Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Συμπληρώματα διατροφής


Recommended Posts

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τα συμπληρώματα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την προβλεπόμενη χρήση τους:

 

• Συμπληρώματα διατροφής: Πρόκειται για διατροφικά προϊόντα, με σκοπό την συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας.

• Τρόφιμα ειδικής διατροφής: Πρόκειται για τρόφιμα τα οποία λόγω της ειδικής σύνθεσής τους προορίζονται για ειδική διατροφή συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού π.χ για υγιή βρέφη ή νήπια, για ειδικές κατηγορίες ατόμων με διαταραγμένο μεταβολισμό, ή για κατηγορίες ατόμων που βρίσκονται σε ειδική κατάσταση της φυσιολογίας τους.

ΕΟΦ-Διάθεση Συμπληρωμάτων Διατροφής και Τροφίμων Ειδικής Διατροφής (07/12/2004)

Το 2004 δημοσιεύτηκαν οι ʽΠερί Συμπληρωμάτων Διατροφής Κανονισμοίʼ σε εναρμόνιση με την Οδηγία 2002/46/ΕΚ Του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με αυτούς λοιπόν ʽσυμπληρώματα διατροφήςʼ ορίζονται τα τρόφιμα με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας, τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις, μεμονωμένων ή σε συνδυασμό.

Διατίθενται στο εμπόριο σε δοσιμετρικές μορφές, ήτοι μορφές παρουσίασης όπως, κάψουλες, παστίλιες, δισκία, χάπια και άλλες παρόμοιες μορφές, καθώς και φακελάκια σκόνης, φύσιγγες υγρού προϊόντος, φιαλίδια με σταγονόμετρο, και άλλες παρόμοιες μορφές υγρών και κόνεων που προορίζονται να ληφθούν σε προμετρημένες μικρές μοναδιαίες ποσότητες.

 

Συμπληρώματα διατροφής είναι:• προϊόντα που περιέχουν συμπυκνωμένα ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά των οποίων ο προορισμός είναι να συμπληρώνουν το ημερήσιο διαιτολόγιο του ανθρώπου όταν η διατροφή του δεν είναι ισορροπημένη και δεν ανήκουν στην κατηγορία των κοινών τροφών

• δεν είναι φάρμακα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί φαρμάκων

• ούτε προϊόντα ειδικής διατροφής και

• δεν προορίζονται για ειδικές κατηγορίες ατόμων.

(Πηγή: Εφημερίδα της Κυβέρνησης, Τεύχος Δεύτερο, Αρ. Φύλλου 935, 13 Νοεμβρίου 1995)

Ποιος πρέπει να τα διαθέτειΤα συμπληρώματα διατροφής διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία με βάση την με αριθ. Υ1/Γ.Π 127962/03 27.2.2004 Υπουργική Απόφαση.

Στη νομοθεσία η πώληση συμπληρωμάτων διατροφής ορίζεται να διενεργείται από καταρτισμένο προσωπικό το οποίο μπορεί να είναι :

• διαιτολόγος ή επιστήμονας τροφίμων

• εγγεγραμμένος ιατρός

• φαρμακοποιός ή

• άλλο πρόσωπο το οποίο θα είναι καταρτισμένο σε σχέση με τα συμπληρώματα διατροφής ή την υγιεινή διατροφή.

Οι πωλήσεις των συμπληρωμάτων

Οι πωλήσεις συμπληρωμάτων διατροφής αυξήθηκαν κατά 100 % ανάμεσα στο 1992 και το 1996

Το 2004 τα καθαρά κέρδη της βιομηχανίας των συμπληρωμάτων υπολογίζεται στα 20.3 δις δολλάρια (Annual Industry Review, 2005).

