Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Η διαδικασία φαγητού σκέτος εφιάλτης

Recommended Posts

Και να που φτασαμε και στο φαγητό. Η μπέμπα μου 2 ετών και ξεκινήσαμε λίγο αργά να μπούμε σε στερεές αλλά και τώρα που είμαστε είναι απογοήτευση διότι αφενός τρώει με την παρουσία μικυ μάους κλπ. (κάτι που κακώς το αρχίσαμε και ξέρω ότι πρέπει να κοπεί) αφετέρου τρώει συγκεκριμένα πράγματα δηλ. μακαρόνια με μπόλικο τυράκι για νοστιμιά, ψωμοειδή όπως ψωμί, τσουρεκάκια κλπ και γενικά αυτό που με απασχολεί είναι ότι δεν τρώει κάτι ουσιώδες π.χ λαχανικά καθόλου, κρέας τρώει μεν σε μορφή μπιφτεκιού μόνο, πατάτες τηγανιτές κα.  Και η απορία μου είναι η εξής: για να την βάλω στο κλίμα να αρχίσει να τρώει επιτέλους αυτά που πρέπει να τρώει, αλλά και για να ανοίξω λίγο το "διαιτολόγιο" της, σκέφτομαι μιας και δεν έχω άλλη επιλογή να την βάλω να φάει κάτι και αν δεν το φάει, τέλος, δεν έχει τίποτα άλλο, αν θες φάτο. Αυτό το στυλ, μήπως και πιάσει.  Γιατί το άλλο στυλ είναι ακόμα χειρότερο, του στυλ άνοιξε το στόμα σου με το ζόρι να το φας έστω για να δοκιμάσει κάτι.  Έχει καμιά κάνει κάτι παρόμοιο δηλ. αυτό το φαγητό έχουμε, αν θες; Ποια είναι η γνώμη σας;  Με απασχολεί πολύ γιατί αφενός θα βγει καλομαθημένη, αφετέρου δεν τρώει αυτά που πρέπει να τρώει για να κάνει καλό στο σώμα της και τον οργανισμό της.

Διαφημίσεις

πρίν από 32 λεπτά , my1stbaby είπε:

Και να που φτασαμε και στο φαγητό. Η μπέμπα μου 2 ετών και ξεκινήσαμε λίγο αργά να μπούμε σε στερεές αλλά και τώρα που είμαστε είναι απογοήτευση διότι αφενός τρώει με την παρουσία μικυ μάους κλπ. (κάτι που κακώς το αρχίσαμε και ξέρω ότι πρέπει να κοπεί) αφετέρου τρώει συγκεκριμένα πράγματα δηλ. μακαρόνια με μπόλικο τυράκι για νοστιμιά, ψωμοειδή όπως ψωμί, τσουρεκάκια κλπ και γενικά αυτό που με απασχολεί είναι ότι δεν τρώει κάτι ουσιώδες π.χ λαχανικά καθόλου, κρέας τρώει μεν σε μορφή μπιφτεκιού μόνο, πατάτες τηγανιτές κα.  Και η απορία μου είναι η εξής: για να την βάλω στο κλίμα να αρχίσει να τρώει επιτέλους αυτά που πρέπει να τρώει, αλλά και για να ανοίξω λίγο το "διαιτολόγιο" της, σκέφτομαι μιας και δεν έχω άλλη επιλογή να την βάλω να φάει κάτι και αν δεν το φάει, τέλος, δεν έχει τίποτα άλλο, αν θες φάτο. Αυτό το στυλ, μήπως και πιάσει.  Γιατί το άλλο στυλ είναι ακόμα χειρότερο, του στυλ άνοιξε το στόμα σου με το ζόρι να το φας έστω για να δοκιμάσει κάτι.  Έχει καμιά κάνει κάτι παρόμοιο δηλ. αυτό το φαγητό έχουμε, αν θες; Ποια είναι η γνώμη σας;  Με απασχολεί πολύ γιατί αφενός θα βγει καλομαθημένη, αφετέρου δεν τρώει αυτά που πρέπει να τρώει για να κάνει καλό στο σώμα της και τον οργανισμό της.

