Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Δοντακια και βουρτσισμα

Recommended Posts

Εμείς ξεκινήσαμε μετά τον 1 1/2 χρόνο σαν παιχνίδι. Δηλαδή, δεν έβαζα οδοντόκρεμα στην οδοντόβουρτσα αλλά μόνο νεράκι και μόνο για μία φορά την ημέρα (συνήθως απόγευμα ή μεσημέρι)... Κι εγώ το ξεκίνησα επειδή της έμεναν τροφές στα δόντια. Αρχίσαμε να της πλένω κανονικά τα δόντια λίγο μετά τα 2 με ελάχιστη οδοντόκρεμα (που ακόμα και τώρα τις περισσότερες φορές την τρώει) και 2 φορές την ημέρα μεσημέρι και βράδυ. Η παιδίατρος μου είχε πει ότι μετά τα 2 θα πρέπει οπωσδήποτε να πλένει τα δόντια της κάθε βράδυ πριν τον ύπνο.

Διαλέξτε μια ωραία οδοντόβουρτσα και αρχίστε να πλένετε μαζί τα δοντάκια σας! Καλή επιτυχία και καλό παιχνίδι!!!

LCizp3.pngI0Pwp3.png

• 1 month later...

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 196
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

γεια σας!

εχω δίδυμα αγοράκια 15 μηνών, με 16 δοντάκια έκαστος!

ο γιατρός μας συνέστησε να ξεκινήσουμε να τους τα πλένουμε με οδοντόβουρτσα και σκέτο νεράκι...

πως στο καλό θα το κάνω αυτό αφού σπάνια ανοίγουν το στόμα τους για να δεις μέσα...πόσο μάλλον να βάλω και οδοντόβουρτσα....

Η δική μου οδοντίατρος που τη ρώτησα για το ίδιο θέμα πρόσφατα μου είπε πως στην αρχή πρέπει να το κάνουμε εμείς οι γονείς για να μας βλέπουν και να θελήσουν να μας μιμηθούν.Δηλαδή θα πηγαίνουμε όλοι μαζί στο μπάνιο, θα βουρτσίζουμε τα δόντια μας εγώ και ο μπαμπάς, και τα μικρά θα θελήσουν να κάνουν το ίδιο βλέποντάς το αρχικά σαν παιχνίδι.

Δεν το έχω ξεκινήσει ακόμη γιατί δεν βρήκα παιδικά βουρτσάκια στο σουπερ μαρκετ και σκοπεύω αύριο να κοιτάξω στο φαρμακείο.

Πάντως αυτές ήταν οι οδηγίες της.

Καλή επιτυχία να έχουμε:D

εμείς βάζουμε τις οδοντόβουρτσες μαζί με τις δικές μας και για να τα πλύνω τα κρατάω αγκαλιά στο νιπτήρα, αυτά ανοίγουν το στοματάκι τους και τα βουρτσίζω. Μην φανταστείτε κανονικό βούτσισμα σαν το δικό μας. Οτι μπορούμε κάνουμε. Αυτά πάντως τρελλένονται!!!!!

IeXep3.png

Διαφημίσεις

Τελικά καλά πήγε η πρώτη προσπάθεια.

Λίγο προσπαθούσανε μόνες τους,λίγο τους τα βουρτσίζαμε εμείς,κάτι κάναμε πάντως.

Το θέμα είναι ότι μετά δεν θέλουν να αποχωριστούν τα βουρτσάκια και έχουμε δράματα...

Τελικά πήρα από το σουπερ μαρκετ,αυτά που λένε από το 1ο δόντι της aim και είναι και χαβαλεδιάρικα:D

Χρόνια πολλά!

• 2 εβδομάδες μετά...

Καλή χρονιά!Ο γιος μου είναι 2 ετών και 9 μηνών και έχουμε ξεκινήσει βούρτσισμα δοντιών εδώ και κάτι μήνες.Η παιδίατρος μου μου είχε πει πως ξεκινάμε στα 2 1/2.

Εσείς πότε ξεκινήσατε?

Καλή χρονιά!!!

Οι κόρες μου είναι 1,5 και 2,5 χρονων και έχουμε αρχίσει και "βουρτσίζουμε" τα δοντάκια μας σίγουρα κάθε πρωί όλοι μαζί στο μπάνιο και μερικές φορές και το βράδυ. Αλλα όταν λέω βουρτσίζουμε όμως δεν είναι ότι τα καθαρίζουμε απλά παίζουμε με την οδοντόβουρτσα, περισσότερο την μασάμε, και τρώμε την οδοντόκρεμα.

