Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΑΠΟ ΕΡΓΟΔΟΤΗ, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ

Recommended Posts

Δυστυχώς έχω μόνο 158 ένσημα!!! Το ερώτημα είναι πως θα υπολογίσω το επίδομα μητρότητας που δικαιούμε να πάρω από το ΙΚΑ εφόσον δεν έχω σταθερό εισόδημα αλλά διαφοροποιείται από μήνα σε μήνα? Σήμερα πήγα στο ΙΚΑ μήπως έβγαζα καμία άκρη αλλά δυστυχώς δεν είχαν διάθεση να με εξυπηρετήσουν!!!

Εχεις ΠΗΤ 3/12/13!!! Τον Δεκέμβριο του 2012 δούλευες; αν ναι, με βαση αυτο τον μισθο!!! Ο υπολογισμος γινεται με τον Δεκεμβριο του περασμενου ετους...

Αν οχι, με βαση τον τελευταιο σου μισθο...οταν θα κολλας τα 40ενσημα...

Για μικτο μισθο 1000? και 8ωρο, τα επιδοματα μητροτητας απο ικα (κυοφοριας κ λοχειας) ειναι γυρω στα 2500?...αν δεν εχει αλλαξει κατι...Αν θες σου στελνω,πως υπολογιζεις το ποσο θα παρεις απο τα επιδοματα...

Ενω το ταμειο ανεργιας ειναι γυρω στα 360?/μηνα αν δεν εχεις αλλα παιδια ή 400?/μηνα αν εχεις 1 παιδι...Με 158 ενσημα δεν δικαιουσαι ταμειο για 12μηνες, αλλα λιγοτερο...νομιζω 6 ή το πολυ 8 μηνες αρα κανε υπολογισμους...

Η κόρη μου είναι η κινητήρια δύναμη της ζωής μου, το φως μου!!! Την λατρεύω!!!

Διαφημίσεις

Εχεις ΠΗΤ 3/12/13!!! Τον Δεκέμβριο του 2012 δούλευες; αν ναι, με βαση αυτο τον μισθο!!! Ο υπολογισμος γινεται με τον Δεκεμβριο του περασμενου ετους...

Αν οχι, με βαση τον τελευταιο σου μισθο...οταν θα κολλας τα 40ενσημα...

Για μικτο μισθο 1000? και 8ωρο, τα επιδοματα μητροτητας απο ικα (κυοφοριας κ λοχειας) ειναι γυρω στα 2500?...αν δεν εχει αλλαξει κατι...Αν θες σου στελνω,πως υπολογιζεις το ποσο θα παρεις απο τα επιδοματα...

Ενω το ταμειο ανεργιας ειναι γυρω στα 360?/μηνα αν δεν εχεις αλλα παιδια ή 400?/μηνα αν εχεις 1 παιδι...Με 158 ενσημα δεν δικαιουσαι ταμειο για 12μηνες, αλλα λιγοτερο...νομιζω 6 ή το πολυ 8 μηνες αρα κανε υπολογισμους...

Ηλιοβασίλεμα, επειδή είμαι ωρομίσθια καθηγήτρια στην αναλυτική κατάσταση των ενσήμων μου γράφει για 9 μέρες εργασίας αποδοχές 465 και συνολικές εισφορές 204,42. Δώρο 116,43 και συνολικές εισφορές 51,18 για το Δεκέμβριο του 2012. Πως θα υπολογίσω τα επιδόματα?

Επιπλέον, κάθε χρόνο προσλαμβάνομαι στις 10 του Οκτώβρη στα ΙΕΚ όπου κάνω μάθημα, οπότε σκεφτόμουν να κάνω αυτασφάλιση μέχρι τότε και μετά να αρχίσω την καινούργια σύμβαση. Για το λόγο αυτό δεν με νοιάζει ο χρόνος που παίρνω το επίδομα από τον ΟΑΕΔ αφού κάνω χρήση μόνο για 2,5 μήνες περίπου!!! Τι θα με συμβούλευες?

Ηλιοβασίλεμα, επειδή είμαι ωρομίσθια καθηγήτρια στην αναλυτική κατάσταση των ενσήμων μου γράφει για 9 μέρες εργασίας αποδοχές 465 και συνολικές εισφορές 204,42. Δώρο 116,43 και συνολικές εισφορές 51,18 για το Δεκέμβριο του 2012. Πως θα υπολογίσω τα επιδόματα?

Επιπλέον, κάθε χρόνο προσλαμβάνομαι στις 10 του Οκτώβρη στα ΙΕΚ όπου κάνω μάθημα, οπότε σκεφτόμουν να κάνω αυτασφάλιση μέχρι τότε και μετά να αρχίσω την καινούργια σύμβαση. Για το λόγο αυτό δεν με νοιάζει ο χρόνος που παίρνω το επίδομα από τον ΟΑΕΔ αφού κάνω χρήση μόνο για 2,5 μήνες περίπου!!! Τι θα με συμβούλευες?

Καταρχην να πας στον Οαεδ και να ρωτησεις πόσο καιρο δικαιουσαι ταμειο ανεργιας και σε τι ποσο ανερχεται μιας που εισαι ωρομισθια...

Στο ΙΚΑ Με 465? αποδοχες, ειναι 465/25= 18,6 και 18,6/2= 9,3

αρα 9,3 επί 56 = 520,8? για το επιδομα κυοφοριας (56 μερες πριν την ΠΗΤ)

Ασφαλιζοντας το παιδι στο ονομα σου, μετα για το επιδομα λοχειας (63 μερες μετα) εχει προσαυξηση 10%, αρα αντι για 9,3 επί 63, θα ειναι 10,23*63= 644,49?,

Επομενως λογικα δικαιουσαι απο ΙΚΑ 1165,29? !!! ΑΛΛΑ θα εχεις ξοδεψει και χρηματα για να αγορασεις τα 40 ενσημα!!!!!!!

Διαβασε εδω στο φορουμ και αλλες κοπελες, να δεις τι γινεται με τους ωορμισθιους

Καταρχην να πας στον Οαεδ και να ρωτησεις πόσο καιρο δικαιουσαι ταμειο ανεργιας και σε τι ποσο ανερχεται μιας που εισαι ωρομισθια...

Στο ΙΚΑ Με 465? αποδοχες, ειναι 465/25= 18,6 και 18,6/2= 9,3

αρα 9,3 επί 56 = 520,8? για το επιδομα κυοφοριας (56 μερες πριν την ΠΗΤ)

Ασφαλιζοντας το παιδι στο ονομα σου, μετα για το επιδομα λοχειας (63 μερες μετα) εχει προσαυξηση 10%, αρα αντι για 9,3 επί 63, θα ειναι 10,23*63= 644,49?,

Επομενως λογικα δικαιουσαι απο ΙΚΑ 1165,29? !!! ΑΛΛΑ θα εχεις ξοδεψει και χρηματα για να αγορασεις τα 40 ενσημα!!!!!!!

Διαβασε εδω στο φορουμ και αλλες κοπελες, να δεις τι γινεται με τους ωορμισθιους

Γιατι διαιρούμε τις αποδοχές με το 25 και όχι με τις ώρες στις οποίες αντιστοιχούν?

Γιατι διαιρούμε τις αποδοχές με το 25 και όχι με τις ώρες στις οποίες αντιστοιχούν?

Επίσης σήμερα μίλησα με τον ΟΑΕΔ και μου είπαν ότι δεν δικαιούμε το 6μηνο λόγω του ότι εργάζομαι στο Δημόσιο με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου... Μήπως έχετε καμία ιδέα τι γίνεται στην περίπτωση αυτη?

Διαφημίσεις

Εγω δεν ημουν ωρομισθια, αλλα μισθωτη πληρους απασχολησης σε ιδιωτικη εταιρεια!!! Οπότε τα ενσημα ειναι 25 ανα μηνα!!!

Καλημερα κοριτσια!!!!

σημερα μπηκε το επιδομα κυοφοριας!!!μονο μετα απο 2 μηνες που καταθεσα τα χαρτια μου!!!!! ομως δεν μου εχουν μπει καθολου χρηματα για το μηνα Μαιο, τα χαρτια για την αναρρωτικη αδεια τα καταθεσα μαζι με τα χαρτια για το επιδομα....τωρα ειδα οτι το χαρτι που μου εδωσαν γραφει πανω μονο επιδομα μητροτητας 002...... λετε να μην περασαν τα χαρτια της αναρρωτηκης κ να χασω τα λεφτα?τα νευρα μου...... δεν ειναι καιρος να χανουμε λεφτα απο τους υπαλληλους.....

