Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Έχουμε ακόμα θέματα!!!

Recommended Posts

Καλησπέρα κορίτσια, η μπουμπού μου είναι 5 ετών και ακόμα έχουμε θέματα, δεν ξέρω τι να κάνω προσπαθώ πάρα πολύ μιλώντας της, δεν ακούει, υπάρχει μεγάλη διαπραγμάτευση σε όλα. Απλά με έχει κουράσει απίστευτα. Συγνώμη αλλά εσάς τα παιδιά σας πόσο συνεργάσιμα είναι;; Νοιώθω ότι η συμπεριφορά της είναι χειριστική και προσπαθώ να μην υποκύπτω στα αιτήματα της.

Ύπνος,

1)δεν κοιμάται στην ώρα της, κατά τις 8:30 μμμ (εννοείται δεν έχει κοιμηθεί από το πρωί)

2)θέλει παραμύθι (το είχε κόψει), και μετά ζητάει και άλλο (έχουμε ήδη πει κάποιο ίσως και πριν πέσουμε για ύπνο)

3)θέλει να κοιμάμαι μαζί της (προσπαθώ να της δίνω το χέρι μου να το κρατάει)

4)εάν και το έχει κόψει πολύ, ξυπνάει μέσα στην νύχτα

5) απαιτεί να πάω στο κρεβάτι της και μετά απαιτεί πάλι να γυρίσω στο δικό μου (τρελό καψόνι)

6)όταν είναι οι γονείς μου απαιτεί να πάνε όλοι για ύπνο διαφορετικά δεν πάει

Φαγητό

έχουμε δει αισθητή βελτίωση αλλά

1) πρέπει να έχω πάντα κάτι διαφορετικό να της δώσω για πρωινό, κολατσιό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό (μας εξαντλεί και από κούραση αλλά και από οικονομικής άποψης, δεν είμαι σουπερ μάρκετ και μου είναι δύσκολο να κάνω πάντα ατομική παιδική μερίδα, βάζω κατσαρόλα 2 φορές την ημέρα)

διαφορετικά αρνείται να φάει και πέφτει μόνο με ένα γάλα

Μπάνιο

Ενώ άκουγε και ερχόταν αμέσως τώρα πάλι κάνει νερά και έχει τύχη να την πάω σέρνοντας

Δωμάτιο - Σπίτι

Ποτέ δεν μαζεύει τίποτα παρατάει τα πάντα παντού και πλέον σκέφτομαι

1) να αρχίσω να δίνω πραγματάκια της

2) να μην αγοράζω άλλα

Συμπεριφορά

Πριν τον παιδικό δεν γρατζούναγε αλλά τώρα εκδηλώνει θυμό και γρατζουνάει τραβάει τα ρούχα μου κλπ. και γενικότερα εκδηλώνει βία ενώ δεν την έχω αγγίξει για την ακρίβεια όταν το κάνει αυτό γίνομαι έξαλλη και την προειδοποιώ να μην με αγγίζει όπως δεν την αγγίζω και εγώ. Σπάνια την έχω μαλώσει και αυτό έχει πονέσει και εμένα αλλά μόνο εάν την απειλήσω ότι θα την μαλώσω σταματάει κάποια κακή συμπεριφορά (γρατζούνισμα, τράβηγμα ρούχων, κλπ)

Τηλεόραση DVd,

Βλέπουμε πάρα πολύ μα πάρα πολύ too much, το πρωί μετά τα παιδικά δηλαδή μετά τις 11πμ την παρακάλεσα να βγούμε για παιδική χαρά.....ούτε λόγος, παίξαμε λίγο μέσα στο σπίτι και μετά ήθελε τα παιδικά της. Πολλές φορές τα βλέπουμε και μαζί , είναι όλα καλά και εκπαιδευτικά. Αυτό οφείλω να ομολογήσω ότι εξυπηρετεί εμένα γιατί έχω ησυχία αλλά αισθάνομαι ότι μελλοντικά θα είναι κακό;; και εγώ με τηλεόραση μεγάλωσα και ακόμα βλέπω πάρα πολύ αλλά για το παιδί;; Εδώ δεν είμαι σίγουρη.

Από το Σεπτέμβριο ξέρω ότι τα πράγματα θα αλλάξουν αναγκαστικά γιατί πολύ απλά θα πάει ολοήμερο έχω αποφασίσει ότι ακόμα και εάν δεν ξυπνάει στην ώρα της θα την πηγαίνω στο σχολείο και ας καθόμαστε έξω από την πόρτα, σπίτι πάντως δεν θα μένει. Της εξήγησα επίσης ότι εάν δεν πάει σχολείο γιατί αργήσει να ξυπνήσει δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δει παιδικά. Θα προσπαθήσω να της έχω κάποιες δραστηριότητες. Έχω ήδη μιλήσει στην διευθύντρια του σχολείου για το θέμα.

Παρατηρώ ότι δεν ζητάει παιδάκια, μου έχει πει να έρθουν στο σπίτι μας αλλά ενώ στείλαμε προσκλήσεις δεν υπήρχε ανταπόκριση και γενικά δεν έχω κάποια ιδιαίτερη σχέση με άλλες μαμάδες του παιδικού, ξέρει όμως πολλά παιδάκια στην παιδική χαρά αλλά αρνείται να πάει. Ξέρει όμως ότι εάν πάει παιδική χαρά θα κάνει μπάνιο και δεν θέλει να κάνει μπάνιο. Την κάνω υποχρεωτικά 3 φορές την εβδομάδα και μερικά ντουζάκια χωρίς τα μαλλάκια. Στο σπίτι είναι δύσκολο να φέρω παιδάκια γιατί φιλοξενούμε από τους γονείς μου και δεν είναι εύκολο.

Γκρινιάζει πάρα πολύ. Τα δικά σας παιδιά πως είναι;; μήπως όλα αυτά είναι της ηλικίας και απλά εγώ τα βλέπω διογκωμένα στο μυαλό μου!! Κάποτε που μίλησα με μια φίλη που έχει δυο αγόρια μου περίεγραψε την ώρα του ύπνου σαν μια τραγική ώρα. Μήπως απλά εγώ τα βλέπω όλα κάπως;;

Διαφημίσεις

Αγαπητή φιλη μανούλα ΈΧΕΙΣ σκεφτεί να κόψετε την τηλεόραση? σασ έχει κάνει πολύ μεγάλο κακό. ΕΠΊΣΗΣ αν ήμουν στη θέση σου θα πήγαινα και σε έναν αναπτυξιολόγο.

beba ειστε 3 μεγαλοι πανω απο ενα παιδακι. Σε αυτη την ηλικια τα παιδια ξερουν πολυ καλα που τους περνε και δρουν αναλογα. Και μενα καπως ετσι συμπεριφερονται αλλα δεν το αναλυω πολυ.

