Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Πλάνο τοκετού?

Recommended Posts

Προ ημερών έπεσε στην αντίληψή μου αυτό το κείμενο:

http://www.birthchoices.gr/wp-content/uploads/2010/02/birth-plan.pdf

Κυκλοφορεί καιρό, ίσως το έχετε δει κάποιες, και θα ήθελα να συζητήσουμε, ποιά η άποψή σας για τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου πλάνου.

Είναι ρεαλιστικό η επίτοκος να αναμένει (ή να απαιτεί) να ικανοποιούνται όλες τις οι επιθυμίες, από τη στιγμή που δεν έχει επιλέξει να γεννήσει σπίτι της αλλά σε μαιευτήριο? Μήπως τελικά "το πλάνο", δημιουργεί εξωπραγματικές προσδοκίες και την ψευδαίσθηση ότι "όλα γίνονται"?

Μη συζητήσουμε για την άσκοπη ιατρικοποίηση του τοκετού, είναι αλήθεια πως και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Αλλά εδώ όπως θα δείτε περνάμε στο άλλο άκρο...

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 81
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Δημοφιλείς ημέρες

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Προ ημερών έπεσε στην αντίληψή μου αυτό το κείμενο:

http://www.birthchoices.gr/wp-content/uploads/2010/02/birth-plan.pdf

Κυκλοφορεί καιρό, ίσως το έχετε δει κάποιες, και θα ήθελα να συζητήσουμε, ποιά η άποψή σας για τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου πλάνου.

Είναι ρεαλιστικό η επίτοκος να αναμένει (ή να απαιτεί) να ικανοποιούνται όλες τις οι επιθυμίες, από τη στιγμή που δεν έχει επιλέξει να γεννήσει σπίτι της αλλά σε μαιευτήριο? Μήπως τελικά "το πλάνο", δημιουργεί εξωπραγματικές προσδοκίες και την ψευδαίσθηση ότι "όλα γίνονται"?

Μη συζητήσουμε για την άσκοπη ιατρικοποίηση του τοκετού, είναι αλήθεια πως και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Αλλά εδώ όπως θα δείτε περνάμε στο άλλο άκρο...

Δεν είχα ξαναδεί δει το συγκεκριμένο, αλλά η όλη ιδέα είναι απλά μία Αμερικανική μόδα που έρχεται και εδώ με καθυστέρηση, και αμφιβάλλω αν και στην Αμερική όντως τα εφαρμόζει κανείς αυτά.

Σε δημόσιο νοσοκομείο, πάω και στοιχημα ότι απλά θα την πάρουν τη γυναίκα για γραφική και δε θα το διαβάσουν καν. Προσπαθώ να σκεφτώ τη σκηνή σε δημόσιο μαιευτήριο, με ελλείψεις προσωπικού, τους γιατρούς να έχουν να αντιμετωπίσουν εφημερίες με κάθε λογής προβλήματα ζωής και θανατου, και να μπαίνει η άλλη με το φυλλάδιο να μιλάει για γάντζο στο ταβάνι... Ζουρλομανδύα θα φέρουν.

Σε ιδιωτικό, πάλι για τρελή θα την πάρουν, απλά ίσως μία στις τόσες να βρει ένα γιατρό που θα κουνήσει το κεφάλι με κατανόηση, θα σκεφτεί "ωραία, σε υστερική έπεσα, ας δούμε πόσο παραπάνω προτίθεται να πληρώσει η ντίβα" και μετά έτσι κι αλλιώς, θα κάνει ο,τι θα έκανε κανονικά ή με μια απλή συζήτηση, δεδομένου ότι υπάρχουν και κανονισμοί, και δε θέλει να βρεθεί στα δικαστήρια.

Πολλά πάντως από όσα γράφει το πλανο, είναι θέμα "ο,τι πληρώσεις παίρνεις". Δηλαδή αν θες να πληρώσεις μονόκλινο, και υπάρχει, δεν σε εμποδίζει κανείς. Αν δεν εχεις να πληρώσεις, προφανως ποιον τον νοιάζει τι θες; Κάποια άλλα απαιτουν υποδομές σε μαιευτήριο που απλά δεν υπάρχουν, εκτός ίσως αν θες να πληρώσεις παρα πολλά για να διαμορφώσουν το χώρο στα γούστα σου. Για τη μέση γυναίκα άρα που δεν θα δωρίσει νέα πτερυγα στο μαιευτήριο, πολλά ειναι απλά στη σφαίρα της φαντασίας. Και πολλά άλλα απλά δεν μπορούν να γίνουν, αφού υπάρχουν κανονισμοί που καθορίζουν πολλές πρακτικές, και μπορείς να χτυπιέσαι όσο θες, απλά δεν γίνεται να κάνεις ο,τι σου κατέβει (όπως να βάλεις συγγενη σε αιθουσα χειρουργείου, τουλάχιστον σε όσα νοσοκομεία έχω χρειαστεί εγώ).

