Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Αμνιο......Δύσκολη απόφαση

Recommended Posts

Καλημέρα σας! Βρίσκομαι στην 18η εβδομάδα κυήσεως, είμαι 36 ετών, με ένα γιο ήδη 5 ετών.....Το διλημμά μου είναι αν χρειάζεται να κάνω ή όχι την αμνιοπαρακέντηση......Η αυχενική βγηκε στο όριο (2,5) αλλά η Papp-a πολύ καλή και εχθές πήρα τα αποτελέσματα του Aλφα-τεστ, όπου τα ποσοστά λόγω ηλικία πέσανε στο 1/600....Ο γιατρός μου επιμενει απο την αρχή να κάνω άμνιο λόγω ηλικία, εχθές έθεσε και το θέμα της λίγο οριακής αυχενικής...Το ζήτημα είναι ΄΄οτι ο άνδρας μου δεν θέλει να ακούσει για αυτήν την εξέταση, αφού στην πρώτη εγκυμοσύνη το Αλφα-τεστ μας οδήγησε σε αυτήν την εξέταση, όπου προκλήθηκαν συσπάσεις, νοσηλεύτηκα και κινδύνευσα να χάσω το μωρό. Βέβαια μου λέει ότι αν πάρω όλη την ευθύνη, ας την κάνω....Έχω να κοιμηθώ πολλές μέρες από το άγχος. Επειδή έχω ζήσει για πολλά χρόνια με άτομο με αναπηρία, ξέρω πόσο δύσκολο ειναι και δεν θελω να διακινδυνεύσω. Από την άλλη σκέφτομαι το ενδεχόμενο να πάει κάτι στραβά και μετά.......

Να σημειώσω ότι έχω ήδη μία αποβολή ενδιάμεσα και σε αυτήν την εγκυμοσύνη σε όλο το πρώτο τρίμηνο ήμουνα με αποκολλήσεις και αιμορραγία.....άρα καταλαβείνεται πόσο πολύτιμη είναι για εμάς αυτή η μπουμπούκα...

Και κάτι τελευταίο. Μήπως γνωρίζετε την καινούρια εξέταση μέσω αίματος? Μου ανέφερε εχθές ο γιατρός για αυτήν και μου υποσχέθηκε να το ψάξει και να με ενημερώσει....

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

Φιλικά

Διαφημίσεις

• Replies 61
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Καλημέρα σας! Βρίσκομαι στην 18η εβδομάδα κυήσεως, είμαι 36 ετών, με ένα γιο ήδη 5 ετών.....Το διλημμά μου είναι αν χρειάζεται να κάνω ή όχι την αμνιοπαρακέντηση......Η αυχενική βγηκε στο όριο (2,5) αλλά η Papp-a πολύ καλή και εχθές πήρα τα αποτελέσματα του Aλφα-τεστ, όπου τα ποσοστά λόγω ηλικία πέσανε στο 1/600....Ο γιατρός μου επιμενει απο την αρχή να κάνω άμνιο λόγω ηλικία, εχθές έθεσε και το θέμα της λίγο οριακής αυχενικής...Το ζήτημα είναι ΄΄οτι ο άνδρας μου δεν θέλει να ακούσει για αυτήν την εξέταση, αφού στην πρώτη εγκυμοσύνη το Αλφα-τεστ μας οδήγησε σε αυτήν την εξέταση, όπου προκλήθηκαν συσπάσεις, νοσηλεύτηκα και κινδύνευσα να χάσω το μωρό. Βέβαια μου λέει ότι αν πάρω όλη την ευθύνη, ας την κάνω....Έχω να κοιμηθώ πολλές μέρες από το άγχος. Επειδή έχω ζήσει για πολλά χρόνια με άτομο με αναπηρία, ξέρω πόσο δύσκολο ειναι και δεν θελω να διακινδυνεύσω. Από την άλλη σκέφτομαι το ενδεχόμενο να πάει κάτι στραβά και μετά.......

