Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Θηλασμός τετράχρονου και άλλο ζωικό γάλα

Recommended Posts

Γεια σας! Θηλάζω και τα δύο κορίτσια μου (22 μ. και 4 χρ.) αλλά με απασχολεί πολύ το εξής: Η μεγαλύτερη θηλάζει μία έως δύο φορές τις καθημερινές και ίσως παραπάνω το Σαββατοκύριακο, αλλά δεν της δίνω άλλο γάλα παράλληλα, εκτός από τις ημέρες που ετοιμάζω πρωινό με γάλα και νιφάδες σταριού ή πόριτζ. Φυσικά τρώει γιαούρτι, τυρί, σπιτικό ρυζόγαλο κ.λπ. Η ερώτησή μου είναι: μήπως πρέπει να πίνει και άλλο γάλα κατά τη διάρκεια της ημέρας; Μήπως δεν κάνω καλά που δεν της το προσφέρω στο ποτήρι, σκέτο; Βέβαια, να σημειώσω ότι της δίνω, αν μου ζητήσει, πράγμα που δεν συμβαίνει συχνά. Εσείς τι λέτε;

2UOtp3.png

misxp3.png

Διαφημίσεις

εφόσον τρώει γαλακτοκομικά προϊόντα και πίνει και όσο θέλει, δεν χρειάζεται επιπλέον γάλα. Το πολύ ασβέστιο μπορεί να προκαλέσει μέχρι και μείωση της απορρόφησης σιδήρου από τον οργανισμό, οπότε δεν χρειάζεται υπερβολή στην κατανάλωση του γάλακτος και των γαλακτοκομικών. Εξάλλου σε αυτή την ηλικία δεν ψηλώνουν τόσο γρήγορα πια και έτσι δεν χρειάζεται όσο γάλα χρειαζόταν σε πιο μικρές ηλικίες.

Γεια σας! Θηλάζω και τα δύο κορίτσια μου (22 μ. και 4 χρ.) αλλά με απασχολεί πολύ το εξής: Η μεγαλύτερη θηλάζει μία έως δύο φορές τις καθημερινές και ίσως παραπάνω το Σαββατοκύριακο, αλλά δεν της δίνω άλλο γάλα παράλληλα, εκτός από τις ημέρες που ετοιμάζω πρωινό με γάλα και νιφάδες σταριού ή πόριτζ. Φυσικά τρώει γιαούρτι, τυρί, σπιτικό ρυζόγαλο κ.λπ. Η ερώτησή μου είναι: μήπως πρέπει να πίνει και άλλο γάλα κατά τη διάρκεια της ημέρας; Μήπως δεν κάνω καλά που δεν της το προσφέρω στο ποτήρι, σκέτο; Βέβαια, να σημειώσω ότι της δίνω, αν μου ζητήσει, πράγμα που δεν συμβαίνει συχνά. Εσείς τι λέτε;

Sorry αλλά έχω μπερδευτεί λίγο.. και μιλάω για την 4χρονη.. συνήθως οι μητέρες που θηλάζουν δεν δίνουν ξένο γάλα στο παιδί παρά μόνο το μητρικό... τώρα το παιδί είναι σε ηλικία που πίνει και κανονικό γάλα και τρώει και τυρί και ρυζόγαλο (με ξένο γάλα)... το ερώτημα ποιο είναι? εάν ο θηλασμός της προσφέρει τα απαραίτητα συστατικά του γάλατος?? αυτό μπορεί να σου το απαντήσει μόνο ειδικός δηλ. ποιες είναι οι ανάγκες του παιδιού σε αυτή την ηλικία και πόσο γάλα πρέπει να πίνει... χωρίς παρεξήγηση μου φαίνεται ότι το μπερδεύεις λίγο το παιδί σε αυτή την ηλικία.. δηλ. και θηλασμός και ξένο γάλα...

Γιατι δεν της κανεις μια γενικη εξεταση αιματος? Να ελεγξεις τα επιπεδα ασβεστιου και σιδηρου/φεριτινης...

Παντως εγω δε νομιζω οτι με το μητρικο καλυπτονται οι αναγκες σε ασβεστιο σ αυτη την ηλικια...εκτος αν τρωει αρκετο τυρι και γιαουρτι! Ο γιατρος τι σου λεει?

Η απορια μου ειναι η εξης...αν το γαλα αλλαζει για να καλυψει τις αναγκες του παιδιου, με το ταντεμ πως καλυπτεις τις θρεπτικες αναγκες 2 παιδιων διαφορετικης ηλικιας?

