Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΦΥΣΙΚΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Recommended Posts

Καλημερα σε ολους...

Εριξα σημερα μια ματια στο ψηφιακο σχολειο για τα βιβλια της Ε δημοτικου μια και θα παει η κορη μου στην πεμπτη. Δεν ειμαι της αποψης οτι πρεπει να προετοιμαζω το παιδι ισα ισα ειμαι ακριβως της αντιθετης αποψης... Πιο πολυ απο περιεργεια το εκανα και απο επαγγελματικη διαστροφη μια και ως χημικος στην εκπαιδευση, ηθελα να δω με τι κανουν εισαγωγη στον υπεροχο κοσμο των φυσικων επιστημων...

Το αποτελεσμα; εχω φρικαρει!!! Η υλη του πρωτου κεφαλαιου ειναι ο,τι κανουμε εμεις στην πρωτη λυκειου, τα παιδια τα εχουν ξαναδιδαχτει στι γυμνασιο και ομως παλι δεν μπορουν να τα εμπεδωσουν!!! Μαλιστα καποιες λεπτομερειες τιις θεωρουμε υπερβολη ακομη και για το λυκειο... Μεσαε δυο σελιδες περιγραφονται εννοιες που εμεις εξηγουμε για ενα μηνα....

Θυμηθηκα στη συνεχεια οτι οταν πρωτοβγηκε το βιβλιο, μια ομαδα δασκαλων αντιδρωντας, εκανε μια ερευνα στην οποια ζητουσε ενυπογραφα τη γνωμη ολων των χημικων για το εν λογω κεφαλαιο...

Γραφω λοιπον για δυο λογους:

Να προειδοποιησω τις μαμαδες με παιδια συνομηλικα με την κορη μου, να μην εχουν υπερβολικες απαιτησεις απο τα παιδια ακομη και αν πεσουν στους πιο σκληροπυρηνικους δασκαλους

Να ρωτησω απο περιεργεια ειτε γονεις παιδιων που τελειωσαν την ταξη ειτε δασκαλους- αν υπαρχουν- ποση βαρυτητα δοθηκε στο συκεκριμενο μαθημα.

Δυστυχως απο τα λιγα που ειδα, τα παιδακια θα αναγκαστουν να παπαγαλισουν εννοιες που θα θεωρησουν παρεμφερεις (που ομως δεν ειναι) και τελικα θα μισησουν το μαθημα!!! Εκτος κι αν πεσουν σε πολυ καλο δασκαλο...

Διαφημίσεις

Αυτός είναι ο στόχος νομίζω πολλών μαθημάτων του δημοτικού. Να προσεγγίσει το παιδί το επιστημονικό πεδίο και μετά να εμβαθύνει στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Νομίζω ότι οι δάσκαλοι το ξέρουν αυτό και το εφαρμόζουν. Εμένα μου αρέσουν τα θέματα. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να γίνει μία πιο 'παιδική' προσέγγιση, δεν μπορώ να έχω άποψη γι αυτό αλλά ο γιος μου το λάτρεψε το μάθημα και δεν έχω ακούσει μεγάλα παράπονα από τους γονείς. Έμαθαν για τα φυτά, τα ζώα, τον ήχο, το φως κλπ κλπ. Έκαναν απλά και πιο σύνθετα πειράματα και έβαλαν σε τάξη έννοιες που τις είχαν ήδη ακούσει. Πχ. στα δέκα , τα παιδιά έχουν ήδη αναρωτηθεί για τον ήχο, τη βαρύτητα, την έλξη της γης κλπ. Εμείς ή οι δάσκαλοι όλο και κάτι τους έχουμε πει, πχ γιατί είναι πιο εύκολο να κολυμπάς στη θάλασσα από ότι στην πισίνα ή γιατί πρώτα βλέπουμε την αστραπή και μετά ακούμε τη βροντή. Σίγουρα θα τα ξανακάνουν και πιο αναλυτικά, και ειδικά τα παιδιά που θα πάρουν αυτές τις επαγγελματικές κατευθύνσεις, θα τα κάνουν μέχρι και το πανεπιστήμιο. Τώρα αν παπαγάλισε, μπορεί και να παπαγάλισε κάποιους ορισμούς, δεν ήταν όμως αυτό το κυρίαρχο.

