Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική (VBAC)

evelina_1983

Recommended Posts

καλημερα και ευχαριστω για την αμεση απαντηση.εννοω οτι απο τη μια γεννα εως την αλλη θα εχουν μεσολαβησει 13μιση μηνες.εμεινα εγκυος οταν το μωρο ηταν 4 μηνων.....ενδιαφερομαι για αθηνα.υπαρχει καποιο link να με παραπεμψετε;;;;

Γεια σας και από μένα,

Η nuvola έχει δίκιο, το μεσοδιάστημα μεταξύ τοκετών παίζει μόνο σχετικό ρόλο. Στον τοκετό μετά από καισαρική αλλά και σε πολλά άλλα ιατρικά θέματα, σημασία έχει το τι θεωρεί κάποιος αποδεκτό ρίσκο και με τι το συγκρίνει.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση με μεσοδιάστημα τοκετών κάτω από 18 μήνες η βιβλιογραφία (για παράδειγμα μια αμερικανική έρευνα δεκατριών χιλιάδων τοκετών) λέει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών σε σχέση με ένα VBAC που γίνεται με μεσοδιάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος ρήξης αυξάνει από 0.9% σε 2.7%, ή η πιθανότητα μετάγγισης τριπλασιάζεται και φτάνει στο 2.4%. Αυτή η αύξηση για κάποιον που θα δει τον τριπλασιασμό του κινδύνου θα φανεί ίσως επικίνδυνη, για κάποιον άλλο όμως που θα διαβάσει ότι τελικά από τις 100 γυναίκες μόνο οι 2 ή 3 θα έχουν επιπλοκή μπορεί να φαντάζει αμελητέα.

Με τον ίδιο τρόπο, αν δούμε τις προγραμματισμένες καισαρικές το ποσοστό κινδύνου σοβαρής επιπλοκής είναι τριπλάσιο από του φυσιολογικού τοκετού (σε κάποιες έρευνες ως και 7%). Παρόλα αυτά για τον περισσότερο κόσμο θεωρείται μια ασφαλής επέμβαση.

Καταθέτοντας την προσωπική μου εμπειρία δε θεωρώ ότι το μεσοδιάστημα μεταξύ των τοκετών σας πρέπει να το βλέπετε ως ανασταλτικό παράγοντα, αν και αυτό βέβαια είναι κατεξοχήν θέμα δικής σας εκτίμησης. Σε ό,τι αφορά την επισκληρίδιο επίσης σαφώς και δεν υπάρχει αντένδειξη λόγω VBAC.

Εάν θέλετε να έχετε μια γενική ιδέα μεθόδου χειρισμού τοκετού VBAC μπορώ να σας στείλω ένα έγγραφο που την περιγράφει. Αν και αντικατοπτρίζει την προσωπική μου άποψη πιστεύω ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι που ασχολούμαστε με το VBAC έχουμε λίγο-πολύ παρόμοιες στρατηγικές (φυσικά διαθέσιμο και σε όποιον άλλο ίσως ενδιαφέρεται).

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 3,1k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Κι εγω ενδιαφερομαι γιατρε να το διαβασω αν μπορειτε να μου το στειλετε,γιατι με νδιαφερει ό,τι ειναι σχετικό!

Παντως αυτο που λετε για τους κινδυνους της καισαρικης πρεπει να το εχει υποψη της καθε γυναικα γιατι δυστυχως η καισαρικη θεωρειται απο τις περισσοτερες σαν μια μικροεπεμβαση χωρις κινδυνους!

κοριτσια καλησπερα.λογω ελλειψης χρονου μου ειναι αδυνατο να διαβασω οοοολες τις σελιδες του αρθρου αλλα ψαχνω απαντησεις σε συγκεκριμενες ερωτησεις.οποια γνωριζει ας μου πει για να μην χανομαι σε αυτο το τεραστιο θεμα.ειναι εφικτος ο φ.τ υστερα απο 13μιση μηνες μετα απο καισαρικη;

επισκληρηδιος γιατι δεν επιτρεπεται;ενταξει την ωκυτοκινη να το καταλαβω γιατι ζοριζει τη μητρα αλλα η αναισθησια γιατι απαγορευεται;

υπαρχει λιστα με πιστοιποιημενους γιατρους που αναλαμβανουν τετοιες περιπτωσεις;σας ευχαριστω εκ των προτερων...

ειναι ναι αλλα αναλογαμε το γιατρο θα ακουσεις και αλλη απαντηση αρα ειναι επιλογη σου τελικα

δεν επιτρεπεται γιατι μπορει να μην καταλαβεις καποιον πονο τον οποιο να πρεπει να πεις στο γιατρο σου. δεν ξερω αν γινεται επισκληριδιος σε μικρες δοσεις (σηκωνεσαι περπατας κτλ) αλλα αν της καισαρικης σιγουρα οχι (που δε νιωθεις τιποτα)

επισηςη επισκληριδιος μπορει να επιταχυνει τον τοκετολογω του οτι ηρεμει και 'επαναδιοργανωνεται' η μαμα αλλα παραλληλα μπορει να τον κκαθυστερησει επειδη αποδιοργανωνει τις συσπασεις

απο την ομαδα που εχουμε στο fb και επειτα απο πολυ ψαξιμο εχουμε μια λιστα με γιατρους. απλα εχει φτιαχτει με πολυ 'αυστηρα κριτηρια' και δεν περιεχει γιατρους που εκαναν 1-2 vbac αλλα αυτους που το υποστηριζουν σιγουρα και εχουν εμπειρια

αν εισαι αθηνα αυτη ειναι η λιστα αλλιως πες μουσε ποια περιοχη εισαι

Γιαννίκος Λάμπρος

Ιsabel Rosas

Πετρογιάννης Νικόλαος

Αριστείδης Μαντάκας

Bαγγέλης Δημητρίου

Γεώργιος Μιχαλόπουλος

@marilou, να σου ζήσει το μωράκι σου, είμαι σίγουρη ότι όταν μεγαλώσει και του εξηγήσεις πόσο προσπάθησες να κάνεις το καλύτερο γι'αυτό θα συγκινηθεί όσο κι εγώ που σε βλέπω στην λίστα των επιτυχόντων, κι ας μην σε ξέρω. Καλά μεγαλώματα :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

Γαρδουμπάκι & liveloula2 σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας! και σας ευχαριστώ περισσότερο γιατί από εδώ μέσα έμαθα ότι γίνεται vbac και στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο γιατί από τα σχόλια που διάβασα από το φόρουμ βρήκα τον καλύτερο γιατρό του κόσμου!!!

Γαρδουμπάκι & liveloula2 σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας! και σας ευχαριστώ περισσότερο γιατί από εδώ μέσα έμαθα ότι γίνεται vbac και στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο γιατί από τα σχόλια που διάβασα από το φόρουμ βρήκα τον καλύτερο γιατρό του κόσμου!!!

μαριλου να σου ζησει κοριτσακι!!!!!ποσο χαιρομαι!!!!!

ο γιαννικος ειναι πραγματικα τοσο γλυκος....κι εγω τον λατρευω!!!!!

συγχαρητηρια!!!!!περιμενουμε την ιστορια σου!!!!

fBaep3.png

uwK7p3.png

Διαφημίσεις

μαριλου να σου ζησει κοριτσακι!!!!!ποσο χαιρομαι!!!!!

ο γιαννικος ειναι πραγματικα τοσο γλυκος....κι εγω τον λατρευω!!!!!

συγχαρητηρια!!!!!περιμενουμε την ιστορια σου!!!!

ευχαριστώ v.polina μου, κι εσύ να χαίρεσαι τα παιδάκια σου! θα προσπαθήσω να γράψω σύντομα.

Εάν θέλετε να έχετε μια γενική ιδέα μεθόδου χειρισμού τοκετού VBAC μπορώ να σας στείλω ένα έγγραφο που την περιγράφει. Αν και αντικατοπτρίζει την προσωπική μου άποψη πιστεύω ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι που ασχολούμαστε με το VBAC έχουμε λίγο-πολύ παρόμοιες στρατηγικές (φυσικά διαθέσιμο και σε όποιον άλλο ίσως ενδιαφέρεται).

