Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Δοντακια και βουρτσισμα

Recommended Posts

Συμφωνώ με travellingmum, έχω και μαμά οδοντίατρο και συμφωνεί κι αυτή επίσης.

Τα δόντια τα πλένουμε από την στιγμή που ξεφυτρώσει το 1ο, σύμφωνα με τις οδηγίες των παιδοδοντιάτρων.

Με ελάχιστη βρεφική οδοντόκρεμα αρχικά (250ppmF), όσο μισή φακή.

Τα μωρά φυσικά δυσανασχετούν, αλλά η στοματική υγιεινή είναι πιο σημαντική.

Για πες μου και μια δευτερη γνωμη, 500ppmF ειναι καλα για 2,5 χρονων η να επιστρεψω στην 250 για τον μικρο;

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 196
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Αυτό που ξέρω από την μητέρα μου είναι ότι όσο το μωρό δεν φτύνει, χρησιμοποιούμε την 250 γιατί καταπίνει κάποια ποσότητα.

Από τη στιγμή που φτύνει κανονικά, μπορούμε να χρησιμοποιούμε και 1000ppmF.

Βεβαια διευκρινίζω ότι είναι απλή οδοντίατρος, όχι παιδοοδοντίατρος

jv42p3.png

DfUyp2.png

Elenik, στο μικρο δοκιμασες να του τα πλυνεις; Πως αντεδρασε;

Οχι ειμαι ακομα στο διλημα αν κανει ή οχι.

Οσο για την επισκεψη ο οδοντιατρος ειπε μετα τα 3 αλλα ο συζυγος ξεχασε να ρωτησει για το βουρτσισμα. Γκρρρρ.

Σιγουρα ο γυαλος ειναι στραβος.. δεν εξηγειτε αλλοιως!!

• 1 month later...

ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΒΡΕ ΚΟΡΙΤΣΙΑ , ΑΛΛΑ ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΤΡΙΝΙΛΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΑΚΡΟΥΛΕΣ(ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΟΥΛΑ)? Η ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΕΚΕΙ.:-(:sad::-(

• 4 εβδομάδες μετά...

εγω παλι εχω μια αλλη απορια...το μωρο μου που ειναι 10μηνων κοιμαται στις 9.30-10.00 το βραδυ και κατα τις 12 του δινω το γαλα του..πως γινεται λοιπον να του καθαρισω τα δοντια του λιγο πριν πεσει να κοιμηθει αφου πινει το γαλα τοσο αργα??:?

M5Pdp3.png?LUTgJROj

Διαφημίσεις

• 3 months later...

Εμεις βγαλαμε δοντακια 6,5 μηνων. Στην αρχη δεν τα επλενα με οδοντοβουρτσα, προσπθουσα να τα καθαρισω με βρεγμενη γαζα αλλα επειδη δεν μας αρεσει το μποτε, ουτε να πειραζει η μαμα το στομα μας, αλλοτε του καθαριζα και αλλοτε οχι τα ουλα και τα δοντια. Αναλογα με τα κεφια του. στους 9 μηνες εβγαλε πολλα δοντακια και εφτασε τα 8 οποτε επρεπε να τα καθαριζουμε. Και επειδη μου δαγκωνει το δαχτυλο πηρα 2 οδοντοβουρτσες βρεφικες (αυτες που λενε αποτο πρωτο δοντι) και του τα κανω με σκετο νερο. εν τω μεταξει το εχει δει σαν παιχνιδι και μου αρπαζει απο 8 μηνων την οδοντοβουρτσα (τη μι εκ των δυο) και τη βαζει στο στομα και τη δαγκωνει. ΚΑι εμεις λεμε μπραβο μπραβο που "πλενει" μονος του τα δοντια του. Αλλες φορες μ' αφηνει να του τα κανω εγω και τα τριβω ελαφρως, αλλες δεν μ' αφηνει να του πλησιασω το στομα. Καπου διαβασα οτι οδοντοκρεμα βαζουμε αφου μαθουν να φτυνουν. Ειδα ομως εδω οτι καποιες μαμαδες λενε για μια οδοντοκρεμα που δεν πειραζει. Απο ποια ηλικια και μετα τη βαζουμε; και την παιρνουμε απο το φαρμακειο;

εγω παλι εχω μια αλλη απορια...το μωρο μου που ειναι 10μηνων κοιμαται στις 9.30-10.00 το βραδυ και κατα τις 12 του δινω το γαλα του..πως γινεται λοιπον να του καθαρισω τα δοντια του λιγο πριν πεσει να κοιμηθει αφου πινει το γαλα τοσο αργα??:?