Για τα υπόλοιπα που είναι και τα πιο λίγα, του αν θα περιμένεις μέχρι τη Χ βδομάδα, αν και τι πιπίλα θα πάρει το μωρό κλπ, μία απλή κουβέντα από πριν, μαλλον θα ειχε το ίδιο αποτέλεσμα, και δε φαινόταν η μαμά και για ιδιόρρυθμη.

Να σου πω την αλήθεια , μετά τη δική μου εμπειρία τοκετού,. το πλάνο μου στο επόμενο θα είναι "βλέποντας και κάνοντας"

Σε αυτό που θα είμαι πολύ προσεκτική όμως θα είναι η επιλογή του γιατρού μου. Δεν εμπιστεύομαι ούτε τη σκιά μου πλέον.

Το πλάνο χρησιμοποιείται πολύ στο εξωτερικό. Από τη στιγμή που πληρώνεις έναν γιατρό και κάποιους επαγγελματίες υγείας, γιατί να μην ικανοποιήσουν κάποιες επιθυμίες σου, εφ' όσων δεν είναι παράλογες και δεν έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο σε εσένα και το παιδί?

2t7wp3.png

Μαζί σου jelly (και σε ό,τι αφορά αυτό που λες για το γυναικολόγο, είναι καίριας σημασίας επιλογή).

Απλώς κάποιες "επιθυμίες", προσωπικά μου φαίνονται όντως παράλογες.

Και αναρωτιέμαι μήπως τέτοιου είδους "πλάνα" το μόνο που επιτυγχάνουν τελικά είναι να δημιουργούν ορδές "τσαμπουκαλεμένων" εγκύων, που θεωρούν αυτονόητο ότι μπορούν να ζητούν να έχουν μαζί τους βελονιστή, ομοιοπαθητικό, ρεφλεξολόγο, doula κτλ, ή να έχουν άποψη για το αν και πότε είναι απαραίτητη μια κολπική εξέταση ή να το κάνουν ζήτημα αν τις ξυρίσουν κτλ.

Εξηγώ: το συγκεκριμένο λινκ το βρήκα στο blog μιας μαμάς. Η ίδια, όπως λέει, έκανε χρήση του πλάνου, και σε κάποιο σημείο που περιγράφει τον τοκετό της- δε θα παραθέσω ακριβώς τι έγραψε - εκφράζει την απογοήτευσή της που έγινε περινεοτομή και χρησιμοποιήθηκε βεντούζα (μετά από 15 ώρες τοκετού). Η ίδια περίπου απέδωσε αυτή την εξέλιξη στην παρουσία του γιατρού της στο δωμάτιο (ο οποίος κατά δήλωσή της δεν ήταν εκεί από την αρχή, εμφανίστηκε μετά από 8 ώρες). Θεώρησε πως της δημιούργησε πίεση και καθυστέρησε την εξέλιξη της όλης διαδικασίας...μάλιστα σε άλλη ανάρτηση γράφει ότι της "στέρησε" τον τοκετό. Αλλού γράφει ότι ευτυχώς που είχε ξυριστεί από το σπίτι, αλλιώς δε θα άντεχε και αυτό το μαρτύριο από την αχώνευτη μαία που την υποδέχτηκε. Αλλού ότι "τραυματίστηκε" η ψυχή η δική της και του μωρού της και ότι μετά τη γέννα έπρεπε να "διαχειριστεί" το γεγονός ότι δε γέννησε αλλά την ξεγέννησαν....Και όλα αυτά επειδή δε γέννησε χωρίς ΚΑΜΙΑ παρέμβαση...

Φανταστείτε να κατέληγε σε καισαρική...

Διαφημίσεις

Μαζί σου jelly (και σε ό,τι αφορά αυτό που λες για το γυναικολόγο, είναι καίριας σημασίας επιλογή).

Απλώς κάποιες "επιθυμίες", προσωπικά μου φαίνονται όντως παράλογες.

Και αναρωτιέμαι μήπως τέτοιου είδους "πλάνα" το μόνο που επιτυγχάνουν τελικά είναι να δημιουργούν ορδές "τσαμπουκαλεμένων" εγκύων, που θεωρούν αυτονόητο ότι μπορούν να ζητούν να έχουν μαζί τους βελονιστή, ομοιοπαθητικό, ρεφλεξολόγο, doula κτλ, ή να έχουν άποψη για το αν και πότε είναι απαραίτητη μια κολπική εξέταση ή να το κάνουν ζήτημα αν τις ξυρίσουν κτλ.

Εξηγώ: το συγκεκριμένο λινκ το βρήκα στο blog μιας μαμάς. Η ίδια, όπως λέει, έκανε χρήση του πλάνου, και σε κάποιο σημείο που περιγράφει τον τοκετό της- δε θα παραθέσω ακριβώς τι έγραψε - εκφράζει την απογοήτευσή της που έγινε περινεοτομή και χρησιμοποιήθηκε βεντούζα (μετά από 15 ώρες τοκετού). Η ίδια περίπου απέδωσε αυτή την εξέλιξη στην παρουσία του γιατρού της στο δωμάτιο (ο οποίος κατά δήλωσή της δεν ήταν εκεί από την αρχή, εμφανίστηκε μετά από 8 ώρες). Θεώρησε πως της δημιούργησε πίεση και καθυστέρησε την εξέλιξη της όλης διαδικασίας...μάλιστα σε άλλη ανάρτηση γράφει ότι της "στέρησε" τον τοκετό. Αλλού γράφει ότι ευτυχώς που είχε ξυριστεί από το σπίτι, αλλιώς δε θα άντεχε και αυτό το μαρτύριο από την αχώνευτη μαία που την υποδέχτηκε. Αλλού ότι "τραυματίστηκε" η ψυχή η δική της και του μωρού της και ότι μετά τη γέννα έπρεπε να "διαχειριστεί" το γεγονός ότι δε γέννησε αλλά την ξεγέννησαν....Και όλα αυτά επειδή δε γέννησε χωρίς ΚΑΜΙΑ παρέμβαση...

Φανταστείτε να κατέληγε σε καισαρική...

Αυτό θα πει "first world problem"... Αλλοι πεθαίνουν γιατί δεν έχουν γιατρό και νοσοκομείο, άλλοι τραυματίζονται από την παρουσία του γιατρού στο δωμάτιο.

Αυτό θα πει "first world problem"... Αλλοι πεθαίνουν γιατί δεν έχουν γιατρό και νοσοκομείο, άλλοι τραυματίζονται από την παρουσία του γιατρού στο δωμάτιο.

Για την ακρίβεια έγραψε ότι τραυματίστηκε ψυχικά από τις "παρεμβάσεις" (περινεοτομή & βεντούζα)...

Δηλαδή στην περίπτωση καισαρικής (δεν παίρνω και όρκο, αλλά από τη βεντούζα καλύτερη μου ακούγεται) μάλλον δε θα γλύτωνε τα ψυχοφάρμακα...

Για την ακρίβεια έγραψε ότι τραυματίστηκε ψυχικά από τις "παρεμβάσεις" (περινεοτομή & βεντούζα)...

Δηλαδή στην περίπτωση καισαρικής (δεν παίρνω και όρκο, αλλά από τη βεντούζα καλύτερη μου ακούγεται) μάλλον δε θα γλύτωνε τα ψυχοφάρμακα...

Καλό είναι να διαβάζουμε πριν σχολιάσουμε! αφού υπάρχει άλλη παράγραφο που λέει ότι ο γιατρός θα της εξηγεί τι κάνει κατά την διάρκεια της καισαρικής (και ότι κατάλαβε κατάλαβε)!

Από εκεί και πέρα εγώ δεν το βρίσκω κακό να έχεις κάποιες απαιτήσεις, στο πλαίσιο του εφικτού και δυνατού, ειδικά όταν δίνεις και τόσα λεφτά. Από εκεί και πέρα οκ η πισίνα μπορεί να μην είναι και πολύ εφικτό, αλλά καλό είναι να ζητάμε τα 100 για να πάρουμε τα 10!

Ζήτω η παιδική χαρά!!!

Το λες και "ψυχοπαθεια"!

Σε πληροφορώ ο τρόπος που γράφει δε σου αφήνει τέτοια εντύπωση.Γι'αυτό και άνοιξα το θέμα.

Η γυναίκα αυτή είχε διαβάσει ό,τι υπάρχει στο web σχετικά με το θέμα του φυσικού τοκετού και άκριτα τελείως το υιοθέτησε ως σωστό...

Όταν λοιπόν δεν έγιναν ΟΛΑ όπως τα είχε φανταστεί (μετά από 15 ώρες προσπαθειών που της έκαναν όλα τα χατίρια), έφταιγαν η μαία και ο γιατρός που την "πρόδωσαν":confused:

Διαφημίσεις

Καλό είναι να διαβάζουμε πριν σχολιάσουμε! αφού υπάρχει άλλη παράγραφο που λέει ότι ο γιατρός θα της εξηγεί τι κάνει κατά την διάρκεια της καισαρικής (και ότι κατάλαβε κατάλαβε)!

Στο πλάνο το γράφει αυτό?

edit: πράγματι το γράφει ...

Για τα υπόλοιπα που λες, όντως, ζητάς 100, παίρνεις τα 10 (αντί για 0), καλό το deal ...

Τι να πεις.

Στο πλάνο το γράφει αυτό?

edit: πράγματι το γράφει ...

Για τα υπόλοιπα που λες, όντως, ζητάς 100, παίρνεις τα 10 (αντί για 0), καλό το deal ...

Τι να πεις.

Ναι στην παράγραφο 14!

Ζήτω η παιδική χαρά!!!

Βεβαια από την άλλη, αν μιλήσεις με ένα λογικό γιατρό, και ζητήσεις 10, θα σου εξηγήσει π.χ. γιατί τα 5 δε γίνονται καθόλου, πόσο κοστίζουν τα άλλα 2, και θα συμφωνήσει τα υπόλοιπα 3 που είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Ενώ όταν μπεις μεσα και του παραδώσεις τη λίστα με τα 100 αιτήματα, μάλλον έχεις μπει στην κατηγορία "ψώνιο", οπότε αναλόγως το γιατρό, ή θα σε πετάξει έξω ή θα σε αγνοήσει πλήρως ενώ παριστάνει ότι σε ακούει.

