Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Πώς φτιάχνεται η αλυσίβα ????


Kyriakh

Recommended Posts

Κορίτσια καλημέρα :D

Λοιπόν κοιτούσα το τετράδιο συνταγών της μαμάς μου για να βρω συνταγή για μελομακάρονα και κουραμπιέδες και στις 2 συνταγές είχε αλυσίβα το οποίο ξέρω οτι είναι στάχτη με νερό. Αλλά πόση στάχτη και πόσο νερό ??? Τελικά πως φτιάχνεται η αλυσίβα ??? Όποια γνωρίζει παρακαλώ ας δώσει τα φώτα της :P

ld19p2.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


6 φλιτζάνια του τσαγιού νερό

 

 

2 κουταλιές της σούπας στάχτη καθαρή και καλά κοσκινισμένη

 

Βράζουμε το νερό και ρίχνουμε μέσα την στάχτη.

Ανακατεύουμε για λίγο και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.

Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε την στάχτη να κατασταλάξει. Αφού γίνει αυτό , την σουρώνουμε και την βάζουμε στο ψυγείο.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αμέσως μετά την παρασκευή της.

19Zup2.png

 

149138qob4e3htng.gif

Link to comment
Share on other sites

Ξέρω οτι η αναλογία είναι 1 προς 3.

Δηλαδή 1 κουταλιά στάχτη σε 3 ποτήρια νερό.

Συγχωρήστε με δεν θυμάμαι που το χω διαβάσει για να κάνω παραπομπή, νάναφέρω την πηγή.

Πάντως όταν χρησιμοποιείται η αλυσίβα οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα έχουν εντελώς διαφορετική γεύση.

Καλή επιτυχία! Και του χρόνου!

Love me or Hate me!

I'm still gonna shine!

Link to comment
Share on other sites

πρεπει οπωσδηποτε η σταχτη να ειναι ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΞΥΛΑ, αν εχεις τζακι και καις καρβουνα/χαρτια και αλλα καθαρισε το πολυ καλα και καψε μονο ξυλα για τη σταχτη που χρειαζεσαι

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Λοιπόν τζάμπα άνοιξα το θέμα, γιατί με μία αναζήτηση στο google βρήκα αυτό που ζητούσα, αλλά θα βάλω τον τρόπο παρασκευής αλισίβας και εδώ για όσες δεν το γνωρίζουν :P

 

 

Για να φτιάξουμε αλισίβα χρειαζόμαστε:

 

 

  • 2 κουταλιές της σούπας καθαρή στάχτη από καμένα ξύλα και
  • 2 ποτήρια νερό.(Παλιά χρησιμοποιούσαν βρόχινο νερό)

Εκτέλεση :

 

Βράζουμε τα υλικά για 2-3 λεπτά και μετά σουρώνουμε το υγρό σε πολύ λεπτό σουρωτό ή χρησιμοποιούμε φίλτρο του καφέ.

 

Η αλισίβα είναι ένα Ισχυρό αλκαλικό διάλυμα. Δηλαδή με λίγα λόγια μαλακώνει το νερό. Αλλάζει το PH..

 

Πηγή : http://www.cooktherapy.gr/

ld19p2.png
Link to comment
Share on other sites

...και μας ιντριγκάρεις να ρωτήσουμε για αυτά!!!

Για λέγε λοιπόν για τα σαπούνια σου! ενδιαφέρον ακούγεται, δεν γνωρίζω άλλον που να κάνει δικά του σαπούνια!

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Εγώ να ρωτήσω κάτι???? Ξέρω ότι παλιά βάζαν αλυσιβα σε αυτα τα γλυκά...

 

η ερωτηση μου είναι γιατι???? Τι κάνει ακριβώς η αλυσίβα???

 

Κουραμπιέ χωρίς αλυσιβα δεν φτιάχνεις???

 

βοηθήστε καλε!!!!

Link to comment
Share on other sites

http://www.sintagespareas.gr/sintages/koulourakia-smirneika-me-alisiba.html

Εδώ θα βρεις την συνταγή που θέλεις !!!

;)

Ζήσε τη ζωή σου όπως θέλεις, χωρίς να υπολογίζεις τη γνώμη του κόσμου. Ο κόσμος είναι πολύς, η ζωή σου όμως λίγη.