Πχ για τον υπνο εμεις παμε για μπανιο στις 8μιση και στα κρεβατια τους ειναι μετα τις 9. Το πρωι ξυπνανε στις 7 και ειναι στο σχολειο καθε μερα απο τις 8:15 μεχρι τις 3:30 ο μικρος που εχει την ιδια ηλικια με την δικια σου (μεχρι τις 5 μιση ο μεγαλος - 2 χρονια μεγαλυτερος).

Καθε βραδυ εχουμε παραμυθι (το διαβζει η γιαγια) και κουβερτουλι - ξαπλωνω διπλα τους και τους γαργαλαω.

Το μπανιο και τα δοντια ειναι μια καθημερινη μαχη. Οσο πτωματα και αν ειναι αποφασιζουν να χοροπηδησουν στα κρεβατια, να σκαρφαλωσουν και οι 2 απανω μου ή να χωθουν κατω απο το κρεβατι. Αν δεν φωναξει ο πατερας τους (οποτε ξερουν οτι δεν τους περνει) δεν σταματανε.

Για την νυχτα δεν ξερω. Μηπως κατι την ενοχλει? Ζεστενεται κρυωνει φοβαται? Εμενα δεν ξυπνανε και αν τυχει να ξυπνησουν ειναι κατι πολυ σοβαρο (πυρετος, εμετος, εφιαλτης) και το αντιμετωπιζουμε αγκαλιτσα στον καναπε...

Με το φαγητο δεν εχουμε το ιδιο θεμα γιατι εμενα τρωνε μονο ψωμι. Κατι μου λεει ομως οτι εσυ την εμαθες ετσι για να τρωει. Χαζη ειναι τωρα να συμβιβαστει με κατι λιγοτερο?

Καποια παιδια οταν πηγαινουν στον παιδικο υιοθετουν κακες συνηθιες, επισεις κουραζονται, εκνευριζονται και ξεσπανε στους δικους τους ανθρωπους. Υπομονη και συνεχη υπενθιμηση οτι δεν ειναι σωστο..

Οταν ειναι στο σπιτι εχει κατι αλλο να κανει εκτος απο το να δει τηλεοραση? Και εμας ειναι ανοικτη συνεχια αλλα δεν καθονται πανω απο 10 λεπτα συνεχομενα εκτως αν ειναι πραγματικα κατι καινουργιο. Εγω δεν το θεωρω παραλογο καποιες φορες να μην θελουν να βγουν - ασχετα με το αν με βολευει ή οχι.

Για τα πραγματα συμμαζεμα - πολυ καλη η ιδεα σου. Εκβιαστικα θα μπορουσες να της πεις οτι οτι μαζεψεις εσι θα παει στα σκουπιδια. Τι θα κανει? θα μαζεψει ή οχι (παρε μια σακουλα με παιχνιδια και κρυφτην για να δει οτι το εννοεις).

Τωρα στο θεμα του σχολειου εγω δεν τους εδωσα ποτε επιλογη. Ο μονος λογος για να μην πανε ειναι να ειναι αρρωστοι. Ξυπναμε αρκετα νωρις το πρωι για να εχουν χρονο να ετοιμαστουν και να χαζεψουν και στην τηλεοραση.

Αυτα...

Αγαπητη φιλη, οπως περιγραφεις την κατασταση και τη συμπεριφορα σου απεναντι στην κορη σου θα την εκανα το πολυ 3 ετων και ουτε κατα διανοια 5...τι εννοω?

Οτι στην κορη μου ΕΓΩ Η ΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΜΕ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΣΟΥ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΜΟΥΝ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΡΙΤΣΙ. Παραδειγματα:

1) Δεν τη βαζω στο κρεβατι, ουτε της λεω παραμυθια, ουτε ομως την πιεζω να παει καποια συγκεκριμενη ωρα. Οταν αισθανθει κουραση ερχεται μου λεει καληνυχτα μαμα, παμε στο κρεβατι, της δινω-μου δινει φιλακια και γεια σας. Εννοειται οτι αν μου ζηταγε να της κραταω το χερι και αλλα τετοια θα της απαντουσα οοτι ειναι μεγαλο κοριτσακι και φυσικα δε θα εκανα ΤΙΠΟΤΕ απο αυτα που θα μου ζητουσε

2) Στο θεμα του φαγητου, το φαγητο ειναι 1 το τρωμε ΟΠΟΤΕ πεινασουμε γιατι πολυ απλα δεν υπαρχει αλλο...αν αρχισει τις κλαψες...καποια στιγμη καταλαβαινει και σταματαει απο μονη της!

3) Αν μετα απο παρακαλια δε μαζευει τα παιχνιδια, πεταω ενδεικτικα 1 - 2 ωστε καποι αστιγμη να καταλαβει

4) Αν ζηταει απο τους παππουδες να πανε στο κρεβατι τους πριν απο αυτη απλουστατα οι παππουδες δεν κουνούνται απο την καρεκλα τους και την αφηνετε ΟΛΟΙ να τρυγιριζει στο σπιτι μεχρι να νυσταξει και α ην παρει ο υπνος..

Με λιγα λογια τα πραγματα ειναι ΠΟΛΥ απλυστερα απο οσο σου φαινονται..δειξε λιγο χαρακτηρα και θα καταλαβει οτι δεν μπορει να περναει το δικο της...Αυτο δενειναι τοσο σημαντικο για τωρα,αλλα για αργοτερα που θα νομιζει οτι ο κοσμος περιστρεφεται γυρω απο εκεινη αν συνεχισετε να της κανετε τα καπριτσια

Καλησπέρα κορίτσια, η μπουμπού μου είναι 5 ετών και ακόμα έχουμε θέματα, δεν ξέρω τι να κάνω προσπαθώ πάρα πολύ μιλώντας της, δεν ακούει, υπάρχει μεγάλη διαπραγμάτευση σε όλα. Απλά με έχει κουράσει απίστευτα. Συγνώμη αλλά εσάς τα παιδιά σας πόσο συνεργάσιμα είναι;; Νοιώθω ότι η συμπεριφορά της είναι χειριστική και προσπαθώ να μην υποκύπτω στα αιτήματα της.

