Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

νεα μαμα σοσ

Recommended Posts

Είμαι νέα μαμά και φυσικά οι ερωτήσεις είναι αμέτρητες.. αν μπορείτε να με βοηθήσετε σε λίγες...

1. Τις μυξούλες πως τις βγάζουμε ?? πότε καταλαβαίνουμε απο τις μυξούλες ότι είναι άρρωστο??

2. Το γάλα το ξένο ότι περρισεύει στο μπουκάλι το πετάμε ή μπορούμε να το κρατήσουμε και στο ψυγείο??

3. Καλτσάκια πότε πρέπει να του φοράμε μόνο όταν έχουμε αναμένο αιρ κοντίσιον ή και όταν απλά έχω ανοιχτά παράθυρα???

4. Πως αυξάνω το γάλα μου??? έχω πάρει μαγιά μπύρας πίνω πολλά υγρά αλλα δεν έχω πολύ... θα αυξηθεί αργότερα???

:confused::confused::confused:

ευχαριστώ

Διαφημίσεις

1. βαζουμε φυσιολογικο ορο και μετα τις ρουφαμε με ενα ειδικο σωληνακι(σκουπα το λεω εγω) που παιρνουμε απο το φαρμακειο, εγω εχω παρει το otrisalin. Αν εχει πολλες μυξουλες υποθετω και να πρεπει να καθαριζεις συνεχεια η αν ειναι πρασινωπες, λεω υποθετω γιατι δεν μου εχει αρρωστησει ακομα και δεν ξερω πως ειναι.

2. το πεταμε οτι μεινει και αποστειρωνουμε παντα τα μπιμπερο. Εμενα ειναι 6 μηνων και τα μπιμπερο απο το γαλα τα αποστειρωνω ακομα γιατι εχει καυσωνα και αναπτυσσονται βακτηρια, γι υατο το λογο πεταμε και το γαλα.

3. καλτσακια με τετοιο καυσωνα δε νομιζω οτι πρεπει να του βαλεις, τα παιδια ζεσταινονται πιο πολυ απ οτι εμεις. Το a/c καλα ειναι να μην το χτυπαει και να ειναι σε μια θερμοκρασια 27-28 βαθμους. Αν ανοιξεις τα παραθυρα τωρα λαβα θα ερθει, θα πρεπει να δροσισει για να βαλεις καλτσακια.

4. Στο ερωτημα αυτο καλα ειναι να σου απαντησουν γυναικες που θηλασαν γιατι αν ηξερα κι εγω πως αυξανεται δεν θα ειχα σταματησει στο μηνα πανω να θηλαζω.

Μην αγχωνεσαι και να σου ζησει! Οτι αποριες εχεις και κυριως για την υγεια του να συμβουλευεσαι τον παιδιατρο σου και να τον ρωτας οτι θες, γι αυτο τους πληρωνουμε αλλωστε

Καλημέρα καλημέρα....

Καταρχήν μην αγχωνεσαι!!! Όλα μαθαινονται...

Σχετικά με τις μυξούλες: υπάρχει ένα σωληνάκι που βάζεις την μια άκρη στην μυτουλα του μωρού κ από την άλλη άκρη εσύ φυσάς για να τις τραβήξεις. Συνήθως μέχρι τον 2ο μήνα τα μωράκια είναι ελαφρώς μπουκωμένα ( εξαρτάται κ απο την εποχή : αν έχει υγρασία κ τα λοιπά) κ πρέπει να τα βοηθάμε λίγο βάζοντας φυσιολογικό ορό στην μυτουλα. Το αν είναι άρρωστο φαίνεται από τον αν έχει δύσπνοια, ακροαστικά, δυσκολεύεται κτλ. Ρώτα την παιδίατρο σου.

Κάλτσες του έβαζα όσο ήταν μέχρι 2 μηνών ( γέννησα Μάιο), μετα με τον καύσωνα τις έβγαλα. Ζεσταίνονται πολύ τα καημένα.