Πρέπει να κάνουμε κάτι πιο οργανωμένο?

• 8 months later...

καλησπέρα!

αισίως έχουμε βγάλει κι εμεις δύο δοντάκια!η απορία μου είναι πότε χρειάζεται να αρχίσουμε να του τα καθαρίζουμε και πμε ποιό τρόπο?απο πότε χρησιμοποιούμε βρεφική οδοντόβουρτσα?

Διαφημίσεις

στην κορη μου ξεκινησα μολις εβγαλε το πρωτο δοντι και συνεχιζουμε ως και σημερα που κοντευει τα 2 να της τα περναω με μια μπατονετα που εχω μουσκεψει σε τσαι με ελαχιστη σοδα μαγειρικη (1 μικρο μπρικι τσαι με σοδα στη μυτη του κουταλιου γλυκου, διατηρημενο στο ψυγειο το μειγμα αυτο, το κρατω 1 βδομαδα περιπου), οπου βεβαια εκεινη εχει οδοντοβουρτσα και κανει οτι τα καθαριζει, τα ψιλοτριβει οπως ο μπαμπας και η μαμα :)...

επισης, δεν εχουν μαυρισει καθολου απο το τσαι οπως υποψιαζομουν...

και βεβαια το καλο με το τσαι ειναι οτι περιεχει απο μονο του φθοριο, οποτε η οδοντοκρεμα

ειναι περιττη!!!

Kαλύτερα οχι πράσινο τσάι,ιδανικό ειναι το χαμομύλι,το φθόριο οσο και μικρή ποσότητα να περιέχεται στο τσάι αυτού του είδους καλό είναι να μην δήνεται σε παιδιά που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθει ο νεογιλός τους φραγμός,το φθόριο χωρηγηται συνήθως σε μορφη παστήλιας από τα 3 έως τα 5 χρόνια του παιδιού σε ημερήσια δόση της μιας παστηλιας σε περιοδο 30 ημερών λήψη 30 ημερών παυση.

προτιμω να δινω στο παιδι μου φθοριο μεσω του τσαγιου και οχι σε μορφη παστιλιας...

βεβαια καθε μητερα ξερει καλυτερα :)

το χαμομηλι ομως που αναφερεις δεν εχει φθοριο, αλλα καταπραϋνει, σωστα?? για αυτο το λογο λες οτι ειναι ιδανικο?? μηπως και καποιος το παρακανει με το τσαι, αρα και το φθοριο που εμπεριεχεται σε αυτο?? εαν ναι, μα ποσο φθοριο πια να λαβει ενα παιδι μεσω της μεθοδου που περιγραφω!!!!

• 1 month later...

ΚΑΛΥΣΠΕΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΚΟΡΗ 12,5 ΜΗΝΟΝ ΕΧΟΥΜΕ 8 ΔΟΝΤΙΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ. ΘΕΛΟ ΝΑ ΣΑΣ ΡΟΤΙΣΟ ΠΟΣ ΤΑ ΠΛΕΝΟΥΜΕ ? ΜΕ ΒΟΥΡΤΣΑΚΙ ΠΕΔΙΚΟ ?? ΤΙ ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ??? ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΑΚΟΜΗ ΝΑ "ΦΤΙΣΕΙ"....ΠΡΟΣΤΟΠΑΡΟΝ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΤΑ ΠΛΕΝΟ ΜΕ ΧΑΜΟΜΙΛΗ ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΟ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΙ Ι ΑΝΑΣΑ ΤΗΣ " ΜΙΡΙΖΕΙ"

Δοκίμασε με μία παιδική οδοντόβουρτσα και νεράκι σκέτο ( ακόμα δεν νομίζω ότι μπορείς να βάλεις οδοντόκρεμα γιατί μάλλον θα την καταπιεί). Επίσης να τρίβεις ελαφρά και την γλώσσα γιατί εκεί μαζεύονται τα βακτήρια που προκαλούν την κακοσμία. ( αν σε αφήνει γιατί εμένα χτυπιέται όταν παώ να το κάνω)

There is no patch for human stupidity.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και οδοντόκρεμα ειδική για παιδιά στο μέγεθος μικρότερο της φακής. Προσοχή στα επιπέδα φθορίου πρέπει να είναι έως 250ppmf. Συνήθως σε φαρμακείο θα τις βρεις αν και έχουν και με μεγαλύτερο δείκτη. Αυτές που πουλάνε στο σούπερ μάρκε αν και παιδικές είναι πάνω από 1000ppmf. Αυτά εν ολίγης μου είπε ο παιδοοδοντίατρος.

Διαφημίσεις

• 1 month later...

Εχω μια εντυπωση οτι στον Βασιλη (δεν πλενει τα δοντια του αν δεν γινει θεμα με αποτελεσμα να εχουμε 6 σφραγισματα :shock:) εφταιξε το οτι δεν εμπεδωσε απο την αρχη την διαδικασια.

Μας ειχε πει ο παιδιατρος μετα τα 3 οταν στα 2 χαρωπη του ειπα οτι πηραμε οδοντοβουρτσα. :?

Τωρα στον μικρο προβληματίζομαι . Να την ξεκινήσω ή οχι?

Εσεις τι κανατε? Ποτε ξεκινησατε?

Σιγουρα ο γυαλος ειναι στραβος.. δεν εξηγειτε αλλοιως!!

Τα ξεκινησα στα 3 μονο με νεράκι στην αρχη και μετά ελάχιστη παιδική οδοντόκρεμα την οποία έμαθαν να μην την καταπίνουν.Τους άρεσε απο την αρχή, δεν είχα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.Βέβαια τους τα έπλενα εγώ μέχρι πριν απο λίγο καιρό.

Στο μεγάλο 1 έτους είχε ήδη 9 δοντάκια και είχαμε ξεκινήσει αρκετό καιρό πριν ειδικά μετά το γάλα που έπινε. Τώρα πια τα πλένει μόνος του (εντάξει τους κάνω και εγώ ένα πέρασμα). Στη μικρούλα μου (άργησε να βγάλει δοντάκια) πάνω στο χρόνο είχαμε ξεκινήσει να της τα πλένουμε. Ο παιδίατρος μας είχε πει με το που θα βγει το πρώτο δόντι και μετά τα 3 μία φορά το χρόνο επίσκεψη σε παιδοοδοντίατρο. Τώρα σκέφτομαι να πάω το γιο μου για πρώτη φορά. Επειδή εγω έχω ταλαιπωρηθεί πολύ με δόντια (απο σιδεράκια, σφραγισματα, απονευρώσεις, εξαγωγές, θήκες, φρονιμίτες που βγαίνουν απο κάτω κλπ) προσέχω πολύ για τα μικρά μου.

Εγώ για να είμαι ειλικρινής την έχω ήδη ξεκινήσει στο μεγάλο μου γιο. Δεν ήθελα να μυρίζει το στοματάκι του στο σχολείο.... Βέβαια πολλά πρωινά έχει γκρίνια και δεν τα πλένουμε, τα απογεύματα όμως πολύ συχνά. Χρησιμοποιώ παιδική οδοντόκρεμα και το βλέπει και ο ίδιος σαν παιχνίδι.

ldnHp3.png?vud3HaCz

Mother of 4

:)

Χρήστος - 22/3/2008

Μιχάλης - 30/11/2009

Δημήτρης - 3/4/2012

Χορευοντας. :D Σοβαρα ηταν πολυ καλοι και το εκαναν σαν παιχνιδι (τωρα θα κοιμησουμε το δοντακι κλπ )

andigo για πες για την θηκη γιατι και εμας μας ειπε και εχω ψιλοφρικαρει (κλασικο μου μεχρι να συνηθισω την ιδεα :lol::lol:)

andigo για πες για την θηκη γιατι και εμας μας ειπε και εχω ψιλοφρικαρει (κλασικο μου μεχρι να συνηθισω την ιδεα :lol::lol:)

Κατα αρχήν τη θήκη εγώ την έχω βάλει. Σου κάνει αναισθητική ένεση, μετά τροχίζει το δόντι (το δικό μου το είχε απονευρώσει κιόλας) το κάνει μικρούλι και απο πάνω βάζει σαν καπάκι ένα άλλο τεχνητό δόντι (δεν ξεχωρίζεις αν είναι αληθινό ή ψεύτικο). Εχω τραβήξει πολλά με τα δόντια μου γιατί α) μικρή η μάνα μου σπανιως μου τα έπλενε (πρέπει 10 να ήμουν όταν πήρα την πρώτη μου οδοντόβουρτσα και από τότε κάθε ημέρα), β) γάλα τελευταία φορά ήπια 1 έτους και γ) οι φρονιμίτες βγαίνουν κάτω από τους τραπεζίτες με αποτέλεσμα να σπρώχνουν όλα τα δόντια και να χαλάνε. Έχω τραβήξει πολύ πόνο.