Πλάνο / Λίστα τοκετού

Θα θέλαµε να συνεργαστούµε µε το προσωπικό του νοσοκοµείου/ της κλινικής σας, για να εξασφαλίσουµε έναν ασφαλή και φυσικό τοκετό. Σας παρουσιάζουµε το πλάνο τοκετού µας, προκειµένου να σας ενηµερώσουµε για τις επιθυµίες µας. Οι επιλογές µας έγιναν µετά από ώριµη σκέψη και σε συνεργασία µε επαγγελµατίες υγείας (µαία, µαιευτήρα, παιδίατρο, ψυχίατρο).Η εξασφάλιση της σωµατικής και συναισθηµατικής υγείας του παιδιού µας είναι η πρώτη µας προτεραιότητα. Εκτιµούµε τη συµβολή σας στο να βοηθήσετε την οικογένεια µας να πετύχει τους προσωπικούς της στόχους στο τοκετό. Ευχαρίστως να απαντήσουµε και να συζητήσουµε κάθε προβληµατισµό σας .

1. Είναι προγραµµατισµένο να γίνει

• Φυσιολογικός τοκετός
  • Φυσιολογικός τοκετός στο νερό
  • Καισαρική τοµή
  • Φυσιολογικός τοκετός µετά από καισαρική
  • Φυσιολογικός τοκετός διδύµων / τριδύµων

2. Άτοµα που θα παρευρίσκονται στο τοκετό µου

• Ο σύζυγος – σύντροφος µου
  • Μέλος της οικογένειας µου, ______________
  • Η µαία µου
  • Doula – βοηθός µητρότητας
  • Παιδίατρος επιλογής µας
  • Άλλο ______________

3. Περιβάλλον τοκετού/ προσωπικές προτιµήσεις

• Να υπάρχει ατοµική τουαλέτα και ντους στο δωµάτιο
  • Να γεννήσω στο ίδιο δωµάτιο, χωρίς να µε µετακινήσετε την ώρα της γέννας
  • Να υπάρχει αρκετός χώρος ώστε να µπορώ να κινούµαι άνετα
  • O φωτισµός να είναι χαµηλός για να µπορώ να χαλαρώνω
  • Να επικρατεί ηρεµία στο δωµάτιο
  • Να υπάρχει ζεστασιά όση χρειάζεται το νεογέννητο µωρό µου και εγώ για να αισθανόµαστε ευχάριστα
  • Να µπορώ να ακούω τη µουσική που µε χαλαρώνει (θα φέρω τα cd µου)
  • Να φορώ δικά µου ρούχα
  • Θα βοηθούσε πολύ να υπάρχει µπάλα τοκετού (θα φέρω τη δική µου)
  • Να υπάρχει σκαµνάκι – καρέκλα τοκετού
  • Να υπάρχουν µαξιλάρια
  • Να υπάρχει γάντζος στο ταβάνι µε πανί για να µπορώ να στηρίζοµαι
  • Θα ήθελα να βγάζουµε φωτογραφίες (χωρίς φλας) και να τραβάµε βίντεο ελεύθερα
  • Άλλο ______________

4. Προετοιµασία για το τοκετό

• ∆εν επιθυµώ ξύρισµα του εφηβαίου
  • ∆εν επιθυµώ να µου κάνετε κλύσµα
  • ∆εν επιθυµώ να µου εφαρµοστεί ενδοφλέβιος όρος για να έχω ελευθερία κινήσεων
  • ∆εν επιθυµώ ουροκαθετήρα

5. Παρακολούθηση εµβρύου

• Επιθυµώ διακοπτόµενη παρακολούθηση των παλµών του µωρού µου µε φορητό ανιχνευτή εµβρυϊκών παλµών (DOPPLER)
  • Eπιθυµώ συνεχή παρακολούθηση των παλµών του µωρού µου µε εξωτερικό καρδιοτοκογράφο

6. Αντιµετώπιση πόνου / Ανακούφιση

• Προτιµώ φυσικές µεθόδους ανακούφισης πόνου (ζεστές κοµπρέσες, κινήσεις /
    στάσεις σώµατος)
  • Ανθρώπινη συνεχής υποστήριξη (βοηθός µητρότητας, µαία, σύντροφος, άλλος)
  • Να εκφράζοµαι κατά βούληση (φωνή, βογκητό, κίνηση)
  • Πισίνα - µπανιέρα
  • Τεχνικές αναπνοής
  • ∆ακτυλοπίεση - Μασάζ
  • Βελονισµός
  • Οµοιοπαθητική
  • Ρεφλεξολογία
  • Φάρµακα
  • Επισκληρίδιο αναισθησία, µόνο αν το ζητήσω και αφού µε ενηµερώσετε για τυχόν
    επιπλοκές που µπορεί να προκαλέσει στο µωρό µου και στην εξέλιξη του τοκετού
  • Άλλο ______________