Το γάλα που θα περισσέψει το πετάς. Δεν το ξαναβαζεις ψυγείο !!!

Φιλάκια κ υπομονή

Είμαι νέα μαμά και φυσικά οι ερωτήσεις είναι αμέτρητες.. αν μπορείτε να με βοηθήσετε σε λίγες...

1. Τις μυξούλες πως τις βγάζουμε ?? πότε καταλαβαίνουμε απο τις μυξούλες ότι είναι άρρωστο??

2. Το γάλα το ξένο ότι περρισεύει στο μπουκάλι το πετάμε ή μπορούμε να το κρατήσουμε και στο ψυγείο??

3. Καλτσάκια πότε πρέπει να του φοράμε μόνο όταν έχουμε αναμένο αιρ κοντίσιον ή και όταν απλά έχω ανοιχτά παράθυρα???

4. Πως αυξάνω το γάλα μου??? έχω πάρει μαγιά μπύρας πίνω πολλά υγρά αλλα δεν έχω πολύ... θα αυξηθεί αργότερα???

:confused::confused::confused:

ευχαριστώ

1. Μπορείς να τις βγάλεις με πολύ ορό και χτύπημα στην πλάτη (πες στον παιδίατρο να σου δείξει την τεχνική) ή με λίγο ορό και ρινικό αποφρακτήρα (έτσι λέγεται το σωληνάκι). Οι αποφρακτήρες Otrisalin είναι οι καλύτεροι, λίγο πιο φτηνοί είναι της Clinofar. Βασικά την ίδια δουλειά κάνουν. Όταν πας να πάρεις τον αποφρακτήρα, πάρε και ανταλλακτικά ρύγχη γιατί είναι μιας χρήσης και στην αρχή θα χρειαστείς 1-2 την ημέρα μίνιμουμ. Αν η μύξα δεν είναι πράσινη, και το μωρό δεν φαίνεται να δυσκολεύεται να αναπνεύσει, δεν ανησυχούμε.

2. Το πετάμε!

3. Μόνο όταν το έχεις στο ίδιο δωμάτιο με τον κλιματισμό αναμένο και το χτυπάει το κλιματιστικό - δηλαδή ποτέ! Αν τα ποδαράκια του είναι λίγο κρύα, μην ανησυχείς, είναι φυσιολογικό. Αυτό που θέλεις είναι να μην σου ζεσταθεί υπερβολικά (το τσεκάρεις στο πίσω μέρος του λαιμού ή στην κοιλιά και αν είναι ιδρωμένο, το ντύνεις πιο ελαφρά ή το ξεσκεπάζεις αν είναι σκεπασμένο).

4. Όσο πιο πολύ θηλάζεις, τόσο αυξάνεται η παραγωγή. Πάντα θα δίνεις συμπλήρωμα μετά τον θηλασμό, όχι πριν. Και θα το βάζεις στο στήθος τακτικά, όχι δυο φορές την ημέρα. Αυτό θα το κάνεις ακόμα κι αν δεν έχεις γάλα, γιατί η κίνηση που κάνει το μωρό για να θηλάσει, κάνει το στήθος να κατεβάζει γάλα.

Καλησπέρα κ να σου ζήσει το παιδάκι σου! εμένα ο γιατρός μου είχε απαγορεύσει αυτό που τραβάς τις μύξες γιατί μου πε ότι μπορεί να τραυματίσεις τα αυτάκια του. μόνο ορό.. το ξένο γάλα γράφει κ επάνω ότι μπορεί να το πιεί το παιδί μέχρι μία ώρα μετά απ την ώρα που το φτιάχνεις, μετά ΠΕΤΑΜΑ!!! Κι εγώ Μάιο γέννησα κ της φορούσα τα ολόσωμα φορμάκια για καμιά 20αριά μέρες, μετά έπιασαν ζέστες κ δεν φορούσε τίποτα. Ζεσταίνονται πολύ, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να το επιβαρύνεις με καλτσάκια.. air condition στο ίδιο δωμάτιο μου χε πει ο παιδίατρος όχι.. Το θέμα του γάλακτος νομίζω σηκώνει πολύ συζήτηση, ο καλύτερος τρόπος είναι να πίνει το μωρό.. θα αυξηθεί όταν ζητάει κ το μωρό σου πιο πολύ..

