Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Εξαρτηση (?) η αγχος αποχωρισμου;

Recommended Posts

Καλημερα σας. Επανερχομαι με καινουρια ανησυχια και πραγματικα χρειαζομαι τη βοηθεια σας. Ο μικρος κλεινει ετος αυτο το μηνα. Θηλαζα μεχρι προτεινος 2-3 φορες τη μερα κυριως για να χαλαρωσει και να παει για υπνο. Πριν απο περιπου 3 εβδομαδες ξεκινησε να ζηταει το στηθος σε απελπιστικο βαθμο... Καθε λιγο και λιγακι (εκτος αν ειμαστε βολτα) και κυριως τις απογευματινες ωρες που παιζουμε στο σπιτι.. Επειδη εχει μεγαλωσει κιολας εμαθε πως να με "γδυνει" και να βγαζει το στηθος μονος του. Οπου κι αν ειμαστε. Οτι και να κανουμε. Μεχρι και σε τραπεζι που ημασταν με συγγενεις και φιλους. Στον υπνο, ημασταν που ημασταν χαλια (ενα χρονο τωρα δεν εχω κοιμηθει πανω απο τριωρο) τωρα απογιναμε... ξυπναει, δεν χαλαρωνει ουτε με κουνημα ουτε με πιπιλα, παρα μονο αν τον βαλω να θηλασει... την πιπιλα του τη φοραω κλεφτα και μολις καταλαβει οτι βγηκε απ το στηθος βαζει το χερι του μεσα απο την μπλουζα μου. Εχω δοκιμασει και χαμομηλι η νερο και πιο ευκολα παιρνει την πιπιλα μετα αλλα συντομα ξαναξυπναει. Ετσι κοιμαται, αλλα αν κανω πως τον βαζω πισω στην κουνια γινεται χαμος... ξανασηκωνεται και παλι το ιδιο και 3 και 4 φορες για να κοιμηθει περιπου μια ωρα μεχρι να επαναληφθει ολος ο κυκλος... οποτε καταληγουμε ολοι μαζι στο κρεβατι. Το περιεργο ειναι οτι μεχρι να ξεκινησει αυτη η εξαρση, δεν το ζητουσε παρα μονο αυτες τις 2-3 φορες... Με τις στερεες παει πολυ καλα και πρωι βραδυ πινει κατσικισιο... Αλλα παντα, οτι και να φαει οτι και να πιει πλεον ζηταει στηθος...σαν νεογεννητο! Πιστευω πως για τα ξυπνηματα του (καπου εχω γραψει και ενα ποστ γι αυτο το θεμα) φταιει οτι οποτε ξυπνουσε τον ηρεμουσα με θηλασμο και το εχει συνηθισει τωρα... Ηρθε μηπως η ωρα ν αποθηλασω? Αλλα πως? Αφου κανει σαν τρελος μ' αυτο το θεμα. Εγω δεν εχω πια την εξαρτηση αλλα δεν εχω σταματησει ακομα γιατι εβλεπα ποσο πολυ το ζητουσε. Μηπως παιζει ρολο που εχει αρχισει να περπαταει (με βοηθεια βεβαια) εδω και λιγο καιρο; Περιμενα πως ηταν μια φαση και θα τελειωνε αλλα εχει παει καιρο αυτη η κατασταση! Τι να κανω, περιμενω τις απαντησεις σας... Ευχαριστω πολυ.

