Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Νεογέννητο, δεν πήρε βάρος

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλα τα μέλη.

Έχω διαβάσει αντίστοιχα θέματα αλλά δεν έχω βρει ανάλογη περίπτωση. Παραθέτω αρχικά τα στοιχεία μας. Γεννηθηκαμε (αγοραρος) 11/4 3,590kg

13/4 βγήκαμε από το μαιευτήριο 3,419 kg

18/4 1ο ζύγισμα από την παιδίατρο 3,380 (μας είπε ότι βγήκαμε νωρίς από το μαιευτήριο οπότε δεν την ανησυχεί η πτώση)

27/4 2ο ζύγισμα 3,400 (δώσαμε παράταση μέχρι 2/5 για να ανακτήσει το βάρος του καθώς τον βρήκε πολυ ζωηρό, δυνατό μωρό και καθόλου υποτονικό. Αν δεν πάρει, είπε για συμπλήρωμα με μπουκαλι )

Θηλάζω αποκλειστικά ανά 2-3 ώρες (εξαίρεση κάποια βραδιά που μπορεί καμια φορά να συμπληρώσουμε 3,5-4ωρες ύπνου), βρεχει 6-8 πάνες και οι κενωσεις μας είναι περιπου 4 (όχι λιγότερες) την ημέρα (άλλοτε μεγαλύτερη και άλλοτε μικρότερη ποσότητα). Είναι ιδιαίτερα παρατηρητικός, κοιτάει με ενδιαφέρον γύρω του, έχει δύναμη σε ποδαράκια, χεράκια, πετάγεται σε έντονους ήχους, γενικά έχει καλή επαφή με το περιβαλλον. Καθόλου ληθαργικος ή υποτονικός. 

Πώς δικαιολογείται η μη αύξηση του βάρους του θεωρείτε; Έχω στεναχωρεθει πολύ και το έχω πάρει σαν να έχουμε αποτύχει στον θηλασμό 😓

Διαφημίσεις

γεια σου,

ελπίζω να αλλάξεις άμεσα παιδίατρο,... 

η οδηγία για συμπλήρωμα είναι οδηγία αποθηλασμού, γιατί κανονικά παιδίατρος που υποστηρίζει και γνωρίζει για θηλασμό, θα σου πει, ότι αν θέλεις να συμπληρώσεις να πάρεις ένα θήλαστρο, να αντλήσεις και να δώσεις αυτό ως συμπλήρωμα (αντλείς  με το που κοιμηθεί το μωρό σου, σε κάθε του ύπνο η απλά το βράδυ αν έχεις γάλα αρκετό) μιας και έτσι δίνεις εντολή στο στήθος για περισσότερη παραγωγή, και δεν δίνεις ξένη εργοστασιακή τροφή στο μωρό σου. 

η σωστή οδηγία παιδιάτρου που ΔΕΝ υπονομεύει τον θηλασμό, είναι αυτή. 

παράλληλα αιτία μη πρόσληψης βάρους δεν είναι πάντα το γάλα μας αλλά και άλλοι λόγοι  (ουρολοίμωξη,  γόπ,  κόπρανα)

για τους οποίους κάθε σοβαρός παιδίατρος σου γράφει εξετάσεις αν δει ότι δεν αλλάζει κάτι με τις σωστές συμβουλές

-μάλλαξη στήθους

-έλεγχος αν πιάνει θηλή σωστά,  (χαλινός?)

-καλό άδειασμα (πχ 2 στάσεις ανά στήθος σε κάθε θηλασμό!!!!  και θηλασμός και από τα δυο στήθη !!!) 

στήθος που δεν αδειάζει εντελώς δε γεμίζει κιόλας

οι ώρες που θηλάζεις είναι πολύ αραιές, θα αυξήσεις θηλασμούς και ας το ξυπνάς!  

ειδικά και το βράδυ... 

ελάχιστο βάρος που πρέπει να παίρνει με αποκλειστικό θηλασμό είναι τα  120 γρ ανά εβδομάδα.

ζυγίζεις χωρίς πάνα ίδια μέρα ίδια ώρα  1χ την εβδομάδα. 

εμείς είχαμε έτσι πολύ κακή πρόσληψη κάτω του ορίου και ΠΟΤΕ δεν δόθηκε εντολή για συμπλήρωμα, αλλά απλά άντληση και το αντλημένο 40,μλ!  μια φορά την μέρα!  και δεν είχαμε και τόσες πάνες ή κενώσεις, και είχαμε κενώσεις νομίζω 1 ανά 6 μέρες!! (ναι, επιτρέπεται!)

αργήσαμε να ανεβάσουμε την καμπύλη, όμως με σύμφωνη την παιδίατρο (με εξέταση μωρού πάντα!!) συνεχίσαμε. 

..θηλάσαμε αποκλειστικότατα για 26 υπέροχους μήνες, έχω ένα τρομερά ανεξάρτητο παιδί που και στο σχολείο μου λένε τα καλύτερα για το πόσο αυτόνομη είναι.  Λοιπόν.... αν θέλεις θηλασμό, 

αλλάζεις σύμβουλο,... υπάρχουν παιδίατροι πιστοποιημένοι θηλασμού ! εγώ τέτοια είχα, είναι πολλοί / πολλές Μόνο αυτούς έμπιστέψου.  

