον 4ο μηνα και επανηλθε μετα τη γεννα.

Οποτε δεν νομιζω οτι κοβεται λογω αγχους.

Ευτυχως μαστιτιδα δεν εχω παθει ποτε.

6Qyip2.pngKvUzp2.png

με τετοια ομορφη περιοδο που περναμε στην χωρα μας, οπου κανενας δεν ειναι στεναχωρημενος και κανενας δεν εχει αγχος,εαν ισχυε αυτο δεν θα υπηρχε θηλαζουσα για δειγμα..

83hKp3.png

Έχω κι εγώ συγγενή που με αποκλειστικό θηλασμό της κόπηκε μαχαίρι στις 40 μέρες.

Να υπενθυμίσω, ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είμαστε ίδιοι, και δεν αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο τα ευχάριστα ή δυσάρεστα γεγονότα που μας συμβαίνουν.

Djccp2.png

67KIp2.png

ρε κοριτσια, ρηλαξ, εγω δεν ειπα οτι απο το αγχος σωνει και καλα κοβεται το γαλα. Αλλα ξερω αδιαμφισβητητα περιπτωση που εχει συμβει -και δε μιλαμε στεναχωρια του τυπου πεθανε η γιαγια μου ή τα οικονομικα προβληματα της χωρας.

Ειπα οτι ναι, μπορει και να συμβει, το εχω δει. Μπορει σπανιο, αλλα να που συμβαινει. Χαιρομαι που καμμια σας δεν το αντιμετωπισε παρα τις δυσκολιες της ζωης.

ακριβως αυτο,δεν ειμαστε ολοι ιδιοι .

μεχρι πριν λιγο καιρο και εγω ελεγα "το γαλα δεν κοβετε απο στεναχωρια" ετσι διαβαζα ετσι ελεγα ....μετα απο την αφηγηση της μαμας μου γαι το πως της κοπηκε στο 6 μηνα στο αδερφο μου και επιανε το παιδι το στηθος το τραβουσε και εκλαιγε που δεν ειχε γαλα αρχισα να σκευτομαι οτι δεν πρεπει να εχω καθετες αποψεις χωρις εμπειρια .

και οχι η μαμα μου δεν ειχε λογους να σταματησει τον θηλασμο και ηθελε αφορμη η δικαιολογια δεν ειχε καν λεφτα τοτε για γαλα και ηθελε πολυ να θηλασει περισσοτερο και σταναχωρηθηκε και ακομα ειναι πικραμενη που ξαφνηκα εγινε κατι τετοιο .εμενα μετα με θηλασε 1,5 χρονο δεν ηταν καθολου μα καθολου δικαιολογια η οτιδηποτε αλλο και ξερω τι λουκι περνουσε τοτε και την πιστευω .

ylSkp1.pngrwLVp1.png

Διαφημίσεις

Στην πραγματικότητα συνήθως συμβαίνουν τα εξής:

-Γύρω στις 40 μέρες το στήθος μαλακώνει και η μητέρα νομίζει ότι δεν γεμίζει.

-Σε περίπτωση μεγάλης στενοχώριας η μητέρα και το μωρό δεν θηλάζουν όπως πριν κι έτσι κόβεται σταδιακά το γάλα. Μπορεί το μωρό να είναι πιο νευρικό και η μητέρα να νομίζει ότι δεν χορταίνει και να αρχίσει να δίνει ξένο.

Υπάρχει και η περίπτωση της "απεργίας θηλασμού"... Εμένα μου έκανε μια τέτοια ο μικρός στους 2-3 μήνες... Αν δεν είχα έτοιμη τη βιβλιογραφία δεν θα ήξερα πώς να το αντιμετωπίσω και με την εναλλακτική του μπουκαλιού πρόχειρη δεν θα το πολυβασάνιζα... Μπορεί να νόμιζα ότι "τελείωσε το γάλα"... όπως η λαϊκή σοφία αναφέρει συχνά-πυκνά... Υπήρχε και δεύτερο μωρό βέβαια και φαινόταν και από εκεί ότι επρόκειτο περί απεργίας και όχι ότι είχε στερέψει το σύστημα...

Αν και το πιο πιθανό στην ιστορία του πρώτου ποστ είναι να έχει παίξει συμπλήρωμα στην ιστορία.

