Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Recommended Posts

Καλησπέρα, από ότι είδα δεν υπάρχει κάτι σχετικό, συγνώμη αν έκανα λάθος. Η μικρή μου είναι 3 τώρα, θα είναι σχεδόν 3,5 το Σεπτέμβρη και αν και δεν είμαι εντελώς υπερ του να αρχίσει τόσο νωρίς παιδικό, μάλλον θα αναγκαστούμε (με κάποια μικρή επιφύλαξη, αλλά μάλλον έτσι θα γίνει). Μπαίνω λοιπόν στη διαδικασία να ψάξω τί υπάρχει , ο δρόμος του δημόσιου είναι ένας, γνωστός κλπ...θέλω όμως να δω τί άλλο θα μπορούσε να υπάρχει, πιο εναλλακτικό αν μ ε καταλαβαίνετε. Είτε είναι playgroup, είτε κάτι αυτοδιαχειριζόμενο και συνεργατικό, είτε χώρος δραστηριοτήτων. Έχετε κάτι υπόψη? Μένουμε στη Ν. Ιωνία.

Διαφημίσεις

Εγω παντως τον δικο μου που εχει την ιδια ηλικια θα τον στειλω προνηπιο και του χρονου ξανα προνηπιο! Ειναι καποια ιδιωτικα σχολεια που τα δεχονται τα παιδακια λιγο μικροτερα, και κανουν πολυ καλη δουλεια σε σχεση με τους παιδικους που περισσοτερο τα φυλανε. Εννοω οτι εκτος απο τραγουδακια, ζωγραφιες κλπ ψιλομαθαινουν λιγο γραμματα, αριθμους αλλα κυριως αυτοεξυπηρετουνται διοτι τα βλεπουν περισσοτερο ως "μαθητες" παρα ως "μωρα"

Εγω παντως τον δικο μου που εχει την ιδια ηλικια θα τον στειλω προνηπιο και του χρονου ξανα προνηπιο! Ειναι καποια ιδιωτικα σχολεια που τα δεχονται τα παιδακια λιγο μικροτερα, και κανουν πολυ καλη δουλεια σε σχεση με τους παιδικους που περισσοτερο τα φυλανε. Εννοω οτι εκτος απο τραγουδακια, ζωγραφιες κλπ ψιλομαθαινουν λιγο γραμματα, αριθμους αλλα κυριως αυτοεξυπηρετουνται διοτι τα βλεπουν περισσοτερο ως "μαθητες" παρα ως "μωρα"

Συγνώμη για την παρέμβαση, αλλά θα ήθελα να παραθέσω την άποψη μου (κι ας μην μου έχει ζητηθεί) γιατί αυτό το σενάριο το έχω συναντήσει ξανά στη δουλειά μου (είμαι ειδική παιδαγωγός)

Έχετε σκεφτεί ότι θα βαρεθεί να κάνει δυο φορές τα ίδια πράγματα? Επίσης το παιδί στο τέλος της χρονιάς θα δει τους συμμαθητές του να πηγαίνουν νήπιο κι εκείνο να μένει πάλι στην ίδια τάξη να κάνει πάλι τα ίδια πράγματα. Το ψυχολογικό κόστος το έχετε συνυπολογίσει?

Θα σας πρότεινα να το ξανασκεφτείτε, και λόγω επαγγέλματος το έχω δει αυτό το σενάριο να εξελίσσεται.

Το παιδί αν ξέρει να κάνει πράξεις, να διαβάζει κανονικά κείμενα κλπ πριν τη σχολική ηλικία δηλ. από το νήπιο αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχει και καλύτερες επιδόσεις μελλοντικά στο σχολείο.

Ας σεβαστούμε λοιπόν τον ρυθμό μάθησης του παιδιού, γιατί ένα παιδάκι χωρίς προβλήματα μαθησιακά θα μάθει να γράφει φωνημικά (δηλαδή λεξούλες αλλά όχι ορθογραφημένα π.χ. ΠΕΔΙ) και να διαβάζει απλές λέξεις στο τέλος του νηπίου.

Και κάτι τελευταίο. Σε πολλά σχολεία στο προνήπιο δεν κάνουν τίποτα σχετικά με τη γραφή παρά μόνο επικεντρώνονται σε θέματα κοινωνικοποίηση, αυτοεξυπηρέτησης κλπ Και μετά στο νήπιο, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, τα παιδάκια ξέρουν μια χαρά όλα όσα πρέπει να ξέρουν για την μετάβαση στην α' δημοτικού. Εξ' άλλου δεν υπάρχει κάποιος που δεν έμαθε να διαβάζει! Αυτή η μανία να μάθουν από το προνήπιο να γράφουν δεν εξυπηρετεί σε τίποτα παρά μόνο στην ικανοποίηση των γονιών, που όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια ζητάν τέτοιες επιδώσεις από τα παιδιά τους.