και όποιον σου δίνει συμβουλές θα ρώτάς. Εσείς θηλάσατε ????  ρώτα και την παιδίατρο αν έχει παιδί αν θήλασε και αν αποκλειστικά!!!!

γιατί ότι νά ναι λένε κάποιοι κάποιοι..... και συνήθως είναι αυτοί που ούτε καν!!

Επεξεργάστηκαν by belleblue

πρίν από 52 λεπτά , belleblue είπε:

γεια σου,

ελπίζω να αλλάξεις άμεσα παιδίατρο,... 

η οδηγία για συμπλήρωμα είναι οδηγία αποθηλασμού, γιατί κανονικά παιδίατρος που υποστηρίζει και γνωρίζει για θηλασμό, θα σου πει, ότι αν θέλεις να συμπληρώσεις να πάρεις ένα θήλαστρο, να αντλήσεις και να δώσεις αυτό ως συμπλήρωμα (αντλείς  με το που κοιμηθεί το μωρό σου, σε κάθε του ύπνο η απλά το βράδυ αν έχεις γάλα αρκετό) μιας και έτσι δίνεις εντολή στο στήθος για περισσότερη παραγωγή, και δεν δίνεις ξένη εργοστασιακή τροφή στο μωρό σου. 

η σωστή οδηγία παιδιάτρου που ΔΕΝ υπονομεύει τον θηλασμό, είναι αυτή. 

παράλληλα αιτία μη πρόσληψης βάρους δεν είναι πάντα το γάλα μας αλλά και άλλοι λόγοι  (ουρολοίμωξη,  γόπ,  κόπρανα)

για τους οποίους κάθε σοβαρός παιδίατρος σου γράφει εξετάσεις αν δει ότι δεν αλλάζει κάτι με τις σωστές συμβουλές

-μάλλαξη στήθους

-έλεγχος αν πιάνει θηλή σωστά,  (χαλινός?)

-καλό άδειασμα (πχ 2 στάσεις ανά στήθος σε κάθε θηλασμό!!!!  και θηλασμός και από τα δυο στήθη !!!) 

στήθος που δεν αδειάζει εντελώς δε γεμίζει κιόλας

οι ώρες που θηλάζεις είναι πολύ αραιές, θα αυξήσεις θηλασμούς και ας το ξυπνάς!  

ειδικά και το βράδυ... 

ελάχιστο βάρος που πρέπει να παίρνει με αποκλειστικό θηλασμό είναι τα  120 γρ ανά εβδομάδα.

ζυγίζεις χωρίς πάνα ίδια μέρα ίδια ώρα  1χ την εβδομάδα. 

εμείς είχαμε έτσι πολύ κακή πρόσληψη κάτω του ορίου και ΠΟΤΕ δεν δόθηκε εντολή για συμπλήρωμα, αλλά απλά άντληση και το αντλημένο 40,μλ!  μια φορά την μέρα!  και δεν είχαμε και τόσες πάνες ή κενώσεις, και είχαμε κενώσεις νομίζω 1 ανά 6 μέρες!! (ναι, επιτρέπεται!)

αργήσαμε να ανεβάσουμε την καμπύλη, όμως με σύμφωνη την παιδίατρο (με εξέταση μωρού πάντα!!) συνεχίσαμε. 

..θηλάσαμε αποκλειστικότατα για 26 υπέροχους μήνες, έχω ένα τρομερά ανεξάρτητο παιδί που και στο σχολείο μου λένε τα καλύτερα για το πόσο αυτόνομη είναι.  Λοιπόν.... αν θέλεις θηλασμό, 

αλλάζεις σύμβουλο,... υπάρχουν παιδίατροι πιστοποιημένοι θηλασμού ! εγώ τέτοια είχα, είναι πολλοί / πολλές Μόνο αυτούς έμπιστέψου.  

και όποιον σου δίνει συμβουλές θα ρώτάς. Εσείς θηλάσατε ????  ρώτα και την παιδίατρο αν έχει παιδί αν θήλασε και αν αποκλειστικά!!!!

γιατί ότι νά ναι λένε κάποιοι κάποιοι..... και συνήθως είναι αυτοί που ούτε καν!!

Γεια σου και σε σένα.

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και για τις πληροφορίες σου. Να διευκρινίσω ότι ρώτησα αν μπορώ να δίνω αντλημενο ως συμπλήρωμα και μου είπε εάν μας καλύπτει η ποσότητα που θα βγαζω ναι. Συγγνώμη αν δεν το έθεσα σωστα. Δυστυχώς είμαι επαρχία και ενώ έψαξα παιδίατρο που να είναι και σύμβουλος θηλασμού δεν βρήκα. 