Υπάρχει και η περίπτωση της "απεργίας θηλασμού"... Εμένα μου έκανε μια τέτοια ο μικρός στους 2-3 μήνες... Αν δεν είχα έτοιμη τη βιβλιογραφία δεν θα ήξερα πώς να το αντιμετωπίσω και με την εναλλακτική του μπουκαλιού πρόχειρη δεν θα το πολυβασάνιζα... Μπορεί να νόμιζα ότι "τελείωσε το γάλα"... όπως η λαϊκή σοφία αναφέρει συχνά-πυκνά... Υπήρχε και δεύτερο μωρό βέβαια και φαινόταν και από εκεί ότι επρόκειτο περί απεργίας και όχι ότι είχε στερέψει το σύστημα...

Αν και το πιο πιθανό στην ιστορία του πρώτου ποστ είναι να έχει παίξει συμπλήρωμα στην ιστορία.

Τι εννοεις οταν λες "απεργια θηλασμου";πρωτη φορα το ακουω;;;δεν εχω ιδεα και θα ηθελα αν δεν σου ειναι κοπος να μου πεις δυο λογακια περιληπτικα.

Μακαρι να σας ειχα βρει νωριτερα......

δεν ειχα ιδεα απο θηλασμο.....

στον πρωτο μου γιο στην κλινικη το πλακωναν στο συμπληρωμα.....κ ετσι λαιμαργος που ηταν οσο κ να προσπαθουσα.......καταληξαμε στις 40 μερες να βλεπει το στηθος μου κ να μπλαβιαζει απο το κλαμα!ολη μερα το εβαζα στο στηθος επιανε για λιη=γο κ μετα εκλαιγε!κ εδινα κ εγω το συμπληρωμα.....

στο δευτερο μου γιο, στο νοσοκομειο, ολη μερα τον ειχα διπλα κ παντα στο στηθος.....ουτε πιπιλα πιπιλιζε το στηθος καθε που εκλαιγε για να κοιμηθει...

στο σπιτι τα ιδια με τον πρωτο κλαμα μετα απο λιγο....κ πηρα θηλαστρο....

εβγαζα 1ο μλ κ απο τα 2......κ ο παιδιατρος φωναζε συμπληρωμα!

ουτε χαπι πηρα τιποτα.....

το συμπληρωμα φταιει μαλλον αποθηλασα μονη μου.....ουτε ειχα ακουσει για επαναγαλακτισμο.....μακαρι να σας ειχα βρει νωριτερα:confused:

ρε κοριτσια, ρηλαξ, εγω δεν ειπα οτι απο το αγχος σωνει και καλα κοβεται το γαλα. Αλλα ξερω αδιαμφισβητητα περιπτωση που εχει συμβει -και δε μιλαμε στεναχωρια του τυπου πεθανε η γιαγια μου ή τα οικονομικα προβληματα της χωρας.

Ειπα οτι ναι, μπορει και να συμβει, το εχω δει. Μπορει σπανιο, αλλα να που συμβαινει. Χαιρομαι που καμμια σας δεν το αντιμετωπισε παρα τις δυσκολιες της ζωης.

κ εγω το εχω ακουσει.....στεναχωρια .....η ανεπαρκη σιτηση της μητερας....

εγω το ξερω.....η αμαρτια μου....το συμπληρωμα κ η παντελης ελλειψη ενημερωση κ βοηθεια απο γυναικολογο, μαιες, κ παιδιατρο!

Αν κι εχω μερικες αποριες σχετικα με τη φιλη σου..θα προσπαθησω να σου απαντησω λιγο προχειρα μιαςκ δε δινεις πολλες πληροφοριες...

Δυστυχώς έχω κι εγώ τις ίδιες απορίες αλλά επειδή δεν είναι και τόσο στενή μου φίλη δεν μπορούσα να ρωτήσω για περισσότερες λεπτομέρειες. Είπε όμως ότι αρχικά θήλαζε κανονικά και είχε μάλιστα πάρει και θήλαστρο.

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

Προφανώς αυτή η μαμά παρέλειψε να σου πει ότι έδινε συμπλήρωμα σχεδόν από την αρχή ή από την αρχή και η ποσότητα του συμπληρώματος αυξάνονταν συνέχεια. Η φίλη σου απλώς αποθήλασε σταδιακά χωρίς να εδραιώσει τη γαλουχία.

Κι εγώ έτσι ποστεύω ότι έδινε συμπλήρωμα. Αλλά όπως και να έχει έθεσα το ερώτημα εδώ στο φόρουμ για να μάθω αν όντως κόβεται το γάλα από τη μία στιγμή στην άλλη. Και μία ακόμα ερώτηση: πώς ακριβώς καταλαβάινεις ότι δεν έχεις πια γάλα;

κ εγω το εχω ακουσει.....στεναχωρια .....η ανεπαρκη σιτηση της μητερας....