:)

Διαφημίσεις

Κορίτσια ευχαριστώ πάρα πολύ.. με έχετε βοηθήσει αρκετά τολμώ να πώ... σήμερα άκουσα που δεν μπορούσε να αναπνέυσει απο την μυτούλα και ανυσήχησα έκανα αυτό με τον ορό και καθάρισε λίγο αλλα το αποφρακτικό ακόμα δεν το έχω χρησιμοποιήσει θα περίμενω αύριο την μαμά μου να της το κάνει γιατί φοβάμαι να μην την τραυματίσω.. .βλέπετε ακόμα δεν έχω πάρει τον αέρα είναι μόνο 8 ημερών και επειδή στο μαιευτήριο κόντεψε κάποια στιγμή που την πήρα αγκαλιά να μου πέσει είμαι πολύ επιφυλακτική... και πάλι χίλια ευχαριστώ...

Πωλίνα, τι λες παιδί μου; Βγάλε καλέ τις μύξες του μωρού! Άκου φοβάται μην το τραυματίσει!!! Δεν είναι καμία σπουδαία τεχνική η χρήση του αποφρακτήρα, θα βάλεις το ρύχγος στο ρουθουνάκι του και θα ρουφήξεις στο άλλο άκρο. Αν έχεις βάλει πρώτα λίγο ορό στο ρουθουνάκι, δεν θα θέλει μεγάλη προσπάθεια γιατί οι μυξούλες θα είναι νερουλές. Νομίζω πρόβλημα υπάρχει με τους ηλεκτρικούς αποφρακτήρες που ρουφάνε με δύναμη. Με το στόμα τι ζημιά να του κάνεις, δεν θα του ρουφήξεις και το μεδούλι ;)

Ο παιδίατρος το έχει δει ή όχι ακόμα;

Πωλίνα, τι λες παιδί μου; Βγάλε καλέ τις μύξες του μωρού! Άκου φοβάται μην το τραυματίσει!!! Δεν είναι καμία σπουδαία τεχνική η χρήση του αποφρακτήρα, θα βάλεις το ρύχγος στο ρουθουνάκι του και θα ρουφήξεις στο άλλο άκρο. Αν έχεις βάλει πρώτα λίγο ορό στο ρουθουνάκι, δεν θα θέλει μεγάλη προσπάθεια γιατί οι μυξούλες θα είναι νερουλές. Νομίζω πρόβλημα υπάρχει με τους ηλεκτρικούς αποφρακτήρες που ρουφάνε με δύναμη. Με το στόμα τι ζημιά να του κάνεις, δεν θα του ρουφήξεις και το μεδούλι ;)

Ο παιδίατρος το έχει δει ή όχι ακόμα;

Όχι ακόμα δεν το έχει δει .. απο το μαιευτήριο που την είδε την κυριακή.. είμαστε φρεσκάκια ακόμα .. μίλησα μαζί της και μου είπε να βάλω ένα όρο απο μισό στο κάθε ρουθουνάκι και άν δω ότι ανεβάζει θερμοκρασία ή έχει βιχαλάκι ή είναι ανήσυχη να την πάρω τηλ να έρθει να την δει... διαφορετικά θα έρθει 18 του μήνα ...

Διαφημίσεις

Είσαι σίγουρη ότι είναι μύξες κι ότι το παιδί απλά δεν ρουθουνίζει όπως συνηθίζουν τα νεογέννητα;

Tώρα με προβλημάτισες.. μύξες θεώρησα ότι έχει επειδή όταν αναπνέει κάνει ένα θόρυβο σαν ρουθούνισμα περίπου σαν να είναι μπουκομένη η μυτούλα του κάπως έτσι.. λες απλά να ρουθουνίζει αλλά το κάνει συνέχεια...

Tώρα με προβλημάτισες.. μύξες θεώρησα ότι έχει επειδή όταν αναπνέει κάνει ένα θόρυβο σαν ρουθούνισμα περίπου σαν να είναι μπουκομένη η μυτούλα του κάπως έτσι.. λες απλά να ρουθουνίζει αλλά το κάνει συνέχεια...

Όλα τα νεογέννητα ρουθουνίζουν, γιατί πρώτον δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη πλήρως το σύστημα και δεύτερον έχουν υγρασία στο ανώτερο αναπνευστικό τους. Επειδή λοιπόν αναπνέουν από τη μύτη, είναι πολύ σύνηθες να κάνουν διάφορους θορύβους που σε μεγαλύτερα μωράκια ή παιδάκια συνδέονται με το κρυολόγημα και τη βουλωμένη μύτη. Αν δεν είσαι σίγουρη ότι το παιδί έχει μυξούλες (που συνήθως φαίνονται γιατί τρέχουν και έξω από τη μύτη - άσε που μέσα στο κατακαλόκαιρο είναι λίγο δύσκολο να κρύωσε και να έχει μύξες), θα σου πρότεινα να μην κάνεις τίποτε με αποφρακτήρες και ορούς και να το αφήσεις να καθαρίσει μόνο του. Μπορεί να χρειαστεί αρκετές βδομάδες μέχρι να καθαρίσει...

Time flies like the wind; fruit flies like bananas

Μύξες έχει... είναι οι βλέννες της γέννας. Δεν σημαίνει ότι έχει κρυώσει. Αλλά καλό είναι να τις βγάζεις για να αναπνέει πιο εύκολα.

Μύξες έχει... είναι οι βλέννες της γέννας. Δεν σημαίνει ότι έχει κρυώσει. Αλλά καλό είναι να τις βγάζεις για να αναπνέει πιο εύκολα.

Μ' αρέσει που η ίδια η μάνα που το ζει το παιδί δεν είναι σίγουρη αν το παιδί έχει μύξες, αλλά μια τρίτη από την οθόνη του υπολογιστή της βγάζει διάγνωση :lol::lol:

Time flies like the wind; fruit flies like bananas

Διαφημίσεις

Μ' αρέσει που η ίδια η μάνα που το ζει το παιδί δεν είναι σίγουρη αν το παιδί έχει μύξες, αλλά μια τρίτη από την οθόνη του υπολογιστή της βγάζει διάγνωση

Τι κρίμα που δεν έχεις τίποτα καλύτερο να κάνεις από το να ασχολήσαι μαζί μου... Ένα χρόνο τώρα λογικά θα έπρεπε να είχες βαρεθεί αλλά εσύ εκεί. Ούτε το λαγουδάκι της Duracell τόση επιμονή :-P:-P:-P:-P:-P

Και για να σοβαρευτούμε, όποια θέλει ιατρική διάγνωση, καλύτερα να απευθυνθεί στον παιδίατρό της. Εμείς εδώ γνώμες λέμε, αλλά μερικές δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά και τραβάνε τις κοτσίδες τους χωρίς λόγο :rolleyes:

Ο μικρος μου ρουθουνιζε σαν τρενο!!!!

Ο παιδιατρος μου ειχε πει οτι τα κρεατακια σε ορισμενα μωρα εναι μεγαλα αλλα μεγαλωνοντας η μυτη μεγαλωνει αλλα τα κρεατακια οχι!Και πραγματι μετα απο 5-6 μηνες σταματησε να ρουθουνιζει!