21 ώρες πρίν, Sophia-K είπε:

Θηλάζω αποκλειστικά ανά 2-3 ώρες (εξαίρεση κάποια βραδιά που μπορεί καμια φορά να συμπληρώσουμε 3,5-4ωρες ύπνου), βρεχει 6-8 πάνες και οι κενωσεις μας είναι περιπου 4 (όχι λιγότερες) την ημέρα (άλλοτε μεγαλύτερη και άλλοτε μικρότερη ποσότητα). Είναι ιδιαίτερα παρατηρητικός, κοιτάει με ενδιαφέρον γύρω του, έχει δύναμη σε ποδαράκια, χεράκια, πετάγεται σε έντονους ήχους, γενικά έχει καλή επαφή με το περιβαλλον. Καθόλου ληθαργικος ή υποτονικός. 

Πώς δικαιολογείται η μη αύξηση του βάρους του θεωρείτε; Έχω στεναχωρεθει πολύ και το έχω πάρει σαν να έχουμε αποτύχει στον θηλασμό 😓

Καλησπέρα, να σας ζήσει!

Για τα γραμμάρια βάρους δε σχολιάζω γιατί ειλικρινά δεν το'χω. Πρέπει να ανοίξω τα βιβλιάρια των παιδιών για να δω τα επιθυμητα όρια (κι ας έχω βρέφος, οτι μου λέει η παιδίατρος σε κάθε επίσκεψη δεν το κοιτάζω παραπάνω- η @vicky86είναι πολύ καλή σε αυτό αν θέλει/μπορεί να απαντήσει).

Θα σχολιάσω μόνο για τις ώρες ταΐσματος. Θεωρώ για νεογέννητο, ημερών, που θηλάζει αποκλειστικά είναι πολύ αραιές (καλά το 3ωρο το θεωρώ υπερβολικό, το 3,5-4 ώρες το βράδυ που λέτε, πραγματικά ακραίο). Ειδικά αν υπάρχει θέμα πρόσληψης βάρους. Οπότε για αρχή, θα πρότεινα σίγουρα συχνότερα ταΐσματα. Και στην 1-1μιση ώρα. Να παρατηρείτε το μωρό να τρώει ενεργά με όρεξη. Να ακούτε τις γουλίτσες που καταπίνει. Να το ξυπνάτε αν αποκοιμιέται. Και να το αφήνετε στο στήθος αρκετά, χωρίς ρολόϊ. Ώστε να αφήνει το στήθος χορτάτο όταν τελειώσει (the drunken sailor look).

Και επίσης συμφωνώ με @belleblue αν ο παιδίατρος σας δεν είναι σύμβουλος θηλασμού. Αναζητήστε σύμβουλο για να πάρετε μια γνώμη σχετικά με τις ώρες ταΐσματος όπως σας είπα, τις εναλλαγές των μαστών στο ταϊσμα (αν θα πρέπει να είναι συχνότερες = αύξηση παραγωγής  ή αραιότερες = περισσότερο λιπαρό γάλα στο τελείωμα του γεύματος), την παραγωγή σας, το συμπλήρωμα αν χρειαστεί τελικά και πόσο θα είναι-πως θα το αντλήσετε, κλπ. 

*διαβάστε κι εδώ αν θέλετε: https://pediatros-thes.gr/θηλασμός/οδηγίες-θηλασμού/ένα-ή-δύο-στήθη-σε-κάθε-γεύμα/)

https://pediatros-thes.gr/θηλασμός/οδηγίες-θηλασμού/περί-θηλασμού/

οκ ευτυχώς που το είπε αυτό, πολύ περίεργη όμως είπε για το πόσα ml σου είπε ότι θα σε καλύπτει, 

το λέω γιατί με βεβαιότητα δεν μπορεί κανείς να σου πει τα ml γαλακτος που θα καλύψουν το μωρό σου εκ των προτέρων...

φαντάζομαι εννοεί το αποτέλεσμα στην πρόσληψη βάρους. 

Να ξέρεις ότι αυτό δεν θεωρείται σωστή μέθοδος να καταλάβει κανείς αν υπάρχει πρόβλημα το γάλα της μαμάς γιατί ο ρυθμός αύξησης βάρους του κάθε παιδιού είναι διαφορετικός και έχει να κάνει και με το dna του μωρού. 

Εμένα για να το δει αυτό μου έδωσε 3 εβδομάδες χρόνο! (με ενδιάμεση εξέταση, και συνταγογράφησε  ούρων κοπάνων και υπέρηχο, για να διασφαλιστεί ότι δεν είναι άλλος ο λόγος μη πρόσληψης βάρους).

Πολλοί παιδίατροι λένε και απλά έτσι στις μανάδες ότι για να δουν αν όντως το γάλα τους αρκεί, να δώσουν συμπλήρωμα υποκατάστατο - και να μετρήσουν διαφορά στην πρόσληψη βάρους...

κάτι που όμως δεν είναι φυσικό, γιατί το υποκατάστατο αρχικά προκύπτει από γάλα όχι ανθρώπινο, αλλά μεγαλύτερου ζώου (Αγελάδα)αλλά και η ποσότητα που δίνεται από παιδίατρο (σε ml) δεν αντιστοιχεί στην ποσότητα του μητρικού που θα έπινε ένα μωρό. 

