Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Για την πρώτη εγγραφή στο σχολείο.

Recommended Posts

Ακόμα έχουμε χρόνο μέχρι να γραφτούμε και εμείς στο σχολείο αλλά μόλις διάβασα το τι συμπληρώνουν στο "μαθητολόγιο", Βιβλίο Μητρώου Μαθητών, και μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Καταγγέλω το @#$κράτος που ακόμα δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι το τι πιστεύει ο κάθε άνθρωπος είναι δικαίωμά του. Δεν είναι δυνατόν ένα παιδάκι 6 χρονών να ξέρει τελικά τι θρήσκευμα θέλει να ακολουθήσει και εννοείται ότι η επιβολή των γονιών για το θρήσκευμα του παιδιού είναι απλά απαράδεκτο. Αν εμένα η κόρη μου θέλει να ακολουθήσει τον βουδισμό, ταοϊσμό, σιντοισμό, μουσουλμανισμό, κτλ. για ποιο λόγο να επέμβω ή ακόμα χειρότερα να της απαγορεύσω;. Και να προσθέσω κάτι τελευταίο, εμένα τόσα χρόνια η ταυτότητά μου γράφει χριστιανή ορθόδοξη, ναι η χαζή αμέλησα να την αλλάξω, γιατί όταν πήγα να την βγάλω ο αστυνομικός ούτε που με ρώτησε, απλά έγραψε κάτι που θεωρούσε δεδομένο. Εγώ πιστεύω στις παντόφλες, δεν κατάλαβα δηλαδή δεν έχω το δικαίωμα επιλογής;

Διαφημίσεις

• Replies 97
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

βρησκομαστε σε μια χωρα που εχει επισημο θρησκευμα (δυστηχως η ευτυχως) ο λογος που θεωρητηκα ζητανε να δηλωσεις το θρησκευμα του παιδιου-απο συζητησεις που εχω κανει με διαφορους φορεις επι του θεματος- ειναι για την προστασια του παιδιου και μονο...

και εξηγω απο αυτα που μου εχουν πει: επιδη η χωρα μας οπως προειπα ΕΧΕΙ επισημο θρησκευμα , υπαρχουν πολλοι αλλοθρησκοι που τα προηγουμενα χρονια υποχρεονονταν τα παιδια τους να συμμετασχουν στην πρωινη προσευχη ...αυτο ομως τωρα τεινουν να το αλλαξουν (βαση οδηγιων ευρωπαϊκης ενωσης)

Σαφως και ειναι απαραδεκτο κατεμε... αλλα ετσι κι αλλιως η θρησκια, εγγυτε στα πλαισια της γονικης μεριμνας , ειναι κατι δλδ που το αποφασηζει ο γονιος μεχρι την ενηλικιωση του παιδιου .Αν το παιδι μετα θελησει να αλλαξει θρησκευμα ....ασε καλυτερα να μην σου πω τι διαδηκασια πρεπει να κανει , θα τραβας τα μαλλια σου κι εκει να δεις *&%#@@###$ που θα ρηξεις...

Desdemona - αν και δεν διάβασα το μαθητολόγιο θα έλεγα πως η όλη διαδικασία με τ' απαραίτητα έγγραφα είναι εντελώς τυπική. Οταν με το καλό μεγαλώσει το παιδάκι σου και φτάσει σε μια ηλικία που θα είναι σε θέση να επιλέξει εκείνο την θρησκεία του, να είσαι σίγουρη πως θα το κάνει το γράφουν δεν το γράφουν τα χαρτιά.

Συμφωνώ ότι είναι τυπική η διαδικασία αλλά αν δεν βαπτίσεις το παιδάκι σου θα είναι δακτυλοδεικτούμενο. Το ίδιο θα γίνει αν δεν πεις και θρήσκευμα. Και λέω εγώ τώρα, πως μπορεί κάποιος να αποφασίσει το θρήσκευμα που θέλει να ακολουθήσει αν δεν ξέρει και όλα τα υπόλοιπα; Εμένα σε παιδική ηλικία με μάλωνε απίστευτα η γιαγιά μου αν με έβλεπε να παιρνάμε από εκκλησία και να μην κάνω το σταυρό μου. Ή έτυχε μια Μεγάλη Παρασκευή να πάμε στον Επιτάφιο το πρωί και με έκαναν ρεζίλι μέσα στην εκκλησία που δεν ήθελα να περάσω γονατιστή από κάτω. Με το να επιβάλουν με οποιοδήποτε τρόπο ένα θρήσκευμα ή αντίληψη ή κατάσταση...δεν θα καταφέρει κανείς τίποτα. Δεν θα αλλάξω τα πιστεύω μου καθώς η μπέμπα θα μεγαλώνει αλλά συμφωνώ μαζί σας ότι εκείνη θα διαλέξει όταν έρθει η ώρα.

