Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

gaps diet καντιντα και αλλεργίες


miriki

Recommended Posts

Επιτελους, εχω ιντερνετ!!! :D

 

Χρονια Πολλα και Καλη Χρονια σε ολους και ολες (εστω και καθυστερημενα)!!!

 

Επιστρεφω με περισσοτερες γνωσεις (το βιβλιο το εχω μαθει πρακτικα απεξω) και ακομη περισσοτερες αποριες. Πρωτα απ' ολα, ομως, παω να διαβασω οσα εχετε συζητησει τις μερες που ελειπα και επανερχομαι.

 

Χαιρομαι πολυ που επεστρεψα, μου λειψατε! ;)

yleap2.png In10p2.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


  • Απαντήσεις 6,5k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Σας διαβασα, πολλα και ενδιαφεροντα τα οσα λετε. Βεβαια, τα εχετε κανει λιγο μπαχαλο τα οδοντιατρικα :P:p, θα σας πω αυριο γιατι τοσο καιρο χωρις ιντερνετ συνηθισα να κοιμαμαι με τις κοτες και τωρα κλεινουν τα ματια μου απο την νυστα...

Παντως, miriki, αποκλειεται να εχεις 20 μαυρα σφραγισματα, στο υπογραφω!:-) Δεν βγαινει το νουμερο με τιποτα ομως!

yleap2.png In10p2.png
Link to comment
Share on other sites

καλημέρα παιδιά!βρίσκω άκρως ενδιαφέροντα αυτά που γράφετε!δόξα τώ θεω είμαι καλά,απλώς είμαι της εναλλακτικής ιατρικής κ μ αρέσει να ψάχνω!βέβαια πολλά απ τα φαγητά που αναφέρετε δ καταλαβαίνω τι λέτε!χα χα!ήθελα να σας ρωτήσω,έχω τον ξάδερφο μου 22 ετών που έκανε εγχείρηση πριν 2 χρόνια γ νόσο του κρον.μόλις διάβασα γ την γκαπς μίλησα με την θεία μου κ με εκείνον.αυτός το πέρασε στο ντουκου,ήταν κ στα αγγλικά τα σαιτ οποτε..η θεία μου μου είπε οτι αφού έκανε την εγχείρηση,ο γιατρόσ τους είπε οτι μπορει να εμφανίσει ξανά συμπτώματα μετά απο 20 χρόνια κ αυτό όχι σίγουρα παλι.ο ξάδερφος μου είναι καλά τώρα.βέβαια επειδή ταλαιπωρείται απο παιδί μ αυτό χωρίς να έχουν ψάξει να μάθουν τι έχει παρά μόνο τα τελευταία χρόνια,έχει αποκλείσει απο φόβο πολλές τροφές.όσπρια κ διάφορα λαχανικά κυρίως.ποια η άποψη σας γ την κατάσταση του?όντως μετά απο 2 δεκαετίες η πιθανότητα επανεμφάνισης ή τζάμπα έκανε οτι έκανε?ευχομαι όλοι σας να είστε καλά κ να μην χρειαστεί να μπει κάνεις στην κατάσταση που βιωνετε κ με τα παιδιά σας!

xthLp3.png?N3RWspeV

LBhKp2.png?23AKgaR7

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα παιδιά!βρίσκω άκρως ενδιαφέροντα αυτά που γράφετε!δόξα τώ θεω είμαι καλά,απλώς είμαι της εναλλακτικής ιατρικής κ μ αρέσει να ψάχνω!βέβαια πολλά απ τα φαγητά που αναφέρετε δ καταλαβαίνω τι λέτε!χα χα!ήθελα να σας ρωτήσω,έχω τον ξάδερφο μου 22 ετών που έκανε εγχείρηση πριν 2 χρόνια γ νόσο του κρον.μόλις διάβασα γ την γκαπς μίλησα με την θεία μου κ με εκείνον.αυτός το πέρασε στο ντουκου,ήταν κ στα αγγλικά τα σαιτ οποτε..η θεία μου μου είπε οτι αφού έκανε την εγχείρηση,ο γιατρόσ τους είπε οτι μπορει να εμφανίσει ξανά συμπτώματα μετά απο 20 χρόνια κ αυτό όχι σίγουρα παλι.ο ξάδερφος μου είναι καλά τώρα.βέβαια επειδή ταλαιπωρείται απο παιδί μ αυτό χωρίς να έχουν ψάξει να μάθουν τι έχει παρά μόνο τα τελευταία χρόνια,έχει αποκλείσει απο φόβο πολλές τροφές.όσπρια κ διάφορα λαχανικά κυρίως.ποια η άποψη σας γ την κατάσταση του?όντως μετά απο 2 δεκαετίες η πιθανότητα επανεμφάνισης ή τζάμπα έκανε οτι έκανε?ευχομαι όλοι σας να είστε καλά κ να μην χρειαστεί να μπει κάνεις στην κατάσταση που βιωνετε κ με τα παιδιά σας!