Γιατί να βιαστούμε λοιπόν? Σεβασμός στα αναπτυξιακά και γνωσιακά στάδια των παιδιών μας! (Βεβαίως στα πλαίσια αυτού του σεβασμού θα βοηθήσουμε και ένα παιδάκι που θα δείξει ενδιαφέρον για γράμματα και αριθμούς σε μικρότερη ηλικία. Αυτό συνήθως συμβαίνει στα μικρότερα αδέλφια που βλέπουν τα μεγαλύτερα)

Και πάλι συγνώμη για την παρέμβαση και ευχαριστώ για την προσοχή σας.

tZh5p3.png

G0KVp3.png

Έχετε σκεφτεί ότι θα βαρεθεί να κάνει δυο φορές τα ίδια πράγματα? Επίσης το παιδί στο τέλος της χρονιάς θα δει τους συμμαθητές του να πηγαίνουν νήπιο κι εκείνο να μένει πάλι στην ίδια τάξη να κάνει πάλι τα ίδια πράγματα. Το ψυχολογικό κόστος το έχετε συνυπολογίσει?

Θα σας πρότεινα να το ξανασκεφτείτε, και λόγω επαγγέλματος το έχω δει αυτό το σενάριο να εξελίσσεται.

QUOTE]

Κορίτσια το παιδί της κοπέλας love 4 είναι μικρό για να πάει νήπιο ακόμη, γιαυτό θα ξαναπάει προνήπιο. Δεν το κάνει επειδή το παιδί δεν διαβάζει καλά ή δεν είναι κοινονικοποιημενο αρκετά..... Απλά αντί να πάει παιδικό 2 χρόνια, το έβαλε σε σχολείο κανονικό, στην τάξη του προνηπίου, την οποία αναγκαστικά θα επαναλάβει 2 φορές. Συνολικά δηλ. μαζί με το νηπιαγωγείο μελλοντικά θα παραμείνει 3 χρόνια στην προσχολική εκπαίδευση μέχρι να έρθει η ηλικία του να πάει στην πρώτη. Δεν υπάρχει κάτι το περίεργο. Κι εγώ το γιο μου τον είχα βάλει σε σχολείο και ήταν μακράν καλύτερα από την επιφανειακή φύλαξη του παιδικού. Απλά τα σχολεία δεν δέχονται πάντα πολύ μικρά παιδάκια κάτω των 3 ετών. Κατά τ'αλλα συμφέρει και δεν έχει κανένα θέμα το παιδάκι των 3,5 ετώ που θα παραμείνει στο προνήπιο. Είναι σαν να ήταν στο σταθμό που δεν υπάρχει διαχωρισμός.

Διαφημίσεις

Καλησπέρα, από ότι είδα δεν υπάρχει κάτι σχετικό, συγνώμη αν έκανα λάθος. Η μικρή μου είναι 3 τώρα, θα είναι σχεδόν 3,5 το Σεπτέμβρη και αν και δεν είμαι εντελώς υπερ του να αρχίσει τόσο νωρίς παιδικό, μάλλον θα αναγκαστούμε (με κάποια μικρή επιφύλαξη, αλλά μάλλον έτσι θα γίνει). Μπαίνω λοιπόν στη διαδικασία να ψάξω τί υπάρχει , ο δρόμος του δημόσιου είναι ένας, γνωστός κλπ...θέλω όμως να δω τί άλλο θα μπορούσε να υπάρχει, πιο εναλλακτικό αν μ ε καταλαβαίνετε. Είτε είναι playgroup, είτε κάτι αυτοδιαχειριζόμενο και συνεργατικό, είτε χώρος δραστηριοτήτων. Έχετε κάτι υπόψη? Μένουμε στη Ν. Ιωνία.

Να προτιμήσεις σχολείο που θα κάνει φοβερά πράγματα και θα περνάει καλά. Στο σταθμό θα είναι κουραστικό και δεν έχει την οργάνωση που έχει ένα σχολείο. Γνώμη μου....

