Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ;;;!!!

Recommended Posts

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231072912

Αν δηλαδη καποια οικογενεια (που ειναι πολλες αυτες οι οικογενειες) στερειται τα μυρια οσα για να πληρωσει το σχολειο των παιδιων γιατι το θεωρει σημαντικο να πανε τα παιδια σ'εκεινο το σχολειο, θα κατηγορηθει για φοροδιαφυγη; Και ναι, μπορει οι ανθρωποι να ζουνε με ψωμι κι ελια που λεει ο λογος, ειναι ολα θεμα προτεραιοτητων!

Αχ, δε θα 'χουμε καλα ξεμπερδεματα...

Διαφημίσεις

Θα διαφωνήσω...

Αυτό που ισχύει με τα νέα τεκμήρια είναι ότι αν το 2010 π.χ. έδωσες 10.000 ευρώ για ιδιωτικά σχολεία δεν μπορείς να δηλώσεις στην εφορία εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ.

Αυτό το θεωρώ λογικό και αυτονόητο. Μη μου πεις δηλαδή ότι υπάρχει οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ που μπορεί να έδωσε 10.000 ευρώ τον ίδιο χρόνο για να στείλει τα παιδιά της σε ιδιωτικό σχολείο.:roll: Πού τα βρήκε δηλαδή τα άλλα 5 χιλιάρικα και πώς κάλυπτε όλα τα υπόλοιπα έξοδα της οικογένειας όλον αυτόν το χρόνο;

.....δε νομίζω τάκη....

Θα διαφωνήσω...

Αυτό που ισχύει με τα νέα τεκμήρια είναι ότι αν το 2010 π.χ. έδωσες 10.000 ευρώ για ιδιωτικά σχολεία δεν μπορείς να δηλώσεις στην εφορία εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ.

Αυτό το θεωρώ λογικό και αυτονόητο. Μη μου πεις δηλαδή ότι υπάρχει οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ που μπορεί να έδωσε 10.000 ευρώ τον ίδιο χρόνο για να στείλει τα παιδιά της σε ιδιωτικό σχολείο.:roll: Πού τα βρήκε δηλαδή τα άλλα 5 χιλιάρικα και πώς κάλυπτε όλα τα υπόλοιπα έξοδα της οικογένειας όλον αυτόν το χρόνο;

σωστο και δικαιο, δεν ειμαι κατα του τεκμηριου και ειμαι αγανακτησμενη απο τη συστηματικη φοροδιαφυγη σ'αυτη τη χωρα.

Αλλα νομιζω οτι τελικα μ'αυτη την ιστορια παλι οι μικροι και μικρομεσαιοι θα την πληρωσουν, μηπως νομιζεις θα ζητησουν τεκμηριο απ'τους μεγαλοκαρχαριες; Οχι βεβαια, εκει ολοι ξερουμε "ποθεν εσχες". Απ'τις δικες μας τις τσεπες "εσχες".

Μπορει να περναας μεαλες στερησεις για να πληρωσεις διδακτρα (ειτε ιδ.σχολειου, ειτε φροντιστηριου) και γι'αυτο φταινε τα δημοσια σχολεια, κοινως το κρατος. Θ αερθοιυν λοιπον να ζητησουν και τα ρεστα; Καταλαβαινεις το σκεπτικο μου, δε θεωρω τα διδακτρα πολυτελεια, οπως το μεγαλο σπιτι ή αυτοκινητο, η ιδια η πολιτεια τα εχει καταστησει αναγκη. Θα δεχοσουνα ποτε τεκμηριο για το λογαριασμο του σουπερ μαρκετ πχ;

Εγώ πιστευώ ότι καλό θα ήταν να υπάρχει τεκμήριο για όλα. Και οι αποδείξεις του supermarket αν κάποιος τις βάλει στη φορολογική δήλωση θα είναι τεκμήριο, δηλαδή θα πρέπει να δηλώνει στη φορολογική δήλωση μεγαλύτερα έσοδα από ότι έξοδα. Όταν κάποιος δηλώνει στην εφορία όλα τα έσοδα δεν έχει πρόβλημα να δηλώσει και όλα τα έξοδα. Κατά τη γνώμη μου είναι σωστό να μπει το τεκμήριο στα πάντα. Το λάθος πιστεύω είναι ότι θέλουν να φορολογούν τα χρήματα που δίνουν οι γονείς (παππούδες και γιαγιάδες) στα παιδιά τους (αν θυμάμαι καλά με συντελεστή 10%).