 

Καλημερα! Δεν μπορω να σου πω κατι για την ασθενεια γιατι δεν εχω ασχοληθει, αυτο που ξερω ειναι πως προκειται για σοβαρο προβλημα και μπορει να εξελιχθει σε καρκινο. Ενδεχομενως να πιστευουν οτι εχουν απαλλαγει απο αυτη για μια εικοσαετια και να μη θελουν να ασχοληθουν περισσοτερο. Εσυ πολυ καλα εκανες και τους ενημερωσες, αν δεν θελουν ομως οι ιδιοι να ασχοληθουν δυστυχως δεν μπορεις να κανεις κατι.

“Itʼs difficult to get someone to understand something when his salary depends upon his not understanding it.”

Al Gore - An Inconvenient Truth

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Καλησπέρα, έχετε δίκιο ότι και να πείτε σχετικά με την intro. Διάβασα λίγο το βίβλιο χωρίς όμως να σταθώ στην λεπτομέρεια..και πήραμε γενικές κατευθήνσεις. Τώρα όμως πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή? Υπάρχουν κάπου αναλυτικά τα στάδια της intro ?

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπαρχει προβλημα, την ξεκιναει οποτε θελει. Ας προετοιμαστει καταλληλα (με τροφιμα, τουρσια, προβιοτικα κλπ) ας επιλεξει για αρχη ενα διαστημα που δεν θα δουλευει και θα εχει βοηθεια και ξεκιναει. Λενε οτι ειναι καλυτερα να εχει κανει μια αποχη απο γαλακτοκομικα για 4-6 βδομαδες, εχει καλυτερο αποτελεσμα. Αυτο ειναι δικη σας αποφαση. Σιγουρα θα ειναι πιο δυσκολα αν βαζει μεσα στην ιντρο παραλληλα και σταδιακα τα γαλακτοκομικα. Ειτε να κανει την ιντρο των γαλακτοκομικων πρωτα αλλα θελει πολυ χρονο κι αυτο.

 

Διαβαστε προσεχτικα το βιβλιο, εκει αναφερονται ολα τα σταδια και να τα ακολουθησει ευλαβικα. Θα μεινει στα σταδια 2 και 3 για πολλες βδομαδες θα ελεγα, ειδικα στο δυο.

 

Δεν μπορει να πινει κεφιρ φρουτων, απαγορευεται. Μονο κεφιρ γαλακτος. Η περιοδος τωρα ειναι καταλληλη για ιντρο γιατι υπαρχουν τα λαχανικα που θελουμε, οπως η κολοκυθα.

“Itʼs difficult to get someone to understand something when his salary depends upon his not understanding it.”

Al Gore - An Inconvenient Truth

Link to comment
Share on other sites

Vera έχω την εντύπωση ότι η καζεϊνη δεν είναι κατάλληλη για τέτοιου είδους παθήσεις, επιδεινώνει (όπως και η γλουτένη φυσικά) τις εστίες μόλυνσης (φλεγμονές) και δυστυχώς υπάρχουνε πολλές στο έντερο κάποιου ατόμου με Crohn.

Καλύτερα πλήρη αποχή στην Ίντρο και ίσως σε κάποια φάση ghee αν μπορεί να το ανεκτεί.

