Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Παιδαγωγικής Waldorf

Recommended Posts

Γνωριζει κανεις απο εμπειρια ισως την Παιδαγωγική Waldorf?

Απο καποια φιλη εκπαιδευτικό άκουσα πολυ καλα λογια αλλα απο οσο έψαξα στο ιντερνετ ειναι πολύ ενδιαφέρουσα με πολυ καλη προοπτική. Αν και στην Ελλαδα νομιζω οτι δεν λειτουργούν σχολεια με αδεια απο το υπουργείο.

ltPsp2.png

Διαφημίσεις

Αρχισα να το ψαχνω πριν 5 χρονια..ειναι λιγο αντιφατικες οι εντυπωσεις μου..υπαρχει ενα νηπιαγωγειο στο βυρωνα και ενα στην κηφισια νομιζω,υπαρχει και μια ομαδα στη γειτονια σου-σπατα-πρωτοβαθμια δεν υπαρχει γιατι ετσι κι αλλιως ο νομος δεν καλυπτει για διαφορετικη εκπαιδευτικη προσεγγιση συστηματικου χαρακτηρα στην ελλαδα.Εχουμε παραβρεθει σε καποιες συναντησεις και τα μικρα περνουν ομορφα,ολα αποπνεουν ηρεμια και αρμονια αλλα...καποιες φορες αυτο μου ξενιζε,ηταν σα να επροκειτο για εναν αλλο κοσμο,σκεψου ενα σχολειο οπου τα πιτσιρικια κανουν ευρυθμια καθε πρωι και ζωγραφιζουν μονο με κηρομπογιες σε παστελ αποχρωσεις υπο τον ηχο της μουσικης ,οκ υπεροχα θα μου πεις αλλα να κατι δε μου καθεται καμια φορα..επισης σημαντικο ειναι το γεγονος οτι αυτη η παιδαγωγικη αποτελει κομματι μιας ολοκληρης θεωριας,της ανθρωποσοφιας την οποια εισηγηθηκε ο σταινερ πριν αρκετα χρονια....αν θες δηλαδη ψαξτο περισσοτερο συνολικα και θα βγαλεις μια ακρη...μιλαει με μια αρκετα μεταφυσικη χροια ,εχουν μια ιδιαιτερη προσεγγιση αναφορικα με οντοτητες οπως οι αγγελοι η τα ξωτικα η την μετενσαρκωση...Α ναι,υπαρχει ενα μαγαζι στο κεντρο με αρκετο υλικο, εαν σε ενδιαφερει μου λες..Τελικα ειναι μια παιδαγωγικη με πολεμιους αλλα και οπαδους..γκουγκλαρε P.L.A.N.S να δεις καποια σημεια προβληματισμου και αν θες μετα επειδη κι εγω ακομα στην ερευνα βρισκομαι γραψε μου εντυπωσεις.....

Αρχισα να το ψαχνω πριν 5 χρονια..ειναι λιγο αντιφατικες οι εντυπωσεις μου..υπαρχει ενα νηπιαγωγειο στο βυρωνα και ενα στην κηφισια νομιζω,υπαρχει και μια ομαδα στη γειτονια σου-σπατα-πρωτοβαθμια δεν υπαρχει γιατι ετσι κι αλλιως ο νομος δεν καλυπτει για διαφορετικη εκπαιδευτικη προσεγγιση συστηματικου χαρακτηρα στην ελλαδα.Εχουμε παραβρεθει σε καποιες συναντησεις και τα μικρα περνουν ομορφα,ολα αποπνεουν ηρεμια και αρμονια αλλα...καποιες φορες αυτο μου ξενιζε,ηταν σα να επροκειτο για εναν αλλο κοσμο,σκεψου ενα σχολειο οπου τα πιτσιρικια κανουν ευρυθμια καθε πρωι και ζωγραφιζουν μονο με κηρομπογιες σε παστελ αποχρωσεις υπο τον ηχο της μουσικης ,οκ υπεροχα θα μου πεις αλλα να κατι δε μου καθεται καμια φορα..επισης σημαντικο ειναι το γεγονος οτι αυτη η παιδαγωγικη αποτελει κομματι μιας ολοκληρης θεωριας,της ανθρωποσοφιας την οποια εισηγηθηκε ο σταινερ πριν αρκετα χρονια....αν θες δηλαδη ψαξτο περισσοτερο συνολικα και θα βγαλεις μια ακρη...μιλαει με μια αρκετα μεταφυσικη χροια ,εχουν μια ιδιαιτερη προσεγγιση αναφορικα με οντοτητες οπως οι αγγελοι η τα ξωτικα η την μετενσαρκωση...Α ναι,υπαρχει ενα μαγαζι στο κεντρο με αρκετο υλικο, εαν σε ενδιαφερει μου λες..Τελικα ειναι μια παιδαγωγικη με πολεμιους αλλα και οπαδους..γκουγκλαρε P.L.A.N.S να δεις καποια σημεια προβληματισμου και αν θες μετα επειδη κι εγω ακομα στην ερευνα βρισκομαι γραψε μου εντυπωσεις.....