Εσύ με τι θα πρότεινες να κάνουν εισαγωγή στη φυσική?

Θεωρω οτι ειναι πολυ σημαντικο σε αυτη την ηλικια να γινει μια πρωτη επαφή των παιδιων με θεματα που αφορουν τον φυσικο κοσμο με βαση ομως το εμπειρικο κομμάτι. Πχ: ανακατευω δυο υλικα (ζαχαρη και καφε- αλατι και νερο) και φτιαχνω ενα μιγμα...

Δεν διαβασα αναλυτικα τα κεφαλαια του βιβλιου, αλλα σιγουρα το πρωτο κεφαλαιο αναφερεται σε εννοιες αρκετα δυσκολες για ενα παιδι του δημοτικου που ερχεται για πρωτη φορα σε επαφη... Και μαλιστα ειναι πολυυυ πυκνογραμμενο και κακογραμμενο για να προσπερασω τα λαδη που κανει μια και στην ηλικια αυτη δεν μας ενδιαφερει η ακριβεια....

Δεν ειναι δυνατον ομως να μιλαει για μορια, ατομα, ηλεκτρονια και να γραφει μεχρι και συμβολα και χημικους τύπους!!!

Φυσικα ο δασκαλος μονο οσο παταει η γατα πρεπει να το πιασει το θεμα και πολυ ειναι....Το κεφαλαιο θα μπορουσε ισως να ειναι απο τα τελευταια της εκτης... Αυτο παλι που σου πεταει αναμεσα σε θεματα φυσικης και χημειας και ενα πεπτικο συστημα ενω ολα τα υπολοιπα συστηματα του ανθρωπινου οργανισμου εξεταζονται στο μαθημα της εκτης;

Τι να σου κανουν κι αυτοι οι δασκαλοι... Ειχαν δικιο που αντεδρασαν ετσι με τα νεα βιβλια... Φανταζομαι αντιστοιχες αηδιες θα εχουν κανει οι ειδημονες και στα υπολοιπα μαθηματα...

Τελοσπαντων... Το πρωτο πραγμα που μου ηρθε στο μυαλο ειναι καναδυο φιλες μου που εχουν τα παιδια απο πολυυυυ κοντα στο διαβασμα και εξεταζουν με το νι και με το σιγμα... Φανταζομαι πως οι δασκαλοι θα απαιτουν απο τα παιδια ελαχιστα πραγματα...μην φαινεται παραξενο στους γονεις... αυτο ειναι το φυσιολογικο...Μην θεωρησουν οτι τα παιδια τους κοροιδευουν...

Καλησπέρα και από μένα! Ως δασκάλα θα σου έλεγα να μην ανησυχείς καθόλου. Τα φυσικά έχουν δύο βιβλία, το πράσινο όπου υπάρχει η θεωρία και στο οποίο εγώ προσωπικά ανατρέχω με τα παιδιά σε πολύ συγκεκριμένα κομμάτια χωρίς να υπάρχει λόγος αποστήθισης, αλλά και το κίτρινο το οποίο έχει τη λογική πείραμα-παρατήρηση-συμπέρασμα, ώστε τα παιδιά μόνα τους να ανακαλύπτουν τα φαινόμενα και μάλιστα με έναν τρόπο διασκεδαστικό! Αλλωστε και το αναλυτικό πρόγραμμα προτείνει αυτό ως βασικό εγχειρίδιο του μαθήματος και το πράσινο ως συμπληρωματικό εργαλείο. Τώρα αν πέσεις στην περίπτωση δασκάλου- καθώς υπάρχουν και τέτοιοι- που η διδασκαλία περιορίζεται στην ανάγνωση της Θεωρίας-σύντομη επεξήγηση κι όποιος κατάλαβε-απ΄έξω όλο το μάθημα, απλά προσπάθησε να βοηθήσεις το παιδί να αγαπήσει το μάθημα κάνοντας τα πειράματα στο σπίτι (τα περισσότερα απαιτούν πολύ απλά υλικά).

8hwQp3.png

Διαφημίσεις

Τα βιβλία της Ε' και ΣΤ' τα έχουν γράψει καθηγητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Αν διαβάσει κανείς τα σχόλια στο site που περιγράφουν τα βιβλία αυτά, θα δει ότι από μόνοι τους λένε τα εξής:

Το τετράδιο εργασίας αποτελεί βασικό βιβλίο με τις οδηγίες για την πειραματική πορεία μέσα από την οποία ο μαθητής καλείται να «ανακαλύψει» τα φαινόμενα, και το βιβλίο μαθητή. Το βιβλίο μαθητή αποτελεί υποστηρικτικό βιβλίο. Περιλαμβάνει πληθώρα στοιχείων και πληροφοριών που εμπλουτίζουν και κάνουν το μάθημα πιο ενδιαφέρον. Σε καμιά περίπτωση όμως η χρήση του βιβλίου αυτού δεν πρέπει να αλλοιώνει τον ανακαλυπτικό χαρακτήρα της εργασίας του μαθητή.

Πηγή: http://www.ea.gr/ea/main.asp?id=8011&lag=gr&eventID=1&page=1&order=2013

Εξάλλου, όλα τα μαθήματα έχουν δυσκολέψει, ακόμα και από την Α' Δημοτικού. Αυτή είναι η τάση, που δεν ξέρω από πού ακριβώς έχει προκύψει (ίσως ότι τα σύγχρονα παιδιά μπορούν να απορροφήσουν συνθετότερη γνώση γιατί έχουν πολύ περισσότερα ερεθίσματα από το περιβάλλον που προάγουν τη νόηση - δεν ξέρω)

Παντως επι του προκειμενου το συγκεκριμενο βιβλιο ειναι γραμμενο σε απλη γλωσσα, εχει ωραιες εικονες και το σημαντικοτερο για μενα , συνδεει τη Φυσικη με τη καθημερινοτητα μας. Αν υπαρχουν και καποιες εννοιες λιγο πιο προχωρημενες σε καποια σημεια δεν το βρισκω και τραγικο...

Δε μου φαίνεται τόσο τραγικό... Έριξα μια ματιά έτσι από περιέργεια και είναι πολύ όμορφο με την παρατήρηση και εστίαση σε συγκεκριμένα πράγματα του κόσμου μας.

Τι σε ανησύχησε ακριβώς;

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

http://www.pi-schools.gr/books/dimotiko/fisiki_e/math_1_29.pdf

Μπήκα από περιέργεια για να δω το βιβλίο. Τα θέματα είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα και η γλώσσα πολύ στρωτή και όμορφη. Παραδέχομαι ότι ίσως περιέχει λεπτομέρειες που το παιδί δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει πχ. στη σελ. 17. Αν το συγκρίνει κανείς βέβαια με βιβλία της ιστορίας, τα οποία απευθύνονται και σε μικρότερα ακόμη παιδιά, και περιέχουν εντελώς περιττές πληροφορίες, νομίζω ότι εδώ έγινε μία προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί μία γλώσσα φιλική προς τα παιδιά. Έχει ωραία χρώματα, ωραία πειράματα, σωστό τρόπο προσέγγισης του αντικειμένου.

Τώρα, αν ένας δάσκαλος δεν ξέρει τη δουλειά του και, παρά την προτροπή του βιβλίου "μην προσπαθήσετε να μάθετε τα κείμενα απέξω', βάλει στα παιδιά να το παπαγαλίσουν, τότε τι να πω, εννοείται θα μισήσουν το μάθημα.

Όμως αν τα βοηθήσουμε κι εμείς οι γονείς να καταλάβουν πόσο σπουδαίο είναι να μάθουν φυσική, αντί να δαιμονοποιούμε ένα βιβλίο, νομίζω ότι τα παιδιά θα ωφεληθούν. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε, το βιβλίο είναι ένα βιβλίο, η φυσική είναι όλα όσα βλέπουμε γύρω μας.