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

Link to comment
Share on other sites

Άσε βρε άλεξ, μακάρι να μετράω λάθος. Είναι σφραγισμένα όλα από τους κυνόδοντες και μετά και μερικά σε δύο σημεία.... άντε να την έχουν γλιτώσει ένα δύο....

FLcUp3.png0BQfp3.png
Link to comment
Share on other sites

Έφτιαξα τουρσί και το άνοιξα από αγωνία να δοκιμάσω (μετά από 3 εβδομάδες).Είναι πολύ ωραίο αλλά λίγο παραπάνω αλμυρό από ότι ήθελα (αυτό με το αλάτι ποτέ δεν το πετυχαίνω). Η ερώτησή μου είναι η εξής. Γινότανε ζύμωση όταν το άνοιξα. Αφού το δοκίμασα το ξανάκλεισα ερμητικά. Θα συνεχιστεί η ζύμωση; Πρέπει να το βάλω στο ψυγείο;; Τώρα που το υγρό κατέβηκε, πρέπει να προσθέσω κάτι; Κάτι άλλο να προσέξω; Δεν θέλω να μου χαλάσει τώρα που πάει καλά. Νομίζω ότι είναι το πρώτο τουρσί που μου πετυχαίνει. Όλα τα περσινά ήταν άθλια και νομίζω ότι οφείλεται στο βάζο fido αυτή τη φορά.

0A53p3.png

oC8dp2.png

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Έφτιαξα τουρσί και το άνοιξα από αγωνία να δοκιμάσω (μετά από 3 εβδομάδες).Είναι πολύ ωραίο αλλά λίγο παραπάνω αλμυρό από ότι ήθελα (αυτό με το αλάτι ποτέ δεν το πετυχαίνω). Η ερώτησή μου είναι η εξής. Γινότανε ζύμωση όταν το άνοιξα. Αφού το δοκίμασα το ξανάκλεισα ερμητικά. Θα συνεχιστεί η ζύμωση; Πρέπει να το βάλω στο ψυγείο;; Τώρα που το υγρό κατέβηκε, πρέπει να προσθέσω κάτι; Κάτι άλλο να προσέξω; Δεν θέλω να μου χαλάσει τώρα που πάει καλά. Νομίζω ότι είναι το πρώτο τουρσί που μου πετυχαίνει. Όλα τα περσινά ήταν άθλια και νομίζω ότι οφείλεται στο βάζο fido αυτή τη φορά.

Όσο είναι εκτός ψυγείου ζυμώνεται και ξινίζει παραπάνω. Αν δεν θες να γίνει ποιο ξινό τότε στο ψυγείο.

Αν το έχεις εκτός ψυγείου σίγουρα πρέπει να είναι καλυμμένο με υγρό (προσθέτεις νερό), εντός ψυγείου ίσως να μην χρειάζεται.

 

fermented fish έχει φτιάξει καμία; Αναρωτιέμαι αν πρέπει να εισαγάγω ΟΛΕΣ τις τροφές που αναφέρονται σε κάθε στάδιο της Intro ... ; ...

πᾶν μέτρον ἄριστον

Link to comment
Share on other sites

εγώ παστό ψάρι δεν τρώω. Τέλος. δεν πα να λέει η Κάμπελ τα δικά της. τα μόνα πράγματα που σίγουρα αποκλείεται να κάνω για την gaps είναι κλύσμα και να φάω παστό ψάρι. (και ψάρι γενικότερα τώρα που το σκέφτομαι, αλλά τεσπα). Ψαρόζουμο μόνο κι αυτό από μπακαλιάρο.

FLcUp3.png0BQfp3.png
Link to comment
Share on other sites

Όσο είναι εκτός ψυγείου ζυμώνεται και ξινίζει παραπάνω. Αν δεν θες να γίνει ποιο ξινό τότε στο ψυγείο.

Αν το έχεις εκτός ψυγείου σίγουρα πρέπει να είναι καλυμμένο με υγρό (προσθέτεις νερό), εντός ψυγείου ίσως να μην χρειάζεται.

 

fermented fish έχει φτιάξει καμία; Αναρωτιέμαι αν πρέπει να εισαγάγω ΟΛΕΣ τις τροφές που αναφέρονται σε κάθε στάδιο της Intro ... ; ...

