Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Πιστοποιητικό βαφτισεως νονού

Recommended Posts

Πριν από λιγες μέρες πήγα να κλέισω ημερομηνία για τη βάφτιση της κόρης μου. Ο ιερέας μου είπε ότι ο νονος θα πρεπει να έχει μαζί του την ημέρα της βαφτισης ένα πιστοποιητικό βαφτίσεως, που θα το πάρει είτε από την ενορία του είτε από το ληξιαρχείο, αλλά δεν γνώριζε ακριβώς από πού. Απλώς το ζήτησε.

Στη βαφτιση του γιού μου πριν από δυο χρόνια απλώς με είχαν ρωτήσει αν οι νονοί ήταν χριστιανοί ορθόδοξοι, είχα απαντήσει θετικά και έκλεισε εκεί το θέμα. Τωρα θέλουν και χαρτί που να το αποδεικνύει.

Σας έχουν ζητήσει εσας καποιο τετοιο χαρτί; Και αν ναι, που πρεπει να απευθυνθούμε; Στο ληξιαρχείο, στην ενορία, στο δημαρχείο;

Διαφημίσεις

Πριν από λιγες μέρες πήγα να κλέισω ημερομηνία για τη βάφτιση της κόρης μου. Ο ιερέας μου είπε ότι ο νονος θα πρεπει να έχει μαζί του την ημέρα της βαφτισης ένα πιστοποιητικό βαφτίσεως, που θα το πάρει είτε από την ενορία του είτε από το ληξιαρχείο, αλλά δεν γνώριζε ακριβώς από πού. Απλώς το ζήτησε.

Στη βαφτιση του γιού μου πριν από δυο χρόνια απλώς με είχαν ρωτήσει αν οι νονοί ήταν χριστιανοί ορθόδοξοι, είχα απαντήσει θετικά και έκλεισε εκεί το θέμα. Τωρα θέλουν και χαρτί που να το αποδεικνύει.

Σας έχουν ζητήσει εσας καποιο τετοιο χαρτί; Και αν ναι, που πρεπει να απευθυνθούμε; Στο ληξιαρχείο, στην ενορία, στο δημαρχείο;

Πρώτη φορά το ακούω. Το καλοκαίρι βαφτισα ένα κοριτσάκι και δεν μου ζήτησαν κάτι τέτοιο. Μήπως έχει αλλάξει κάτι και κρίνεται απαραίτητο;

Εσύ ρώτησε στο ληξιαρχείο καλού κακού μη βρεθείτε προ εκπλήξεως. Λογικά εκεί θα ξέρουν. Γραφεικρατία στο φουλ βρε παιδί μου.

9LS4p3.pngJWdVp3.png

Πρώτη φορά το ακούω, εμένα δεν μου ζήτησε τίποτα τέτοιο πριν ένα μήνα που πήγα να κλείσω ημερομηνία. Χμ, τώρα με έβαλες σε σκέψεις θα περάσω να ρωτήσω τί χαρτιά να έχουμε μαζί μας στην βάφτιση (μόνο ταυτότητες είχε πει) μήπως άλλαξε κάτι , μην τρέχουμε τελευταία στιγμή.

S02fp3.png

LnVyp3.png

Κι εγώ πρώτη φορά το ακούω. Δε μου ζήτησαν τέτοιο χαρτί ούτε στις βαφτίσεις των παιδιών μου, ούτε όταν έγινα νονά. Μήπως τελικά κάθε ενορία κάνει τα δικά της;;;

Κι εγώ γι'αυτό ρωτησα, γιατί δεν το έχω ξανακούσει ποτέ. Και μια φίλη που θα βαφτίσει πριν από εμάς, μου είπε ότι μονο ταυτότητα θελεουν. Επεσα στην μοναδική περίπτωση; Τι να πω.

Διαφημίσεις

κατι τετοια περιεργα ξερω οτι ζητανε στα μοναστηρια.ξερω κοπελες που βαφτησαν παιδακι κ ρωτουσαν αν ηταν παντρεμενες,παρθενες,θρησκεια κ κατι τετοια.για εκκλησια πρωτη φορα το ακουω κ γω.τι να πω αβυσσος.....