Στην ουσία τι κάνουν δηλαδή, σου λένε στούμπωσε το μωρό με μια μη φυσική τροφή, σε μεγαλύτερη ποσότητα, για να δεις αν λειτουργεί ο μεταβολισμός του για να σου δείξουν μετά, "α είδες, το γάλα σου έφταιγε τελικά" και αυτό οδηγεί ΟΛΕΣ σε αποθηλασμό, νομίζοντας ότι αυτός είναι ο σωστός ρυθμός ανάπτυξης του μωρού...  και το κάνουν για να μην έχουν τύψεις μη τυχόν και εξαιτίας τους πάθει κάτι το μωρό, 

ενώ εξαρχής, δεν είχε ποτέ κάτι το μωρό, με βάση την εξέταση ή την πρόσληψη βάρους εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη από 100-120γρ ανά εβδομάδα και το μωρό είναι καλά.

γκλουκλαρε το μέγεθος στομαχιού του νεογέννητου (πχ newborn stomach volume size κλπ) για να δεις πως το βρέφος θέλει συνέχεια και μικρά γευματάκια !

και πολύ σωστό το σχόλιο εδώ από πάνω, ότι στο τέλος του θηλασμού είναι το λιπαρό γάλα και αν δεν αδειάσεις σωστά το στήθος δεν θα το πάρει το μωρό.  οπότε - σωστό άδειασμα!

να πω και το άλλο. ο θηλασμός είναι υπέροχος ειδικά όταν περάσεις το 6 μόνο αυτής της αγωνίας του βάρους. 

Το ωραίο είναι πολύ πιο μετά, είναι ότι πιο όμορφο. Όταν πχ το μωρό συνειδητά θηλάζει και γίνεται μια σχέση αγάπης όχι μόνο πια για τροφή, όταν βρίσκει παρηγοριά και ανακούφιση  και ασφάλεια καθώς γίνεται η ασφαλής προσκόλληση.

Να το χαρείς, να πάρεις σωστές συμβουλές για να το ζήσεις γιατί όλες μπορούμε να θηλάσουμε αν το θέλουμε.   Όχι όμως αν μας λένε άνθρωποι που δεν ξέρουν, λάθος οδηγίες - και θα είναι κρίμα. 

βρες και τηλεφωνικά ή διαδικτυακά κάποιο άτομο αν θέλεις να σε βοηθήσει νομίζω το κάνουν και έτσι πια.  Η σίτιση του μωρού τώρα είναι πραγματικά το πιο σημαντικό και αξίζει να επενδύσεις μια φορά σε χρήματα σε άτομο που θα σε συμβουλέψει σωστά, μιας και αυτές οι εβδομάδες θα διαμορφώσουν και το πως θα εξελιχθεί το θέμα τους επόμενους μήνες. 

Είναι πολύ βασικό .

Διαφημίσεις

Κορίτσια σας ευχαριστώ πολύ για όλες τις απαντήσεις σας. Πραγματικά ήμουν πολύ μπερδεμένη, φυσικά και είχα διαβάσει για τον ελεύθερο θηλασμό και τον εφάρμοσα θεωρώντας ότι βοηθάω και εμένα και τον μικρό ( και ας ήμασταν ώρες ατελείωτες στο στήθος). Μου είπαν είναι λάθος και ότι τα γεύματα πρέπει να είναι διακριτά.   Έχω αυξήσει ήδη τη συχνότητα μετά από προτροπή σας. Δεν αφήνω να περάσουν 2 ώρες και να μην τον βάλω στο στηθος. Επίσης προσπαθώ να αφήνω το μωρό στο ένα στήθος ώστε να αδειάζει σωστά και αφού το ίδιο ολοκληρώσει το γεύμα του, αλλάζω στήθος. Δυστυχώς μου χάλασε το θηλαστρο και μένω πίσω σε αυτό, έχω παραγγείλει ήδη άλλο και ευελπιστω Τετάρτη να το έχω.

@belleblue συμφωνώ απόλυτα σε όσα έγραψες μιας που και εγώ έτσι ένιωσα ήδη. Ότι το γάλα μου δεν είναι αρκετό και γω μη ικανή να θηλάσω αποτελεσματικα το μωρό μου.

On 30/4/2023 at 1:08 ΠΜ, Sophia-K είπε:

Καλησπέρα σε όλα τα μέλη.

Έχω διαβάσει αντίστοιχα θέματα αλλά δεν έχω βρει ανάλογη περίπτωση. Παραθέτω αρχικά τα στοιχεία μας. Γεννηθηκαμε (αγοραρος) 11/4 3,590kg

13/4 βγήκαμε από το μαιευτήριο 3,419 kg

18/4 1ο ζύγισμα από την παιδίατρο 3,380 (μας είπε ότι βγήκαμε νωρίς από το μαιευτήριο οπότε δεν την ανησυχεί η πτώση)

27/4 2ο ζύγισμα 3,400 (δώσαμε παράταση μέχρι 2/5 για να ανακτήσει το βάρος του καθώς τον βρήκε πολυ ζωηρό, δυνατό μωρό και καθόλου υποτονικό. Αν δεν πάρει, είπε για συμπλήρωμα με μπουκαλι )

οι πανες ειναι καλες

αν χρειαστει συμπληρωμα,εννοειται προτεραιοτητα εχει να ειναι απο αντληση,ομως δ εχω αντλησει ποτε δ ξερω πολλα για αυτο