Να σημειώσω ότι έχω ήδη μία αποβολή ενδιάμεσα και σε αυτήν την εγκυμοσύνη σε όλο το πρώτο τρίμηνο ήμουνα με αποκολλήσεις και αιμορραγία.....άρα καταλαβείνεται πόσο πολύτιμη είναι για εμάς αυτή η μπουμπούκα...

Και κάτι τελευταίο. Μήπως γνωρίζετε την καινούρια εξέταση μέσω αίματος? Μου ανέφερε εχθές ο γιατρός για αυτήν και μου υποσχέθηκε να το ψάξει και να με ενημερώσει....

Φιλικά

Καλημέρα!

Καταλαβαίνω απόλυτα την αγωνία σου και ήθελα να σου προτείνω την εξέταση αίματος. Δεν ξ΄'ερω που και αν γίνεται στα Χανιά όμως ξέρω ότι κατά ένα ποσοστο πάνω από 90% (κάπου στο fοrum διάβασα για 99% αν δεν κάνω λάθος) αποκλείει ανωμαλία του εμβρύου.

Ποιος γιατρός σε παρακολουθεί αν επιτρέπεται;

9LS4p3.pngJWdVp3.png

Καλημέρα κοριτσι.΄Έχω περασει απο τη θεση σου κ εγω με καλη αυχενικη σε μια πολυ δυσκολη εγκυμοσυνη ,ο γιατρος μου ηταν καθετος λόγω ηλικιας 36 χρ να την κανεις.Το αφησαμε να κανουμε πρωτα β΄επιπεδου κ αν δειξει κατι θα εκανα έτσι κ αλλιως .Η β΄επιπεδου ηταν πολύ καλη αλλα παρολα αυτα επεμενε να κανω.Ο γιατρος που μου την εκανε μου ειπα να το σκεφτω γιατι υπαρχει πιθανοτητα αποβολης 1/100.Ε,σιγα του λεω το ποσοστο ειναι πολυ μικρο.Στην ιατρικη μου λεει κ το 1/1000 ειναι υπολογισιμο.Τελικα την εκανα όλα καλα αλλά περασε μεγαλο άγχος.Ψαξτο καλα κ διαλεξε καλο γιατρο αν το κανεις

Ειμαι 38 και 32 εβδομαδων εγκυος. Δε χρειαστηκε να κανω αμνιοπαρακεντηση διοτι απο οσο ειπε ο γιατρος μου οι τιμες ειναι πολυ καλες και τα υπερηχογραφηματα πολυ καλα.

Γνωμη μου: κανε και τη β΄επιπεδου(βλεπουν πολλα) σε ενα πολυ καλο κεντρο προγεννητικου ελεγχου και να σου κανουν τις απαραιτητες εξετασεις. Γενικά οι γιατροι θελουν να αποφευγουν τις παρεμβασεις οποτε καλυτερα να πληρωσεις κατι παραπανω για να εισαι σιγουρη...

Εγω στην θέση σου θα την έκανα. Η άμνιο " βλέπει" πολυ περισσοτερα από τα 3 συνδρομα νταουν και υπαρχει και ο μοριακος καρυοτυπος που ανιχνευει πανω από 120 συνδρομα.

Βέβαια σε αυτό που λες με τις συσπασεις έχεις δικαιο. Αν αποφασισεις να την κανεις, μετρα απαραιτητως τον τραχηλό σου πριν την εξεταση. Στο λεω αυτό γιατί μια φιλη 20 μερες μετα την άμνιο της παρουσιαστηκε ανεπαρκεια τραχηλου χωρις να βεβαια να ξερει αν οφειλεται στην άμνιο απο τις συσπασεις που δημιουργήθηκαν ή σε κατι άλλο γιατι δεν είχε μετρησει πριν τραχηλο.

Κατα τα άλλα ειναι μια ανωδυνη και με πολυ μικρες επιπλοκες εξεταση αλλα με μεγαλη διαγνωστικη αξια

Διαφημίσεις

Εξέταση αίματος αντί αμνιοπαρακέντησης

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=130947

Η εξέταση γίνεται με απλή αιμοληψία και ο πλήρης έλεγχος περιλαμβάνει τις τρισωμίες 13, 18 και 21, καθώς και έλεγχο των φυλετικών χρωμοσωμάτων Χ,Υ. Την έκανα στο Life Code και στοίχισε 750 ευρώ. Είχα τις απαντήσεις σε 12 μέρες.