Κορίτσια το παιδί της κοπέλας love 4 είναι μικρό για να πάει νήπιο ακόμη, γιαυτό θα ξαναπάει προνήπιο. Δεν το κάνει επειδή το παιδί δεν διαβάζει καλά ή δεν είναι κοινονικοποιημενο αρκετά..... Απλά αντί να πάει παιδικό 2 χρόνια, το έβαλε σε σχολείο κανονικό, στην τάξη του προνηπίου, την οποία αναγκαστικά θα επαναλάβει 2 φορές. Συνολικά δηλ. μαζί με το νηπιαγωγείο μελλοντικά θα παραμείνει 3 χρόνια στην προσχολική εκπαίδευση μέχρι να έρθει η ηλικία του να πάει στην πρώτη. Δεν υπάρχει κάτι το περίεργο. Κι εγώ το γιο μου τον είχα βάλει σε σχολείο και ήταν μακράν καλύτερα από την επιφανειακή φύλαξη του παιδικού. Απλά τα σχολεία δεν δέχονται πάντα πολύ μικρά παιδάκια κάτω των 3 ετών. Κατά τ'αλλα συμφέρει και δεν έχει κανένα θέμα το παιδάκι των 3,5 ετώ που θα παραμείνει στο προνήπιο. Είναι σαν να ήταν στο σταθμό που δεν υπάρχει διαχωρισμός.

Και γιατί να κάνει επιφανειακή φύλαξη ο σταθμός; Δε μπορεί δηλαδή ο σταθμός να μάθει στο παιδί πολλά ενδιαφέροντα πράγματα;

Η κόρη μου πριν πάει προνηπιο (και λέγοντας προνήπιο εννοώ στο δημόσιο νήπιο της γειτονιάς μου) πήγαινε σε δημόσιο παιδικό σταθμό μέχρι τα 3 1/2 και είμασταν πολύ ευχαριστημένοι και από αυτά που κάνανε, και από αυτά που μαθαίνανε και κυρίως από το πόσο ευτυχισμένο ήταν το παιδί μας με τις δασκάλες του και τους φίλους του.

Δε νομίζω πως πρέπει να υποτιμούμε τη δουλειά των παιδικών σταθμών, τα παιδάκια στη τρυφερή ηλικία των 3 1/2 θέλουν παιχνίδι, στοργή και μάθηση μέσω παιχνιδιού και μόνο.

Ειδικά αν το παιδί πάει πρώτη φορά σχολείο θα επέλεγα έναν ωραίο παιδικό σταθμό μιας και το περιβάλλον είναι πιο ''χαλαρό'' από ό,τι στο νήπιο που κάποια μεγαλύτερη πίεση (με καλή έννοια το λέω) θα υπάρχει.

Και γιατί να κάνει επιφανειακή φύλαξη ο σταθμός; Δε μπορεί δηλαδή ο σταθμός να μάθει στο παιδί πολλά ενδιαφέροντα πράγματα;

Η κόρη μου πριν πάει προνηπιο (και λέγοντας προνήπιο εννοώ στο δημόσιο νήπιο της γειτονιάς μου) πήγαινε σε δημόσιο παιδικό σταθμό μέχρι τα 3 1/2 και είμασταν πολύ ευχαριστημένοι και από αυτά που κάνανε, και από αυτά που μαθαίνανε και κυρίως από το πόσο ευτυχισμένο ήταν το παιδί μας με τις δασκάλες του και τους φίλους του.

Δε νομίζω πως πρέπει να υποτιμούμε τη δουλειά των παιδικών σταθμών, τα παιδάκια στη τρυφερή ηλικία των 3 1/2 θέλουν παιχνίδι, στοργή και μάθηση μέσω παιχνιδιού και μόνο.

Ειδικά αν το παιδί πάει πρώτη φορά σχολείο θα επέλεγα έναν ωραίο παιδικό σταθμό μιας και το περιβάλλον είναι πιο ''χαλαρό'' από ό,τι στο νήπιο που κάποια μεγαλύτερη πίεση (με καλή έννοια το λέω) θα υπάρχει.

Εχεις δίκιο να μιλάς έτσι, γιατί απλά δεν έχεις γνωρίσει τη δουλειά ενός σχολείου στο κομμάτι του βρεφονηπιακού / προνηπίου.