συμφωνω με οσα ειπωθηκαν για αυξηση θηλασμων.προς το παρον,κ εφοσον θελουμε να παρει βαρος το μωρο,2ωρο απο θηλασμο σε θηλασμο,ολο το 24ωρο

πολυ σημαντικες οι μαλλαξεις,κ οι αλλαγες στασεων για να αδειαζει το στηθος οπως ειπωθηκε.οι συχνες εναλλαγες στηθους(αριστερο-δεξι)θα βοηθησουν να αυξηθει η παραγωγη.αλλα με μετρο γτ το πιο λιπαρο γαλα ειναι στο τελος

ψαξε για συμβουλο θηλασμου,κ ας μην ειναι παιδιατρος.η διαδικτυακα.η καποια ομαδα υποστηριξης θηλασμου στον τοπο σου.συνηθως υπαρχουν

ειναι πολυ μικρος,δ εχετε αποτυχει καθολου στον θηλασμο.υπαρχει χρονος να τα καταφερετε κ θα γινει ευκολοτερο με τον καιρο

υπαρχουν μωρα που κανουν κ 3εβδομαδες να ανακτησουν το βαρος γεννησης

πιστευω πλεον θα το ανεκτησε,οποτε θα ειστε μεσα στα ορια

οχι πιπιλα

να πω οτι ειδικα σε τοσο μικρο μωρο,οι συμβουλες γιατρου ειναι σημαντικες,εγω απλα σαν μαμα που εψαξε καποια πραγματα μονη γραφω,κ απο την εμπειρια μου.αλλα κ ο γιατρος να ξερει τι λεει.αλλιως αλλος ειδικος,πιο καταλληλος

απο την ανακτηση κ μετα αν θυμαμαι σωστα ειναι περιπου 19 γρ την ημερα η προσληψη βαρους,150γρ την εβδομαδα

βεβαια ειναι πολυ αγχωτικο να μετρας συνεχεια,δ το λεω γι αυτο.αλλα πολλοι γιατροι εχουν στο μυαλο τις αυξησεις που εχει ενα μωρο που δ θηλαζει,με αποτελεσμα να αγχωνουν τις μαμαδες

πολυ σημαντικο να σε δει συμβουλος πως θηλαζεις.να ελεγξει το μωρο για χαλινο.γουλιτσες βγαζει;πρεπει ο γιατρος να ελεγχει παντα κ την κλινικη εικονα.αλλα κ να δει αλλες αιτιες,το δ αρκει το γαλα,ειναι απλα ευκολο να ειπωθει

να περασουν λιγες μερες,να δεχτεις συστες συμβουλες,κ αν συνεχισει να δειτε κ αλλα πραγματα

πρίν από 1 λεπτό , vicky86 είπε:

οι πανες ειναι καλες

αν χρειαστει συμπληρωμα,εννοειται προτεραιοτητα εχει να ειναι απο αντληση,ομως δ εχω αντλησει ποτε δ ξερω πολλα για αυτο

συμφωνω με οσα ειπωθηκαν για αυξηση θηλασμων.προς το παρον,κ εφοσον θελουμε να παρει βαρος το μωρο,2ωρο απο θηλασμο σε θηλασμο,ολο το 24ωρο

πολυ σημαντικες οι μαλλαξεις,κ οι αλλαγες στασεων για να αδειαζει το στηθος οπως ειπωθηκε.οι συχνες εναλλαγες στηθους(αριστερο-δεξι)θα βοηθησουν να αυξηθει η παραγωγη.αλλα με μετρο γτ το πιο λιπαρο γαλα ειναι στο τελος

ψαξε για συμβουλο θηλασμου,κ ας μην ειναι παιδιατρος.η διαδικτυακα.η καποια ομαδα υποστηριξης θηλασμου στον τοπο σου.συνηθως υπαρχουν

ειναι πολυ μικρος,δ εχετε αποτυχει καθολου στον θηλασμο.υπαρχει χρονος να τα καταφερετε κ θα γινει ευκολοτερο με τον καιρο

υπαρχουν μωρα που κανουν κ 3εβδομαδες να ανακτησουν το βαρος γεννησης

πιστευω πλεον θα το ανεκτησε,οποτε θα ειστε μεσα στα ορια

οχι πιπιλα

να πω οτι ειδικα σε τοσο μικρο μωρο,οι συμβουλες γιατρου ειναι σημαντικες,εγω απλα σαν μαμα που εψαξε καποια πραγματα μονη γραφω,κ απο την εμπειρια μου.αλλα κ ο γιατρος να ξερει τι λεει.αλλιως αλλος ειδικος,πιο καταλληλος

απο την ανακτηση κ μετα αν θυμαμαι σωστα ειναι περιπου 19 γρ την ημερα η προσληψη βαρους,150γρ την εβδομαδα

βεβαια ειναι πολυ αγχωτικο να μετρας συνεχεια,δ το λεω γι αυτο.αλλα πολλοι γιατροι εχουν στο μυαλο τις αυξησεις που εχει ενα μωρο που δ θηλαζει,με αποτελεσμα να αγχωνουν τις μαμαδες