Συμφωνώ ότι είναι τυπική η διαδικασία αλλά αν δεν βαπτίσεις το παιδάκι σου θα είναι δακτυλοδεικτούμενο. Το ίδιο θα γίνει αν δεν πεις και θρήσκευμα. Και λέω εγώ τώρα, πως μπορεί κάποιος να αποφασίσει το θρήσκευμα που θέλει να ακολουθήσει αν δεν ξέρει και όλα τα υπόλοιπα; Εμένα σε παιδική ηλικία με μάλωνε απίστευτα η γιαγιά μου αν με έβλεπε να παιρνάμε από εκκλησία και να μην κάνω το σταυρό μου. Ή έτυχε μια Μεγάλη Παρασκευή να πάμε στον Επιτάφιο το πρωί και με έκαναν ρεζίλι μέσα στην εκκλησία που δεν ήθελα να περάσω γονατιστή από κάτω. Με το να επιβάλουν με οποιοδήποτε τρόπο ένα θρήσκευμα ή αντίληψη ή κατάσταση...δεν θα καταφέρει κανείς τίποτα. Δεν θα αλλάξω τα πιστεύω μου καθώς η μπέμπα θα μεγαλώνει αλλά συμφωνώ μαζί σας ότι εκείνη θα διαλέξει όταν έρθει η ώρα.

Και μένα έτσι με μεγάλωσαν. Με πόρωση στον Χριστιανισμό. Σιγά σιγά κατάλαβα όμως το απίστευτο παιχνίδι των παπάδων και πως ένας στους 100 παπάδες για να μην πω στους 10.000 είναι όντως "παπάς" και έτσι έκανα πέρα.

Αυτό που δεν καταλάβαιναν οι παλιοί, γιαγιάδες ακόμα και μανάδες μας, είναι ότι η πίστη δεν μετριέται με το να ρίξεις 50 λεπτά για να πάρεις ένα κεράκι, να περάσεις έξω απο εκκλησία και να κάνεις το σταυρό σου ή με το να φιλήσεις το χέρι ενός παπά με το που θα τον δεις. Για μένα η πίστη μετριέται σύμφωνα με τις καλές πράξεις που κάνεις σαν άνθρωπος. Είτε είσαι βουδιστής είτε Χριστιανός.

Διαφημίσεις

Συμφωνώ ότι είναι τυπική η διαδικασία αλλά αν δεν βαπτίσεις το παιδάκι σου θα είναι δακτυλοδεικτούμενο. Το ίδιο θα γίνει αν δεν πεις και θρήσκευμα.

Αυτός είναι και ο μόνος λόγος που έβαλα το παιδι μου στη διαδικασία της βάφτισης.....με συνοπτικες διαδικασίες μεν....αλλά έγινε :? .....

Κανονικά δεν θα το έκανα....αλλά επειδή ήξερα ότι μπορεί (μία στις χίλιες σου λέω) κάποια στιγμή (στο σχολείο) να ακούσει το οτιδήποτε για την επιλογή μου να μην τη βαφτίσω....το έκανα... :? ....έκλαψε λίγο...ένιωσα χάλια....της ζητησα συγνώμη....και τώρα μπορούμε να το ξεχάσουμε.........

Σε λίγα χρόνια (ήδη γίνεται μη σας πώ)......το αντίθετο θα συμβαίνει!

Οι περισσότεροι είναι αλλόθρησκοι ή άπιστοι.....και θεωρείσαι πλέον ufo να πηγαίνεις κάθε Κυριακή εκκλησία και να κοινωνείς το παιδί σου κάθε Κυριακή (στα δε χωριά είσαι εσύ μαζί με 5 γιαγιάδες)!

Προσωπικά όπου το έχω πεί έχω φάει ειρωνεία.

Οπότε μην ανησυχείτε και άν δεν βαφτίσετε τα παιδιά σας....ή που τα βαφτίσατε εφόσον δεν θέλατε...δεν είναι κολλητικός ο Χριστός!

Θα τον εγκαταλείψουν και εκείνα όπως εσείς κάνετε.