Link to comment
Share on other sites

Στελλίτσα φυσικά μπορείς να φτιάξεις τα γλυκά σου χωρίς αλισίβα....Λένε ότι βάζοντας αλισίβα το γλυκό παίρνει άλλη γευση και είναι λίγο πιο νόστιμο...Δεν ξέρω αν αληθεύει, αλλά εμένα τα μελομακάρονα της μαμάς μου, μου άρεσαν πάρα πολύ...Αλλά επίσης μου άρεσαν και τα δικά μου χωρίς αλισίβα που έφτιαξα πέρυσι...Φέτος λέω να φτιάξω μισά μισά και θα σας πω την διαφορά :P:p:p

ld19p2.png
Link to comment
Share on other sites

Στελλίτσα φυσικά μπορείς να φτιάξεις τα γλυκά σου χωρίς αλισίβα....Λένε ότι βάζοντας αλισίβα το γλυκό παίρνει άλλη γευση και είναι λίγο πιο νόστιμο...Δεν ξέρω αν αληθεύει, αλλά εμένα τα μελομακάρονα της μαμάς μου, μου άρεσαν πάρα πολύ...Αλλά επίσης μου άρεσαν και τα δικά μου χωρίς αλισίβα που έφτιαξα πέρυσι...Φέτος λέω να φτιάξω μισά μισά και θα σας πω την διαφορά :P:p:p

 

 

Μαζί γεννάμε αλλιώς θα σου έλεγα έρχομαι να φάωωωωωωω

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

κ αν δεν εχουμε τζακι δηλαδη????? που να την βρουμε την σταχτη μωρε!!! δεν την πουλανε ετοιμη ή κατι αλλο παρομοιο?

age.png

το παιδι σου δεν ειναι η συνεχεια της ζωης σου,

ειναι η αφετηρια της δικης του ζωης!

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν τζάμπα άνοιξα το θέμα, γιατί με μία αναζήτηση στο google βρήκα αυτό που ζητούσα, αλλά θα βάλω τον τρόπο παρασκευής αλισίβας και εδώ για όσες δεν το γνωρίζουν :P

 

 

Για να φτιάξουμε αλισίβα χρειαζόμαστε:

 

 

  • 2 κουταλιές της σούπας καθαρή στάχτη από καμένα ξύλα και
  • 2 ποτήρια νερό.(Παλιά χρησιμοποιούσαν βρόχινο νερό)

Εκτέλεση :

 

Βράζουμε τα υλικά για 2-3 λεπτά και μετά σουρώνουμε το υγρό σε πολύ λεπτό σουρωτό ή χρησιμοποιούμε φίλτρο του καφέ.

Η αλισίβα είναι ένα Ισχυρό αλκαλικό διάλυμα. Δηλαδή με λίγα λόγια μαλακώνει το νερό. Αλλάζει το PH..

 

Πηγή : http://www.cooktherapy.gr/

 

Αυτό που τόνισα με κόκκινο... δεν ισχύει.... (δε στέκει δηλαδή... )

 

Σε καμία περίπτωση όμως ένα αλκαλικό διάλυμα δεν "μαλακώνει το νερό". Είναι διαφορετικά πράγματα η σκληρότητα του νερού (μαλακό-σκληρό νερό, δηλαδή με λίγα ή πολλά άλατα), και άλλο πράγμα η οξύτητα (ή βασικότητα, δηλαδή το pH).

 

 

Η αλισίβα είναι αλκαλικό διάλυμα. Μαζί με τα οξέα που περιέχονται στα συστατικά για τα μελομακάρονα (το πορτοκάλι π.χ. έχει όξινο pH), αντιδρά και τα εξουδετερώνει. (Σε ποιο βαθμό δε γνωρίζω, γιατί δεν ξέρω τις αναλογίες της συνταγής). Υποθέτω όμως πως θα το πηγαίνει προς το ουδέτερο. Άρα το μελομακάρονο θα χάνει κάπως την οξύτητα της γεύσης του.

 

Χωρίς να είμαι σίγουρη, έχω την εντύπωση πως η αλισίβα χρησιμοποιείται στα τρόφιμα για σκοπό που εξυπηρετεί τη συντήρησή τους. Γι' αυτό ήταν ευρέως διαδεδομένη ειδικά παλιότερα, όπου τα τρόφιμα που παρασκεύαζαν στα σπίτια έπρεπε να τα διατηρούν με κάποιο τρόπο.

 

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να λαμβάνεται προσοχή κατά την παρασκευή αλισίβας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα αλκαλικά διαλύματα είναι καυστικά. Σαφώς τα αποτελέσματα της δράσης τους εξαρτώνται από τη συγκέντρωσή τους (δηλαδή το πόση στάχτη διαλύω σε πόσο νερό).

 

 

Υ.Γ. Κατά την παρασκευή της.... μη βάζετε τα χεράκια μέσα.... οκ? :)http://en.wikipedia.org/wiki/Lye

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που τόνισα με κόκκινο... δεν ισχύει.... (δε στέκει δηλαδή... )

 

Σε καμία περίπτωση όμως ένα αλκαλικό διάλυμα δεν "μαλακώνει το νερό". Είναι διαφορετικά πράγματα η σκληρότητα του νερού (μαλακό-σκληρό νερό, δηλαδή με λίγα ή πολλά άλατα), και άλλο πράγμα η οξύτητα (ή βασικότητα, δηλαδή το pH).