To 70% των Αμερικάνων καταναλώνει καθημερινά, σε κάποια μορφή, κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, από τα οποία οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία είναι τα πιο δημοφιλή. (FDA Health and Diet Survey, 2004)

Στη μελέτη NHANES 1999-2000 βρέθηκε πως το 52% των ενηλίκων είχαν πάρει βιταμινούχο συμπλήρωμα τον προηγούμενο μήνα και 35% δήλωσαν τακτική πρόσληψη συμπληρώματος βιταμινών και μετάλλων (MVMM). (Radimer K, Am J Epidemiol, 2004)

 

Χρειαζόμαστε τα συμπληρώματα; Γενικά, γνωρίζουμε πως καταναλώνοντας καθημερινά 5 μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών λαμβάνουμε μια σημαντική ποσότητα βιταμινών, ιχνοστοιχείων, φυτικών ινών, αλλά και άλλων θρεπτικών συστατικών. Επιπρόσθετα, καταναλώνοντας μια διατροφή που ακολουθεί τις επιταγές της Πυραμίδας της Διατροφής, με παρούσες όλες τις ομάδες των τροφίμων, σε σωστές αναλογίες και ποσότητες, προσφέρουμε στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Τέλος, συμπεριλαμβάνοντας στη διατροφή μας κάποια ειδικά τρόφιμα που περιέχουν συγκεκριμένα συστατικά με αποδεδειγμένη θετική και ευεργετική δράση για τον οργανισμό μας π.χ. αντιοξειδωτικές βιταμίνες, φλαβονοειδή, ρεσβερατρόλη καλύπτουμε ακόμα περισσότερο τις διατροφικές μας ανάγκες μέσα από μια πλήρη διατροφή. Άρα υπάρχει η γενική αποδοχή πως μια δίαιτα με τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων μπορεί, υπό φυσιολογικές συνθήκες, να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του γενικού πληθυσμού.

Σήμερα όμως γνωρίζουμε πως η τυπική 'δυτική' δίαιτα (που τις τελευταίες δεκαετίες ακολουθούμε και στην Ελλάδα) συχνά παρέχει μικρότερες ποσότητες από τις απαιτούμενες για βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. (Pao Em, Food Technology, 1981).

Επίσης πρόσφατες μελέτες στις ΗΠΑ έδειξαν πως μεγάλος αριθμός ατόμων καταναλώνει μικρότερες ποσότητες από ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και μαγγάνιο από όσο χρειάζονται. (Pennington JA, J Nutr, 1996). Ειδικότερα όταν πρόκειται για υποθερμιδικό διαιτολόγιο απίσχανσης η χορήγηση συμπληρώματος κρίνεται πολλές φορές απαραίτητη.

 

Η αναγκαιότητα των συμπληρωμάτων διατροφής

H αναγκαιότητα της λήψης των συμπληρωμάτων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως:

• ηλικία και φύλο

• συνολική διατροφή

• ύπαρξη οργανωμένης άσκησης

• ειδικές παθολογικές καταστάσεις

• οικογενειακό ιστορικό παθήσεων κ.ά.

Γενικά όμως είναι αποδεκτό πως κάποια άτομα ʽείναι πιθανό να χρειαστούν συμπλήρωμα βιταμινών και μετάλλων, για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκεςʼ όπως προτείνεται π.χ. από τα Dietary Guidelines for Americans 2000, από τα Department of Agriculture & Health and Human Resources και τα Dietary Guidelines 2000, ADA 2001.

 

Ειδικές κατηγορίες που χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής

• Νεογνά

• Χορτοφάγοι

• Παιδιά και ενήλικες σε υποθερμιδική δίαιτα λόγω παχυσαρκίας

• Ανεπάρκειες σχετιζόμενες με φάρμακα (π.χ. αντιεπιληπτικά)

• Άτομα με ψυχογενή ανορεξία – βουλιμία

• Παιδιά που υποσιτίζονται

• Έφηβες σε εγκυμοσύνη

• Θηλάζουσες

• Δυσαπορρόφηση και άλλα χρόνια νοσήματα

• Ειδικές νοσολογικές καταστάσεις

• Άτομα με έντονη σωματική δραστηριότητα

• Άτομα τρίτης ηλικίας

Γιατί παίρνουμε τα συμπληρώματα

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους καταναλώνουμε τα συμπληρώματα. Π.χ. ας δούμε τι συμπληρώματα παίρνουν οι έφηβοι και γιατί;

Έφηβοι 11-18 ετών δήλωσαν ότι παίρνουν συμπληρώματα διατροφής όπως: αθλητικά ποτά, πολυβιταμινούχα συμπληρώματα, γκουαράνα, κρεατίνη, ενεργειακά ποτά, συμπληρώματα βοτάνων, υπερπρωτεϊνικά συμπληρώματα, συνένζυμο Q10.

Τα βασικότερα αίτια ήταν:

• Τα άμεσα αποτελέσματα στην κατάσταση της υγείας

• Πρόληψη ασθενειών

• Βελτίωση αμυντικού συστήματος

• Πίεση από γονείς για λήψη συμπληρωμάτων

• Γεύση

• Παροχή ενέργειας

• Καλύτερη αθλητική επίδοση

• Συνδυασμός με χαμηλοθερμιδική δίαιτα για απώλεια βάρους

(Consumption of nutritional supplements among adolescents:usage and perceived benefits, OʼDea J, Health Education Reaserch, 2003)

Ποιες κατηγορίες συμπληρωμάτων διατροφής υπάρχουν

Βιταμίνες

Μέταλλα

Ιχνοστοιχεία

Βότανα

Αμινοξέα

Ένζυμα

Μεταβολίτες

Εκχυλίσματα ιστών και αδένων (προστάτη, θύμου, θυρεοειδούς, ήπατος, σπληνός, παγκρέατος, υποφύσεως, ζελατίνη κ.λ.π)

Βασιλικός πολτός

Γύρη

Μαγιά μπύρας

Λεκιθίνη

Φυτικές ίνες

Q10

Πηγή:U.S. Food and drug Administration Center for Food Safety and Applied Nutrition, March 1999

 

http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=2995

 

Ηθελα να ρωτήσω τα εμπιστευεστε?? :roll:

rQGhp3.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Δεν ξέρω αν τα εμπιστεύομαι....

 

θα σε γελάσω...

 

είμαι χορτοφάγος ο γιατρός μου είπε κάθε 3 μήνες να παίρνω πολυβιταμίνες.. όταν θυμάμαι τις παίρνω..

 

εσύ ρωτάς για το παιδί ή για σένα ?

Link to comment
Share on other sites

καλά έκανες...

 

και πες ότι είναι καλά τα συμπληρώματα..

 

θα τα παίρνει ο σκατούλης ?????????????

 

Μπαμπουράκι να σου πω προτιμώ το συμπλήρωμα από το legofer για παράδειγμα

rQGhp3.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Συμπληρωμα σιδηρου σε αμπουλα.

Εγω 2 φορες το χρονο κανω μια κουρα με ενα κουτακι πολυβιταμινες και μετα την περιοδο μου , επειδη εχω 7 γεματες μερες, παιρνω για 1 εβδομαδα σιδηρο, ολα αυτα σε συνδυασμο με ετησιες αναλυσεις αιματος και παρακολουθηση παθολογου.Να σημειωθει πως ειμαι ολιγοφαγη (συνηθως ξεχναω να φαω).

Τα κοριτσια μου που η διατροφη τους ειναι προσεγμενη δε εχουν δειξει οι εξετασεις τους μεχρι στιγμης να εχουν αναγκη για καποιο συμπληρωμα, αλλωστε ολες οι παιδικες τροφες πλεον ειναι εμπλουτισμενες με το κατιτις τους.