Δεν υπάρχει καμία πίεση! Το πρόγραμμα είναι καταπληκτικό, συνήθως βρίσκονται μέσα στο πράσινο, με πάμπολλα εκπαιδευτικού τύπου παιχνίδια, δραστηριότητες, γιορτές απίθανες κλπ. που ένας σταθμός ιδιωτικός δυσκολεύεται να τα κάνει, γιατί απαιτούν κόστος. Ο δημόσιος σταθμός φυσικά και αδυνατεί. Ενα ιδιωτικό σχολείο το έχει πιο εύκολο, ΄καθώς είναι κάτι που το κάνει για τα μεγαλύτερα παιδιά, έχει επομενως έτοιμη δουλειά και προσωπικό. Αν δεν το έχεις ζήσει δεν μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά. Εκεί να δεις ευτυχισμένα παιδιά.... και γονείς.

Αυτο εννοουσα ακριβως που ειπε η bobonela...προς Θεου ουτε εμενα με ενδιαφερει να μαθουν να διαβαζουν απο τα 3...ουτε ειπα οτι στους παιδικους σταθμους δε μαθαινουν τιποτε...ομως απο προσωπικη εμπειρια παντα εχω καταλαβει οτι στους παιδικους επικεντρωνονται στο φαγητο του παιδιου, στον υπνο του κλπ ενω στο προνηπιο ειναι περισσοτερο στο "κλιμα" του σχολειου. Εμενα προσωπικα που δε με ενδιαφερει τοσο πχ να μου πουν οτι το ταισαν ολο του το φαγητο, αλλα περισσοτερο να αυτοεξυπηρετειται και να αποκτησει μια αυτονομια μου ταιριαζει περισσοτερο το προνηπιο...και εννοειται πως δεν πιεζουν κανενα παιδακι στο προνηπιο, καθε ενα προχωραει μεχρι εκει που θελει και μπορει, ερεθισματα ομως παιρνει πολλα και ειναι στο χερι του ποσα θα εκμεταλλευτει. Οπως καταλαβα η Marirena δεν ηθελε μια φυλαξη αλλα κατι πιο εναλλακτικο και δημιουργικο...

εγώ, πάντως, έχω 2 παιδάκια που από 2 χρονών τα στέλνω σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό που έχει και νηπιαγωγείο σε διπλανό κτίριο. εκτός από φύλαξη κάνουν άπειρα πράγματα που έχουν να κάνουν με την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη αλλά και με την κινητική και την εκπαιδευτική.

κάνουν τέννις, κολύμβηση, πηγαίνουν σε παραστάσεις, μουσεία, ανακύκλωση. κι όλα αυτά από 2 ετών.

επίσης, από το προπρονήπιο κάνουν με βιβλία ασκήσεις προγραφής και προμαθηματικών. στο προνήπιο κάνουν και αγγλικά, Η/Υ.

οπότε δε σημαίνει ότι σε έναν απλό ιδιωτικό σταθμό δε γίνεται δουλειά, παρά μόνο φύλαξη. έχει να κάνει προφανώς με τον κάθε σταθμό ξεχωριστά.

Διαφημίσεις

Και ποιος σας είπε εσάς ότι στο παιδικό σταθμό δεν αυτοεξυπηρετούνται τα παιδιά;

Πηγαίνουν μόνα τους στην τουαλέτα, σκουπίζονται και πλένουν χεράκια μόνα τους και φυσικά και τρώνε μόνα τους (στους βρεφονηπιακούς ταίζουν τα παιδιά όχι στους παιδικούς).

Για να καταλάβω, εσείς προτείνετε στη κοπέλα να πάει σε προνήπιο σε ιδιωτικό δημόσιο σχολείο; Και εκεί να συνεχίσει νήπιο, και δημοτικό;Μα είναι μόλις 3 το παιδάκι.

Δε ξέρω....κάτι σε δημιουργικό εργαστήριο ή τύπου playgroup νομίζω θα ήταν πιο κατάλληλο για το παιδί από τη στιγμή που δε προτιμά παιδικό σταθμό.

Ξέρω ένα χώρο στα όρια Αγίας Παρασκευής - Χαλανδρίου. Λέγεται Playgroup, έχει και σάιτ. Έχω την αίσθηση ότι είναι κάπως σαν χώρος δραστηριοτήτων/αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα. Έχω πάει στο χώρο αλλά μόνο σε παιδικό πάρτυ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η κοπέλα που πήρε την πρωτοβουλία και το δημιούργησε όλο αυτό είναι συμφορουμίτισσα και θυμάμαι ακόμη τα ποστ της όταν άρχιζε το εγχείρημά της, να φτιάξει έναν εναλλακτικό χώρο. Φαίνεται ότι πέτυχε!