 

Εγώ έχω φτιάξει σαρδέλες. Μου είπαν ότι για να γίνει παστό το ψάρι πρέπει να είναι λιπαρό και οι σαρδέλες ενδεικνυνται. Τις είχα καλύψει με αλάτι (πάνω =κάτω) για κάμποσες μέρες (δεν θυμάμαι πόσες ακριβώς) και είχαν γίνει πολύ καλές. Είχα φτιάξει αρκετές φορές πέρσι θυμάμαι.

0A53p3.png

oC8dp2.png

Link to comment
Share on other sites

εγώ παστό ψάρι δεν τρώω. Τέλος. δεν πα να λέει η Κάμπελ τα δικά της. τα μόνα πράγματα που σίγουρα αποκλείεται να κάνω για την gaps είναι κλύσμα και να φάω παστό ψάρι.

 

Το αυτο!

“Itʼs difficult to get someone to understand something when his salary depends upon his not understanding it.”

Al Gore - An Inconvenient Truth

Link to comment
Share on other sites

Έφτιαξα τουρσί και το άνοιξα από αγωνία να δοκιμάσω (μετά από 3 εβδομάδες).Είναι πολύ ωραίο αλλά λίγο παραπάνω αλμυρό από ότι ήθελα (αυτό με το αλάτι ποτέ δεν το πετυχαίνω). Η ερώτησή μου είναι η εξής. Γινότανε ζύμωση όταν το άνοιξα. Αφού το δοκίμασα το ξανάκλεισα ερμητικά. Θα συνεχιστεί η ζύμωση; Πρέπει να το βάλω στο ψυγείο;; Τώρα που το υγρό κατέβηκε, πρέπει να προσθέσω κάτι; Κάτι άλλο να προσέξω; Δεν θέλω να μου χαλάσει τώρα που πάει καλά. Νομίζω ότι είναι το πρώτο τουρσί που μου πετυχαίνει. Όλα τα περσινά ήταν άθλια και νομίζω ότι οφείλεται στο βάζο fido αυτή τη φορά.

 

Exeι τυχει να το ανοιξω στην βδομαδα και αν το ξανακλείσω και στις 4 βδομάδες ήταν μια χαρά. Αν σου αρεσει οπως είναι τότε κράτα το στο ψυγείο. Ανθεωρεί ότι θελει κι αλλη ζύμωση αστο έξω.

 

Σου αντιγράφω τις μετρησεις αλατιού του κατζ που προσωπικά με έχουν σώσει

brine method: 5% του νερού

λαχανικά χωρίς νερό (πχ ξινολάχανο): 1,5 με 2% του βάρους των λαχανικων.

 

Επίσης:

Θερμοκρασίες 18 C με αλατι 2,25% φτανει στην τελική οξυτητα δλδ 1,7 με 2,3% σ εριπου 20 μερες.

Στους 23 βαθμους πιανει οξυτητα 1 με 1,5% σε 8-10 μερες.

Στους 32 πιανει το 1,8 με 2% σε 8-10 μερες, αλλά θα είναι κατωτερης ποιοτητας.

Αρα όσο πιο κρύο και όσο πιο αργή η ζύμωση τόσο ανώτερο το τουρσί.

 

Ελπίζω να βοηθησα κάπως

Kt0tp2.png NaAfp3.png

 

 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Όσο είναι εκτός ψυγείου ζυμώνεται και ξινίζει παραπάνω. Αν δεν θες να γίνει ποιο ξινό τότε στο ψυγείο.

Αν το έχεις εκτός ψυγείου σίγουρα πρέπει να είναι καλυμμένο με υγρό (προσθέτεις νερό), εντός ψυγείου ίσως να μην χρειάζεται.

 

fermented fish έχει φτιάξει καμία; Αναρωτιέμαι αν πρέπει να εισαγάγω ΟΛΕΣ τις τροφές που αναφέρονται σε κάθε στάδιο της Intro ... ; ...

Δεν εχω προσθέσει ποτέ νερό. Το αφήνω ως έχει, κλειστό.