ναι σας παρακαλώ στείλτε μου το εν λόγω εγγραφο.σας ευχαριστώ θερμά.

wCzlp2.png

κι εγω θα ηθελα ευχαριστουμε πολυ

Διαφημίσεις

τα νεα μας..

36+2 μπεμπης 2700 ηδη! κεφαλακι κατω αλλα κοιταει μπροστα :(

τον καταλαβα προχθες οτι γυρισε ..

ολα ταλλα φυσιολογικα και τελεια

ξεκινησα σφουγγαροπανο σημερα για να γυρισει (πφφφ..)

προετοιμασια περινεου καθημερινα

ενα βραδυ πριν το ραντεβου τον οδηγησα χαμηλα και πηγε,ενιωσα ετοιμη και του το ειπα

(εχω αναφερει παραπανω για την 'απτονομια')

την αλλη μερα μου λεει η γιατρος ''σε βλεπω ετοιμη πια , ο μπεμπης ειναι μια χαρα απο βαρος κτλ.. μπορει να ερθει και νωριτερα οπως σας βλεπω.την αλλη βδομαδα θα παρετε την πισινα και πλεον περιμενουμε απο 37 μεχρι 42 οποτε οποτε θελησει να βγει''

:)

το 'ετοιμη' εχει να κανει με ενα ψυχολογικο κλαταρισμα που ειχα στον 8ο και μου βγηκαν ολα φοβοι ανασφαλειες αγχη..

αυτο περιμεναμε .. να βγουν ολα

κι οντως απο τοτε ειμαι σε νιρβανα..απλα περιμενω :)

ολη η προετοιμασια εκανε τη δουλεια της.. γεννησε και μια κοπελα απο την ομαδα με εναν υπεροχο ηρεμο σπιτικο τοκετο και με γεμισε δυναμη

ελπιζω να σας γεμισω κι εγω συντομα με την αναλογη δυναμη :)

-επειδη παει για μεγαλο μωρο αν μεινει μεχρι 42 θελω να πω ,επειδη το συζητουσαμε παραπανω, οτι δεν αλλαζουμε τιποτα αποσα εχουμε πει ,ουτε ηπια προκληση ουτε καποια ανησυχια , ουτε μειωμενες πιθανοτητες.. ουτε το συζηταμε καν-

χαθηκα στη συζητηση και μπερδευτηκα..

εννοεις αν κανει η ιζαμπελ hvbac?

ναι κανει και εχει και μαια εκεινη την ωρα μαζι της

αλλα υπαρχουν και γυναικες που εκαναν μονο με μαιες

Όχι, μιλούσα για ισχιακή προβολή. Τέλος πάντων, ελπίζω όσες μαμάδες αγωνιούν να γυρίσουν εγκαίρως τα μπεμπάκια τους.

Άντε, λες να γεννήσεις την άλλη εβδομάδα λόγω ηρεμίας ή συνήθως γίνεται το αντίθετο? Με το καλό το σφουγγάρισμα :lol:

BokSurat

σου απάντησα με πμ, ελπίζω να το είδες.

MAMA-AGA,

πώς πάει το μπεμπίνι σου, γύρισε, έκανες τίποτα?

Sorry τα περί εμπιστοσύνης γιατρού, ξεχνάω ότι έχεις ήδη 1 vbac!

ΜΑΡΙΑΛ

καιρό έχεις να μπεις, δεν πιστεύω...:!:

Όχι, μιλούσα για ισχιακή προβολή. Τέλος πάντων, ελπίζω όσες μαμάδες αγωνιούν να γυρίσουν εγκαίρως τα μπεμπάκια τους.

Άντε, λες να γεννήσεις την άλλη εβδομάδα λόγω ηρεμίας ή συνήθως γίνεται το αντίθετο? Με το καλό το σφουγγάρισμα :lol:

ααα..εννοεις αν κανει τα παντα και δε γυρισει αν παει σε φτ? δεν ξερω..

αυτο εξαρταται απο πολλους παραγοντες πιτευω

λες? δεν ξερω...!!!! θα δουμε!!

Διαφημίσεις

MAMA-AGA,

πώς πάει το μπεμπίνι σου, γύρισε, έκανες τίποτα?

Sorry τα περί εμπιστοσύνης γιατρού, ξεχνάω ότι έχεις ήδη 1 vbac!

...:!:

γαρδουμπάκι μου δεν υπάρχει θέμα!! και εγω αυτο με τους γιατρους το λεω συνέχεια!

αλλα η γιατρος μου ειναι από αυτούς της λίστας , οπότε αισθάνομαι καλύτερα...

υ.γ. εχω ηδη 2 vbac...αλλά το ίδιο άγχος η και περισσότερο από ότι στο πρώτο!!!

Εσύ πως τα πας?????

τα νεα μας..

36+2 μπεμπης 2700 ηδη! κεφαλακι κατω αλλα κοιταει μπροστα :(

τον καταλαβα προχθες οτι γυρισε ..

ολα ταλλα φυσιολογικα και τελεια

ξεκινησα σφουγγαροπανο σημερα για να γυρισει (πφφφ..)

προετοιμασια περινεου καθημερινα

ενα βραδυ πριν το ραντεβου τον οδηγησα χαμηλα και πηγε,ενιωσα ετοιμη και του το ειπα

(εχω αναφερει παραπανω για την 'απτονομια')

την αλλη μερα μου λεει η γιατρος ''σε βλεπω ετοιμη πια , ο μπεμπης ειναι μια χαρα απο βαρος κτλ.. μπορει να ερθει και νωριτερα οπως σας βλεπω.την αλλη βδομαδα θα παρετε την πισινα και πλεον περιμενουμε απο 37 μεχρι 42 οποτε οποτε θελησει να βγει''

:)

το 'ετοιμη' εχει να κανει με ενα ψυχολογικο κλαταρισμα που ειχα στον 8ο και μου βγηκαν ολα φοβοι ανασφαλειες αγχη..

αυτο περιμεναμε .. να βγουν ολα

κι οντως απο τοτε ειμαι σε νιρβανα..απλα περιμενω :)

ολη η προετοιμασια εκανε τη δουλεια της.. γεννησε και μια κοπελα απο την ομαδα με εναν υπεροχο ηρεμο σπιτικο τοκετο και με γεμισε δυναμη

ελπιζω να σας γεμισω κι εγω συντομα με την αναλογη δυναμη :)

-επειδη παει για μεγαλο μωρο αν μεινει μεχρι 42 θελω να πω ,επειδη το συζητουσαμε παραπανω, οτι δεν αλλαζουμε τιποτα αποσα εχουμε πει ,ουτε ηπια προκληση ουτε καποια ανησυχια , ουτε μειωμενες πιθανοτητες.. ουτε το συζηταμε καν-

μιρελακι μου πως καταλαβαίνεις ότι γυρνάει????

εγω δεν μπορώ να καταλάβω τίποτα....πιανω κατι σκληρό πανω από τον αφαλο και υποθέτω πως είναι κεφάλι....αλλά δεν καταλαβαίνω...

μετα στο ιδιο υψος αλλα πιο αριστερα εχω παλι χτυπηματάκια...χερι, ποδι...δεν καταλαβαίνω τίποτα...

αν εχεις κανα τροπο για να βγαλω ακρη ,,πες μου !!!

μιρελακι μου πως καταλαβαίνεις ότι γυρνάει????

εγω δεν μπορώ να καταλάβω τίποτα....πιανω κατι σκληρό πανω από τον αφαλο και υποθέτω πως είναι κεφάλι....αλλά δεν καταλαβαίνω...

μετα στο ιδιο υψος αλλα πιο αριστερα εχω παλι χτυπηματάκια...χερι, ποδι...δεν καταλαβαίνω τίποτα...

αν εχεις κανα τροπο για να βγαλω ακρη ,,πες μου !!!

