Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΠΗΤ και ραντεβού για...τοκετό?

Recommended Posts

Η ίδια δεν έχω ακόμα παιδάκι (ξεκίνησα πρόσφατα προσπάθειες) αλλά σε πολλές περιπτώσεις του περίγυρού μου που απέκτησαν, έχω παρατηρήσει κάποια πράγματα για τα οποία είμαι επιφυλακτική και που αφορούν μητέρες που θέλησαν απ'την αρχή ως το τέλος φυσιολογικό τοκετό.

Δε θα αναλύσω το κλασσικό που ενώ όλα είναι άψογα και ο γιατρός υποστηρίζει μέχρι τέλους τον ΦΤ, τελικά καταλήγουν σε καισαρική λόγω διάφορων επιπλοκών (για τις οποίες άλλοι γιατροί αντίστοιχα, προχώρησαν κανονικά σε ΦΤ).

Είμαι παράλογη που είμαι αντίθετη στο ότι πάμπολλοι μαιευτήρες στηριζόμενοι στην ΠΗΤ, η οποία για μένα είναι ενδεικτική - όσο ενδεικτική είναι και η σύλληψη για πολλά ζευγάρια - κλείνουν ραντεβού για τεχνητούς πόνους και ΦΤ, πράγμα που σε όσους εγώ γνωρίζω τουλάχιστον, καταλήγει επίσης σε καισαρική. Εκβιάζουν δηλαδή για τη δική μου αντίληψη τον τοκετό.

Θα το δεχόμουν αν επρόκειτο για γονείς που μένουν στην επαρχία, σε μέρη που το μαιευτήριο δεν είναι προσβάσιμο όπως για μας εδώ στην Αθήνα, αλλά για την περίπτωση μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης σε μεγάλη πόλη, όχι. Γιατί να μην περιμένεις να έρθει το μωράκι μόνο του και μέχρι τότε να παρακολουθείς?

Είμαι σε αναζήτηση γυναικολόγου καθώς ξεκίνησα τις προσπάθειες πρόσφατα, και θα ήθελα πολύ να συζητήσουμε τις επιφυλάξεις μου και φυσικά να μου προτείνετε κ κάποιον γυναικολόγο που να μην λειτουργεί όπως περιέγραψα αλλά να αφήνει να έρχεται κάτι τόσο όμορφο μόνο του.

Όταν έρθει η ώρα η καλή, δε θέλω να γεννήσω στο σπίτι ή σε χωράφι όπως έκαναν οι παλιές, δεν εννοώ κάτι τέτοιο. Δε θέλω όμως και να γεννήσω με ραντεβού με το ζόρι!

Διαφημίσεις

Κοίτα, εγώ επειδή έζησα από κοντά την περίπτωση φίλης που έχασε το μωρό της στην 41η εβδομάδα περιμένοντας να ξεκινήσει ο τοκετός, αυτά που λες περί επιφυλάξεων και να μην γεννήσεις με το ζόρι, τα ακούω λίγο βερεσέ.

Πάντως μείνε έγκυος με το καλό και σίγουρα θα μπορέσεις να βρεις γυναικολόγο στα μέτρα σου. Ρίξε και μια ματιά στο φόρουμ, έχουν αναφερθεί πολλά ονόματα κατά καιρούς. Μόνο μην έρθεις μετά και παραπονιέσαι που ο γιατρός ακυρώνει τα ραντεβού του ή σε έχει σε αναμονή με τις ώρες ;)

Καλημέρα Little Monkey!

Δεκτό το παράδειγμα σου και είναι πααάρα πολύ κρίμα, όμως εγώ μιλάω για πιο γενικά περιστατικά, όχι για εξαιρέσεις. Μη μου πεις ότι αυτό που περιέγραψα το ακούς εξίσου σπάνια.

Αυτό που ψάχνω είναι ένας γιατρός που δε θα προσαρμόσει εμένα στο πρόγραμμά του αλλά το αντίθετο. Την τελική επιλογή θα την κάνω εγώ και θα πάρω και την ευθύνη, δε θα παραπονεθώ και τα λοιπά.

Freya, δτη δική σου φάση, όταν προσπαθούσα και μετά έμεινα έγκυος στο παιδάκι μου, ήμουν και εγώ έτσι, της απόλυτης άποψης ότι θέλω να γεννήσω φυσικά και χωρίς παρεμβάσεις κτλ. Παρακολουθούσα την ιστοσελίδα της ευτοκίας και μετά πήγα και στα μαθήματά τους. Γενικώς, έχει μεγάλη σημασία να είμαστε πολύ καλά ενημερωμένες στην εποχή που ζούμε. Δεν θα σου πω ότι απέφερα κάτι από τα μαθήματά τους, διότι για όλα όσα έλεγαν είχα ήδη ενημερωθεί από το διαδίκτυο. Μου έκανε πολύ αρνητική εντύπωση η απροκάλυπτη προώθηση ενός συγκεκριμένου ιδιωτικού μαιευτηρίου που έκαναν σε όλα τα μαθήματα το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφώσει μια ειδική αίθουσα φυσικού τοκετού. Αυτό δεν μου άρεσε καθόλου και δεν ολοκλήρωσα τα μαθήματά τους. Ίσως, κάπου να ψαχτείς και για τοκετό στο σπίτι - νομίζω ότι πλεόν μετά και από το περυσινο περιστατικό στη Θεσσαλονική (με θάνατο νεογνού μετά από τέτοιο τοκετό) έχει απαγορευτεί και δια νόμου αυτή η πρακτική. Θα σου πω την δική μου εμπειρία. Δεν είναι όλες οι εγκυμοσύνες ίδιες. Είχα αυτή τη στάση που έχεις και εσύ τώρα - όχι στην πρόκληση, όχι στις παρεμβάσεις. Όταν, όμως, είδα το μωρό μου να παίρνει βάρος ανεξέλεγκτα και φτάσαμε τα 4700 τελικά στη γέννα, πλέον η μόνη μου επιθυμία ήταν "όχι καισαρική" γιατί στην Ελλάδα του σήμερα το 99% των γιατρών λένε καισαρική όταν το βάρος ξεπερνάει τα 4 κιλά. Θα δεχόμουν και δέχτηκα οτιδήποτε παρά το μαχαίρι. έψαξα και βρήκα γιατρό που είχε την φήμη ότι αποφεύγει τις καισαρικές. και η επιλογή μου δικαιώθηκε. Γέννησα 40+1 με πρόκληση πάνω σε ήδη υπάρχουσα διαστολή 3 και μπορώ να σου πω ότι αντί να ταλαιπωρηθώ για 48 ώρες, ταλαιπωρήθηκα μόνο για 8-10. Η πρόκληση την σωστή μέρα έκανε καλή δουλειά, Βοηθήθηκα με εμβρυουλκό γιατί το παιδί με τέτοιο βάρος δεν έβγαινε καθόλου εύκολα. Αν το απέρριπτα, ίσως, να καταλήγαμε στην καισαρική. όλα τελικά πήγαν καλά. Και αναθεώρησα την άποψή μου αυτή. Θεωρώ πλεόν ότι η πρόκληση μπορεί να γίνεται όταν η μήτρα της γυναίκας είναι έτοιμη, θέλει πολύ στενή παρακολούθηση από τον γιατρό. Επέλεξε έναν γιατρό που δεν είναι της καισαρικής και που θα παλέψει για φυσιολογικό τοκετό (και φυσικό ,γιατί όχι). Εύχομαι καλή επιτυχία στις προσπάθειές σου!

793cp3.png

Γειά σου Zorro!!

Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για όλες αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες σου!

Δεν καταργώ σε καμιά περίπτωση την πρόκληση τοκετού όταν πρέπει, απλά πιστεύω ότι πάρα πολλοί γιατροί την ακολουθούν και σε πείθουν να το κάνεις γιατί βολεύει αυτούς. Και μ αυτό το σκοπό σου κάνουν πρόκληση νωρίς και χωρίς καθόλου διαστολή για παράδειγμα. Στην περίπτωσή σου φαίνεται ότι έκανες πολύ καλά που τη δέχτηκες, να σου ζήσει η μωράκλα σου!!

Τοκετό στο σπίτι δε θέλω, ούτε κάτι αντίστοιχο. Σίγουρα θα χρειαστώ όλες τις υπηρεσίες μιας κλινικής. Αλλά έχεις καταλάβει τι εννοώ οπότε δεν χρειάζεται να εξηγήσω περαιτέρω.

Ευχαριστώ και πάλι! Αν δεν έχεις πρόβλημα στείλε μου σε μήνυμα ποιον γιατρό έχεις και θα το ψάξω. Να είσαι καλά!

Διαφημίσεις

Είμαι σε αναζήτηση γυναικολόγου καθώς ξεκίνησα τις προσπάθειες πρόσφατα, και θα ήθελα πολύ να συζητήσουμε τις επιφυλάξεις μου και φυσικά να μου προτείνετε κ κάποιον γυναικολόγο που να μην λειτουργεί όπως περιέγραψα αλλά να αφήνει να έρχεται κάτι τόσο όμορφο μόνο του.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας γυναικολόγος που μόλις σε αναλάβει θα σου πει ότι θα προγραμματίσει καισαρική 9 μήνες αργότερα βάσει της ΠΗΤ....

Από εκεί και πέρα θα σου έλεγα να μην σε απασχολούν τέτοια θέματα πριν καν μείνεις έγκυος... Αν πας προκατειλημμένη ότι αν σου τύχει καισαρική θα είναι λόγω σκοπιμότητας του γιατρού, όποιος γιατρός και να είναι αυτός θα τον κοιτάς με επιφύλαξη και θα του κολλήσεις και την ταμπέλα του καισαρικάκια... Το ίδιο ισχύει και για την πρόκληση, ή όποια άλλη παρέμβαση.

Βρες έναν καλό γιατρό μόνη σου, που να μπορείς να συννενοηθείς μαζί του και να είναι ουδέτερος.

Καμία προκατάληψη δεν έχω. Έχω το χρόνο και τη θέληση να ψάξω πριν ακόμα μείνω έγκυος και ζητάω τη βοήθεια σας μέσα από τις εμπειρίες σας κατά τις οποίες ο γιατρός σας στήριξε την επιλογή σας για φυσιολογικό ανεξάρτητα από το πρόγραμμα του.