Έχοντας παιδιά σε δημόσια σχολείο, αρκετά καλό, και έχοντας την εμπειρία ενός άριστου ιδιωτικου σταθμού, να πω και εγώ; Υπάρχουν ιδιωτικοί σταθμοί που προσφέρουν υπέροχο πρόγραμμα, αλλά αν ένας γονιός μακροπρόθεσμα σχεδιάζει ιδιωτικό σχολείο και όχι δημόσιο αξίζει να ρωτήσει αν το σχολειο της προτίμησής του έχει προσχολική εκπαίδευση και αν την έχει, να το προτιμήσει. Γιατί τα παιδιά εκεί μπορούν να έχουν όλο το εκπαιδευτικό κομμάτι που θα είχαν στον φοβερό ιδιωτικό σταθμό, plus, θα δημιουργηθούν παρέες από γονείς και παιδιά, σε μια ηλικία που είναι ηλικια χαράς και παιχνιδιού. Δεν το βρίσκω καθόλου κακό, για όποιον έχει τα μέσα να το κάνει.

Δεν μπορώ να προτείνω συγκεκριμένα σχολεία, γιατι δεν το έχω ψάξει... Απλά η εικόνα που είχα συζητώντας με γονείς, που σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιημένοι με τα ιδιωτικά τους. Επίσης φαίνεται και στα ίδια τα παιδιά, όταν τα βλέπεις.

Έχοντας παιδιά σε δημόσια σχολείο, αρκετά καλό, και έχοντας την εμπειρία ενός άριστου ιδιωτικου σταθμού, να πω και εγώ; Υπάρχουν ιδιωτικοί σταθμοί που προσφέρουν υπέροχο πρόγραμμα, αλλά αν ένας γονιός μακροπρόθεσμα σχεδιάζει ιδιωτικό σχολείο και όχι δημόσιο αξίζει να ρωτήσει αν το σχολειο της προτίμησής του έχει προσχολική εκπαίδευση και αν την έχει, να το προτιμήσει. Γιατί τα παιδιά εκεί μπορούν να έχουν όλο το εκπαιδευτικό κομμάτι που θα είχαν στον φοβερό ιδιωτικό σταθμό, plus, θα δημιουργηθούν παρέες από γονείς και παιδιά, σε μια ηλικία που είναι ηλικια χαράς και παιχνιδιού. Δεν το βρίσκω καθόλου κακό, για όποιον έχει τα μέσα να το κάνει.

Δεν μπορώ να προτείνω συγκεκριμένα σχολεία, γιατι δεν το έχω ψάξει... Απλά η εικόνα που είχα συζητώντας με γονείς, που σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιημένοι με τα ιδιωτικά τους. Επίσης φαίνεται και στα ίδια τα παιδιά, όταν τα βλέπεις.

βασικά, συμφωνώ. απλά, σε τόσο μικρή ηλικία δε θα ήθελα να ταλαιπωρείται με μεγάλα δρομολόγια και πολύ ώρα μέσα στο σχολικό. θα προτιμούσα κάτι πιό κοντινό.

Ας σεβαστούμε λοιπόν τον ρυθμό μάθησης του παιδιού, γιατί ένα παιδάκι χωρίς προβλήματα μαθησιακά θα μάθει να γράφει φωνημικά (δηλαδή λεξούλες αλλά όχι ορθογραφημένα π.χ. ΠΕΔΙ) και να διαβάζει απλές λέξεις στο τέλος του νηπίου.

Να προσθέσω σχετικά με αυτό, ότι το φωνημικό, από την εμπειρία μας, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την ελληνική γλώσσα, μπορεί στις θεωρίες που κάνουν πιθανόν στις σχολές τους οι εκπαιδευτικοί να είναι μια χαρά για την ισπανική. Το παιδί που έχει μάθει από μικρό να γράφει ό,τι να'ναι, μπορεί να μην είναι εύκολο να το ξεμάθει μετά...

Διαφημίσεις

ΑthinaP εμενα μου εχουν πει νηπιαγωγοι οτι το σημαντικο ειναι το φωνημικο οπως το λετε (δεν το ηξερα οτι λεγεται ετσι, απλα να γραφουν εστω και τα παντα ανορθογραφα το λεω εγω!). Αυτο βεβαια για το νηπιο, στην πρωτη δινουν εμφαση στην ορθογραφια. Στο γιο μου δουλεψε πολυ καλα και μπηκε εξαιρετικα ομαλα στο δημοτικο...