 

Ειχα δοκιμάσει να κάνω εγώ σαρδέλες με την μεθοδο της Καμπελ και πήγαν στα σκουπίδια. Αυτό το πράγμα δεν άντεχα να το μυρίσω, όχι να το φάω!

Kt0tp2.png NaAfp3.png

 

 

Link to comment
Share on other sites

Μεσαστούρα ίσως να το εχεις πει πιο παλιά και να μην το θυμάμαι, αλλά εσύ ποια θέματα παλεύεις με την ίντρο? Αν δεν σε πειράζει να τα μοιραστείς..

Kt0tp2.png NaAfp3.png

 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα! Αρχιζω τα quote, μην φρικαρετε! :)

 

Άσε βρε άλεξ, μακάρι να μετράω λάθος. Είναι σφραγισμένα όλα από τους κυνόδοντες και μετά και μερικά σε δύο σημεία.... άντε να την έχουν γλιτώσει ένα δύο....

 

Κοιτα...

32 δοντια στο στομα

-4 φρονιμητες = 28

-8 τομεις πανω και κατω = 20

-4 κυνοδοντες πανω και κατω = 16.

 

Αυτο ειναι και το μαξιμουμ των "μαυρων" σφραγισματων που μπορει να εχεις γιατι ακομη και αν οι τομεις και οι κυνοδοντες σου εχουν εμφραξεις, σιγουρα θα ειναι ρητινες.

Αυτο σημαινει 4 εμφραξεις αμαλγαματος σε καθε τεταρτημοριο (μαξιμουμ ειπαμε) σε συνεχομενα δοντια. Αν δεν ειναι ολες τεραστιες, πιθανον να μπορουν να αφαιρεθουν δυο δυο μαζι. Μειωνεις πολυ τα ραντεβου ετσι και πιθανον και το κοστος γιατι ισως ο οδοντιατρος σου να μπορει να σου κανει καλυτερη τιμη (μια αναισθησια, ενας απομονωτηρας, ταυτοχρονη εμφραξη κλπ).

Ολα αυτα με την προϋποθεση οτι δεν ειναι ο φοβος η πραγματικη αιτια που δεν το παιρνεις αποφαση...;) Γιατι κατι τετοιο ψυλιαζομαι...:lol:

yleap2.png In10p2.png
Link to comment
Share on other sites

Alex οταν ευκαιρεις πες μας για τα sealants. Ειχα διαβασει καποια αρνητικα σχολια αλλα δεν διευκρινιζαν λεπτομερειες.

“Itʼs difficult to get someone to understand something when his salary depends upon his not understanding it.”

Al Gore - An Inconvenient Truth

Link to comment
Share on other sites

Kαλως την άλεξ! Περιμένουμε τις παραθέσεις σου πώς και πώς!

 

Και πάλι ευχαριστώ για όλα!!! Ο άντρας μου όταν είδε το κεφαλάκι ενθουσιάστηκε!

Kt0tp2.png NaAfp3.png

 

 

Link to comment
Share on other sites

Εύκολα.... τα περισσότερα έγιναν ότι ήμουν στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού και στο γυμνάσιο.

 

Νομίζω ότι τα τόσα πολλά σφράγισματα δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα αλλά στις τεχνικές της εποχής και τις επιλογές της ( που είσαι ρε άλεξ να μας πεις).

 

Πραγματικα με εντυπωσιασες :!: Το επιασες ακριβως οπως ειναι!

 

"Επεκταση προς προληψη" λεγοταν η πρακτικη αυτη και κατεστρεψε κοσμο και κοσμακη. Ετσι απεκτησα και εγω τα μονα δυο σφραγισματα που εχω στο στομα μου. Κοιταζοντας τα τωρα με "οδοντιατρικο" ματι, ειμαι σιγουρη οτι δεν θα επρεπε να τα εχω ή τουλαχιστον θα επρεπε να ειναι πολυ μικροτερα.

 

Μεχρι περιπου το '90, οταν υπηρχε μια τερηδονα σε ενα δοντι, ο οδοντιατρος αφαιρουσε εκτος απο την βλαβη και ενα μεγαλο μερος του υπολοιπου δοντιου για να προλαβει επανατερηδονισμο (και καλα!). Απο τις πιο αχρηστες πρακτικες στην οδοντιατρικη.