Ύπνος,

1)δεν κοιμάται στην ώρα της, κατά τις 8:30 μμμ (εννοείται δεν έχει κοιμηθεί από το πρωί)

2)θέλει παραμύθι (το είχε κόψει), και μετά ζητάει και άλλο (έχουμε ήδη πει κάποιο ίσως και πριν πέσουμε για ύπνο)

3)θέλει να κοιμάμαι μαζί της (προσπαθώ να της δίνω το χέρι μου να το κρατάει)

4)εάν και το έχει κόψει πολύ, ξυπνάει μέσα στην νύχτα

5) απαιτεί να πάω στο κρεβάτι της και μετά απαιτεί πάλι να γυρίσω στο δικό μου (τρελό καψόνι)

6)όταν είναι οι γονείς μου απαιτεί να πάνε όλοι για ύπνο διαφορετικά δεν πάει

Φαγητό

έχουμε δει αισθητή βελτίωση αλλά

1) πρέπει να έχω πάντα κάτι διαφορετικό να της δώσω για πρωινό, κολατσιό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό (μας εξαντλεί και από κούραση αλλά και από οικονομικής άποψης, δεν είμαι σουπερ μάρκετ και μου είναι δύσκολο να κάνω πάντα ατομική παιδική μερίδα, βάζω κατσαρόλα 2 φορές την ημέρα)

διαφορετικά αρνείται να φάει και πέφτει μόνο με ένα γάλα

Μπάνιο

Ενώ άκουγε και ερχόταν αμέσως τώρα πάλι κάνει νερά και έχει τύχη να την πάω σέρνοντας

Δωμάτιο - Σπίτι

1) να αρχίσω να δίνω πραγματάκια της

2) να μην αγοράζω άλλα

Συμπεριφορά

Πριν τον παιδικό δεν γρατζούναγε αλλά τώρα εκδηλώνει θυμό και γρατζουνάει τραβάει τα ρούχα μου κλπ. και γενικότερα εκδηλώνει βία ενώ δεν την έχω αγγίξει για την ακρίβεια όταν το κάνει αυτό γίνομαι έξαλλη και την προειδοποιώ να μην με αγγίζει όπως δεν την αγγίζω και εγώ. Σπάνια την έχω μαλώσει και αυτό έχει πονέσει και εμένα αλλά μόνο εάν την απειλήσω ότι θα την μαλώσω σταματάει κάποια κακή συμπεριφορά (γρατζούνισμα, τράβηγμα ρούχων, κλπ)

Τηλεόραση DVd,

Βλέπουμε πάρα πολύ μα πάρα πολύ too much, το πρωί μετά τα παιδικά δηλαδή μετά τις 11πμ την παρακάλεσα να βγούμε για παιδική χαρά.....ούτε λόγος, παίξαμε λίγο μέσα στο σπίτι και μετά ήθελε τα παιδικά της. Πολλές φορές τα βλέπουμε και μαζί , είναι όλα καλά και εκπαιδευτικά. Αυτό οφείλω να ομολογήσω ότι εξυπηρετεί εμένα γιατί έχω ησυχία αλλά αισθάνομαι ότι μελλοντικά θα είναι κακό;; και εγώ με τηλεόραση μεγάλωσα και ακόμα βλέπω πάρα πολύ αλλά για το παιδί;; Εδώ δεν είμαι σίγουρη.

Από το Σεπτέμβριο ξέρω ότι τα πράγματα θα αλλάξουν αναγκαστικά γιατί πολύ απλά θα πάει ολοήμερο έχω αποφασίσει ότι ακόμα και εάν δεν ξυπνάει στην ώρα της θα την πηγαίνω στο σχολείο και ας καθόμαστε έξω από την πόρτα, σπίτι πάντως δεν θα μένει. Της εξήγησα επίσης ότι εάν δεν πάει σχολείο γιατί αργήσει να ξυπνήσει δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δει παιδικά. Θα προσπαθήσω να της έχω κάποιες δραστηριότητες. Έχω ήδη μιλήσει στην διευθύντρια του σχολείου για το θέμα.

Παρατηρώ ότι δεν ζητάει παιδάκια, μου έχει πει να έρθουν στο σπίτι μας αλλά ενώ στείλαμε προσκλήσεις δεν υπήρχε ανταπόκριση και γενικά δεν έχω κάποια ιδιαίτερη σχέση με άλλες μαμάδες του παιδικού, ξέρει όμως πολλά παιδάκια στην παιδική χαρά αλλά αρνείται να πάει. Ξέρει όμως ότι εάν πάει παιδική χαρά θα κάνει μπάνιο και δεν θέλει να κάνει μπάνιο. Την κάνω υποχρεωτικά 3 φορές την εβδομάδα και μερικά ντουζάκια χωρίς τα μαλλάκια. Στο σπίτι είναι δύσκολο να φέρω παιδάκια γιατί φιλοξενούμε από τους γονείς μου και δεν είναι εύκολο.

Γκρινιάζει πάρα πολύ. Τα δικά σας παιδιά πως είναι;; μήπως όλα αυτά είναι της ηλικίας και απλά εγώ τα βλέπω διογκωμένα στο μυαλό μου!! Κάποτε που μίλησα με μια φίλη που έχει δυο αγόρια μου περίεγραψε την ώρα του ύπνου σαν μια τραγική ώρα. Μήπως απλά εγώ τα βλέπω όλα κάπως;;

μμμμ κατι μου θυμιζει αλλα δεν εχω ανοιξει και εγω ποτε αναλογο θεμα γιατι φανταζομαι ή τουλαχιστον θελω να πιστευω οτι ενταξει ειναι και μοναχοπαιδι η δικια μου και ολοι αλλα περισσοτερο παπουδογιαγιαδες την κακομαθαινουνε....με εμενα βεβαια δεν παιζει κατι τετοιο και προσπαθω οσο μπορω να μην υποκυπτω γιατι πρεπει να υπαρχει και ενα οριο βρε αδερφε διοτι και η δικια μου ειναι 4 χρονων.δεν χρειαζετε βεβαια να σου πω οτι η συμπεριφορα της δικια σου οπως και της δικιας μου ειναι σαφως χειριστικη.

