Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΒΑΛΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΝΟΥ(κοιμήσου παιδί μου)

olir

Recommended Posts

Αυτά ποιος τα λέει, εκτός από εσένα; Και πού είναι η επιστημονική σου τεκμηρίωση; Πού είναι οι σπουδές σου, οι έρευνές σου και τα πορίσματά σου; Βάλτα μας να τα δούμε.

Αν τα παιδιά είναι προγραμματισμένα να ξυπνάνε νύχτα από τη φύση τους, είναι επίσης προγραμματισμένα να ζουν σε κοινόβιο και να φροντίζονται στα πλαίσια της ευρύτερης οικογένειας ή κοινωνίας. Δεν είναι προγραμματισμένα να έχουν μανούλες που δουλεύουν ή αν δεν δουλεύουν τα μεγαλώνουν χωρίς βοήθεια και μπαμπάδες που θέλουν τα βράδυα να ξεκουραστούν ανενόχλητοι. Αν ζούσαμε ακόμα σε μια "φυσική" κοινωνία, οι μανούλες δεν θα είχαν πρόβλημα να ξενυχτάνε τα βράδυα γιατί θα μπορούσαν να κοιμηθούν τη μέρα ή θα είχαν βοήθεια από τη μαμά τους, την πεθερά τους, τις αδερφές τους κλπ. Αν φτάνεις σε σημείο να μην μπορείς να σταθείς από την αϋπνία με κίνδυνο να σου πέσει το μωρό από τα χέρια (μαρτυρία που είχε αναφερθεί παλαιότερα στο φόρουμ) τότε μπορείς να ζητήσεις τα ρέστα από τη φύση που τα προγραμμάτισε λάθος - ή μπορείς να κάνεις κάτι για να μάθει το παιδί να κοιμάται.

Τωρα εγω θα κανω το δικηγορο του διαβολου που λενε.Οσα γραφει η καθε μητερα ειναι μεσα απο τις ερευνες που εχει κανει,ειναι ατοπο καθως και προσβλητικο να ρωτας "που ειναι οι σπουδες σου":confused:Δηλαδη εσυ εισαι επιστημονας και αντικρουεις τα λογια της με αυτον τον τροπο?Επισης ειναι καταχωρημενο σε πολλες ερευνες πως τα βρεφη ξυπνουν τη νυχτα γιατι με αυτον τον τροπο αποφευγουν τον κινδυνο του αιφνιδιου θανατου,και μαλιστα πολυ περισοτερο οταν κοιμουνται με τους γονεις τους.Οσο για την "επιστημονικη τεκμηριωση" που ζητας την εδωσε αλλο μελος,απλα δεν την διαβασες γιατι τελικα ο καθενας πιστευει τον επιστημονα που τον βολευει!!! http://pediatros-thes.gr/for-parents...F%CE%B4%CE%B1/

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 1,9k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Sofiade, δεν διαφώνησα ότι υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στις βιολογικές μας προδιαγραφές ως είδος(οι οποίες χρειάζονται χιλιαδες χρόνια για να αλλάξουν) και τις κοινωνικές συνθήκες(οι οποίες αλλάζουν ραγδαία).

Αυτό που είπα είναι ότι ο συγγραφεας ορίζει το βιολογικά φυσιολογικό ως αφύσικο, εντελώς αυθαίρετα!! Δεν λέει "Ξέρετε, καλές μου ξενυχτισμένες μανούλες, το φυσικό είναι να ξυπνάνε τα παιδιά σας και να θέλουν να κοιμούνται μαζί σας, αλλά επειδή μπορεί να είστε πολύ εξαντλημένες και απελπισμένες, δοκιμάστε κι αυτή τη μέθοδο, η οποία είναι πολύ παρεμβατική και μπορεί να έχει αυτές κι αυτές τις συνέπειες". Δεν λέει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, παραπλανεί τους γονείς για να πιστέψουν ότι η -φυσιολογική- συμπεριφορά των παιδιών τους είναι μη φυσιολογική και ως τέτοια χρειάζεται διόρθωση.

Ως προς τις μελέτες, δεν έχω κάνει δικές μου. Στην εποχή της πληρηφόρησης όμως, είναι εύκολο να βρει κανείς αξιόπιστες δημοσιευσεις πάνω στα θέματα που τον ενδιαφέρουν. Χρειάζεται μόνο χρόνο και ...αμφισβήτηση!! ;)

Τωρα εγω θα κανω το δικηγορο του διαβολου που λενε.Οσα γραφει η καθε μητερα ειναι μεσα απο τις ερευνες που εχει κανει,ειναι ατοπο καθως και προσβλητικο να ρωτας "που ειναι οι σπουδες σου"

Δεν είναι έρευνα να διαβάζεις πέντε πράγματα στο διαδίκτιο και να μεταφέρεις αυτά που νομίζεις ότι κατάλαβες.

Άλλο πράγμα είναι να λες τη γνώμη σου (πχ όπως την είπε η andromachi19 πιο πάνω) και άλλο να παριστάνεις τον ειδικό ενώ δεν είσαι.

Όταν αρχίζεις να λες πράγματα όπως αυτό, προκαλείς τον άλλο να σου ζητήσει τεκμηρίωση και πειστήρια για τις απόψεις που εκφράζεις με τόσο ζήλο:

Η επίκληση στην αυθεντία δεν λέει κάτι. Κάθε επιστήμονας μπορεί να βγει και να πει το μακρύ του και το κοντό του χωρίς τεκμηρίωση. Και δυστυχώς το κάνουν πολλοί. Ας μου βρει κάποιος τεκμηριωμένες δημοσιεύσεις, μελέτες, έρευνες που να λένε ότι η ηλικία των 6-7 μηνών αποτελεί όριο πέρα από το οποίο τα μικρά του ανθρώπου είναι ικανά να κοιμούνται μόνα τους και μάλιστα 12 ώρες σερί.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν έχω καν διαβάσει το βιβλίο, δεν έχω δοκιμάσει τη μέθοδο για να δω αν είναι καλή ή κακή, αλλά από αυτά που ξέρω (και γιατρός δεν είμαι) είναι άτοπο να μιλάς για ξύπνημα τη νύχτα που περιορίζει τις πιθανότητες αιφνιδίου θανάτου (ειδικά σε μωρό άνω των 12 μηνών) και για καταστροφή εγκεφαλικών κυττάρων από το κλάμα... :rolleyes:

Πώς καταστρέφονται τα κύτταρα αλήθεια; Κάνουν μπουμ και σκάνε; Κι αν ένα μωρό κλαίει συνέχεια, τι γίνεται στο τέλος; Καταστρέφονται ΟΛΑ τα κύτταρα του εγκεφάλου;

Επιπλέον όταν λες ότι "οι ανθρωπολογικές μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν μπλα μπλα μπλα" περιμένω να μπορείς να τις μνημονεύσεις κιόλας. Κι αυτές και τις άλλες που λένε για τα εγκεφαλικά κύτταρα :? Τις μελέτες τις ίδιες, μαζί με τα στατιστικά τους και τα συμπεράσματά τους, όχι αυτό που είπε κάποιος για τις μελέτες που ίσως έχουν γίνει, κάπου στο ίντερνετ. Αλλιώς καλύτερα να λες απλά τη γνώμη σου και να μην παριστάνεις ότι και καλά έχεις μελετήσει το θέμα.