 

 

Η αλισίβα είναι αλκαλικό διάλυμα. Μαζί με τα οξέα που περιέχονται στα συστατικά για τα μελομακάρονα (το πορτοκάλι π.χ. έχει όξινο pH), αντιδρά και τα εξουδετερώνει. (Σε ποιο βαθμό δε γνωρίζω, γιατί δεν ξέρω τις αναλογίες της συνταγής). Υποθέτω όμως πως θα το πηγαίνει προς το ουδέτερο. Άρα το μελομακάρονο θα χάνει κάπως την οξύτητα της γεύσης του.

 

Χωρίς να είμαι σίγουρη, έχω την εντύπωση πως η αλισίβα χρησιμοποιείται στα τρόφιμα για σκοπό που εξυπηρετεί τη συντήρησή τους. Γι' αυτό ήταν ευρέως διαδεδομένη ειδικά παλιότερα, όπου τα τρόφιμα που παρασκεύαζαν στα σπίτια έπρεπε να τα διατηρούν με κάποιο τρόπο.

 

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να λαμβάνεται προσοχή κατά την παρασκευή αλισίβας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα αλκαλικά διαλύματα είναι καυστικά. Σαφώς τα αποτελέσματα της δράσης τους εξαρτώνται από τη συγκέντρωσή τους (δηλαδή το πόση στάχτη διαλύω σε πόσο νερό).

 

 

Υ.Γ. Κατά την παρασκευή της.... μη βάζετε τα χεράκια μέσα.... οκ? :)http://en.wikipedia.org/wiki/Lye

 

 

πολυ σωστα ολα αυτα. Η καυυστικοτητα εχει να κανει και με το χρονο αποσταξης...

Link to comment
Share on other sites

Απόσταξη;;...;;

Ποια απόσταξη;

 

Για βρασμό δε μιλάμε τόση ώρα??!

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Link to comment
Share on other sites

:lol:

Κι εμένα ....

 

Υποθέτω πως λόγω των ανεπιθύμητων (παρ)ενεργειών τους σιγά σιγά εγκαταλήφθηκαν από τα νοικοκυριά.

 

Πάντως με βάλατε στην πρίζα!!! :lol:

Μου δώσατε ιδέα!!!! Θα το βάλω εργασία στην τάξη!! Άψογο θέμα!! Και επίκαιρο.... και ταιριάζει "γάντι" με το μάθημα.... και άκρως ενδιαφέρον... κτλ κτλ...

 

Πάω να το ψάξω περισσότερο το θέμα!!

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Link to comment
Share on other sites

:lol:

Κι εμένα ....

 

Υποθέτω πως λόγω των ανεπιθύμητων (παρ)ενεργειών τους σιγά σιγά εγκαταλήφθηκαν από τα νοικοκυριά.

 

Πάντως με βάλατε στην πρίζα!!! :lol:

Μου δώσατε ιδέα!!!! Θα το βάλω εργασία στην τάξη!! Άψογο θέμα!! Και επίκαιρο.... και ταιριάζει "γάντι" με το μάθημα.... και άκρως ενδιαφέρον... κτλ κτλ...

 

Πάω να το ψάξω περισσότερο το θέμα!!

πω πω τα καημενα τα μαθητουδια!!!!!!!!!:lol::lol::lol: τουλαχιστον να συμπεριλαβεις στην εργασια κ την συνταγη κ εκτελεση των κουραμπιεδων με κ χωρις αλυσιβα να μας πεις κ εμας την διαφορα χημικως κ γευστικως!!!!!!!!!:rolleyes::rolleyes:;)

age.png

το παιδι σου δεν ειναι η συνεχεια της ζωης σου,

ειναι η αφετηρια της δικης του ζωης!

Link to comment
Share on other sites

κ αν δεν εχουμε τζακι δηλαδη????? που να την βρουμε την σταχτη μωρε!!! δεν την πουλανε ετοιμη ή κατι αλλο παρομοιο?

Έλα να σου δώσω εγώ από το δικό μου τζάκι. Εγώ την κρατάω και ποτίζω τα λουλούδια. Κάπου διάβασα ότι είναι κανώ λίπασμα για αυτά. Πάντως μέχρι τώρα δεν έχουν ψοφήσει:D.

O5X4p2.png 

Link to comment
Share on other sites

Απόσταξη;;...;;

Ποια απόσταξη;

 

Για βρασμό δε μιλάμε τόση ώρα??!

 

Εγω κανω αποσταξη ολο το χειμωνα και το μειγμα που βγαζω ειναι καυστικο, δεν ενδεικνυται για ζαχαροπλαστικη. Αλλα νομιζω το λενε αλλιως.... Το ξερω ως lye (λάι) στ'αγγλικα, δεν ξερω αν εχει αλλη ονομασια

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...