Κανονικά ο νονός πρέπει να είναι (και να μπορεί να αποδείξει ότι είναι) βαφτισμένος Χριστιανός Ορθόδοξος. Οι περισσότεροι παπάδες δεν ζητάνε να δουν αποδείξεις ίσως γιατί το θεωρούν αυτονόητο, αλλά κάποιοι είναι πιο τυπικοί.

Στη ληξιαρχική πράξη γέννησης, στα αριστερά, καταχωρείται η πράξη βάπτισης, όπου αναφέρεται η ημερομηνία, ο τόπος της βάπτισης, το όνομα που πήρε το μωρό (γιατί όταν το πρωτοδηλώνουμε μετά τη γέννα, αναφέρεται απλά ως αγόρι ή κορίτσι), το ονοματεπώνυμο του νονού και του ιερέα που την τέλεσε. Οπότε ο μέλλων νονός απλά θα χρειαστεί να προσκομίσει τη δική του ληξιαρχική πράξη γέννησης.

Μα μεχρι προτινως το θρησκευμα αναγρφονταν στην ταυτοτητα οποτε φαινοταν αν ο νονος ειναι Χριστιανος Ορθοδοξος. οσο για το ληξιαρχιο εμας εδω στο προξενιο μας ειπαν οτι ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ δηλωνουμε την βαπτιση. Ονοματοδοσια ειχαμε κανει ηδη με την γεννηση.

Α! και οταν πηγα να κλεισω εκκλησια εδω για τον μικρο (ηθελε ο μπαμπας μας στην Μητροπολη που ομως δεν μας ηξεραν) με ρωτησαν αν ειμαστε ορθοδοξοι (για το θρησκευτικο γαμο του διεφυγε και μας ρωτησαν μετα την βαφτιση οπου και συμπληωσαν οτι εχει γινει πολιτικος γαμος).

Οταν βαφτισαμε τον μεγαλο στην ενορια μας (στο πατρικο μου) που μας ηξεραν δεν ρωτησαν τιποτα αν και ηξερε ο ιερεας οτι εχουμε κανει πολιτικο γαμο μονο.

Διαφημίσεις

Μα μεχρι προτινως το θρησκευμα αναγρφονταν στην ταυτοτητα οποτε φαινοταν αν ο νονος ειναι Χριστιανος Ορθοδοξος. οσο για το ληξιαρχιο εμας εδω στο προξενιο μας ειπαν οτι ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ δηλωνουμε την βαπτιση. Ονοματοδοσια ειχαμε κανει ηδη με την γεννηση.

Αν δεν τη δηλώσετε, απλά θα πρέπει να έχετε κάπου φυλαγμένο το πιστοποιητικό της βάφτισης για την περίπτωση που το χρειαστεί το παιδί μελλοντικά (π.χ. για να γίνει νονός ή να παντρευτεί με χριστιανικό γάμο).

Ο πολιτικός γάμος είναι κόλλημα για γίνεις νονός, όχι για να βαφτίσεις το παιδί σου. Και μουσουλμάνα να ήσουν, αν ήθελες να βαφτίσεις το παιδί σου ΧΟ, δεν θα μπορούσαν να σου αρνηθούν.

Μας το ζητησαν στην πρωτη βαφτιση που εγινε στη Συρο. Ειπε εκει ο υπευθυνος στη μητροπολη τους οτι και καλα τους κανουν απατεωνιες (τιποτα αθεοι η αλλοθρησκοι) και γι αυτο το ζητανε. Υποτιθεται το ζηταει ο νονος απο την ενορια του, οπου κι υποτιθεται οτι βαφτιστηκε. Σε μας τοτε η νονα ηταν παπαδοκορη και λυθηκε ευκολα το θεμα. Ας δει στην ενορια του ο νονος μηπως τον εξυπηρετησουν.

“Itʼs difficult to get someone to understand something when his salary depends upon his not understanding it.”

Al Gore - An Inconvenient Truth

Ευχαριστω για τις απαντησεις.

Αγγελινα μολις ειδα τη ληξιαρχικη πραξη γεννησεως του γιου μου και γραφει μονο το ονομα. Δεν ανεφερει πουθενα τις υπολοιπες λεπτομερειες.

Μαλλον θα πω στο νονο να παει στα κεπ και να ζητησει κ πιστοποιητικο γεννησεως και βαπτισεως σε πρωτη φαση και ελπιζω να ανγραφεται καπου ξεκαθαρα το θρησκευμα.