εγω το ξερω.....η αμαρτια μου....το συμπληρωμα κ η παντελης ελλειψη ενημερωση κ βοηθεια απο γυναικολογο, μαιες, κ παιδιατρο!

Η ανεπαρκής σίτιση δε νομίζω να παίζει ρόλο. Πόσο πια ανεπαρκώς να σιτίζεται μια νέα μητέρα? Σκέψου τις μαμάδες της Αφρικής που πραγματικά υποσιτίζονται, έχουν όμως βρέφη ακόμα και νήπια κρεμασμένα από το στήθος και για όσο θηλάζουν είναι μια χαρά ζουμπουρλούδικα. Όχι τπτ άλλο αλλά το άκουσα αυτό από τη νεογνολόγο όταν η μπέμπα μου 14 ημερών δεν είχε ανακτήσει ακόμα το βάρος γέννησης, γιατί το μωρό γεννήθηκε 3860 (πολύ υψηλά στις καμπύλες) κι είχε αποβάλλει τρελές ποσότητες μηκώνιο στο νοσοκομείο. Έπεσε 300 γραμμάρια μέχρι να βγούμε και δεν πρόλαβε να τα ανακτήσει σε 10 μέρες, φυσιολογικό για μωρό που θηλάζει. Και άκουσα το κορυφαίο...με ρώτησε αν τρώω καλά γιατί το μάλλον το γάλα μου δεν είναι παχύ! Της θύμισα κι εγώ τις μαμάδες στην Αφρική και έχασε τη μιλιά της...

Κατά τα άλλα ξέρω φίλη μου που έχασε ξαφνικά τη μαμά της όταν ήταν 4 μηνών το μωρό, τέλος το γάλα. Πιθανό να μην έχεις ούτε τη διάθεση να θηλάσεις μετά από κάτι τέτοιο, σε διαλύει κάποιες φορές η στεναχώρια, τι να λέμε.

Έχω και τη μαμά μιας φίλης μου που κάθε που θήλαζα δημόσια μου έλεγε να κρύβομαι από το κακό το μάτι κι ότι αυτής της κόπηκε από μάτι το γάλα στο 3ο της παιδί όταν ήταν 5-6 μηνών νομίζω? Σε μια μέρα ξαφνικά αρρώστησε πολύ με πυρετό (όχι μαστίτιδα) και μάλιστα την προηγούμενη είχε ακούσει σχόλιο για το πολύ γάλα που είχε. Γέλασα και την περιέπαιξα όταν το άκουσα γιατί της έχω θάρρος... αλλά μετά μου είπε ότι θήλασε τα άλλα 3 παιδιά της (2 πριν από αυτό και 1 μετά) το λιγότερο 18 μήνες και μέχρι 2,5 ετών το περισσότερο. Είναι άνθρωπος δικός μου και δεν έχω λόγο να μην πιστέψω ότι κάτι πολύ σοβαρό συνέβη και κόπηκε έτσι απότομα το γάλα.

Μακαρι να σας ειχα βρει νωριτερα......

δεν ειχα ιδεα απο θηλασμο.....

στον πρωτο μου γιο στην κλινικη το πλακωναν στο συμπληρωμα.....κ ετσι λαιμαργος που ηταν οσο κ να προσπαθουσα.......καταληξαμε στις 40 μερες να βλεπει το στηθος μου κ να μπλαβιαζει απο το κλαμα!ολη μερα το εβαζα στο στηθος επιανε για λιη=γο κ μετα εκλαιγε!κ εδινα κ εγω το συμπληρωμα.....

στο δευτερο μου γιο, στο νοσοκομειο, ολη μερα τον ειχα διπλα κ παντα στο στηθος.....ουτε πιπιλα πιπιλιζε το στηθος καθε που εκλαιγε για να κοιμηθει...

στο σπιτι τα ιδια με τον πρωτο κλαμα μετα απο λιγο....κ πηρα θηλαστρο....

εβγαζα 1ο μλ κ απο τα 2......κ ο παιδιατρος φωναζε συμπληρωμα!

ουτε χαπι πηρα τιποτα.....

το συμπληρωμα φταιει μαλλον αποθηλασα μονη μου.....ουτε ειχα ακουσει για επαναγαλακτισμο.....μακαρι να σας ειχα βρει νωριτερα:confused:

Ίσως τα μωρά να μην έπιαναν καλά τη θηλή. Στην περίπτωση αυτή, αφού δεν είχες κανέναν να σου δείξει, το συμπλήρωμα ήταν η μόνη λύση. Αν κάνεις και τρίτο, να ζητήσεις οπωσδήποτε τη βοήθεια συμβούλου θηλασμού.