Τα υπόλοιπα είναι απλά νομικά....εφόσον υπάρχει η τάση σύντομα και αυτά θα καταργηθούν....

Φιλοθέη 9χρ,Κωνσταντίνα 7χρ., Άγγελος 3χρ.

Οπότε μην ανησυχείτε και άν δεν βαφτίσετε τα παιδιά σας....ή που τα βαφτίσατε εφόσον δεν θέλατε...δεν είναι κολλητικός ο Χριστός!

Και εμείς τρώμε μου φαίνεται τώρα ειρωνεία.....

Και δεν εγκαταλείψαμε ΚΑΝΕΝΑΝ........ :evil:

(ούτε πειράξαμε κανέναν.....)

Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα της επιλογής στην θρησκεία. Δεν είναι σωστό να ειρωνεύεσαι. Τι να κάνω υπερασπίζομαι τον αγνωστικισμό.

ΥΓ.Αγνωστικισμός ονομάζεται η φιλοσοφική θεώρηση ότι η αλήθεια ορισμένων ισχυρισμών, συγκεκριμένα οι θεολογικοί ισχυρισμοί που αφορούν την ύπαρξη του Θεού, των θεών ή θεοτήτων, είναι είτε προς το παρόν άγνωστη είτε εγγενώς απρόσιτη.

Και δεν συμπλήρωσα, η μισαλλοδοξία είναι ένα από τα δογματικά μέρη του Χριστιανισμού σε αντίθεση με αυτά που δίδαξε ο Χριστός. :roll:

Διαφημίσεις

Ποιος ειρωνεύτηκε καλέ κορίτσια γιατί κι εγω που ειμαι πολύ υπέρ της ανεξιθρησκείας δεν πήρα κανένα τετοιο μήνυμα απο εδω συγκεκριμένα.

Πάντως όντως αλλάζουν τα πράγματα και, ευτυχώς για μένα προσωπικά, η ανεξιθρησκεία κερδίζει συνεχώς έδαφος. Κάποια στιγμή θα καταργηθεί και το επίσημο θρήσκευμα και θα ησυχάσουμε :)

Ε μα πια θα το κρίνουν το παιδί και θα το δείχνουν με το δάχτυλο κλτ....παπαρολογίες των "δήθεν καλών Χριστιανών", αυτών που δεν ξέρουν που τους πάνε τα 4, να τα καταργήσουν όλα και να βάλουν ένα μάθημα θρησκευτικών που να μιλάει για όλες τις θρησκείες χωρίς να κρίνει καμία γιατί αυτό θα ειναι το σωστό και δεν θα πρέπει να προσβάλεται κανείς.

Δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει θέμα....Ενδεχομένως να υπάρξει...και το ενδεχόμενο όμως εμένα μου έφτασε για να την βαφτίσω...

Είναι πολύ πιθανό να πέσεις σε διευθυντή/δάσκαλο/γονέα άλλου παιδιου κτλ. στο περιβάλλον του σχολείου που μπορεί να "ξεχωρίσει" το παιδί σου, ή ενδεχομένως να το κάνει να νιώσει άσχημα/άβολα....

Πιθανότατα, τώρα που ο πληθυσμός μας γίνεται (είναι δηλαδή) πολυπολιτισμικός, να μην υπάρξει πρόβλημα ξανα...αλλά έχει υπάρξει (σε παιδί γνωστού), και δε θα ήθελα να περάσει κάτι αντίστοιχο η κόρη μου. :wink:

yogini,

το "δεν θα τον εγκαταλείψουν όπως εσείς κάνατε..." ήταν ειρωνικό.....

γιατί ξαναλέω δεν εγκατέλειψα ποτέ κανέναν.....

Διαφημίσεις

Δεν το έγραψα με διάθεση ειρωνείας.

Απλά σας τόνισα το γεγονός ότι δεν θα έπρεπε να ανησυχείτε για την ανεξιθρησκεία των παιδιών σας.

Και πάλι θα έχουν την επιλογή όταν θα μεγαλώσουν.

Σε ευχαριστώ που το εξήγησες, αλλιώς το κατάλαβα. Και την επιλογή θα έχει και θα φροντίσω να έχει και τις γνώσεις για να διαλέξει πραγματικά ότι την εκφράζει. :D

Παρεξήγησες!