asloorp Σε ευχαριστω για την απαντηση σου.

Το ξερω οτι συνδέεται με την ανθρωποσοφία και δεν με πολυ χαλάει να σου πω την αληθεια αυτο. Ετσι και αλιως τα θρησκευτικά και περι πιστης θεου στο δημοτικό ειναι σχεδον ανύπαρκτα. Θα το ψαγω ομως. Στα Σπατα που εχει κατι τετοιο???

ltPsp2.png

Μου είχε κινήσει και μένα το ενδιαφέρον η παιδαγωγική Waldorf (σε θεωρητικό επίπεδο). Είχα βρει το φόρουμ του mothering.com πολύ χρήσιμο. Φαίνεται να έχει κάποια καλά στοιχεία (έμφαση στη φύση, τα φυσικά υλικά και τη φαντασία) αλλά όλα αυτά με την ανθρωποσοφία και τον Στάινερ με ξένισαν αρκετά. Υπήρχε μάλιστα θρεντ στο mothering με κακές εμπειρίες από το σύστημα αυτό.

Έχει ανοίξει και στο Πόρτο Ράφτη πρόσφατα ένας παιδικός σταθμός Waldorf.

Ο γιος μου πήγαινε πέρυσι σε παιδικό σταθμό τέτοιου τύπου.

Επίσης η παιδίατρος μας είναι ανθρωποσοφιστής γιατρός και μου αρέσει πολύ η όλη προσέγγισή της στην ίαση.

“The only thing we have to fear is fear itself” Franklin D. Roosevelt

Διαφημίσεις

ratataplan μπες στο waldrofhellas.blogspot και θα βρεις τηλεφωνο επικοινωνιας...ουτε κι εμενα με χαλαει η ανθρωποσοφια,εχω παρακολουθησει μαλιστα και καποια σεμιναρια ομοιοδυναμικης τα οποια βρηκα μαγικα,εκει που κολλαω ειναι ως προς το οτι δε θα θελα να περασει ενα ειδος πνευματικου μονοπατιου μεσω της διδασκσλιας στα παιδια..θεωρω οτι ειναι μικρα ακομα για να φιλτραρουν καποια πραγματα, η βασικη μου εναρωτηση ειναι εαν βγαινουν μεσα στη διδασκαλια εννοιες της ανθρωποσοφιας και αυτη παταει εκει η αν απλως αντλουνται καποια στοιχεια και κατα ποσο παιζει ρολο σ αυτο ο εκαστοτε δασκαλος....προκειται για κατι κλειστο θεωρητικα η οχι?τα ρωταω ολα αυτα γιατι με ενδιαφερει πραγματικα και σιγουρα διακρινω πολυ καλα σημεια,οπως η αρμονια, η επαφη με τη φυση,η αυτονομια και η δημιουργικοτητα....Rosie???

Έχει ανοίξει και στο Πόρτο Ράφτη πρόσφατα ένας παιδικός σταθμός Waldorf.

Ο γιος μου πήγαινε πέρυσι σε παιδικό σταθμό τέτοιου τύπου.

Επίσης η παιδίατρος μας είναι ανθρωποσοφιστής γιατρός και μου αρέσει πολύ η όλη προσέγγισή της στην ίαση.

Rosie, εαν εχεις την δυνατοτητα μπορεις να μου πεις ποια ειναι η παιδιατρος σας, μενουμε Νοτια Προαστια και δεν θα ειναι ευκολο νομιζω να παμε ποτε στη δικια σας, αλλα θα ηθελα να ξερω ποια ειναι γιατι εκτιμω πολυ την κριση σου σε ολα τα θεματα και ενας λογος παραπανω σε οι αφορα την επιλογη ειδικων.