πολυ σημαντικο να σε δει συμβουλος πως θηλαζεις.να ελεγξει το μωρο για χαλινο.γουλιτσες βγαζει;πρεπει ο γιατρος να ελεγχει παντα κ την κλινικη εικονα.αλλα κ να δει αλλες αιτιες,το δ αρκει το γαλα,ειναι απλα ευκολο να ειπωθει

να περασουν λιγες μερες,να δεχτεις σωστες συμβουλες,κ αν συνεχισει να δειτε κ αλλα πραγματα

@vicky86 σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Η αλήθεια είναι ότι το βάρος για κάποιο λόγο μου είχε γίνει εμμονή και το πήρα σαν προσωπική αποτυχία ότι δεν έβαλε καθόλου το μωρό. Έχω βέβαια περιστατικά στον περίγυρο μου (κυρίως στο εξωτερικό όπου δεν προωθείται τόσο έντονα το ξένο γάλα) που δεν ανέκτησαν το βάρος απευθείας αλλά παρά όλα αυτά συνέχισαν με θηλασμό και με πιο αργούς ρυθμούς απλά (φυσικά δεν υπήρχε κάτι παθολογικό). Προσπαθώ να μην επαναπαυομαι με βάση αυτά, αλλά ούτε να απογοητεύομαι με βάση άλλα περιστατικά που τα μωράκια έπαιρναν βάρος κατευθειαν. Δεν είναι εύκολο αλλά το παλεύω. Απλά επειδή οι πάνες του ήταν καλές εξαρχής ήμουν σίγουρη ότι ήμασταν σε καλό δρόμο. Γουλιτσες σπάνια βγάζει, επίσης όσο θηλάζει πολλές φορές ρευεται ενώ είναι στο στήθος ακόμα, σταματάμε για λίγο και συνεχίζει.  @samsympanπολύ χρήσιμα και τα λινκ σου, σε ευχαριστώ πολυ

Αυτό με τη συχνότητα των θηλασμων είναι σχετικό. Εξαρτάται από τη διάρκεια κάθε θηλασμού. Αν θηλάζει μία ώρα ας πούμε, τότε το τρίωρο δεν είναι αραιό. Αν θηλάζει μόνο 20 λεπτά πχ τότε είναι αλλιώς.

Και τα δύο παιδιά μου είχαν θέμα βάρους, το δεύτερο που είναι βρέφος σχεδόν 5 μηνών έχει ακόμη. Η παιδίατρος-συμβουλος μας είπε κι εμάς συμπλήρωμα αντλημενο, στο πρώτο παιδί αρχικά 180 μλ τη μέρα το οποίο αυξήσαμε στα 240 και στα 300 λόγω μη πρόσληψης, με πολύ προσεκτικές οδηγίες ως προς τις δοσολογιες και τη μείωση των μλ για να μπορέσει να κοπεί και να γυρίσουμε στον αποκλειστικό θηλασμό -που αν θες μπορώ να σου τις γράψω, τις έχω αναφέρει κι άλλες φορές στο φόρουμ- και γυρίσαμε στον αποκλειστικό περίπου 4 μηνών. Αν δεν επαρκούσαν οι αντλήσεις (στις μεγαλες ποσότητες πχ 300 δεν επαρκούσαν) δίναμε και λίγο σκόνη. Τώρα στο δεύτερο παιδί που γεννήθηκε 300 γραμμάρια περισσότερο είπε λιγότερα μλ (150 είχε πει ως τώρα, ξεκινώντας από πολύ λιγότερο) θεωρώντας κι ότι το μαθημενο πλέον στήθος (θήλασε μέχρι δυόμισι+ η πρώτη) θα παράγει περισσότερο. Και επαρκούσαν οι αντλήσεις γι'αυτα τα 150. Παρόλα αυτά μαλλον χρειαζόταν περισσότερο, γιατί το παιδί τελικά είναι πολύ πιο κάτω σε βάρος από το πρώτο, που είχε γεννηθεί μικρότερο. Και σε απόλυτα νούμερα είναι στην τελευταία καμπύλη και λιιιγο πιο κάτω. Οπότε τώρα 4μισι μηνών, που η πρώτη είχε γυρισει στον αποκλειστικό, στη δεύτερη μόλις αυξήσαμε τα μλ στα 240. Κι επειδή ειτε δεν επαρκούν οι αντλήσεις είτε δεν γίνεται να αντλώ τόσες φορές γιατί είμαι μόνη μου με τα δύο, ξεκινήσαμε και λίγη σκόνη. Πάλι πολύ σχολαστικά οι οδηγίες για να μπορέσει να κοπούν και η σκόνη και οι αντλησεις. Ελπίζουμε να είναι σύντομα, μιας που πλησιαζουν οι στερεές που το πρώτο παιδί τοτε είχε πάρει πολύ τα πάνω του!

2 ώρες πρίν, little lamb είπε:

Αυτό με τη συχνότητα των θηλασμων είναι σχετικό. Εξαρτάται από τη διάρκεια κάθε θηλασμού. Αν θηλάζει μία ώρα ας πούμε, τότε το τρίωρο δεν είναι αραιό. Αν θηλάζει μόνο 20 λεπτά πχ τότε είναι αλλιώς.