Η απορια μου ειναι η εξης...αν το γαλα αλλαζει για να καλυψει τις αναγκες του παιδιου, με το ταντεμ πως καλυπτεις τις θρεπτικες αναγκες 2 παιδιων διαφορετικης ηλικιας?

Κι εγώ αυτό θα ρωτούσα. Ξέρει καμία;

Διαφημίσεις

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

Maria, είμαι κι εγώ της ίδιας άποψης, γι' αυτό δεν της προσφέρω γάλα σε ποτήρι. Όμως αναρωτιέμαι αν παίρνει αρκετό ασβέστιο.

Elenip, δεν δίνω άλλο γάλα σκέτο στη μικρή μου (όπως έκανα και στη μεγαλύτερη σε αυτή την ηλικία), παρά μόνο μητρικό. Η λήψη μητρικού και άλλου γάλακτος νομίζω ότι μπερδεύει τα βρέφη, όχι τα νήπια. Η μεγάλη δεν μπερδεύεται πάντως. Ξέρει ποιο είναι το ένα και ποιο είναι το άλλο. Εξάλλου, νομίζω ότι δεν είναι σκόπιμο να αντλήσω γάλα για να φτιάξω τη βρώμη πόριτζ ή για να φάνε νιφάδες σταριού, αφού θηλάζουν. Γενικά, δεν έχω αμφιβολίες σχετικά με το αν είναι καλό που θηλάζω τη μεγάλη. Ξέρω ότι είναι καλό. Απλώς, δεν είμαι σίγουρη αν πρέπει να της προσφέρω και επιπλέον άλλο, ζωικό γάλα σε καθημερινή βάση.

Eleni, αυτό τελικά θα πρέπει να κάνω. Γενικές εξετάσεις αίματος. Βέβαια, οι περσινές ήταν μια χαρά, σχετικά με το ασβέστιο. Όσο για τον γιατρό μας, δεν τον έχω ρωτήσει, γιατί τον επισκέπτομαι πλέον όταν αρρωστήσει (τα εμβόλια τα κάνουμε στο ΙΚΑ), και έχει να αρρωστήσει από πέρυσι. Θα του κάνω όμως ένα τηλέφωνο.

Τι εννοείτε, όμως, πώς καλύπτω τις ανάγκες τους; Δεν φαίνεται να μην καλύπτονται, δηλαδή αναπτύσσονται κανονικά. Και οι δυο καραμελίτσες φαίνονται μια χαρά, απλώς έχω εγώ την ανησυχία για την πρόσληψη ασβεστίου στη μεγαλύτερη. Θα της κάνω εξετάσεις και θα σας ενημερώσω!

2UOtp3.png

misxp3.png

Τι εννοείτε, όμως, πώς καλύπτω τις ανάγκες τους; Δεν φαίνεται να μην καλύπτονται, δηλαδή αναπτύσσονται κανονικά. Και οι δυο καραμελίτσες φαίνονται μια χαρά, απλώς έχω εγώ την ανησυχία για την πρόσληψη ασβεστίου στη μεγαλύτερη. Θα της κάνω εξετάσεις και θα σας ενημερώσω!

Υποτίθεται ότι το γάλα αλλάζει σύσταση ανάλογα με τις διατροφικές ανάγκες του μωρού. Π.χ. διαβάζω σε ενημερωτικό φυλλάδιο για το θηλασμό που λέει τα εξής:

Το γάλα διαφοροποιείται και προσαρμόζεται ποιοτικά και ποσοτικά ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης, την ηλικία και τις ανάγκες του βρέφους. H σύστασή του διαφέρει από μέρα σε μέρα, και από εβδομάδα σʼ εβδομάδα, μεταβάλλοντας όλα τα θρεπτικά συστατικά σε τέλειες αναλογίες για το βρέφος.

Τι νόημα έχει αυτή η προσαρμογή από μέρα σε μέρα και από εβδομάδα σε εβδομάδα αν ένα μωρό και ένα δίχρονο, τρίχρονο κλπ μπορούν να πίνουν το ίδιο γάλα; Και αν όντως γίνεται προσαρμογή στις ανάγκες, ποιο υπερισχύει; Το νεογέννητο ή το δίχρονο/τρίχρονο;

Εκτός βέβαια αν μας δουλεύουν :P

Μανκει ισως εννοει αλλαζει συσταση απο θηλασμο σε θηλασμο:D Στις 4 καλυπτει τις αναγκες βρεφους, στις 4.30 που θηλαζει το μεγαλο τις αναγκες 4χρονου. Και τουμπαλιν. Τωρα αν θηλαζουν ταυτοχρονα...το γαλα αλλαζει συσταση στον καθε μαστο αναλογα ποιο παιδι χρησιμοποιει ποιον:-D Ε δε βρισκω εξηγηση!! Τεινω να πιστεψω οτι οντως μας δουλευουν.