Πριν κλείσετε κάπου για να κάνετε την εξέταση, βεβαιωθείτε ότι το πακέτο τους περιλαμβάνει και έλεγχο των φυλετικών χρωμοσωμάτων.

Εξέταση αίματος αντί αμνιοπαρακέντησης

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=130947

Η εξέταση γίνεται με απλή αιμοληψία και ο πλήρης έλεγχος περιλαμβάνει τις τρισωμίες 13, 18 και 21, καθώς και έλεγχο των φυλετικών χρωμοσωμάτων Χ,Υ. Την έκανα στο Life Code και στοίχισε 750 ευρώ. Είχα τις απαντήσεις σε 12 μέρες.

Πριν κλείσετε κάπου για να κάνετε την εξέταση, βεβαιωθείτε ότι το πακέτο τους περιλαμβάνει και έλεγχο των φυλετικών χρωμοσωμάτων.

Τώρα πια η εξέταση αίματος κοστίζει 580-600 Ευρώ σε διάφορα εργαστήρια. Όμως προσοχή ΔΕΝ ανιχνεύει τις τρισωμίες αλλά δίνει την ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ τρισωμιών!

http://embryomedica.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html

Μην κάνεις την αμνιοπαρακέντηση. Η αυχενική σου είναι καλή, κάνε και την β' επιπέδου και αν βγεί και αυτή καλή, τότε δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ρισκάρεις μια εγκυμοσύνη που ήδη είναι επισφαλή από την αρχή.

Και εγώ είπα όχι στην αμνιοπαρακέντηση, ήμουν 36 χρονών, καλή αυχενική και β' επιπέδου. Ο γιατρός μου ήταν σύμφωνος και μάλιστα μου είπε ότι το όριο των 36 ετών το βάζουν ''γιατί απλά έπρεπε να βάλουν ένα όριο''.

Η αμνιοπαρακέντηση είναι πολύ ρίσκο, δεν είναι παίξε γέλασε. Συμφωνώ με τον άντρα σου απόλυτα.

Τώρα πια η εξέταση αίματος κοστίζει 580-600 Ευρώ σε διάφορα εργαστήρια.

Τόσο κοστίζει το πακέτο που περιλαμβάνει τα φυλετικά χρωμοσώματα Χ,Υ ή το πακέτο που δεν τα περιλαμβάνει;

Τόσο κοστίζει το πακέτο που περιλαμβάνει τα φυλετικά χρωμοσώματα Χ,Υ ή το πακέτο που δεν τα περιλαμβάνει;

Οι τιμές αυτές ισχύουν εδώ και ένα μήνα περίπου.

Τα φυλετικά χρωμοσώματα προσφέρονται τώρα πια ΔΩΡΕΑΝ αρκεί να τα ζητήσεις!

Μόνη εξαίρεση είναι οι δίδυμες κυήσεις όπου ΔΕΝ γίνονται τα φυλετικά.

Διαφημίσεις

Φιλικά

κοπελα μου , η αυχενικη σου ειναι μια χαρα ... ο γιατρος σου σε πιεζει καθαρα απο θεμα ηλικιας πιστευω ! η αποφαση ειναι δικη σου ... να εχεις υποψην σου οτι οι πιθανοτητες να εχει κατι η μπεμπα σου , ειναι μια στις 600... ενω να συμβει κατι απο την αμνιο ειναι μια στις 100! για μενα να περιμενεις να δεις τι θα βγει στην β επιπεδου πριν αποφασησεις !

Φιλικά

Σταβ μου!!!Ακριβως το ιδιο και εμεις απο εδω και ειμαι στην ηλικια σου με αυχενικη 2,3 ολα καλα αλλα η Παπ Α χαλια οποτε ειχαμε και ποσοστο 1/22 για νταουν και 1/60 για τερνερ.Δεν εκανα αμνιο γιατι δεν ηθελα να ρισκαρω πιθανη αιμοραγια λογο αντιπηκτικων που παιρνω και ετσι εκανα εξεταση αιματος στο ιδιο κοστος που εχει και η αμνιο που μου εδειξε οτι ειναι οκ το μωρο στα τρια βασικα συνδρομα.