7. Έναρξη / Εξέλιξη τοκετού

• Επιθυµώ αυθόρµητη έναρξη του τοκετού µου
  • Εφόσον εγώ και το µωρό µου είµαστε υγιείς, δεν θα ήθελα να συζητήσω για
    πρόκληση του τοκετού µου πριν την 42 εβδοµάδα
  • Αν ξεπεράσω τις 42 βδοµάδες κύησης επιθυµώ να περιµένω την αυθόρµητη έναρξη
    του τοκετού εφόσον το µωρό µου είναι υγιές και ο πλακούντας διατηρείται
    σε καλή λειτουργική κατάσταση
  • Αν πρέπει να γίνει πρόκληση ή επίσπευση του τοκετού µου, να ενηµερωθώ για τους
    ακριβείς λόγους, και να γίνεται µόνο όταν υπάρχει απόλυτη ιατρική ένδειξη
  • Προτιµώ φυσικές µεθόδους για την έναρξη ή την επίσπευση του τοκετού µου όπως
    ερεθισµός των θηλών, περπάτηµα, αλλαγή στάσης πριν γίνει χρήση ιατρικών
    µεθόδων και φαρµάκων
  • ∆εν επιθυµώ να µου γίνει τεχνητή ρήξη των εµβρυϊκών υµένων, εκτός και αν
    συντρέχει απόλυτη ιατρική ένδειξη
  • Να µη µου χορηγείται ωκυτοκίνη, προσταγλαδίνες και οποιαδήποτε άλλη ορµόνη,
    παρά µόνο όταν υπάρχει απόλυτη ιατρική ένδειξη και αφού ενηµερωθώ
  • Να χρησιµοποιήσω οµοιοπαθητικά φάρµακα
  • Αν η πρόκληση τοκετού αποτύχει, θα ήθελα να φύγω και να προσπαθήσουµε
    µερικές µέρες αργότερα (εκτός και αν έχω ριγµένο αµνιακό σάκο και εφόσον δεν
    διατρέχουµε κανένα κίνδυνο εγώ και το µωρό µου)

8. Πρώτο στάδιο τοκετού : ∆ιαστολή τράχηλου

• Να ακολουθηθούν οι φυσικοί ρυθµοί του σώµατος µου
  • Να µπορώ να περπατώ ελευθέρα και να αλλάζω στάσεις όποτε το επιθυµώ
  • Να κάνω ντους και να µπαίνω στη µπανιέρα / πισίνα για να χαλαρώσω όποτε θέλω
  • Να πηγαίνω στην τουαλέτα µόνη µου
  • Να µπορώ να τρώω ελαφριά και να πίνω υγρά όποτε το έχω ανάγκη
  • Οι κολπικές εξετάσεις να περιοριστούν στο ελάχιστο και µόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο
  • Να περιοριστεί η είσοδος του προσωπικού στο δωµάτιο µου µόνο στους απολύτως απαραίτητους (µαία, γιατρός, βοηθός µητρότητας/doula, παιδίατρος )
  • Να είµαι ελεύθερη να εκτονώσω τον πόνο µου µε φωνή, βογκητό, κίνηση

9. ∆εύτερο στάδιο τοκετού : Εξώθηση

• Θα ήθελα να αρχίσω τις εξωθήσεις όταν νιώσω την ανάγκη να το κάνω
  • Θα ήθελα να µε καθοδηγείτε στο πότε να εξωθώ
  • Να διαλέξω µόνη µου τη στάση που µε βολεύει καλύτερα στο τοκετό µου
  • Αν είναι δυνατόν να µπορώ να στηρίζοµαι σε άτοµα για να εξωθώ
  • Να γεννήσω στην ειδική πισίνα / µπανιέρα
  • Να βλέπω σε καθρέπτη το κεφαλάκι του µωρού και να µπορώ να το πιάσω όταν ξεπροβάλει για να πάρω δύναµη να συνεχίσω
  • Προτιµώ να µη µου γίνει περινεοτοµη εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο
  • Για να αποφύγω το σκίσιµο ή τη περινεοτοµη ο συνοδός µου/η βοηθός µητρότητας θα κάνει τοπικό µασάζ µε λαδί και θα βάζει ζεστές κοµπρέσες στο περίνεο µου
  • Για να αποφύγω το σκίσιµο θα επιλέξω στάσεις τοκετού που θα µε βοηθήσουν
  • Να αποφευχθεί η βεντούζα ή ο εµβρυουλκός εκτός κ αν υπάρχει απόλυτος ιατρικός λόγος και αφού έχει εξαντληθεί κάθε άλλη προσέγγιση
  • Μόλις γεννηθεί το µωρό µου να το βάλετε το πάνω στη κοιλιά µου