Επισης, τοτε θεωρουσαν ως τερηδονες βλαβες που τωρα δεν πειραζουμε γιατι ξερουμε οτι πιθανοτατα δεν θα προχωρησουν.

Ετσι, δοντια με μια αρχομενη σημειακη τερηδονα κατεληγαν με μεγαλες εμφραξεις...:-(:-(:-(

yleap2.png In10p2.png
Link to comment
Share on other sites

Και πάλι ευχαριστώ για όλα!!! Ο άντρας μου όταν είδε το κεφαλάκι ενθουσιάστηκε!

 

Μην με ευχαριστεις καθολου! Να παρακαλας να μην τα ψοφησω γιατι με την ασχετοσυνη που με δερνει ειμαι ικανη να το κανω και αυτο και μετα να σου ερχομαι για καινουργια! :lol:

 

vera, το ειδα οτι ρωτας για τα sealants, ειχα μαζεψει πολυ υλικο αλλα με το κρασαρισμα του υπολογιστη δυστυχως το εχασα. Θα ξαναβρω τα βασικα και θα σου απαντησω.

yleap2.png In10p2.png
Link to comment
Share on other sites

Λοιπον, επειδη περιμενουμε ενα τηλεφωνο για ενα πολυ αγαπημενο μας προσωπο στην αλλη ακρη του κοσμου και το ξενυχτι δεν το γλυτωνω...

 

Sealants

 

Καταρχην, τι κανουν τα sealants? Ειναι υλικο επικαλυψης των οπων και σχισμων των μονιμων δοντιων. Τα πισω δοντια δεν ειναι επιπεδα, εχουν απο την φυση τους οπες και σχισμες ή αλλιως βουνα και χαραδρες (για να το φανταστειτε καλυτερα). Καποιες απο αυτες τις χαραδρες ειναι πολυ βαθιες και στενες, τοσο που η οδοντοβουρτσα δεν μπορει να μπει μεσα και να καθαρισει τα υπολειμματα τροφης με αποτελεσμα τα δοντια να χαλανε πιο ευκολα. Το υλικο των sealants ειναι ενα πλαστικο υλικο (μοιαζει αρκετα στην συσταση με την συνθετη ρητινη που χρησιμοποιειται στις κανονικες εμφραξεις) με μεγαλη ρευστοτητα που ρεει μεσα στις οπες και τις καλυπτει προσφεροντας ετσι ενα ειδος μονωσης απο την οδ.πλακα και τερηδονα.

 

http://www.robertjmalonedds.com/_media/images/sealant-sequence.jpg

 

Δειτε στην εικονα τι κανουν τα sealants. Ουσιαστικα "κλεινουν" τις χαραδρες του δοντιου και εξομαλυνουν τις επιφανειες ωστε οι τροφες και τα μικροβια να μην εχουν τροπο να χαλασουν το δοντι (στην μασητικη του επιφανεια τουλαχιστον).

 

Τα πλεονεκτηματα της τεχνικης και του υλικου τα καταλαβαινετε. Αν εφαρμοστουν σωστα (ευκολη διαδικασια) μπορουν πραγματικα να οδηγησουν σε στομα χωρις εμφραξεις (σε συνδυασμο με σωστη διατροφη κλπ)

 

Για δυο πραγματα κατηγορουνται:

1ον. Πολλες μαρκες εχουν BPA ή καποιο μονομερες του. Ισχυει ο,τι ειχαμε πει και για τα λευκα σφραγισματα, δηλαδη ζηταμε να χρησιμοποιηθει υλικο χωρις BPA. Βρηκα μια λιστα στο διαδικτυο, την παραθετω με επιφυλαξη γιατι δεν τα εχω τσεκαρει προσωπικα τα υλικα. Ειναι απο την American Academy of Pediatric Dentistry.

 

Parents can request Bisphenol-A (BPA)-free dental sealant material when taking their child to the dentist or check with their dental provider to ensure the material being used is BPA-free. The American Academy of Pediatric Dentistry compiled the following list of BPA-free dental sealants and the manufacturer.