Εγώ πιστευώ ότι καλό θα ήταν να υπάρχει τεκμήριο για όλα. Και οι αποδείξεις του supermarket αν κάποιος τις βάλει στη φορολογική δήλωση θα είναι τεκμήριο, δηλαδή θα πρέπει να δηλώνει στη φορολογική δήλωση μεγαλύτερα έσοδα από ότι έξοδα. Όταν κάποιος δηλώνει στην εφορία όλα τα έσοδα δεν έχει πρόβλημα να δηλώσει και όλα τα έξοδα. Κατά τη γνώμη μου είναι σωστό να μπει το τεκμήριο στα πάντα. Το λάθος πιστεύω είναι ότι θέλουν να φορολογούν τα χρήματα που δίνουν οι γονείς στα παιδιά, αν θυμάμαι καλά με συντελεστή 10%.

δεν το ειχα σκεφτει ετσι, αυτο θα μου αρεσε, ετσι δειχνεις πως μπορεις και εχεις οσα εχεις και απο που στερεισαι. Αλλα οπως ειπα, παλι απο μενα κι απο σενα θα τα παρουν, αυτοι που τα κλεβουν τα'χουν και τα χαιρονται

Διαφημίσεις

Θα διαφωνήσω...

Αυτό το θεωρώ λογικό και αυτονόητο. Μη μου πεις δηλαδή ότι υπάρχει οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ που μπορεί να έδωσε 10.000 ευρώ τον ίδιο χρόνο για να στείλει τα παιδιά της σε ιδιωτικό σχολείο.:roll:Πού τα βρήκε δηλαδή τα άλλα 5 χιλιάρικα και πώς κάλυπτε όλα τα υπόλοιπα έξοδα της οικογένειας όλον αυτόν το χρόνο;

Συμφωνώ και επαυξάνω....

Δεν νοειτε να δηλώνεις εισοδημα 10000ευρω και να στελνεις τα παιδια σου σε ιδιωτικο σχολειο και να πληρωνεις 12000ευρω.....που τα βρηκες τα αλλα δυο πχ... Ειναι λογικοτατο

Συμφωνώ και επαυξάνω....

Δεν νοειτε να δηλώνεις εισοδημα 10000ευρω και να στελνεις τα παιδια σου σε ιδιωτικο σχολειο και να πληρωνεις 12000ευρω.....που τα βρηκες τα αλλα δυο πχ... Ειναι λογικοτατο

ναι, αλλα οπως ειπε η mariori θα επρεπε να υπαρχει τεκμηριο για ολα. Διαφωνω στο τεκμηριο στα διδακτρα οταν υπαρχει τεκμηριο μονο στα ειδη πολυτελειας. Τεκμηριο για ολα λοιπον.

Εχω βαρεθει να ψωνιζω ρουχα/παπουτσια/παιχνιδια, να δινω πχ Ε50 και να μου λενε "τι αποδειξη να κοψω; Ε20 ειναι καλα;" . Κι αν ζητησεις ολοκληρη αποδειξη σε κοιτανε σα εισαι στριμμενος :evil::evil::evil: Το ΦΠΑ που δεν πληρωνουν οι κυριοι που κοβουν μισες αποδειξεις μεταφραζεται σε χειροτερη δημοσια υγεια/παιδεια/συνταξιοδοτηση κλπ κλπ κλπ.