10. Αµέσως µετά το τοκετό

• Ο οµφάλιος λώρος να κοπεί µόνο όταν σταµατήσει να πάλλεται
  • Ο οµφάλιος λώρος να κοπεί από τον σύζυγο µου
  • Να έχω στην αγκαλιά µου το µωρό και να το θηλάζω όταν θα το εξετάζετε
  • Μόλις γεννηθεί το µωρό να του επιτρέψουµε να συρθεί πάνω µου για να φτάσει
  • στην θηλή (αντανακλαστικό του θηλασµού) όσο χρόνο και αν χρειαστεί
  • Να θηλάσω το µωρό µου το πολύ µέσα σε µια ώρα από το τοκετό µου
  • Να γίνει συλλογή βλαστοκυττάρων απʼ τον οµφάλιο λώρο (έχω τον ειδικό ασκό)

11. Τρίτο στάδιο τοκετού : έξοδος πλακούντα

• Να γίνει αυτόµατη έξοδος του πλακούντα χωρίς να µου χορηγήσετε ωκυτοκίνη
  • Θα ήθελα να µου δείξετε τον πλακούντα µόλις βγει
  • Θα µε βοηθούσε πολύ να έχω το µωρό µου στην αγκαλιά κατά την έξοδο του
    πλακούντα και κατά τον έλεγχο και την επιδιόρθωση των ιστών µου στο περίνεο
  • Να µη µου γίνουν ράµµατα αν το σκίσιµο µου είναι µικρό
  • Να µη µου βάλετε καθετήρα στην ουρήθρα, θα προσπαθήσω να ουρήσω µόνη µου

12. Φροντίδα νεογνού

• Σκουπίστε απαλά το µωρό µου µε µια πετσέτα δίνοντας του έτσι και απτικά ερεθίσµατα για να αναπνεύσει
  • Παρακαλώ να µη χρησιµοποιηθεί ρινογαστρικός καθετήρας για τον καθαρισµό των αεροφόρων οδών του µωρού µου εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο
  • Να καθυστερήσετε τουλάχιστον ένα 24ωρο το µπάνιο του µωρού γιατί το σµήγµα είναι χρήσιµο να παραµείνει και να απορροφηθεί απʼ το δέρµα του
  • Θα ήθελα να κάνω εγώ ή ο σύζυγος µου το πρώτο µπάνιο του µωρού µας
  • Να έχουµε τον προσωπικό µας παιδίατρο
  • Να µη βάλετε σταγόνες νιτρικού αργύρου ή αντιβίωσης στα µάτια του µωρού µου
  • Να µη γίνει ένεση βιταµίνης Κ
  • Να µη γίνει λήψη αίµατος για έλεγχο µεταβολισµού - Guthrie test και αν κριθεί απαραίτητο να πραγµατοποιηθεί µετά από την πρώτη βδοµάδα
  • Θα το θηλάσω αποκλειστικά, για το λόγο αυτό µη του δώσετε ξένο γάλα ή παιδικό χαµοµήλι
  • Μη του δώσετε πιπίλα
  • Κάθε φορά που κλαίει θα ήθελα να µου το φέρνετε για να το θηλάσω
  • Θα ήθελα ένα σύµβουλο θηλασµού για να ενηµερωθώ σωστά στα θέµατα του θηλασµού
  • Θα κάνω ʽσυγκατοίκησηʼ ή rooming – in
  • Θα ήθελα να έχω συνέχεια το µωρό µου στο δωµάτιο εκτός από τα βράδια

13. Πρόωρο / Άρρωστο µωρό

• Να θηλάσω το πρόωρο µωρό µου
  • Θα βγάζω γάλα µε την αντλία για να δίνετε στο άρρωστο µωρό µου
  • Να µπορούµε να επισκεπτόµαστε το µωρό µας όποτε θέλουµε (οι γονείς)
  • Να φροντίζω το µωρό µου µόνη µου όσο µπορώ
  • Να µου επιτραπεί και να υποστηριχθεί η µέθοδος καγκουρό για την αντιµετώπιση του πρόωρου µωρού µου
  • Σε περίπτωση ίκτερου θα θηλάζω το µωρό µου και θα συνεχίζω να το έχω στο δωµάτιο µου
  • Το περιβάλλον της εντατικής νεογνών να είναι φιλικό προς τα βρέφη

14. Σε περίπτωση καισαρικής

• Θα ήθελα να αποφύγω τη καισαρική εκτός και αν υπάρχει απολύτως αναγκαίος λόγος
  • Θα ήθελα µια δεύτερη γνώµη από κάποιο γιατρό
  • Προτιµώ επισκληρίδιο παρά γενική αναισθησία
  • Θα ήθελα να είναι µαζί µου στο χειρουργείο η µαία µου / ο σύζυγος µου
  • Να µου εξηγείται τι συµβαίνει κατά τη διάρκεια της καισαρικής και αφού έχω τις αισθήσεις µου
  • Να κρατήσω στην αγκαλιά µου το µωρό µου και αν γίνεται να το θηλάσω µόλις γεννηθεί
  • Σε περίπτωση γενικής αναισθησίας επιθυµώ ο σύντροφός µου να κρατήσει το µωρό µου µόλις γεννηθεί
  • Θα προτιµούσα ήπιες µεθόδους για την καλύτερη ανάρρωση µου, όπως οµοιοπαθητική, ανθοϊάµατα του Bach, ανθρώπινη επαφή, µουσική