Επειδή θήλαζα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρατήρησα ότι τους τελευταίους μήνες πριν γεννήσω ένιωθα ότι είχα πολύ λίγο γάλα (ίσως και σε αυτό να οφείλεται η αυξημένη επιθυμία της μεγαλύτερης κόρης μου για θηλασμό). Όταν γέννησα όμως το στήθος μου έγινε τούμπανο (όπως γίνεται σε όλες μας) και έβλεπα ότι το γάλα ήταν, έμοιαζε (δεν ξέρω πώς να το πω σωστά) με το γάλα που πίνουν τα νεογνά. Δηλαδή ήταν πιο διάφανο ή κάπως έτσι. Και ένιωθα το στήθος μου πρησμένο αν δεν έπινε η μικρή τακτικά. Μετά από μερικούς μήνες (4,5,6 δεν θυμάμαι) το στήθος μου επανήλθε στη σχεδόν φυσιολογική του κατάσταση, όσον αφορά το μέγεθος, και δεν αισθανόμουν δυσφορία αν δεν θήλαζαν τακτικά τα παιδιά. Σίγουρα αλλάζει η σύσταση του γάλακτος. Ωστόσο, πιστεύω ότι κάθε φορά αλλάζει ως προς τις ανάγκες του μικρότερου παιδιού. Έτσι έχω καταλάβει. Δηλαδή, η μεγαλύτερη τους πρώτους μήνες έπινε γάλα νεογέννητου, αν αυτό εννοείτε. Βέβαια, νομίζω ότι μετά από κάποιο διάστημα η σύσταση πρέπει να είναι πάνω κάτω η ίδια. Ουφ, δεν είμαι και ειδικός!

2UOtp3.png

misxp3.png

Pan K και εγώ νομίζω ότι βάσει ορμονών σου (δηλ το σώμα σου ξέρει πότε ακριβώς γέννησες) προσαρμόζεται το γάλα βάσει του μικρότερου παιδιού.

Τώρα πια βέβαια δεν υπάρχει θέμα, γιατί οι ανάγκες ενός παιδιού 1.5 και ενός παιδιού 4.5 σε θρεπτικές ουσίες είναι περίπου οι ίδιες ποιοτικά.

Εγώ πάντως εξακολουθώ να υποστηρίζω πως το επιπλέον ασβέστιο είναι περιττό, εφόσον θηλάζουν και τρώνε και γαλακτοκομικά. Και εφόσον οι περσινές εξετάσεις της μεγάλης σου ήταν φυσιολογικές, οι φετινές θα είναι επίσης, μιας και ο ρυθμός ανάπτυξης στα 3.5 και στα 4.5 χρόνια είναι παρόμοιος.

Μην της δίνεις άλλο γάλα, μπορεί μέχρι και σιδηροπενική αναιμία να πάθει από την υπερπροσφορά ασβεστίου στην διατροφή της. Νομίζω πως είστε μια χαρά και δεν της λείπει τίποτα. Οι εξετάσεις αίματος θα το δείξουν (κάντης όμως και για τα πάντα, δηλ σίδηρο, φερριτίνη κλπ, μιας και θα την φάει τη βελόνα)

Διαφημίσεις

• 4 weeks later...

Διάβασε και τα σχόλια αντί να εντυπωσιάζεσαι απλά από μια φωτογραφία.

Many moms tandem feed without issue. It's correct that if the older baby/child was nursing on both sides we wouldn't see this stark contrast. The new baby will get colostrum at birth and then the milk will transition back to mature milk. Most recommendations are to nurse the newborn on both sides at each feed and alternate the side the start on and let the older child nurse after the baby is done. Some tandem/twin moms choose to offer only one side per baby and the body will generally compensate in production and type of milk for each child.

Βασικά δεν φαίνεται κανείς να ξέρει ακριβώς τι γίνεται με το γάλα. Και αν τα παραπάνω ισχύουν, τότε όντως αυτά περί αλλαγών σύστασης από μέρα σε μέρα είναι ελαφρώς φούμαρα...

Ερμήνευσε κι αυτά που διαβάζεις αντί να κάνεις δηκτικά σχόλια, ειδικά σε θέματα που απ' ό,τι κατάλαβα δε σε αφορούν άμεσα.