στο θεμα του υπνου που γραφεις ταιριαζουμε σε ολα εκτος απο το νουμερο 6 που γραφεις....λυση? εγω της λεω ενα παραμυθι και της εξηγω οτι και η μανουλα ειναι κουρασμενη και θελει να παει για υπνο.γυρναω την πλατη μου της λεω καλυνηχτα τωρα και κοιμαμαι μαζι της στο κρεβατι αλλα μονο μεχρι να την παρει ο υπνος και μετα σηκωνομαι.τσεκαρισμενο αυτο γιατι αλλιως δεν κοιμαται με τιποτα.και εννοειτε οτι για μεσημεριανο υπνο ουτε λογος.το βραδυ που ξυπναει ερχετε στο δικο μου και αν ειμαι πολυ κουρασμενη και κομματια την αφηνω και αλλες φορες την ξαναπαω στο κρεβατι της και εννοειτε με παιρνει και εμενα παλι ο υπνος εκει μαζι της.αφου ειμαι πτωμα και εγω η γυναικα.

φαγητο η δικια μου τρωει τα παντα οποτε εχει και τρελες απαιτησεις στις γευσεις.δηλαδη καθε μια ωρα μου ζηταει και κατι διαφορετικο.εχω κουραστει απιστευτα.μπορει να φαει τα δημητριακα της το πρωι μετα να μου πει πειναω να φαει και μια μπανανα που εγω πιστευω ειναι πολυ καλα μεχρι εκει για πρωινο.μετα να ζητησει μπισκοτακι αντε να της δωσω μετα να ζητησει κατι αλλο το οποιο βεβαια δεν εχω αλλα να της λεω θελεις αλλο ενα μπισκοτακι?οχι μου λεει αυτο το εφαγα κατι αλλο δεν εχεις?εεε οχι της λεω δεν εχω δεν ειμαι μηχανη που βγαζει φαγητα αν θελεις ή μπισκοτο ή περιμενε το μεσημεριανο το οποιο ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΣ ΦΑΕΙ!!! ΕΔΩ ΕΧΩ ΚΥΡΗΞΕΙ ΑΥΣΤΗΡΟ ΒΕΤΟ! εννοειτε οτι η μικρη μπορει να γκρινιαξει ααααα δεν θελω αυτο θελω μακαρονια.της λεω αυτο ειναι...μου λεει δεν θα φαω......της απαντω δεν με νοιαζει οποτε πεινασεις πες μου να σου βαλω....αρχιζει μετα.... καλα δωσ μου μπισκοτο της λεω δεν γινετε αυτο που λες φαε πρωτα λιγο φαι και μετα θα σου δωσω....αρχιζει χτυπιεται κατω και σαφεστατα εχει τυχει να της φωναξω τοσο πολυ που τρομαξε και σταματησε.μετα της εξηγησα οτι σε αυτο το σπιτι τρωμε και τις βλακειες μας αλλα και το φαι μας.οποτε λοιπον αν πεινασεις θα φας πρωτα το φαι και μετα ολα τα αλλα.και φυσικα καταληγουμε απο την πεινα να μου φαει το μεσημεριανο στις 5 το απογευμα και εννοειτε δεν με νοιαζει ας το φαει και στις 8 το βραδυ.αλλα παντα με ανταλλαγμα αργοτερα οποτε την εχω βρει ετσι εγω αλλα ποτε μα ποτε δεν υπαρχει περιπτωση να φαει βλακειες αν δεν φαει πρωτα το φαγητο της ημερας.εχει τυχει να παει για υπνο και νηστικη αλλα αυτο εγινε κανα δυο φορες γιατι απλα καταλαβε οτι δεν γινετε το δικο της

μπανιο......με τα χιλια ζορια ντους(γρηγορο μπανιο) 2-3 φορες την εβδομαδα με κλαματα γιατι θελει να κανουμε μαζι!η αληθεια ειναι οτι μια μερα που ειχα αναψει θερμοσιφωνα και μετα απο πολλες δουλειες ηθελά να κανω ενα ντους το μεσημερι (δεν αντεχα)την εβαλα μαζι μου.και η κιουρια της αρεσε αυτο.απο τοτε οποτε την κανω μπανιο θελει και εμενα μεσα και εννοειτε οτι της λεω ο καθενας κανει μονο τους και οτι εχει χαλασει ο θερμοσιφωνας και δεν κραταει το νερο για δυο ατομα....το χαυτει λοιπον αλλα το γρηγορο γρηγορο και με κλαματα ντους.αν λες εσυ τωρα οτι την τραβας με το ζορι εγω θα της χτυπαγα τον εγωισμο και θα της ελεγα πωπω βρε αγαπη μου βρωμας τι πραγματα ειναι αυτα ολοκληρο κοριτσι δεν θα θελει κανεις να μας παιζει....αλλες φορες πετυχαινει και αλλες οχι!εχει τυχει απο κουνιες να τη πλυνω (χερια και ποδια μονο) με ΜΩΡΟΜΑΝΤΗΛΑ...

δωματιο-σπιτι....ολα μπαχαλο εχω δοκιμασει τα παντα δεν μαζευει τιποτα τα κανω ολα εγω και δεν θελει ουτε μαζι να τα κανουμε ουτε ακομα και σε μορφη παιχνιδιου...και μαλλον θα αρχισω και εγω να κανω οτι τα πεταω...

συμπεριφορα.....δεν την παω παιδικο αλλα επειδη κανουμε παρεα με δυο παιδακια (αγορια)οποτε συναντιονται η δικια μου μετα γρατζουναει χτυπαει κτλ γιατι τα βλεπει απο τα αλλα και της εξηγω αυτο ακριβως που λες και εσυ.οταν εχει νευρα παει να με δαγκωσει και της πιανω το χερι δυνατα και της το κραταω και της λεω μην το κανεις αυτο ειναι λαθος(αλλα οχι με φωνη) θα εχεις επιπτωσεις και τιμωρια...το κανει λοιπον την παιρνω την βαζω τιμωρια λιγο πιο εντονα και της λεω θα βγεις απο το δωματιο οταν ζητησεις συγγνωμη....παει να βγει τσαμπουκα μονη της τσουπ εγω με πιο ηρεμο αλλα αποφασιστικο τονο την ξαναβαζω μεσα.μετα απο κανα μισαωρο ζηταει συγγνωμη και της εξηγω τους λογους για τους οποιους ειναι λαθος αυτο που κανει

τηλεοραση........και εμεις πολυ αλλα και εμενα με εξυπηρετει γιατι πρεπει να κανω δουλειες και να μαγειρεψω...εννοειτε οτι κανω και διαλλειματα και παιζουμε....το απογευμα ομως εμενα μου ζηταει τις κουνιες και οποτε δεν μπορω να παω το προγραμμα μας εχει τηλεοραση και πιο πολυ παιχνιδι αφου το απογευμα ουτε δουλειες εχω(πολλες τουλαχιστον)ουτε και μαγειρεμα και ακομα δεν με προβληματιζει τοσο η τηλεοραση γιατι πραγματικα πρεπει να κανω δουλειες γιατι δεν εχω κανεναν να μου της κανει και γενικοτερα τα παιδια θελουν 24ωρο παιχνιδι αν ειναι δυνατον πραγμα που ειναι τελικα αδυνατον:D:D:D ποιος θα μου κανει τις δουλειες οεοοοοο??