αν δεν βλεπεις μυξες δεν νομιζω οτι ειναι κατι

Αν ειναι κιτρινες η πρασινες τοτε ειναι κρυωμενο

Και μιας φίλης μου έτσι κάνει η δική μου σπάνια.Προσωπικά εγώ ξέρω ότι σκληρές μυξουλες είναι φυσιολογικό να έχει από διάφορες αιτίες πχ υγρασία και αν φταιρνιζεται επίσης είναι φυσιολογικό χωρίς να έχει μυξες,η δική μου το κάνει όταν πχ έχει σκόνη η έχει σκληρή μυξουλα στη μύτη και την καθαρίζω με όρο μόνο.όταν είναι άρρωστο τότε τρέχουν οι μυξουλες και όταν φταιρνιζεται

Καλημερά.. . μυξούλες δεν τρέχουν ευτυχώς... και σταμάτησε να μου ρουθουνίζει .. έκανε μάλλον δουλειά ο ορός.. η παιδίατρος μου είπε να βάλω απο μισό στο κάθε ρουθουνάκι και έστρωσε το καμάρι μου... κορίτσια να στε καλά όλες σας με βοηθάτε πάρα πολύ.. σήμερα καταφέραμε να δώσουμε γάλα απο το στήθος χωρίς ψεβδοθηλή... :)... προοδεύουμε...

Μπράβο Πωλίνα, ένα ένα ρυθμίζονται τα θέματα! :D Ο ορός βοηθάει γιατί αραιώνει τις μυξούλες και μπορεί πιο εύκολα το μωρό να τις καταπιεί. Κι εμένα ο δικός μου είχε πολλές βλέννες αλλά ποτέ δεν έτρεχαν, απλά ρουθούνιζε. Ο γιατρός μου είχε πει να βάζω προληπτικά ορό κάθε μέρα, για να καθαρίζει η μύτη του και να μην ταλαιπωρείται.

Όταν τελικά ερθει η παιδίατρος να δει το μωρό, να της ζητήσεις οπωσδήποτε να σου δείξει πώς βάζουμε τον ορό για να καθαρίσει η μυτουλα. Δεν ρίχνουμε απλά λίγο ορό μεσα, πιέζουμε το μπουκαλάκι με πίεση, έτσι ώστε ο ορός που θα μπει από το ενα ρουθούνι να βγει από το άλλο. Ειναι λίγο βαρβαρη διαδικασία, αλλά ειναι προτιμότερο αυτό από το να αφήνεις τις μυξούλες να τις καταπίνει και να τρέχεις μετά με άλλα.

Τα νεογέννητα (και εννοούμε βεβαια τα υγιή, τελειομηνα νεογέννητα) εχουν μεγαλύτερη θερμοκρασία σώματος από εμάς τους ενήλικες. Δλδ ενώ εμεις εχουμε φυσιολογική θερμοκρασία 36,5 βαθμούς, τα μωράκια εχουν εναν βαθμό περισσότερο 37,5 ετσι ζεσταίνονται περισσότερο από εμάς. Ο δικός μας παιδίατρος μου ειχε πει χαρακτηριστικά για το ντύσιμο του μωρού ότι το καλοκαιρι θα το ντύνω όπως εγώ και κατι λιγότερο και το χειμωνα όπως εγω και κατι περισσότερο (πχ ενα φανελάκι). Δε χρειάζονται υπερβολες, ούτε καλτσάκια το καλοκαίρι, ούτε ντύσιμο-κρεμμύδι το χειμώνα. Αυτό που ειναι σημαντικό ειναι να κρατάς μια σταθερή θερμοκρασία στο σπίτι, οι αποτομες εναλλαγες θερμοκρασίας ειναι αυτές που κανουν το μωρό να δυσανασχετεί.

Επίσης να θυμασαι να καθαρίζεις συχνά τα φίλτρα του air condition (τα βγάζεις και τα πλενεις με νερακι, δεν ειναι τιποτα ιδιαίτερο).