Εγω εκανα την εξεταση της Verinata Μου κοστισε 800ευρω και ειχα τα αποτελεσματα σε 8 μερες.Υπαρχουν και φθηνοτερα νομιζω απλα εγω ηθελα να κανω αυτο που εχει τα πιο υψηλα ποσοστα ακριβειας λογο του ενδομητριου θανατου που ειχα στο παρελθον.

http://www.verinata.com/providers/provider-overview/

• 2 weeks later...

Το ποσοστό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Πραγματικά. Μην το κοιτάς καν. Είναι εντελώς θεωρητικό. Δηλαδή το θεωρητικό σου ρίσκο είναι 1/99, το αντικειμενικό σου ρίσκο είναι μικρότερο, και το πραγματικό σου ρίσκο... δεν το ξέρει κανείς! Να στο πω και αλλιώς. Η Papp-A μπορεί να σου δίνει ρίσκο 1/99 και αυτή τη στιγμή το μωρό σου να είναι απόλυτα υγιές (ρίσκο 1/99 σημαίνει πιθανότητες 98/99 να είναι όλα ΟΚ) ή να σου δίνει ρίσκο 1/9999 και το μωρό σου να έχει κάποια τρισωμία. Οπότε, εφόσον θα έκανες αμνιοπαρακέντηση έτσι κι αλλιώς, εγώ θα έλεγα κακώς μπήκες στην διαδικασία της Papp-A. Όπως και να έχει, μην ανησυχείς και καλά αποτελέσματα!

η ηλικια σου ειανι μια χαρα ! εχεις ενα βαρυ ιστορικο! στη θεση σου θα πηγαινε στη Β επιπεδου κατευθειαν παρακαμποντας την αμνιο!! δε θα δικινδυνευα να παει στραφη μια φυσιολογικη εγκυμοσυνη. ειμαι 39 και στα 38 γεννησα 2 υγιεστατα μωρα και δεν εκανα καθολου αμνιοπαρακνετηση..!! οι ηλικες μας ειναι μια χαρα μας εχουν τρελανει οι γιατροι για να παιρνουν τα φραγκα! ευχομαι να σε φωτισει ο θεος να παρεις τη σωστη αποφαση!

Διαφημίσεις

• 1 month later...

Καλημέρα σας. Τελικά έκανα την αμνιοπαρακέντηση την Τρίτη και εχθές πήρα τα πρώτα αποτελέσματα .Όλα καλά και περιμένουμε τα άλλα σε 20 μέρες....

Τελικά είχατε δίκαιο ...πιο πολύ είναι το άγχος σου για το αποτέλεσμα παρά ο φόβος για την εξέταση ..ο πόνος και τα σχετικά...

Τώρα περιμένω να περάσουν άλλες 2 μέρες να σηκωθώ και απο το κρεβάτι...

a>

a>

Καλημέρα σας. Τελικά έκανα την αμνιοπαρακέντηση την Τρίτη και εχθές πήρα τα πρώτα αποτελέσματα .Όλα καλά και περιμένουμε τα άλλα σε 20 μέρες....

Τελικά είχατε δίκαιο ...πιο πολύ είναι το άγχος σου για το αποτέλεσμα παρά ο φόβος για την εξέταση ..ο πόνος και τα σχετικά...

Τώρα περιμένω να περάσουν άλλες 2 μέρες να σηκωθώ και απο το κρεβάτι...

Καλά έκανες! Τώρα θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Διαφωνώ με τη στάση κάποιων εγκύων που πίσω από κάθε κίνηση του γιατρού βλέπουν φιλοχρηματία. Ας συμβουλευτούν τις μανούλες που ενώ υπήρχε ενδειξη για αμνιοπαρακέντηση δεν την έκαναν και τελικά γέννησαν μωρά με σύνδρομα. Είναι διαφορετικό να το ξερεις και να επιλέξεις και διαφορετικό να το μάθεις μετά τη γέννα.