Ασχετο, το ξερω, αλλα τα παιρνω γενικως με τη φοροδιαφυγη. Και τωρα που εχουμε καταντησει ετσι ο καθενας θελει οι αλλοι να πληρωσουν :evil:

ναι, αλλα οπως ειπε η mariori θα επρεπε να υπαρχει τεκμηριο για ολα. Διαφωνω στο τεκμηριο στα διδακτρα οταν υπαρχει τεκμηριο μονο στα ειδη πολυτελειας. Τεκμηριο για ολα λοιπον.

Εχω βαρεθει να ψωνιζω ρουχα/παπουτσια/παιχνιδια, να δινω πχ Ε50 και να μου λενε "τι αποδειξη να κοψω; Ε20 ειναι καλα;" . Κι αν ζητησεις ολοκληρη αποδειξη σε κοιτανε σα εισαι στριμμενος :evil::evil::evil: Το ΦΠΑ που δεν πληρωνουν οι κυριοι που κοβουν μισες αποδειξεις μεταφραζεται σε χειροτερη δημοσια υγεια/παιδεια/συνταξιοδοτηση κλπ κλπ κλπ.

Ασχετο, το ξερω, αλλα τα παιρνω γενικως με τη φοροδιαφυγη. Και τωρα που εχουμε καταντησει ετσι ο καθενας θελει οι αλλοι να πληρωσουν :evil:

Τα τεκμήρια δεν αφορούν μόνο τα είδη πολυτέλειας, αφού προσμετρούν και την κατοικία και τα αυτοκίνητα. Με τεκμήριο ανάλογο της αξίας τους φυσικά.

Από την άλλη δεν μπορώ να καταλάβω αφού τα "παίρνεις" τόσο με τη φοροδιαφυγή γιατί σε ενοχλεί ειδικά το τεκμήριο στα δίδακτρα.:confused:

Επίσης, ποιος μικρομεσαίος, μεροκαματιάρης θα αδικηθεί με το συγκεκριμένο τεκμήριο. Δις :confused::confused:.

Μπορείς να μου πεις ένα παράδειγμα που σκέφτεσαι, με ποιον ας πούμε τρόπο θα μπορούσε να αδικηθεί κάποιος που πληρώνει δίδακτρα σε ιδιωτικό σχολείο και δεν φορδιαφεύγει;

.....δε νομίζω τάκη....

Τα τεκμήρια δεν αφορούν μόνο τα είδη πολυτέλειας, αφού προσμετρούν και την κατοικία και τα αυτοκίνητα. Με τεκμήριο ανάλογο της αξίας τους φυσικά.

Από την άλλη δεν μπορώ να καταλάβω αφού τα "παίρνεις" τόσο με τη φοροδιαφυγή γιατί σε ενοχλεί ειδικά το τεκμήριο στα δίδακτρα.:confused:

Επίσης, ποιος μικρομεσαίος, μεροκαματιάρης θα αδικηθεί με το συγκεκριμένο τεκμήριο. Δις :confused::confused:.

Μπορείς να μου πεις ένα παράδειγμα που σκέφτεσαι, με ποιον ας πούμε τρόπο θα μπορούσε να αδικηθεί κάποιος που πληρώνει δίδακτρα σε ιδιωτικό σχολείο και δεν φορδιαφεύγει;

Υπαρχει απαλλαγη απο τεκμηριο α' κατοικιας μεχρι 120τμ (το οποιο εγω το θεωρω πολυτελες), οπως και για αυτοκιντα μεχρι 2000κ.εκ. (νομιζω). Αν δεις το αρθρο αναφερει τα διδακτρα μεταξυ πραγματων οπως σκαφη αναψυχης, οικιακες βοηθους και πισινες, δεν ξερω για σενα αλλα ια μενα αυτα ειναι πολυτελειες πολυ μεγαλες.