9Gm6p2.png?qzCQ8hue

ratataplan μπες στο waldrofhellas.blogspot και θα βρεις τηλεφωνο επικοινωνιας...ουτε κι εμενα με χαλαει η ανθρωποσοφια,εχω παρακολουθησει μαλιστα και καποια σεμιναρια ομοιοδυναμικης τα οποια βρηκα μαγικα,εκει που κολλαω ειναι ως προς το οτι δε θα θελα να περασει ενα ειδος πνευματικου μονοπατιου μεσω της διδασκσλιας στα παιδια..θεωρω οτι ειναι μικρα ακομα για να φιλτραρουν καποια πραγματα, η βασικη μου εναρωτηση ειναι εαν βγαινουν μεσα στη διδασκαλια εννοιες της ανθρωποσοφιας και αυτη παταει εκει η αν απλως αντλουνται καποια στοιχεια και κατα ποσο παιζει ρολο σ αυτο ο εκαστοτε δασκαλος....προκειται για κατι κλειστο θεωρητικα η οχι?τα ρωταω ολα αυτα γιατι με ενδιαφερει πραγματικα και σιγουρα διακρινω πολυ καλα σημεια,οπως η αρμονια, η επαφη με τη φυση,η αυτονομια και η δημιουργικοτητα....Rosie???

Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω αύριο ελπίζοντας σε μεγαλύτερη διαύγεια πνεύματος απ' αυτή που έχω τώρα! :-P

Prune θα σου στείλω πμ.

Έχω ακούσει και αρνητικά και θετικά από γονείς και παιδιά που φοιτούν σε τέτοια σχολεία. Μερικοί είναι ενθουσιασμένοι για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Εκείνοι που ξέρω δεν ήταν ανθρωποσοφιστές και δεν ανέφεραν κάποιου είδους καθοδήγησης.

Το αρνητικό που έχω ακούσει και με κάνει πολύ επιφυλακτική είναι η μονομέρεια στην αγωγή. Ξεκινούν δλδ. από την υπόθεση ότι κάτι που θεωρούν σωστό θα αρέσει οπωσδήποτε σε όλα τα παιδιά, π.χ. να ζωγραφίζουν με παστέλ. Κι αν ένα παιδί ζητήσει μαρκαδόρους; Κι αν θέλει αντί να ζωγραφίσει, να παίξει με αυτοκινητάκια; Από παιδί γυμνασίου άκουσα το παράπονο "εγώ ήθελα να μάθω για υπολογιστές, κι αυτοί μας έβαζαν να ζωγραφίζουμε πεταλούδες".

Επίσης άκουσα για απόφοιτο ενός λυκείου Waldorf σε ευρωπαϊκή χώρα που ήθελε να πάρει ένα αναγνωρισμένο απολυτήριο για να σπουδάσει (με απολυτήριο Waldorf δεν μπορούσε να σπουδάσει), και τον κατέταξαν έπειτα από εξετάσεις στη δευτέρα λυκείου. Δεν ξέρω πώς είναι η ελληνική νομοθεσία πάνω στο θέμα.

Ίσως να εξαρτώνται πολλά από τη φιλοσοφία του κάθε σχολείου και του κάθε δασκάλου. Αν με ενδιέφερε, θα μιλούσα με το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου.

Διαφημίσεις

Τώρα όλες αυτές οι συζητήσεις δυστυχώς θα παραμείνουνε σε θεωρητικό επίπεδο στην Ελλάδα μια και υπάρχουνε μόνο παιδικοί σταθμοί που ακολουθούνε τη φιλοσοφία αυτή, αργότερα το παιδί θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να ενταχθεί στο συμβατικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Κι εμένα ο γιος μου φέτος πάει σε (ιδιωτικό) συμβατικό νηπιαγωγείο.