Link to comment
Share on other sites

Dalia, ΄πολύ χρήσιμα όσα μας παράθεσες!!Εγώ παίρνω συστηματικά τις βιταμίνες Ε, οι οποίες είναι από τις πιο αθώες και κάνουν καλό στην επιδερμίδα. Τώρα στην εγκυμοσύνη, ρώτησα και μια φίλη μαία αλλά και τον γιατρό μου, και μου είπε ότι μπορώ να τις συνεχίσω.

Βέβαια, πρίν την εγκυμοσύνη, έπαιρνα μέχρι και 4 την ημέρα αν ήθελα, γιατί και ο φαρμακοποιός, μου είχε πεί ότι μπορείς μέχρι και 6 να παίρνεις αν θέλεις.

Τώρα παίρνω μόνο 2!Βοηθούν πολύ στο να έχει ελαστικότητα η επιδερμίδα, αλλά αν διαβάσεις τις οδηγίες, είναι πολύ ευεργετικές και για πολλά άλλα!!! :wink:

n3kPp3.png

zewgp3.png

Link to comment
Share on other sites

Είμαι της άποψης πως κανένα συμπλήρωμα διατροφής δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διατροφή την ίδια. Επίσης, δεν τα εμπιστεύομαι διότι είναι όλα "τεχνητές" ουσίες και δεν είμαι σίγουρη για την αποτελεσματικότητά τους.

Στα παιδιά έχω δώσει σίδηρο (όχι στον μικρό) και filicine (φυλλικό οξύ - και πάλι όχι στον μικρό) μετά από τις υποδείξεις της παιδιάτρου μας αλλά προσπαθώ να τρώνε τροφές που περιέχουν τα συστατικά που χρειάζονται έτσι ώστε να μην χρειάζονται συμπληρώματα.

 

Για τον εαυτό μου μετά από μια περίοδο που ένοιωθα συνεχώς κούραση και εξάντληση πήρα μια σειρά συμπληρώματα διατροφής με Ω3-6-9 και ένα με διάφορες βιταμίνες κλπ. ειδικό για γυναίκες (από τη Higher Nature και τα δύο) και μπορώ να πω πως με ανεβάσανε όσο τα έπαιρνα αλλά σιγά σιγά τα παράτησα κι αυτά, χωρίς να νοιώσω επιδείνωση οπότε δεν ξέρω αν κάνανε κάτι :lol:

Link to comment
Share on other sites

Sam:

 

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για αναβολικά σε συμπληρώματα διατροφής

Την προσοχή του κοινού για την ύπαρξη αναβολικών στεροειδών σε

συμπληρώματα διατροφής που πωλούνται μέσω Ίντερνετ ή παραγγέλνει

κανείς μέσω διαφημίσεων που δημοσιεύονται στα μέσα μαζικής

ενημέρωσης εφιστά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

 

 

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι σύμφωνα με έρευνα των αρμόδιων

αρχών της Γερμανίας, σε ορισμένα τέτοιου είδους συμπληρώματα

ανιχνεύθηκαν αναβολικά στεροειδή, τα οποία όμως δεν αναγράφονταν

στις ετικέτες των προϊόντων.

 

Ο ΕΟΦ υπενθυμίζει ότι τα συμπληρώματα αυτά χρησιμοποιούνται για την

αύξηση της μυϊκής μάζας και ότι η ύπαρξη αναβολικών σε αυτά θέτει την

υγεία όποιου τα πάρει «σε σοβαρό κίνδυνο».

 

Και αυτό, διότι τα αναβολικά είναι ορμόνες που επιδρούν με διάφορους

τρόπους στον οργανισμό και «η χρήση τους για μεγάλα χρονικά

διαστήματα ή σε μεγάλες δόσεις μπορεί να οδηγήσει σε ηπατικές

διαταραχές, διαταραχή του επιπέδων των ιόντων του οργανισμού, ακμή και

επιθετικότητα».

 

Ειδικά στους άνδρες υπάρχει κίνδυνος να ατροφήσουν οι όρχεις τους και

να στειρωθούν, αλλά και να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.

 

Αντίστοιχα, στις γυναίκες μπορεί να υπάρξει αρρενοποίηση, δηλαδή

εμφάνιση ανδρικών χαρακτηριστικών. Στα δε παιδιά υπάρχει κίνδυνος να

μετατραπούν πρόωρα σε οστά οι χόνδροι που επιστρώνουν τα άκρα τους,

με συνέπεια να διακοπεί η ανάπτυξή τους αφού τα οστά αναπτύσσονται

βαθμιαία από τα χόνδρινα άκρα τους.

 

Ο ΕΟΦ τονίζει τέλος ότι τα προϊόντα που πωλούνται στο διαδίκτυο ή

παραγγέλλονται μέσω διαφημίσεων δεν υπόκεινται σε έλεγχο ποιότητας

από επίσημες κρατικές αρχές - και γι? αυτό οι χρήστες τους «θέτουν

δυνητικά την υγεία τους σε σοβαρό κίνδυνο».

 

http://www.paidiatros.gr/index.php?cid=1&id=106&st=2

 

Ιδιαίτερα σε παιδιά θα ήμουν πάρα πολύ επιφυλακτική να δώσω

όποιοδήποτε τέτοιο σκεύασμα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή από που θα τα προμηθευτεί κάποιος.

 

 

dalia:

sam σ'ευχαριστώ πολύ για τα άρθρα...όταν λέω συμπληρωμα εννοώ φυσικά από φαρμακείο...όχι ότι να'ναι :wink: ο μικρος έπερνε για ενα διαστημα λόγω χαμηλου σιδήρου...

π.χ συμπληρωματα ονομάζοντε και καποια προιοντα propolis που ενισχυουν τις αμυνες του οργανισμού είναι φυσικά και πωλούντε μόνο στα φαρμακεία...

 

εγω βέβαια έβαλα και το αρθρο για πιο γενικά..ίσως κάποιους να τους ενδιαφέρει...

 

μεταφέρθηκαν απο διπλό θέμα

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Ο ΕΟΦ τονίζει τέλος ότι τα προϊόντα που πωλούνται στο διαδίκτυο ή

παραγγέλλονται μέσω διαφημίσεων δεν υπόκεινται σε έλεγχο ποιότητας

από επίσημες κρατικές αρχές - και γι? αυτό οι χρήστες τους «θέτουν

δυνητικά την υγεία τους σε σοβαρό κίνδυνο».

 

http://www.paidiatros.gr/index.php?cid=1&id=106&st=2

 

ο πολύ αξιόπιστος ΕΟΦ ενδιαφέται να ξεστοκάρει τα μεγάλα αποθέματα των φαρμακευτικών εταιρειών από φάρμακα που έχουν απαγορευτεί σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες πχ νιμενσουλίδη που έχει κατηγορηθεί ως ισχυρό ηπατοτοξικό και δεν κυκλοφορεί πια σε πολλές χώρες... :?

 

επίσης ο πολύ αξιόπιστος ΕΟΦ επιτρέπει την ελεύθερη διακίνιση ισχυρών αντιβιοτικών που χορηγούνται μόνο με αντιβιόγραμμα στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Αυτό έγινε ύστερα από τις πιέσεις των φαρμακευτικών που έβλεπαν τις πωλήσεις τους στάσιμες και οι γιατροί ξεσάλωσαν...

 

Αυτά τα έχουν καταγγείλει γιατροί στις εφημερίδες....

 

Είναι πολύ δύσκολο και απαιτητικό να ψάχνει κανείς αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης, να βρίσκει επιστημονικά άρθρα, να διασταυρώνει τις πληροφορίες. Πολλές φορές μου έπαιρνε 2 ώρες για να γράψω ένα ποστ...

 

Φάνηκε ότι οι περισσότεροι εδώ μέσα δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ένα επιστημονικό άρθρο απο μια συνταγή και ούτε λόγος για να ελέγχουν την αξιοπιστία των πηγών τους.

 

:roll:

Link to comment
Share on other sites

Υπερτιμημένη εμφανίζεται η αξία των συμπληρωμάτων διατροφής,

σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες. Πέρα από το γεγονός

ότι οι έξτρα βιταμίνες δεν αποδεικνύονται ιδιαίτερα ωφέλιμες για την

υγεία, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φέρουν ακόμα και βλαβερές

επιπτώσεις. Το μόνο θετικό τελικά φαίνεται ότι είναι η τεράστια βιομηχανία

που υπάρχει από πίσω και γνωρίζει συνεχή άνθιση.

 

«Οι βιταμίνες είναι ένα ετερογενές σύνολο χημικών ουσιών απαραίτητων

για τον οργανισμό, που μαζί με άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες συμβάλλουν

στην εκτέλεση σημαντικών λειτουργιών. Δεν υπάρχουν όμως

επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι βιταμίνες προσφέρουν

συγκεκριμένο όφελος αν λαμβάνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες από

αυτές που εγγυάται μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή» επισημαίνει η

Μαρίζα Πορίνι, διατροφολόγος από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. «Σήμερα τρώμε καλύτερα και περισσότερο, τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο, και

έχουν βελτιωθεί τα χαρακτηριστικά των τροφίμων. Δεν υπάρχουν λοιπόν

αποδείξεις ότι όλος ο πληθυσμός υποφέρει από έλλειψη βιταμινών για να

καταφύγει στα συμπληρώματα».

 

Οι διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι μια σωστή διατροφή μπορεί να

εξασφαλίσει τις απαραίτητες δόσεις βιταμινών στον οργανισμό. Πιο

συγκεκριμένα, όποιος επιθυμεί να ενισχύσει τα αποθέματά του σε βιταμίνη Α (πολύτιμη για την καταπολέμηση των μολύνσεων), δεν έχει παρά να

αρχίσει να καταναλώνει περισσότερο γάλα, αβγά και συκώτι, ενώ

αντιθέτως πλούσια σε βιταμίνες της ομάδας Β είναι τα δημητριακά και το

ρύζι ολικής αλέσεως, τα όσπρια, το ψάρι, το συκώτι, το κόκκινο κρέας και

η μαγιά.

 

Ως γνωστόν, η βιταμίνη C, που τονώνει τις άμυνες του οργανισμού,

υπάρχει άφθονη στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες, στις ντομάτες, στις

πατάτες, στις πιπεριές και τα λαχανάκια Βρυξελλών, ενώ η βιταμίνη D που

είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια

(σκουμπρί, σαρδέλα), στον κρόκο του αβγού, στα γαλακτοκομικά προϊόντα

και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

 

Πολύτιμη για τον οργανισμό είναι και η βιταμίνη Ε, η οποία έχει

αντιφλεγμονώδη δράση και διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και τη

σύνθεση του DNA. Επωφεληθείτε από αυτήν καταναλώνοντας ξηρούς

καρπούς, αβοκάντο, φυτικά έλαια, ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Οσο για τη βιταμίνη Κ, η οποία βοηθάει το συκώτι να παράγει πρωτεΐνες

που συμβάλλουν στο πήξιμο του αίματος, υπάρχει άφθονη στο λάχανο, το

κουνουπίδι και το σπανάκι.

 

Πηγη http://www.madata.gr/diafora/health/33887.html

 

είχε ξεχαστεί αυτή η δημοσίευση απο το θέμα που ήταν διπλό.

Link to comment
Share on other sites

Φάνηκε ότι οι περισσότεροι εδώ μέσα δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ένα επιστημονικό άρθρο απο μια συνταγή και ούτε λόγος για να ελέγχουν την αξιοπιστία των πηγών τους.

 

Rolling Eyes

 

τα εξής γραπτά προσβάλλουν τα μέλη στην όποια τους πολύ θετική πρωτοβουλία να ενημερώσουν τα μέλη.

 

Εάν θέλετε να βοηθήσετε στην ενημέρωση των μελών παραθέστε επιπλέον ενημερωτικά κείμενα ή παραπέμψτε μας σε άλλη αντίστοιχη δημοσίευσή σας η οποία να σχολιάζει αυτό το θέμα,

έτσι ώστε σε συνδυασμό με τα όσα παραθέτετε οι αναγνώστες να μπορέσουν να ενημερωθούν με όσο το δυνατόν περισσότερα κείμενα.

Link to comment
Share on other sites

Ο ΕΟΦ τονίζει τέλος ότι τα προϊόντα που πωλούνται στο διαδίκτυο ή

παραγγέλλονται μέσω διαφημίσεων δεν υπόκεινται σε έλεγχο ποιότητας

από επίσημες κρατικές αρχές - και γι? αυτό οι χρήστες τους «θέτουν

δυνητικά την υγεία τους σε σοβαρό κίνδυνο».

 

http://www.paidiatros.gr/index.php?cid=1&id=106&st=2

 

ο πολύ αξιόπιστος ΕΟΦ ενδιαφέται να ξεστοκάρει τα μεγάλα αποθέματα των φαρμακευτικών εταιρειών από φάρμακα που έχουν απαγορευτεί σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες πχ νιμενσουλίδη που έχει κατηγορηθεί ως ισχυρό ηπατοτοξικό και δεν κυκλοφορεί πια σε πολλές χώρες... :?

 

επίσης ο πολύ αξιόπιστος ΕΟΦ επιτρέπει την ελεύθερη διακίνιση ισχυρών αντιβιοτικών που χορηγούνται μόνο με αντιβιόγραμμα στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Αυτό έγινε ύστερα από τις πιέσεις των φαρμακευτικών που έβλεπαν τις πωλήσεις τους στάσιμες και οι γιατροί ξεσάλωσαν...

 

Αυτά τα έχουν καταγγείλει γιατροί στις εφημερίδες....

 

Είναι πολύ δύσκολο και απαιτητικό να ψάχνει κανείς αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης, να βρίσκει επιστημονικά άρθρα, να διασταυρώνει τις πληροφορίες. Πολλές φορές μου έπαιρνε 2 ώρες για να γράψω ένα ποστ...

 

Φάνηκε ότι οι περισσότεροι εδώ μέσα δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ένα επιστημονικό άρθρο απο μια συνταγή και ούτε λόγος για να ελέγχουν την αξιοπιστία των πηγών τους.

:roll:

 

Καταρχην άσε με ( ίσως και λόγο εργασίας μου :roll: ) να μπορώ να κρίνω καλύτερα που πρέπει να πιστεψω τον ΕΟΦ και που όχι...( άσχετα με το ότι η δημοσιευση η δική μου δεν ειχε σχεση με αυτό )

 

Μην ξεχνάμε ότι τις περισσότερες φορές η πολύ μόρφωση "παραμορφώνει" :D

 

δεν πρόκειτε να επανέλθω να σου απαντήσω στα τόσο προσβλητικό σχόλιο σου..πραγματικά δεν αξίζει...

 

Y.Γ: καμιά επιστημονική τεκμηριωμενη ερευνα δεν αναφέρει ότα τα παιδιά που για τον χ,ψ λόγο πίνουν αγελαδινό γάλα είναι μοσχαράκια αλλά παρόλλα αυτά το γράφεις συνέχεια...

rQGhp3.png
Link to comment
Share on other sites

 

Φάνηκε ότι οι περισσότεροι εδώ μέσα δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ένα επιστημονικό άρθρο απο μια συνταγή και ούτε λόγος για να ελέγχουν την αξιοπιστία των πηγών τους.

 

:roll:

 

Να ρωτησω και εγω κατι η αστοιχειωτη ?

 

Ποιοι ειναι οι "εδω μεσα" και ποιοι οι "εκει περα"?

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 4 weeks later...