Δεν ανησυχούμε για την ανεξιθρησκεία των παιδιών μας...ανησυχώ γιατί ξέρω ότι ο κόσμος μας έχει λογιών λογιών ανθρώπους και μπορεί η δική μου επιλογή, η οποία δεν είναι η νόρμα στην κοινωνία που ζω (το να μην βαφτίσω το παιδί μου εννοω), δώσει το πάτημα σε κάποιους, να κάνουν το παιδί μου να νιώσει άβολα/άσχημα, σε μία ηλικία που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και που θέλει να ανήκει σε ένα σύνολο (και δη το σχολείο του)....

Για τη θρησκεία του δεν ανησυχώ καθόλου...έχω άλλα να ανησυχήσω άμα θέλω!

Σε ευχαριστώ που το εξήγησες, αλλιώς το κατάλαβα. Και την επιλογή θα έχει και θα φροντίσω να έχει και τις γνώσεις για να διαλέξει πραγματικά ότι την εκφράζει. :D

Ναί, ίσως το έγραψα έντονα απλά για να σας εξηγήσω ότι παρόλο που το/τα βαφτίσατε παρά τη θέλησή σας, δεν υπάρχει κίνδυνος να "παραπλανηθούν" και να εκ-Χριστιανιστούν παρά τη θέλησή τους.

Δεν λειτουργεί έτσι...χρειάζεται κόπος και μόχθος να προχωρήσει κανείς πνευματικά.

Μακάρι (κατ'εμέ) να ήταν κολλητική ασθένεια! :D

Παρεξήγησες!

Δεν ανησυχούμε για την ανεξιθρησκεία των παιδιών μας...ανησυχώ γιατί ξέρω ότι ο κόσμος μας έχει λογιών λογιών ανθρώπους και μπορεί η δική μου επιλογή, η οποία δεν είναι η νόρμα στην κοινωνία που ζω (το να μην βαφτίσω το παιδί μου εννοω), δώσει το πάτημα σε κάποιους, να κάνουν το παιδί μου να νιώσει άβολα/άσχημα, σε μία ηλικία που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και που θέλει να ανήκει σε ένα σύνολο (και δη το σχολείο του)....

Για τη θρησκεία του δεν ανησυχώ καθόλου...έχω άλλα να ανησυχήσω άμα θέλω!

Προσωπικά θα σου έλεγα να μην ανησυχείς ούτε και για αυτό και να μην αλλάζεις ή προσαρμόζεις το δικό σου γίγνεσθε αναλόγως των κοινωνικών επιταγών (δε θα βρείς άκρη...).

Μείνε σταθερή στα δικά σου πιστεύω ....ο κόσμος, η κοινωνία ούτως ή άλλως άγεται και φέρεται αναλόγως!

γενικά δεν το κάνω, αλλά επειδή πρόκειται για την προστασία της κόρης μου, έκανα μία τυπική παραχώρηση...δεν άλλαξα σε καμία περίπτωση τα πιστεύω μου!

Συμφωνούμε στο ότι χρειάζεται μόχθος για να προχωρήσει κάποιος πνευματικά...μόνο που αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκη να ασπαστεί το χριστιανισμό και κατά την δική μου πάντα γνώμη, είναι κάτι που αντιμάχεται του κάθε θρησκευτικού δόγματος....

Τέλος πάντων, μεγάλο θέμα ανοίξαμε, με το ξακαθάρισμα των εκατέρωθεν παρεξηγήσεων, και καπηλευόμαστε το θέμα για τις εγγραφές στα σχολεία... :oops::D

Επανέρχομαι στο θέμα του μαθητολογίου, γιατί το άλλο θέμα της ανεξιθρησκείας δεν είναι αντικείμενο καταγγελίας :lol:

Λοιπόν το σχολείο, όπως και πολλοί άλλοι οργανισμοί, είναι φορείς επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων των ανθρώπων.

Το γιατι το κάνουν είναι νομίζω αυτονόητο.

Είναι καλό πιστεύω το σχολείο να γνωρίζει ποιοί μαθητές είναι χριστιανοί, ποιοί μουσουλμάνοι, ποιοί είναι άθρησκοι, ποιοί βουδιστές. Για να οργανώσει καλλίτερα τα μαθήματα των θρησκευτικών και ενδεχομένως κάποτε να καταργηθεί το μάθημα των θρησκευτικών ως προσυλητισμός (σε συνεργασία με την τοπική ενορία) στην ορθοδοξία και να γινει μάθημα για τις θρησκείες του κόσμου.