Μια φίλη μου πήγε με ραντεβού γιατί ο γιατρός θεώρησε ότι ήταν μεγάλο το παιδί και κινδύνευε σοβαρά η ίδια (3.100 ο μπέμπης), ενώ στην πραγματικότητα ο λόγος ήταν ότι γένναγε παραμονές χριστουγέννων πρωτοχρονιάς και προφανώς είχε άλλα σχέδια ο ίδιος.

Μια άλλη πήγε με ραντεβού στην 39 εβδομάδα και στο πρώτο στάδιο τεχνητών, που δεν έπιασαν ποτέ, της έκανε ολική να της το πάρει. Αυτή πάλι ήταν για παραμονές πρωτοχρονιάς.

Άμα συνεχίσω δε θα τελειώσω από παρόμοια παραδείγματα...

Τις πρώτες μέρες Αυγούστου να δεις - οι καισαρικές σπάνε κάθε ρεκόρ. Με 3 κιλά παιδί και το έιπε μεγάλο; εγώ τί να πω... με σχεδόν 5.

793cp3.png

Έλα ντε! Για να μη σχολιάσω ότι γεννιούνται Παρασκευές και Σάββατα τα περισσότερα...

Θα ρωτήσω και τον γυναικολόγο μου ο οποίος είναι άριστος αλλά εξειδικευμένος σε άλλα θέματα άσχετα από γέννες και δεν αναλαμβάνει δυστυχώς....αλλά έχω κι άλλο "κολληματακι", δε πολυθέλω ιδιωτικό μαιευτήριο. ουφ

Καμία προκατάληψη δεν έχω. Έχω το χρόνο και τη θέληση να ψάξω πριν ακόμα μείνω έγκυος και ζητάω τη βοήθεια σας μέσα από τις εμπειρίες σας κατά τις οποίες ο γιατρός σας στήριξε την επιλογή σας για φυσιολογικό ανεξάρτητα από το πρόγραμμα του.

Δεν έχεις τώρα προκατάληψη, αλλά αν συνεχίσεις το διάβασμα εδώ μέσα, στο τέλος θα έχεις.:lol:

Λοιπόν, να σου πω τη δική μου εμπειρία. Ο γυναικολόγος μου ήταν ξεκάθαρος. Στην αρχή δεν κάναμε καμία κουβέντα για το είδος του τοκετού, ούτε και με ένοιαζε να σου πω την αλήθεια. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης προέκυψε κάποιο θέμα... Ήταν ξεκάθαρος ότι αν συνεχίσει αυτό το θέμα, θα πάμε για καισαρική. Μου εξήγησε πως και γιατί και το δέχτηκα γιατί δεν ήθελα να ρισκάρω επιμένοντας σε φυσιολογικό τοκετό. Όταν πλησίαζε ο καιρός, μου είπε ότι θα αφήσει να ξεκινήσει ο τοκετός φυσιολογικά, αλλά θα πάμε για καισαρική. Πράγματι με έπιασαν οι πόνοι μεταμεσονύχτιες ώρες και ήρθε εκείνη την ώρα. Δεν κλείσαμε ραντεβού.

Στο δεύτερο παιδί, όλα πήγαιναν καλά, αλλά λόγω της πρώτης καισαρικής, μου είπε ότι οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι για να πάμε σε φυσιολογικό και το πιο ασφαλές θα ήταν να κάνουμε ξανά καισαρική. Επίσης το δέχτηκα. Αυτή τη φορά κλείσαμε ραντεβού. Μου έδωσε περιθώριο μιας εβδομάδας, να διαλέξω πότε ήθελα να γεννήσω. Επέλεξα την τελευταία μέρα από αυτές που μου έδωσε, μόνο που το ίδιο πρωί μου έσπασαν τα νερά. Άρα έτσι κι αλλιώς τότε θα γεννούσα.

Εκτίμησα ότι δεν με πίεσε για συγκεκριμένα ρ/β ώστε να τον βολεύουν. Στο πρώτο παιδί άφησε να ξεκινήσει ο τοκετός μόνος του, στο δεύτερο βάλαμε μεν ρ/β αλλά όποτε βόλευε εμένα...

Άλλοι θα μου πουν ότι κακώς δεν προσπάθησε πρώτα φυσιολογικό τοκετό. Εγώ εμπιστεύτηκα την ιατρική του κρίση και δεν ήθελα ούτε και εγώ να ρισκάρω καθώς δεν με ένοιαζε ο τρόπος που θα έρθουν τα παιδιά στον κόσμο. Οπότε βλέπω ότι ναι μεν προτίμησε καισαρική για τη δική μου περίπτωση, αλλά το κίνητρό του δεν ήταν σίγουρα η βολή του.

Και κάτι άλλο. Μην ακούς ιστορίες από φιλενάδες ή τον οποιοδήποτε. Μπορεί να μην τα μεταφέρουν σωστά ή να υπήρχε και άλλος λόγος που πήρε την όποια απόφαση ο γιατρός. Ο περισσότερος κόσμος τείνει να απλοποιεί το τι του είπε ο γιατρός ή βλέπει ότι θέλει να δει...