Καλά υπόλοιπα αποτελέσματα (που σίγουρα θα είναι καλά) και καλή ξεκούραση!!:P

Και για μενα εκανες πολύ καλα που την έκανες. Τωρα θα σαι πιο ήρεμη ότι το μωρό θα ναι καλα. Βέβαια, ακομα και με αμνιοπαρακεντηση ποτέ δεν είμαστε σιγουροι αν το παιδί θα βγει απολυτα καλα. Αποκλείονται καποιες ασθένειες αλλα όχι όλες. Εγω ζήτησα χωρίς να μου το προτεινει ουτε ο γιατρος και έκανα και τον μοριακό καρυότυπο που φαινονται ασθένειες και μετα από 15 χρόνια. Δεν το μετανιωσα αν και πολύ άγχος μεχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Πάντως και γω είμαι πολύ υπερ της αμνιοπαρακεντησης και θα έκανα χωρις 2η σκεψη ακομα και σε διδυμα που είναι πιο επικινδυνο.

Εχετε απλά στα υπόψιν σας ότι η αιματολογική εξέταση στην οποία αναφέρεστε ΔΕΝ είναι διαγνωστική, απλά σου δίνει πιθανότητα για σύνδρομο, ακριβώς όπως το Papp-a. Η μόνη διαφορά είναι ότι η μεν έχει ένα ποσοστό επιτυχίας 97% η δε (papp-a) φτάνει στο 90%.

..μαμα τωρα ξερω..

Η papp-a δίνει μόνο ένα 10% παραπάνω ακρίβεια στην Αυχενική. Είναι δηλαδή συμπληρωματική της Αυχενικής, η οποία από μόνη της εντοπίζει 75% των τρισωμιών 13, 18 και 21. Αυχενική+papp-a εντοπίζουν συνδυαστικά το 85% των περιπτώσεων και μαζί με τον υπέρηχο Β Επιπέδου αργοτερα, το ποσοστό εντοπισμού είναι 95%.

Ο μη επεμβατικός αιματολογικός έλεγχος χρωμοσωμικών ανωμαλιών σου δίνει κι αυτός ποσοστά. Αν όμως βγει αρνητικός, σου δίνει πιθανότητα μικρότερη από 1 στις 10.000 να υπάρχει πρόβλημα το οποιο δεν εντοπίστηκε. Οπότε αυτό το 5% που ξεφεύγει από την Αυχενική, το papp-a και τον Β Επιπέδου δύσκολα να ξεφύγει και από τον μη επεμβατικό αιματολογικό έλεγχο. Συνδυαστικά οι 4 εξετάσεις σου δείχνουν με μεγάλη ακρίβεια αν αξίζει να ρισκάρεις κάνοντας αμνιοπαρακέντηση.

Εννοείται ότι τα αποτελέσματα των υπερήχων είναι αξιόπιστα ΜΟΝΟ αν 1) οι υπέρηχοι γίνονται σε πιστοποιημένο γιατρό και 2) δεν γίνονται βιαστικά μέσα σε 10 λεπτά.

Ζω στην Ελβετία και τον τελευταίο χρόνο όλες οι κοπέλες, όταν απαιτείται (λόγω ηλικίας ή κακών αποτελεσμάτων αυχενικής) κάνουν την εξέταση αίματος κι όχι άμνιο. Οι γιατροί εδώ λένε ότι τα αποτελέσματα είναι 99% όπως στην άμνιο και την εμπιστεύονται απόλυτα. Εξαρτάται τη χώρα, πχ ρώτησα τον γιατρό μου στην Ελλάδα και δεν το συζητάει, υποστηρίζει ότι μόνο η άμνιο είναι αξιόπιστη...