Είναι καλό να γνωριζει το σχολείο ποιά παιδιά έχουν αναπηρία και τί είδους, ώστε να φροντίσει να προσαρμοστούν οι υποδομές και η μέθοδος διδασκαλίας.

Είναι καλό να γνωρίζει το σχολείο ποιά παιδιά αντιμετωπίζουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, ώστε να βοηθάει με τον τρόπο του και να βελτιώνει την απόδοση των μαθητών.

Το θέμα δεν είναι γιατί το σχολείο μαζεύει στοιχεία, αλλά τί τα κάνει, πώς τα αξιοποιεί και πώς τα επεξεργάζεται. Δηλαδή άν τα δεδομένα του κάθε παιδιού γίνουν αντικείμενο κακόβουλου σχολιασμού στην τάξη, σημαίνει πως κάποιο καθίκι δάσκαλος που δεν έχει σε καλό μάτι τους μουσουλμάνους π.χ. άρχισε να σχολιάζει και να εκθέτει τα παιδάκια που δεν φταίνε σε τίποτα.

Υπαρχει νομοθεσία (ο νόμος 2472/97 και οι τροποποιήσεις του) που μας προστατεύει απο την παράνομη επεξεργασία των δεδομένων που χαρακτηρίζει "ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα" και το θρήσκευμα είναι ενα απο αυτά.

Επομένως εγώ στην ερώτηση "θρήσκευμα του παιδιού" θα απαντούσα "άθρησκος" και θα υπενθύμιζα προφορικά κατ'αρχάς στον υπεύθυνο τήρησης του αρχείου οτι η δήλωσή μου αυτή αποτελεί δεδομένο που προστατεύεται απ'το νόμο, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.

Επανέρχομαι στο θέμα του μαθητολογίου, γιατί το άλλο θέμα της ανεξιθρησκείας δεν είναι αντικείμενο καταγγελίας :lol:

Λοιπόν το σχολείο, όπως και πολλοί άλλοι οργανισμοί, είναι φορείς επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων των ανθρώπων.

Το γιατι το κάνουν είναι νομίζω αυτονόητο.

Είναι καλό πιστεύω το σχολείο να γνωρίζει ποιοί μαθητές είναι χριστιανοί, ποιοί μουσουλμάνοι, ποιοί είναι άθρησκοι, ποιοί βουδιστές. Για να οργανώσει καλλίτερα τα μαθήματα των θρησκευτικών και ενδεχομένως κάποτε να καταργηθεί το μάθημα των θρησκευτικών ως προσυλητισμός (σε συνεργασία με την τοπική ενορία) στην ορθοδοξία και να γινει μάθημα για τις θρησκείες του κόσμου.

Είναι καλό να γνωριζει το σχολείο ποιά παιδιά έχουν αναπηρία και τί είδους, ώστε να φροντίσει να προσαρμοστούν οι υποδομές και η μέθοδος διδασκαλίας.

Είναι καλό να γνωρίζει το σχολείο ποιά παιδιά αντιμετωπίζουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, ώστε να βοηθάει με τον τρόπο του και να βελτιώνει την απόδοση των μαθητών.

Το θέμα δεν είναι γιατί το σχολείο μαζεύει στοιχεία, αλλά τί τα κάνει, πώς τα αξιοποιεί και πώς τα επεξεργάζεται. Δηλαδή άν τα δεδομένα του κάθε παιδιού γίνουν αντικείμενο κακόβουλου σχολιασμού στην τάξη, σημαίνει πως κάποιο καθίκι δάσκαλος που δεν έχει σε καλό μάτι τους μουσουλμάνους π.χ. άρχισε να σχολιάζει και να εκθέτει τα παιδάκια που δεν φταίνε σε τίποτα.

Υπαρχει νομοθεσία (ο νόμος 2472/97 και οι τροποποιήσεις του) που μας προστατεύει απο την παράνομη επεξεργασία των δεδομένων που χαρακτηρίζει "ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα" και το θρήσκευμα είναι ενα απο αυτά.

Επομένως εγώ στην ερώτηση "θρήσκευμα του παιδιού" θα απαντούσα "άθρησκος" και θα υπενθύμιζα προφορικά κατ'αρχάς στον υπεύθυνο τήρησης του αρχείου οτι η δήλωσή μου αυτή αποτελεί δεδομένο που προστατεύεται απ'το νόμο, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.

Αχ αυτο το κορίτσι σκέφτεται πάντα πριν απο μένα για μένα :lol::lol::lol:

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...