Διαφημίσεις

Είναι πολύ φυσιολογικό για ένα μωρό 12 μηνών που θηλάζει αποκλειστικά να μην ηρεμεί με άλλο τρόπο το βράδυ πέρα από θηλασμό. Από τότε που γεννήθηκε, αυτό  ξέρει, αυτό εμπιστεύεται! :P Επιπλέον, σε αυτή την ηλικία βιώνει έντονα το άγχος αποχωρισμού συν ότι στους 12 μήνες περνάνε ένα βαρβάτο άλμα. Αν βάλεις επιπλέον τα δοντάκια που μπορεί να το πονάνε, έχεις την απάντηση σου ως προς το γιατί θηλάζει σαν νεογέννητο. Όσο του αρνείσαι το στήθος ή δυσανασχετείς τώρα που στο ζητάει έντονα, τόσο περισσότερο προσκολλάται πάνω σου γιατί το νιώθει και σε διεκδικεί. Αν ήρθε η ώρα να αποθηλάσεις το ξέρεις μόνο εσύ, τα πλάνα σου, τα όρια σου και οι αντοχές σου. Εγώ δεν θα το τολμούσα σε αυτή τη φάση γιατί πιστεύω πως το έχει ανάγκη. Αν νιώθεις ότι δεν μπορείς περίμενε λίγο να ηρεμήσει κάπως και ενημερώσου ώστε να αποθηλάσεις σταδιακά και να το πάρει όσο λιγότερο βαριά γίνεται. Είναι μωρό ακόμα και δεν μπορεί να καταλάβει γιατί αυτό που του έδινε η μαμά του θέλει ξαφνικά να το σταματήσει. Αν από την άλλη αποφασίσεις να κάνεις υπομονή και να δεις το θηλασμό ως όπλο για τα δόντια, τη γκρίνια και το άγχος αποχωρισμού θα δεις πως όσο μεγαλώνει θα μπορείς σιγά σιγά και με πολύ κουβέντα να βάζεις κάποια όρια, πχ δεν θα θηλάζετε εκτός σπιτιού ή ότι δεν σου αρέσει να τραβάει τη μπλούζα σου. Όσο αφορά τα ξυπνήματα το βράδυ μπορείς να φροντίσεις κάποιες συνθήκες ώστε να βελτιωθεί ο ύπνος του και να επιχειρήσεις ακόμα την αποσύνδεση του στήθους. Μπορείς να πάρεις πολλές ιδέες σε αυτό το θέμα:

• Like 2

TmO0p3.png Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

4 ώρες πρίν, Romaina είπε:

Καλημερα σας. Επανερχομαι με καινουρια ανησυχια και πραγματικα χρειαζομαι τη βοηθεια σας. Ο μικρος κλεινει ετος αυτο το μηνα. Θηλαζα μεχρι προτεινος 2-3 φορες τη μερα κυριως για να χαλαρωσει και να παει για υπνο. Πριν απο περιπου 3 εβδομαδες ξεκινησε να ζηταει το στηθος σε απελπιστικο βαθμο... Καθε λιγο και λιγακι (εκτος αν ειμαστε βολτα) και κυριως τις απογευματινες ωρες που παιζουμε στο σπιτι.. Επειδη εχει μεγαλωσει κιολας εμαθε πως να με "γδυνει" και να βγαζει το στηθος μονος του. Οπου κι αν ειμαστε. Οτι και να κανουμε. Μεχρι και σε τραπεζι που ημασταν με συγγενεις και φιλους. Στον υπνο, ημασταν που ημασταν χαλια (ενα χρονο τωρα δεν εχω κοιμηθει πανω απο τριωρο) τωρα απογιναμε... ξυπναει, δεν χαλαρωνει ουτε με κουνημα ουτε με πιπιλα, παρα μονο αν τον βαλω να θηλασει... την πιπιλα του τη φοραω κλεφτα και μολις καταλαβει οτι βγηκε απ το στηθος βαζει το χερι του μεσα απο την μπλουζα μου. Εχω δοκιμασει και χαμομηλι η νερο και πιο ευκολα παιρνει την πιπιλα μετα αλλα συντομα ξαναξυπναει. Ετσι κοιμαται, αλλα αν κανω πως τον βαζω πισω στην κουνια γινεται χαμος... ξανασηκωνεται και παλι το ιδιο και 3 και 4 φορες για να κοιμηθει περιπου μια ωρα μεχρι να επαναληφθει ολος ο κυκλος... οποτε καταληγουμε ολοι μαζι στο κρεβατι. Το περιεργο ειναι οτι μεχρι να ξεκινησει αυτη η εξαρση, δεν το ζητουσε παρα μονο αυτες τις 2-3 φορες... Με τις στερεες παει πολυ καλα και πρωι βραδυ πινει κατσικισιο... Αλλα παντα, οτι και να φαει οτι και να πιει πλεον ζηταει στηθος...σαν νεογεννητο! Πιστευω πως για τα ξυπνηματα του (καπου εχω γραψει και ενα ποστ γι αυτο το θεμα) φταιει οτι οποτε ξυπνουσε τον ηρεμουσα με θηλασμο και το εχει συνηθισει τωρα... Ηρθε μηπως η ωρα ν αποθηλασω? Αλλα πως? Αφου κανει σαν τρελος μ' αυτο το θεμα. Εγω δεν εχω πια την εξαρτηση αλλα δεν εχω σταματησει ακομα γιατι εβλεπα ποσο πολυ το ζητουσε. Μηπως παιζει ρολο που εχει αρχισει να περπαταει (με βοηθεια βεβαια) εδω και λιγο καιρο; Περιμενα πως ηταν μια φαση και θα τελειωνε αλλα εχει παει καιρο αυτη η κατασταση! Τι να κανω, περιμενω τις απαντησεις σας... Ευχαριστω πολυ.