Ξεκινούν δλδ. από την υπόθεση ότι κάτι που θεωρούν σωστό θα αρέσει οπωσδήποτε σε όλα τα παιδιά, π.χ. να ζωγραφίζουν με παστέλ. Κι αν ένα παιδί ζητήσει μαρκαδόρους; Κι αν θέλει αντί να ζωγραφίσει, να παίξει με αυτοκινητάκια;

Ειδικά πάνω σ' αυτό διαφωνώ, υπάρχει τόση μεγάλη ελευθερία σχετικά με τις δραστηριότητες των παιδιών που υπάρχει και η πιθανότητα τα μικρότερα παιδάκια να "χαθούνε" γιατί δυσκολεύονται να διαλέξουνε για το πως θα αξιοποιήσουνε το χρόνο τους.

Κάποια παιδάκια πχ πέρυσι στον παιδικό μας σταθμό κάνανε ελεύθερο παιγνίδι, άλλα ήτανε στο εργαστήριο και κάνανε κατασκευές, άλλα στην κουζίνα και "μαγειρεύανε" κοκ.

Όλα φυσικά μέσα στα πλαίσια του συστήματος, δηλαδή τα πλαστικά αυτοκινητάκια με μπαταρίες απαγορεύονται, η ενασχόληση και η μάθηση γίνεται μόνο με φυσικά υλικά όπως το ξύλο, το μαλλί, οι κηρομπογιές (με κερί μέλισσας) κτλ.

Τίποτα πλαστικό-τοξικό.

Και για να συνεχίσω πάνω σ' αυτό, πρόσεξα ότι φέτος που ο μικρός μου παρακολουθεί συμβατικό νηπιαγωγείο με αυστηρότερο πρόγραμμα είναι πιο ήρεμος, φαίνεται να του αρέσει περισσότερο αυτή η δόμηση στο πρόγραμμα της μέρας του.

Ίσως φυσικά να είναι και πιο ώριμος φέτος.

Κάποια στοιχεία που ενδεχομένως να θεωρηθούνε αρνητικά από κάποιους έλληνες γονείς (εμένα με αφήνουνε αδιάφορη) είναι ότι δεν γίνεται αναφορά στη θρησκεία, σε καμία θρησκεία, μόνο στην αγάπη.

Επίσης δεν "γιορτάζουνε" Εθνικές Εορτές και δεν ασπάζονται μεγάλο μέρος της ελληνικής μυθολογίας μου τη θεωρούνε βίαιη για τα παιδιά.

Τέλος θεωρώ ότι τέτοιοι παιδικοί σταθμοί είναι ιδανικοί για τα πρωτά βηματάκια του παιδιού στον έξω κόσμο, προσφέρουνε μια ζεστασία και μια τρυφερότητα που δύσκολα την βρίσκεις αλλού.

Και πολλά από τα στοιχεία τους πάντα θα παραμένουνε μαζί με τα παιδιά, πχ η αγάπη τους για τη φύση και τα φυσικά υλικά, η ενασχόληση με την ποιοτική χειροτεχνία (και φέτος φτιάξαμε με το γιο μου felted στολιδάκια από μαλλί, του αρέσουνε πολύ).

Ομως θρησκεια δεν ειναι απαραιτητα μονο η ορθοδοξη κατηχηση που γινεται στα ελληνικα σχολεια,μπορει να ειναι και ενα ειδος πνευματικης καθοδηγησης που μαλιστα πιο ευκολα διαφευγει της προσοχης...οσο για τη μυθολογια εγω ξερω οτι γινεται ιδιαιτερη μνεια στην βορεια μυθολογια..ουδολως με χαλαει αλλα οι μυθολογιες των αλλων λαων δε νομιζω να ειναι πιο βιαιες...μωρε εκει που θελω να καταληξω ειναι οτι εχω εναν ενδοιασμο στο εαν πραγματικα ενα τετοιο παιδαγωγικο συστημα βασιζεται στην ελευθερια η σε κατι αλλο....τι να πω..καμια φορα ισως να πρεπει να ακολουθεις το ενστικτο..ποτεδεν ξερεις τι μπορει να γινει στο μελλον..μπλοκαρει ακομα κινησεις εναλλακτικης το νομοθετικο πλαισιο,αλλα εαν βρεθουν οι ανθρωποι και η εμπνευση ελπιζω κατι να αλλαξει,ειναι θετικο οτι κοσμος ψαχνεται.....