Το γάλα σου θα αυξηθεί μόνο αν αυξησεις το ερεθισμα, δλδ να βαζεις πιο συχνά το μωρό στο στήθος. Αν του δίνεις και ξενο γαλα, το στήθος δεν παιρνει αρκετό ερεθισμα ετσι ώστε να παραγεται η ποσότητα που χρειάζεται το μωρό.

EXXQp3.pngAIzKp2.png

Όταν τελικά ερθει η παιδίατρος να δει το μωρό, να της ζητήσεις οπωσδήποτε να σου δείξει πώς βάζουμε τον ορό για να καθαρίσει η μυτουλα. Δεν ρίχνουμε απλά λίγο ορό μεσα, πιέζουμε το μπουκαλάκι με πίεση, έτσι ώστε ο ορός που θα μπει από το ενα ρουθούνι να βγει από το άλλο. Ειναι λίγο βαρβαρη διαδικασία, αλλά ειναι προτιμότερο αυτό από το να αφήνεις τις μυξούλες να τις καταπίνει και να τρέχεις μετά με άλλα.

Εγώ δεν την μπορούσα αυτή τη διαδικασία (πολύ βάρβαρη θα έλεγα!) γι' αυτό χρησιμοποιούσα αποφρακτήρα. Έχω δει όμως άλλους γονιούς να το κάνουν με ευκολία.

Δεν ξέρω αν είναι κακό να καταπίνει το μωρό τις μύξες του. Είναι;

Εμένα δεν είχε ποιος να μου δείξει πως ακριβώς βάζουμε τον όρο,έχουμε την παιδίατρο του ΙΚΑ και σιγά μην κάτσει να στα εξηγεί....μια φίλη μου μου είχε πει στο περίπου.της βάζω λίγο όρο και την σηκώνω για να μην το καταπιεί και μετά βγαίνουν οι μυξουλες και τις καθαρίζω με μπατονετα η μπορεί να φταιρνιστει και να βγουν αμέσως.δεν ξέρω άμα είναι σωστό έτσι αλλά μέχρι στιγμής την έχουμε βολέψει έτσι.Αν μπορείτε οι πιο εμπυρες μανούλες να μας πουν στο περίπου πως το βάζουμε

Εμένα δεν είχε ποιος να μου δείξει πως ακριβώς βάζουμε τον όρο,έχουμε την παιδίατρο του ΙΚΑ και σιγά μην κάτσει να στα εξηγεί....μια φίλη μου μου είχε πει στο περίπου.της βάζω λίγο όρο και την σηκώνω για να μην το καταπιεί και μετά βγαίνουν οι μυξουλες και τις καθαρίζω με μπατονετα η μπορεί να φταιρνιστει και να βγουν αμέσως.δεν ξέρω άμα είναι σωστό έτσι αλλά μέχρι στιγμής την έχουμε βολέψει έτσι.Αν μπορείτε οι πιο εμπυρες μανούλες να μας πουν στο περίπου πως το βάζουμε

Σωστός είναι και ο δικός σου τρόπος. Μπορείς να το σηκώνεις ελαφρά (βάζοντας μια πετσέτα διπλωμένη ρολό κάτω από τους ώμους του και στηρίζοντας το κεφαλάκι του). Μετά ρίχνεις λίγο ορό στο κάθε ρουθούνι, περιμένεις 30 δευτερόλεπτα, γυρίζεις το μωρό μπρούμυτα και αφήνεις τις μύξες να τρέξουν. Με τη μπατονέτα θέλει πολύ προσοχή να μην το τραυματίσεις. Καλύτερα να στρίβεις μια χαρτοπετσέτα και να τη χρησιμοποιείς για να καθαρίσεις τη μύτη.

Σε ευχαριστώ θα το δοκιμάσω αυτόν που λες.Με την μπατονετα απλά έπιανα τις μυξουλες προς τα έξω όταν πλέον είχαν φτάσει στην άκρη,μιας και δεν μπορώ με τα δάχτυλα να τα πιάσω,γιατί καμία φορά ρουφουσε προς τα μέσα και κατάπινε τις μυξουλες