Περνάει άλμα αυτή την περίοδο, το είχαμε πάθει κ εμείς που η κόρη μου δεν είχε ποτέ κόλλημα με το στηθος. Τώρα είναι σχεδόν 14 μηνών κ έχει χαλαρώσει τελείως, θηλάζει μόνο το βραδυ. Εγώ θα έλεγα πήγαινε με τα νερά του, να του εξηγείς ότι δεν τρώμε εκτός σπιτιού από τη μαμά, μόνο όταν είμαστε πχ στο δωμάτιο μας, κ να του το λες συνέχεια κ να τον επιβραβεύσεις όταν το κάνει γιατί να ξέρεις ότι τα καταλαβαίνουν όλα. Εμένα το άρχισε ξαφνικά μόλις συμπλήρωσε χρονο κ με είχε πιάσει απελπισία γιατί είχε στρώσει το θεμα κ συνειδητοποίησα οτι πήγαινε να περπατήσει (τώρα φεύγει μόνη της), έβγαλε στα καπάκια 2 δόντια κ τελικά κατέληξα να έχω τύψεις που εκνευριζομουν... Κουραγιο, είμαστε πολλές!

19 ώρες πρίν, marakiz είπε:

Είναι πολύ φυσιολογικό για ένα μωρό 12 μηνών που θηλάζει αποκλειστικά να μην ηρεμεί με άλλο τρόπο το βράδυ πέρα από θηλασμό. Από τότε που γεννήθηκε, αυτό  ξέρει, αυτό εμπιστεύεται! :P Επιπλέον, σε αυτή την ηλικία βιώνει έντονα το άγχος αποχωρισμού συν ότι στους 12 μήνες περνάνε ένα βαρβάτο άλμα. Αν βάλεις επιπλέον τα δοντάκια που μπορεί να το πονάνε, έχεις την απάντηση σου ως προς το γιατί θηλάζει σαν νεογέννητο. Όσο του αρνείσαι το στήθος ή δυσανασχετείς τώρα που στο ζητάει έντονα, τόσο περισσότερο προσκολλάται πάνω σου γιατί το νιώθει και σε διεκδικεί. Αν ήρθε η ώρα να αποθηλάσεις το ξέρεις μόνο εσύ, τα πλάνα σου, τα όρια σου και οι αντοχές σου. Εγώ δεν θα το τολμούσα σε αυτή τη φάση γιατί πιστεύω πως το έχει ανάγκη. Αν νιώθεις ότι δεν μπορείς περίμενε λίγο να ηρεμήσει κάπως και ενημερώσου ώστε να αποθηλάσεις σταδιακά και να το πάρει όσο λιγότερο βαριά γίνεται. Είναι μωρό ακόμα και δεν μπορεί να καταλάβει γιατί αυτό που του έδινε η μαμά του θέλει ξαφνικά να το σταματήσει. Αν από την άλλη αποφασίσεις να κάνεις υπομονή και να δεις το θηλασμό ως όπλο για τα δόντια, τη γκρίνια και το άγχος αποχωρισμού θα δεις πως όσο μεγαλώνει θα μπορείς σιγά σιγά και με πολύ κουβέντα να βάζεις κάποια όρια, πχ δεν θα θηλάζετε εκτός σπιτιού ή ότι δεν σου αρέσει να τραβάει τη μπλούζα σου. Όσο αφορά τα ξυπνήματα το βράδυ μπορείς να φροντίσεις κάποιες συνθήκες ώστε να βελτιωθεί ο ύπνος του και να επιχειρήσεις ακόμα την αποσύνδεση του στήθους. Μπορείς να πάρεις πολλές ιδέες σε αυτό το θέμα:

Σ ευχαριστω πολυ για την απαντηση!!

Πραγματικα αν ηταν μονο στο χερι μου θα σταματουσα το θηλασμο αν οχι αμεσα σιγουρα μεσα στο επομενο τριμηνο. Αλλα ειναι αυτο που ειπες, αισθανομαι οτι το εχει αναγκη, γι αυτο συνεχιζω.. μακαρι να ερθει καποια στιγμη που απο μονος του θα αρχισει να μην ενδιαφερεται τοσο πολυ... ισως μολις αρχισει να καλοπερπαταει να βρισκει περισοοτερο ενδιαφερον στον κοσμο γυρω του και ο θηλασμος να μπει σε δευτερη μοιρα. Σιγουρα μου φαινονται ολα βουνο τωρα. Σε λιγο καιρο θα τα βλεπω λιγο πιο αποστασιοποιημενα και θα μου φανω υπερβολικη οπως παντα. 

Σ ευχαριστω πολυ!!

19 ώρες πρίν, Lenia16 είπε:

Περνάει άλμα αυτή την περίοδο, το είχαμε πάθει κ εμείς που η κόρη μου δεν είχε ποτέ κόλλημα με το στηθος. Τώρα είναι σχεδόν 14 μηνών κ έχει χαλαρώσει τελείως, θηλάζει μόνο το βραδυ. Εγώ θα έλεγα πήγαινε με τα νερά του, να του εξηγείς ότι δεν τρώμε εκτός σπιτιού από τη μαμά, μόνο όταν είμαστε πχ στο δωμάτιο μας, κ να του το λες συνέχεια κ να τον επιβραβεύσεις όταν το κάνει γιατί να ξέρεις ότι τα καταλαβαίνουν όλα. Εμένα το άρχισε ξαφνικά μόλις συμπλήρωσε χρονο κ με είχε πιάσει απελπισία γιατί είχε στρώσει το θεμα κ συνειδητοποίησα οτι πήγαινε να περπατήσει (τώρα φεύγει μόνη της), έβγαλε στα καπάκια 2 δόντια κ τελικά κατέληξα να έχω τύψεις που εκνευριζομουν... Κουραγιο, είμαστε πολλές!

Δεν ξερεις ποσο μ ανακουφιζει να βλεπω-ακουω πως τα ιδια συμβαινουν σχεδον παντου... φαινεται εγωιστικο και χαζο για καποιον εμπειρο γονιο αυτο που λεω τωρα αλλα δυστυχως εδω που ειμαι αν και υπαρχουν αρκετες μαμαδες με μωρα πανω κατω στην ηλικια του μικρου καμια δε θηλασε για πανω απο (το πολυ) 6μηνο και εχω μπει κατα καποιο τροπο σε "αγνωστα νερα", ξερεις, δεν μπορω να γνωριζω τη συνεχεια ή τι φασεις συνδεονται με το θηλασμο καθως το μωρο μεγαλωνει ολοενα και περισσοτερο... Σ ευχαριστω παρα πολυ!

πρίν από 41 λεπτά , Romaina είπε:

Σ ευχαριστω πολυ για την απαντηση!!

Πραγματικα αν ηταν μονο στο χερι μου θα σταματουσα το θηλασμο αν οχι αμεσα σιγουρα μεσα στο επομενο τριμηνο. Αλλα ειναι αυτο που ειπες, αισθανομαι οτι το εχει αναγκη, γι αυτο συνεχιζω.. μακαρι να ερθει καποια στιγμη που απο μονος του θα αρχισει να μην ενδιαφερεται τοσο πολυ... ισως μολις αρχισει να καλοπερπαταει να βρισκει περισοοτερο ενδιαφερον στον κοσμο γυρω του και ο θηλασμος να μπει σε δευτερη μοιρα. Σιγουρα μου φαινονται ολα βουνο τωρα. Σε λιγο καιρο θα τα βλεπω λιγο πιο αποστασιοποιημενα και θα μου φανω υπερβολικη οπως παντα. 

Δεν είσαι υπερβολική, είσαι κουρασμένη. Είναι πάρα πολύ δύσκολο πράγμα να μην κοιμάσαι καλά επί μήνες και μήνες, είναι πάρα πολύ κουραστικό. Θα είμαι ειλικρινής μαζί σου, θα αργήσει να μην ενδιαφέρεται για το στήθος. Σίγουρα θα περνάτε φάσεις όπου  θα θηλάζει λιγότερο και θα εστιάζει σε βόλτες, δραστηριότητες και θα περνάτε φάσεις όπως τώρα που θα θηλάζει πολύ. Κι αυτό γιατί περνάει άλματα, άγχος αποχωρισμού, πονάνε τα δόντια και το στήθος είναι ασφάλεια, ανακούφιση, ζεστασιά, καταφύγιο. Ο θηλασμός είναι κουραστικός, είναι όμως και ευκολία. Σε κάθε δύσκολη φάση που περνάει είναι πολύ εύκολο να ανακουφιστεί με το στήθος. Πριν τα 2 δεν πρόκειται να αποθηλάσει από μόνος του. Απλά μετά τους 18 μήνες που συνήθως κορυφώνεται το άγχος αποχωρισμού, είναι πιο εύκολο να γίνει καθοδηγούμενος σταδιακός αποθηλασμός. 