Του πλένεις τα δοντάκια πριν κοιμηθεί κ μετά ας πιει το γάλα του. Σ' αυτήν την ηλικία το βασικό είναι να μάθει το παιδί τη διαδικασία. Με το απλό βούρτσισμα φεύγουν τα "χοντρά" υπολείματα.

Μια καλή ιδέα, που την εφαρμόζω κ γω, είναι το στοματικό διαλυμα. Κυκλοφορούν παιδικά στοματικα διαλύματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φθόριο. Αντί να πλένουμε τα δοντάκια με σκέτο νερό, βουτάμε την οδοντόβουρτσα στο διάλυμα.

Του πλένεις τα δοντάκια πριν κοιμηθεί κ μετά ας πιει το γάλα του. Σ' αυτήν την ηλικία το βασικό είναι να μάθει το παιδί τη διαδικασία. Με το απλό βούρτσισμα φεύγουν τα "χοντρά" υπολείματα.

Μια καλή ιδέα, που την εφαρμόζω κ γω, είναι το στοματικό διαλυμα. Κυκλοφορούν παιδικά στοματικα διαλύματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φθόριο. Αντί να πλένουμε τα δοντάκια με σκέτο νερό, βουτάμε την οδοντόβουρτσα στο διάλυμα.

ως οδοντίατρος θα σου έλεγα, καλύτερα να αποφύγεις τα στοματικά δ/τα, ακόμα και αν είναι για παιδιά.

ασε που συστήνονται για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

μπορείς να βουτάς την οδοντοβουρτσα σε χαμομήλι, που είναι αντισηπτικό και καταπραϋντικό.

ως οδοντίατρος θα σου έλεγα, καλύτερα να αποφύγεις τα στοματικά δ/τα, ακόμα και αν είναι για παιδιά.

ασε που συστήνονται για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

μπορείς να βουτάς την οδοντοβουρτσα σε χαμομήλι, που είναι αντισηπτικό και καταπραϋντικό.

Για ποιο λόγο; Το συγκεκριμένο τρικ μου το πρότεινε αντιπρόσωπος εταιρίας οδοντιατρικών ειδών που το εφάρμοζε κ η ίδια στο παιδί της. Στο δικό μου παιδί άρχισα από 2,5 χρονών να το εφαρμόζω.

Διαφημίσεις

• 1 χρόνο μετά...

καλησπερα εψαξα να βρω σχετικο θεμα αλλα δεν βρηκα, και δεν ξερω αν το ανεβασα και σωστα....

σας παρακαλω εχω αλλη μια απορια. η κορη μου πλεον 10 μηνων εχει βγαλει 2 μεχρι στιγμης δοντια. αυτα τα βουρτσιζουμε καπως...?

μεχρι στιγμης δεν εχω ασχοληθει με το θεμα μηπως ομως πρεπει να τα πλενω και να πλενω και τα ουλα της?

αν ναι,πως ακριβως? φανταζομαι λογου της ηλικιας της μονο με νερο ή εχει καποια ειδικη οδοντοκρεμα-ζελε για βρεφη?

και κατι αλλο που με απασχολει, στο ενα δοντακι εχει ενα κατασπρο λεκε. πως βγαζουμε στα νυχια (που λεγανε και καλα ελλειψη ασβεστιου)

το ειχα ρωτησει στον παιδιατρο (για το βουρτσισμα ειχα ξεχασει) και μου ειπε πως δεν ειναι τιποτα...

αλλα γιατι να βγαλει αυτον τον λεκε εκει!!?

9Yokp3.png

Για τον λεκέ δεν ξέρω να σου πω, αλλά για να λέει ο παιδίατρος ότι δεν είναι τίποτα, κάτι θα ξέρει.