Και τα δύο παιδιά μου είχαν θέμα βάρους, το δεύτερο που είναι βρέφος σχεδόν 5 μηνών έχει ακόμη. Η παιδίατρος-συμβουλος μας είπε κι εμάς συμπλήρωμα αντλημενο, στο πρώτο παιδί αρχικά 180 μλ τη μέρα το οποίο αυξήσαμε στα 240 και στα 300 λόγω μη πρόσληψης, με πολύ προσεκτικές οδηγίες ως προς τις δοσολογιες και τη μείωση των μλ για να μπορέσει να κοπεί και να γυρίσουμε στον αποκλειστικό θηλασμό -που αν θες μπορώ να σου τις γράψω, τις έχω αναφέρει κι άλλες φορές στο φόρουμ- και γυρίσαμε στον αποκλειστικό περίπου 4 μηνών. Αν δεν επαρκούσαν οι αντλήσεις (στις μεγαλες ποσότητες πχ 300 δεν επαρκούσαν) δίναμε και λίγο σκόνη. Τώρα στο δεύτερο παιδί που γεννήθηκε 300 γραμμάρια περισσότερο είπε λιγότερα μλ (150 είχε πει ως τώρα, ξεκινώντας από πολύ λιγότερο) θεωρώντας κι ότι το μαθημενο πλέον στήθος (θήλασε μέχρι δυόμισι+ η πρώτη) θα παράγει περισσότερο. Και επαρκούσαν οι αντλήσεις γι'αυτα τα 150. Παρόλα αυτά μαλλον χρειαζόταν περισσότερο, γιατί το παιδί τελικά είναι πολύ πιο κάτω σε βάρος από το πρώτο, που είχε γεννηθεί μικρότερο. Και σε απόλυτα νούμερα είναι στην τελευταία καμπύλη και λιιιγο πιο κάτω. Οπότε τώρα 4μισι μηνών, που η πρώτη είχε γυρισει στον αποκλειστικό, στη δεύτερη μόλις αυξήσαμε τα μλ στα 240. Κι επειδή ειτε δεν επαρκούν οι αντλήσεις είτε δεν γίνεται να αντλώ τόσες φορές γιατί είμαι μόνη μου με τα δύο, ξεκινήσαμε και λίγη σκόνη. Πάλι πολύ σχολαστικά οι οδηγίες για να μπορέσει να κοπούν και η σκόνη και οι αντλησεις. Ελπίζουμε να είναι σύντομα, μιας που πλησιαζουν οι στερεές που το πρώτο παιδί τοτε είχε πάρει πολύ τα πάνω του!

@little lamb σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Θα με ενδιέφεραν περισσότερες πληροφορίες (όχι για να εφαρμόσω το ίδιο προφανώς αλλά για να καταλάβω τη λογική του προγράμματος που είχατε😊). Η αλήθεια είναι ότι έτσι λειτουργούσα με τα μεσοδιαστήματα. Όταν ήξερα ότι το παιδί θήλασε για ένα εικοσαλεπτο (σπάνιο), είχα το νου μου για πιο σύντομο θηλασμό σε σχέση με όταν ήξερα ότι το μωρό θήλαζε κοντά μια ώρα. Βέβαια ο χρόνος δεν δείχνει απαραίτητα και την ποσότητα που πήρε το παιδί, οπότε δεν ξέρω αν είναι εντελώς σωστό κριτηριο. Να χαίρεστε τα παιδάκια σας!

Διαφημίσεις

είναι άκρως φυσιολογικό να αγχώνεται μια μαμά για το βάρος! Είναι φρικτό συναίσθημα. 

Για αυτό και θυμώνω με το ότι δεν δίνουν τις σωστές πληροφορίες..

μπράβο που δεν το αφήνεις! 

Ναι ο χρόνος ή διάρκεια του θηλασμού δεν είναι σημαντική, πιο σημαντικό είναι το άδειασμα στήθους κάθε φορά καλά. 

Επίσης να βγάζεις θηλή (δες τεχνική στο διαδίκτυο με το δαχτυλάκι)  κ να αλλάζεις απευθείας στάση, όταν βλέπεις να μην καταπίνει και φαίνεται να αποκοιμιέται. 

Έτσι το παροτρύνεις να συνεχίσει να πίνει κιόλας αν έχει κουραστεί. 

Να θυμάσαι ότι ο θηλασμός είναι κουραστικός και το μωρό κάνει και διαλείμματα γιατί κουράζεται το σαγόνι κ οι μυς του. 

Επίσης είναι κάτι που το μαθαίνει το παιδί. 

αυτά τα δυο σε συνδυασμό είναι και κάτι που νομίζω είχα διαβάσει ότι κάνει τα παιδιά και λίγο πιο έξυπνα γιατί μαθαίνουν σε τόσο μικρή ηλικία, ο εγκέφαλός τους, το πως να αποκτήσουν τροφή. 

Η άλλη στάση επίσης έχει να κάνει ότι πατάει σε άλλους αδένες το στόμα του μωρού οπότε βγάζει και άλλο γάλα το στήθος - για αυτό δηλαδή το κάνεις. 