Τα διδακτρα δεν αφορουν μονο ιδιωτικα σχολεια. Αφορουν φροντιστηρια, και δειξε μου ενα παιδακι που δεν πηγαινει φροντιστηριο τουλαχιστον για μια ξενη γλωσσα. Μ'ενοχλει το τεκμηριο στα διδακτρα οταν δε συνοδευεται απο τεκμηριο ΣΕ ΟΛΑ. Μπορει να δανειζομαι ρουχα για τα παιδια μου (ή και για μενα) απο φιλες/συγγενεις, να φυτευω δικα μου λαχανικα και να ψωνιζω μονο τα πολυ απαραιτητα τροφιμα, μπορει να μη βγαινω για καφε ποτε και να μην πηγαινω τα παιδια μου σε παρτυ/εκδηλωσεις/σινεμα γιατι δεν το αντεχει η τσεπη μου. Κι αυτο γιατι πρεπει να πληρωσω φροντιστηρια, οχι οικιακη βοηθο ή 120τμ σπιτι. Ετσι μπορει να αδικηθει ο μικρομεσαιος (παρεπιπτοντως να αναφερω οτι δε με αφορα προσωπικα το συγκεκριμενο τεκμηριο, απλως το θεωρω αδικο).

travellingmum,

από ό,τι γνωρίζω εγώ και την πρώτη κατοικία και όλα τα αυτοκίνητα (όχι μόνο τα άνω των 2.000 κυβικών) τα υπολογίζουν στα νέα τεκμήρια, ανάλογα πάντα με την αξία τους.

Τα τεκμήρια έχουν την έννοια που σου εξήγησα με το παράδειγμα παραπάνω.

Τεκμήριο δεν σημαίνει αυτόματα φορολόγηση και σίγουρα δεν θίγει τους μικρομεσαίους με κάποιον τρόπο, τους πραγματικά μικρομεσαίους...

Ένα παράδειγμα θεωρητικό για το πώς μπορεί να θιγεί ένας νόμιμος μικρομεσαίος που στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο δεν μου παρουσίασες για να καταλάβω τι ακριβώς σε απασχολεί... Θεωρείς δηλαδή ότι υπάρχει οικογένεια που έχει πραγματικό εισόδημα 5.000, ξοδεύει 10.000 για ιδιωτικά σχολεία και θα θιγεί αν κληθεί να δηλώσει εισόδημα 10.000 λόγω των τεκμηρίων;:roll:

.....δε νομίζω τάκη....

Διαφημίσεις

travellingmum,

από ό,τι γνωρίζω εγώ και την πρώτη κατοικία και όλα τα αυτοκίνητα (όχι μόνο τα άνω των 2.000 κυβικών) τα υπολογίζουν στα νέα τεκμήρια, ανάλογα πάντα με την αξία τους.

Τα τεκμήρια έχουν την έννοια που σου εξήγησα με το παράδειγμα παραπάνω.

Τεκμήριο δεν σημαίνει αυτόματα φορολόγηση και σίγουρα δεν θίγει τους μικρομεσαίους με κάποιον τρόπο, τους πραγματικά μικρομεσαίους...

Ένα παράδειγμα θεωρητικό για το πώς μπορεί να θιγεί ένας νόμιμος μικρομεσαίος που στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο δεν μου παρουσίασες για να καταλάβω τι ακριβώς σε απασχολεί... Θεωρείς δηλαδή ότι υπάρχει οικογένεια που έχει πραγματικό εισόδημα 5.000, ξοδεύει 10.000 για ιδιωτικά σχολεία και θα θιγεί αν κληθεί να δηλώσει εισόδημα 10.000 λόγω των τεκμηρίων;:roll:

τι εννοεις δε σου εδωσα παραδειγμα;;:confused::confused::confused::confused:

Επισης δεν ειναι μονο τα ιδιωτικα σχολεια που εχουν διδακτρα. Ας επαναλαβουμε λοιπον :roll: : Μπορει μια οικογενεια με εισοδημα 12000 να δινει 6000 σε φροντιστηρια και να περναει αυτη ξερει πως. Αν υπηρχε τεκμηριο σε ολα τα ειδη τοτε ηταν φανερο πως περναει αυτη η οικογενεια, ετσι ομως δε φαινεται πουθενα το τι τραβανε.

Λεω κατι παραξενο; Γιατι δεν υπαρχει τεκμηριο για τα ειδη ενδυσης πχ; Γιατι θεωρειται απαραιτητο (τωρα αν αλλος ψωνιζει απ'του ασλανη κι αλλος απ'τα sprider ειναι αλλη ιστορια). Ποτε εγιναν τα διδακτρα ειδος προς εξηγηση, απ'τη στιγμη που κανενα παιδι καθως φαινεται δε μπορει να πορευτει χωρις φροντιστηρια

Θα ήθελα επίσης να αναφέρω περίπτωση γνωστής μου οικογένειας με χαμηλό εισόδημα που στέλνουν το παιδί τους σε ιδιωτικό σχολείο (όχι πολύ ακριβό) και τα δίδακτρα τα πληρώνουν μισά μισά οι παππούδες και από τις 2 πλευρές.

Οπότε γίνεται να έχεις χαμηλό εισόδημα (πραγματικό) και να στέλνεις το παιδί σου σε ιδιωτικό.

Άντε να το εξηγήσεις αυτό στην εφορία........θα βάλει φορολογία στους παππούδες για "παππουδική" παροχή (όπως λέμε γονική παροχή).

[B][SIZE="3"]Τα δικαιώματά μας συκοφαντήθηκαν ως προνόμια [/SIZE][/B](κλεμμένο το'χω, δεν είναι δική μου σοφία)

travellingmum, αν έχουν 12.000 εισόδημα και δίνουν τα 6000 για ιδιωτικό σχολείο και φροντιστήρια δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα με την εφορία καλύπτουν το τεκμήριο από τη φορολογική τους δήλωση.

Πιθανόν ωστόσο να έχουν θέμα βιοποριστικό αλλά δικό τους θέμα. Δεν κατάλαβα πώς αυτή η οικογένεια θα μπορούσε να βοηθηθεί αν θεωρούνταν όλες οι δαπάνες τεκμήρια. (στο οποίο κατά βάση είμαι υπέρ, απλά δεν νομίζω ότι αυτό θα ήταν το πρόβλημα αυτής της οικογένειας :wink:)

Harlow, σχετικά με το παράδειγμά σου... λογιστικά στέκει αν θεωρηθούν τα χρήματα που δίνουν οι παπουδες δωρεά στο ζεύγος. Και προστεθούν στο εισόδημά τους μ' αυτόν τον τρόπο.

.....δε νομίζω τάκη....

...λογιστικά στέκει αν θεωρηθούν τα χρήματα που δίνουν οι παπουδες δωρεά στο ζεύγος. Και προστεθούν στο εισόδημά τους μ' αυτόν τον τρόπο.

Ναι, λογιστικά στέκει, αλλά το κράτος θέλει να εισπράξει φόρο και από τη δωρεά των παππούδων (αφού πρώτα έχει φορολογήσει και το εισόδημα των παππούδων).

Εγώ είμαι πολύ εναντίον του να φορολογούν τη δωρεά στην οικογένεια. Στην Ελλάδα ζούμε και γνωρίζουμε ότι πολλοί παππούδες και γιαγιάδες συμβάλλουν οικονομικά, και από εδώ και πέρα θα συμβάλλουν ακόμη περισσότερο, με την ανεργία και το πώς έχουν καταντήσει και θα καταντήσουν οι μισθοί.

Πάντως συμφωνώ με το τεκμήριο και στα δίδακτρα και σε όλα, αρκεί να αφήσουν αφορολόγητη τη δωρεά. Βέβαια το παραθυράκι υπάρχει, δηλώνοντας εισόδημα προηγουμένων ετών, αλλά γιατί να μην δηλώνεται η πραγματικότητα.