Ως προς τις μελέτες, δεν έχω κάνει δικές μου. Στην εποχή της πληρηφόρησης όμως, είναι εύκολο να βρει κανείς αξιόπιστες δημοσιευσεις πάνω στα θέματα που τον ενδιαφέρουν. Χρειάζεται μόνο χρόνο και ...αμφισβήτηση!! ;)

Κι αυτός ο Εστιβίλ όμως να μην ενημερώνεται από το ίντερνετ για το τι λένε οι έρευνες, τσκ τσκ τσκ, απαράδεκτος!

Ο συγγραφέας του βιβλίου έχει βασιστεί σε μακροχρόνια έρευνα στις διαταραχές του ύπνου και υπάρχει ανάλογο link παρακάτω. Γιατί από μια ηλικία και μετά ο διακεκομμενος ύπνος είναι διαταραχή. Τα παιδιά ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΡΟΜΠΌΤ ΓΙΑ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΈΝΑ ΑΠΌ ΜΌΝΑ ΤΟΥΣ. Το πρόγραμμα ρυθμίζεται συνάρτηση δυάδας μητέρας-παιδιού.

Αυτό πιστεύω κι εγώ.

Επίσης ας μην ξεχνάμε τι λέει η λαϊκή σοφία: ο ύπνος θρέφει το παιδί κι ο ήλιος το μοσχάρι.

Καθόλου επιστημονικό, το ξέρω, πάντως και οι παλιοί κάτι θα είχαν παρατηρήσει για να το λένε.

Να και δύο έρευνες που συμφωνούν, έτσι για να βάλουμε άλλη μια παράμετρο στη συζήτηση:

http://www.mothersblog.gr/news/item/10071-erevna-o-ypnos-threfei-ta-mora-kai-ta-kanei-pio-eksypna

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/07/130708200158.htm

Διαφημίσεις

Να και δύο έρευνες που συμφωνούν, έτσι για να βάλουμε και άλλη μια παράμετρο στη συζήτηση:

http://www.mothersblog.gr/news/item/10071-erevna-o-ypnos-threfei-ta-mora-kai-ta-kanei-pio-eksypna

Πρώτον, τα 2 λινκ αναφέροται στην ίδια έρευνα.

Δεύτερον, δεν νομίζω να υποστήριξε κανείς ότι ο ύπνος δεν κάνει καλό στα παιδιά. Το ζήτημα είναι...ποιος ύπνος; Ο ύπνος με το ζόρι; Και με τι συνέπειες; Ο συνεχόμενος ύπνος; Από ποια ηλικία;

Επιπλέον η έρευνα δεν λέει ότι τα παιδιά που τα πήγαν καλύτερα στα τεστ κοιμόντουσαν σερί 11-12 ώρες από 6-7 μηνών, όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας του βιβλίου, απλά είχαν σταθερό ωράριο ύπνου.

Άλλο να υπάρχει ένα σταθερό πρόγραμμα αν το παιδί δεν έχει πρόβλημα μ'αυτό, κι άλλο η βίαιη επιβολή, με κλάμματα και στρες, που δεν σέβεται την προσωπικότητα του κάθε παιδιού. Δείτε λίγο τι γράφει ο συγγραφέας

"...δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να είναι το παιδί αυτό που θα μας πει πώς γίνονται τα πράγματα, είμαστε οι γονείς του κι είμαστε εμείς που του μαθαίνουμε τη συνήθεια του ύπνου.Αν το παιδί σας είναι μεγαλούτσικο, μην υποκύψετε στον πειρασμό να το αφήσετε να διαλέξει εκείνο. Ας έχει την ηλικία που έχει, να θυμάστε ότι για μας γεννήθηκε σήμερα κι ότι θα του συμπεριφερόμαστε σαν να είναι νεογέννητο, ανίκανο να κρίνει από μόνο του."

-Δηλαδή μας προτρέπει να φερόμαστε στα παιδια μας σαν να είναι τι ακριβώς; Αντικείμενα; Τούβλα;Δεν βλέπω καθόλου σεβασμό στην προσωπικότητα και τις ανάγκες του κάθε παιδιού. Το στρες δεν κάνει καθόλου μα καθόλου καλό. Πόσο μάλλον σε έναν αναπτυσσόμενο οργανισμούλη.

Ο ύπνος κάνει καλό αλλά μάλλον δεν εννοούν τον ύπνο με στρες. :roll:

Δεν είναι έρευνα να διαβάζεις πέντε πράγματα στο διαδίκτιο και να μεταφέρεις αυτά που νομίζεις ότι κατάλαβες.

Άλλο πράγμα είναι να λες τη γνώμη σου (πχ όπως την είπε η andromachi19 πιο πάνω) και άλλο να παριστάνεις τον ειδικό ενώ δεν είσαι.

Όταν αρχίζεις να λες πράγματα όπως αυτό, προκαλείς τον άλλο να σου ζητήσει τεκμηρίωση και πειστήρια για τις απόψεις που εκφράζεις με τόσο ζήλο:

Να και δύο έρευνες που συμφωνούν, έτσι για να βάλουμε άλλη μια παράμετρο στη συζήτηση:

Σοβαρολογεις?Μιλας για "επιστημονικες αποδειξεις",για "τεκμηριωση και πειστηρια" και αυτο που παραθετεις εσυ ως αποδειξη ολων των παραπανω ειναι ενα αρθρο απο το "mother's blog"???

Πώς καταστρέφονται τα κύτταρα αλήθεια; Κάνουν μπουμ και σκάνε; Κι αν ένα μωρό κλαίει συνέχεια, τι γίνεται στο τέλος; Καταστρέφονται ΟΛΑ τα κύτταρα του εγκεφάλου;

Ριχνεις πολυ το επιπεδο της συζητησης με τετοιους σχολιασμους πραγματικα!Μπαινουμε να γραψουμε και να διαβασουμε κατι μεσα σε αυτο το φορουμ και παντα οι συζητησεις χαλουν απο ατομα που διαρκως προσβαλουν,ειρωνευονται και απλα δημιουργουν εντασεις.Μπορεις να διαβασεις παρακατω αυτην σου την απορια που τοσο ευγενικα εξεφρασες:

Τι πραγματικά επιφέρει το «ελεγχόμενο κλάμα» στο βρέφος και στην δυάδα;Νευρικά κύτταρα, νευρώνες πεθαίνουν. Όταν το βρέφος στρεσσάρεται, απελευθερώνεται στο σώμα του η τοξική ορμόνη κορτιζόλη. Πρόκειται για ορμόνη που σκοτώνει νευρικά κύτταρα. Ένα τελειόμηνο βρέφος έχει εγκέφαλο αναπτυγμένο μόνο κατά 25% στη γέννηση, σε σχέση με 2 ετών. Στα επόμενα δύο χρόνια θα συμβεί ραγδαία ανάπτυξη και αύξηση του εγκεφάλου. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μεγαλώνει κατά μέσο όρο κατά τρεις φορές πιο μεγάλος μέχρι το τέλος του πρώτου χρόνου. Το μέγεθος του κεφαλιού στα πρώτα γενέθλια είναι ένα σημάδι νοημοσύνης (Gale 2006). Ποιος γνωρίζει ποια νευρικά κύτταρα σταματούν τις συνδέσεις μεταξύ τους ή καταστρέφονται κατά την διάρκεια περιόδου σημαντικού στρες; Τι είδους ελλείμματα μπορεί να αναδειχθούν χρόνια αργότερα ως συνέπεια τακτικών δυσχερών εμπειριών σε αυτήν την κρίσιμη και μοναδική ηλικία;

Ο καθε ανθρωπος εχει τις δικες του "πηγες" ενημερωσης.Για'μενα πολυ χρησιμη πηγη ειναι αυτη:

http://pediatros-thes.gr/for-parents/%CF%8D%CF%80%CE%BD%CE%BF%CF%82/%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CE%BA%CE%BB%CE%AC%CE%BC%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CF%82/

Επιστημονας δεν ειναι και αυτος?Για ποιον λογο ομως διαφωνει με τον επιστημονα του βιβλιου "κοιμησου παιδι μου"??Γιατι πολυ απλα και οι επιστημονες ανθρωποι ειναι και εχουν τις δικες τους αποψεις.Ενας επιστημονας που πιστευει πως τα παιδια πρεπει να κοιμουνται μονα τους και να τα αφηνουμε να κλαινε ελεγχομενα προκειμενου να επιτευχθει αυτο,ολες του τις ερευνες θα τις κανει γυρω απο αυτην του την αποψη.Αυτο ομως δεν σημαινει πως πρεπει εγω να συμφωνησω με αυτον.Οποτε τελικα οπως προειπα η καθεμια διαλεγει τον επιστημονα που την βολευει.

Συγνώμη... αλήθεια καταστρέφονται εγκεφαλικά κύτταρα του μωρού όταν κλαίει???:shock:

Όχι...

Πως εσυ δινεις μια τοσο σιγουρη απαντηση ενω οι γιατροι υποστηριζουν το αντιθετο?Αν εισαι και εσυ γιατρος βεβαια,και διαφωνεις με τους επιστημονες που το υποστηριζουν,θα ηθελα να ακουσω την δικη σου τεκμηριωση πανω στο θεμα αυτο.

Διαφημίσεις

α καλαααααα ξεφύγαμε από το θέμα.....

Κατ'αρχήν το οτι το κλάμα καίει εγκεφαλικά κύτταρα....νταξ δεν υπάρχει.Τα μωρα κλαίνε για πολλούς λόγους και δεν ησυχάζουν πάντα με την αγκαλιά.Ενα μωρό με κολικούς πχ....μέχρι να ανακουφιστεί,θα κλάψει.ένα μωρο που ενοχλείται από την οδοντοφυΐα θα κλάψει.Ενα μωρό που δεν γουστάρει το νερό,αλλά πρέπει να πλυθεί θα κλάψει.στο τέλος θα μας πείτε οτι αν το παιδί πονάει κάπου και κλαιει θα καεί ο εγκέφαλός του.

ΚΑΙ που κολλάει η προσωπικότητα του βρέφους σε όλα αυτά, πραγματικά δεν καταλαβαίνω.

Από πότε η εκπαίδευση σημαίνει επιβολή???Αυτό έλειπε....να με κάνει το παιδί μου ότι θέλει από τώρα.Εννοείται οτι θα κάνουμε πολλές πολλές αγκαλιές,θα παίξουμε κι ένα σωρό άλλα πράγματα τρυφερά κι όποτε με χρειάζεται θα είμαι εκεί.Ο ύπνος όχι απλά χρειάζεται, αλλά και εκπαιδεύεται όταν ένα παιδί αρνείται να κοιμηθεί μόνο και μόνο για να είναι γαντζωμένο στη μαμά του(γιατί ουσιαστικά αυτό συμβαίνει).Ειδικά για ένα παιδάκι που θηλάζει είναι πιο έντονο αυτό και δεν είναι απαραίτητα κακό.Εγώ στη μικρή μου έχω μιλήσει ατελείωτες ώρες από 7 μηνών και θεωρώ οτι καταλαβαίνει τα πάντα.Οχι μόνο η κόρη μου ,αλλά όλα τα παιδάκια καταλαβαίνουν τα πάντα και είναι πιο "πονηρά" απ ότι φανταζόμαστε.Το να μάθεις στο παιδί οτι τη νύχτα κοιμόμαστε και τη μέρα κάνουμε αγκαλιές και ζουζουνιές κι ένα σωρό άλα δεν είναι κακό.

Ξέρω ξέρω θα αρχίσουν εκφράσεις τύπου "πως μπορείς να μην ανταποκριθείς στο κάλεσμά του?" "το μωρό έχει ανάγκη τη μαμά του" κτλ κτλ χαίρω πολύ.Ναι με είχε πραγματικά ανάγκη τους πρώτους μήνες που ούτε ήξερα ούτε καταλάβαινα πάντα τι ήθελε.Ούτε το ίδιο το μωρό τους πρώτες μήνες της ζωής του δεν ξέρει πως που και γιατί να αντιδράσει.Και τώρα με έχει ανάγκη,αλλά διαφορετική από την αρχική.Τώρα ξέρω γιατί κλαίει και όταν ξεκινήσαμε τη μέθοδο είχα βεβαιωθεί πως ξυπνούσε τη νύχτα για βυζί...ψευτοπιπιλιζε χωρίς να πίνει ποσότητα και ξανακοιμόταν.βεβαι'ωθηκα πως δεν πεινάει τη νύχτα ούτε ζητάει αγκαλιά ή μυρωδιά γιατί αρχισε να κοιμάται σχεδόν σερί από την πρώτη κι όλας μέρα.

Η ρουτίνα-επανάληψη-και το πρόγραμμα στα μωρά είναι καθοριστικά.Στον θηλασμό ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ μήνες δεν μπορείς να βάλεις πρόγραμμα.μετά τους έξι είναι πρωί βράδυ και τέλος.έχουν μπει στερεες έχουν εδραιωθεί και δεν πεινάει.Μέχρι τώρα όμως έχει είδη συνηθίσει να τρώει μέσα στη νύχτα από τους πρώτους μήνες και πρέπει να αλλάξει τη συνήθεια αυτή.Το βιβλίο δεν γράφει τίποτα παραπάνω από τη δύναμη της συνήθειας-ρουτίνας για τα μωρά.

TBlYp3.png

http://www.healthpress.gr/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%AF/%CE%BF-%CF%8D%CF%80%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CF%89%CF%81%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BB%CE%AC%CE%BC%CE%B1/

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=148697

Η υπερβολική ευαισθησία μαμάδων απέναντι στη μητρότητα έχει καταντήσει γραφική...Δεν ήμουν ποτέ άνθρωπος των άκρων.θεωρώ πως η μέση λύση και η κοινή λογική μπορούν βελτιώσουν πολλά.Τονίζω ξανά πως στο βιβλίο δεν αναφέρεται πουθενά "μην ανταποκριθείται στο κλάμα του μωρού μέχρι να κοιμηθεί" .αυτό θα ήταν όντως βάρβαρο.

Και ας επιστρέψουμε στο θέμα κι ας βοηθήσουμε μανούλες που έχουν απηυδήσει και θέλουν να εφαρμόσουν τη μέθοδο.

TBlYp3.png

Σοβαρολογεις?Μιλας για "επιστημονικες αποδειξεις",για "τεκμηριωση και πειστηρια" και αυτο που παραθετεις εσυ ως αποδειξη ολων των παραπανω ειναι ενα αρθρο απο το "mother's blog"???

Η διαφορά είναι πρώτον ότι εγώ δεν πουλάω επιστήμη και δεύτερον ότι το άρθρο από το mother's blog δίνει τα στοιχεία της έρευνας - και συμπληρωματικά έβαλα την αρχική πηγή στα αγγλικά. Θα έβαζα μόνο την αγγλική πηγή, αλλά σκέφτηκα ότι κάποιες κοπέλες μπορεί να μην ξέρουν αγγλικά.

Τι πραγματικά επιφέρει το «ελεγχόμενο κλάμα» στο βρέφος και στην δυάδα;Νευρικά κύτταρα, νευρώνες πεθαίνουν. Όταν το βρέφος στρεσσάρεται, απελευθερώνεται στο σώμα του η τοξική ορμόνη κορτιζόλη. Πρόκειται για ορμόνη που σκοτώνει νευρικά κύτταρα. Ένα τελειόμηνο βρέφος έχει εγκέφαλο αναπτυγμένο μόνο κατά 25% στη γέννηση, σε σχέση με 2 ετών. Στα επόμενα δύο χρόνια θα συμβεί ραγδαία ανάπτυξη και αύξηση του εγκεφάλου. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μεγαλώνει κατά μέσο όρο κατά τρεις φορές πιο μεγάλος μέχρι το τέλος του πρώτου χρόνου. Το μέγεθος του κεφαλιού στα πρώτα γενέθλια είναι ένα σημάδι νοημοσύνης (Gale 2006). Ποιος γνωρίζει ποια νευρικά κύτταρα σταματούν τις συνδέσεις μεταξύ τους ή καταστρέφονται κατά την διάρκεια περιόδου σημαντικού στρες; Τι είδους ελλείμματα μπορεί να αναδειχθούν χρόνια αργότερα ως συνέπεια τακτικών δυσχερών εμπειριών σε αυτήν την κρίσιμη και μοναδική ηλικία;

Ωραία τα διάβασες αυτά. Ψάξε τώρα και τι σημαίνει "περίοδος σημαντικού στρες" και ίσως καταλάβεις τι διάβασες.

Για να σε διευκολύνω, "περίοδος σημαντικού στρες" δεν είναι τα 10 ή 15 λεπτά που θα κλάψει ένα παιδί την ώρα που κοιμάται. Αν κάτι τέτοιο μέτραγε ως περίοδος σημαντικού στρες, τότε τα παιδάκια που κλαίνε επί ώρες ή μέρες λόγω κολικών ή επειδή έχουν δυσκολίες στο θηλασμό ή λόγω δοντιών, θα πρέπει να είναι χαμένα από χέρι.

Αυτές οι έρευνες που μιλάνε για το κλάμα αναφέρονται κυρίως σε παλιές τακτικές που οι μαμάδες άφηναν συστηματικά το μωρό να κλαίει για να μην συνηθίσει (και καλά) την αγκαλιά. Ή σε παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα όπου τα μωρά αφήνονται να κλαίνε όλη μέρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα επειδή δεν υπάρχουν αρκετά χέρια για να τα φροντίσουν.

Επίσης καλά λέει ο συγγραφέας του άρθρου, ότι οι ειδικοί δεν ξέρουν ακριβώς τι επιπτώσεις έχει το πολύ και υπερβολικό στρες της βρεφικής ηλικίας στο μέλλον. Υποψιάζονται ότι σχετίζεται με την (αν)ικανότητα να χειριστούμε στρεσογόνες καταστάσεις ως ενήλικες λόγω των συνάψεων που δεν γίνονται όταν πρέπει - αλλά μην τρελλαθούμε κιόλας, ότι αν κλάψει το παιδί μερικές μέρες την ώρα του ύπνου, θα καούν τα εγκεφαλικά κύτταρα!!!

Ο καθε ανθρωπος εχει τις δικες του "πηγες" ενημερωσης.Για'μενα πολυ χρησιμη πηγη ειναι αυτη:

http://pediatros-thes.gr/for-parents/%CF%8D%CF%80%CE%BD%CE%BF%CF%82/%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CE%BA%CE%BB%CE%AC%CE%BC%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CF%82/

Επιστημονας δεν ειναι και αυτος?Για ποιον λογο ομως διαφωνει με τον επιστημονα του βιβλιου "κοιμησου παιδι μου"??

Δεν ξέρω αν διαφωνεί. Από αυτά που πόσταρες, δεν βλέπω κάποια διαφωνία. Άλλο λέει ο ένας (τα βρέφη δεν πρέπει να βιώνουν περιόδους σημαντικού στρες) και άλλο ο άλλος (τα μωρά/παιδιά πρέπει από ένα σημείο και μετά να μάθουν να κοιμούνται γιατί ο καλός και βαθύς ύπνος προσφέρει περισσότερα καλά από το ελεγχόμενο κλάμα μερικών ημερών που ίσως βιώσουν κάποια παιδιά κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ύπνου).

Σημείωση: άλλο πράγμα το "ελεγχόμενο κλάμα" και άλλο η "περίοδος σημαντικού στρες". Γι' αυτό το λόγο λέει η μέθοδος να πηγαίνεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα να παρηγορείς το παιδί, για να μην βιώσει σημαντικό στρες.

Για όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν περισσότερα πάνω σε αυτό (τη σύνδεση κλάματος - στρες - εγκεφαλικών συνάψεων) και άλλα θέματα σχετικά με την συναισθηματική φροντίδα των μωρών, πολύ καλό βιβλίο είναι αυτό:

What Every Parent Needs to Know

Δεν ξέρω αν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, πάντως είναι γραμμένο σε αρκετά απλή γλώσσα.

α καλαααααα ξεφύγαμε από το θέμα.....

Κατ'αρχήν το οτι το κλάμα καίει εγκεφαλικά κύτταρα....νταξ δεν υπάρχει.Τα μωρα κλαίνε για πολλούς λόγους και δεν ησυχάζουν πάντα με την αγκαλιά.Ενα μωρό με κολικούς πχ....μέχρι να ανακουφιστεί,θα κλάψει.ένα μωρο που ενοχλείται από την οδοντοφυΐα θα κλάψει.Ενα μωρό που δεν γουστάρει το νερό,αλλά πρέπει να πλυθεί θα κλάψει.στο τέλος θα μας πείτε οτι αν το παιδί πονάει κάπου και κλαιει θα καεί ο εγκέφαλός του.

ΚΑΙ που κολλάει η προσωπικότητα του βρέφους σε όλα αυτά, πραγματικά δεν καταλαβαίνω.

:shock:Μετα απο αυτες τις μορφωτικου επιπεδου και εμπεριστατωμενες εκφρασεις,η επιστημη σηκωνει τα χερια ψηλα....

Για να σε διευκολύνω, "περίοδος σημαντικού στρες" δεν είναι τα 10 ή 15 λεπτά που θα κλάψει ένα παιδί την ώρα που κοιμάται. Αν κάτι τέτοιο μέτραγε ως περίοδος σημαντικού στρες, τότε τα παιδάκια που κλαίνε επί ώρες ή μέρες λόγω κολικών ή επειδή έχουν δυσκολίες στο θηλασμό ή λόγω δοντιών, θα πρέπει να είναι χαμένα από χέρι.

Αυτές οι έρευνες που μιλάνε για το κλάμα αναφέρονται κυρίως σε παλιές τακτικές που οι μαμάδες άφηναν συστηματικά το μωρό να κλαίει για να μην συνηθίσει (και καλά) την αγκαλιά. Ή σε παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα όπου τα μωρά αφήνονται να κλαίνε όλη μέρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα επειδή δεν υπάρχουν αρκετά χέρια για να τα φροντίσουν.

Now you are talking!Βαλε ομως μεσα σε αυτα και τα παιδακια οπου κλαινε επειδη πολυ απλα δεν δεχονται μια συγκεκριμενη μεθοδο.Ειδικα οταν αυτο συμβαινει για μεγαλο χρονικο διαστημα μηνων,ειναι το ιδιο επιβλαβες με οσα προανεφερες.

Επίσης καλά λέει ο συγγραφέας του άρθρου, ότι οι ειδικοί δεν ξέρουν ακριβώς τι επιπτώσεις έχει το πολύ και υπερβολικό στρες της βρεφικής ηλικίας στο μέλλον. Υποψιάζονται ότι σχετίζεται με την (αν)ικανότητα να χειριστούμε στρεσογόνες καταστάσεις ως ενήλικες λόγω των συνάψεων που δεν γίνονται όταν πρέπει - αλλά μην τρελλαθούμε κιόλας, ότι αν κλάψει το παιδί μερικές μέρες την ώρα του ύπνου, θα καούν τα εγκεφαλικά κύτταρα!!!

Φυσικα και οχι,μιλαμε ομως για διαστημα μηνων οπως στην περιπτωση της Τσαρλι.Εκει για'μενα αρχιζει το προβλημα.

Διαφημίσεις

Now you are talking!Βαλε ομως μεσα σε αυτα και τα παιδακια οπου κλαινε επειδη πολυ απλα δεν δεχονται μια συγκεκριμενη μεθοδο.Ειδικα οταν αυτο συμβαινει για μεγαλο χρονικο διαστημα μηνων,ειναι το ιδιο επιβλαβες με οσα προανεφερες.

Φυσικα και οχι,μιλαμε ομως για διαστημα μηνων οπως στην περιπτωση της Τσαρλι.Εκει για'μενα αρχιζει το προβλημα.

Ναι, σωστά, αυτό όμως δεν ακυρώνει τη μέθοδο, ακυρώνει τη λανθασμένη εφαρμογή της. Μπορείς να μιλήσεις στην Τσάρλι και να της πεις "η μέθοδος αυτή δεν κάνει για σας" ή "ο τρόπος που την εφαρμόζεις είναι λάθος" ή "κατά τη γνώμη μου η τακτική που ακολουθείς κάνει περισσότερο κακό παρά καλό". Αυτά τα δέχομαι ως γνώμες. Εκείνο που δεν δέχομαι είναι τνη άποψη που λέει "τι ξέρει αυτός ο βλάκας ο Εστιβίλ" (και ο κάθε Εστιβίλ).

Επιπλέον έχω πολλές φορές διαβάσει μαρτυρίες από μαμάδες των οποίων τα παιδιά κλαίνε και χτυπιούνται όταν θηλάζουν (πχ επειδή δεν θέλουν να θηλάσουν) και κανείς δεν τους λέει, σταμάτα και δώσε μπουκάλι γιατί με αυτό που κάνεις το μωρό σου καίει εγκεφαλικά κύτταρα :rolleyes:

Τι συμβαίνει; Τα κύτταρα καίγονται μόνο όταν το μωρό κλαίει επειδή δεν θέλει να κοιμηθεί;

Ελένη6 το χιουμοράκι χρειάζεται μετά από τόση δόση υπερβολής!το μορφωτικό μου επίπεδο να το αφήσεις στην ησυχία του. Σε παρακαλώ κατέβασε τη μύτη σου-δεν έγραψα και τίποτα τόσο τρομερό για να δέχομαι τέτοια επίθεση. Να σου θυμίσω επίσης ότι το forum δεν απευθύνεται μόνο σε διάνοιες και υψηλού μορφωτικού επιπέδου όπως εσύ(ας γελάσω). Είσαι τόσο προκλητική που παρεκτρέπομαι και πέφτω τόσο χαμηλά. . . Σε πείραξε ένα ντάξ ένα γουστάρει κι ένα κολλάει. Θα τρελαθούμε τελείως εδώ μέσα

TBlYp3.png

Ναι, σωστά, αυτό όμως δεν ακυρώνει τη μέθοδο, ακυρώνει τη λανθασμένη εφαρμογή της. Μπορείς να μιλήσεις στην Τσάρλι και να της πεις "η μέθοδος αυτή δεν κάνει για σας" ή "ο τρόπος που την εφαρμόζεις είναι λάθος" ή "κατά τη γνώμη μου η τακτική που ακολουθείς κάνει περισσότερο κακό παρά καλό". Αυτά τα δέχομαι ως γνώμες. Εκείνο που δεν δέχομαι είναι τνη άποψη που λέει "τι ξέρει αυτός ο βλάκας ο Εστιβίλ" (και ο κάθε Εστιβίλ).

Αν διαβασεις τα ποστ μου θα διαπιστωσεις πως ποτε δεν εγραψα :"τι λεει αυτος ο βλακας ο Εστιβίλ".Οσα προαναφερεις αυτα ακριβως εγραψα.Ειπα πως αφου ταλαιπωρειται τοσο καιρο η κοπελα προφανως να μην ταιριαζει η μεθοδος στο παιδι της ή ισως κατι να κανει λαθος και να πισωγυριζουν.

Επιπλέον έχω πολλές φορές διαβάσει μαρτυρίες από μαμάδες των οποίων τα παιδιά κλαίνε και χτυπιούνται όταν θηλάζουν (πχ επειδή δεν θέλουν να θηλάσουν) και κανείς δεν τους λέει, σταμάτα και δώσε μπουκάλι γιατί με αυτό που κάνεις το μωρό σου καίει εγκεφαλικά κύτταρα :rolleyes:

Τι συμβαίνει; Τα κύτταρα καίγονται μόνο όταν το μωρό κλαίει επειδή δεν θέλει να κοιμηθεί;

Αυτο το ξαναδιευκρινισα!Δεν μιλαμε για υπερβολες του τυπου "μην κλαψει το παιδι ουτε για ενα δευτερολεπτο γιατι θα καουν τα εγκεφαλικα του κυτταρα",ενταξει αυτο ειναι και λιγο τραγικο να το πιστευουμε..Μιλαμε για παιδια που κλαινε για εβδομαδες,για μηνες και οχι για 5 λεπτα επειδη ας πουμε δεν θελουν να θηλασουν οπως λες..Προφανως ομως για να εχουν αναρτησει τετοιο αρθρο οι γιατροι κατι περισσοτερο θα ξερουν απο εμας νομιζω...:rolleyes:Δεν ειναι λογικο να εχουμε τον λογο τους ως Ευαγγελιο σε καποια θεματα ενω σε αλλα να τους χλευαζουμε.

Ελένη6 το χιουμοράκι χρειάζεται μετά από τόση δόση υπερβολής!το μορφωτικό μου επίπεδο να το αφήσεις στην ησυχία του. Σε παρακαλώ κατέβασε τη μύτη σου-δεν έγραψα και τίποτα τόσο τρομερό για να δέχομαι τέτοια επίθεση. Να σου θυμίσω επίσης ότι το forum δεν απευθύνεται μόνο σε διάνοιες και υψηλού μορφωτικού επιπέδου όπως εσύ(ας γελάσω). Είσαι τόσο προκλητική που παρεκτρέπομαι και πέφτω τόσο χαμηλά. . . Σε πείραξε ένα ντάξ ένα γουστάρει κι ένα κολλάει. Θα τρελαθούμε τελείως εδώ μέσα

Ποια ηταν η υπερβολη μου δεν καταλαβα.Εκανα ποστ ενα αρθρο που εχουν αναρτησει επιστημονες,δεν εγραψα κατι που εβγαλα απο το μυαλο μου,ουτε εχω κανει εγω αυτες τις επιστημονικες ανακαλυψεις σχετικα με τα κυτταρα.Δεν βλεπω ουτε προκληση ουτε υπερβολη σε αυτο.

Καλέ τι ένταση επικρατεί εδώ;;; Ας ηρεμήσουμε λίγο και να ασχοληθούμε με το θέμα μας... Για όσες δε με θυμάστε, ξεκινήσαμε εκπαίδευση ύπνου λίγο πριν κλείσει τους 4 μήνες και μέσα σε μια εβδομάδα έμαθε να κοιμάται μόνος του χωρίς κιχ! Αρχικά ξυπνούσε 1-2 φορές τη νύχτα, αλλά αφού μπήκαν οι στερεές τροφές (2 γεύματα προς το παρόν) ξυπνάει μόνο μια φορά όπου και τον θηλάζω. Το θέμα είναι ότι αυτό το γεύμα γίνεται γύρω στις 4.30 και θέλω σιγά σιγά να πάει κατά τις 6.30 το πρωί. Έχει νόημα να κάνω κάτι τώρα (είναι 6 μηνών) ή να περιμένω; Μήπως όταν μπει και το κρέας ξυπνάει αργότερα; Το βασικότερο πρόβλημα όμως είναι ότι εδώ και σχεδόν ένα μηνα ξυπνάει τη νύχτα και μένει άυπνος περίπου 2 ώρες!!!! Την πρώτη εβδομάδα είπα ότι ήταν από το εμβόλιο, τη δεύτερη εβδομάδα εκτός του ότι έμενε άυπνος τη νύχτα άρχισε να ξυπνάει και νωρίτερα οπότε υπέθεσα ότι θέλει αναπροσαρμογή στο πρόγραμμα και όντως έστρωσε για λίγες μέρες. Το προηγούμενο σκ πάλι τα ίδια, του έβαλα πάπλωμα και του έσβησα τελείως το φως και πάλι ίσιωσε για 3 μέρες. Από προχθές πάλι τα ίδια... Είμαι σίγουρη ότι δεν έχει να κάνει με πείνα γιατί είτε τον θηλάσω αμέσως μόλις ξυπνήσει είτε μετά από 1 ή 2 ώρες, πάλι στις 2-2,5 ώρες από την ώρα που ξύπνησε θα ξανακοιμηθεί! Μήπως απλά τα σκ βγαίνει από το πρόγραμμά του μιας και είναι και ο μπαμπάς στο σπίτι και σίγουρα έχει πιο πολύ ενδιαφέρον; Μήπως να του κόψω λίγο από το μεσημεριανό ύπνο; Μήπως είναι πάλι δόντια; Αλλά πόσο καιρό μπορεί να πονάει από τα δόντια; Πείτε σας παρακαλώ ιδέες τι μπορεί να του φταίει κι έχει γίνει νυχτοπούλι....

Νομίζω ότι η αντιπαράθεση αυτή δεν βοηθάει πουθενά. Η κάθε μανούλα καταθέτει την εμπειρία της ή τη γνώμη της και από κει και πέρα η "ταλαιπωρημένη" μάνα κρίνει και αποφασίζει τί θα κρατήσει και τί όχι.

Κάποια ανέφερε (συγνώμη που δε θυμάμαι, πέρασαν πολλά posts) ότι έχω φτάσει στα δύο άκρα. Ε, απόλυτα λογικό, ο απελπισμένος άνθρωπος αυτό κάνει..πολύ απλά γιατί είναι στα χαμένα, ταλαιπωρημένος και δεν ξέρει τί του γίνεται και από πού να πρωτοπιαστεί.

Ελένη6 αναφέρεις ότι ίσως θα ήταν λύση να κόψω το θηλασμό γιατί δεν υπάρχουν ωφέλη μετά το έτος. Μπορείς να ανατρέξεις στην ενότητα του θηλασμού και να ενημερωθείς για τα ωφέλη του μακροχρόνιου θηλασμού. Και εν πάσει περιπτώσει, είμαι μια θηλάζουσα μανούλα που πέρασα πολύ δύσκολα για να τα καταφέρω και δεν πρόκειται να κόψω για κανένα λόγο το υπέροχο αυτό δώρο που κάνω στο παιδί μου. Θέλω να πιστεύω ότι το πρότεινες ως έσχτη λύση, αλλά και πάλι καλό είναι να μη δίνουμε τέτοιες αυθαίρετες συμβουλές, γιατί ίσως να υπάρχουν μανούλες που δεν είναι τόσο ενημερωμένες σχετικά με το θηλασμό και να παρασυρθούν. Για τα πρακτικά, η μαμά μου μου έχει πει ότι δεν θήλασα καθόλου (μεγάλωσα δηλ. με βρεφικό γάλα), αλλά κοιμήθηκα για 1η φορά όταν έγινα 3 ετών, πολύ γκρίνια. Όπως βλέπεις λοιπόν ο θηλασμός δεν είναι η αιτία για όλα τα "κακά"

Συνεχίζω να ανταποκρίνομαι στο κλάμα/κάλεσμα του μωρού γιατί έχουν αλλάξει πολύ οι "σχέσεις" μας. Είμαι μεν πολύ κουρασμένη και αδυνατώ να πηγαίνω βόλτες (πάει με παπουδογιαγιά), αλλά πλέον δεν "ουρλιάζω" και επιτέλους περνάμε ωραία, παίζουμε και γελάμε, μου κάνει αγκαλίτσες και γενικά είναι πιο γλυκό μωράκι. Μπορεί και όλα να γίνονται "χειριστικά", όπως αναφέρει και το βιβλίο, δεν ξέρω. Μπορεί δηλ. όσο προσπαθούσα να το κοιμήσω χωρίς να ανταποκρίνομαι να μου έδειχνε τον χειρότερό του εαυτό (με γκρίνια και απομάκρυνση) και μπορεί τώρα που με κάνει ό, τι θέλει και με έχει όποτε θέλει να μου το ανταποδίδει με φιλάκια και αγκαλίτσες.

Εννοείται διαλέγω το δεύτερο, κι ας το κάνει με "πονηριά", δε με χαλάει καθόλου! Ο μέσος όρος που ξυπνάει τα βράδυα είναι 5 φορές (έχει τύχει από 2-3 φορές μέχρι και 7-8 αν θυμάμαι καλά). Όσο πάει πάντως σταθεροποιείται και μειώνει τα ξυπνήματα (δε χαίρομαι γιατί ξέρω ότι μπορεί να αλλάξει αυτό ανα πάσα στιγμή).

Το πιο σημαντικό είναι ότι πλέον δε φοβάμαι το μωρό!! Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε πάλι στα 50-100 ξυπνήματα..αν ξαναγυρίσουμε εκεί, ίσως και η επιλογή της εφαρμογής του βιβλίου "κοιμήσου παιδί μου" να είναι μονόδρομος. Δεν το αποκλείω.

Και προς θεού, δεν αδικώ το βιβλίο. Το έχω ξανατονίσει ότι είναι θαυματουργό. Απλά εγώ δεν κατάφερα να "διατηρήσω" το αποτέλεσμα. Και αυτό που μετράει είναι ότι τώρα είμαστε ευχαριστημένοι και εγώ και το μωρό (απλά εγώ περισσότερο κουρασμένη).

sLvDp3.png

Το βασικότερο πρόβλημα όμως είναι ότι εδώ και σχεδόν ένα μηνα ξυπνάει τη νύχτα και μένει άυπνος περίπου 2 ώρες!!!! Την πρώτη εβδομάδα είπα ότι ήταν από το εμβόλιο, τη δεύτερη εβδομάδα εκτός του ότι έμενε άυπνος τη νύχτα άρχισε να ξυπνάει και νωρίτερα οπότε υπέθεσα ότι θέλει αναπροσαρμογή στο πρόγραμμα και όντως έστρωσε για λίγες μέρες. Το προηγούμενο σκ πάλι τα ίδια, του έβαλα πάπλωμα και του έσβησα τελείως το φως και πάλι ίσιωσε για 3 μέρες. Από προχθές πάλι τα ίδια... Είμαι σίγουρη ότι δεν έχει να κάνει με πείνα γιατί είτε τον θηλάσω αμέσως μόλις ξυπνήσει είτε μετά από 1 ή 2 ώρες, πάλι στις 2-2,5 ώρες από την ώρα που ξύπνησε θα ξανακοιμηθεί! Μήπως απλά τα σκ βγαίνει από το πρόγραμμά του μιας και είναι και ο μπαμπάς στο σπίτι και σίγουρα έχει πιο πολύ ενδιαφέρον; Μήπως να του κόψω λίγο από το μεσημεριανό ύπνο; Μήπως είναι πάλι δόντια; Αλλά πόσο καιρό μπορεί να πονάει από τα δόντια; Πείτε σας παρακαλώ ιδέες τι μπορεί να του φταίει κι έχει γίνει νυχτοπούλι....

Μου το έκανε και μένα αυτό γύρω στους 10 μήνες, ξύπναγε κανονικά μες στην νύχτα, το μάτι γαρίδα..έπρεπε να περάσει κανά δίωρο (με θηλασμο, αγκαλίτσα, τον άφηνα και λίγο στην κούνια να κλάψει, και ξανά αγκαλιά και θηλασμό) για να ξανακοιμηθεί, είχα αρχίσει να απελπίζομαι. Τελικά του μείωσα τον μεσημεριανό ύπνο για λίγες μέρες, τον ξύπναγα στην μία-μιάμιση ώρα, και επανήλθε.

Από τότε μου το ξανάκανε τώρα, την περασμένη εβδομάδα. Απελπισία με έπιανε που τον έβλεπα να έχει ξυπνήσει κανονικά στις 3 το πρωί και να κοιτάζει γύρω γύρω το δωμάτιο! Λέω " δεν μπορεί, αυτός έχει χορτάσει υπνο μου φαίνεται" και την άλλη μέρα τον άφησα να κοιμηθεί μόνο μια ώρα το μεσημερι (συνήθως κοιμάται 1,5-2 ώρες). Αυτό ήταν , ξυπνάει το βράδυ, γκρινιάζει (αλλά με κλειστά μάτια!!) τον θηλάζω και ξανακοιμάται αμέσως.

κορίτσια καταλαβαίνω την λογική και του να ακολουθούμε το μωρό και του να το εκπαιδεύουμε στον ύπνο.

Εκ των γεγονότων όμως καταλήγω να θεωρώ πως μια σωστή εκπαίδευση είναι η βέλτιστη επιλογή. Και όταν λέω σωστή, εννοώ να είμαστε εμείς πάνω από όλα πεπεισμένες και αποφασισμένες να ακολουθήσουμε την μέθοδο.

Διαφορετικά κάνουμε κακό και στον δικό μας ψυχισμό και σου παιδιού.

Εξαρτάται πάντα και από την ηλικία του μωρού (εγώ εμπειρικά θεωρώ πως είναι πιο ασφαλές να γίνει μετά το έτος, δηλ μου φαίνεται πως η ηλικία των 6-7 μηνών είναι πολύ νωρίς για να γίνει κάποια επιτυχημένη εκπαίδευση του παιδιού).

Από την άλλη, είναι τελείως υποκειμενικά τα πράγματα και όλα εξαρτώνται από τις αντοχές της μανούλας. Μια μανούλα ράκος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σωστά στο παιδί της μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Άρα ίσως να είναι καλύτερα να κάνει το βήμα και να ακολουθήσει τη λογική του ελεγχόμενου κλάματος προκειμένου όλο τον υπόλοιπο καιρό που περνά με το μωρό να μπορεί να του προσφέρει και σε πρακτικό και σε ψυχολογικό επίπεδο. Δηλ. δεν πιστεύω πως είναι πιο ισορροπημένο και ευτυχισμένο ένα μωρό που σε κάθε κλάμα μεν έχει δίπλα τη μαμά του, όμως η μαμά αυτή μέσα στη μέρα είναι ένα ζόμπι και δεν μπορεί να πάρει τα πόδια της.

Αν εσύ tsarli κρίνεις πως στην παρούσα φάση είσαι οκ, τότε ακολούθα το μωρό. Αν δεις όμως ότι καταντάς όπως ήσουν κοντά στα Χριστούγεννα, τότε ξανακάνε τη μέθοδο (με απολυτότητα όμως και με συνέπεια). Το παιδάκι σου θα εξακολουθεί να σε αγαπά και να σου κάνει φιλάκια, δεν στα κάνει αυτά τώρα επειδή ξυπνάς στο παραμικρό του κλάμα!

Δεν είμαι επιστήμονας παιδίατρος ούτε ειδική στον ύπνο, ούτε ψυχολόγος.

Είμαι όμως μια μαμά που στο πρώτο παιδί (κάναμε σχεδόν 2.5 χρόνια να κοιμηθούμε, για να μην μιλήσω για την παντελή έλλειψη προσωπικού χρόνου και χώρου) κόντεψε να τρελλαθεί και τελικά δεν ανταποκρινόταν μέσα στη μέρα στις στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας, ενώ στο δεύτερο παιδί ακολούθησα την μέθοδο και πλέον μπορώ να προσφέρω πολύ περισσότερα μέσα στη μέρα και στα δύο παιδιά και στον άντρα μου και στον εαυτό μου και στη δουλειά μου. Και ναι, η κόρη μου με αγαπάει εξίσου, και ας της φέρθηκα "σκληρά" και "βάναυσα" για 15 βράδυα, όσο την εκπαίδευα στον ύπνο.

Εμένα η πράξη με έκανε υπέρμαχο του "κοιμήσου παιδί μου", όσο και αν με παρηγορούσε το site του κ. Παπαβέντση όσο στο πρώτο μου παιδί κόντευα από την αϋπνία να ξεχάσω και το όνομά μου.

Αλλά αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό και δέχομαι ότι οι αντοχές μου μπορεί να είναι διαφορετικές (λιγότερες?) από μιας άλλης μαμάς που είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει 100% το παιδάκι της και τους ρυθμούς του.

Να ρωτήσω τις μανούλες που εφάρμοσαν τη μέθοδο έχοντας και μεγαλύτερα παιδάκια. Έχω τον μικρό μου 14 μηνών που σκοπεύω να τον βάλω να κοιμάται μαζί με τις αδερφές του (6 κ 4). Αυτήν την στιγμή τον έχω και κοιμάται στην κούνια του στο δωμάτιό μας. Πως εφαρμόζεις τη μέθοδο με άλλα παιδάκια στο δωμάτιο; Άντε να φύγουνε 1-2 μέρες να πανε στη γιαγιά. Όταν θα γυρίσουν λογικά δεν θα έχει στρώσει ο ύπνος του μικρού... Να την εφαρμόσω τώρα που είναι η κούνια του στο δωμάτιό μας γίνεται; Ξέρω το βιβλίο δε μιλάει για τέτοια περίπτωση, αλλά μήπως κάποια μητέρα το δοκίμασε;

pemOp2.pngjawJp2.png

1/12/2012 ... ήρθε και ο μπεμπούλης μας!

γίνεται! απλά κατά την εκπαίδευση θα τον αφήνετε μόνο στο δωμάτιό σας. Δηλ. θα τον βάζετε στην κούνια, θα φεύγετε κρατώντας τον χρόνο και σε λίγες μέρες θα έχει μάθει να κοιμάται ο μικρός. Όταν κάνει κτήμα του το να κοιμάται χωρίς τη δική σας συνδρομή, θα τον πάτε στο δωμάτιο με τις αδερφές του. Το βασικό είναι να παραμείνει ίδιο το κρεβάτι, ώστε ανοίγοντας τα μάτια ο μικρός να βλέπει σταθερά πχ τα κάγκελα, την πάντα του κλπ.

Τσάρλι, εγώ διαφωνώ κάθετα με τη διακοπή του θηλασμού!! Το είδες και μόνη σου όταν εφάρμοσες τη μέθοδο για πρώτη φορά ότι έμενε ολη νύχτα νηστικός χωρίς να έχει κανένα πρόβλημα! Το ίδιο θα σου επιβεβαιώσω κι εγώ, παρόλο που είναι μόλις 6 μηνών θηλάζει τελευταία φορά στις 8 το βράδυ και το επόμενο γεύμα είναι μετά τις 4 το πρωί! Από την προσωπική μου εμπειρία κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μετά τους 2 μήνες που κατεβαίνει το γάλα μας ο θηλασμός είναι εξίσου "χορταστικός" με το ξένο γάλα! Επίσης, δε συνδέονται όλα τα προβλήματα του ύπνου με την πείνα!! Μπορεί να θέλει να θηλάσει όχι επειδή πεινάει αλλά επειδή χαλαρώνει, νιώθει ασφάλεια, έχει ανάγκη την αγκαλιά σου...

vivien9 σ' ευχαριστώ για την απάντηση! Ήδη είχα αρχίσει να τον ξυπνάω στη 1 ώρα κι ένα τέταρτο από τον πρωινό του ύπνο για να κοιμάται το μεσημέρι περισσότερο, οπότε τώρα θα τον ξυπνάω στις 2 ώρες κι ένα τεταρτο από το μεσημεριανό! Τις μέρες που το κάνει αυτό παρατήρησα ότι κοιμάται πάνω από 2,5 ώρες για μεσημέρι!!! Ελπίζω να έχει αποτέλεσμα...

maria ampelokipi θα διαφωνήσω στο ποια ηλικία είναι κατάλληλη για εκπαίδευση... Νομίζω ότι κάθε μανούλα απλά ξέρει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να εκπαιδεύσει το παιδάκι της, όπως επίσης θα πρέπει να μπορεί να διαβάζει τα σημάδια της επιτυχίας ή μη της εκπαίδευσης. Από προσωπική μου εμπειρία, μπορείς κάλλιστα να εκπαιδεύσεις ένα βρέφος ακόμα και κάτω των 6 μηνών γιατί είναι πολύ πιο εύπλαστο και λιγότερο διεκδικητικό-απαιτητικό-χειριστικό από ένα μωράκι ενός έτους!

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...