15. Άλλα…

• Σχεδιάζω να φύγω απʼ την κλινική / το νοσοκοµείο µόλις νιώσω καλύτερα, και αφού πάρω την άδεια του γιατρού µου ακόµη και αν έχουν περάσει λίγες ώρες
  • Να µπορούν να µε επισκεφτούν και τα υπόλοιπα παιδιά µου κατά τη διαµονή στη κλινική / το νοσοκοµείο
  • Να παρέχεται η δυνατότητα µεταγεννητικής παρακολούθησης στο σπίτι από τη βοηθό µητρότητας, τη µαία µου ή το παιδίατρο

• Μου αρέσει 1

Δηλαδή όλα αυτά τα ζητήματα κινούνται στο πεδίο ενδιαφέροντος μιας ψωνισμένης υστερικής γυναίκας, που αν δεν ήταν ψώνιο και δεν ήταν και υστερική, θα καθόταν αναπαυτικά να την ξεγεννήσουν και θα ένιωθε και θαυμάσια.

Μωρέ μπράβο! :shock::shock::shock::shock:

Διαφημίσεις

Το πλάνο είναι προφανές πως έχει σκοπό να ενημερώσει και να γνωστοποιήσει δυνατότητες και επιλογές στην εγκυμονούσα.

Αυτές τις επιλογές μπορεί να τις συζητήσει τόσο με τον γιατρό της, όσο και με το μαιευτήριο που έχει επιλέξει (αφήνουμε το δημόσιο νοσοκομείο στην άκρη αυτή τη στιγμή).

Προς πληροφόρηση σας, τα περισσότερα από όσα αναφέρονται στο πλάνο, είναι εφικτά και μπορούν να εφαρμοστούν εφόσον τα ζητήσεις κι εφόσον είναι και ο/η γιατρός σου, σύμφωνος με όλες τις πρακτικές και τις εφαρμόζει.

Είναι εξαιρετικά νοσηρό να θεωρεί κανείς ότι ένας άνθρωπος δεν πρέπει να αισθάνεται άσχημα όταν του γίνονται επεμβάσεις και παρεμβάσεις στο σώμα του, παρά την θέληση ή την κατανόηση του.

• Μου αρέσει 1

Δηλαδή όλα αυτά τα ζητήματα κινούνται στο πεδίο ενδιαφέροντος μιας ψωνισμένης υστερικής γυναίκας, που αν δεν ήταν ψώνιο και δεν ήταν και υστερική, θα καθόταν αναπαυτικά να την ξεγεννήσουν και θα ένιωθε και θαυμάσια.

Μωρέ μπράβο! :shock::shock::shock::shock:

Μεγάλο μέρος από αυτά, είναι πράγματα που έτσι κι αλλιώς θα συζητούσε κανείς με το γιατρό του, και αν ο γιατρός δεν ακούει, ή δεν εξηγεί, είναι λόγος να αλλάξει γιατρό.

Κάποια από αυτά, απλά ορίζονται από κανονισμούς νοσοκομείων ή είναι θέματα οικονομικά. Είναι άλλο να ρωτήσεις αν το νοσοκομείο έχει rooming-in ή πόσο κάνει το μονόκλινο και άλλο να τα παρουσιάσεις σε μια λίστα απαιτήσεων. Σε ποιον κιόλας θα πάει η λίστα; Τι τον νοιάζει το γυναικολόγο σε τι δωμάτιο π.χ. θα μείνει η λεχώνα;

Κάποια άλλα απλά δε γίνονται γιατί κανένας κανονισμός δεν τα επιτρέπει, όπως το να βάλεις τα παιδιά σου σε δωμάτιο μαιευτηρίου. Οπότε τι νόημα έχει η λίστα;

Το θέμα είναι ότι πολλά από αυτά που αναφέρει δε γίνεται να εφαρμοστούν σε όλους τους τοκετούς.

Δεν είμαστε γιατροί ώστε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει κάθε στιγμή, και τι είναι απαραίτητο και τι όχι να γίνει, από πλευράς "παρέμβασης" και "επιλογών".

Βασικά και γιατροί να ήμασταν, αμφιβάλλω αν τη δύσκολη ώρα του τοκετού έχεις πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας και της κατάστασής σου!

2t7wp3.png

Θεωρω οτι η επιλογη ενος καλου κ εμπειρου γιατρου κ ενος καλου νοσοκομειου εξασφαλιζει την γεννηση ενος υγειες μωρου. Μονο αυτο πρεπει να σκεφτετε μια μαμα κ οχι πως θα ακολουθησει μοδες κ πως θα το πεξει προοδευτικη στο θεμα γεννας. Το να γεννησει μια μαμα περα απο τις 42 εβδομαδες ακομα κ αν ολα δειχνουν καλα ειναι ακρως επικινδυνο κ περνεις πολλα ρισκα κ εχω προσφατο παραδειγμα οπου ταλαιπωρηθηκαν παρα πολυ κυριως το μωρο που κινδυνευσε ενω ολα δειχναν τελεια αλλα δυστηχως κ τα μηχανηματα ακομα κ τωρα δεν τα προβλεπουν ολα. Το να σκεφτετε μια μαμα αν θα γεννησει με μουσικη με τους φιλους της παρεα σε μονοκλινο με γατζους αντι να θελει να γεννησει ενα υγιες μωρο κ ολα να πανε καλα το θεωρω περριτες πολυτελειες κ ναι ειναι το ψωνιο που τις προκαλει κ οχι η υγεια του μωρου.