το πατουσακι το καταλαβαινω γιατι ειναι στο ιδιο σημειο συνεχεια πανω δεξια στα πλευρα μου αρα ειμαι σιγουρη οτι ειναι αναποδα δηλ το κεφαλι κατω οπως θελουμε

το που κοιταει το καταλαβαινω απο τον λοξυγγα!! :) χεχεχ

εχει καθε μερα πλεον αρα ηξερα την αισθηση οταν κοιτουσε πισω, τωρα ειναι αλλιως κι ετσι κταλαβαινω οτι κοιταει μπροστα, αν ξανανιωσω οπως πριν παει να πει πως γυρισε

κοντα στον αφαλο κι εγω εχω κατι σκληρο και κατα διαστηματα κανει σαν καρουμπαλο τεραστιο, ειναι ο ποπος του και η πλατουλα. αυτοτο ξερω απο τον υπερηχο και επειδη δεν εχει αλλαξει ποτε ,σε συνδυασμο με τηνπατουσα, ξερω οτι ειναι ακομα ετσι

εμενα δεν εχει γυρισει τελειως απλα .. κοιταεικαπως στο πλαι οχι τελειως μπροστα.

Τελικά επειδή δεν έβγαλα άκρη πώς να το αναρτήσω στο φόρουμ, το έγγραφο με το πρωτόκολλο VBAC το έβαλα στην ιστοσελίδα μου (www.gynaikologia.gr).

Βρίσκεται στα Θέματα - Τοκετός και επιπλοκές - Πρωτόκολλο διεξαγωγής φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική (VBAC), ή απευθείας εδώ.

ποσους υπερηχους εχετε κανει στη διαρκεια της εγκυμοσυνης??

Έξι, τους τρεις μεγάλους και άλλους τρεις (τους δύο στην αρχή, πριν την αυχενική διαφάνεια).

ΜΑΜΑ-ΑGA καλά είμαι, μπαίνω στο μήνα μου στις 16 και ήδη νιώθω καλύτερα από άποψη αναπνοής, πρέπει να αρχίζει να παίρνει τον καθοδικό δρόμο. Αν και δεν νομίζω να γύρισε σε πρόσθια προβολή, εχθές το πρωί που ήμουν ξαπλωμένη στο δεξί πλευρό τεντωνόταν πάρα πολύ, σαν να προσπαθούσε να αλλάξει στάση. Γονάτισα κι εγώ σαν γαϊδουράκι στις 5 το πρωί, άντε λέω, ας βάλω τα δυνατά μου να τον βοηθήσω! Μπαααα :rolleyes:. Άσε που νιώθω σαν χαζή γιατί κι εγώ δεν καταλαβαίνω τι κάνει.

Αχ, βρε Μιρελλακι, κάτι ξέρεις και κάνεις όλη αυτή την προετοιμασία!

Κάτι για να γυρίσει σε πρόσθια?

Κορίτσια, αυτό το έχετε διαβάσει?

http://www.eutokia.gr/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B5%CF%84%CF%8C%CF%82/%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-m-odent-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-midwifery-today/

Έχω μείνει κόκαλο:!:

ΜΑΜΑ-ΑGΑ, πότε έχεις ΠΗΤ, αν δεν κάνω λάθος πρέπει να κοντεύεις πια? Τι σου είπε η γιατρός σου τελικά, θα περιμένει να εξελιχθεί από μόνος του ο τοκετός και μετά βλέπετε ή κάτι άλλο?

Γαρδουμπάκι

μπορεις να ρωτησεις τη γιατρο μου αν θελεις.. δεν μπορω να σου πω ετσι εγω οτι μου ρθει.. γενικα καουμε αυτα τα κολπακια παντως με τη βαρυτητα και μετα παμε σε αλλα αν δεν εχουν επιτυχια

το σιγουρο ειναι οτι δεν πρεπει να αγχωνεσαι!!!

εννοειται!! ο ονταν ειναι η το 80% της δυναμης μου!! εχω σκαναρει το βιβλιο του ''καισαρικη τομη και φυσικος τοκετος''' αν το θελεις!! :)

ενα αποσπασμα μπορεις ναδιαβασεις εδω

http://gunaikakaimama.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...