Καλλιτεκνια ευχαριστω για το λινκ. Τουλαχιστον ειναι επισημη γραμμη. Γιατι αρχικα νομιζα οτι επεσα στην περιπτωση.

Αποτι ομως καταλαβα ειναι στην διακριτικη ευχερεια του ιερεα αν θα το ζητησει.

Διαφημίσεις

ρε παιδια μη πνιγεστε σε μια κουταλια νερο,,,πριν παντρευτειτε δε πηγατε στις ενοριες σας και σας δωσανε ενα χαρτι οτι ανηκετε σε εκεινη την ενορια και οτι ουσιαστικα εκει ειστε βαφτισμενες???εγω ειχα παει εκει που βαφτιστηκα και με ρωτησαν ποτε ητανε η βαφτιση ανοιξανε τα κιταπια τους και με βρηκανε και μου δωσανε τηβεβαιωση,,,τα κεπ δεν εχουνε καμια δουλεια σε αυτο,,,ο νονος θα παει εκει που βαφτιστηκε,,,αλλα ομως αν δε θελει να παει εκει μπορει να παει να ζητησει ενα πιστοποιητικο οικογενειακης καταστασης που φαινεται εκει το θρησκευμα,,,,,στο δημο αν η ενορια που βαφτιστηκε ειναι σε αλλη πολη,,,,,ληξαιρχικη πραξη βαφτισης δεν υπαρχει,,,,

μαιμουδακι 08/05/07

αγριοκατσικο 01/12/09

yasemi η ενορια που ανήκεις έχει να κανει με τον τοπο κατοικιας, οχι με το που βαφτιστικες. Εγω για παρσαδειγμα βαφτίστικα στο χωριό του πατερα μου που τώρα δεν έχει πλεον παπα γιατί είναι κοντα 100 χρονών και πλεον οι μονιμοι κατοικοι είναι 10 παπούδες το χειμώνα. ποιον να βρω να κοιτάξει και να μου δώσει χαρτί αν το χρειαστώ; καλα είναι να ζητάμε καποια πράγματα αλλα δεν είναι παντα εύκολο να τα αποκτήσεις.

τζοαν αν ο νονος ειναι χριστιανος ορθοδοξος και φαινεται στην ταυτοτητα-στις παλιες νοιμιζω φαινεται , τοτε ειναι οκ δε χρειαζεται τιποτα αλλο. αν δεν αναγραφεται στην ταυτοτητα το θρησκευμα,τοτε αν εχει παντρευτει μπορει να φερει την πραξη γαμου,οπου φαινεται κι απο κει το θρησκευμα,διαφορετικα θ αφερει απο το ληξιαρχειο του οπου ειναι δηλωμενος το ο πιστοποιητικο βαφτισης του

26/10/10 Ήρθε η kisha junior και είναι όντως γκαυ.....τσα!

Ο μικρός μου είναι κέβλαρρ  ! 20/02/12

Ο νονός είναι παντρεμένος; Αν έχει κάνει θρησκευτικό, αναγράφεται εκεί το θρήσκευμά του. Επίσης και στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, νομίζω. Και οπωσδήποτε και στις παλιές ταυτότητες. Δεν πιστεύω ότι θέλουν ντε και καλά πιστοποιητικό βάπτισης σε αυτές τις περιπτώσεις, απλά ένα επίσημο έγγραφο που να αποδεικνύει το θρήσκευμα. Και καλά κάνουν, γιατί ξέρω κάποιον ευαγγελικό που βάφτισε δύο ορθόδοξα παιδάκια και μετά όλοι κράζανε τον παπά, που δεν το ήξερε και δεν του απαγόρευσε να βαφτίσει. Ο συγκεκριμένος παπάς φυσικά αγνοούσε το θρήσκευμα του νονού, αλλά έκανε το λάθος να μη ζητήσει αυτό που σου ζητάνε εσένα τώρα - και που μου ζήτησαν και μένα και στα παιδιά μου, αλλά και όταν έγινα νονά.

Αγγελινα μολις ειδα τη ληξιαρχικη πραξη γεννησεως του γιου μου και γραφει μονο το ονομα. Δεν ανεφερει πουθενα τις υπολοιπες λεπτομερειες.