ελπιζω με το προνηπιο απο σεπτεμβρη να στρωσει!

το θεμα ειναι.....ποσο αντοχες εχει καποιος και ποσο τυπικος θελει να ειναι με την καθημερινοτητα του παιδιου του.....εγω και μπαχαλο εχω αφησει το δωματιο της και αμπανιαριστη εχει παει για υπνο(δεν τρελενομαι δεν θα κατσω να σκασω)και πολλα αλλα ακομα.συμβουλη μου ειναι οσο μπορεις να μην περναει το δικο της εστω και αν χρειαστει να ακουσεις για πολλες ωρες κλαμα....εγω τουλαχιστον εκει εχω καταληξει...οπλισου με υπομονη και μονο και καποια στιγμη θα ηρεμησουν τα πραγματα

Διαφημίσεις

Βασικά, αν ήταν μικρότερη θα ήταν πιο εύκολη η αντιμετώπιση της κατάστασης. Όχι, όμως, ότι και τώρα δεν μπορείς να κάνεις κάτι.

Για την τηλεόραση. Εγώ προσωπικά την επιτρέπω μόνο το Σ/Κ και μόνο συγκεκριμένα πράγματα και συγκεκριμένη ώρα (το πολύ 1, συνήθως όχι πάνω από 20 λεπτά). Γενικά, όσο εκπαιδευτικό κι αν είναι το πρόγραμμα, η τηλεόραση, ακόμη κι ανοιχτή αν είναι και να μην την παρακολουθεί το παιδί δημιουργεί έναν εκνευρισμό στα παιδιά. Δεν μπορούν να διαχειριστούν εύκολα τη γρήγορη εναλλαγή εικόνων και ήχων και μπλοκάρουν. Μια αναπτυξιολόγος που έτυχε κάποια στιγμή να κουβεντιάζουμε σε μια κοινωνική εκδήλωση μου είπε, ότι αν και δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, υπάρχει υποψία, ότι η τηλεόραση ευθύνεται για μαθησιακές διαταρραχές, ΔΕΠΥ, δυσλεξίες, κ.ά.

Για την παιδική χαρά. ΜΠορεί στην αρχή να αντιστέκεται, αλλά μόλις την πας θα ξετρελαθεί. Και αφού δε θα υπάρχει η εναλλακτική της τηλεόρασης, θα έρθει με μεγαλύτερο ενθουσιασμό...

Για το φαγητό. Απλά, θα προσπαθείς να μαγειρεύεις 1 φαγητό για όλη την οικογένεια ευφάνταστο. Κι εσείς θα το απολαμβάνετε και το παιδί. Αν δε θέλει, ας μη φάει... 1 - 2 - 3 θα το καταλάβει. Χαζομαρούλες μοναχά μετά το γεύμα.

Για το μπάνιο και τον ύπνο. Εμείς από τη μέρα που γεννήθηκε έχουμε ρουτίνα. Παραμύθια 30 ώρα - 45 λεπτά πριν το μπάνιο. Μπάνιο, γάλα και νάνι. Όταν έρχεται η ώρα του μπάνιου μερικές φορές κι εμένα μου κάνει νερά. Οπότε τι κάνω... Λέω, οκ εγώ παίρνω την τάδε κούκλα, παιχνίδι, κοκ και πάμε για μπανάκι. Για τα δόνια, που κι εμένα δεν πολύ γουστάρει (είναι βέβαια μόνο 2) έχω βρει το κόλπο και τη βάζω να πλένει το δικά μου, ενώ εγώ της πλένω τα δικά της.

Όταν πέσει στο κρεβάτι λέτε καληνύχτα και φεύγεις. Πρέπει να επιμείνεις σε αυτό όσες φορές κι αν σηκωθεί, να την ξαναπάς στο κρεβάτι. Προσοχή. Εδώ δε θέλει νεύρα και φωνές. Προσπαθεί να σου τραβήξει την προσοχή. Απλά οπλίζεσαι με υπονομή για 5 - 6 μέρες και δεν την αφήνεις να σηκωθεί, την ξαναβάζεις μέσα, κλπ., κλπ. μέχρι να κοιμηθεί. Εφόσον καταλάβει ότι δεν την παίρνει απλά θα τα παρατήσει.

Για το μάζεμα των παιχνιδιών, συμφωνώ, ότι χρειάζονται δραστικά μέτρα. Να πεις κάτι του στυλ. Ότι δεν είναι στη θέση του, θα το πετάξω. Θες να τα μαζέψεις και να σε βοηθήσω. Αν δε δεχτεί μαύρη σακούλα. Πας στο επόμενο παιχνίδι, το ίδιο, κλπ. Πάλι, πιστεύω ότι σε λίγο καιρό θα το πάρει το μήνυμα. Και εννοείται, όλα αυτά πριν το παραμύθι. "Άντε να μαζέψουμε τα παιχνίδια μας, για να διαβάσουμε το παραμυθάκι μας", κάπως έτσι.

Και ΣΟΣ: κοινή γραμμή οι παπούδες......

Κορίτσι σας ευχαριστώ πολύ για τις εμπειρίες σας, θα κρατήσω κάποια πράγματα υπόψη μου και βλέπουμε.