Εμείς όταν βγάλαμε τα πρώτα δόντια ρωτήσαμε τον οδοντίατρο και μας είπε να τα καθαρίζουμε με μια γαζούλα. Όταν κλείσαμε χρόνο (και είχαμε 8 δοντάκια) πήγαμε σε παιδοδοντίατρο που μας είπε να τα βουρτσίζουμε με παιδική οδοντόβουρτσα χωρίς οδοντόκρεμα μετά από κάθε γεύμα, πρώτα αριστερά-δεξιά και μετά από πίσω προς τα έξω. Μετά να δίνουμε στο μωρό την οδοντόβουρτσα να τη βάζει μόνο του στο στόμα για να συνηθίζει και αν θέλει να τρίβει και τα ούλα του, εκεί που βγάζει τους τραπεζίτες.

Μας είπε επίσης ότι δεν κάνει να μένει το γάλα πάνω στα δόντια, γι' αυτό κάθε φορά μετά το γάλα να δίνουμε λίγο νεράκι για να ξεπλένεται το στόμα, ειδικά το βράδυ πριν τον ύπνο. Και ότι η πιπίλα δεν πειράζει μέχρι να πάει το παιδί 3 χρονών. Αυτά :D

Και μενα ο μπεμπης μου εχει 2 δοντια και προχθες που πηγαμε στον παιδιατρο τον ρωτησα αν θα πρεπει να τα πλενω με γαζα η οδοντοβουρτσα. Μου ειπε πως δε χρειαζεται και μαλιστα η γραμματεας του αστειευτηκε, να μην του δινω πολλα γλυκα και σοκολατες ειπε. Δε με πηθει και πολυ ο παιδιατρος μας σε γενικες γραμμες και παντα κανω τη δικη μου ερευνα, αλλα στο θεμα των δοντιων νομιζω πως συμφωνω μαζι του. Δε μου φαινεται απαραιτητο. Ισως αν του εδινα κρεμες του εμποριου που εχουν ζαχαρη να το σκεφτομουν αλλιως. Για το σημαδακι δεν εχω ιδεα...

bj0Ip3.png

0cvxp3.png

ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις... οποτε να βρω τροπο να της τα καθαριζω με γαζα...

παντως αν μπορει καμια να βοηθησει για το σημαδακι στο δοντι... θα ημουν πολυ χαρουμενη.

9Yokp3.png

Και μενα ο μπεμπης μου εχει 2 δοντια και προχθες που πηγαμε στον παιδιατρο τον ρωτησα αν θα πρεπει να τα πλενω με γαζα η οδοντοβουρτσα. Μου ειπε πως δε χρειαζεται και μαλιστα η γραμματεας του αστειευτηκε, να μην του δινω πολλα γλυκα και σοκολατες ειπε. ..

Άσχετος ο άνθρωπος, να πάει να κάνει σεμινάρια.

Η δε γραμματέας, από πότε έχει επαγγελματική άποψη?

Εγώ είχα πάρει αυτή την "οδοντόβουρτσα"

http://www.letoshop.gr/default.asp?pid=40&ct=1100312&itmid=1367348

Βάζεις το δάχτυλο σου μέσα στη σιλικόνη και μετά στο στόμα του παιδιού και τρίβεις απαλά τα δοντάκια.

Συγκεκριμένα έχω φίλη οδοντίατρο και την ρώτησα από πότε πλένουμε τα δόντια και η απάντησή της ήταν

" Από το πρώτο δόντι"

[B][SIZE="3"]Τα δικαιώματά μας συκοφαντήθηκαν ως προνόμια [/SIZE][/B](κλεμμένο το'χω, δεν είναι δική μου σοφία)

Διαφημίσεις

Άσχετος ο άνθρωπος, να πάει να κάνει σεμινάρια.

Η δε γραμματέας, από πότε έχει επαγγελματική άποψη?

Εγώ είχα πάρει αυτή την "οδοντόβουρτσα"

http://www.letoshop.gr/default.asp?pid=40&ct=1100312&itmid=1367348

Βάζεις το δάχτυλο σου μέσα στη σιλικόνη και μετά στο στόμα του παιδιού και τρίβεις απαλά τα δοντάκια.

Συγκεκριμένα έχω φίλη οδοντίατρο και την ρώτησα από πότε πλένουμε τα δόντια και η απάντησή της ήταν

" Από το πρώτο δόντι"

Και εγω αυτο χρησιμοποιουσα απο 18 μηνων νομιζω και περα επειδη ειδα μακα να μαζευεται στα δοντια. Πριν δεν τα πειραζα. Το δουλεψαμε αυτο μεχρι 2.5 χρονων οπου της πηρα κανονικη παιδικη οδοντοβουρτσα και οδοντοκρεμα (απο φαρμακειο τοτε) και πλεναμε δοντια καθε 2-3 μερες, οχι καθε μερα. Πλεον τα πλενουμε καθε μερα με οδοντοκρεμα απο σουπερ μαρκετ παιδικη.