Διαφημίσεις

Η ίδια δεν έχω ακόμα παιδάκι (ξεκίνησα πρόσφατα προσπάθειες) αλλά σε πολλές περιπτώσεις του περίγυρού μου που απέκτησαν, έχω παρατηρήσει κάποια πράγματα για τα οποία είμαι επιφυλακτική και που αφορούν μητέρες που θέλησαν απ'την αρχή ως το τέλος φυσιολογικό τοκετό.

Δε θα αναλύσω το κλασσικό που ενώ όλα είναι άψογα και ο γιατρός υποστηρίζει μέχρι τέλους τον ΦΤ, τελικά καταλήγουν σε καισαρική λόγω διάφορων επιπλοκών (για τις οποίες άλλοι γιατροί αντίστοιχα, προχώρησαν κανονικά σε ΦΤ).

Επειδή η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική , το ίδιο κ κάθε εγκυμοσύνη , πιστεύω ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε αν οι επιπλοκές ήταν οι ίδιες...μπορεί ονομαστικά να είναι ....αλλά υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες....το ιστορικό , η πορεία της εγκυμοσύνης.......φαντάζομαι θα είναι πολλά

Είμαι παράλογη που είμαι αντίθετη στο ότι πάμπολλοι μαιευτήρες στηριζόμενοι στην ΠΗΤ, η οποία για μένα είναι ενδεικτική - όσο ενδεικτική είναι και η σύλληψη για πολλά ζευγάρια - κλείνουν ραντεβού για τεχνητούς πόνους και ΦΤ, πράγμα που σε όσους εγώ γνωρίζω τουλάχιστον, καταλήγει επίσης σε καισαρική. Εκβιάζουν δηλαδή για τη δική μου αντίληψη τον τοκετό.

Θα το δεχόμουν αν επρόκειτο για γονείς που μένουν στην επαρχία, σε μέρη που το μαιευτήριο δεν είναι προσβάσιμο όπως για μας εδώ στην Αθήνα, αλλά για την περίπτωση μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης σε μεγάλη πόλη, όχι. Γιατί να μην περιμένεις να έρθει το μωράκι μόνο του και μέχρι τότε να παρακολουθείς?

Όταν έρθει η ώρα η καλή, δε θέλω να γεννήσω στο σπίτι ή σε χωράφι όπως έκαναν οι παλιές, δεν εννοώ κάτι τέτοιο. Δε θέλω όμως και να γεννήσω με ραντεβού με το ζόρι!

Δεν νομίζω ότι μπορεί να σου εγγυηθεί κανείς πως θα γεννήσεις. Αλλωστε , είσαι σε άλλη φάση...άσε να μείνεις έγκυος , και θα βρεις την λύση......αλλά κ καισαρική να γίνει , τι έγινε ? τι έχει πιο πολύ σημασία ? ο τρόπος ή ένα γερό μωράκι?

3W24p3.png

Έλα ντε! Για να μη σχολιάσω ότι γεννιούνται Παρασκευές και Σάββατα τα περισσότερα...

Θα ρωτήσω και τον γυναικολόγο μου ο οποίος είναι άριστος αλλά εξειδικευμένος σε άλλα θέματα άσχετα από γέννες και δεν αναλαμβάνει δυστυχώς....αλλά έχω κι άλλο "κολληματακι", δε πολυθέλω ιδιωτικό μαιευτήριο. ουφ

Εγώ πάντως γέννησα Πέμπτη:P είχα ραντεβού για καισαρική , λόγω προβλήματος στα μάτια, καμία σχέση με την εγκυμοσύνη.Το ραντεβού ήταν Δευτέρα, αλλά με έπιασαν πόνοι την προηγούμενη Τετάρτη...πήγα μεταμεσονύκτια κ γέννησα 5 45 το πρωί.Τον γιατρό τον ξύπνησα ,όπως κ όλους τους υπόλοιπους στο Αλεξάνδρας...άρα εγώ τους ξεβόλεψα:D

3W24p3.png

Γεια σου, Φρέγια, έχω την ίδια ακριβώς αντίληψη με εσένα, σου στέλνω πμ.

GCqDp3.png qpsdp2.png

Οι συγκεκριμένες είναι πολύ στενές μου...πιο στενές δε γίνεται. Ήμουν εκεί για ώρες και στις 2 γέννες, πρόκειται για τα αδέρφια μου.

Τέλος πάντων, ας έρθει το παιδί στην ώρα του κι ας γεννήσω ότι ώρα και με όποιον τρόπο χρειάζεται, εννοώ να ξεκινήσει ο τοκετός μόνος του.

Για κάτι περιπτώσεις σαν εσένα Nikol οι γιατροί κοιτάνε να προγραμματίζουν τις υπόλοιπες χαχαχα

Οι συγκεκριμένες είναι πολύ στενές μου...πιο στενές δε γίνεται. Ήμουν εκεί για ώρες και στις 2 γέννες, πρόκειται για τα αδέρφια μου.

Τέλος πάντων, ας έρθει το παιδί στην ώρα του κι ας γεννήσω ότι ώρα και με όποιον τρόπο χρειάζεται, εννοώ να ξεκινήσει ο τοκετός μόνος του.

Για κάτι περιπτώσεις σαν εσένα Nikol οι γιατροί κοιτάνε να προγραμματίζουν τις υπόλοιπες χαχαχα

:P:p:p εγώ πάντως έχω συναντήσει όλες τις περιπτώσεις ....και να περιμένει ο γιατρός 40+ , κ να κλείνει ραντεβού κ ΦΤ με 15 ώρες αναμονή

3W24p3.png

Διαφημίσεις

Τις πρώτες μέρες Αυγούστου να δεις - οι καισαρικές σπάνε κάθε ρεκόρ. Με 3 κιλά παιδί και το έιπε μεγάλο; εγώ τί να πω... με σχεδόν 5.

Αρχές Αυγούστου γέννησε η κουμπάρα μου με καισαρική και σε ουρά με άλλες 8 έγκυες...και πάλι ήμουν εκεί και ο λόγος είναι ότι 12 χρόνια πριν είχε ξανακάνει καισαρική...αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα

Άμα συνεχίσω δε θα τελειώσω από παρόμοια παραδείγματα...

Αφού θέλεις παραδείγματα, άκου και ένα δικό μου:

Φίλη μου γέννησε το πρώτο παιδί με πρόκληση, φυσιολογικά, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς επειδή έμενε μακριά από το μαιευτήριο και ο γιατρός της είπε πως έτσι που την έβλεπε δεν μπορούσε να της εγγυηθεί πως ο τοκετός δεν θα ερχόταν υπερβολικά γρήγορα και δεν ήθελε να ρισκάρει να τη διώξει από το μαιευτήριο. Η ίδια βέβαια ήταν πεισμένη πως ο γιατρός την έβαλε να γεννήσει για δικούς του λόγους και το έφερνε βαρέως, γιατί να μην την αφήσει να γεννήσει φυσικά όταν θα ήταν η ώρα της μπλα μπλα μπλα. Εννοείται είχε πει στους πάντες την ιστορία της για το πώς την ξεγέλασε ο γιατρός.

Όταν έμεινε έγκυος στο δεύτερο παιδί, της είχε γίνει εμμονή ο τοκετός, ζητούσε επίμονα να μην πάει για πρόκληση, να περιμένει να έρθει το μωρό όταν ήταν έτοιμο μπλα μπλα μπλα. Τελικά το μωρό όντως ήρθε όταν ήταν έτοιμο και ο τοκετός εξελίχτηκε με τόση ταχύτητα που κόντεψε να γεννήσει στο αυτοκίνητο καθ' οδόν για το μαιευτήριο...

Εκεί κάπου σταμάτησε να φταίει ο γιατρός που εκτός του ότι σε βάζει να γεννήσεις όποτε θέλει αυτός, είναι και μεγάλος καισαρικάκιας (βέβαια επ' αυτού η φίλη μου δεν είχε κάτι να πει, καθότι δύο απόλυτα φυσιολογικοί τοκετοί και ο δεύτερος χωρίς καν επισκληρίδιο αφού δεν προλάβαιναν).

Εν πάση περιπτώσει, μείνε έγκυος πρώτα και μετά σκέφτεσαι τη γέννα.

Χωρίς παρεξήγηση δε βρίσκω κάτι χρήσιμο σ' όλο αυτό, ευχαριστώ πάντα βέβαια που ασχολείσαι. Ίσως δεν έχεις καταλάβει την προσέγγιση μου στο θέμα.

Ή έχεις καταλάβει αλλά έχεις διαφορετική άποψη από μένα και είναι απόλυτα δεκτό.

Όσο για το "μείνε πρώτα έγκυος κι ύστερα ψάξε", επειδή το επαναλαμβάνεις, μου ακούγεται περιττό.

Να είσαι καλά.

OK να στο πω λίγο πιο ξεκάθαρα. Υπάρχουν χίλια και ένα πράγματα που μπορούν να πάνε λάθος σε μια εγκυμοσύνη κι εσύ κάθεσαι και ασχολήσαι με ένα υποθετικό πρόβλημα που παίζει να είναι και το λιγότερο σημαντικό. Δικαίωμά σου βέβαια. Πάντως για να φτάσεις στην ώρα της γέννας πρέπει πρώτα να προηγηθεί σύλληψη και 9 μήνες εγκυμοσύνης. Έχεις μέλλον μπροστά σου, πώς να στο πω.

Η δική μου η συμβουλή είναι βρες ένα καλό γιατρό που να μπορεί να χειριστεί επιπλοκές. Γιατί εκεί φαίνεται η διαφορά, όχι στο ποιος ξεγεννάει Παρασκευές ή Σάββατα. Όλα τα άλλα είναι για να ασχολούμαστε. Καλή συνέχεια.