Βαθιές ανάσες χαλάρωση, όλα θα πάνε καλά... και πίνε και σούπες ..

Δες και τις γαλακταγωγές τροφές υπάρχει άρθρο που τις αναφέρει, και εδώ και στο διαδίκτυο. 

Η παιδίατρος μου που είναι κ σύμβουλος μου είχε συστήσει τα μαυρομάτικα! (απίστευτα!!!!), πάντα χωρίς μαϊντανό, γιατί κόβει το γάλα! 

Είναι τροφές που κόβουν το γάλα όπως και κάποια τσάγια . Προσοχή λοιπόν. 

Διάβασε άρθρο για γαλακταγωγές για να ξέρεις. 

Α,... κάπου είδα γράφει φίλη για ζύγισμα, μια αναφορά ανά μέρα,... μη ζυγίζεις κάθε μέρα  , το βάρος θέλει μια φορά την εβδομάδα γιατί δεν είναι σταθερό το πως προχωρά και θα είναι κάτι ΠΟΛΥ αγχωτικό...

ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ!    

13 ώρες πρίν, little lamb είπε:

Ναι, είναι σχετικό. Από την άλλη όμως εδώ μιλάμε για νεογέννητο ημερών, που οι θηλαστικές του κινήσεις είναι ok μεν αλλά δεν είναι όπως ένος μεγαλύτερου βρέφους που είναι πλέον εξπερ στο θηλασμό και ρουφά δυνατά και με ρυθμό, με αποτέλεσμα η πληρότητα στο στομαχάκι του να επιτυγχάνεται γρήγορα και να σταματά χορτάτο για να χωνέψει. Δηλαδή το νεογέννητο μπορεί να ρουφάει επαρκώς μεν, αλλά θα κάνει και διάλλειμμα να ξεκουραστεί να το βάλουμε να ρευτεί-θα πάρει κι έναν υπνάκο στο μεταξύ, κλπ. Οπότε εγώ θυμάμαι από το πρώτο μας μωρό (που ήταν και iugr) ότι μετράς από την έναρξη του θηλασμού και όχι από την λήξη.

Τέλοσπάντων, η δική μου η πρόταση @Sophia-K είναι σε κάθε ευκαιρία να βάζεις το μωρό στο στήθος. Ξυπνάει, το βάζεις, αλλάζεις πάνα το βάζεις, γκρινιάζει το βάζεις, νυστάζει το βάζεις, κλπ. Χωρίς ρολόι. Όσο συχνότερα μπορείς. Και για όσο θέλει. Εννοείται φροντίζεις τον εαυτό σου ενδιάμεσα, δεν εννοώ να φτάσεις στα άκρα, ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ.

Όλα θα πάνε μια χαρά!

6 ώρες πρίν, samsympan είπε:

Ναι, είναι σχετικό. Από την άλλη όμως εδώ μιλάμε για νεογέννητο ημερών, που οι θηλαστικές του κινήσεις είναι ok μεν αλλά δεν είναι όπως ένος μεγαλύτερου βρέφους που είναι πλέον εξπερ στο θηλασμό και ρουφά δυνατά και με ρυθμό, με αποτέλεσμα η πληρότητα στο στομαχάκι του να επιτυγχάνεται γρήγορα και να σταματά χορτάτο για να χωνέψει. Δηλαδή το νεογέννητο μπορεί να ρουφάει επαρκώς μεν, αλλά θα κάνει και διάλλειμμα να ξεκουραστεί να το βάλουμε να ρευτεί-θα πάρει κι έναν υπνάκο στο μεταξύ, κλπ. Οπότε εγώ θυμάμαι από το πρώτο μας μωρό (που ήταν και iugr) ότι μετράς από την έναρξη του θηλασμού και όχι από την λήξη.

Ναι, πάντα από την έναρξη. Υποθέτω είναι γνωστό πια αυτό, το λένε όλοι

12 ώρες πρίν, Sophia-K είπε:

σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Θα με ενδιέφεραν περισσότερες πληροφορίες (όχι για να εφαρμόσω το ίδιο προφανώς αλλά για να καταλάβω τη λογική του προγράμματος που είχατ

Λοιπόν μας είχε πει να μη δίνουμε ολόκληρα γεύματα ξένο/αντλημενο για να μη συνηθίσει μεγάλες ποσότητες στο μπουκαλι. Να δίνουμε μονο 30-40 μλ μετά από καθε θηλασμο, που έπρεπε να διαρκεί μία ώρα. Δηλαδή ας πούμε τα 240 μλ ήταν 6 40αρια ή 8 30αρια. Σιγά σιγά ανάλογα με τις ζυγίσεις μειωναμε σταδιακά τα μλ. 180-120-90-60-30. Όσο λιγόστευαν επαρκούσε μόνο το αντλημενο. Κι επίσης είχε πει να έχουμε πολλά διαφορετικά μπιμπερο για να μη συνηθίσει ένα είδος μόνο. Σαν πρόγραμμα δηλαδή θηλαζα μία ώρα, δίναμε το συμπλήρωμα και αντλούσα για το επόμενο συμπλήρωμα. Σε μιάμιση-δυο ώρες πάλι από την αρχή 

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...