Κλείσε την τηλεόραση, αλλά μην μετατρέψεις το φαγητό σε μάχη ή καταναγκαστικό έργο. Μιλήστε, πείτε μία ιστορία, προσπαθήστε να φάτε μαζί όσο γίνεται, γενικά μην περάσετε στο άκρο του φαγητού ως αγγαρεία. 

Από εκεί και πέρα, ποτέ δεν προσέφερα στα παιδιά μου επιλογή για το τι θα φάνε, πέρα από επιλογή του τύπου "θες να πάρουμε αρακά ή φασολάκια;" Το βρίσκω καλό το παιδί να συμμετέχει στη διαδικασία και του καθορισμού του μενού (μεγαλώνοντας) και στα ψώνια (ήδη από αυτή την ηλικία) και στο μαγείρεμα ("βοηθώντας" με πολλά εισαγωγικά στο πλύσιμο των λαχανικών πχ ή στο καθάρισμα του αρακά που λέγαμε, ή στο να φέρει πράγματα από το ντουλάπι κλπ), και βοηθά νομίζω να εξοικειωθεί με πιο πολλές γεύσεις και τρόφιμα. Αλλά ποτέ δε θα ρώταγα ένα μικρό παιδάκι γενικά "τι θες να φας;". Μπορεί να επιλέξει ένα φρούτο από όσα υπάρχουν στο ψυγείο , ή μεταξύ 2 λαχανικών στο σουπερ μάρκετ, ή να αποφασίσει αν η γαρνιτούρα θα είναι ρύζι ή πατάτες, αλλά μέχρι εκεί, μετά υπάρχει ο προφανής κίνδυνος να λέει συνέχεια "ψωμί" και να γίνεται το φαγητό μάχη.

Το να φάει ένα παιδί με το ζόρι δε συμφωνώ, αλλά υπάρχει πάντα η επιλογή απλά να μη φάει, ή να φάει αργότερα. Σερβίρουμε το φαγητό, σε μικρές ηλικίες να υπάρχει και κάτι που να είναι οικείο στο πιάτο, και το παιδί αποφασίζει αν και πόσο θα φάει, αλλά δεν έχει την επιλογή μετά να ζητήσει επιδόρπιο ή σνακ αντί φαγητού, θα υπάρχει το ίδιο φαγητό για αργότερα αν δεν το θέλει. Οταν λέω κάτι οικείο, αν π.χ. θέλω να εμφανίσω για πρώτη φορά μπρόκολο, δε θα βάλω ένα πιάτο μπρόκολο ω γκρατέν και τίποτα άλλο, θα βάλω ένα μπουκετάκι μπρόκολο σα μέρος της γαρνιτούρας ενός μπιφτεκιού, μαζί με ντομάτα που ξέρω ότι το παιδί την τρώει.

Γενικά το κάθε νεό φαγητό θέλει πολλές φορές να το συνηθίσει ένα μικρό παιδί, οπότε συνήθως τροφιμα που τα παιδιά μου δεν τα δέχονται, τα εμφανίζω επί μία και δύο βδομάδες. Ζητάω να φάνε από μία μπουκιά, και συνήθως με τις μέρες το συνηθιζουν ή και τους αρέσει.

Στα δικά μου παιδιά έχω δώσει την επιλογή για 2-3 φαγητά που σιχαίνονται, και τότε και μόνο υπάρχει εναλλακτική, αλλά είναι όντως 2-3 και η εναλλακτική είναι της ίδιας κατηγορίας, π.χ. μπορεί κάποιος να έχει δηλώσει ότι αναγουλιάζει με το σπανάκι, αλλά όχι με όλα τα λαχανικά, ή αν απορρίψει το λάχανο ως σαλάτα, πρέπει να διαλέξει μία άλλη σαλάτα, όχι τηγανιτές πατάτες.

Από εκεί και πέρα, αν κάτι δε θέλω να το τρώει ένα παιδί, δεν το έχω σε στοκ στο σπίτι. Αν πάρω τσουρέκι, δεν έχει νόημα να κάνω μετά καβγά γιατί το γυρεύει. Οπότε απλά αγοράζω όσα γλυκά κλπ θα καταναλωθούν τη φορά, δεν έχω στοκ σε σοκολατες, μπισκότα κλπ. Απλά τα βγάζω με μέτρο, συνήθως κάθε μέρα, αλλά π.χ. 2-3 μπισκότα με το πρωινό, όχι ένα κουτί εκτεθειμένο σε κοινή θέα και μετά να τσακωνόμαστε ποιος το έφαγε και γιατί κανείς ξαφνικά δεν πεινάει για σούπα.

Εν μερει το κανω στην κορη μου πλεον 3,5ετων.μπορω να πω οτι 1-2δοκιμαζε πιο ευκολα νεες γευσεις.ετσι οταν τωρα μου κανει νερα σε φαγητα που τρωει,της λεω οτι αυτο εχουμε,αλλιως μενει νηστικη

Φυσικα υπαρχει μερα που οκ μπορει να μην πειναει.κ οπως ολοι εχει τις προτιμησεις της.δλδ δ επιμενω να φαει μπαμιες εφοσον τρωει φασολακια κ αρακα

Εχε υποψιν σου οτι ολα τα ψωμοειδη ειναι εθιστικα κ λογικο να την φουσκωνουν κ να μην τρωει τπτ αλλο

Μερικες ιδεες για να τρωει πιο υγιεινα ειναι με τα μακαρονια να κανεις σαλτσα λαχανικων(ντοματα,πιπεριες,κολοκυθακι,μελιτζανα),εγω ετσι κανω ρη σαλτσα για ολους

Μπορεις να κανεις αλμυρα κεκακια με λαχανικα,πιτες

Τα πιο γλυκα κεικ να ειναι με μελι,φρουτα κ αποξηραμενα φρουτα

Επισης παντα μεσα στα μπιφτεκια τριβω λαχανικα,καροτο,ντοματα,κολοκυθακι,πιπεριες.η κανω μπιφτεκια λαχανικων η οσπριων

Φρουτα με γιαουρτι σαν σμουθις

Το μπροκολο κ το κουνουπιδι μην τα σκεφτεσαι απαραιτητα σαν βραστα λαχανικα.μπορεις να τα κανεις γκρατινε με βουτυρο κ παρμεζανα στο φουρνο.η λαχανικα γενικως με μπεσαμελ

Οταν ζηταει ψωμι θα της δινετε εφοσον εχει φαει το φαγητο της

Κ αρχικα μπορειτε οσο τρωει να ακουτε τραγουδακια,γτ αν ξαφνικα σταματησουν τα παιδικα θα αντιδρασει

Εμενα η κορη μου ειναι 22 μηνων και παροτι δεν ειναι ιδιαιτερα δυσκολη στο φαγητο εχω εφαρμοσει παρα πολλες φορες τη μεθοδο "αυτο το φαγητο ,εχει, αν δεν σου αρεσει μη φας τιποτα". Ολα τα παιδια εννοειται οτι προτιμουν καποια φαγητα και αν ξερουν οτι εχουν την επιλογη εννοειται οτι δεν θα φανε κατι αλλο. Το θεμα ειναι να ξερει πως οταν της λες οτι δεν εχει αλλο φαγητο το εννοεις. Μην το κανεις με νευρα ή φωνες σαν να την τιμωρεις. Απολυτα φυσικα και εφοσον ειναι αληθεια, δηλαδη οντως να μην υπαρχει αλλη επιλογη, τουλαχιστον οχι στο οπτικο της πεδιο, θα το παρει αποφαση. Το φαγητο για τα παιδια αυτης της ηλικιας ειναι ο τροπος που εχουν να χειριζονται τους γονεις. Χρειαζεται ψυχραιμια και μην της δειχνεις οτι ολο αυτο σε ενοχλει. Της προσφερεις φαγητο και αν δεν θελει την ρωτας αν δεν θελει αλλο και την ενημερωνεις πως αν δεν φαει τοτε δεν εχει κατι αλλο. Αν σου πει οτι δεν θελει (που θα σου το πει καποιες φορες) την κατεβαζεις απο το τραπεζι και ξεχνατε ολη αυτη τη δραστηριοτητα. Προσοχη μην της αυξησεις τα ενδιαμεσα γευματα, ακομα και αν αυτα ειναι φρουτα, αν θεωρεις οτι ειναι νηστικη. Το θεμα ειναι να ξερει πως δεν θα εχει τη δυνατοτητα να φαει ουτε σε 2 ωρες κατι που θα της αρεσει περισσοτερο και θα την χορτασει.

Διαφημίσεις

Θα πρότεινα τα εξής: 

1) κλείσε την τηλεόραση . 