Κατα αρχήν τη θήκη εγώ την έχω βάλει. Σου κάνει αναισθητική ένεση, μετά τροχίζει το δόντι (το δικό μου το είχε απονευρώσει κιόλας) το κάνει μικρούλι και απο πάνω βάζει σαν καπάκι ένα άλλο τεχνητό δόντι (δεν ξεχωρίζεις αν είναι αληθινό ή ψεύτικο). Εχω τραβήξει πολλά με τα δόντια μου γιατί α) μικρή η μάνα μου σπανιως μου τα έπλενε (πρέπει 10 να ήμουν όταν πήρα την πρώτη μου οδοντόβουρτσα και από τότε κάθε ημέρα), β) γάλα τελευταία φορά ήπια 1 έτους και γ) οι φρονιμίτες βγαίνουν κάτω από τους τραπεζίτες με αποτέλεσμα να σπρώχνουν όλα τα δόντια και να χαλάνε. Έχω τραβήξει πολύ πόνο.

Εμας μας ειπε για τον Βασιλη γιατι ειναι στα ορια να σπασει και θελει να προστατευσει να μην το βγαλουμε μετα και χαθει η θεση μεχρι να βγει το μονιμο :|

Εχω μια εντυπωση οτι στον Βασιλη (δεν πλενει τα δοντια του αν δεν γινει θεμα με αποτελεσμα να εχουμε 6 σφραγισματα :shock:) εφταιξε το οτι δεν εμπεδωσε απο την αρχη την διαδικασια.

Μας ειχε πει ο παιδιατρος μετα τα 3 οταν στα 2 χαρωπη του ειπα οτι πηραμε οδοντοβουρτσα. :?

Τωρα στον μικρο προβληματίζομαι . Να την ξεκινήσω ή οχι?

Εσεις τι κανατε? Ποτε ξεκινησατε?

απο το πρωτο δοντι. Και λιγη οδοντοκρεμα γιατι το φθοριο ειναι απαραιτητο, κι ας την καταπιουν. Παιδοδοντιατρο στους 18 μηνες πρωτη φορα για ελεγχο.

Ο μικρος ειναι αντιδραστικος μερικες φορες, αλλα το θεωρω τοσο σημαντικο που του κραταω με το ζορι ανοιχτο το στομα και τα βουρτσιζω. Ειδικα αν εχουν μεινει στη γιαγια κανα δυο ωρες(=καταναλωση γλυκων, παγωτων κλπ). Ξερουν οτι δε σηκωνει συζητηση το θεμα. Τωρα εχουν αρχισει μετα απο μενα να τα κανουν κι αυτα μονα τους.

Ευτυχως μεχρι στιγμης δεν εχει υπαρξει προβλημα, αν και ο Νοεμβρης ειναι κανονικα ο μηνας του παιδοδοντιατρου και το εχω αμελησει:oops:

Elenik, στο μικρο δοκιμασες να του τα πλυνεις; Πως αντεδρασε;

Εγω χρησιμοποιω οδοντοκρεμα με 500ppmf, απο τα δυο μεχρι τα 6 μου ειπε ο π.ο. αυτη ειναι η καταληλλη, και οχι πανω απο δυο φορες τη μερα. Στα 6 παμε στα 1000ppmf (των ενηλικων εχουν 1500). Εμενα δυστυχως τις μασανε μετα το βουρτσισμα κι ετσι θελουν πολυυυυ συχνα αλαγη, και με την κριση τωρα δεν ξερω που θα παει αυτο :wink:

Συμφωνώ με travellingmum, έχω και μαμά οδοντίατρο και συμφωνεί κι αυτή επίσης.

Τα δόντια τα πλένουμε από την στιγμή που ξεφυτρώσει το 1ο, σύμφωνα με τις οδηγίες των παιδοδοντιάτρων.

Με ελάχιστη βρεφική οδοντόκρεμα αρχικά (250ppmF), όσο μισή φακή.

Τα μωρά φυσικά δυσανασχετούν, αλλά η στοματική υγιεινή είναι πιο σημαντική.

jv42p3.png

DfUyp2.png

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...