Όσο για τον αναπτυξιολόγο λυπάμαι αλλά εμπιστεύομαι καλύτερα μια μαμά παρά κάποιον ειδικό που μπορεί να μην έχει καν παιδιά. περιττό να πω ότι με το φαγητό την πατήσαμε γιατί ουσιαστικά το παιδί ξεκίνησε να τρώει μετά τα δυο αφού η παιδίατρος μου είχε πει αυστηρά ανάλατα (χωρίς να έχει κάποιο πρόβλημα το παιδι). Μπορώ να πω ότι έχουν γίνει και άλλα λάθη από γιατρούς στο παρελθόν (2 εμβόλια μαζί, καταλήξαμε στο νοσοκομείο εννοείται ότι δεν μπορούσα να αποδείξω ότι ήταν από αυτό, και που μέσα στον πανικό μου), μια φορά λάθος διάγνωση (με αποτέλεσμα να παίρνω έντρομη τον παιδικό τηλέφωνο για μια απλή ίωση).

Δεν αμφισβητώ κανέναν επιστήμονα αλλά εάν ήθελα γνώμη ειδικού ξέρω που να ρωτήσω.

Κορίτσι σας ευχαριστώ πολύ για τις εμπειρίες σας, θα κρατήσω κάποια πράγματα υπόψη μου και βλέπουμε.

Όσο για τον αναπτυξιολόγο λυπάμαι αλλά εμπιστεύομαι καλύτερα μια μαμά παρά κάποιον ειδικό που μπορεί να μην έχει καν παιδιά. περιττό να πω ότι με το φαγητό την πατήσαμε γιατί ουσιαστικά το παιδί ξεκίνησε να τρώει μετά τα δυο αφού η παιδίατρος μου είχε πει αυστηρά ανάλατα (χωρίς να έχει κάποιο πρόβλημα το παιδι). Μπορώ να πω ότι έχουν γίνει και άλλα λάθη από γιατρούς στο παρελθόν (2 εμβόλια μαζί, καταλήξαμε στο νοσοκομείο εννοείται ότι δεν μπορούσα να αποδείξω ότι ήταν από αυτό, και που μέσα στον πανικό μου), μια φορά λάθος διάγνωση (με αποτέλεσμα να παίρνω έντρομη τον παιδικό τηλέφωνο για μια απλή ίωση).

Δεν αμφισβητώ κανέναν επιστήμονα αλλά εάν ήθελα γνώμη ειδικού ξέρω που να ρωτήσω.

Σε αυτό με το αλάτι συμφωνώ, ευτύχώς το αντιλήφθηκα λίγο νωρίτερα από σενα, πριν κανα-δυο μήνες..όσο έδινα ανάλατα, το παιδί έτρωγε με τα χίλια ζόρια 10 μπουκίτσες από το μεσημεριανό και όλη την υπόλοιπη μέρα ψωμούρες και οκ τα φρούτα του. Από όταν αρχιζα να βάζω αλάτι - νορμάλ, ούτε ελάχιστο ούτε λύσσα - τρώει κανονικά το μεσημεριανό του.

Μάλιστα. Το παιδί που περιγράφετε δε θα πάει σε αναπτυξιολόγο επειδή "άσχετοι" παιδίατροι συνέστησαν αποχή από το αλάτι μέχρι τα 2 χρόνια και έκαναν 2 εμβόλια μαζί. Λογικόν.

Beba από αυτά που περιέγραψες βλέπω ότι υπάρχει όντως πολύ διαπραγμάτευση και πως υποκύπτεις σε κάθε καπρίτσιο της (να σημειώσω ότι είναι πολύ φυσιολογικό τα παιδιά να δοκιμάζουν τα όριά τους και όταν βρουν ελεύθερο έδαφος να το καταλαμβάνουν). Εσύ πιστεύω πρέπει να είσαι λίγο πιο απόλυτη σε ορισμένα θέματα και να θέτεις σαφή όρια τα οποία και θα τηρείς. πχ δεν θα φτιάχνεις 10 διαφορετικά φαγητά μέσα στην ημέρα. Δεν θα δέχεσαι να σε τρέχει από δωμάτιο σε δωμάτιο προκειμένου να κοιμηθεί. Βάλε όρια στην τηλεόραση και αν θεωρείς ότι πρέπει να βγείτε έξω στην παιδική χαρά δεν θα την παρακαλάς όπως είπες.

Όσο για τον αναπτυξιολόγο λυπάμαι αλλά εμπιστεύομαι καλύτερα μια μαμά παρά κάποιον ειδικό που μπορεί να μην έχει καν παιδιά.

Εδώ πιστεύω ότι είσαι λάθος. Η ιδιότητα της μαμάς δεν υποκαθιστά τη γνώση και την εμπειρία ενός γιατρού.

Διαφημίσεις

Σε άλλα πράγματα χαλάρωσε λίγο... πχ δεν υπάρχει λόγος να τη βάζεις 8:30 για ύπνο. Είναι υπερβολικά νωρίς. Τώρα το καλοκαίρι έχει ακόμα φως. Πως θα υποχρεώσεις ένα 5χρονο να κοιμηθεί 8:30 το απόγευμα;;;

Αν θέλει παραμύθι που είναι το κακό να της πεις 2-3 παραμύθια; Απλά κάθε φορά συντόμευε τις ιστορίες.

να συστηθω έχω 4 παιδάκια απο 1,5 χρονω μέχρι 7...

από αυτά που μας λες για το παιδάκι διαπιστώνω το εξείς...

έχουμε ένα 5 χρονο που... βλέπει ποοολυ τηλεώραση, είναι μοναχοπαίδι, δεν πάει καμιά δραστηρίοτητα...

νομίζω ότι το παιδί απλά ΒΑΡΙΕΤΑΙ (και όλες οι χαζομαρούλες που κάνει είναι απλά για να γεμίσει το χρόνο του)

εκτός από τη βαρεμάρα είναι βέβαια εμφανές ότι δεν του έχεις βάλει και καθόλου όρια (γεγονός απαραίτητο για την υγειή εξέλιξη του παιδιού)

τα δικά μου παρόλο που είναι τέσσερα και όλη τη μέρα παίζουν μεταξύ τους... για να μην βαριούνται τους πηγαίνω:

ποδόσφαιρο (2 φορές την εβδομάδα κ 1 φορα την εβδομαδα αγώνα ποδοσφαίρου)

κολυμβητήριο (2 φορες την εβδομαδα)

παραδοσιακούς χορούς (1 φορα)

μπάσκετ (1 φορα)...

ταινία (1 ώρα το μέγιστο) βλέπουμε το χειμώνα 1 -2 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι λίγο περισσότερο...