Μαλλον θα πω στο νονο να παει στα κεπ και να ζητησει κ πιστοποιητικο γεννησεως και βαπτισεως σε πρωτη φαση και ελπιζω να ανγραφεται καπου ξεκαθαρα το θρησκευμα.

Μήπως είχες κάνει ονοματοδοσία πριν τη βάπτιση; Και μετά τη βάπτιση, αμέλησες να προσκομίσεις στο Ληξιαρχείο το πιστοποιητικό, για να καταχωρηθεί; Διαφορετικά, αν δεν υπήρξε κάποια παράβλεψη από τη δική σου μεριά, πρόκειται για σφάλμα των υπαλλήλων.

Ό,τι κι αν συμβαίνει, μπορείς να το κάνεις τώρα. Αν δηλαδή δεν καταχωρήθηκε σωστά η πράξη της βάπτισης και αναφέρεται μόνο το όνομα κι όχι το θρήσκευμα κλπ, να πάρεις το πιστοποιητικό και να ζητήσεις να καταχωρηθεί όπως πρέπει, με όλα τα στοιχεία. Καλά είναι να γινει, γιατί με τις νέες ταυτότητες, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα εύκολα προσβάσιμο επίσημο έγγραφο, που να αποδεικνύει το θρήσκευμα σε μια Αρχή, όταν χρειάζεται.

Στις ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως των παιδιών μου, αναφέρονται όλα αυτά τα στοιχεία που σου είπα για τη βάπτισή τους στο κενό που υπάρχει, στα αριστερά.

Πες του πάτερ να σταματήσει να σκέφτεται σαν δημόσιος υπάλληλος και να αρχίσει να σκέφτεται σαν παπάς.

Και εξηγώ:

Νονός (πες) γύρω στα 50, να ψάξει να βρει ένα χαρτί 50ετίας και να το προσκομίσει στην εκκλησία (να το χαρτοσημάνει ή όχι για την εγκυρότητα???:P).

Το παίρνει ο πάτερ,τα βάζει στο αρχείο του και όλα καλά, όλα ανθηρά.

Ούτε που γνωρίζει αν ο νονός έχει αλλαξοπιστήσει και αν το γύρισε στο βουδισμό.

Αντί να πιάσει να ασχοληθεί με την ουσία του θέματος και να διαπιστώσει ο ίδιος αν ο μέλλον ανάδοχος ξέρει τι είναι χριστιανισμός και ποιες είναι οι "ευθύνες" ενός νονού, απλώς ζητάει χαρτιά!!!!!!!!!!!!!

Έκανε το καθήκον του ο πάτερ λοιπόν ζητώντας το χαρτί που αποδεικνύει το θρήσκευμα.

Επιτέλεσε το πνευματικό του έργο ο άνθρωπος:P:p:p:p (τι άλλο θ'ακούσω)!!

[B][SIZE="3"]Τα δικαιώματά μας συκοφαντήθηκαν ως προνόμια [/SIZE][/B](κλεμμένο το'χω, δεν είναι δική μου σοφία)

Πες του πάτερ να σταματήσει να σκέφτεται σαν δημόσιος υπάλληλος και να αρχίσει να σκέφτεται σαν παπάς.

Και εξηγώ:

Νονός (πες) γύρω στα 50, να ψάξει να βρει ένα χαρτί 50ετίας και να το προσκομίσει στην εκκλησία (να το χαρτοσημάνει ή όχι για την εγκυρότητα???:P).

Το παίρνει ο πάτερ,τα βάζει στο αρχείο του και όλα καλά, όλα ανθηρά.

Αντί να πιάσει να ασχοληθεί με την ουσία του θέματος και να διαπιστώσει ο ίδιος αν ο μέλλον ανάδοχος ξέρει τι είναι χριστιανισμός και ποιες είναι οι "ευθύνες" ενός νονού, απλώς ζητάει χαρτιά!!!!!!!!!!!!!

Έκανε το καθήκον του ο πάτερ λοιπόν ζητώντας το χαρτί που αποδεικνύει το θρήσκευμα.

Επιτέλεσε το πνευματικό του έργο ο άνθρωπος:P:p:p:p (τι άλλο θ'ακούσω)!!