Είναι το καλύτερο αυτό που κάνεις και προσπαθείς να ενημερωθείς από τώρα για γιατρούς κτλ. Ευτυχώς, που σήμερα υπάρχει η τεχνολογία και μπορούμε και μέσα από αυτό το Φόρουμ να ανταλλάσσουμε απόψεις και εμπειρίες. Προσωπικά, οφείλω των επί 18 μηνών μέχρι τώρα θηλασμό μας σε αυτό το φόρουμ. Πριν μπω σε σκέψεις για παιδί και βρω αυτό το φόρουμ, δεν είχα σκεφτεί καν το πώς θα τρέφεται το παιδί που μελλοντικά θα φέρω στον κόσμο. Επίσης, δυο χρήσιμα πράγματα που οφείλω να ομολογήσω ότι αποκόμισα από τις συναντήσεις στην ευτοκία, ήταν η ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου της Πατσούρου για τον θηλασμό και οι συστάσεις που μου έδωσαν οι μαίες για γιατρούς. Γνωρίζουν, όντως, πάρα πολλούς γιατρούς και μου επιβεβαίωσαν φήμες για δυο ονόματα που τους είχα ρωτήσει. Οπότε έχε το ύπόψη σου και αυτό. :)

793cp3.png

Γεια σου, Φρέγια, έχω την ίδια ακριβώς αντίληψη με εσένα, σου στέλνω πμ.

Συμφωνώ με τη Josephine που συμφωνει με σένα, καθώς και με τη Zorro.

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, απʼτην πρώτη μου γέννα και μετά έχουμε 11 παραδείγματα στον περίγυρό μας γυναικών που έχουν γεννήσει. Οι δύο ήταν φ.τ. και οι 9 καισαρικές. Εδώ βέβαια δεν πρόκειται για αδέλφια μας ή κολλητούς μας φίλους(είναι ανύπαντροι), αλλά για ξαδέλφια/γνωστούς/συνάδελφους/γείτονες κλπ, οπότε θα έλεγε κανείς πως δε γνωρίζουμε τις ακριβείς λεπτομέρειες και το πώς κατέληξαν σε καισαρική. Σύμφωνοι, αλλά σαν ποσοστό ακόμα φωνάζει, γκαρίζει που λέμε και στο χωριό μου, ότι στη χώρα μας μπαίνει χέρι γιατρών στην πητ για τη βολή τους (γιατρός δεν έιμαι αλλά πόσο είναι το ποσοστό γεννων που καταλήγουν σε καισαρική σύμφωνα με τον ΠΟΥ? 15, 20%?). Αν στα παραπάνω προσθέσω και όλες τις λεχώνες με τις οποίες γνωρίστηκα στο Έλενα κατά τη διάρκεια της παραμονής μου (στους διαδρόμους, στον ίκτερο, στα μαθηματα θηλασμού κλπ) οι οποίες σε συντριπτικό ποσοστό είχαν γεννήσει με καισαρική ( 3 στις 3 στην πρώτη μου γέννα και 8-9 στις 10 στη δεύτερη) είμαι βέβαιη ότι πλέον η καισαρική θεωρείται το φυσιολογικό και ο φ.τ. η εξαίρεση.

Το παραπάνω το διαπίστωσα και προσωπικά στις γέννες μου, όπου σκάω μύτη στο Έλενα μόλις σπάσαν τα νερά (40+6 η πρώτη/ 39 + 1 η δεύτερη) και στο γειά σας ήρθα να γεννήσω με κοιτάνε σαν εξωγήινη οι νοσοκόμες στην εισαγωγή ασθενών, σα να τους είπα γειά σας έσπασα το πόδι μου. Ειδικά στην πρώτη που ήταν μεσάνυχτα, καθημερινής. Δεν ξέρω βέβαια αν άλλα κορίτσια έχουν παρόμοια εμπειρια, μπορεί να έτυχε.

Freya81 μπορω να σου στείλω και τα στοιχεία του δικού μου γιατρού στο Έλενα μιας και γράφεις πως θές δημόσιο. Είναι πολύ γνωστός στο Έλενα ως υπέρμαχος του φ.τ.χωρίς επισκληρίδιο και που δε ζητάει φακελάκι. Εντάξει δεν είναι ο γιατρός που θα είσαι μʼένα τηλέφωνο στο χέρι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά 3-4 φορές που θα τον χρειαστείς για κάτι σοβαρό (πυρετός αν θα πάρω αντιβίωση, πονόδοντο στον ένατο αν θα κάνω σφράγισμα, κλπ) είναι εκεί και προσωπικά μου το σήκωνε με τη μια. Επίσης έχει πολλές ώρες αναμονής (από 1-2 ώρες ως πολύ περισσότερες).

Καλή τυχη σου εύχομαι κι από μένα καλά κάνεις και το ψάχνεις. Παραθέτω και ένα άρθρο.

http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.dika-sas&id=5111

jcEKp3.png  JKdkp3.png

Μη λείπεις απ' τον τοκετό σου

Είσαι γυναίκα. Και είσαι έγκυος. Και είναι 2014. Και παρ΄όλο που είσαι νέα και υγιέστατη και είσαι κι ερωτευμένη και, το θέλεις πολύ αυτό το μωράκι που μεγαλώνει μέσα σου, φοβάσαι. Γιατί όλες οι ταινίες που είχες κατεβάσει με τις φίλες σου στον υπολογιστή- και που έχουν σκηνές με τοκετούς- ήταν πάντα σκηνές ανείπωτης οδύνης. Γιατί στην λογοτεχνία εδώ και αιώνες, οι γυναίκες κοιλοπονάνε ίσως για μέρες, υποφέρουν, γεννάνε παιδιά πεθαμένα ή πεθαίνουν κι οι ίδιες. Γιατί ο τοκετός εκτός από χαρά, είναι κι ένα δράμα: υπάρχει πόνος, αίμα, δάκρυα, ουρλιαχτά, κίνδυνοι. Κι εσύ, που είσαι ακόμα μια καλλίγραμμη, μαυρισμένη εικοσπεντάρα, δεν θέλεις τίποτα απ΄όλα αυτά.

Και η μαμά σου, σου έχει πει πως βασανίστηκε πολύ να σε γεννήσει. Και η θεία σου, πως η γέννα πονάει πολύ. Και ο γυναικολόγος σου, πως δεν έχεις κανένα μα κανένα λόγο να ανησυχείς πλέον, γιατί η σύγχρονη ιατρική, έχει απαλλάξει τις μανούλες από όλα αυτά τα βάσανα. Κλείνεις ένα ωραίο ραντεβού, όποτε βολεύει εσένα και τον γιατρό σου ώστε να μην διαταραχτούν και οι διακοπές σας, κοιμάσαι και όταν ξυπνήσεις έχεις ένα ωραίο, ροδοκόκκινο μωρό στην αγκαλιά, που δεν υπέφερε καθόλου, διότι γεννήθηκε με καισαρική. Δεν σφήνωσε στον κόλπο, δεν τυλίχτηκε με τον λώρο, δεν γεννήθηκε με ένα κεφάλι σαν ζουλιγμένο πεπόνι από την δύσκολη διαδρομή που είχε να διανύσει μέσα σου.

Δεν θέλεις καισαρική; Κανένα πρόβλημα. Υπάρχει και η επισκληρίδιος. Δεν θα πονέσεις, θα γεννήσεις μια χαρά και θα πάρεις αμέσως το μωράκι σου-που θα έχει γεννηθεί φυσιολογικά- στην αγκαλιά σου. «Φυσιολογικά;» Χμ… Εδώ, έχουν ξεχάσει να σου πουν πως με την επισκληρίδιο, ελλοχεύουν διάφοροι κίνδυνοι-και για σένα και για το μωρό σου- κίνδυνοι που η γκάμα τους ποικίλει από σοβαροί έως και θανατηφόροι. Αλλά αυτό εδώ, δεν είναι ένα ιατρικό κείμενο, με στόχο να αναλύσει τα υπέρ και κατά-βάση στατιστικής-του τοκετού με καισαρική, με επισληρίδιο, ή εκείνου του δίχως ιατρικοφαρμακευτική επέμβαση. Όλες αυτές οι πληροφορίες υπάρχουν σε αφθονία στο διαδίκτυο, στην διάθεση του καθένα.

Αυτό το κείμενο, γράφεται από μια μαμά που επέλεξε συνειδητά την φυσική διαδικασία του πόνου στους τοκετούς της και, που τώρα που τα παιδιά της μεγάλωσαν, έχει να σου πει δυο λόγια. Για το πόσο αυτός ο πόνος, της έδωσε την απαραίτητη δύναμη να αντέξει τις αγρύπνιες της πρώτης ηλικίας. Και τις παιδικές αρρώστιες. Και τις δύστροπες στιγμές των παιδιών της. Για το πόσο την βοήθησε η δύναμη που διαθέτει το σώμα και η ψυχή της γυναίκας –και που την ανακάλυψε τις ώρες που γεννούσε- που μ΄αυτό τον τρόπο την γνώρισε βιωματικά και, από τότε την ανακαλεί σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής της. Για το πώς, ο πόνος γίνεται φίλος και δάσκαλος. Για το δέσιμο που σχηματίζεται καθώς η μητέρα και το μωρό παλεύουν συνεργατικά ώστε να έρθει αυτό το λατρεμένο πλάσμα στον κόσμο με όσο το δυνατόν λιγότερες «πληγές». Για την απίστευτη στιγμή της γέννησης, που σε πλήρη συνειδητότητα και εγρήγορση παίρνεις το μωρό σου αγκαλιά και χαζεύεις το πρόσωπό του για πρώτη φορά. Σαν το μεγαλύτερο τρόπαιο ζωής. Σαν να κέρδισες τον λαχνό των δισεκατομμυρίων. Σαν να είσαι ο Άτλας, που κρατάει όλο τον ουρανό στα χέρια του.

Και ο πόνος έχει ξεχαστεί εντελώς και στο πέρασμά του σε έχει μεταμορφώσει σε αληθινή γυναίκα. Και σε μητέρα. Που νιώθει την ανάσα του παιδιού της με κάθε κύτταρο του σώματός της. Που όλη η απίστευτη, μαγική διαδρομή της εγκυμοσύνης και του τοκετού, έχει επιτέλους δικαιωθεί μέσα από ένα βλέμμα και μια αγκαλιά. Και σε όλα αυτά, έχει συμμετέχει ακριβοδίκαια ο πόνος. Χωρίς αυτόν, τίποτα δεν θα ήταν ίδιο. Γιατί μαθαίνεις για άλλη μια φορά-κι ίσως την πιο βαθιά και ουσιαστική-πως όλα όσα έχουν αξία, με πόνο κερδίζονται. Και ειδικά αυτός ο πόνος, ο απόλυτα φιλικός και γνώριμος στο σώμα σου, σε γεμίζει δύναμη και υπερηφάνεια. Σε συντονίζει με την αληθινή σου φύση, σε γειώνει με τον πιο αρχέγονο τρόπο. Και στο τέλος, τον ευγνωμονείς. Και δεν θα άλλαζες την εμπειρία του για τίποτα. Γι αυτό –σε παρακαλώ- ζήσε τον τοκετό σου.

Μην πας διακοπές εκείνη τη μέρα, μην αφήσεις ούτε τον γιατρό σου να πάει. Είναι μόνο μια μέρα στη ζωή σου και στη ζωή του παιδιού σου. Αλλά στο ορκίζομαι, θα είναι η πιο σημαντική. Και δεν θα το μετανιώσεις, ποτέ.

http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.dika-sas&id=5111

jcEKp3.png  JKdkp3.png

Σωστά κάνει η Freya81 και το ψάχνει από νωρίς γιατί πρώτον είναι μεγάλος ο αριθμός των γιατρών που δεν ακολουθούν ούτε καν τις κατευθυντήριες οδηγίες του επιστημονικού τους φορέα και δεύτερον

επιβάλλεται να είμαστε ενημερωμένοι για οτιδήποτε μας αφορά.

Αυτό μόνο που θα ήθελα να σου πω είναι να μην αναλωθείς υπερβολικά σε θέματα τοκετού και θηλασμού, όπως συνήθως κάνουν οι περισσότερες μαμάδες. Να αξιοποιήσεις αυτόν το χρόνο, που δεν υπάρχει ακόμη παιδί, για να ενημερωθείς σχετικά με την ψυχολογία και τις μεθόδους ανατροφής των παιδιών και, κυρίως, να συζητήσεις με τον σύντροφό σου για το πώς θα θέλατε να λειτουργεί στο μέλλον η οικογένειά σας.

Πολλοί τρέχουν σε σεμινάρια θηλασμού, ελάχιστοι όμως σε σεμινάρια ανατροφής-ψυχολογίας.

Νομίζω ότι δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ νόημα να διαμορφώσεις άποψη για το ποια θα πρέπει να είναι η ενδεδειγμένη διαχείριση κάθε εγκυμονούσας ή τοκετού. Και πιθανότατα θα είναι εσφαλμένη η άποψή σου, αφού δεν έχεις ειδικευτεί στη μαιευτική (...όπως είπες, ο γυναικολόγος σου είναι ειδήμων σε άλλο "κομμάτι" και όχι στη μαιευτική...). Αρκεί δηλαδή να εξακριβώσεις ότι ο γιατρός σου ακολουθεί τις οδηγίες της επιστήμης του και όχι του κέρδους ή της βολής του. Αυτό μόνο! Και εδώ στο φόρουμ θα διαβάσεις διάφορα tips.

Αυτά τ λέω έχοντας πολλά παραδείγματα κατά νου, όπου, μετά τη γέννηση του παιδιού, οι συζυγικές-οικογενειακές σχέσεις διερράγησαν ή διατηρήθηκαν μεν, πληγωμένες δε.

Και ποιο το νόημα αλήθεια αν γέννησες φυσιολογικά, χωρίς επισκληρίδιο και θήλασες κλπ. αλλά δεν κατάφερες να προσφέρεις στο παιδί αυτό που είναι τελικά το σημαντικότερο: ένα ευτυχισμένο σπιτικό;

(...για να μην παρεξηγηθούμε: αναγνωρίζω πλήρως τη σημασία των παραπάνω. Άλλωστε είμαι μια μακροχρόνια θηλάζουσα μαμά).

Γεια σου, lucia! Μπορείς σε παρακαλώ να μου στείλεις κι εμένα ένα πμ με τον γιατρό στο Έλενα; Έχω γιατρό εκεί, αλλά δεν ξέρω πόσο υπέρ του φτ είναι. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!

GCqDp3.png qpsdp2.png

Είναι το καλύτερο αυτό που κάνεις και προσπαθείς να ενημερωθείς από τώρα για γιατρούς κτλ. Ευτυχώς, που σήμερα υπάρχει η τεχνολογία και μπορούμε και μέσα από αυτό το Φόρουμ να ανταλλάσσουμε απόψεις και εμπειρίες. Προσωπικά, οφείλω των επί 18 μηνών μέχρι τώρα θηλασμό μας σε αυτό το φόρουμ. Πριν μπω σε σκέψεις για παιδί και βρω αυτό το φόρουμ, δεν είχα σκεφτεί καν το πώς θα τρέφεται το παιδί που μελλοντικά θα φέρω στον κόσμο. Επίσης, δυο χρήσιμα πράγματα που οφείλω να ομολογήσω ότι αποκόμισα από τις συναντήσεις στην ευτοκία, ήταν η ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου της Πατσούρου για τον θηλασμό και οι συστάσεις που μου έδωσαν οι μαίες για γιατρούς. Γνωρίζουν, όντως, πάρα πολλούς γιατρούς και μου επιβεβαίωσαν φήμες για δυο ονόματα που τους είχα ρωτήσει. Οπότε έχε το ύπόψη σου και αυτό. :)

Θα το εχω! Σ ευχαριστώ πολυ!