πρίν από 47 λεπτά , Romaina είπε:

Δεν ξερεις ποσο μ ανακουφιζει να βλεπω-ακουω πως τα ιδια συμβαινουν σχεδον παντου... φαινεται εγωιστικο και χαζο για καποιον εμπειρο γονιο αυτο που λεω τωρα αλλα δυστυχως εδω που ειμαι αν και υπαρχουν αρκετες μαμαδες με μωρα πανω κατω στην ηλικια του μικρου καμια δε θηλασε για πανω απο (το πολυ) 6μηνο και εχω μπει κατα καποιο τροπο σε "αγνωστα νερα", ξερεις, δεν μπορω να γνωριζω τη συνεχεια ή τι φασεις συνδεονται με το θηλασμο καθως το μωρο μεγαλωνει ολοενα και περισσοτερο..

Καθόλου εγωιστικό, καθόλου χαζό, εντελώς λογικό θα έλεγα το  να νιώθεις καλύτερα που τις δυσκολίες που περνάς τις περνάνε πολλές γυναίκες. Και μην νομίζεις πως η κούραση προκύπτει από το θηλασμό μόνο, η κούραση υπάρχει γενικά λόγω της μητρότητας. Το μωρό σου είναι το πιο πιθανό να ξυπνούσε ακόμα κι αν δεν θήλαζε και τότε μπορεί να χρειαζόταν να το κουνάς για να το ηρεμείς. Αυτό δεν θα ήταν εξίσου -αν όχι περισσότερο- κουραστικό? Μην επηρεάζεσαι από μαμάδες που δεν έχουν θηλάσει πολύ, δεν έχει καμία σημασία τι κάνει η καθεμία μαμά, σημασία έχει να ακολουθείς την καρδιά σου και το παιδί σου. 

Γενικά, θα έλεγα να μελετήσεις το θέμα που σου έβαλα παραπάνω ώστε να πάρεις ιδέες που θα βοηθήσουν το μωρό σου να κοιμάται καλύτερα. Τέλος για να σε ενθαρρύνω, το μωρό μου μέχρι και το χρόνο έφτασε αν ξυπνάει 3-6 φορές κάθε βράδυ. Μετά με τη βοήθεια του βιβλίου συν ότι μεγάλωσε κάπως τώρα ξυπνάει 1-3 φορές. Ε, σε λίγο θα μειωθούν κι αυτές, δεν μπορεί! 

• Like 1

TmO0p3.png Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Διαφημίσεις

@Romaina εκτος καποιων σημειων, θα μπορουσα να ειχα γραψει εγω αυτο το κειμενο:). Ο μικρος μου κλεινει τα 2 σε ενα μηνα και απο τους 15-16 μηνες θα ελεγα οτι θηλαζει τουλαχιστον 1 φορα την ωρα. Περιμενα να περασει τους 18-20 μηνες μηπως και ηρεμησει, αλλα οσο παει το ζηταει και περισσοτερο. Δεν θελω να του το αρνουμαι (εκτος αν δεν μπορω εκεινη τη στιγμη και του λεω να περιμενει), ακομη και εξω οταν ειμαστε αν ζητησει θα του δωσω. Στον υπνο επισης, πριν ακομη ανοιξει τα ματια του φωναζει, εμενα η το στηθος:-D. Απο Δευτερα λεω να ξεκινησω σταδιακη αποσυνδεση του στηθους απο τον υπνο. Ελεγα να περιμενω να βγαλει ολα τα δοντια (4 του εμειναν), αλλα βλεπω οτι οσο παει ζηταει πιο πολυ και νομιζω οτι πλεον εγω τον κραταω πισω κατα καποιον τροπο. Εχει κοιμηθει και χωρις στηθος καποιες φορες (τριψιμο πλατουλας, σσσ, γυρισμα πλευρου, νερο κα) αλλα συνηθως ξυπναει σε 10-20 λεπτα και ζηταει στηθος. Για τους ημερησιους θηλασμους δεν νομιζω οτι μπορω να κανω κατι προς το παρον. Εδω και 1 χρονο ακολουθω το δεν προσφερω δεν αρνουμαι και ακομη θηλαζει σαν νεογεννητος. Θα ηθελα να τους μειωσω εστω και λιγο, να θηλαζει ανα 3-4 ωρες αλλα δεν ξερω πως, χωρις να του αρνηθω φανερα, ευπροσδεκτη οποιαδηποτε ιδεα!

Θελω να πω οτι εσυ ξερεις τις αντοχες σου.. Αλλα να ξερεις δεν ειναι θεμα εξαρτησης του μικρου σου αλλα αναγκη. Ριξε μια ματια και στο θεμα της  @marakiz μηπως σε βοηθησει σε κατι.

Edited by Sentir...natureza