πηγαίνουμε 2 φορές την ενδομάδα κούνιες ή και επισκέψεις

περιτό να το πω πως μετά από όλα αυτά ξεραίνωνται γύρω στις 9:00 (ενοείται όμως με ιστορία, σχεδόν κάθε φορά διαφορετική και αυστηρά μόνο μία... αλήθεια γιατί δεν διαβάζετε ιστορία;)

τα όσα αναφέρω δεν τα λέω φυσικά για να το παίξω σούπερ μάμα αλλά για να σου δείξω τι μπορεί να χρειάζονται τα παιδιά για να μη βαριούνται

ακολουθουν τιπσ για τα όρια

η μπουμπού μου

μην αναφαίρεσαι σε αυτήν σαν να είναι μωρό...γιατί είναι κοριτσάκι, αν τη θεωρείς μωρό θα φέρεται και σαν μωρό

θέλει παραμύθι

διάβασέ της ένα παρμύθι όταν όλες οι διαδικασίες έχουν γίνει και είναι είδη στο κρεββάτι της

θέλει να κοιμάμαι μαζί της (προσπαθώ να της δίνω το χέρι μου να το κρατάει)

ειναι και αυτό μέσα στα πλαίσια του ότι της συμπεριφέρεσαι σαν μωρό (και γω έτσι κοιμίζω τον μικρό μου που είναι 1,5 όχι όμως και τον αμεσως μεγαλύτερο που είναι 3)...

θα της πεις λοιπόν:

Τώρα πια μεγάλωσες και θα κοιμάσε μόνη σου... όμως, κάθε φορά που θα κοιμάσαι μόνη σου η μάμά θα σου δίνει ένα δωράκι

(θα έχεις αγοράσει κάτι φθηνό σε ποσότητα και κάθε φορά που καταφέρνει το στόχο του ύπνου θα τις δίνεις από ένα (σε κανα μήνα θα της τάζεις καμιά λιχουδίτσα πχ καραμέλα και μετά τα ταξίματα θα ξεχαστούν)

εάν και το έχει κόψει πολύ, ξυπνάει μέσα στην νύχτα

απαιτεί να πάω στο κρεβάτι της και μετά απαιτεί πάλι να γυρίσω στο δικό μου (τρελό καψόνι)

όλα αυτά είναι επειδή δεν έχει μάθει να κοιμάται μόνη της οπότε όποτε ξυπνήσει δεν ξέρει πως να αποκοιμηθεί ξανά, μόλις μάθει να κοιμάται αυτά θα κοπούν

Μπάνιο

μειώστε το μπάνιο σε 1 - 2 φορές την εβδομάδα... τα παιδιά το βαριούνται και πραγματικά (το καθημερινό) δεν τους προσφέρει απολύτως τίποτα

Δωμάτιο - Σπίτι

ότι δεν μαζευεται πετιέται (επιδιχτικά μπροστά της)

και ψιλοεπιβραβέβουμε (πχ μάζεψε τα πράγματα σου για να δεις ταινία ή να διαβάσουμε ιστορία)

Τηλεόραση DVd,

Βλέπουμε πάρα πολύ μα πάρα πολύ too much, .......

και ακόμα βλέπω πάρα πολύ αλλά για το παιδί;;

άμεσα χρονικός περιορισμός για την οθόνη (και για μαμά και για παιδί)

θα βλέπει μια ώρα η μαμά και μια το παιδί (επιδή η μικρή δεν κατα λαβαίει την ένοια του χρόνου ένα ξυπνητίρι θα βοηθούσε)

αν το θέμα είναι η συχνότητα χωρίζουμε την 1 ωρα μέσα στη μέρα (πχ 1επεισοδιο ντόρα το πρωί, 1 επεισοδιο πέπα το μεσημερι και άλλη μια ντόρα το βράδυ)

δεν θα υποκοίψεις σε παραπάνω ώρα όμως και θα τηρεις και εσύ το χρονικό σου περιθώριο

Γκρινιάζει πάρα πολύ. Τα δικά σας παιδιά πως είναι;; μήπως όλα αυτά είναι της ηλικίας και απλά εγώ τα βλέπω διογκωμένα στο μυαλό μου!!

όχι εμένα τα παιδιά μου σε αυτήν την ηλικία (από τότε που άρχισαν να μιλανε γύρω στα 2,5 δηλαδή δεν γκρινιάζουν (μονο μαλωνουν μεταξύ τους)

δεν πιστελυω σε καμιά περίπτωση ότι αυτά είναι της ηλικίας και νομίζω ότι και αυτό είναι δείγμα αυτού που προείπα το παιδί ΒΑΡΙΕΤΑΙ

να προσθέσω ότι ο αναπτυξιολόγος που προτάθηκε είναι υπερβολικό...

Και γιατί όχι δύο και τρία και τέσσερα παραμυθάκια;; (εφόσον υπάρχει ο χρόνος και οι προϋποθέσεις).

Το να μπορεί ένα παιδί να παρακολουθήσει ένα παραμύθι συγκεντρωμένο και μάλιστα με αυξανόμενο χρόνο προσήλωσης... το θεωρώ εξαιρετικό προσόν!

Εμείς το θέμα του παραμυθιού, το έχουμε ως εξής. Λέω τι ώρα θέλω να πάνε για ύπνο: 9:30. Τους εξηγώ πως η "ιστορία" θα είναι μεγάλη ή μικρή ανάλογα πάντα με το πόσο σύντομα θα ετοιμαστούν. Αν αργοπορήσουν στις ετοιμασίες, δε θα προλάβω να πω κάτι μεγάλο. Αν ετοιμαστούν γρήγορα, τότε θα μπορώ να πω κάτι μεγαλύτερο.

Όταν πια βαρέθηκαν να ακούν επαναλήψεις των ίδιων παραμυθιών, αποφάσισα να πάρω μεγαλύτερες ιστορίες και φτάσαμε πλέον στα βιβλία.

Κάποιες φορές που τους "τρώει" η συνέχεια... μου ζητάνε να το ξεκινήσω νωρίτερα το παραμύθι. π.χ. την ώρα που τρώνε το βραδινό τους. Ή αν υπάρχει η δυνατότητα (π.χ. Σαββατοκύριακο) μπορούμε να το διαβάσουμε και το πρωί.