• 2 εβδομάδες μετά...

Γεια σας κοριτσια!!!γεννησα τη μπεμπα μου και τον αλλο μηνα ληγει η αδεια μου απο το Ικα και θα κανω χρηση του 6μηνου.εχω παρει ολα τα χαρτια απο τον Οαεδ για το τι χρειαζεται αλλα ζητησε ο εργοδοτης να κανω και μια αιτηση προς αυτον οτι ζηταω το 6 μηνο.που θα την κανω αυτη ξερετε;;;ευχαριστω πολυ!!!

Γεια σας κοριτσια!!!γεννησα τη μπεμπα μου και τον αλλο μηνα ληγει η αδεια μου απο το Ικα και θα κανω χρηση του 6μηνου.εχω παρει ολα τα χαρτια απο τον Οαεδ για το τι χρειαζεται αλλα ζητησε ο εργοδοτης να κανω και μια αιτηση προς αυτον οτι ζηταω το 6 μηνο.που θα την κανω αυτη ξερετε;;;ευχαριστω πολυ!!!

Ναι, το λενε και απο Οαεδ! Πρεπει να ενημερωσεις εγγραφως τον εργοδότη σου οτι προτίθεσαι να κάνεις χρήση του 6μηνου απο ΟΑΕΔ!!! Μια υπεύθυνη δήλωση ή ενα έγγραφο της εταιρείας που τυχόν υπάρχει για εσωτερικη επικοινωνία των υπαλλήλων, αρκει για να είσαι καλυμμένη!!! Πρέπει να το κάνεις πριν λήξουν οι 63 μερες αδείας λοχείας!!!

Να σου ζήσει η μπέμπα!!!!!!

Ναι, το λενε και απο Οαεδ! Πρεπει να ενημερωσεις εγγραφως τον εργοδότη σου οτι προτίθεσαι να κάνεις χρήση του 6μηνου απο ΟΑΕΔ!!! Μια υπεύθυνη δήλωση ή ενα έγγραφο της εταιρείας που τυχόν υπάρχει για εσωτερικη επικοινωνία των υπαλλήλων, αρκει για να είσαι καλυμμένη!!! Πρέπει να το κάνεις πριν λήξουν οι 63 μερες αδείας λοχείας!!!

Να σου ζήσει η μπέμπα!!!!!!

Σε ευχαριστω καλη μου νασαι καλα που παντα μας λυνεις τις αποριες μας.!!θα κατεβασω ηλεκτρονικα μια υπευθυνη δηλωση και θα την παω!!!τα καλυτερα και σε σενα!

Διαφημίσεις

Σε ευχαριστω καλη μου νασαι καλα που παντα μας λυνεις τις αποριες μας.!!θα κατεβασω ηλεκτρονικα μια υπευθυνη δηλωση και θα την παω!!!τα καλυτερα και σε σενα!

Ευχαριστώ φρεσκομανούλα!!! ;););)

• 2 εβδομάδες μετά...

Κορίτσια για σας,

πρίν λίγες μέρες έμαθα ότι είμαι έγκυος στο δεύτερο 10 εβδομάδων. από 24/05/12 έχω κάρτα ανεργίας και στις 13/08/13 υπέγραψα σύμβαση εργασίας για 2 χρόνια σε μια μκο διοικητικός.πριν τη κάρτα ανεργία έχω είκοσι μέρες ασφάλιση σε ίκα και πριν από αυτό είχα τεβε.

Οι απορίες μου είναι:

α)θα δικαιούμαι τα επιδόματα και τις άδειες του ικα?

β)αν τους ενημερώσω τώρα για την εγκυμοσύνη θα έχω πρόβλημα με τη σύμβαση?

γ)σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου δικαιούμαι καν.άδεια?δεν το γράφει στη σύμβαση ή δεν το είδα να το γράφει.

Σόρυ άν είμαι εκτός θέματος ή είναι χαζές ερωτήσεις αλλά έπεσαν μαζεμένα ξέρετε...

καλησπέρα και από εμένα κορίτσια!!!!εχω καποιες αποριες για τα επιδοματα και επειδη σε ικα και οαεδ δεν ηταν προθυμοι να μου τις λυσουν αποφασισα να ρωτησω εσας που φαινεται να γνωριζετε καλυτερα.....