 

BPA-free dental sealants (manufacturer):

Aegis (Bosworth)

Clinpro (3M ESPE)

Conseal F (Southern Dental Industries)

Conseal Sealant (Southern Dental Industries)

Delton Light Cure (Dentsply Professional)

Delton (Dentsply Professional)

Ecuseal (Zenith)

Embrace Wet Bond (Pulpdent Corporation)

Fluroshield (Dentsply Caulk)

Fuji Triage Glass Ionomer (GC America, Inc.)

Guardian Seal (Kerr Corp.)

Helioseal F (Vivadent)

Helioseal (Ivoclar Vivadent)

LC (Dentonics)

Natural Elegance (Henry Schein Inc.)

Pit & Fissure Sealant Kit (Carlisle)

Prisma-Shield (Dentsply)

Riva Protect Glass Ionomer (Southern Dental Industries)

Sealant (Bisco)

Seal-Rite (Pulpdent)

UltraSeal XT plus (Ultradent Products, Inc.).

 

 

Για να πω την αληθεια, δεν αμφιβαλλω για το ο,τι οι συγκεκριμενες μαρκες δεν εχουν BPA. Αμφιβαλλω, ομως, για το αν εχουν καποιο απο τα δυο μονομερη (bis-GMA και bis-DMA) που θα μετατραπει σε BPA μετα την καταπονηση του υλικου του sealant απο τις δυναμεις μασησης.

 

Nα πω εδω (και αυτο ισχυει και για τις συνθετες ρητινες) οτι σε ΒΡΑ μετατρεπεται κυριως το bis-DMA μονομερες.

 

Τα μονομερη φαινονται στην συνθεση του υλικου και ο οδοντιατρος μπορει ευκολα να καταλαβει αν περιεχεται ΒΡΑ, bis-GMA ή bis-DMA.

 

2ον. Σε πολυ μικροτερο βαθμο (μια ή δυο αναφορες βρηκα) κατηγορουνται οτι περιεχουν και αποδιδουν στο δοντι μεγαλες ποσοτητες φθοριου. Δεν νομιζω οτι αυτο ειναι ιδιαιτερα σημαντικο γιατι εδω δεν ειναι Αμερικη (θα εξηγησω σε αλλο ποστ τι εννοω) και κυριως γιατι το οποιο ποσο φθοριου απελευθερωνεται απο τα sealants μειωνεται με τον χρονο και πρακτικα μηδενιζεται μετα απο λιγες εβδομαδες. Δεν ειναι συνεχης, δηλαδη, η απελευθερωση φθοριου. Πιστευω, παντως, οτι θα υπαρχει καποιο σκευασμα που δεν θα περιεχει ΒΡΑ ή μονομερες του και θα εχει ταυτοχρονα χαμηλη απελευθερωση φθοριου.

Το σκευασμα της fuji δεν εχει ΒΡΑ ή μονομερη (το τσεκαρα γιατι το χρησιμοποιω), δεν γνωριζω, ομως, για το ποσο φθοριο απελευθερωνει. Θα το ψαξω αν και πραγματικα το θεωρω δευτερευον.

 

Για να το κλεισω το θεμα, εγω στα παιδια μου θα κανω sealants κυριως αν η μορφολογια των δοντιων τους το απαιτει (βαθιες σχισμες). Απλως θα φροντισω να ειναι σωστο το υλικο. Θεωρω πολυ βασικο να προστατευτουν τα πισω δοντια απο την τερηδονα γιατι, οσο σωστα και αν τρεφονται τα πιτσιρικια, το μονο σιγουρο ειναι οτι δεν βουρτσιζουν σωστα. Και πολλες απο τις τερηδονες των παιδιων ξεκινουν απο αυτες τις σχισμες των πισω δοντιων.

update για τις ρητινες (το ειχαμε συζητησει κυριως με την rosie): Μια χαρα η ρητινη της fuji και απο οδοντιατρικη αποψη. Πολυ καλη συμπεριφορα στο στομα, εννοειται οτι σε αυτην κατεληξα.

yleap2.png In10p2.png
Link to comment
Share on other sites

Έφτιαξα τουρσί και το άνοιξα από αγωνία να δοκιμάσω (μετά από 3 εβδομάδες).Είναι πολύ ωραίο αλλά λίγο παραπάνω αλμυρό από ότι ήθελα (αυτό με το αλάτι ποτέ δεν το πετυχαίνω). Η ερώτησή μου είναι η εξής. Γινότανε ζύμωση όταν το άνοιξα. Αφού το δοκίμασα το ξανάκλεισα ερμητικά. Θα συνεχιστεί η ζύμωση; Πρέπει να το βάλω στο ψυγείο;; Τώρα που το υγρό κατέβηκε, πρέπει να προσθέσω κάτι; Κάτι άλλο να προσέξω; Δεν θέλω να μου χαλάσει τώρα που πάει καλά. Νομίζω ότι είναι το πρώτο τουρσί που μου πετυχαίνει. Όλα τα περσινά ήταν άθλια και νομίζω ότι οφείλεται στο βάζο fido αυτή τη φορά.

 

Αυτό να μην το ξανακάνεις ποτέ! Το Fido δεν πρέπει να το ανοίγουμε πριν τις 4 βδομάδες, ιδιαίτερα τώρα που κάνει κρύο.

 

Το Fido δεν θέλει ψυγείο, όταν ολοκληρωθεί η ζύμωση και το ανοίξουμε το βάζουμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας ή στο μπαλκόνι (προτιμώ το μπαλκόνι που έχει πιο κρύες θερμοκρασίες).

 

Να μην προσθέσεις άλλο υγρό, δεν χρειάζεται στο Fido.

 

Για το αλάτι εγώ βάζω μια κουταλιά της σούπας (10 γρ δηλαδή) για κάθε κιλό λαχανικών, 1% δηλαδή. Παραπάνω το βρίσκω αλμυρό.

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

Link to comment
Share on other sites

update για τις ρητινες (το ειχαμε συζητησει κυριως με την rosie): Μια χαρα η ρητινη της fuji και απο οδοντιατρικη αποψη. Πολυ καλη συμπεριφορα στο στομα, εννοειται οτι σε αυτην κατεληξα.

 

Ήθελα να στο πω, έχει καιρό που ρώτησα την οδοντίατρο μου για την άλλη BPA-free ρητίνη που έλεγες ότι δεν είναι καλή και μου απάντησε τα εξής: 1. τα κριτήρια επιλογής υλικού είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ συμβατικών και ολιστικών οδοντιάτρων, και 2. οι συμβατικοί οδοντίατροι δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για την εφαρμογή τέτοιων ρητίνων με αποτέλεσμα να χαλάνε τα σφραγίσματα μετά από λίγο καιρό.

Το ίδιο κατηγορηματική ήτανε και η βοηθός της (που είναι οδοντίατρος-ομοιοπαθητικός) και την έχω σε μεγάλη εκτίμηση - σπάνια έχει έντονη άποψη για κάτι.

 

Τέλος μου είπανε ότι οι συμβατικοί οδοντίατροι χρησιμοποιούνε τις πιο φθηνές και πιο άθλιες ρητίνες στην αγορά (κάτι ελληνικές λένε με εξετευλιστικό κόστος) για να μεγιστοποιούνε το κέρδος τους.

Και ότι θα πάθουνε εγκεφαλικό άμα δούνε το κόστος της Fuji, οπότε μπράβο σου που το χρησιμοποιείς εσύ Άλεξ και βάζεις την υγεία των ασθενών σου πάνω από το κέρδος!

Απλά κοίταξε λίγο αυτό που λένε μήπως σου ξεφεύγει κάτι στην εφαρμογή τους.

 

Σας είπα ότι έκανα δύσκολο σφράγισμα χωρίς αναισθησία αλλά με βελονισμό;

Δεν είναι ότι δεν νιώθεις τον πόνο αλλά οι βελόνες σε χαλαρώνουνε και είσαι ήρεμη.

Οπότε αν θέλετε να γλιτώσετε την αναισθησία μπορείτε να το ζητήσετε κι αυτό. :P

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...