καλο ειναι παντως οι γιατροι να μας ενημερωνουν και για το οτι οι αυχενικη πχ ειναι εξεταση πιθανοτητων αλλα και για το οτι με την αμνιο υπαρχει η πιθανοτητα να χασουμε ενα υγιεστατο παιδι... κι με αλλον αερα λεει πχ μια 20 χρονη οτι θα κανε οπωσδηποτε αμνιο, με αλλον μια 40 χρονη... αν ειναι μια γυναικα σε προχωρημενη ηλικια κ εχει καλα αποτελεσματα στη αυχενικη σαφως πρεπει να σκεφτει αν μπορει να αντεξει την πιθανοτητα προβληματος στο παιδι αλλα επισης αν μπορει ν αντεξει να τερματιστει η κυηση. ΔΕν ειναι δεδομενο οτι θα υπαρξει κ επομενη...

γραφω για στατιστικους λογους την εμπειρια μου για οποιον αναζητα πληροφοριες μεσω ιντερνετ (οπως εκανα κι εγω καποτε οταν βρεθηκα στη δυσκολη θεση να ψαχνομαι...)

1η εγκυμοσυνη : 11 εδβομ.και 3 ημερων κανω αυχενικη, βγηκε 2,2 και μετα βγαινει και το papp α και χτυπησε κοκκινο! πιθανοτητες για down 1/7!!!

Αναγκαστηκα και εκανα ληψη τροφοβλαστης (πονεσα παρα πολυ!!) ειχα και μικροσυσπασεις μετα αλλα ολα καλα μεχρι που βγηκε τ αποτελεσμα κι αναγκαστηκα να κανω εκτρωση λογω down :mad:

2η εγκυμοσυνη: αυχενικη 1,2 παπ α πιθανοτητες 1/2500 περιπου. δεν εκανα φυσικα περαιτερω εξεταση, γεννησα ενα υγειεστατο κοριτσακι.

3η εγκυμοσυνη (τωρα διανυω τη 15η εβδομαδα): αυχεικη 1,4 παπ α πιθανοτητες 1/5000 περιπου. ολα τελεια

ευχομαι να πανε τελεια και στη συνεχεια για ολες μας!

• 3 weeks later...

Ο μη επεμβατικός αιματολογικός έλεγχος εντοπίζει μόνο τις τρισωμιες. Η άμνιο εντοπίζει πολύ περισσοτερα συνδρομα που μπορει να μην είναι νταουν αλλα είναι πολύ σοβαρα. Επομένως, καμια σχέση μεταξύ τους σε ο,τι αφορα το διαγνωστικό αποτελεσμα

Ο μη επεμβατικός αιματολογικός έλεγχος εξετάζει λιγότερες χρωμοσωμικές ανωμαλίες από την άμνιο αλλά σε συνδυασμό με αυχενική, papp-a και β-επιπέδου, έχεις αρκετά μεγάλες πιθανότητες σωστής διάγνωσης χωρίς κανένα ρίσκο.

Πολλές από τις σοβαρές χρωμοσωμικές ανωμαλίες που δεν εξετάζει ο μη επεμβατικός αιματολογικός έλεγχος(τουλάχιστον προς το παρόν) εντοπίζονται υπερηχογραφικά, καθώς συχνά υπάρχει κάποια βαριά ανωμαλία.Οπότε αν υπάρχει κάποια ένδειξη (πχ. ανωμαλία στο σχηματισμό κάποιου οργάνου) μπορείς να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά της άμνιο και του μη παρεμβατικού αιματολογικού ελέγχου.

Εγώ, για παράδειγμα, που είχα υποπλαστικό ρινικό οστό στην αυχενική και τα συνολικά αποτελέσματα αυχενικής/papp-a μου βγάζανε 1 στις 4000 για τρισωμία 21, δεν ήθελα να ρισκάρω με την άμνιο, αλλά καθώς είναι σοβαρός δείκτης τρισωμίας 21, έκανα τον μη επεμβατικό αιματολογικό έλεγχο.

Φυσικά αν κάποιος θέλει να ελέγξει το έμβρυο για ασθένειες όπως μεσογειακή αναιμία, κυστική ίνωση, κτλ, δυστυχώς προς το παρόν υπάρχουν μόνο παρεμβατικές μέθοδοι. :-(