εχω ΠΗΤ 18/12/2013 και εργαζομαι στον ιδιωτικο τομεα ως τετραωρη απο νοεμβριο του 2012...εχω συμβαση ορισμενου χρονου εως 28 φλεβαρη του 2014....εχω ηδη συμπληρωσει τις 200 μερες εργασιας που απαιτουνται και εχω τις εξης αποριες:

-δικαιουμαι τα επιδοματα απο ικα και οαεδ???

-απο το ικα δικαιουμαι αδεια 56 μερες πριν απο την πητ και 63 μερες μετα την πητ.σωστα???αν παρω αναρρωτικη αδεια πριν απο την ημερομηνια που πρεπει να σταματησω βασει νομου,θα χασω αυτες 119 μερες(63+56) ή δεν εχει καμια σχεση????

-αφου ολοκληρωσω τις 63 μερες μετα τον τοκετο(άδεια ικα)ποσους μηνες δικαιουμαι απο τον οαεδ????ρωταω γιατι θα μου εχουν μεινει λιγες μερες μονο για να ληξει η συμβαση μου...ή μηπως ανανεωνεται αυτοματα<????

ευχαριστω εκ των προτερων!!!!!!!!!:D

καλησπέρα και από εμένα κορίτσια!!!!εχω καποιες αποριες για τα επιδοματα και επειδη σε ικα και οαεδ δεν ηταν προθυμοι να μου τις λυσουν αποφασισα να ρωτησω εσας που φαινεται να γνωριζετε καλυτερα.....

εχω ΠΗΤ 18/12/2013 και εργαζομαι στον ιδιωτικο τομεα ως τετραωρη απο νοεμβριο του 2012...εχω συμβαση ορισμενου χρονου εως 28 φλεβαρη του 2014....εχω ηδη συμπληρωσει τις 200 μερες εργασιας που απαιτουνται και εχω τις εξης αποριες:

-δικαιουμαι τα επιδοματα απο ικα και οαεδ???

-απο το ικα δικαιουμαι αδεια 56 μερες πριν απο την πητ και 63 μερες μετα την πητ.σωστα???αν παρω αναρρωτικη αδεια πριν απο την ημερομηνια που πρεπει να σταματησω βασει νομου,θα χασω αυτες 119 μερες(63+56) ή δεν εχει καμια σχεση????

-αφου ολοκληρωσω τις 63 μερες μετα τον τοκετο(άδεια ικα)ποσους μηνες δικαιουμαι απο τον οαεδ????ρωταω γιατι θα μου εχουν μεινει λιγες μερες μονο για να ληξει η συμβαση μου...ή μηπως ανανεωνεται αυτοματα<????

ευχαριστω εκ των προτερων!!!!!!!!!:D

Καλησπέρα και με το καλό. Θέλει 200 ένσημα ολοκληρα και όχι 200μέρες εργασίας. Αυτό να το διευκρινήσεις με το ικα, να σου μετρησουν τα ένσημα. τα επισόματα τα δικαιούσαι αν έχεις τα ένσημα κανονικά, λοχείας και κύηση, καθώς επίσης βοήθημα μητρότητας του Οαεδ αφού απ΄οτι βλέπω θα είσαι σε ενεργή σύμβαση την περίοδο που βγαίνεις σε άδεια κύηση. Η αναρρωτική που θα πάρεις δεν έχει σχέση με την άδεια κύηση και λοχείας, αυτή τη δικαιούσαι ότι και αν γίνει. Από τον ΟΑΕΔ δικαιούσαι 6 μήνες αρκει να εργάζεσαι. ΤΟ αναφέρω έτσι γιατί δεν θυμάμαι τι γίνεται σε περίπτωση σαν την δική σου που λήγει η σύμβαση την στιγμή που τελειώνει η άδεια, κανονικά δεν μπορούν να σε διώξουν αλλά επειδή είναι ορισμένου δεν θυμάμαι με τα καινούρια εργασιακά αν έχουν δικαίωμα χωρίς να παρανομούν να σου ανανεώσουν τη σύμβαση. Με το καλό!