Don't give me love, i've had my share. Give me the truth instead.....

παντως αν μπορει καμια να βοηθησει για το σημαδακι στο δοντι... θα ημουν πολυ χαρουμενη.

Κ ο μικρός μου είχε βγάλει ενα σημαδακι τέτοια άσπρο που αναφέρεις στο δόντι.Την άλλη μέρα δεν υπήρχε..Ξαναβγήκε μετά απο λίγο καιρό κ πάλι μετα απο 1-2 μέρες εξαφανίστηκε.Ρώτησα κ μου είπαν οτι δεν είναι τίποτα.

Όσο για το βούρτσισμα κ σε μενα ο οδοντίατρος μου μου είχε πει "απο το πρώτο δόντι"!!

BmA2p2.png

Κορίτσια, να προσέχετε τις οδοντόκρεμες!

Τα παιδιά τα έβαζα να πλένουν μόνα τους τα δόντια από αρκετά μικρά (νομίζω από 2 ετών -δε θυμάμαι ακριβώς).

Όμως, τώρα που είναι 6 και έχει βγάλει 2 από τα μόνιμα δόντια, έχει επάνω κάτι κίτρινους "λεκέδες". Ένα σε κάθε δόντι. Την είδε ο οδοντίατρος και είπε.... υπερφθορίωση!! :shock:

Έδωσε δύο πιθανές λύσεις....

1. Το παιδί να χρησιμοποιούσε κάποια φθοριούχο οδοντόκρεμα που να μην την ξέπλενε μετά και να την κατάπινε

2. Κάποια κατηγορία αντιβιώσεων μπορεί να έχει αυτά τα αποτελέσματα, αν λήφθηκε την εποχή που φτιαχνόταν το δόντι (δηλαδή όταν ήταν περίπου 3ων ετών).

Σχόλια...

1. Οδοντόκρεμες έπαιρνα πάντα αυτές που είναι κατάλληλες για την ηλικία τους. (Να χρησιμοποίησε "στη ζούλα" κάποια δικιά μας;; )

2. Συνήθως οι παιδίατροι ξέρουν για τις αντιβιώσεις και τις αποφεύγουν εκτός κι αν είναι μεγάλη ανάγκη. (Εμείς είχαμε περάσει κάτι ζόρια με 2πλές και τρίδιπλες αντιβιώσεις ... να φταίει αυτό;; )

Όπως κι αν έχει...

Προσοχή στις οδοντόκρεμες που χρησιμοποιείτε!!!!

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

11. Οδοντόκρεμες έπαιρνα πάντα αυτές που είναι κατάλληλες για την ηλικία τους. (Να χρησιμοποίησε "στη ζούλα" κάποια δικιά μας;; )

Αυτό είναι το πιθανότερο. Θυμάμαι από τη βαφτιστήρα μου όταν ήταν 3-4 χρονών που γινόταν μάχη για να μην χρησιμοποιεί την οδοντόκρεμα της μαμάς. Την παιδική δεν την ήθελε με τίποτα!

Παιδικές παίρνω για τα παιδιά... Τους αρέσει το άρωμα κτλ κτλ...

Ειλικρινά δεν ξέρω πώς προέκυψε όλο αυτό... Εντάξει, δεν είναι τραγικό. Τα δόντια είναι μια χαρά, καθαρά, λειτουργικά, χωρίς προβλήματα. Τώρα για τα λεκεδάκια... τι να γίνει... δεν πειράζει. :)

Απλά το αναφέρω για τις μανούλες που ξεκινάνε να πλένουν δοντάκια. Να έχουν το νου τους. :)

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

• 1 χρόνο μετά...

Ρε κορίτσια η δική μου είναι 19 μηνών και μέχρι τώρα η παιδίατρος δεν μου είπε τίποτα για βούρτσισμα. Εχει τώρα 12 δοντάκια! Λάθος της παιδιάτρου ή ο κάθε ένας έχει το δικό του σύστημα?? Εχω καταμπερδευτεί..

Να ξεκινήσω να της τα πλένω με οδοντόβουρτσα παιδική και νερό?

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...