Καταρχάς, ευχαριστώ για τις απόψεις σας. Ομολογώ ότι δεν μ ενδιαφέρει καθόλου (ή μ άλλον μ ενδιαφέρει από την ανάποδη) το κομμάτι γραφής , αριθμητικής κλπ...και όλων αυτών των πρώτων γνώσεων και δεξιοτήτων που πάνε να περάσουνε κόντρα στην ηλικία των μικρών και με εντελώς αντίθετα αποτελέσματα συνήθως σύμφωνα με αξιολογές έρευνες. Για να μην πολυλογήσω θεωρώ ότι τα καίνε τα παιδάκια, και θα 'θελα όσο γίνεται να αντισταθούμε σ αυτό. Ένας λόγος λοιπον που το αρχικό μου ποστ ζητάει κάτι 'εναλλακτικό'. Από εκεί και πέρα, εναλλακτικό μ πορεί να είναι και σε σχέση με το πως αντιμετωπίζει και άλλα θέματα, πχ. την προσαρμογή και πολλά άλλα ...δεν ξέρω ακριβώς. Αυτό στο χαλάνδρι το έχω ακούσει και μπήκα και στο σάιτ τους. Η μετακίνηση δυστυχώς με προβληματίζει, είμαστε Ν. Ιωνία συγκεκριμένα στον Περισσό. Οπότε ξεκινάω με ένα μεγάλο μείον, που είναι ότι θέλω κι εναλλακτικό θέλω και δίπλα στο σπίτι μου τρομαρα μου, ....Αλλά νομίζω ότι δεν μπορώ να το διαπραγματευτώ αυτό , δηλαδή να έχει την προσαρμογή η μικρή να έχει και τις αποστάσεις, εντάξει κάψιμο σκέτο δεν το συζητώ. Από εκεί και πέρα μπερδεύτηκα λίγο που κάνετε λόγο για 'σχολείο' και 'σταθμό' ή 'παιδικό' δεν κατάλαβα τη διαφορά, τί εννοείτε ακριβώς? Μάλλον είμαι άσχετη μου φαίνεται. Επίσης πως κατατάσσονται τα παιδάκια , ανάλογα με την ηλικία? Πχ. 3,5 που θα είναι η δική μου , πάει στον παιδικό? Είναι δηλαδή 1. Βρεφονηπιακός, 2 παιδικός (μέχρι τα 5?) και μετά νηπιαγωγείο? Καλά τα λέω? Ευχαριστώ πολύ, ελπίζω να προχωρήσει κι άλλο η συζήτηση. Σκέφτηκα επίσης αντί για παιδικό να τη στείλω για κάποια δραστηριότητα, πχ. χορό που θέλει πολύ, αλλά αυτό δεν νομίζω πως θα μου καλύπτει την ανάγκη ( να την κρατάει κάποιος πρωί, αλλά και για την ευρύτερη κοινωνικοποίησή της), οπότε δυστυχώς μάλλον θα περιμένει λίγο ο χορός.

Προνήπιο του χρόνου θα πάνε τα παιδάκια που έχουν γεννηθεί το 2010 και νηπιαγωγείο αυτά που έχουν γεννηθεί το 2009.

Οπότε η κόρη σου θα πάει παιδικό.

Οι κοπέλες παραπάνω λέγοντας σχολείο, εννοούν να επιλέξεις έναν παιδικό σταθμό που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενος ιδιωτικού σχολείου με τις υπόλοιπες βαθμίδες, ενώ λέγοντας παιδικό σταθμό, εννοούν ένα χώρο που φτάνει το πολύ ως νηπιαγωγείο (αν διαθέτει τη σχετική άδεια).

Ομολογώ ότι κι εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει καμιά διαφορά μεταξύ των δύο, εκτός από αυτό που επισημαίνει η AthinaP, ότι δηλαδή εφόσον το παιδί πρόκειται να πάει σε ιδιωτικό, αξίζει να ρωτήσει κανείς το σχολείο αν προσφέρει και προσχολικό τμήμα.

Τώρα, όσον αφορά αυτό που αναζητάς, θα σου πρότεινα να κοιτάξεις και σταθμούς ή κέντρα δημιουργικής απασχόλησης που εφαρμόζουν το σύστημα Waldorf. Δύο φίλες μου πάνε τα παιδιά τους σε ένα τέτοιο στο Βύρωνα. Ξέρω ότι σταθμός με σύστημα Waldorf λειτουργεί επίσης σε Κηφισιά και Παιανία. Δεν ξέρω καθόλου για την περιοχή σου δυστυχώς.

Καλή τύχη στην αναζήτησή σου εύχομαι!

πολύ κατατοπιστική η απάντησή σου peony σ' ευχαριστώ! Αν ας πούμε υπάρχει η σκέψη για Μοντεσσοριανό σχολείο, υπάρχει κάτι συναφές , σχετικό σε προσχολική εκπαίδευση? υ.γ Είναι η ιδέα μου ή είμαστε πολύ μακριά νυχτωμένοι στην Ελλάδα....απογοήτευση

Στην Αγία Παρασκευή και στο Χαλάνδρι υπάρχει μοντεσσοριανός σταθμός και γενικά έχω την αίσθηση πως το μοντεσσοριανό σύστημα παίζει περισσότερο στην προσχολική εκπαίδευση - τουλάχιστον εδώ.

Για το υστερόγραφο, συμφωνώ αλλά είναι σύνθετο θέμα. Προειδοποίηση, ακολουθεί οφφ τόπικ:

Η άποψή μου είναι ότι στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε το σχολείο ως χώρο προετοιμασίας των σπουδών, χαρτιών κτλ. και αυτό αρχίζει από πολύ νωρίς. Ίσως φταίει και το Υπουργείο γιατί ξέρω ότι πλέον το δημοτικό έχει γίνει πολυ απαιτητικό, φταίμε κι εμείς βεβαίως.

Πήγα σήμερα σε ραντεβού με ιδιωτικό σχολείο για εγγραφή στην πρώτη δημοτικού. Η πρώτη ερώτηση προς εμένα ήταν αν το παιδί στο νηπιαγωγείο που πάει έχει μάθει γραμματα και αριθμούς (που έχει, ναι, ευτυχώς όχι με πίεση). Αλλά για μένα δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν ανάγκη να τα έχουν κάνει αυτά. Μετά ανέφερα ότι είμαι κατά του homework και υπέρ της ιδέας του "η τσάντα μένει στο σχολείο", τουλάχιστον για τις πρώτες τάξεις, (και νομίζω υπήρχαν και δημοτικά δημόσια όπου εφαρμόστηκε πιλοτικά αυτό πέρυσι, ας μας διαφωτίσει κάποιος). Ο υπεύθυνος μου απέρριψε αυτή την προσέγγιση τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα στην Ελλάδα. Πιστεύω πολύ στον κανόνα προσφοράς και ζήτησης και μου φαίνεται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση εναλλακτικών εκπαιδευτικών μεθόδων και λόγω νοοτροπίας αλλά και επειδή το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια κτλ επιβάλλει μια άλφα προσέγγιση. Δηλαδή κι εγώ έχω το ερώτημα, ένα παιδι από μοντεσοριανό σχολείο θα τα βγάλει πέρα σε ένα παραδοσιακό δημόσιο γυμνάσιο;;; κτλ κτλ κτλ.

"Της Ειρήνης" είναι μοντεσσοριανός παιδικός σταθμός και νήπιο (στη Γαρυττού στο Χαλάνδρι και στο Σταυρό Αγ. Παρασκευής). Σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι παιδικοί που εφαρμόζουν αυτό το σύστημα.

Μετά οι εναλλακτικές για δημοτικό είναι η "Μοντεσσοριανή Σχολή Αθηνών" (Ν. Φιλοθέη Αμπελοκήπων) και τα "Μοντεσσοριανά Σχολεία" στη Βαρυμπόμπη που έχουν και προσχολική εκπαίδευση. Απλά μ' αυτή την επιλογή δεν υπάρχει "συνέχεια" σε κάτι αντίστοιχο σε 2βάθμια εκπαίδευση (γυμνάσιο/λύκειο).

tZh5p3.png

G0KVp3.png

Η άποψή μου είναι ότι στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε το σχολείο ως χώρο προετοιμασίας των σπουδών, χαρτιών κτλ. και αυτό αρχίζει από πολύ νωρίς. Ίσως φταίει και το Υπουργείο γιατί ξέρω ότι πλέον το δημοτικό έχει γίνει πολυ απαιτητικό, φταίμε κι εμείς βεβαίως.