2) φάτε μαζί . 

3 ) φτιάξε ένα πιάτο πολυποικιλιακο από υγιεινά φαγητά + κυριολεκτικά δυο μπουκιές  από αυτό που της αρέσει πχ 3 πατάτες τηγανητές 

4) άστην να ... πεινάσει λίγο ;) έτσι θα αρχίσει να τρώει ;) 

5) κάνε τα συμβατικά πιάτα πιο νόστιμα πχ κι σε λίγο βουτυρο πάνω από το μπρόκολο 

6) παρτης κουζινικα (πχ eccoifier που είναι οικονομικά ) και παιξτε παρέα ;) 

και τέλος: να τρώτε όλοι σας έτσι όπως θέλετε να φάει το παιδί σας ! Είστε το παράδειγμα της ! 

Κι εγω θα σου πρότεινα να αρχισετε να τρώτε όλοι μαζί και να της προσφέρεις απ όλα τα φαγητα που υπάρχουν στο τραπέζι και μπορεί να φάει. 

Ότι μπορεί να πιάσει καλό είναι να το τρώει μόνη της και ενδιάμεσα να της δίνεις κι εσύ  μπουκιτσες. 

Αν τρώτε μαζί ίσως "ζηλέψει" και αποπειραθεί να γνωρίσει νεες γεύσεις. 

Για την  ερώτηση σου, ο δικος μου είναι μικρότερος, 15 μηνών, και ποτέ δεν τον έχω πιέσει να ανοίξει το στόμα με το ζόρι, ή να τον κυνηγάω να φάει, ή να τον ξεγελώ με τηλεόραση κτλ. Αν δεν θέλει να φάει κάτι, ποτέ δεν μένει νηστικός γιατι όλο και κάτι θα υπάρχει στο τραπέζι που του αρέσει (ψωμί εγώ δεν προσφέρω στα κυρίως γευματα). Αν αρνείται πχ το απογευματινό του τότε προσφέρω το ίδιο λίγο αργότερα. Αν συνεχίζει να μην θέλει προσφέρω το επόμενο γεύμα όταν πεινασει. 

Και εμένα παρόλο που είναι φαγανό παιδί πριν καιρό είχε αρχίσει να κάνει νερά με το φαγητό, κυρίως με τα λαχανικά, και τα λαδερά, εφάρμοσα αυτό που λένε τα κορίτσια, δεν του έδωσα κάτι άλλο να φάει, και έτσι δέχθηκε σιγά σιγά να τρώει ότι έχω μαγειρέψει, τώρα έχουμε φτάσει στο επίπεδο που τα τρώει όλα χωρίς κανένα πρόβλημα. Και εννόείται πολύ σημαντικό, να φάτε όλοι μαζί και αυτό παίζει τον ρόλο του. Εγώ τότε που είχε αρχίσει να το κάνει αυτό δεν τον άφηνα για καμιά ωρίτσα πριν το φαγητό να φάει τίποτα έτσι ώστε να έχει περισσότερη όρεξη.

Επίσης πρέπει να κόψεις την τηλεόραση με το φαγητό, (γενικά η τηλεόραση δεν προσφέρει κάτι σε αυτή την ηλικία πόσο μάλλον με το φαγητό) .

Επεξεργάστηκαν by kotsifikos

• 2 εβδομάδες μετά...

σε καμία περιπτωση με το ζόρι . Το θέμα της τηλεόρασης κακώς το ξεκίνησες . Πρέπει να σταματήσει άσμεσα .

Επισης μην χρησιμοποιείς το φαγητο για επιβραβευση ή τιμωτρία 

Μπορεις να κανεις ενα πιατο ομορφο με καινουριο φαγητο και ελαχιστο απο αυτο που τρωει . Χρησιμοποιησε χρωματα ωστε το πιατο να την προσελκυει,

Το να μενει πολλες ωρες νηστικο το παιδι υπαρχει κινδυνος για μετεπειτα προβληματα η διαταραχες .

Το φαγητο δεν πρεπει να ειναι εφιαλτης αλλα ευχαριστηση !

Αγάπησε τον εαυτό σου και το σώμα σου! Βρες την δύναμη μέσα σου !  http://diatrofikidiataraxi.forumgreek.com/

Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...