Πλάκα κάνεις, έτσι; Εδώ ένα χαρτί ζητάει ο παπάς, για τον τύπο κι επειδή κανονικά υποχρεούται να το ζητήσει, από τη Μητρόπολη και γίνεται θέμα...φαντάζεσαι να περνούσε τον νονό κι από ιερά εξέταση; Τότε είναι που θα σηκώνονταν ως κι οι πέτρες να τον βαρέσουν, στην προοδευτική μας χώρα! :-P

Πλάκα κάνεις, έτσι; Εδώ ένα χαρτί ζητάει ο παπάς, για τον τύπο κι επειδή κανονικά υποχρεούται να το ζητήσει, από τη Μητρόπολη και γίνεται θέμα...φαντάζεσαι να περνούσε τον νονό κι από ιερά εξέταση; Τότε είναι που θα σηκώνονταν ως κι οι πέτρες να τον βαρέσουν, στην προοδευτική μας χώρα! :-P

Μόνη σου το είπες...για τον τύπο!!!!!!

Και εν πάσει περιπτώσει πως νομιμοποιείται να ζητάει τέτοιο χαρτί?Υπάρχει σχετική οδηγία από την Εκκλησία της Ελλάδος ή ο καθένας ζητάει ότι θέλει?

Αυτό θα'θελα πολύ να το μάθω.

Η θρησκεία δεν είναι κάτι το υποχρεωτικό ούτε έχει να κάνει με τον αν είσαι προοδευτικός ή όχι.

Εάν θες να είσαι Χριστιανός ή όχι είναι από επιλογή σου και ΜΟΝΟ.

Και πρέπει να μπορείς να το "αποδείξεις" εάν χρειαστεί, π.χ. να ξέρεις τι πας να κάνει όταν θες να βαφτίσεις.

Δεν αφορά ούτε την πολιτεία ούτε κανέναν άλλον για να σε "κράξει".

Έχεις δει κανέναν να ασχολείται με το ζητάει η καθολική εκκλησία ως "δικαιολογητικά βάφτισης ?Ή οι βουδιστές.

Αντίθετα , αυτή την στιγμή "κράζω" εγώ τον Ορδόδοξο παπά που ζητάει "ότι του φανεί του λολοστεφανή" αντί να κοιτάει το ποιμαντικό του έργο και να καταλάβει εάν αυτός ο κάποιος είναι άξιος να γίνει νονός, πέρα από ένα σκέτο χαρτί.

Πως το διασφαλίζει αυτό το χαρτί?

Και ξαναλέω:

Αρκεί να'χει το χαρτί και θα προχωρήσει στη βάφτιση.

[B][SIZE="3"]Τα δικαιώματά μας συκοφαντήθηκαν ως προνόμια [/SIZE][/B](κλεμμένο το'χω, δεν είναι δική μου σοφία)

Μόνη σου το είπες...για τον τύπο!!!!!!

Και εν πάσει περιπτώσει πως νομιμοποιείται να ζητάει τέτοιο χαρτί?Υπάρχει σχετική οδηγία από την Εκκλησία της Ελλάδος ή ο καθένας ζητάει ότι θέλει?

Αυτό θα'θελα πολύ να το μάθω.

Η απάντηση είναι το λινκ που έβαλε η Καλλιτεκνία παραπάνω: http://www.imalex.gr/BBA538AB.el.aspx

Η θρησκεία δεν είναι κάτι το υποχρεωτικό ούτε έχει να κάνει με τον αν είσαι προοδευτικός ή όχι.

Εάν θες να είσαι Χριστιανός ή όχι είναι από επιλογή σου και ΜΟΝΟ.

Και πρέπει να μπορείς να το "αποδείξεις" εάν χρειαστεί, π.χ. να ξέρεις τι πας να κάνει όταν θες να βαφτίσεις.

Δεν αφορά ούτε την πολιτεία ούτε κανέναν άλλον για να σε "κράξει".

Το να σου ζητάνε ένα επίσημο έγγραφο, εσύ το αποκαλείς κράξιμο; Δε βγήκανε με τη ντουντούκα στο δρόμο ούτε βγάλανε ανακοίνωση στις εφημερίδες...στη μητέρα του μωρού απευθυνθήκανε. Ούτε είναι και κάτι το πρωτοφανές, μας το ζήτησαν κι εμάς όταν γίναμε νονοί (3 φορές, σε διαφορετικές ενορίες).