Καλησπέρα και με το καλό. Θέλει 200 ένσημα ολοκληρα και όχι 200μέρες εργασίας. Αυτό να το διευκρινήσεις με το ικα, να σου μετρησουν τα ένσημα. τα επισόματα τα δικαιούσαι αν έχεις τα ένσημα κανονικά, λοχείας και κύηση, καθώς επίσης βοήθημα μητρότητας του Οαεδ αφού απ΄οτι βλέπω θα είσαι σε ενεργή σύμβαση την περίοδο που βγαίνεις σε άδεια κύηση. Η αναρρωτική που θα πάρεις δεν έχει σχέση με την άδεια κύηση και λοχείας, αυτή τη δικαιούσαι ότι και αν γίνει. Από τον ΟΑΕΔ δικαιούσαι 6 μήνες αρκει να εργάζεσαι. ΤΟ αναφέρω έτσι γιατί δεν θυμάμαι τι γίνεται σε περίπτωση σαν την δική σου που λήγει η σύμβαση την στιγμή που τελειώνει η άδεια, κανονικά δεν μπορούν να σε διώξουν αλλά επειδή είναι ορισμένου δεν θυμάμαι με τα καινούρια εργασιακά αν έχουν δικαίωμα χωρίς να παρανομούν να σου ανανεώσουν τη σύμβαση. Με το καλό!

ευχαριστώ μαρία μου...εγω θα εχω παραπανω απο 200 ένσημα και στο ικα που ειχα ρωτησει μου ειχαν πει οτι δεν εχει σημασια αν τα ενσημα θα ειναι μισα ή ολοκληρα...θα ξαναρωτησω ομως για να ειμαι σιγουρη......:P

Διαφημίσεις

• 2 εβδομάδες μετά...

Καλησπέρα κορίτσια, κάπου εδώ είχα διαβάσει ότι σε περίπτωση που δεν πάρει κάποια αναρρωτική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο εργοδότης την πληρώνει για 25 επιπλέον μέρες. Δυστυχώς δεν μπορώ να το βρω :confused: μήπως γνωρίζει κάποια σχετικά?

Καλησπέρα κορίτσια, κάπου εδώ είχα διαβάσει ότι σε περίπτωση που δεν πάρει κάποια αναρρωτική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο εργοδότης την πληρώνει για 25 επιπλέον μέρες. Δυστυχώς δεν μπορώ να το βρω :confused: μήπως γνωρίζει κάποια σχετικά?

Δεν σου δινει 25 ολοκληρα ημερομισθια,σου δινει το ποσο που θα σου εδινε αν επαιρνες 25 μερες αναρρωτικη (στην αναρρωτικη τις πρωτες 25 μερες σου δινει ενα ποσο ο εργοδοτης και ενα ποσο το ικα )

Kht7p2.png

3iVPp3.png

Sofaki σε ευχαριστώ για την απάντηση, μήπως γνωρίζεις και το νόμο ή κάτι άλλο γιατί ο εργοδότης μου το παίζει "αλέκος"... Φαντάζομαι ότι από το ΙΚΑ δε θα μπορώ να πάρω κάποιο χαρτί που να το γράφει έτσι?

Την καλησπέρα μου και απο μένα! Είμαι και εγώ μια μέλλουσα μανούλα στην 31 εβδομάδα κύησης και την άλλη εβδομάδα πρώτα ο Θεός σταματάω από την δουλεια! Έχω συμπληρώσει το τρίπτυχο που απαιτείται από το ικα και αναρωτιέμαι τα εξης αν μπορειτε να με βοηθήσετε:

1) ΠΗΤ εχω 21/11/2013 αλλά κατα πάσα πιθανοτητα θα πάμε με καισαρικη αρα θα γεννησω κανα 2 εβδομάδες νωρίτερα. Οι 63 μέρες άδειας λοχείας μετράνε από την ΠΗΤ ή από την πραγματική ημερομηνια?

2) Από πέρσι τον Σεπτέμβρη δουλευω σε καθεστως εκ περιτροπής εργασίας: 3 ημέρες την εβδομάδα 8ωρα - πώς θα υπολογίσω τι ποσό θα πάρω ?

3) Το δωρο χριστουγεννων από ποιον θα το πληρωθω καθως εγω θα επιστρεψω στην δουλειά τέλη γενάρη αν δεν πάρω το 6μηνο του οαεδ

4) Το 6μηνο του οαεδ είναι δική μας υπόθεση αν το θέλουμε ή ο εργοδότης άμα θέλει μας το δείνει?

από ότι καταλάβατε δεν εχω καμια απορία :oops::oops:

Σας ευχαριστω εκ των προτέρων για την όποια βοήθεια

Για το 6-μηνο του ΟΑΕΔ μόνο μπορώ να σου πω ότι είναι υποχρεωτικό να συμφωνήσει ο εργοδότης από τη στιγμή που θα το ζητήσεις. Το διάβασα πρόσφατα σε ενα σαιτ λογιστών και είναι μια σίγουρη πληροφορία, αρκεί να έχεις σχέση εργασίας μαζί του εκείνη την περίοδο.

Για το Δώρο Χριστουγέννων έχω την ίδια απορία και εγώ ποιός θα το καταβάλει και σε τι ποσοστά αν το μοιράζονται εργοδότης - ΙΚΑ/ ΟΑΕΔ...

793cp3.png

Sofaki είμαι στην 28η εβδομάδα και θα δούλευα κανονικά περίπου ένα μήνα ακόμη αλλά έχω και μεγάλο υπόλοιπο κανονικής άδειας το οποίο φυσικά δε δέχεται να μεταφερθεί στο νέο έτος ούτε και να μου το πληρώσει. Επομένως σύντομα θα πρέπει να σταματήσω... Θα του το πω αλλά θα ρωτήσω και στο ΙΚΑ μήπως μου πουν κάτι. Ευτυχώς η κοπέλα εκεί είναι πολύ καλή. Αν έχω κάτι νεότερο θα σας ενημερώσω.

Renita για την άδεια μητρότητας (56 ημέρες<ΠΗΤ και 63 ημέρες>ΠΗΤ) να ξέρεις ότι οι ημέρες μεταφέρονται ανάλογα. Αν γεννήσεις νωρίτερα, τότε το υπόλοιπο των 56 κυοφορίας μεταφέρεται μαζί με τις 63 λοχείας. Εσύ δηλαδή σύνολο θα κάτσεις 119 ημέρες και θα τις πληρωθείς από το ΙΚΑ. Για το εξάμηνο του ΟΑΕΔ εγώ ξέρω ότι δεν μπορεί να σου το αρνηθεί ο εργοδότης, απλά πρέπει να κάνεις μια υπεύθυνη δήλωση ότι προτίθεσαι να κάνεις χρήση της άδειας αυτής πριν να λήξει η άδεια λοχείας. Απλά πολλοί σε απειλούν έμμεσα ότι μπορεί χάσεις τη θέση σου αν το πάρεις κτλ. Για το μειωμένο ωράριο πάντως έχει δικαίωμα να στο προσαρμόσει όπως θέλει. Δες Ν.3655/2008. Το δώρο Χριστουγέννων αφορά το διάστημα 5/2013-12/2013. Θα πληρωθείς αναλογία από τον εργοδότη σου για όσο διάστημα ήσουν εκεί και το υπόλοιπο από το ΙΚΑ. Για τα ποσά δεν ξέρω να σου πω τι παίζει

Renita καλημέρα!!! Έτσι όπως στα λέει η Victory είναι.

Η άδεια μητρότητας είναι 119 μερες, βγαίνεις σε άδεια 56 μέρες πριν την ΠΗΤ και παραμένεις σε άδεις για συνολικά 119 , ανεξαρτήτως της αληθινής ημερομηνίας τοκετού.

Το εξάμηνο του ΟΑΕΔ, είναι στην δική σου αποκλειστική απόφαση να το επιλέξεις ή όχι αρκεί να ενημερώσεις γραπτώς τον εργοδότη σου μέσα στο διάστημα της άδειας λοχείας... Μετά ο εργοδότης έτσι και αλλιώς, όταν σταματήσει να σε προστατεύει ο νόμος λόγω μητρότητας μπορει να σε απολύσει. Τουλάχιστον ετσι θα χαρεις το μωρο σου παραπανω μηνες και, αν παρεις το εξαμηνο θα γυρίσεις στη δουλεια κοντα 10μηνων. Εγω ετσι το εκανα και μετα γυρισα για δουλεια 11μηνες και με απελυσε....οταν το ειχε δικαιωμα!!!

Το μειωμένο ωράριο έχει τις εξής επιλογές τις οποιες στις επιβαλλει ο εργοδοτης: 2 χρόνια να εισαι 7ωρη και 5μερη ή 1 χρονο να είσαι 6ωρη και επιπλεον 6μηνες 7ωρη ή κάποιοι εργοδότες δίνουν την επιλογή στο 5μερο, να δουλευεις 4 μερες 8ωρη και να παίρνει 1 ρεπό εβδομαδιαιως μέχρι να συμπληρωθούν οι εργατοώρες που αναλογουν στην αδεια του μειωμενου ωραριου.

Βεβαια εσυ δουλευεις εκ παρετροπής!!!! οποτε πχ το 6ωρο δεν θα ειναι μονο για 2 χρονια αλλα για παραπανω μεχρι να συμπληρωθουν οι εργατοωρες...

Εγω δουλευα σε εταιρεια εκ παρετροπης με 5μερα αλλα όχι ολοκληρο μηνα συνεχως...οποτε η εγκυος συναδελφος ειχε συμφωνησει σε 4 μερες εργασια και 1 ρεπο και το εξασκουσε αυτο μεχρι να τις τελειωσουν οι εργατοωρες του μειωμενου ωραριου της!

Για το υψος των επιδοματων μητροτητας ο υπολογισμος γινεται με βαση τον μικτο μισθο του Δεκεμβριου 2012 (αν δουλευες τοτε) αφου γεννας μεσα στο 2013.

Το δώρο Χριστουγέννων αφορά το διάστημα 5/2013-12/2013. Θα πληρωθείς αναλογία από τον εργοδότη σου για όσο διάστημα ήσουν εκεί και το υπόλοιπο από το ΙΚΑ.

Ηλιοβασίλεμα έχεις απόλυτο δίκιο για το εξάμηνο εξάλλου ο νόμος μας προστατεύει για 18 μήνες (αν το πάρουμε). Μετά ο εργοδότης μπορεί να μας διώξει. Εσένα σε απέλυσαν οι αλήτες? Τι να πω... Εγώ θα το πάρω διότι το έχουν πάρει και όλες οι συνάδελφοι πριν από μένα και ο Θεός βοηθός... Τουλάχιστον δε θα μετανιώνω που άφησα το μωράκι μου από νωρίς για μια δουλειά που δεν αξίζει...

Ηλιοβασίλεμα έχεις απόλυτο δίκιο για το εξάμηνο εξάλλου ο νόμος μας προστατεύει για 18 μήνες (αν το πάρουμε). Μετά ο εργοδότης μπορεί να μας διώξει. Εσένα σε απέλυσαν οι αλήτες? Τι να πω... Εγώ θα το πάρω διότι το έχουν πάρει και όλες οι συνάδελφοι πριν από μένα και ο Θεός βοηθός... Τουλάχιστον δε θα μετανιώνω που άφησα το μωράκι μου από νωρίς για μια δουλειά που δεν αξίζει...

Μια μερα ακριβως αφοτου εληξε το 18μηνο, με απελυσε στελνοντας τον λογιστη να μου δωσει την απολυση!!!! Δεν περίμενε ουτε λίγες μερες να περασουν ετσι για τα προσχήματα, ούτε είχε γινει καποιος τσακωμος ή ενδειξη οτι θα γινει η απολυση συντομα...Το φοβομουν γιατι 4χρονια δουλευα εκει αλλα ποτε δεν ενιωσα ασφαλεια....Και φυσικά 20 μερες πριν την απολυση, ειχε προσλαβει τυχαια και απροειδοποιητα ενα νεο πτυχιουχο της ειδικοτητας μου που δεν τον πληρωνε όσα εμενα που ειχα προυπηρεσια, γαμο και παιδι!

Δεν το μετανιωσα που πηρα το 6μηνο αλλα με ποναει η ανεργια σε μια τετοια εποχη!!! Γιατι η επιχειρηση ουτε αναγκη κλεισιματος εχει, ουτε 1 ατομο της ειδικοτητας μου ειχε μονο και χιλες φορες να μου μειωνε τον μισθο παρα να με απελυε............βάζοντάς με σε ένα λούκι που ουτε 2ο παιδι δεν μας είναι ευκολο πια....

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...