Γιατί απ' όσα διάβασα το γάλα αλλάζει σύσταση, γι' αυτό προτείνει να θηλάζουν πρώτα τα μωρά, για να καλύψει τις ανάγκες του βρέφους κυρίως και να μην πίνει το βρέφος το ώριμο γάλα, και γι' αυτό μερικές μαμάδες προτιμούν ένα στήθος για κάθε παιδί. Γιατί το γάλα είναι διαφορετικό. Αυτό απαντά στην καλοπροαίρετη ερώτηση που έθεσες τόσες φορές, αν το γάλα αλλάζει σύσταση ή μας δουλεύουν;

Κι εγώ θηλάζω την τετράχρονη κόρη μου παράλληλα με τον δεκάμηνο γιο μου. Δεν αγχώνομαι για θέματα διατροφής, γιατί ο κάθε άνθρωπος έχει και το ένστικτό του, ώστε να καλύπτει τις διατροφικές του ανάγκες. Δηλαδή είτε θηλάζουμε έχοντας πρωτόγαλα, είτε θηλάζουμε έχοντας "ώριμο" γάλα, είτε δίνουμε αγελαδινό ή κατσικίσιο, ξέρουμε ακριβώς πόσο ασβέστιο χρειάζεται το παιδί; Ξέρουμε πόσο ακριβώς γάλα πίνει, πόσο ασβέστιο παίρνει από άλλες τροφές, και πόσο απ΄αυτό απορροφά ο οργανισμός του και πόσο αποβάλλει; Και το ξέρουμε για όλα τα θρεπτικά συστατικά; Υπολογίζουμε π.χ. πόσο φυλλικό οξύ παίρνει από το γάλα, για να ξέρουμε πόση σαλάτα θα του δώσουμε;

Αφού αναπτύσσονται καλά, συνέχισε όπως νομίζεις καλύτερα και μην αγχώνεσαι!

Ερμήνευσε κι αυτά που διαβάζεις αντί να κάνεις δηκτικά σχόλια, ειδικά σε θέματα που απ' ό,τι κατάλαβα δε σε αφορούν άμεσα.

Πώς μπορείς να ξέρεις εσύ τι θέματα με αφορούν άμεσα και τι όχι;

Γιατί απ' όσα διάβασα το γάλα αλλάζει σύσταση, γι' αυτό προτείνει να θηλάζουν πρώτα τα μωρά, για να καλύψει τις ανάγκες του βρέφους κυρίως και να μην πίνει το βρέφος το ώριμο γάλα, και γι' αυτό μερικές μαμάδες προτιμούν ένα στήθος για κάθε παιδί.

Νομίζω ότι κάτι δεν έχεις κατανοήσει. Το κειμενάκι λέει ότι μόλις γεννήσεις το στήθος παράγει πρωτόγαλα και μετά αρχίζει να παράγει πάλι ώριμο γάλα. Όχι ότι σε κάθε θηλασμό έρχεται πρώτα το γάλα για το νεογέννητο και μετά ως διά μαγείας κατεβαίνει το γάλα για το τετράχρονο.

Το πρωτόγαλα παράγεται όσο είσαι έγκυος και για 1-2 εβδομάδες μετά τη γέννηση. Άρα από την τρίτη εβδομάδα και μετά και τα δύο παιδιά πίνουν "ώριμο" γάλα.

Το ερώτημα παραμένει αν και πώς προσασμόζεται το γάλα ποιοτικά και ποσοτικά για το κάθε παιδί.

Διαφημίσεις

Αλήθεια, έχετε βγάλει ποτέ τόσο λευκό γάλα από θηλασμό;! Γιατί τότε το δικό μου θα πρέπει να ήταν... "χαλασμένο"!! Θήλαζα τη μικρή μέχρι τον 1.5 χρόνο. Νομίζω πως το χρωματάκι του ήταν άσπρο (υποκίτρινο) και σε καμία περίπτωση δεν ήταν τόσο λευκό όσο το αγελαδινό ή κατσικίσιο.

Το δεξί μπουκαλάκι μοιάζει ... ομογενοποιημένο.

Δε θα εντυπωσιαζόμουν αν είναι και παστεριωμένο και λιγάκι αγελαδινό ...

Έχω την εντύπωση πως μερικά πράγματα γίνονται προς εντυπωσιασμό.

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Εγώ έχω βγάλει τέτοιο χρωματάκι. Στην αρχή τον πρώτο καιρό ήταν πιο κίτρινο, αλλά μετά ήταν λευκό. Αν το φωτογράφισε μόλις το έβγαλε θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αυτή η εικόνα. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι το χρώμα παίζει έως και γαλαζωπό κάποιες φορές.

Το χρωματάκι το πέτυχα. Την ποσότητα ουδεπόποτεεεεεε!!!!

FLcUp3.png0BQfp3.png