Το πλάνο είναι ότι λέει η λέξη ΠΛΑΝΟ.

Με βάση τα δεδομένα της, η κάθε γυναίκα, μπορεί να κάνει ένα πλάνο και να σκεφτεί/συζητήσει εναλλακτικές. Πρώτα με τον γιατρό

. Σε αυτή τη φάση, ένα πλάνο είναι καλός τρόπος να ελέγξεις τις πρακτικές του γιατρού σου, να του ζητήσεις να τις αιτιολογήσει και να πάρεις τις αποφάσεις σου από κει και πέρα.

πχ. Ολη η προετοιμασία τοκετού, μπορεί να αποφευχθεί. Συμβαίνει παντού, αλλά μπορείς να την αποφύγεις. Γιατί να μην το κάνεις λοιπόν;

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το πλάνο για σένα κι όχι για να το πας σε κάποιον ή μπορείς να το μορφοποιήσεις και να κάνεις κάτι δικό σου, πιο κοντά στα δικά σου θέματα και να το πας στο μαιευτήριο για να το συζητήσεις και να τους δεσμεύσεις σε κάποια πράγματα. Επιπλέον, πολλές γυναίκες έχουν λεφτά για να πάρουν μονόκλινο και σουίτες, αλλά δεν έχουν καλύτερη αντιμετώπιση ως προς τις μεθόδους και παρεμβάσεις στον τοκετό.

Το ζήτημα δεν είναι το χαρτί ή οι συγκεκριμένες επιλογές, αλλά ότι υπάρχουν επιλογές και δεν είναι υποχρεωμένη η κάθε γυναίκα να υποστεί το οτιδήποτε, χωρίς μάλιστα να γνωρίζει και να ενημερώνεται σε κάθε φάση.

Το ζήτημα δεν είναι το χαρτί ή οι συγκεκριμένες επιλογές, αλλά ότι υπάρχουν επιλογές και δεν είναι υποχρεωμένη η κάθε γυναίκα να υποστεί το οτιδήποτε, χωρίς μάλιστα να γνωρίζει και να ενημερώνεται σε κάθε φάση.

Αυτο που λες ειναι επιλεγω εναν καλο γιατρο που σεβετε τους ασθενης του κ τις καθοδηγει σωστα χωρις να τις κοροιδευει. Ολοι οι καλοι γιατροι κ ευτυχως υπαρχουν πολλοι σου δινουν καποιες επιλογες κ σου εξηγουν το καθε τι που συμβαινει.

τα περισσότερα ας πούμε ότι τα καταλαβαίνω χωρίς να έχω γεννήσει. ειδικά με την αύξηση των εντελώς άχρηστων ιατρικών παρεμβάσεων σε πολλές γεννήσεις. το να μη δεχτείς όμως το ξύρισμα το κλίσμα (από τα πιο απλά) ή το να μην αφήσεις τον γιατρό που εμπιστεύτηκες μέχρι εκείνη τη στιγμή να λαμβάνει ιατρικές αποφάσεις χωρίς να σου εξηγεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια δεν το καταλαβαίνω.

αυτό που δεν καταλαβαίνω εντελώς είναι η επιλογή του να μην ελέγξουν το βρέφος για κάποια νοσήματα και έλλειψη ενζύμου.δεν δεν.. απαράδεκτο έως μη πω..

υ.γ το ότι πρέπει να τσεκάρεις σε κουτάκι ότι επιθυμείς να φωνάζεις και να βογγάς με ξεπερνάει..υπάρχει περίπτωση να στο απαγορέψουν δηλαδή; :rolleyes:

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

υ.γ το ότι πρέπει να τσεκάρεις σε κουτάκι ότι επιθυμείς να φωνάζεις και να βογγάς με ξεπερνάει..υπάρχει περίπτωση να στο απαγορέψουν δηλαδή; :rolleyes:

Κράτα το

ω ναι :rolleyes::(

2t7wp3.png

ναι!! όπως στο λέω.

Σε εμένα το είπαν "διακριτικά" (και πάλι ντράπηκα βέβαια, γιατι ήμουν και ξεβράκωτη και με διάφορα να τρέχουν και... τελοσπάντων, καταλαβαίνεις)

Σε γνωστές μου ΤΟ ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ! σιγά μη κάτσουν να σου κρατήσουν το χεράκι και να τους χαλάσεις τη βάρδια με τα ουρλιαχτά σου.... :-(

2t7wp3.png

Guest
Το θέμα αυτό είναι κλειστό για νέες απαντήσεις
  • Δημιουργία νέου...