Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

τί κάνετε όταν τσακώνονται τα παιδάκια σας;

Recommended Posts

Λοιπόν, τελευταία έχουμε με τον άντρα μου μια απορία και λίγο διαφορετική στάση στο εξής:

Τα παιδάκια μας (5,5 ο γιος και 3,3 η κόρη) τις περισσότερες ώρες της ημέρας τσακώνονται για διάφορους λόγους (ή και χωρίς λόγο). Επειδή έχω κουραστεί πια από αυτό το σκηνικό έχω επιλέξει να μην επεμβαίνω (δεν αντιδρώ) παρά μόνο όταν κινδυνεύουν να χτυπήσουν ή γίνονται πολύ επιθετικά μεταξύ τους! Ο άντρας μου από την άλλη με θεωρεί απαθή καιι πιστεύει ότι πρέπει να επεμβαίνουμε!

Εσείς τι κάνετε; Τι θεωρείτε σωστό;

Διαφημίσεις

Τα δικά μου είναι 6 και 4,5 χρ. Ομοίως και εγώ τους αφήνω να τα βρουν μόνοι τους και επεμβαίνω όταν υπάρχει κίνδυνος να χτυπηθούν άσχημα. Δεν θεωρώ ότι είναι απαθεια αλλα πρεπει να μάθουν να το διαχειρίζονται μόνοι τους (τους συμβουλευω ταυτόχρονα) και πολλές φορές εφαρμόζουν τις συμβουλες μου. Και ο καβγάς μες στο προγραμμα είναι.

Αν μαλώνουν έντονα και τους πω ότι έτσι και συνεχίσουν θα τιμωρηθούν και οι 2 ανεξάρτητα από το ποιος φταιει προσπαθουν και παιζουν αγαπημένα.

Μακρύς ο δρόμος αλλά είμαστε στο σωστό νομίζω:confused:

Ειναι σημαντικό για τα παιδιά να μάθουν να λύνουν τις διαφορές τους, προσπαθώ να τους αφήνω μόνους τους εκτός και αν νομίζω ότι κάποιος κινδυνεύει.

Αν κάποιος κτυπήσει τον άλλο πολύ άσχημα ή επικίνδυνα έχει συνέπειες -Δεν ξέρω τι να κάνω με αυτό το θέμα. Παντα λέω ότι απαγορεύεται να χτυπάμε (και άρα πρέπει να χρησιμοποιήσω κάποιου είδους τιμωρία) και από την άλλη θέλω "να το νιώσουν" ότι είναι κακό να κτυπάμε, δηλαδή να το πιστεύουν, να δούνε την διαφόρα "σωστού" και "λάθους", και προσπαθώ να τους μιλήσω για αυτά τα θέματα και για το πως νιώθει κάποιος όταν τον κτυπάς ή λέω ιστορίες για παιδιά που πάθαν κάτι πολύ σοβαρό μετά από ένα απλό σπρώξιμο κλπ

Μερικές φορές - όποτε προσφέρεται το θέμα του καυγά- τους αναγκάζω να τα βρούνε, πχ αν τσακόνονται για ένα παιχνίδι λέω ότι αν δεν μπορούν να τα βρούν θα το πάρω για να μην τσακόνονται ή πρέπει αυτά να συμφωνήσουν μεταξύ τους για ποιο παιδικό θα δουν ή ποιο βιβλίο θα διαβάσουμε κλπ. Εστω και αναγκαστικά αναπτύσουν κάποιες δεξιότητες επικοινωνίας που ελπίζω ότι θα χρησιμοποιήσουν και σε άλλη φάση από μόνοι τους.

Και τέλος είναι κάποιες φορές που κάνω τον ΟΗΕ προσπαθώντας να τους δείξω πως να επικοινωνήσουν λέγοντας τους, προσπάθησε να το πεις αυτό ευγενικά ή εξήγησε στον αδελφό σου με όμορφα λόγια τι θέλεις ή προσπάθησε να το πεις με λόγια μόνο κλπ..

Τωρα που μαγαλωνει ο μικρος σιγα σιγα σταματαω να επεμβαινω παρα μονο οταν δω οτι κινδυνευουν.

Εχω παρατηρησει οτι οποτε επεμβαινω ... χειροτερα ειναι (δεν κανω για μεσολαβητης μαλλον :lol:)

Σιγουρα ο γυαλος ειναι στραβος.. δεν εξηγειτε αλλοιως!!

Διαφημίσεις

Εμενα ειναι μεγαλα τα παιδια (17 κ 10μισο) οποτε τους αφηνω να τα βρουν μονοι τους.Καθε μερα γινετε χαμος εδω.Δν ξερω ισως φταιει η διαφορα ηλικιας.

Τωρα που μαγαλωνει ο μικρος σιγα σιγα σταματαω να επεμβαινω παρα μονο οταν δω οτι κινδυνευουν.

Εχω παρατηρησει οτι οποτε επεμβαινω ... χειροτερα ειναι (δεν κανω για μεσολαβητης μαλλον :lol:)

Και εγώ γι' αυτό σταμάτησα να επεμβαίνω! Είχα την αίσθηση ότι πολλές φορές συνεχίζανε την άσχημη/επιθετική συμπεριφορά μόνο και μόνο για να μου τραβάνε την προσοχή και να ασχολούμαι μαζί τους!

Ειναι σημαντικό για τα παιδιά να μάθουν να λύνουν τις διαφορές τους, προσπαθώ να τους αφήνω μόνους τους εκτός και αν νομίζω ότι κάποιος κινδυνεύει.