Διαφημίσεις

Πέρσυ είχα πάει δύο φορές την κόρη μου για να κάνει προσαρμογή σε ένα παιδικό κήπο όπως το λένε οι ίδιες, είναι στην παιανία και όποια θέλει ας μου πει να της πω που ακριβώς. Από ότι μου είχε πει η ιδιοκτήτρια το λειτουργούσε στο σπίτι της στα σπάτα και για να το κάνει νόμιμο το πήγε σε ειδικό κτήριο στην παιανία.

το κλίμα είναι πολύ καλό και τα παιδιά είναι ήρεμα,έχει λίγα παιδιά, την πρώτη ώρα έχουν ελεύθερο παιχνίδι, με΄τα ακολοθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα. μία ώρα την περνάνε έξω όπου ανεβαίνουν στο βουνό! μαγειρεύουν μόνα τους το φαγητό τους, το μεσημέρι πάντα διαβάζουν μια ιστορία, αυτά θυμάμαι.

μου δώσανε ένα βιβλίο όπου αναφέρει μέσα σε όλα τα άλλα ότι τα όργανα του παιδιού μεγαλώνουν με τις φάσεις του ήλιου ή κάτι τέτοιο - αυτό δεν παραπέμπει στον μεσαίωνα; πως σας φαίνεται;

Η δασκάλα είναι ήρεμη και η βοηθός της το ίδιο, γενικά είναι όμορφα αλλά το θέμα είναι ότι αφήνεις εκεί το παιδί σου χωρίς καμία εγγύηση αφού λειτουργούν παράνομα δηλαδή χωρίς άδειες. Εκεί είναι που δεν μπορούσα να το αντέξω, στους άλλους παιδικούς δουλεύουν μια ομαδα μορφωμένων ανθρώπων, περνάνε γιατροί και βλέπουν τα μικρά μας, υπάρχει κακτικός έλεγχος από το υπουργείο, ακολοθούνται και κάποιοι κανόνες που επιβάλονται από το υπουργείο. Κάτι που λειτουργεί απλά ως ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ποια είναι η ασφάλεια για το παιδί σου;

εγώ λοιπον αν και είναι κοντά μας είπα να μη το δοκιμάσω τελικά

να σημειώσω εδώ ότι η κόρη μου αν και όταν πήγαμε ήταν 2,5 χρονών και πήγε μόνο δύο φορές από μία ώρα τη φορά, κάθε τόσο το θυμάται από μόνη της και μου το αναφέρει αυτό το "ωραίο σχολείο"

Σας έγραψα ότι θυμάμαι και όπως τα θυμάμαι έχει περάσει και λίγος καιρός...

Είναι τρεις και τους λατρεύω.

• 3 months later...

με ενδιαφέρει πολύ η προσέγγιση του steiner που είναι ιδιοσυγκρασιακή και δεν βλέπω απήχηση στην Ελλάδα σε αντίθεση με την Γερμανία.

Rosie θα σε παρακαλούσα να μου στείλεις και εμένα τα στοιχεία της παιδιάτρου ανθρωποσοφικής προσέγγισης. 1η χρονιά στο σταθμό και λόγω ανάγκης ίασης εξετάζουμε τις εναλλακτικές μας.

Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω αύριο ελπίζοντας σε μεγαλύτερη διαύγεια πνεύματος απ' αυτή που έχω τώρα! :-P

Prune θα σου στείλω πμ.

Rosie θελω και εγώ το γιατρό σου σε παρακαλώ πολύ.

Τελικά απο οσο έψαξα και βλέπω δυστυχώς αυτη η μέθοδος δεν λειτουργεί κατω απο άδεια υπουργείου (στο Πόρτο Ραφτη εχουν??) που για πολλους είναι απαγορευτικό. Παλι προσωπικά δεν με απασχολεί αν υπάρχει αδεια απο υπουργείο αλλα η δουλειά να γινεται με γνώμονα την αγαπη και την φροντιδα.

Θα συμφωνήσω με την/τον asloorp. Θα ήθελα η "διδακτική υποστήριξή" απλα να πατάει στα καλα στοιχεία της θεοσοφίας και οχι κατά ανάγκη κατηχητικό. Αλλα αυτο μάλλον το βλέπεις στην πορεία ισως

Δυστυχώς κοντά μας δεν βρήκα κατι που να με εξυπηρετεί δυστυχώς και αφήνω το ψάξιμο.

ltPsp2.png