Για εμάς η ιστορία είναι κάτι που μας "δένει" σαν οικογένεια... και εφόσον το ζητάει το παιδάκι, θα έλεγα πως είναι κάτι που μπορείτε να ευχαριστηθείτε και οι δύο. Ειδικά αν πιάσεις μεγαλύτερο βιβλίο, αλλάζει το ενδιαφέρον και για σένα... και θα το απολαύσεις ακόμα περισσότερο!

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Επειδή παρεξηγήθηκα: Σε καμία περίπτωση δεν πρότεινα αναπτυξιολόγο για το παιδάκι!!!!!!!!!!!! Ούτε καν μου πέρασε από το μυαλό. Απλά ήθελα να τονίσω ότι η πολλή τηλεόραση δεν κάνει καλό, κάτι που ξέρουμε οι μαμάδες ήδη, αλλά μου το επιβεβαίωσε και ένας ειδικός.

Επίσης, συμφωνώ με τη ΜΑΡΙΑΛ σε όσα πρότεινε. Και να πω επίσης, ότι το παραμύθι βοηθά κάθε ώρα της μέρας. Εμένα η δικιά μου είναι σωστό πιθήκι. Όποτε, λοιπόν, κουράζομαι να τρέχω από πίσω της μην γκρεμοτσακιστεί, απλά διαβάζουμε παραμυθάκια!!!!!!!!!!!!

Διαφημίσεις

Ο αναπτύξιολογος...δεν ειναι ο μπαμπούλας αντιθέτως ειναι γιατρος που μπορει να ελέγξει εαν εχει κάποια προβλήματα στην ανάπτυξη της και εαν χρειάζεται κάποια βοηθεια και απο ποιον, πχ εαν το παιδι σου εχει αισθητηριακα θέματα φαντάσου ποσο επώδυνο ειναι να της βουρτσιζεις τα μαλλιά, κρίμα ειναι να ταλαιπωρείται και να ταλαιπωρείσαι ετσι ενώ υπαρχει λύση....το προβλημα δεν αλλάζει απλα εαν αξιολογήσει τις αιτίες που κανουν το παιδι σου δυςκολο ένας ειδικός θα μπορει να σου δώσει την κατάλληλη βοηθεια, αλλιως μπορείς και να κανείς χειρότερα τα πράγματα... δεν ειναι αλλωστε ενα θεμα αλλα πολλά, δεν κανει φίλους, δεν θελει πολλά παιχνίδια, ενοχλείται με το φαγητο και με το μπανιο.....δεν αξίζει να το αφήνεις άλλο και να ψάχνεις λύσεις εκει που δεν θα τις βρεις.....γιατι δεν θα λυθεί απο μονο του...κανόνισε ενα ραντεβού ετσι ωςτε ακόμα και αν φταίει οτι την κακό μαθαίνεις να το ξερεις, να εχεις αποκλείσει οτιδήποτε άλλο και να ξερεις οτι το παιδι σου δεν υποφέρει...

Καλα τα θεματα που αναφερει η συγκεκριμενη κοπελα εδω δεν νομιζω οτι χρειαζονται βοηθεια απο αναπτυξιολογο για να λυθουν ας μην υπερβαλουμε.

Κανενα παιδι δεν ειναι στρατιωτακι ουτε εχει καθε μερα την ιδια συμπεριφορα και διαθεση. Beba μου εσυ εισαι η μαμα και εσυ θα βαζεις τους κανονες, καποια πραγματα τα διαπραγματευομαστε, στο στυλ θες τοστ ή αυγο, ειναι δεδομενο οτι τωρα θα φας γιατι το λεει η μαμα -καλα να πειναει κιολας εννοειται- αλλα το τι θα φαει ας πουμε μπορεις να το διαπραγματευτεις.

Αλλα αντι να τσακωνεστε μπορεις να κανεις λιγο πισω καποιες φορες αν την βλεπεις πολυ αρνητικη, πχ αν μια μερα δεν θελει μπανιο και δεν εχει βρωμιστει ιδιαιτερα ας μην κανει, ή κανε κολπα με παιχνιδακια και κουβαδακια στο μπανιο.

Η πιο επιτυχημενη τακτικη μου ειναι να δινω κινητρο... Αν κανεις αυτο μετα θα κανουμε το ταδε. Πχ παμε να κανουμε το μπανιο μας και μετα να διαλλεξουμε παραμυθι. Εμεις λεμε παντα ενα παραμυθι και μετα σβηνουμε τα φωτα και ξαπλωνω διπλα του μεχρι να αποκοιμηθει (πλεον 5-10 λεπτα) και μετα φευγω. Το βραδυ αν ερθει στο κρεβατι μου τον παω στο δικο του αμεσως, του δινω φιλι και φευγω. Μια δυο θα συνηθισει, σε καμια περιπτωση μην ενδιδεις σε δικους της κανονες που σε ταλαιπωρουν (τωρα ελα στο κρεβατι μου, τωρα γυρνα στο δικο σου).

Για την τηλεοραση...κι εμεις δυστυχως αποβλακωνομαστε, ειναι βολικο οταν δεν εχεις βοηθεια γιατι ξεκουραζεσαι λιγο και κανεις δυο πραγματα με την ησυχια σου αλλα κι εγω δεν νομιζω οτι ειναι καλο οσο εκπαιδευτικα και να ειναι. Μια ψιλολυση ειναι να γραψεις σε ενα cd ηχου παραμυθια οπως η ντενεκεδουπολη και να καθεται να την ακουει αλλα να μην βλεπει εικονα, να βαζει τη δικη της φαντασια και παραλληλα να ζωγραφιζει ή να παιζει. Εμεις το κανουμε αυτο συχνα αλλα πολλες φορες απλα τα κλεινω ολα και βαζω εγω μουσικη και τον ανεχομαι που πηγαινοερχεται καθε τρεις και λιγο! Κουνιες παμε περιπου 2 φορες την εβδομαδα, νομιζω τους κανει καλο, μην την ρωτας σε τετοια, εσυ αποφασιζεις. Γενικα δινε της επιλογες (2 κατα προτιμηση οχι παραπανω) αλλα το τι θα κανετε ειναι δικη σου αποφαση,εσυ εισαι ο αρχηγος. Δηλαδη θα πατε βολτα, ειναι τελεσιδικο, εκεινη μπορει να διαλλεξει το που.

Μην τρελαινεσαι παντως, φυσιολογικα ειναι ολα αυτα, εμενα τουλαχιστον συνηθισμενα μου ακουγονται, με λιγη προσπαθεια και σταθερη σταση θα τα διορθωσετε!