Ωραια ολα αυτά...

Μπορειτε παρακαλω να συνεχισεται επικοδομητικά , για εμας που μας ενδιαφέρει να μάθουμε περισσότερα για τα συμπληρώματα διατροφής;;;

Δεν ξερω αν επιτρέπεται να ονοματισεται συγκεκριμένες εταιρίες αλλά θα το ήθελα γιατι ατο τον καιρο χρειάζομαι οσο ποτε άλλοτε συμπηρωματα διατροφής για ενδυνάμωση...

Τι ωραιο να εισαι μανουλα!!!

Link to comment
Share on other sites

τελικα αυτο το θεμα ξεχαστικε? Βοηθανε τα συμπληρωματα ή οχι? εχει δοκιμασει καμια , γιατι σκεφτομαι να αρχισω αμεσα

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Σημερα πηγαμε στην παιδιατρο και μας εγραψε ενα με μουρουνελαιο και βιταμινη c aφου τησ το ζητησα εγω γιατι ο μεγαλος μου δεν τρωει καλΑ και επειδη τωρα που ειναι οι ιωσεις πρεπει να εχει καλο ανοσοποιητικο δεν ξερω ομως εαν τελικΑ εκανα καλα η ηοχι .εαν υπαρχουν δηλαδη παρανεργιες εαν καμια μανουλα ξερει κατι περισσοτερο να μου πει..

Link to comment
Share on other sites

Οπως σε ολα τα πραγματα,ετσι και εδω η αληθεια ειναι καπου στην μεση.

Τα συμπληρώματα δεν ειναι πανακεια,δεν ειναι παντα απαραιτητα (συνηθως δεν ειναι),και συνηθως δεν ειναι επικινδυνα.

 

Το τι σκεύασμα μπορεί να ειναι χρησιμο για τον καθενα ειναι εξατομικευμενο, με εξαιρεση τα Omega που θεωρω οτι ενα τεραστιο μερος του πληθυσμου δεν λαμβανει αρκετα απο το φαγητο του (πόσες φορές την εβδομάδα τρώμε λιπαρά ψάρια;) και θα ηταν καλη ιδεα να διαλέξει ενα συμπλήρωμα απο μια αξιοπιστη εταιρεια (πχ NOW,EPAX,υπαρχουν και άλλες-προφανως δεν τις ξερω όλες).Το μουρουνέλαιο εμπίπτει σε αυτη την κατηγορια.

Link to comment
Share on other sites

eyxaristo μηπως κανενας γνωριζει κατι για την εχινατσια δεν ξερω εαν την γραφω και σωστα εαν κανει για παιδια. και εαν σε περιπτωση θηλασμο εχει παρει καμια το υποφυες και αυτο μαλλον δεν το γραφω σωστα..

Link to comment
Share on other sites

εγω δινω στην μικρη ιπποφαες της raab http://www.raab-vitalfood.de/shop/product_info.php?language=en&info=p166_Bio-Sanddornkapseln.html ειναι το μονο βιολογικο που εχω βρει και ειναι πλουσιο σε c οποτε θα θωρακισει τον οργανισμο της εναντια στις ιωσεις

Link to comment
Share on other sites

γενικα τα συμπληρωματα ειναι απο την ηλικια των 3 ετων και πανω. Φυσικα υπαρχουν και καποια για μωρα. Δεν τις δινω σε καθημερινη βαση αλλα μια φορα στις 2 ή 3 μερες και επισης παλιοτερα τις εδινα αυτο http://www.ayurveda-hellas.gr/active.aspx?mode=el%7Ba328adc4-ccb1-4647-8d01-4e294170f0b5%7DView. Παντως εχω την εντυπωση οτι οι περισσοτεροι παιδιατροι και γιατροι ειναι κολημενοι στα φαρμακα και οχι στο φυσικο τροπο αντιμετωπισεις οποτε πλεον δεν μπαινω στο κοπο να ρωταω

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...