Πήγα σήμερα σε ραντεβού με ιδιωτικό σχολείο για εγγραφή στην πρώτη δημοτικού. Η πρώτη ερώτηση προς εμένα ήταν αν το παιδί στο νηπιαγωγείο που πάει έχει μάθει γραμματα και αριθμούς (που έχει, ναι, ευτυχώς όχι με πίεση). Αλλά για μένα δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν ανάγκη να τα έχουν κάνει αυτά. Μετά ανέφερα ότι είμαι κατά του homework και υπέρ της ιδέας του "η τσάντα μένει στο σχολείο", τουλάχιστον για τις πρώτες τάξεις, (και νομίζω υπήρχαν και δημοτικά δημόσια όπου εφαρμόστηκε πιλοτικά αυτό πέρυσι, ας μας διαφωτίσει κάποιος). Ο υπεύθυνος μου απέρριψε αυτή την προσέγγιση τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα στην Ελλάδα. Πιστεύω πολύ στον κανόνα προσφοράς και ζήτησης και μου φαίνεται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση εναλλακτικών εκπαιδευτικών μεθόδων και λόγω νοοτροπίας αλλά και επειδή το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια κτλ επιβάλλει μια άλφα προσέγγιση. Δηλαδή κι εγώ έχω το ερώτημα, ένα παιδι από μοντεσοριανό σχολείο θα τα βγάλει πέρα σε ένα παραδοσιακό δημόσιο γυμνάσιο;;; κτλ κτλ κτλ.

Δεν φαντάζεσαι πόσο συμφωνώ. Και θα μπορούσα να προσθέσω κι άλλα τόσα. Δυστυχώς είμαστε πολύ πίσω. Να φανταστείτε ότι σε κορυφαία πανεπιστήμια (της αμερικής αν δεν κάνω λάθος) που ψιλιάζονται πράγματα άρχισαν να εφαρμόζουν κατάργηση κάθε είδους βαθμολογίας. Τέλος πάντων, η συζήτηση αυτή θα μπορούσε να είναι μεγάλη. Τρέμω στην ιδέα ότι θα βρεθώ κάποτε στη θέση να με ρωτήσει κάποιος αν η Πηνελόπη έχει μάθει στο νηπιαγωγείο γράμματα και αριθμούς , θα πρέπει απλά να το διαχειριστώ όλο αυτό, να μη του φέρω τίποτα στο κεφάλι, κλπ...Επίσης, θεωρώ ότι το τεράστιο έργο που έχουμε να κάνουμε, εφόσον κανένα (σχεδόν) τέτοιο έδαφος δεν υπάρχει κοινωνικά, είναι πως θα λειτουργούμε ως μόνο αντίβαρο για το παιδί σε όλο αυτό το κλίμα που από την προσχολική ηλικία έχει να αντιμετωπίσει. Από εκεί και πέρα, Peony, σ ευχαριστώ και πάλι, κ αι τις άλλες κοπέλες φυσικά, και πράγματι είναι ένα τεράστιο ζήτημα τί γίνεται με τα 'μοντεσσοριανά παιδιά' στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Άλλο φοβερό. Συμφωνώ επίσης, με την AthinaP ότι γενικά καλό είναι να υπάρχει μία συνέχεια σε ό,τι επιλέγει κανείς.

• 4 months later...

καλησπέρα, έχω και εγώ μια κόρη 3,5 χρονών και ήθελα να απασχολείτε λίγες ώρες το πρωί. Χθές ήρθε στα χέρια μου ένα φυλλάδιο από ένα φροντιστήριο αγγλικών που έχει προσχολικά τμήματα για παιδιά 3-6 με 3ωρη καθημερινή απασχόληση. Γράφει ότι παίζουν, ζωγραφίζουν και τραγουδούν και όλα αυτά σε αγγλικό περιβάλλον και σε ειδικές αίθουσες για παιδάκια. Πως σας ακούγεται;

Μου είχαν στείλει και από ένα ωδείο φυλλάδιο αλλά εκεί στα τμήματα για παιδιά αυτής της ηλικίας ήθελε να είναι και ο γονιός μαζί, κάτι που δεν με βολεύει γιατί έχω άλλα δυο μικρότερα παιδάκια.

Καλησπέρα!

Θα το έστελνα οπωσδήποτε, στη θέση σου! Πρόσφατα το συζητάγαμε σε άλλο θέμα (εγώ στέλνω το γιο μου, που είναι 4,5 , σε τάξη pre-junior). Ρίξε μια ματιά και εδώ:

Τώρα που έβαλα το λινκ είδα ότι υπάρχουν καινούρια ενδιαφέροντα μηνύματα που δεν τα είχα δει!!!