Αν κάποιος κτυπήσει τον άλλο πολύ άσχημα ή επικίνδυνα έχει συνέπειες -Δεν ξέρω τι να κάνω με αυτό το θέμα. Παντα λέω ότι απαγορεύεται να χτυπάμε (και άρα πρέπει να χρησιμοποιήσω κάποιου είδους τιμωρία) και από την άλλη θέλω "να το νιώσουν" ότι είναι κακό να κτυπάμε, δηλαδή να το πιστεύουν, να δούνε την διαφόρα "σωστού" και "λάθους", και προσπαθώ να τους μιλήσω για αυτά τα θέματα και για το πως νιώθει κάποιος όταν τον κτυπάς ή λέω ιστορίες για παιδιά που πάθαν κάτι πολύ σοβαρό μετά από ένα απλό σπρώξιμο κλπ

Μερικές φορές - όποτε προσφέρεται το θέμα του καυγά- τους αναγκάζω να τα βρούνε, πχ αν τσακόνονται για ένα παιχνίδι λέω ότι αν δεν μπορούν να τα βρούν θα το πάρω για να μην τσακόνονται ή πρέπει αυτά να συμφωνήσουν μεταξύ τους για ποιο παιδικό θα δουν ή ποιο βιβλίο θα διαβάσουμε κλπ. Εστω και αναγκαστικά αναπτύσουν κάποιες δεξιότητες επικοινωνίας που ελπίζω ότι θα χρησιμοποιήσουν και σε άλλη φάση από μόνοι τους.

Και τέλος είναι κάποιες φορές που κάνω τον ΟΗΕ προσπαθώντας να τους δείξω πως να επικοινωνήσουν λέγοντας τους, προσπάθησε να το πεις αυτό ευγενικά ή εξήγησε στον αδελφό σου με όμορφα λόγια τι θέλεις ή προσπάθησε να το πεις με λόγια μόνο κλπ..

Και εγώ πάνω κάτω τα ίδια κάνω, αλλά όσον αφορά το θέμα "τιμωρία" δεν τα καταφέρνω συνήθως, γιατί είναι μέρες που είναι τόσο έντονο και διαρκές το φαινόμενο που θα έπρεπε να είναι τιμωρημένα για πολύ και αυτό θεωρώ ότι τελικά δεν εξυπηρετεί το σκοπό μας!

Αυτό που "πέτυχα" είναι να σταματήσουν να χρησιμοποιούν παιχνίδια για να χτυπάνε ο ένας τον άλλο! Το έκανε κυρίως η μικρή, οπότε της έπαιρνα το παιχνιδάκι και της έλεγα ότι θα της το έδινα την επομένη ημέρα, επειδή το χρησιμοποίησε για να χτυπήσει τον αδερφό της! Έτσι το ψιλοέκοψε!

Τελευταία, όταν μαλώνουν για τα παιχνίδια του λέω ότι θα τα μαζέψω (τα συγκεκριμένα) και θα τα δώσω σε παιδάκια που δεν έχουν παιχνιδάκια και θα χαρούνε πολύ και θα παίξουν όμορφα με αυτά, αντί να τσακώνονται! Τότε συμμαζεύονται λίγο...

Αχχχχ πολύ μεγάλο θέμα!!!!

Κι εγώ δεν ξέρω τί να κάνω με αυτό το θέμα. Η θεωρητική άποψη είναι να τις αφήσω να τα βρούν μόνες τους. Αλλά σχεδόν ποτέ δεν γίνεται αυτό διότι δεν μπορούν να το διαχειριστούν.... ακόμα ελπίζω.:|

Είναι μικρές μάλλον και ούτε τα νεύρα του ούτε τον θυμό τους μπορούν να ελέγξουν, οπότε καταλήγουμε σχεδόν αμέσως μαλλί με μαλλί.:mrgreen::mrgreen:

Προσπαθώ να τους διδάξω την επικοινωνία και ότι ζητάμε κάτι που θέλουμε από τον άλλο ή αν κάποιος πάρει πρώτος το παιχνίδι θα πρέπει να το κρατήσει αλλά μάλλον είναι μάταιος κόπος:(

• 4 months later...

Πώς δε το'χα ανακαλύψει αυτό το θέμα νωρίτερα!Αυτόν ακριβώς τον προβληματισμό έχω και'γω.Δε ξέρω τι να κάνω.Μαλώνουν συνέχεια,χτυπιούνται και μετά έρχονται σε μένα να κάνουν τα παράπονα τους.Τι να κάνω?:confused:Τη μια τα χωρίζω και τα μαλώνω,την άλλη τ'αφήνω να δώ ως που θα φτάσουν μέχρι που φτάνω στα όρια μου και αρχίζω τις φωνές και τις τιμωρίες.:cry:

Διαφημίσεις

Τι ενωειται με το τσακωνονται? Γιατι εμεις ειμαστε ακομη στη φαση που ο μεγαλος επιτιθεται και ο μικρος κλαιει. Πριν προλαβουμε να επεμβουμε...

Κάνε υπομονή.;)Θα δείς σε λίγα χρόνια που θα τις ρίχνει το μικρό στο μεγάλο.:cool:

Όταν λέω τσακώνονται,εννοώ οτι ο μεγάλος τσιγκλίζει τη μικρή και αυτή τον χτυπάει.Μετά αρχίζει ένας φαύλος κύκλος τσιρίδων, μπουνιών, κλωτσιών και κλάματος.:evil: