Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Ουρολοίμωξη στην Γυναίκα


Recommended Posts

Ζωή και Υγεία | Health Life and Style | Γενικά Ιατρικά Θέματα | HLS Uromed

 

 

female_urology_1.jpgΟι ουρολοιμώξεις είναι δεύτερες σε συχνότητα εμφάνισης μετά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες, που παρουσιάζουν 50% την πιθανότητα να υποστούν μία ή περισσότερες συμπτωματικές ουρολοιμώξεις στη ζωή τους. Μεταξύ των ασθενών που έχουν παρουσιάσει ουρολοίμωξη, το 25% αυτών έχουν την πιθανότητα μίας νέας υποτροπής. Η λοίμωξη συμβαίνει συχνότερα όταν υπάρχουν παράγοντες που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Σε ορισμένους ασθενείς, τα ούρα μπορεί να περιέχουν βακτηρίδια σχεδόν σε κάθε ανάλυση, χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα, ενώ σε άλλους μπορεί να παρουσιάζονται προσβολές ή υποτροπές λοίμωξης, στα μεσοδιαστήματα των οποίων τα ούρα να είναι στείρα μικροβίων. Στις περιπτώσεις λοίμωξης στο κατώτερο ουροποιητικό, τα συμπτώματα ποικίλλουν μεταξύ της ήπιας συχνουρίας και των συχνών υποτροπών της σοβαρής οξείας κυστίτιδας.

 

Η κυστίτιδα

 

female_urology_2.jpgΗ κυστίτιδα είναι λοίμωξη της ουροδόχου κύστεως η οποία προσβάλλει περισσότερες από 25% των γυναικών ηλικίας 20 - 40 ετών. Οι περισσότερες κυστίτιδες στις γυναίκες είναι μη επιπλεγμένες σε αντίθεση με τους άνδρες όπου υπερισχύουν οι επιπλεγμένες.Η κυστίτιδα είναι η λοίμωξη της ουροδόχου κύστης που προκαλείται, όταν βακτήρια εισέρχονται μέσω της ουρήθρας στην κύστη προκαλώντας φλεγμονή. Είναι συχνότερη στις γυναίκες, επειδή η ουρήθρα των γυναικών είναι πιο κοντά στον πρωκτό και γι' αυτό είναι πιο ευάλωτη στην εισβολή των μικροβίων.

Χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως συχνουρία, επιτακτική ούρηση και δυσουρία με καύσο στην ούρηση. Μπορεί να υπάρχει πόνος υπερηβικά στα μεσοδιαστήματα των ουρήσεων και αιματουρία, μακροσκοπική και τελική συνήθως. Σπάνια προκαλεί η οξεία κυστίτιδα πυρετό.Η διάγνωση στηρίζεται στα συμπτώματα και στην εξέταση ούρων .Αυτό θα μας δείξει αν πρέπει να αρχίσει η θεραπεία, όμως αν στο ιστορικό υπάρχουν περισσότερες από 2 έως 3 το πολύ προσβολές τον χρόνο τότε απαιτείται περαιτέρω έλεγχος. Οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού στις γυναίκες είναι πιθανό να οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες και εδώ πρέπει να λαμβάνονται υπόψη προηγούμενα μικροβιακά στελέχη, η ορμονική κατάσταση, η συσχέτιση με την σεξουαλική επαφή καθώς και η χρήση διαφράγματος ή άλλων σπερματοκτόνων.

Η διάγνωση στηρίζεται στα συμπτώματα και στην εξέταση ούρων .Αυτό θα μας δείξει αν πρέπει να αρχίσει η θεραπεία, όμως αν στο ιστορικό υπάρχουν περισσότερες από 2 έως 3 το πολύ προσβολές τον χρόνο τότε απαιτείται περαιτέρω έλεγχος.

 

 

Θεραπεία

 

Η χορήγηση αντιβίωσης και η σύσταση για λήψη άφθονων υγρών και παραγόντων που αλκαλοποιούν τα ούρα ,για απομάκρυνση των μικροβίων δια της φυσικής οδού,δίνουν την λύση στο πρόβλημα με την ελάττωση των ερεθιστικών συμπτωμάτων και την γρήγορη ανακούφιση.

 

 

Σημαντικό

 

Η μικροσκοπική εξέταση των ούρων στο μέσον της ούρησης 2 εβδομάδες μετά τη θεραπεία και 3 μήνες αργότερα, επιβάλλονται για να βεβαιώσουμε την εξάλειψη της λοίμωξης. Όταν υπάρχουν συχνές υποτροπές ή τα συμπτώματα επιμένουν και είναι ενοχλητικά, μπορούμε να χορηγήσουμε αντιβιοτικά για μακρό χρονικό διάστημα, σε μικρές δόσεις επί 3 έως 6 μήνες.

 

 

Η οξεία πυελονεφρίτιδα

 

 

female_urology_3.jpgΕίναι λοίμωξη του νεφρικού παρεγχύματος από την πύελο και τους κάλυκες με την ανιούσα οδό. Χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό με ρίγος, πόνο στην οσφυϊκή χώρα, ενώ μπορεί να επιπλακεί με απόφραξη και σηψαιμία.Τα ούρα είναι θολερά ούρα και με πυοσφαίρια κατά σωρούς. Πρέπει να γίνεται πλήρης εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος όπως ακτινογραφία ΝΟΚ , υπέρηχοι κ.τ.λ.

 

 

Είναι μία πολύ σοβαρή κατάσταση γι αυτόν τον λόγο φρόνιμη είναι η νοσοκομειακή υποστήριξη.

 

Είναι η φλεγμονή του νεφρικού παρεγχύματος και της νεφρικής πυέλου. Η διάγνωση τίθεται με βάση τα κλασσικά συμπτώματα, όπως πυρετός, ρίγος και άλγος στην νεφρική χώρα. Άλλα μη ειδικά συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετος ή διάρροια είναι δυνατόν να συνοδεύουν την οξεία πυελονεφρίτιδα.Η πυουρία, η βακτηριουρία και η θετική καλλιέργεια των ούρων είναι συνήθη ευρήματα αν και περίπου 20% των ασθενών παρουσιάζουν βακτηριουρία με αρνητική καλλιέργεια ούρων (<100000 αποικίες/κ.ε). Συνήθης είναι η λευκοκκυτάρωση ενώ παρόντα είναι και άλλα, λιγότερο ειδικά σημεία λοίμωξης όπως αυξημένη CRP και TKE. Η καλλιέργεια ούρων αναπτύσσει Ε. Coli σε ένα ποσοστό 80% και ακολουθεί ο πρωτέας, τα εντεροβακτηριοειδή, η ψευδομονάδα, η σερράτια, και ο εντερόκοκκος . Η καλλιέργεια αίματος δεν ενδείκνυται εκτός αν ο ασθενής ευρίσκεται σε βαρειά κατάσταση με ενδείξεις σηψαιμίας.

 

 

Απεικονιστικές εξετάσεις όπως ενδοφλέβια ουρογραφία, υπερηχογράφημα ή η αξονική τομογραφία είναι χρήσιμες σε περιπτώσεις υποψίας απόφραξης του ουροποιητικού ή αποστήματος που χρειάζονται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση Φλουοροκινολόνες. Έχουν ευρύ φάσμα δράσης και είναι ιδανικές για εμπειρική θεραπεία των ουρολοιμώξεων. Είναι ακριβά αντιβιοτικά και όχι κατ' ανάγκη απαραίτητα στην αντιμετώπιση των απλών ουρολοιμώξεων. Η δράση τους κατά των εντεροβακτηριδίων και ειδών ψευδομονάδας είναι εξαιρετική αλλά η δράση τους κατά του εντεροκόκκου είναι οριακή. Οι φλουοροκινολόνες υπερέχουν στην αντιμετώπιση των επιπλεγμένων ουρολοιμώξεων, παρουσιάζουν όμως κάποια δυσκολία στην αντιμετώπιση της αεριογόνου ψευδομονάδας. Αντενδείκνυνται στα παιδιά. Δεν είναι νεφροτοξικές αν και η χρήση τους σε νεφροπαθείς προϋποθέτει την προσαρμογή της δόσης.

Χρόνια πυελονεφρίτιδα

Η χρόνια πυελονεφρίτιδα προκαλεί ρίκνωση και ατροφία των νεφρών και συνοδεύεται από ουλές του νεφρικού παρεγχύματος. Αυτά τα ευρήματα είναι σπάνια σε φυσιολογική ανατομικά και λειτουργικά αποχετευτική οδό και εμφανίζονται σε υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις σε νεαρά συνήθως κορίτσια με κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση. Ως κλινική οντότητα η χρόνια πυελονεφρίτιδα μπορεί να είναι και τυχαίο εύρημα στα πλαίσια διερεύνησης της αρτηριακής υπέρτασης ή της νεφρικής ανεπάρκειας. Τα ευρήματα της ενδοφλέβιας ουρογραφίας είναι ατροφία του νεφρού, εντομές στο παρέγχυμα και αποστρογγυλοποίηση των καλύκων. Όταν η προσβολή είναι ετερόπλευρη είναι πιθανή η αντιρροπιστική υπερτροφία του άλλου νεφρού.

Στα παιδιά όπου είναι δυνατόν να υπάρχει κυστεονεφρική παλινδρόμηση είναι σωστό να γίνεται κυστεοουρηθρογραφία κατά την ούρηση. Στους ενήλικες η εξέταση αυτή δεν είναι συνήθως χρήσιμη και η αντιμετώπιση επικεντρώνεται γύρω από την αντιμικροβιακή θεραπεία και την πρόληψη των υποτροπών. Η αντιμετώπιση ανατομικών ή αποφρακτικών προβλημάτων είναι επιβεβλημένη.

 

 

Εμφυσηματώδης πυελονεφρίτιδα είναι λοίμωξη των νεφρών από μικροοργανισμό που παράγει αέρια και που συνήθως είναι η E. Coli. Οι ασθενείς που προσβάλλονται είναι κατά αποκλειστικότητα ενήλικες διαβητικοί και στην πλειονότητα γυναίκες. Η θνησιμότητα ανέρχεται στο 40 % περίπου. Η συμπτωματολογία είναι ίδια με αυτήν της πυελονεφρίτιδας με την διαφορά ότι στην απλή ακτινογραφία ΝΟΚ, στο υπερηχογράφημα και στην αξονική τομογραφία αποκαλύπτεται αέριο μέσα στο νεφρικό παρέγχυμα.

Στο 10% των περιπτώσεων η πάθηση είναι αμφοτερόπλευρος. Η αντιμετώπιση της εμφυσηματώδους πυελονεφρίτιδας πρέπει να είναι επιθετική με την χορήγηση κατάλληλων αντιβιοτικών, ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη και αποκατάσταση της ενδεχόμενης απόφραξης του ουροποιητικού. Η διαδερμική παροχέτευση είναι αρκετές φορές αποτελεσματική.

Το νεφρικό απόστημα είναι η πυώδης συλλογή στο νεφρικό παρέγχυμα. Παρατηρείται συχνότερα σε νεφρολιθιασικούς ασθενείς με απόφραξη, σε διαβητικούς ή ακόμη και σε ασθενείς με δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστεως.

Περινεφρικό απόστημα είναι η φλεγμονή μεταξύ της νεφρικής περιτονίας (Gerota) και του νεφρικού παρεγχύματος, σε περίπτωση δε διάσπασης της Gerota τότε έχουμε το παρανεφρικό απόστημα.

Η διάγνωση από την λήψη μόνο του ιστορικού είναι δύσκολη εξαιτίας της ασαφούς συμπτωματολογίας. Η επιμονή των συμπτωμάτων μετά από 4 ημέρες θεραπείας κλίνει τη διαφορική διάγνωση υπέρ του περινεφρικού αποστήματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις η καλλιέργεια ούρων εμφανίζεται στείρα.

 

 

female_urology_4.jpgΗ συνήθης θεραπεία είναι ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών και χειρουργική παροχέτευση του αποστήματος ή νεφρεκτομή. Επίσης η διαδερμική παροχέτευση σε ορισμένους ασθενείς είναι αποτελεσματική.

Ξανθοκοκκιωματώδης πυελονεφρίτιδα. Είναι σπάνια κλινική οντότητα. Εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες ηλικίας 50 - 70 ετών. Η διαφορική διάγνωση της ξανθοκοκκιωματώδους πυελονεφρίτιδας από τον καρκίνο του νεφρού είναι δύσκολη εκ του γεγονότος ότι στην αξονική τομογραφία η νόσος παρουσιάζεται ως μάζα και συνήθως αντιμετωπίζεται με νεφρεκτομή.

 

Κυστεοσκόπηση ενδείκνυται στις περιπτώσεις με συχνές λοιμώξεις – υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις , με συμπτώματα απόφραξης , συρίγγιο ή δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστεως.Ασθενείς που παρουσιάζουν γρήγορη υποτροπή της λοίμωξης με τον ίδιο μικροοργανισμό πρέπει να ελέγχονται για την ύπαρξη κάποιας μόνιμης εστίας μόλυνσης όπως π.χ. λιθίαση , επίσης αιματουρία κ.τ.λ

 

 

http://www.uromed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=145&Itemid=122

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Διαφημίσεις


ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!Νιωθω πολυ καλα που θιγετε αυτο το θεμα γιατι παθαινω παρα πολυ συχνα ουρολοιμωξη.πιο παλια ειχα παει σε ενα γιατρο που μου ειπε οτι ή κραταω τα ουρα μου για ωρα ή δεν πινω πολλα υγρα.εντοπιζω οτι οντως τοτε το παθαινω αλλα εδω βλεπω οτι αλλοι ειναι οι λογοι.τωρα πια δεν παω σε γιατρο-το αφηνω να περασει μονο του ή αν επιμενει περνω αντιβιωση.υπαρχει περιπτωση να μην εχω ουσιαστικα θεραπευτει?παθαινω 2-3 φορεσ το χρονο

A14gp2.png

XEMvp2.png

Link to comment
Share on other sites

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!Νιωθω πολυ καλα που θιγετε αυτο το θεμα γιατι παθαινω παρα πολυ συχνα ουρολοιμωξη.πιο παλια ειχα παει σε ενα γιατρο που μου ειπε οτι ή κραταω τα ουρα μου για ωρα ή δεν πινω πολλα υγρα.εντοπιζω οτι οντως τοτε το παθαινω αλλα εδω βλεπω οτι αλλοι ειναι οι λογοι.τωρα πια δεν παω σε γιατρο-το αφηνω να περασει μονο του ή αν επιμενει περνω αντιβιωση.υπαρχει περιπτωση να μην εχω ουσιαστικα θεραπευτει?παθαινω 2-3 φορεσ το χρονο

Οταν λες οτι το αφηνει να περασει απο μόνο του της εννοεις? Η λοιμωξη δεν γινεται να περασει απο μονη της σε καμια περιπτωση, μηπως δεν ειναι ουρολοιμωξη? καλλιεργεια ουρων κανείς?

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Οταν λες οτι το αφηνει να περασει απο μόνο του της εννοεις? Η λοιμωξη δεν γινεται να περασει απο μονη της σε καμια περιπτωση, μηπως δεν ειναι ουρολοιμωξη? καλλιεργεια ουρων κανείς?

Η συσταση που ειχα απο τον τοτε γιατρο ηταν πολλα υγρα πριν δοκιμασουμε την αντιβιωση-πολλεσ φορες επιενε ή πιανει -αλλιως καταφευγω σε αντιβιωση

A14gp2.png

XEMvp2.png

Link to comment
Share on other sites

μου φαινεται πολυ περιεργο να υποχωρει το μικροβιο μονο για να σου το ειπε μπορει κιολας. απλα ειναι λιγο επικυνδυνο νομιζω να μην παρ5εις αντιβιωση κατευθειαν γιατι μπορει να χειροτερευση η κατασταση.. την επομενη φορα που θα εχεις συμπτωματα πηγαινε τα ουρα για καλλιεργεια και θα σου βγαλουν και αντιβιοργαμα για το ποια αντιβιωση σε πιανει

Link to comment
Share on other sites

Υποφερω 20 χρονια τωρα απο ουρολοιμωξεις, εως και 3 φορες τον χρονο. Ειχα κανει χημειοπροφυλαξη στο παρελθον, και κανω και τωρα, γιατι επαθα 2 φορες κατα τη διαρκεια της εγκυμοσυνης. Εχω δοκιμασει να μην παρω αντιβιωση, πινω παρα πολλα υγρα (τοσα που δε φαινεται ιχνος μικροβιου στην καλλιεργεια:lol:), και αν δεν παρω αντιβιωση, δεν περναει.

Ειχα παει σε λοιμωξιολογο και μου ειχε πει πως ηταν ανατομικο το θεμα, και το παθαινα παντα μετα απο επαφη. Στην εγκυμοσυνη γιατι το επαθα ομως? Ισως επειδη ειχα διαβητη κυησης? Δεν ξερω. Η αληθεια ειναι ομως οτι εχω παθει φοβια πλεον...

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Υποφερω 20 χρονια τωρα απο ουρολοιμωξεις, εως και 3 φορες τον χρονο. Ειχα κανει χημειοπροφυλαξη στο παρελθον, και κανω και τωρα, γιατι επαθα 2 φορες κατα τη διαρκεια της εγκυμοσυνης. Εχω δοκιμασει να μην παρω αντιβιωση, πινω παρα πολλα υγρα (τοσα που δε φαινεται ιχνος μικροβιου στην καλλιεργεια:lol:), και αν δεν παρω αντιβιωση, δεν περναει.

Ειχα παει σε λοιμωξιολογο και μου ειχε πει πως ηταν ανατομικο το θεμα, και το παθαινα παντα μετα απο επαφη. Στην εγκυμοσυνη γιατι το επαθα ομως? Ισως επειδη ειχα διαβητη κυησης? Δεν ξερω. Η αληθεια ειναι ομως οτι εχω παθει φοβια πλεον...

ΚΙ ΕΓΩ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ...ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΠΩ...ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

A14gp2.png

XEMvp2.png

Link to comment
Share on other sites

μου φαινεται πολυ περιεργο να υποχωρει το μικροβιο μονο για να σου το ειπε μπορει κιολας. απλα ειναι λιγο επικυνδυνο νομιζω να μην παρ5εις αντιβιωση κατευθειαν γιατι μπορει να χειροτερευση η κατασταση.. την επομενη φορα που θα εχεις συμπτωματα πηγαινε τα ουρα για καλλιεργεια και θα σου βγαλουν και αντιβιοργαμα για το ποια αντιβιωση σε πιανει

Χιλια συγνωμη που αργησα να το δω..παλλια εκανα και καλιεργειες και απ ολα.γενικα εχω ακουσει οτι πολλοι γιατροι προσπαθουν να αποφυγουν τισ αντιβιωσεις σε πρωτο σταδιο...εγω απλα βαρεθηκα να τρεχω στους γιατρους-ειναι θεμα οργανισμου μου ειχαν πει και ακουγα ολο τα ιδια.ξερω λαθος μου αλλα δεν εχω βρει κατι ουσιαστικο για το τι πρεπει να κανω ωστε να μην το ξαναπαθω!!!

A14gp2.png

XEMvp2.png

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 3 months later...

γειά σας γιατρέ μετά τον πρώτο τοκετό και ενώ πέρασαν οι 40 ημέρες τελείως ξαφνικά χωρίς κανένα σύμπτωμα είχα δύο επέισόδια απώλειας ούρων. Πήρα ceclor αλλά άρχισα να έχω προβλήματα συχνονυρίας και ενόχλησης στην κύστη. Ξαναπήρα αντιβίωση τίποτα μετά έκανα καλλιέργεια στείρα κολπικό και βρέθηκε φουλ εντερόκοκκος πήρα ciproxin έκανα επανάληψη όλα καθαρά το πρόβλημα συνεχιζόταν ταλαιπωρήθηκα μήνες αφού έφτασα στο αμήν πήρα 3 μηνες αντιβίωση τίποτα. Με παρέπεμψαν σε ουρολόγο κάναμε κυστεοσκόπηση και βρήκαν ενα λευκό πέπλο και μου είπαν έντονη φλεγμονή έκανα καυτηριασμό και τρεις μήνες αντιβίωση λίγο συνήλθα άλλά όχι τελειώς μετά ξαναέμεινα έγκυος δεν μπορούσα να πάρω φάρμακα σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης πέρασα φρικτά μόλις γέννησα οι πόνοι πλέον άρχισαν σταδιακά να γίνονται αφόρηοι έφτασα πια στα οριά μου με αφόρητους πόνους σε όλη την γεννετική περιοχή δεν μου βρίσκουν τίποτα γυναικολογικά και οι καλλιέργειες δεν εντοπίζουν μικρόβιο μόνο πυοσφάιρια που βγαίνουν 50-60 και μετά από λίγες μέρες ξανά 0 χωρίς να έχω πάρει κάτι. έχω φτάσει στα όριά τι να κάνω υπάρχει κάποιος γιατρός ειδικευμένος στο εξωτερικό να πάω γιατί εδώ άκρη δεν βγάζω. Τι εχω πάρχει θεραπεία ή τελείωσα?

k4xS.jpg

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...