Επίσης, υπάρχει μια αντίφαση στα λεγόμενά σου. Από τη μια λες ότι πρέπει ο ιερέας να εξετάζει αν είναι κατάλληλος ο νονός για πνευματικός πατέρας ενός ορθόδοξου παιδιού, θέτοντάς του ερωτήματα προφανώς (δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν άλλον τρόπο, αν έχεις βρει εσύ, σε παρακαλώ να τον μοιραστείς μαζί μας για να τεκμηριώσεις και τις απόψεις σου). Αυτό λοιπόν, δεν θα ήτανε κατ' εσε, "κράξιμο", που δεν αφορά τον ιερέα να το κάνει; Μου δίνεις την εντύπωση πως, είτε έτσι, είτε αλλιώς, τα ίδια θα έλεγες.

Καλά θα ήτανε να είναι ευσυνείδητοι οι άνθρωποι και να μην προσφέρονται για νονοί όταν έχουν κωλύματα, αλλά, δυστυχώς, συμβαίνει κάθε μέρα.

Έχεις δει κανέναν να ασχολείται με το ζητάει η καθολική εκκλησία ως "δικαιολογητικά βάφτισης ?Ή οι βουδιστές.

Αυτή είναι εντελώς άκυρη ερώτηση, πού θέλεις να ξέρω τι ζητάνε άλλο δόγμα και άλλο θρήσκευμα; Μήπως ξέρεις εσύ, δλδ; Μπορεί και να ζητάνε ακριβώς τα ίδια!

Αντίθετα , αυτή την στιγμή "κράζω" εγώ τον Ορδόδοξο παπά που ζητάει "ότι του φανεί του λολοστεφανή" αντί να κοιτάει το ποιμαντικό του έργο και να καταλάβει εάν αυτός ο κάποιος είναι άξιος να γίνει νονός, πέρα από ένα σκέτο χαρτί.

Πως το διασφαλίζει αυτό το χαρτί?

Και ξαναλέω:

Αρκεί να'χει το χαρτί και θα προχωρήσει στη βάφτιση.

Ωραία, στο 'πα και παραπάνω, δεν σε καλύπτει το χαρτί, πρότεινε έναν άλλον τρόπο, σωστό, σύμφωνα με την άποψή σου. Γιατί ο ιερέας πρώτον δεν μπορεί να γίνει μέντιουμ και να ανακαλύψει νοερά την αναξιότητα ή μη του νονού και δεύτερον δεν το ζητάει από ιδιοτροπία δική του, είναι οδηγία της Μητρόπολης.

Ωραία, στο 'πα και παραπάνω, δεν σε καλύπτει το χαρτί, πρότεινε έναν άλλον τρόπο, σωστό, σύμφωνα με την άποψή σου. Γιατί ο ιερέας πρώτον δεν μπορεί να γίνει μέντιουμ και να ανακαλύψει νοερά την αναξιότητα ή μη του νονού και δεύτερον δεν το ζητάει από ιδιοτροπία δική του, είναι οδηγία της Μητρόπολης.

Ποιας Μητρόπολης? Της Αθήνας, του Πειραιά? Η κάθε Μητρόπολη δρα ανεξάρτητα και ζητάει ότι θέλει?

Υπάρχει κα'να λινκ, κάπου γραπτά από την Εκκλησία της Ελλάδος? (με ενδιαφέρει).

Ο άλλος τρόπος είναι να αφιερώσει ο πάτερ μια συνάντηση με τους μέλλοντες νονούς και τους γονείς και να κάνει 5-6 ερωτησούλες.

Θα καταλάβει αμέσως κάποια πράγματα.

Κάτι σαν counsilng sessions:lol::lol:

Στο λέω γιατί μου΄χει τύχει. Εάν ο πάτερ ενδιαφέρεται όντως για το ποιμαντικό του έργο, θα πρέπει να αφιερώνει λίγο χρόνο και όχι να ζητάει απλώς δικαιολογητικά τα οποία στην ουσία δεν του καλύπτουν το πνευματικό του έργο, αλλά μόνο το τυπικό μέρος του θέματος.

Διαφωνείς κάπου με την πρότασή μου? Στόχος μας δεν είναι η πνευματική καθοδήγηση στον Ορθόδοξο χριστιανισμό? (σοβαρά το λέω).